Hearthstone WikiKártyák betörése

Melyik legendary-t törjem be?Avagy disenchant-oljunk!

Feugen

Feugen legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Tempo előny

Csere: ?

Feugen és Stalagg kizárólag párban jó és akkor is csak akkor, amikor mindkettőt lehetőség van letenni az asztalra. Erre a meccsek többségében nem sok esély van, főleg abból kifolyólag, hogy nincs idő arra, hogy mind a kettő felhúzásra kerüljön, még időben. Ezen felül a kombó eléggé érzékeny a Silencere is. Ha a második lény ennek a képességnek az áldozatává válik, akkor nincs lehetőség már arra, hogy a saját oldalunkon Thaddius megidézésre kerüljön normál körülmények közepette.

A WotOG megérkezésével egészen jó lehetőségek érkeztek egy jobb Deathrattle képességen alapuló pakli megépítésére Wild módban, aminek köszönhetően talán ők is felkapottabb lapok lehetnek a későbbiekben. Ha szeretsz Wild módban játszani, esetleg kísérletezgetni, akkor érdemes lehet megtartani őt.

Kel'Thuzad

kelthuzad legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility és Tempo előny

Csere: -

Kel’Thuzad a GvG megjelenését megelőzően igen sokat használt lap volt, azonban a GvG megérkezését követően folyamatosan csökkeni kezdett a felhasználása. A képessége ugyan rettenetesen erős, azonban még így is túl lassúnak bizonyult az egyre inkább felgyorsuló meta játékban. Kizárólag csak az igazán súlyos, nagy lapokkal játszó kontrol alapú paklikban volt megtalálható, mint pl. ami volt a Ramp Druid, a Control Paladin, illetve a Control Warrior. Ahogy érkeztek folyamatosan a játékhoz a kiegészítők, úgy változtak a paklik is, amelynek köszönhetően a Control Paladin teljesen eltűnt, a Ramp Druid csak egy-egy hét erejéig szerepelt csak, mint meglepetés pakli, a Control Warrior pedig talált helyette más, jobb lényeket.

Habár még mindig egy erős lapról van szó, azonban még mindig túlságosan is lassú a Wildban lévő jelenlegi metához képest. Habár most csak egy közepes értékelést kap, attól még egy jó lapnak számít, csak sehol sem találja már a helyét.

Loatheb

Loatheb legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility és Tempo előny

Csere: Spectral Knight

Loatheb egy nagyon erős lap. 5 manáért az 5/5-ös test nagyon jónak számít emellett a képesség mellett. Egyik oldalról nézve megmentheti az életünket minimum egy körön át, másik oldalról nézve pedig az ellenfelet lehet ellehetetleníteni a kivégzését megelőző kör, vagy körök előtt.

A Standart játékmód megjelenésével kapcsolatos rotáció egyik legnagyobb vesztesége Loatheb. Talán a négy leggyakrabban játszott lap közé tartozott a Sludge Belcher, az Antique Healbot és Dr. Boom mellett.

Amennyiben tervezel, vagy szeretnél majd Wild módban is játszani, akkor érdemes lehet megtartani őt, más különben törhető, mint az összes többi rotálódó legendás lap.

Tirion Fordring

tirion legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility és Tempo előny

Csere: Sunwalker

Tirion az egyik legjobb kasztspecifikus legendary lap, előszeretettel használja szinte minden paladin pakli manapság. 8 manáért ugyan a 6/6-os test nem tűnik valami erősnek, de a képesség, amelnyek a birtokában van, az igazán erőssé teszi. Az, hogy Divine Shield-el rendelkezik, az már önmagában is elég erős lenne, de az hogy halála után a kezünkbe ad egy 5/3-as fegyvert (Ashbringer) az már nagyon nagy tempó előnyt jelent. Ezért óvatosan kell kijátszani őt, lehetőleg ki kell harcolni az ellenfél kezéből kirakása előtte a különböző áttranszformáló (Polymorph, Hex) és leszedő lapokat. Silencere is elég érzékeny, de ennek ellenére könnyen sorsfordító hatása lehet a meccsre nézve.

Cenarius

Cenarius legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility és Tempo előny

Csere: Defender of Argus

A Standart mód bevezetéséhez köthető nagyobb nerf csomagban jó pár Druida lapot meggyengítettek. Ugyan a kaszt elvesztette az addigi legerősebb pakli archetípusát, a Midrange Druidát, de ez jó táptalajt jelentett viszont a Ramp Druida számára visszatérni, illetve kifejlődni olyan pakli típusoknak, mint pl. a Yogg-Druid, illetve a C'Thun Druid. Ebből a három típusból a Yogg, illetve a Ramp változat az, ahol helyet kapott Cenarius. Annak oka, hogy megint elterjedt a lap használata egyrészről annak köszönhető, hogy kellett legalább egy olyan nagyobb lény, ami pótolni tudja valamelyest az Ancient of Lore hiányát, másrészről pedig azért, mert nagyon jól kombózik a kaszt legújabb legendás lapjával, Fandral Staghelmmel, melynek segítségével mind a két lehetőség beteljesülhet megidézést követően.

Egy ideig hezitáltam, hogy hova soroljam be Cenariust, de jelenleg a közepes legendary lapok közé tudnám besorolni, annak ellenére, hogy két pakli típusba is helyet kapott már, és népszerűbbnek tekinthető, mint a WotOG megjelenése előtt. Ha Druidának lenne lehetősége arra, hogy nála jobb lapra cseréljen, gondolkodás nélkül megtenné. Betörni egyelőre nem szükséges, érdemes lehet kivárni, hogy mi lesz a sorsa.

Lord Jaraxxus

Jaraxxus legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Egyedi

Csere: Alexstrasza

Jaraxxus gyakorlatilag átveszi a hősünk helyét ezért gyakorlatilag "gyógyíthat" is, - ha 15 élet alatt vagyunk - továbbá ad egy 3/8-as fegyvert és egy új hero power-t, 2 manáért megidéz egy 6/6-os Infernal-t. Azonban, ha az ellenfél térfele már tele van, akkor általában már Jaraxxus sem ment meg, ha az ellenfél a következő körben azonnal megöl. Ha nincs lény az ellenfél oldalán, legfeljebb egy-két kisebb, akkor szinte garantált a győzelem, hiszen minden körben egy 6/6-os Infernal-t le tudunk rakni, arról nem is beszélve, hogy 8 manánk marad a további lapokra.

Máig egy kitűnő lapról beszélünk a képében, még is megérződik rajta a változás szele. A Handlock jóformán már használhatatlan, démonos pakli pedig jelenleg nincs a metában (ami egy tempósabb paklit eredményezhetne). A Zoolock számára személye már túl lassú. Ez egyetlen fennmaradt lehetőség számára jelenleg a Reno Lock, de ott sem stabil a helyzete. Az aktuális metától függ az, hogy éppen őt, vagy Alexstraszat használják aktívabban.

Habár manapság kicsit elveszettnek érezheti magát, semmiféleképpen se törjétek be. Bármikor visszatérhet a metába, lehetséges, hogy a következő kiegészítő megjelenését sem kell ehhez még megvárni.

Jaraxxus olyannyira egyedi képességgel és értékekkel rendelkező lény, - és egyben hős is - hogy nehéz lenne helyettesíteni. A legközelebb hozzá egy másik legendary lap, Alexstrasza áll. Habár messze nem hasonlít a két Battlecry effekt, még így is a legjobb (és egyben az egyetlen) alternatíva rá.

Grommash Hellscream

grommash legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Finisher

Csere: Reckless Rocketeer

Grommash jelenleg az összes Warrior pakliban megállja a helyét. Leginkább, mint finisher jeleskedik, de egyszerű tradelésre is fel lehet használni őt, amit utána még az ellenfélnek már-már kötelező módon meg is kell oldania, ha nem akar meghalni a közeljövőben. Grommash többnyire alapkártyája a Warrior pakliknak, hiánya szinte biztosan érezhető lesz hosszútávon. Talán Tirion Fordring mellett a legjobb kasztspecifikus lapja a játéknak.

Nagyon nehéz helyettesíteni, hiszen Charge-al egy lény sem képes ekkora sebzésre, talán a Reckless Rocketeer hasonlít rá a legjobban.

Edwin VanCleef

edwin legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Tempo előny

Csere: Questing Adventurer

A Rogue kasztnak jelenleg két jobb paklija is van, amelyekbe mindbe benne szerepel Edwin. A lap maga nagyon nagy tempó előnyt tud biztosítani a játék korai szakaszában, ha sikerült előtte az adott körben legalább 2-3 lapot kijátszania, ami a kaszt esetében egyáltalán nem lehetetlen. A Gadgetzan Auctioneer segítségével akár az is megoldható a late gameben, hogy 4-5 lap felhúzását követően kerüljön ki, akár 12/12-es alakban.

A lap maga három manás, ami az esetében kiemelkedően fontos, hiszen a Rogue számára nagyon sokat számít az, hogyha nem is nagy, de legalább valami kis minimális előnye legyen az asztalon. Manapság leginkább azt kell elkerülni vele, hogy nehezen lehessen megoldani egy leszedés segítségével, hiszen a Standart játékmód megjelenésével az Ironbeak Owl egy keményebb nerfet kapott, így annak köszönhetően már nem sok esélye van, hogy Silencet kapjon.

Ameddig a Rogue, mint kaszt ennyire kombó központú lesz, addig Edwin is mindig meg fogja találni a helyét a kaszt paklijaiban.

Cseréje a Questing Adventurer, ami ugyan gyengébb buff/lap aránnyal rendelkezik, de még így is ő áll hozzá a legközelebb. Annyi előnye van, hogy az esetében jobban lehet gazdálkodni a lapokkal, hiszen az ő képessége nem Battlecry effekt.

Vol'jin

voljin legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Egyedi

Csere: Crazed Alchemist

Szerencsére rengeteg kombinációs lehetőség áll a rendelkezésére arra a kasztnak, hogy teljesen kitudja használni a benne rejlő lehetőségeket. A legjobb eset talán az, amikor valamilyen okból kifolyólag már a pályán van egy megidézett Auchenai Soulpriest, ugyanis ekkor a hősképességet használva szinte bármelyik lény kivégezhető egy csapásra. (A Divine Shield mögé bújtatott lények esetében ez nem igaz, ott mindenképpen kelleni fog plusz egy erőforrás a lény kivégzéséhez.) Emellett jól kombózik a Holy Nova-val és a Holy Smite-al is. Silencre ugyan érzékeny, de amire átkerül az ellenfélhez a kör, addigra az érték már úgy is kinyerésre kerül belőle.

Vol’Jin a GvG megjelenését követően egy igazán elterjedt, és sokat látott lap volt, azonban ahogy a meches paklik megérkeztek, úgy gyorsult fel vele a meta játék is. Ebből kifolyólag már nem feltétlenül éri meg őt használni, hiszen a lap leginkább a kontrol match-upokban jeleskedik igazán jól. Azóta sem lassúlt le hozzá eléggé a (Wild) meta.

Al'akir the Windlord

alakir legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Finisher

Csere: Doomhammer

Habár Ár/érték arányban nézve a statjai elég gyengének tűnik, az ne tévesszen meg senkit. Hiszen Al’Akkir nem csak hogy Charge-al rendelkezik, hanem Windfury-val is, azaz egy körben kétszer is tud támadni. Ezáltal egy nagyon jó kis finisher válhat belőle, hiszen aránylag felbuffolni is egyszerű. A legtöbb Shaman pakli amúgy is játszik Rockbiter Weapon-nal és Flametongue Totem-mel, így lapot sem kell kiszorítani a pakliból, ahhoz, hogy megerősítsük.

A Shaman, mint kaszt nagyon hosszú időn keresztül a háttérben volt szorulva, amiből nem úgy látszott, hogy bármikor is kitud kecmeregni, ha csak nem jön hozzá olyan kiegészítő, amely megdobhatná a hatékonyságát. A kiegészítők jöttek, a Shaman, mint kaszt pedig folyamatosan formálódik/formálódott. Jelenleg egy annyira gyors játékra berendelkezett verzióját éli, hogy a Al’Akir 8 manája már sehogy sem illeszkedik be a paklikba, főleg a Doomhammer árnyékában nem. A kicsit lassabb, Midrangesebb verziókban pedig található már olyan jobb képességekkel rendelkező lény, hogy személyére már nincs szükség, már csak az említett Doomhammer miatt sem.

Ennek ellenére, még mindig egy közepesen erős legendary lapként tudom érdekelni, amely ugyan pillanatnyilag a héttérbe szorult, azonban megvan az esélye rá, hogy visszatérjen. Ha nincs égetően szükséged Dustra, akkor érdemes lehet megtartani őt.    

Bloodmage Thalnos

bloodmage legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Tempo előny

Csere: Kobold Geomancer, Loot Hoarder

Thalnos régebben közel minden paklikban benne volt, manapság a népszerűsége erősen megcsappant. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a kombó paklik elkezdtek a Spell damage irányából a lény orientáltság irányába elmozdulni. Manapság szinte csak a Freeze Mage pakliban, illetve a Rogue kasztnál lehet megtalálni őt, ahol amúgy is kombózni kell a spellek értékének kimaxolásához. Ezt Thalnos 2 manája és a + Spell Damage nagyon jól ki tudja használni.

Leeroy Jenkins

leeroy legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Finisher

Csere: Arcane Golem, Reckless Rocketeer

Leeroy elképesztően jó lapnak számított, amikor még csak 4 manába került. A nerfelését követően azonban szinte minden pakliból kikerült, és csak nagyon-nagyon ritkán lehetett látni, a legagresszívabb paklik esetében, mint például ami volt régebben az Aggro Paladin és a Face Hunter. Habár ezek a paklik mára eltűntek már, Leeroy még is maradt, hála az újabb verziójú, és az eddigi megszokottnál agresszívabb Zoo pakliknak, és a visszatérőben lévő Miracle Rogueknak köszönhetően.

Betörni semmi esetre sem érdemes, olyan lapról van szó a képében ami jelenleg is használható, és valószínűleg lesz is a jövőbe tekintetődően.

Old Murk-Eye

old legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Tempo előny

Csere: Stormwind Knight

Old Murk-Eye esete eléggé különleges, ha csak a kraftolását, vagy a betörését tekintjük. Eddig úgymond ingyen hozzálehetett jutni, ha sikerült összegyűjteni a Classic szett összes Murloc típusú kártyájából legalább egyet. A Standart mód bevezetésével azonban, magából a címet adó játékmódból kiesett, így a Blizzard változtatott a lap hozzáférhetőségén is. Mostantól ilyen módon már nem, maximum kraftolással lehet őt megszerezni.

Érdekesség, hogy ezzel a döntéssel (mármint a Standart játékmódból való kivételével) egy rég nem látott, igen jól működő Murloc pakli koncepciót vesztettek el a játékosok. A mostani kompetetív metában egyáltalán nem vállal semmilyen szerepet sem. Ennek ellenére érdemes lehet megtartani őt, hiszen az összes Murloc típusú pakli alapját képzi/képezheti majd.

 Kraftolás tekintetében ugyan erre a sorsa jutott a Captain's Parrot lap is, amit csak akkor lehetett megszerezni, ha a Classic szettből származó kalózokból legalább egy a kollekció részét képezte egy időben.

Cairne Bloodhoof

cairne legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: Sunwalker

Cairne Bloodhooff talán az egyik legnépszerűbb lap volt a GvG megjelenését megelőzően. Az említett kiegészítővel viszont olyan mértékben felgyorsult a meta játék, hogy megidézése már inkább hátrány jelentett, mint előnyt. Ennek megfelelően fokozatosan kezdett kiveszni a meta játékból, már-már a feledés homályába taszítva őt. A Wispers of Old Gods megjelenésével, illetve a Standart mód bevezetésével a helyzete mostanra erősen feljavult. N'Zoth, the Corruptor megjelenésével a Deathrattlere építkező paklik újra szárnyra kaptak, a Naxxramasban megszerezhető igen jó Deathrattle képességű lények kiesésével pedig Cairne is újra helyet kaphatott a kompetetív szcénában.

Jelenleg több működőképes pakliban is megtalálható Cairne, amelyek közül a legtöbb N’Zoth köré épül. Megidézésével az addig elhullt Deathrattle képességű lények feltámadnak, amelynek köszönhetően most Cairneben rengeteg érték van. Stabilan helyet kapott a Tempo Warrior oldalán is, mint egy erősebb, tapadósabb lény képében. A jelenlegi Control Warrior tech kártyaként használja, ami mostanság egészen elhúzódott a Deathrattle paklik irányába, azonban mára már kezdi visszanyerni a régi, eredeti formáját, amellyel még 1-2 évvel ezelőtt lehetett még találkozni.

Sylvanas Windrunner

sylvanas legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility és Tempo előny

Csere: Sunwalker, Mind Control Tech

Sylvanas napjaink egyik legtöbbet használt és egyben az egyik legnépszerűbb legendary lapja. Sylvanas úgy csinál rögtön valamit az asztalon, hogy deathrattle képességgel bír. Hiszen nem elég, hogy ellop az ellenfél soraiból egy miniont, de az ellenfélnek taktikát kell módosítani, ha nem akarja, hogy a legjobb lényét ragadja el a téfelünkre. Akár azt is ellehet érni, hogy több kisebb lényét beleáldozza, ami felérhet egy kisebb AOE-vel is. Habár egy esetleges silence miatt veszíthet az értékéből, de 6 mana értékben az 5/5-ös statok még így sem rosszak.

Sylvanas-nak több felhasználási módja is lehet: Kilehet rakni akkor is, ha érezni lehet, hogy az ellenfél valami nagyot akar kijátszani, közvetlenül azután is, hogy az ellenfél valami igazán nagyot rakott le, illetve akár meg is lehet őt ölni rögtön miután kitettük. (pl. a Shadow Word: Death, a Shield Slam, vagy a Shadowflame segítségével).

Sylvanas eddig is az egyik legjobb legendary lapnak számított a játékban, Dr. Boom távozását követően pedig egyértelműen átvette a legszéleskörűebben felhasználható legendás lap szerepét. Gyakorlatilag az összes lény orientáltabb kontrol alapú pakliban megtalálható. ilyen pakli az N'Zoth, the Corruptorra építő Paladin, Priest, valamint a nem is régen még a Deathrattle lapok irányába elmozduló Control Warrior is. Gyakran feltűnik C'Thun paklikban is, de ott inkább csak a Priest, illetve a Warrior megoldásában. Továbbá gyakran látható Tempo Warriorban is. Ha kezdőjátékos vagy, és esetlegesen megvan Sylvanas, de nem akarsz aggró paklit játszani, akkor érdemes lehet őt is játszani, hisz felhasználása semmilyen előzetes előkészítést, kombót nem igényel. Önmagában is roppant erős kártyáról van szó.  

The Black Knight

black legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Removal

Csere: Ironbeak Owl, Spellbreaker

Egykoron igen népszerű lapnak számított, mára azonban elég ritkán látott vendége lett a meta játéknak. A legnagyobb baj vele az, hogy a képességét már nem lehet olyan sűrűn kihasználni, mint 1-2 évvel ezelőtt. Most, hogy Standart mód miatt kiesett a Sludge Belcher, ami a játék egyik leginkább elterjedt nem legendás lapja volt, használhatósága még inkább megkérdőjelezhető. Taunt lapok közül a legtöbbel a Druid kaszt játszik, leginkább a C'Thunra építő verziója, ahol egyből 4 ilyen lap is található, de ezen felül már csak a Warrior játszik 2 Bloodhoof Bravel, illetve a Zoo Warlock a Defender of Argus,- míg a Hunter a Houndmaster okán. A lassabb Shaman paklik esetében ott van még a Thing from Below is. Ugyan leírva ez elég sok lapnak hangzik, azonban azt is figyelembe kell venni, hogy a felsorolt paklik majdnem kivétel nélkül a tempó játékra építenek, így a megoldás ellenére is csak 4/5-ös lény fog csücsülni az asztalunkon, ami 6 mana fejében nem valami sok. Mindamellett a lovagot mindaddig a kézben kell tartogatni, ameddig majd az egyszercsak jó nem lesz. Ez úgy tűnik, hogy már nem ér meg egy lapot a pakliban. Mindenesetre, ha kezdő játékos vagy, és ki kell pótolni a paklidat egy közepesen nagy statisztikákkal rendelkező lénnyel, akkor jó választásnak bizonyulhat.

A lap betörését a leírtakkal szemben azonban nem ajánlom, tipikusan olyan lapról van szó a képében, ami bármelyik kiegészítő megjelenését követően rivaldafénybe kerülhet. (Lásd Cairne Bloodhoof esetét is).

Ragnaros the Firelord

ragnaros legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility és Removal

Csere: -

Ragnaros a kezdetekben talán a legjobb legendary lap volt a Hearthstoneban. Igazán sosem fog kiveszni a meta játékból, ami még a mostani időszakra is érvényes. Minden kör végén 8-at sebez egy véletlenszerűen kiválasztott célpontba, közben pedig ő maga nem sérül meg. Ez állandó fenyegetés az ellenfél számára, ezért muszáj vele valamit kezdenie, ha nem tudja a meccset befejezni a következő 1-2 körben. Habár Ragnaros képessége random, ez ne tévesszen meg senkit. A legtöbb esetben meglehet oldani, hogy közel 33-50-100% eséllyel a jó helyre célozzon.

Ragnaros aranykora a nem is olyan régmúltban erős hanyatlásnak indult. Dr. Boom a GvG megérkezésével letarolta a metajátékot, és Ragnaros szinte az összes pakliból kiszorult. A Standart játékmódnak köszönhetően nagy ellenfele kikerült a meta játékból, így Ragnarost is több eséllyel láthatjuk viszont.

Manapság a Tempo Warriorban kerül nagy előszeretettel felhasználásra, de olykor Control Warriorban, ritkább esetben Tempo Mageben is feltűnhet/használható.

Dr. Boom

boom legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility és Tempo előny

Csere: War Golem és két Wisp

A Standart játékmód megérkezése előtt gyakorlatilag a Hearthstone sztárja volt, alig volt pakli, amibe ne fért volna bele. 7 mana értékben egy 7/7-es test és két 1/1-es bomba, ami még be is tud sebezni az ellenfélnek, nagyon erőssé tette. Habár az igazi, kompetetív verseny szférában (és Standartban) már nem fogjuk látni, azonban a Wild játékmódban még mindig teljesen jól használható lap.   

Alexstrasza

alexstrasza legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Egyedi

Csere: -

Alexstrasza battlecry képessége az egyik hős életét 15-re módosítja. Ez nagyon hasznos lehet, sőt életmentő is tud lenni, ha a következő körben megölne már az ellenfél, illetve akkor is, ha az ellenfél életerejét „váratlanul” lecsökkentjük egy esetleges következő körös kivégzés előtt.

Habár Alexstraszáról ellehetett mondani régen, hogy sok kontroll alapú pakliban benne volt, mára a használhatósága valamelyest csökkent a meta felgyorsulása és az újonnan érkezett új legendary lapok miatt. Manapság csak speciálisan ráépülő paklikban vagy régi módi kontroll paklikban lehet megtalálni őt. Manapság Freeze Mageben, Control Warriorban, illetve néha más sárkányos paklikban lehet megtalálni őt.

Fontos szempont, hogy Alexstrasza lehet az egyik legnagyobb segítség a kalandok Heroic módjához való teljesítéséhez is.

Emperor Thaurissan

thaurissan legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Tempo előny

Csere: -

Thaurissan képessége tempo előnyt biztosíthat, hiszen legrosszabb esetben is az összes saját kézben lévő kártya költségét 1-gyel csökkenteni fogja. Ami pedig a legfontosabb, hogy ez a lény nem csak a tempót adja meg, hanem a taktikai előnyt is, hiszen az ellenfél kevésbé tudja már előtervezni, hogy adott manaköltségből melyik lapokra van még elég erőforrás.

A Standart formátum bevezetésével azon paklik száma, amelyeknek ő is konstans részét képzi erősen megcsappantak, vagy éppen már nem működnek olyan hatékonyan, mint régebben. A mai metát tekintve leginkább csak a Renolock, illetve a Freeze Mage használja. A Midrange Druida távozása elég nagy érvágás volt a számára, illetve a Warrior paklik sem igénylik már a használatát.

Mindenféleképpen megéri azt a 700 goldot, ami ahhoz szükséges, hogy megnyithasd a BRM első szárnyát, amelynek ő is a jutalmak részét képezi.

Chromaggus

chromaggus legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: Ysera, illetve laphuzó lapok, pl. Azure Drake

Chromaggus effektje egészen erős, azonban nem garantált, hogy azonnal előnyt tud biztosítani. Annak ellenére, hogy a Big Game Hunter ellen védve van, még egyáltalán nem biztos, hogy meg tudja élni a következő laphúzást. Az ellenfél szinte biztosan lépni fog ellene valamit, hogy a kikerülése utáni körben rögtön megölje.

A TGT eljövetele újabb lökést adott a sárkányos pakliknak. Sok új, kisebb mana költségű sárkány, illetve a sárkányok által buffolós lap érkezett, ami nem csak azt eredményezte, hogy nagyobb lett a szinergia a paklikban, hanem azt is, hogy ezek a paklik valamelyest felgyorsultak.

Ennek eredményeképpen úgy tűnik, hogy az első hetekben az igen lassú lapnak számító Chromaggus kiszorult az összes profi sárkányos pakliból. Azonban ha valami hiányzik, akkor nem feltétlenül rossz választás vele befoltozni a paklit.

Ha mégis szükség lenne rá, akkor viszont tényleg nehezen helyettesíthető, hiszen ezt a képességet más lény nem igazán tudja visszaadni. A legközelebb hozzá mindenképpen egy másik sárkány, Ysera áll. Nem tud másolatot adni egy felhúzott kártyából, de az általa ajándékozott lapokból azért fel lehet halmozni párat.

Ysera

ysera legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: Chromaggus

Ysera mindig is az egyik legjobb neutral legendary lapnak számított, annak ellenére is, hogy a magas manaköltsége miatt már nem igazán lehet mást kijátszani mellette. Habár a belőle származó előnyt nem lehet rögvest kihasználni, attól független értéket már a megidézését követően kézbe lehet venni, hiszen ha csak egy „álomkártyát” ad, még az is könnyen a mi felünkre billentheti a meccs kimenetelét, főleg ha a kapott lap egy spell. Ysera képessége okán minden egyes túlélt kört követően ad egy lapot a lehetséges 5 verzió közül.

 

King Krush

king legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Finisher

Csere: Reckless Rocketeer

Régen sokat szerepelt a Control Hunter paklikban, azonban az Unleash the Hounds népszerűsége óta (ami már 2014 eleje óta tart) szinte abszolút feledésbe merült. A lappal alapvetően az a baj, hogy a Hunter, mint kaszt így is van elég gyors ahhoz, hogy ne kelljen felhasználnia őt. Az a 9 mana, amennyibe Krush belekerül az azt eredményezi, hogy rajta kívül már jó eséllyel semmit nem lehet már kijátszani az adott körben. Így a legtöbb esetben addig kell tartogatni a kézben, amíg ténylegesen ki nem lehet végezni az ellenfél játékost. A másik nagy hátránya az, hogy ha úgy kerül felhúzásra, hogy még nem lehet kijátszani, akkor az óriási tempó hátrányt biztosíthat. Ekkor ugyanis kevesebb esély van egy olyan lapot húzni, amit courven ki lehet játszani. Ennek ellenére szerintem nem egy használhatatlan lap, ugyan is manapság jóval kevesebb tauntos lény kerül felhasználásra, mint régebben, emiatt kevesebb akadályba ütközhet, ha már a kivégzésről van szó.  

Archmage Antonidas

archmage legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility és Tempo előny

Csere: -

Antonidas tipikusan egy olyan lap, ami folyamatosan éli meg a kisebb-nagyobb hullámvölgyeit. Az utolsó csúcspontja talán még a Mech Mage időszakra vezethető vissza, amikor is ő volt a játék finishere, ha nem sikerült a paklinak befejeznie a meccset az eary gameben. Utána habár kezdett eltünedezni, de még mindig aránylag biztos helye volt mind a Tempo, mind a Freeze Mage paklikban.

Jelenleg a Standart formátumban, a Mech Mage, mint pakli megszűnt létezni, a Tempo, illetve a Freeze Mage sem viszi már magával. Mint ahogy említettem folyton éli a hullámvölgyeit, most például ehhez képest megint felívelő helyzetben találhatja magát, ha a Warrior paklik továbbra is ilyen nagy számban fogják képviseltetni magukat a játékban. Az útmutató írásának idején ez még nem egy lejátszott meccs.  

Habár mostanában valóban kiszorult a kő biztos TOP 3 legjobb kasztpsecifikus lapok rangsorából (egyrészt annak köszönhetően, hogy több jó legendary lap is érkezett a WotOG alkalmával, másrészt a paklik is megváltoztak, -így a Mage pakliknak is hozzájuk kell idomulni, ha már új pakli típus nem érkezett hozzá)-, még így sem érdemes semmi esetre sem betörni Antonidast. Máig egy nagyon jó legendary lapról van szó a képében, mindenképpen érdemes megtartani, még ha égetően szükséged is lenne arra a 400 Dust.

Prophet Velen

velen legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Egyedi

Csere: -

Papíron jól hangzik az ami rá van írva a lapra, azonban még sincs akkora jelentősége, hogy bekerüljön a pap paklikba. Ennek azaz oka, hogy a Priest rendelkezik két nagyon jó leszedéssel is (Shadow Word: Pain, Shadow Word: Death), amelyek sebzés független lapok. Ahhoz, hogy érdemlegesen kilehessen használni a képességét, ahhoz további szükséges lapokat is bele kellene tenni a paklikba, amik amúgy már kiszorultak a Priest játékából (pl. Mind Blast). A kaszt azonban rendelkezik annyi jó kombóval és leszedéssel is, hogy a gyógyítás megduplázása se számítson olyan sokat. Ennek ellenére a statjai egyáltalán nem rosszak, ameddig nem lesz helyette jobb csere (pl. Sylvanas Windrunner) addig megérheti használni a kezdőbb játékosoknak.

Lorewalker Cho

lorewalker legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Egyedi

Csere: Novice Engineer, Loot Hoarder

Amint egy játékos elhasznál egy spell-t, a másik játékos megkapja annak a másolatát a kezébe. Ugyan jól hangozhat elsőre, de mi is könnyedén pórul járhatunk vele. Egyáltalán nem használja senki a metában. Akkor sem örülünk neki, ha a Piloted Shredderből esik ki.

Ennek ellenére szerintem a lapot nem érdemes betörni. A lap a poén deckek alapját képezi, a barátaink segítségével őrületes dolgokat lehet végrehajtani. Ezáltal a lap annál értékesebb, minél több lap van a kollekcióban, ami a többi közepes legendary lapra jószerivel egyáltalán nem igaz.

Nat Pagle

nat legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Tempo előny

Csere: Loot Hoarder

2014 márciusában módosították és így már nem a kör végén, hanem az elején ad 50% eséllyel egy új lapot. Ezáltal mondhatni, egy körrel rosszabbul lehet járni már így vele. Ha a kitételét követően az első körben leszedik, akkor garantáltan nem lehet lapot kapni belőe, míg eddig meg volt a lehetőség a plussz laphúzásra. Manapság teljesen kiszorult a meta játékból, sehol nem használják már Paglet.

A laphúzás miatt a Loot Hoarder-re lehet cserélni, Shaman-ok esetében pedig a Mana Tide Totem-re.

King Mukla

mukla legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Tempo előny

Csere: Injured Blademaster, Chillwind Yeti, Mechanical Yeti

King Mukla ár/érték tekintetében nagyban hasonlít Millhouse Manastorm-ra, de neki nincsen akár az egész meccset öngyilkosságba fordító képessége. Manapság ugyan a beast paklik kihaltak, mégis sikerült megtalálnia a helyét a játékban. Mukla azzal, hogy 2 banánt ad (+1/+1-et egy minionnak) az ellenfél kezében, azzal előtudja segíteni a Mill paklik hatékonyságát, azaz ellenfél paklijának minél előbbi kiégetését túlhúzással. Ezen kívül nincs másik 5/5 lény, amit ilyen korán kilehetne tenni, ezért általában jól tradel, amíg meg nem hal.

Captain Greenskin

captain legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: Spiteful Smith

A legfőbb probléma vele, hogy rettenetesen szituációfüggő. Csak akkor éri meg bent tartani a pakliban, ha a képességét szinte minden játék alatt kamatoztatni lehet. Személy szerint az 5 és a 6 manás lényeket a board pozíció megerősítésére szeretem használni és ha a lap Battlecry effektje nem valósul meg, akkor ez nem fog megtörténni. Ez annak köszönhető, hogy az ehhez a közepes erősségű Battlecry effekthez mérten túl kevés életerővel renelkezik, és aránylag gyorsan meghal szinte mindentől. Körülbelül két kaszt tudja érdemlegesen felhasználni őt, a Rogue és Warrior. Kizárólag kalóz pakliban láthatjuk már manapság, így nagyon ritkán lehet vele összefutni.

A legjobb cseréje Spiteful Smith. Nehezebben hal meg, és az enrage képessége is közel annyira hatásos, mint Greenskin Battlecry képessége.

Hogger

hogger legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility és Tempo előny

Csere: Sludge Belcher

Hogger nem éppen a legjobb legendary lap, de igazából rossznak sem nevezhető. Azzal, hogy minden kör végén megidéz egy 2/2-es Tauntot, az tempó előnyt jelenthet. Azonban már a hatodik körben a felgyorsult meta miatt még így is elég könnyen leszedhető, mert túl kevés életerővel rendelkezik és egyszerűen letradelnek vele, vagy leszedik spellel.

 

The Beast

beast legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Tempo előny

Csere: Savannah Highmane

The Beast teljesen kiveszett a játékból, nála sokkal jobb 6 manás lényeket lehet betenni a paklikba. A Black Rock Mountainban érkezett Emperor Thaurissan konstans jobb lap nála. Az, hogy beast típusú minion, az semmit sem jelent, a mára már kihalt Beast Hunter sem használta már őt. Minden szócséplés nélkül kijelenthető, hogy a játék egyik legrosszabb legendás lapjáról beszélünk, ami még vicc alapjául sem szolgálhat, mint mondjuk Millhouse Manastorm.

Baron Geddon

baron legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Tempo előny

Csere: Ravenholdt Assassin, Abomination

Elég ritkán látott legendary lap. Azáltal, hogy a körönkénti AOE-ben nem csak az ellenfél minionjait sebzi meg, hanem a saját lényeinket is, így meggondoltan kell felhasználni őt. Szituációfüggő a lap és rengeteg pakliban ezért nem is szívesen használják fel. Emellett a manapság népszerű Zoo pakliban sem tud egy kör alatt elég kárt okozni, hogy megérje őt a paklikban szerepeltetni. Szinte csak Control Warriornál lehet látni őt, ahol a saját lényeink sebzése tempó előnyt adhat.

Gruul

gruul legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Tempo előny

Csere: Boulderfist Ogre

Alapvetően a probléma annyi vele, hogy ha kikerül az asztalra, akkor nem csinál semmit. Az, hogy minden körben növekszik +1/+1-et az nem sok mindent jelent. Az esetek többségében az ellenfélnek biztosan lesz rá valami válasza rá. Ő az egyik legritkábban használt legendary lap, személy szerint hónapok óta nem találkoztam vele.

Malygos

malygos legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Finisher

Csere: Archmage, Azure Drake

Ez egy nagyon jó lap lehetne, ha olcsóbb lenne. Az a gond, hogy túl sok manába kerül, és a lap általában nem éli meg a következő kört, így pedig esélyed se lesz, hogy egy jó spell-t kijátszhass. Ahhoz hogy valóban kilehessen vele facsarni az értéket, ahhoz megelőzően Emperor Thaurissan-nak is meg kell érkeznie a megfelelő pillanatban. A másik probléma vele, hogy mivel a sebző spellek elkezdenek eltünedezni a metában, ezáltal csak olyan paklikban lehet igazán a hasznát venni, ami direkt erre a lapra épül fel. Az egy kombós paklik pedig nem igazán működnek mostanában. Egyértelműen finisher lap. Ha nem sikerül befejezni vele a meccset, akkor valószínűleg a győzelem sem lesz meg már a paklival.  

Pár hónappal ezelőtt egy igen népszerű lapnak számított, hiszen az akkori meta játékot elárasztotta a rengeteg Malylock pakli, illetve kísérletek voltak vele feléleszteni a MalyGod paklit is (Rogue). Nemrég tűnt fel egy Druidás koncepció is, azonban még így is csak funolás keretében belül ajánlott. Egyelőre nem metaképes kártyalap.

Harrison Jones

harrison legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Tempo előny

Csere: Acidic Swamp Ooze

Azon kevés legendary lapok egyike, amely tartani tudja a helyét a meta játékban. Harrison 5 maáért egy egészen jó értékekkel rendelkező lény az effektjéhez mérve, ami még úgy is felvállalható, ha olyan kaszt ellen játszunk, ami amúgy nem használ fegyvereket. A mai metában több kaszt is használ fegyvereket, így tech lapként egy egészen jó választásnak is minősülhet. Manapság sok olyan kaszt népszerű, amelyek fegyvereket is használnak, így könnyen előnyre tehetünk szert vele Hunter, Paladin, Rogue, Shaman, illetve a Warrior ellen is. Ha teljesül a Battlecry effektje, akkor az nagy tempó előnyt biztosíthat és az ellenfelet is meg lehet zavarni terveinek szövögetése közben.

A mai metát tekintve, talán pont a fent felsoroltak a legnépszerűbb kasztok jelenleg, melyeknek játékába kulcsfontosságú szerepet töltenek be a fegyverek. Harrison Jones eddig is lehetett látni a meta játékban, de talán még sosem tűnt fel olyan gyakran, mint manapság. Néhány pakli esetében már core, azaz alap kártyának számít már, nem csak sima tech lapként funkcionál.

Onyxia

onyxia legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: -

Onyxia tökéletes példája annak, hogy egy viszonylag közepes legendary lap mennyire nem tudja megtalálni a saját helyét a metában. A képessége elfogadhatóan jó lenne, azonban ahhoz hogy valamit érjen is, sokkal olcsóbban kellene érkeznie. Agresszív paklik ellen hatékonyan fel lehetne venni a versenyt, de a költségét tekintve már túl késő lenne már bármit is tenni vele. A kontrol alapú paklik pedig könnyűszerrel megoldják egy AOE segítségével.

Maexxna

maexxna legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: Emperor Cobra

Tulajdonképpen az Emperor Cobra nagy testvérének is tekinthető, aki 3 manáért 2/3-as értékekkel rendelkezik, Maexxna pedig 6 manáért 2/8-as értékekkel.

A baj annyi vele, hogy a képessége nem azonnali hatású, hanem legalább egy kört késlekedve lehet kihasználni. Emiatt gyakran túl késő lesz, hogy megoldjuk vele a szorult helyzetet. Ha az ellenfél nem tudja rögtön megoldani Spell-el, vagy valamilyen Taunt kirakásával, akkor egészen biztos, hogy ignorálni fogja a személyét. Túl lassú ahhoz, hogy jó lap legyen.

Baron Rivendare

rivendare legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Egyedi

Csere: -

Rivandare-nek köszönhetően minden Deathrattle képesség kétszer fut le. Annak ellenére, hogy kaland módból megszerezhető jutalom volt, nem igazán sikerült elterjednie a meta játékban. A legtöbb próbálkozás még a Naxxramas megjelente, illetve a GvG megjelenése közötti időszakába tehető. Akkor még egészen sikeres paklikat lehetett építeni a segítségével, hiszen akkor még a jóval lassabb is volt a meta játék. Az ekkor készült paklik közül a legkiemelkedőbb a Shamané volt, ahol is a Reincarnate lap segítségével egészen durva kombókat lehetett letenni az asztalra. Szép lassan ezek a paklik eltünedeztek, ahogy Rivandare is. Az utolsó nagyobb fellángolása a Deathrattle Hunter idején volt.

Most, hogy Naxxramas kirotálódott, már nincs lehetőség arra, hogy a Standart formátumba felhasználható legyen. Ellenben a Wild módban, ahol a WotOG megérkezésével számtalan új lehetőséget kapott, hogy újra játszható lap lehessen. Ha szeretsz Wild módban játszani, esetleg kísérletezgetni, akkor érdemes lehet megtartani őt.

Stalagg

stalagg legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Tempo előny

Csere: ?

Feugen és Stalagg kizárólag párban jó és akkor is csak akkor, amikor mindkettőt lehetőség van letenni az asztalra. Erre a meccsek többségében nem sok esély van, főleg abból kifolyólag, hogy nincs idő arra, hogy mind a kettő felhúzásra kerüljön, még időben. Ezen felül a kombó eléggé érzékeny a Silencere is. Ha a második lény ennek a képességnek az áldozatává válik, akkor nincs lehetőség már arra, hogy a saját oldalunkon Thaddius megidézésre kerüljön normál körülmények közepette.

A WotOG megérkezésével egészen jó lehetőségek érkeztek egy jobb Deathrattle képességen alapuló pakli megépítésére Wild módban, aminek köszönhetően talán ők is felkapottabb lapok lehetnek a későbbiekben. Ha szeretsz Wild módban játszani, esetleg kísérletezgetni, akkor érdemes lehet megtartani őt.

Deathwing

deathwing legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Egyedi

Csere: Doomsayer

Kezdő pakliban simán beférhet, de lecraftolni semmi esetre sem érdemes, még úgy sem, hogy ő rendelkezik az egész játékban a legnagyobb támadóértékkel (a Dragonlord változat mellett) és (Lord Jaraxxus-on kívül) a legtöbb életerővel is. Annak ellenére, hogy teljesen meg tudja tisztítani a harcteret és ezáltal megváltoztatni a meccs kimenetelét, még sem lesz belőle egy jó legendary. A baj annyi vele, hogy az összes lapot kukázza, amit a kezünkben szorongatunk. Egy esetleges egy utolsó reményt adhat még a túlélésre. Azonban az idővel játéka bekerült lapoknak köszönhetően, az ellenfél úgy is megtalálja majd azt a plusz burst-ot, amire szüksége lehet még befejezni a játékot. Ami viszont pozitív fejlemény vele kapcsolatban, hogy a Big Game Hunter a nerfet követően már nem jelent akkora veszélyt rá, viszonylag nagyobb esélye van túlélni a következő kört.

Millhouse Manastorm

millhouse legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Egyedi

Csere: Faerie Dragon, Acidic Swamp Ooze, Knife Juggler

Millhouse egy nagyon jó lap értékeit tekintve, de olyan képességgel rendelkezik, amivel egy kör alatt el lehet veszíteni a meccsek többségét. Jószerivel csak akkor lehet jó a lap, ha az első körök valamelyikében kikerül. Ezáltal ahogy halad a meccs annál nagyobb fenyegetettséggel jár kijátszani, ezért semelyik pakliban sem lehet látni őt. A legrosszabb legendary lapok közé tartozik, érdemes betörni.

Tinkmaster Overspark

tinkmaster legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Egyedi

Csere: Ironbeak Owl, Spellbreaker

Régen (2014 márciusig) egy nagyon jó legendary lapnak számított, de amióta nem lehet kijelölni azt, hogy kit változtasson át, azóta sokat vesztett az értékéből. Eléggé szituációfüggő a felhasználása, hiszen könnyen előfordulhat az is, hogy a saját nagy lényünk alakul át egy 1/1-es mokussá. Az efajta véletlenszerűséget pedig mindig érdemes elkerülni, hisz nem célunk önmagunk szivatása a meccsek alatt.

Gelbin Mekkatorque

gelbin legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: -

Gelbin ennyi manaköltésgből egy egészen jó statokkal rendelkező lény, azonban a találmányai erős random generátorral vannak ellátva. Meg van annak is az esélye, hogy az ellenfél lényét buffolja fel, de annak is, hogy önmagunkat szivassuk meg vele. Mivel semmiképpen sem szeretnék elérni azt, hogy az ellenfelünket segítsük ki, ezáltal ez a lap sem fog a jó lapok közé tartozni sosem.

Még a béta idején akik költöttek pénzt a Shop-ban, megkapták az arany változatát, így ezt a lapot nem lehet betörni.

Nozdormu

nozdormu legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Egyedi

Csere: -

A képessége, hogy csak 15 másodperc van egy körre, az gyakorlatilag semmit nem csinál. Ennyi manaáért sokkal jobb lapokat lehet találni, amelyeknek valóban van valamilyen gyakorlati haszna is. Egy-két lassabb játékos ellen esetleg bejöhet, de egyébként az egyik legrosszabb legendary lap.

Sárkány létének ellenére sem értékelődött fel a lap a Black Rock Mountain teljes megjelenését követően, még a sárkányos paklikban sem látjuk őt viszont. Ha csak nem gyűjtőd a sárkány és/vagy a legendary lapokat, nyugodt szívvel be lehet törni őt akár egy jobb epic lapért is.

Illidan Stormrage

illidan legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility és Tempo előny

Csere: Violet Teacher, Imp Master

Ugyan az a baj vele, mint Hogger-rel. Túl kevés az élete és nem lehet a 2/1esekből sereget kovácsolni, mielőtt Illidian meghalna. Az idézett lények pedig nem tauntosak és gyengébbek is, mint Hogger esetében. Általában az azonnali hatású lények sokkal jobban használhatóbbak. Viszont a kezdő játékosoknak, akiknek nincsen még meg a jobb legendary lapok közül egyik sem, azoknak egészen használható lap lehet, mert tud akkora fenyegetést okozni, hogy kihúzza az ellenféltől a jobb lapjait.

Elite Tauren Chieftain

chieftain legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Tempo előny

Csere: -

A legfőbb probléma vele kapcsolatban az, hogy véletlenszerűen kap mindkét játékos egy-egy lapot. Előfordulhat, hogy az ellenfeled egy Cairne Bloodhoof-ot kap, míg te csak egy removal-t, vagy pár murloc-ot, amiket azonnal meg tud ölni.

A kártyának az arany változatát csak azok kapták meg, akik vettek jegyet a 2013-as BlizzCon-ra, a kártya arany változatát mások nem szerezhetik már meg!

Blingtron 3000

Blingtron legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility és Removal

Csere: -

A lap gyakorlatilag egy kétélű penge. Kizárólag a szerencsén múlik, hogy melyik fél kapja majd a jobbik fegyvert. Meg van az esélye annak, hogy ezzel a lappal fogjuk megnyerni a csatát, de annak is, hogy miatta kapunk ki. Voltak próbálkozások vele elsősorban Priest és mech paklikban, de aránylag gyorsan felhagytak vele. Ugyan Harrison Jones-sal jól kombózik, sajnos nem jön fel elég sűrűn ahhoz, hogy érdembe lehessen rá számítani.

Hemet Nesingwary

Hemet legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Removal

Csere: Egyéb removal lapok.

Már a Standart játékmód előtt is a játék egyik leghasználhatatlanabb lapjának bizonyult Hemet. Már hosszú időn keresztül nincsen olyan pakli a játékban, ami ellen akár csak megfontolható dolog lehetett volna bevetni őt a harcokba. Az értékei a képességéhéhez mérten ennyi manából egyenesen tragikus. Egy két manás lap is letradel vele.

Gyakorlatilag nincs értelme őrizgetni őt, nyugodtan betörhető, ha valamilyen okból kifolyólag még meglenne.

Mimiron's Head

Mimiron legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Egyedi

Csere: -

Mielőtt a GvG megjelent volna, voltak, akik ezt a lapot tartották a legerősebbnek, hiszen már akkor elég szépen körvonalazódott, hogy elég erős lesz a mechek közötti szinergia. Habár a lapok közötti összhang tényleg nagyon jól kirajzolódott, ez a lap mégsem tudta beváltani a hozzáfűzött reményeket. A képessége az, hogyha a kör elején a térfelünkön van legalább 3 mech típusú lény, akkor azok egyesülnek, és megidézik V-07-TR-0Nt. A gyakorlatban ezt csak nagyon nehezen lehet kivitelezni, jó nagy adag szerencse is kellett hozzá. A játék elejétől kezdve egyrészről jó kezdő kéz is kell, mindamellett, hogy ő neki is felhúzásra kell kerülnie, és akkor arról nem is beszélve, hogy ne kerüljön az útjába egy kóbor taunt lap, vagy ha mégis, akkor arra legyen rögtön valami megoldás is kézből. A játék kései szakaszában pedig egyszerűen elfogynak ezek a (mech) paklik, így nagyon ritkán jön össze az, hogy egyesüljenek a lények. A lap pedig úgymond kimeríti a „win more” definícióját, hiszen ha a kör elején legalább három lény lent van már támadasára készen, akkor az szinte a meccs győzelmét is jelentette már.

Esetleg nosztalgia faktorból meglehet tartani, már csak az általa nyújtott kihívás végett, illetve V-07-TR-ON egészen elképesztő belépő animációja miatt is. Szerintem nincs még egy olyan lap a Hearthstoneban, aminek vagányabb lenne nála a belépője.

Gazlowe

Gazlowe legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility és Tempo előny

Csere: Piloted Shredder, Piloted Sky Golem

Gazlowe támogatást nyújthatott volna azoknak a kasztoknak, amelyek sok egy manás spellel rendelkeznek. Mivel nincs olyan kaszt, ami szeretné a saját egy manás lapjait, ezért csak a Spare Partsok maradtak neki. Ennek megfelelően a mechanikus paklikban találhatjuk meg őt (már csak a képességéből fakadóan is), de ott sem elégszer gyakran. Ahhoz, hogy a Spare Partok akár a fél meccsen is maguknál tartsuk minden áron, ahhoz valami nagyon jó képességgel kellene rendelkeznie. Ugyan ez megvolt neki, de alulmaradt a mech paklik fellegvárának számító mage kasztspecikfikus legendary lapjától, Archmage Antonidas-étól.

Mogor the Ogre

Mogor legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Egyedi

Csere: Ogre Brute

Mogor a megtestesült véletlenszerűség, általa akár egész meccsek dőlhetnek el a saját, vagy az ellenfél javára. Mivel a lap használata kb. egy ruletthez hasonlít ezért különösebben sosem terjedt el a lap. Nyugodt szívvel törhető.

Toshley

Toshley legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: Mechanical Yeti

Toshley-t leginkább a mech paklik környezetében lehet megtalálni, ahol a legkellendőbbek a Spare Partok. A képessége ugyan is az, hogy a megidézésénél és a halálánál is egy kis kiegészítő alkatrészt ad a játékos kezébe. Leggyakrabban azokban a paklikban szerepel, amelyekben Gazlowe is megtalálható, ugyanis a két lap elég jó kiegészíti egymást egy amúgy is mech lapokra építkező pakli esetében. Ár/érték arányát tekintve egy egészen jó kis lényről lehet beszélni a képében, viszont az kár, hogy ő maga nem lett egy mech lap, így a szinergia nem teljes. A másik hátráltató körülmény pedig talán maga Gazlowe, aki viszont nem annyira jó lap, hogy bekerüljön a komolyabb mech paklikba. Mivel a páros nem termel elég értéket (hiszen a mech paklik éppen a gyorsaságukra építenek), így nem is igazán lettek széleskörűen elterjedve.

 

Troggzor the Earthinator

Troggzor legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Tempo előny

Csere: Loatheb, Stonesplinter Trogg, Burly Rockjaw Trogg

Még a GvG megjelenése előtt sokan úgy gondoltak erre a lapra, mint ami esetlegesen fel fogja váltani majd Loathebet, vagy legalább is meglesz az esély arra, hogy más szemlélettel, de úgymond két opció álljon rendelkezésre ugyan azon probléma megoldására. Sajnos azonban a lap nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, hiszen Troggzor nem tudja garantálni azt, hogy a következő körbe ellehetetlenítse az ellenfél játékos varázslataiból adódó kombinációkat, vagy legalább is azt, hogy jó esetben egynél több varázslatot ne tudjon felhasználni. Ameddig Loatheb az ellenfél lapjainak mana költségét machinálja meg, addig Troggzor folyamatos effektként biztosítja azt, hogy az ellenfél varázslataiból asztalt épít. Pont ezért érzékeny az ellenfél Silence kártyáira, és pont ezért nem tudja meggátolni azt sem, hogy az ellenfél befejezze a mérkőzést a Spelljei segítségével.

Foe Reaper 4000

Reaper legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: -

A Standart előtti időszakban sem tudta kimutatni igazán a foga fehérjét, kizárólag csak egy olyan paklit sikerült létrehozni vele, amellyel a készítője felérhetett a Legend rankba, és az széles körben el is terjedt. A legnagyobb probléma az vele kapcsolatban, hogy nagyon lassú. Amikor megérkezik a pályára, gyakorlatilag semmit sem csinál, mindenféleképpen muszáj vele várni még egy kört mire kilehet aknázni a képességét. Ez az úgymond üres kör gyakran a meccs végét is jelentheti, nem a pozitív értelemben.

 

Sneed's Old Shredder

Sneed legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: Piloted Shredder, Piloted Sky Golem

A lap Deathrattle képessége az, ami igazán használhatóvá tehette volna a lapot. Mana költségéhez képest azonban az öt támadó erő eléggé kevésnek bizonyul, hiszen így a lap csak lefelé tud tradelni, a nagyobb testű lényekkel nem igazán tud már önállóan birokra kelni. Ez olykor azt is jelenti, hogy hiába lehet kapni belőle egy igazán jó legendás lapot, ha az a lap is annak az ellenséges lénynek az áldozata lesz, mint ami megoldotta előzőleg az Old Shreddert is. Ebből kifolyólag ez a lap túl lassúnak bizonyul, mindemellett hogy a Silence effektre is egészen érzékeny.  Az Aggro match-up esetében pedig egyszerűen csak túl lassú lapnak bizonyult, a már említett magas mana költsége miatt is.

Mekgineer Thermaplugg

Therma legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: Piloted Shredder, Piloted Sky Golem

Egyáltalán nem volt sűrűn látott legendary lap, a GvG egyik legrosszabbja. A fő probléma vele kapcsolatban az, hogy irtózatosan drágán lehet csak kirakni. Gyakorlatilag abban a körben, amikor ő kikerül, már egy hero powernyi mana sem marad a továbbiakra. Ehhez képest pedig nagyon szituációfüggős lap. Ahhoz, hogy még abban a körben el lehessen kezdeni az ellenfél lényeit ölni, ahhoz már egy jól felépített asztallal kell rendelkezni. Ha pedig már amúgy is jól álltunk ez a lap már teljesen feleslegessé válik. Ha nincs boardunk, akkor ez csak egy nagy test, ami éppen kint van, az ellenfél pedig megoldotta egy lap segítségével. Az aggrónak túl lassú, a controlnak túl haszontalan.

Trade Prince Gallywix

prince legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility és Tempo előny

Csere: Lorewalker Cho

Mana költségéhez képest egy egészen jó testel rendelkező lényről van szó, aminek különleges képessége az, hogy minden spellt lemásol, amit az ellenfél felhasznál, és helyette egy Coint ad a cserébe. Habár voltak próbálgatások a lappal kapcsolatban, igazán sosem tudták kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. A lap sajnos nem egyoldalú abból a tekintetből, hogy az érték kinyeréséhez az ellenfélnek is közre kell játszania. Control Rogue kezdeményezésekbe próbálgattak, de nem volt hosszútávon életképes koncepció. A Rogue mint kaszt, túlságosan is kombó orientált és egyszerűen nincs szüksége egy ilyen lapra, hiába is lenne az jó alapból.  

Malorne

malorne legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Egyedi

Csere: Ironbark Protector

Malorne a bejelentést követően egy olyan legendary lap képét festette, ami szinte bármelyik Druida pakliba jó lehet. Ahogy az idő telt-múlt, úgy lett egyre egyértelműbb, hogy ez a lap nagyon-nagyon lassú a GvG megjelenését követő, felgyorsult meta játékban. Ennek a lapnak az lenne az igazán jó, ha Fatigueba menő párharcok lettek volna a túlsúlyban. A legtöbb esetben csupán csak annyit tudott, hogy egy 9/7-es testként kikerült, és ha meghalt, akkor talán volt arra esély, hogy szerencsével vissza lehessen húzni. A hasonló mana költségben érkezett Dr. Boom sokkal jobb választásnak bizonyult, már csak a Savage Roar miatt is.

Gahz'rilla

godzilla legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Egyedi

Csere: -

A GvG megjelenésével egy ideig egészen felkapott legendary lap volt, azonban népszerűsége egyre inkább csökkent. Habár elég kemény az a képessége, hogy minden sebzés után duplázódik a sebzése, még is inkább control típusú paklikba lenne jó a lap, ami pedig nem a Hunter sajátja, még a WotOG megjelenését követően sem. A másik negatív dolog vele kapcsolatban, hogy nincs a kasztnak olyan lapja, amivel fel lehetne önerőből hergelni a lapot, és az a teljes meccset tekintve is hasznos lap lenne. Kezdő játékosknak az igen masszív teste miatt használható lapnak számíthat A Hunter az új kiegészítő megjelenésével egy nagyon jó "late game" lapot kapott a Call of the Wild képében, ami hasonló manaköltségből sokkal többet tud nyújtani, mint Gahz'rilla maga.

Flame Leviathan

leviathan legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Egyedi

Csere: Baron Geddon, Wild Pyromancer, Doomsayer

Még a Standart játékmód megérkezése előtt, a statisztikák szerint ő volt a legkevésbé használt kasztspecifikus legendary lap az egész játékban. Képessége teljesen kontrolálhatatlan, hiszen akkor érvényesül, amikor felhúzásra kerül maga a lap. Ekkor a pályán lévő összes karakterbe belesebez (még a hősökbe is) kettőt. Az hogy a kompetetív játékmódban sosem bukkant fel a lap, annak nyomós indoka van. A Standart mód bevezetése előtt kizárólag csak olyan Mage paklik voltak (és egyben még mindig vannak is), amelyeknek nem csak hogy egyáltalán nem segít, hanem egyenesen hátráltatja az egész meccset. A Mech Mage, illetve a Tempo Mage esetében az addigi felhalmozott összes tempóját dobhatja el a felhúzásával, a Freeze Mage esetében pedig akár a hőst is megölheti, ha a meccs már az Ice Block fázisba kerül. Ha mindenféleképpen szükséged van egy hasonló képességű lapra, akkor cserének Baron Geddon ajánlható, hiszen az ő képessége legalább kontrolálható.

Bolvar Fordragon

bolvar legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Egyedi

Csere: Questing Adventurer

Bolvar a legmegosztóbb legendary lap volt az egész játékban, amikor bejelentették a GvG leplezése során. Eleinte aránylag sokan használták, azóta a népszerűsége egyre inkább megcsappant, míg nem teljesen eltűnt a meta játékból. Van jó néhány baj vele kapcsolatban. Az egyik, hogy úgy erősödik, ha minél tovább marad a kézben szorongatva. A lapoktól, főleg a legendás lapoktól mostanság azt várjuk, hogy instant kihúzzanak minket a szószból. Bolvar pont ezt nem tudja megtenni. Az is probléma, ha Silencet kap. Rengeteget veszít az értékéből, és az az 1 támadás, ami marad neki, azzal semmire sem lehet már menni. A harmadik baj, ha top deck játékká válik a meccs, akkor szinte semmi esély nincs már rá, hogy záros határidőn belül megerősödjön. Ha sikerül 5 manából legalább 5 támadóértékkel kitenni, és ha nem silenceli az ellenfél, akkor korrekt felhasználása lehet a lapnak. Azonban túl sok az a „ha”, hogy megérje használni.

Neptulon

neptulon legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: -

Különleges képességével gyakorlatilag kiegészíti a paklit 30 lapról 34-re, ami sosem rossz üzlet, főleg ha olyan lényeket lehet belőle kapni, amik amúgy is igen erős szinergiával rendelkeznek. Mindemellett pedig a 7/7-es test igazán erősnek mondható. A GvG megjelenését követően sokáig egészen felkapott legendary lap volt, azonban szép lassan elkezdett kiveszni a meta játékból is. A LOE megjelenését követően az Aggro Shaman uralta a (Shaman) metát, ahova értelemszerűen ez a lap már sehogy sem fért bele.

A mostani Wild módban akár egészen használható lap is lehet, főleg ha egy Midrangesebb jellegű paklit szeretnél összeállítani, habár felhasználhatósága továbbra is az ottani metán múlik. A WotOG megjelenését követően a Shaman kaszt több jó midrangesebb lapot kapott, így ha be is kell törnöd, valószínűleg lesz majd mivel pótolnod.

Mal'Ganis

malganis legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility és Tempo előny

Csere: -

Mal’Ganis tipikusan egy olyan lap, ami kiegészítőről kiegészítőre, kaland módról kaland módra lett egyre jobb és jobb legendary lap. A fokozatosan adagolt új démonok egészen erősnek bizonyultak, így velük, illetve Mal’Ganis segítségével egyre inkább elterjedtek a lassabb, démonokra építkező Zoolock, illetve Demonlock paklik.

A friss statisztikák alapján még mindig a Mal’Ganis a legsűrűbben játszott, de már a Standart formátumból kiesett kasztspecifikus legendary lap a Wild módban. Mintahogyan a többi kirotált és jobb legendás lap esetében, őt is csak akkor éri meg betörni, ha nem akarsz már Wildban játszani. Ha nem így van, akkor nyugodtan megtarthatod, hátha hasznát látod majd még a későbbiekben.  

Iron Juggernaut

ironjugger legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Finisher

Csere: -

A lap leleplezését követően, de a tényleges megjelenését megelőzően sokkal nagyobb volt az őt megtisztelő várakozás, mint amit végül fel tudott nyújtani. Ahogyan az idő haladt, úgy vált egyre inkább egyértelművé, hogy nagyon-nagyon lassú lett a lap. A GvG megjelenését követően a meta játék egy jóval gyorsabb tempót kezdett felvenni, mint aminek ez a lap már meg tudott volna felelni. A meccsek többségében egyszerűen már nem volt idő azt kivárni, hogy az ellenfél végre felhúzza a paklijába kevert 10-et sebző bombát. Nagyon ritkán látott lap volt, nem is emlékszem olyan kompetetív paklira, ahol használták volna egyáltalán.

Majordomo Executus

majordomo legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Egyedi

Csere: -

Várhatóan sosem lesz igazán népszerű legendary lap. Az a 8 élet, amit Ragnaros fog adni Majordomo halálával, az nagyon kevés, még annak ellenére is, hogy aránylag használható lehetne a hero powerje. A legtöbb kasztnak általában megvan az esélye arra, hogy egy kör alatt leverje róla azt a kevéske életet. Poénos paklikba simán beleférhet, de a meta játékban nem túl valószínű, hogy újra fel fog bukkani. (Egy egészen jó próbálkozás volt vele kapcsolatban a Mage oldalán, de a pakli kiemelkedően nagy nehézsége miatt sosem terjedt el igazán) . Érdekesség, hogy Alexstrasza Battlecry effektje rá is hat, tehát meg tudja növelni az életerejét 15-re, de az addig felhalmozott pajzsokat viszont már nem tudja tovább vinni (amit az eredeti hős szedett magára megelelőzően).

Rend Blackhand

randy legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Removal

Csere: Big Game Hunter, egyéb leszedések

Sárkány paklikban ugyan helyet találhat magának, de ez nem túl gyakori jelenség. Két rossz tulajdonsága is van, ami miatt nem  közkedvelt lap. Ahhoz hogy életbe lépjen a képessége, ahhoz egy sárkánynak is kézben kell lennie, ezáltal nagyon szituációfüggővé válhat, a másik probléma pedig az, hogy mindössze 4 életerővel rendelkezik. 3 életerőnél mindenképp jobb, hiszen a Spell-ek és a 4 manán aluli lények többségbe nem tudja egyből megölni, de ez így is kevés. Túl gyorsan és túl sok mindentől meg tud halni. Valószínűleg minden pakli találni fog helyette jobb és olcsóbb Removalt.

Nefarian

nefarian legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: Chromaggus

Nefarian azon képessége, hogy 2 lappal kibővíti a paklit, az igazán hasznos lehet. Megvan rá az esély arra, hogy az ellenfél kasztjából kapott lapok igazán használhatóak legyenek, de annak is, hogy haszontalanokkal bővítse ki a lehetőségek tárházát. A mostani sárkányos paklikban néha feltűnik, de helyette vannak jobb választási lehetőségek is. Ysera konstans jobb lap nála, nagyobb előszeretettel használják őt a paklikban, mind sárkányos-; mind a sárkány nélküli kontrol típusú paklik esetében is.

A GvG megjelenését követően a Nefarian vs Chromaggus közötti népszerűségi csatát hosszú ideig az utóbbi vezette. A TGT megjelenését követően azonban valamelyest átborult a mérleg. Nem sokkal, hiszen egyikük sem egy népszerű lap, de az igazán heavy-control paklikban mostanában Nefariant szívesebben viszik.

Aviana

aviana legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Egyedi

Csere: -

Aviana képessége elsőre nagyon jónak tűnik, azonban egyelőre úgy tűnik, hogy a lap még így is túl lassú a mai metában. A Midrange Druida egyáltalán nem tudta őt befogadni, Ramp Druidában pedig volt már pár próbálkozás vele, hála annak, hogy ott már igen masszív tauntokat is használnak az Ancient of War képében. Általában érdemes mellé tartogatni az Innervate-et is. A baj vele az, hogy a mostani gyors metában ez a 9 mana rengeteg egy sima 5/5-ért, még akkor is, ha ki tudunk rakni még mellé valamit. Aggresszív pakli ellen úgyis olyan gyorsan kikerülnek a magas mana értékű taunt lapok, hogy ez a lap már-már feleslegessé válik. Másik hátránya pedig az, hogy hiába jó a Druida laphúzása, ha topdeck csatába kerül a pakli, akkor nem igazán segít már rajtuk ez a lap sem.

Érdekesség, hogy épült már a segítségével OTK (one turn kill) pakli. Aviana + Malygos + Innervate + 2x Faceless Manipulator + 2 Moonfire egy körben több mint 30 sebzést okoz az ellenfél arcába. Ez sima meccsen azonban szinte képtelenség, hogy összejöjjön, annyi elemből tevődik össze a kombó.

Dreadscale

dreadscale legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Egyedi

Csere: Unleash the Hounds, Wild Pyromancer

Dreadscale és Acidmaw párban érkezett a TGT megjelenésekor. Egyelőre úgy tűnik, hogy az előbbi kicsit népszerűbb lap lett, mint az utóbbi. Ez főleg annak köszönhető, hogy jóval kevesebb manáért lehet megidézni, és az effektje is szinte azonnali hatású. A szinte itt kihangsúlyozandó, hiszen így a Hunter's Markal nem lép azonnal reakcióba, ami egy kör késlekedést okoz így az amúgy igen tempó orientált kaszt esetében. Leginkább kontrol paklikban lenne jó ez a lap (ami sajnos manapság már nem működik a Hunternél), de néhány sikeresebb Midrange pakliban már helyt talált magának.

Nem kifejezetten egy jó Legendary lap, de a későbbiekben megtalálhatják még benne a potenciált egy jó pakli megépítésére.

Acidmaw

acidmaw legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Egyedi

Csere: -

Acidmaw és Dreadscale párban érkezett a TGT megjelenésekor. Egyelőre úgy tűnik, hogy az utóbbi kicsit népszerűbb lap lett, mint az előbbi. Ez főleg annak köszönhető, hogy a manaköltsége ezért a testért cserében elképesztően rossz. Ugyan a képessége néhány kasztspecifikus lappal jól kombózik, mint az Unleash the Hounds vagy Dreadscale, de még így sem éri meg használni őt. Topdeck csatában ő elképesztően rossz húzás lehet, mert ahhoz hogy valami értéket lehessen vele nyerni, ahhoz szükség van egy másik (speciális) lapra is. Túl lassú lap ez a játék leggyorsabb kasztjának számára, aminek így is van már épp elég megoldása az ellenfél lényeire. Egyelőre nem találtam még olyan paklit, ami népszerű és működőképes is lenne vele.

Rhonin

rhonin legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: -

Rhonin önmagában nézve egy egészen erős lapnak tűnik, azonban ha pakliba szeretnénk illeszteni, akkor nem igazán állja már meg a helyét. A nagy mana költsége miatt nem igazán illeszkedik be a Tempo Magebe, pedig a képessége pont feküdne a pakli felépítésének. A tapasztalat a kártyával kapcsolatban az, hogy várakoztatásra kényszeríti némiképp a játékost. A logika azt diktálná, hogy azt akarjuk, hogy minél gyorsabban meghaljon, hiszen nem várhatunk a halálára a végtelenségig a kezünkben lévő kombó lapokkal, mint pl. a Flamewaker. Az sem segít a helyzetén, hogy a WotOGban megérkezett Yogg-Saron, Hope's End nevezetű kártya, aminek azonnali hatása van asztalra, és olykor a meccset is eldöntheti azonnal a kijátszója javára.

Kezdő játékosoknak azonban nagyon jó szolgálatot tehet, illetve a lehetőség is meg van benne, hogy a későbbiekben felkapottabb lap legyen. Pont ezért nem ajánlom egyelőre a betörését.  

Eadric the Pure

eadric legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: Aldor Peacekeeper

Eadric az előzetes várakozásoknak megfelelően nem lett egy túl sokszor látott legendary lap. Ugyan a képessége elsőre jónak tűnik, azonban még így is túl lassú a mai meta játéknak. Habár bizonyos match-upok ellen meccset megnyerő hatása is lehet, azonban ezek az összesorsolások nem jönnek össze elég gyakran, hogy megérje beletenni őt a paklikba. Eadric leginkább a kontrol paklik ellen lenne egészen hatásos, azonban ezek a paklik a mostanában eléggé megfogyatkoztak. Esetleg akkor lehetne gyakrabban viszontlátni, ha az N’Zothra épülő paklik is sűrűbben képviseltetnék magukat. Jelenleg azonban jóval több azon paklik száma, amelyek túlságosan is gyorsnak bizonyulnak Eadricel szemben, így egyelőre nem különösebben éri meg használni őt. Az új kiegészítő megjelenését követően sem lett sűrűbben látott lap.

Confessor Paletress

paletress legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: -

Paletress csak az értékeit tekintve nem tűnik egy jó legendary lapnak. Azonban a képessége az, ami erőssé teheti. Ha csak a kilencedik kört nézzük, akkor idézésre kerül egy 5/4-es test, egy szövetséges gyógyul két életerőnyit és mellé még egy véletlenszerűen kapott legendary lap is érkezik. Az effekt erősnek nevezhető, hiszen az esetek túlnyomó többségében valami igen nagy testű lény fog megjelenni az oldalán. Ha a kirakása utáni kört túléli, akkor mát 100%osan vissza lehet nyerni az árát. A baj a kevés életerejével van. Az ellenfél mindenféleképen meg akarja majd oldani a lapot, amit a kevés életerejének köszönhetően valószínűleg sikerülni is fog.  

A WotOG megjelenése előtt viszonylag gyakran megtalálható volt a Control Priest paklikban, azonban az új kiegészítő megérkezésével teljesen kiszorult a meta játékból. A Control Priest, mint pakli archetípus nem igazán működik már, az N’Zoth Priest, illetve a C’Thun Priest stratégiájába pedig nem igazán illeszkedik bele.

Ezzel szemben betörését egyelőre nem ajánlom, könnyen elképzelhető, hogy fog még olyan pakli archetípus érkezni, amibe megint használható lesz.

Anub'arak

anubarak legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Egyedi

Csere: -

Határozottan kijelenthető, hogy Anub’arak a TGT egyik legrosszabb legendary lapja. Annak ellenére, hogy a lap gyakorlatilag halhatatlan azáltal, hogy visszakerül a kezünkbe ha teljesen elfogy az életereje, a lap ezzel még sem válik jóvá. Még akkor sem, ha marad utána egy 4/4-es pók is. Az alapvető baj a nagyon magas mana költségében és a roppant kevés életerejében rejlik. Anub’arak egy 9 manás minion 4 életerővel. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag letud vele tradelni simán egy 3 vagy egy 4 manás lény is. Ha ezt nézzük, akkor gyakorlatilag 9 manát cserélünk kb 7-8 manára. Ugyan is kb. ennyibe kerül megoldani Anub’arakot és a kis pókot is az első felvonásban. Az egészben talán még is az a legrosszabb, hogy a második kijátszása is fel fogja emészteni a Rogue teljes körét, míg az ellenfél részéről ez a költség valószínűleg el fog oszlani 2 köre között.

Nem valószínű, hogy ez a lap valaha is használható lesz Rankeden. Még a részben Deathrattle lapokra épülő N'Zoth Rogue pakli sem tudta megába fogadni.

The Mistcaller

mistcaller legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: -

Jelenleg ez a lap az egyik legjobb buffot adó minion az egész játékban. Hosszan elnyúló csatákban ez a lap elképesztő nagy előnyt jelenthet. Azonban azt hozzá kell tenni, hogy a Shaman kaszt most nem játszik eléggé lassú paklit ahhoz, hogy 100%osan kilehessen nyerni belőle az értéket. Ne felejtsük, hogy ez a lap 6 manába kerül és csak 4/4-es testtel rendelkezik, ami a kikerülése körében tempó veszteséget okozhat. Ez abból kifolyólag adódik, hogy az effektje nem instant Battlecry, hanem csak a többi lap megidézésével kerül egyenként aktivitásra. Ettől függetlenül meg van az esélye arra, hogy kompetens részét képezze a metának, de ehhez mindenképpen szükséges az, hogy lelassuljon a meta játék. Ritka vele az igazán népszerű és hatásos pakli, de egyelőre nem ajánlom betörésre.

Varian Wrynn

varian legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility és Tempo előny

Csere: -

Varian nagyon-nagyon felkapott lap volt a TGT megjelenését követő pár hétben, azonban fokozatosan csökkenni kezdett a népszerűsége. Ugyan nagyon sokat számíthat az a három laphúzás, mind amellett, hogy az összes húzott lényt ki is rakja az asztalra, de némely esetben ez akár vissza is üthet. Ilyen eset például egy másik Control Warrior elleni párharc. Hátránya még, hogy az általa idézett lények úgy kerülnek ki, hogy azok Battlecry effektje nem teljesül, amit egy Warrior pakli esetében nagy érvágás, hiszen aránylag sok, és nagyfontosságú Battlecry effektel játszik.

Jelenleg csak a Tempo Warrior játszik Variannal, de ott úgy tűnik, hogy stabil helye van egyelőre. A Control Warrior inkább elment a Deathrattle lapok irányába, ott inkább használják nagyobb előszeretettel N'Zoth, the Corruptort.

Wilfred Fizzlebang

wilfred legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: -

Wilfred (is) tipikusan egy olyan TGT legendary kártyalap, ami közel sem nyújt akkora előnyt, mint amit elsőre gondolnánk tőle. Ugyan a képessége nagyon jól kombózik a Warlock hősképességével, azonban megvan az esélye annak, hogy amúgy egy igen szánalmas lap kerül felhúzásra a segítségével. Erre példa, ha egyből egy Mortal Coil lesz az eredménye a húzásnak, ami ár/érték szempontjából egy nagyon rossz lépés. Természetesen a szerencsének hála az is előfordulhat, hogy egyből egy ingyenes Emperor Thaurissan szaladhat ki Wilfred mellé, de úgy tűnik, hogy ez a rulett egyik pakliknak sem éri meg mostanában. Az életereje miatt pedig szinte biztosan meg fogja oldani az ellenfél az első körében.

 

Eydis Darkbane

eydis legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Tempo előny

Csere: Knife Juggler, egyéb sebzést adó lapok

Eydis felhasználhatósága nagyon erősen korlátozva van. Összesen két kaszt tudná felhasználni őt érdemlegesen, mert a többinek vagy egyáltalán nincs, vagy pedig csak elég jelentéktelen buffot adó lapja van. Ezek a kasztok a Priest és a Paladin. Ugyan a Druid még szóba jöhetne, azonban ő annyi jó más lappal rendelkezik, hogy felesleges paklit építeni köré, vagy éppen csak felhasználni őt. Identitását tovább követve, ez a lap inkább az agresszív paklikba használható. Ezek a paklik elég korlátoltan visznek magukkal spelleket, ami meg van, azt igyekeznek minél gyorsabban kitolni magukból. Ez sokszor azt eredményezi, hogy mire felhúzzuk Eydis-t (már ha felhúzzuk egyáltalán egy gyors pakli esetében), addigra már nem lesz mivel megerősíteni. Emellett kicsit fura magának a lapnak a koncepciója is. Az esetében arra kéne törekedni, hogy életbe maradjon a lény. Ezzel szemben, hogy mivel ő kapja az erősítést, így az ellenfél figyelme még jobban rá fog vetődni. A Priest esetében pedig az a kevéske buffolás leginkább a kontrolltartásról, vagy heal képében a túlélésről (esetleg kivégzésről) szól. Ahhoz pedig ez a random sebzés nem annyira jó, mert rulettbe megy át az egész. A kasztnak így is van éppen elég irányított leszedése, hogy ne kelljen őt használni. Főleg úgy, hogy az esetébe szinte kötelező bevárni a kombós lapot is. Viszont ha a meccsen ki tudja hozni magából az igazi értéket akár csak egy körön át, akkor meccsdöntő szerepe is lehet. Az sem negatívum, hogy mindössze csak 3 manába kerül, és ehhez képest a 3/4 egészen jó értékek. Eydis nagyon érzékeny a Silence-re, és buff nélkül még könnyű is letrade-elni. Olykor halott lap lehet a kézben.

Régebben Priest paklik esetében előfordulgatott, azonban jelenleg nincsen olyan széles körben felkapott pakli, amiben ő is benne szerepelne.

Fjola Lightbane

fjola legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: Silvermoon Guardian, Sunwalker

Fjola felhasználhatósága nagyon erősen korlátozva van. Összesen két kaszt tudná felhasználni őt érdemlegesen, mert a többinek vagy egyáltalán nincs, vagy pedig csak elég jelentéktelen buffot adó lapja van. Ezek a kasztok a Priest és a Paladin. Ugyan a Druid még szóba jöhetne, azonban ő annyi jó más lappal rendelkezik, hogy felesleges paklit építeni köré, vagy éppen csak felhasználni őt. Ameddig Eydis képességéből fakadóan a buffolás után azonnal kitolja magából a sebzést, és ezáltal az „elvárt” értéket is, addig Fjolán a Divine Shield-el gyakorlatilag semmit nem csinál az első körében. Ezáltal úgymond az agresszív pakliknak túl lassú. Paladin esetében voltak próbálkozások vele kapcsolatban, azonban az egészen gyorsan véget értek, főleg most, hogy a Paladin egyedüli működképesnek tűnő paklija nem éppen a leggyorsabbak közé tartozik, mindamellett, hogy a buffolós lapok is hiányoznak már belőle. A Priest esetében pedig az a kevéske buffolás leginkább a kontrolltartásról, vagy heal képében a túlélésről (esetleg kivégzésről) szól.

A lapot tekintve pedig alapvető baj az, hogy ha a kikerülése körében erősödik meg, akkor az ellenfél saját kedve szerint trade-eli le a Divine Shield-et. Ha pedig nem kapja meg, akkor valószínűleg meghal majd az első támadása előtt. Viszont ha a meccsen ki tudja hozni magából az igazi értéket akár csak egy körön át, akkor meccsdöntő szerepe is lehet. Az sem negatívum, hogy mindössze csak 3 manába kerül, és ehhez képest a 3/4 egészen jó értékek. Azonban úgy tűnik, hogy az agresszív pakliknak túl lassú, a kontrol pakliknak pedig haszontalan. Fjola nagyon érzékeny a Silence-re, és buff nélkül még könnyű is letrade-elni. Sokszor halott lap lehet a kézben.

Régebben Priest, illetve Paladin paklik esetében előfordulgatott, azonban jelenleg nincsen olyan széles körben felkapott pakli, amiben ő is benne szerepelne.

Gormok the Impaler

gormok legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Removal

Csere: Dark Iron Dwarf

Gormok felhasználhatósága erősen korlátozva van. A legtöbb pakli esetén elég ritka az, ha egyszerre három vagy négy lénye legyen kint az asztalon, illetve az sem biztos, hogy szüksége van egy erősen feltételhez kötött 4 sebzésre. Tapasztalataim szerintem csak a Zooban tudta megvetni a lábát, de ott sem, mint oszlopos tagja a paklinak. Hiszen többnyire mindig úgy kerül vissza a kör az esetében, hogy marad fent 1-2 lény az asztalon. Nagy előnye, hogy a sebzés, amit ad, az irányított, valamint Battlecry effektként fut le. Ugyan az értékei a képességéhez mérten lehetne kicsit jobb is, azonban így sem kell panaszkodnia. Nagy hátránya viszont, hogyha az ellenfél megoldja az asztalt egy AOE (pl. Flamestrike, Holy Nova) segítségével, akkor az addig felhalmozott összes tempó elveszik.

Gormok jelenleg is megtalálható el-elvétve a meta játékban, a Zoo paklik körében, azok közül is azokban a verziókban, amelyek jobban fokuszálnak az asztalépítésre.

Nexus-Champion Saraad

saraad legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: Nefarian

Saraad képessége egyszerre erős is és gyenge is. Ha úgy nézzük, akkor 7 manáért ad egy 4/5-ös testet és egy véletlenszerűen kapott spellt is. A kapott lap ugyan lehet egy egész meccset eldöntő lap is (mint a Flamestrike), de akár egy teljes haszontalan is, ami lehet, hogy csak kihasználatlanul fog lógni a kezünkben a meccs végeztéig. Ennek megfelelően Saraad nem egy túl gyakran látott lap, mert már így is van épp elég RNG  a meccsek folyamán, ami miatt a játékosok nem különösebben szimpatizálnak már ezzel a lappal. A másik probléma az, hogy mivel a képességének hála 7 manába kerül, így viszonylag nagy esélye van annak, hogy a kapott varázslatot már nem lehet kijátszani, vagy hogy a Hero Power képességén túl  már nem marad másra felhasználható mana. Annyi előnye van, hogy a képessége nem Battlecry, hanem Inspire, amivel így akár több lapot is kilehet nyerni vele, ha túléli az ellenfél első körét.

Bolf Ramshield

bolf legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: Healt, Tauntot adó lapok

Bolf olyan, mint egy taunt, azonban mégsem teljesen az. Rosszabb és jobb is egyben. Véleményem szerint inkább a rosszabb a hangsúlyosabb az esetében, mert a jó tulajdonságai leginkább szituációtól függő. Bolf gyakorlatilag immunissá teszi a hőst, ameddig ő életben van, vagy ameddig le nem Silencelik. Amint a hős kap egy sebzést, ő azonnal felvállalja helyette. Ez jó akkor, ha fegyverrel támadnánk egy lényre, jó akkor is, ha Fatigue sebződést szenvednénk, emellett pedig a spellekből kapott sebződést is átvállalja. Azonban mi is a Taunt lapok szerepe a játékban? Megvédi mind az arcunkat, mind a barátságosan lényeket. Ez utóbbi a nagyon fontos. Sokszor fontosabb, ha a lények kapják meg a védelmet, nem pedig a saját arcunk.

A statisztikák szerint Bolf az egyik legritkábban használt TGT-s Neutral legendary lap. Sokszor jobb választás lehet, ha valamilyen healt adó, vagy esetleg más Tauntos lapot választasz a paklidba.

Justicar Trueheart

justicar legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Egyedi

Csere: -

A kiegészítő legjobb neutral lapjáról beszélhetünk a képében. Eddig összesen három kaszt tudta kihasználni a képességeit megfelelően, amit a Standart mód bevezetését követően is sikerült (többé-kevésbé) megtartania. A leggyakrabban a Warrior oldalán tűnik fel, főleg azokban a paklikban, amelyek a kontrol játékra rendezkedtek be (tehát a Control és a C'Thun verziókban), illetve gyakorta látni még a lassabb, Priest paklik esetében is. A Stanadrt formátumot megelőzően a Paladinnál is voltak ügyesebb próbálgatások még a lappal kapcsolatban, de akkor sem, illetve a Standart formátumot bevezetését követően sem terjedt el különösebben a használata. Mostanában volt pár sikeresebb próbálkozás az N’Zoth Paladinok esetében is, de inkább csak a verseny paklik tekintetében.  

The Skeleton Knight

skeleknight legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Egyedi

Csere: -

Talán a legrosszabb legendary lapot köszönthetjük a képében. 6 manáért lehet kapni általa egy 7/4-es lényt, amivel le lehet tradelni akár egy 4 manás lénnyel is. Ha pedig meghal, akkor vagy vissza lehet kapni vagy nem. Mostanában egyre több jó 6 manás lény kerül be a játékba, amik sokkal jobb választásnak bizonyulhatnak, mint ő. Szinte 100%, hogy az amúgy 700 goldos Emperor Thaurissannal jobban lehet járni már, mint a lovaggal.  

A statisztikák alapján ő a legritkábban látott TGT-s legendary lap. Ez jól mutatja azt, hogy jelenleg mennyire rossznak számít, illetve azt is, hogy a játékosoknak még koncepciójuk sincsen rá a jövőre nézve.

Chillmaw

chillmaw legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Egyedi

Csere: -

Chillmaw egy egészen jó legendary lap lett, ha csak a sárkányos paklikat nézzük. Több kasztból is sikerült már összedobni olyan egészen jól működő sárkányos paklit, amelynek már ő is a részét képezi. Chillmaw leginkább a Priestnél terjedt el nagyobb számban (mint ahogy a sárkányos paklik is), azonban olykor a Dragon Warrioroknak is részét képzi. Abban az esetben, ha meg van a lap, akkor érdemes lehet őt is bele rakni a pakliba, de azáltal, hogy csak sárkányos pakliban működik, azzal megkérdőjelezhető az, hogy fontos kraftolandó lap legyen-e.

Az ő képessége igazán érdekes, hiszen nem tudja az ellenfél a kijátszása után 100%osan megmondani, hogy van-e további sárkányos lap a kezünkben. Ezáltal ez arra kényszeríti őt, hogy úgy tradeljen le vele, hogy a legkevesebb kárt szenvedje el, ha esetleg aktiválódna a Deathrattle képessége. Hátránya az, hogy top deck csatában nem tud aktiválódni a képessége, muszáj hozzá, hogy legyen egy másik sárkány is a kezünkben.

Skycap'n Kragg

kragg legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Finisher

Csere: -

A WotOG kijövetelével még mindig nincs annyi használható kalóz, vagy kalózon alapuló kártya, hogy megérjen rá paklit építeni. Ezen pedig még ez a lap sem segít. A kalóz paklik általában kikapnak, ha nem sikerül nyerniük az első 10 körben. Az is elmondható, hogy általában nem szokott kint lenni az asztalon egyszerre 1-2-3 kalóznál több. Ezáltal ez a lap sem lesz 4 vagy 5 manánál olcsóbb általában. Ezért pedig a kezdőkézben nem érdemes megtartani a kapitányt. Ráadásul a 4/6-os értékek sem nevezhetőek olyan jónak. Gyakorlatilag kijelenthető, hogy a Rogue kapott egy másik haszontalan legendary lapot a TGT megjelenését követően, ugyan is már teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy a Blizzard oda adta ennek a kasztnak a teljes Pirate szinergiát.

A Blizzard összeszedhetné magát, hogy alkosson végre valamit az amúgy igen jónak tűnő kalóz szinergiával. A lap esetleg felértékelődhet majd az újabb kiegészítők megjelenésével, ahol remélhetőleg nem csak 2-3, a hatékonyságát megkérdőjelezhető Pirate lapot dobnak a játékosoknak.

Icehowl

icehowl legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Egyedi

Csere: Big Game Hunter, removal lapok

Mi lehet a legjobb terv ezzel a lappal a kapcsolatosan? A kilencedik körben kikerül, letradel valami naggyal, majd saját kézből kap egy Silencet és bele lelet durrantani az ellenfél arcában. Ez azonban nem igazán fog gyakran megtörténni. Általában leszed egy nagy fenyegetést, majd a következő körben meghal valami kicsitől. Igen, mondhatni ez a lap már létezik a játékban, és Big Game Hunternek hívják.  Csak 4 manával olcsóbb, így van lehetőség kijátszani mást is az adott körben.

Sir Finley Mrrgglton

mrrgglton legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Egyedi

Csere: -

Sir Finley Mrrgglton egy egészen egyedi kártyája lett a játéknak, hiszen nincs még egy olyan lap, aminek segítségével ugyan korlátozottan, de kilehetne cserélni az alap hősképességet a Discover mechanikát felhasználva. A megjelenését követően leginkább az Aggro Shamanban terjedt el, mostanában pedig csak a Pirate (azaz Aggro) Warrior oldalán lehet megtalálni.

Reno Jackson

reno legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: Antique Healbot

Reno Jackson egy igen felkapott kártya lett a LoE megjelenését követően, ami nem is csoda, hiszen a képessége egész meccseket fordíthat meg. Azokban a paklikban, amelyekben ő is szerepel, ott szinte minden lapból csak 1-1 példány maradt, hiszen csak akkor aktiválódik a képessége, ha a húzó pakli hátramaradó részében mindenből már csak 1 található meg. Jelenleg csak a Renolock olyan pakli, amiben ő is szerepet vállal, és ami jelenleg is metaképes paklinak számít.

Elise Starseeker

elise legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Egyedi

Csere: -

Elise egy igen egyedi és különleges lapja lett a játéknak. Abban az esetben, ha úgy idézzük meg, hogy a Battlecry képessége aktiválódik, akkor egy térképet kever a húzó paklinkba, majd ha a térkép (Map to the Golden Monkey) is kijátszásra kerül (ekkor a játékos egy újabb lapot húzhat!), akkor egy másik lapot, a Golden Monkeyt lehet belekeverni a pakliba. Az arany majom kijátszását követően az összes kézben lévő és a húzó pakliban még bent maradó lapot egy véletlenszerűen kiválasztott legendary lappá alakít át.

Mint ahogy arra számítani lehetett, a lap szinte kizárólag csak a leglassabb paklikban található meg, úgy mint a Control Warrior,a C'Thun Warrior valamint a Control Shaman. Ezen paklik esetében nagyon lehet érezni a 4 manás dropp hiányát, amint Elise kiválóan át tud hidalni, mindamellett, hogy erős late gamet lapot is jelenthet a belőle kapott Golden Monkey.

Brann Bronzebeard

brann legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Tempo előny

Csere: -

Brann képében egy igen egyedi lapról beszélhetünk. Ameddig ő pályán van, addig a barátásgos oldalon az összes Battlecry effektet megduplázza. Az ár/érték aránya egészen jó, ennek megfelelően valamelyest sikerült is lábát vetnie a meta játékban.

A Standart játékmód megérkezését követően már nem olyan széles a felhasználhatósága, mint ami volt annak idején. Manapság már szinte csak C'Thun paklikban láthatjuk viszont, ahol rengeteg Battlecry effekt található. A legjobb felhasználása az, ha a fent említett Old God effektjét lehet megduplázni. Ha ez sikerül, akkor a győzelem már-már garantált.

Arch-Thief Rafaam

archtief legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: -

Rafaam a LoE kaland módból kapható legendary lapok közül az, amelyiket a legritkábban lehet látni a meta játékban. A lappal a legfőbb baj az, hogy nagyon-nagyon lassú. Ha nem sikerül Rafaam kijátszása előtt bevetni Emperor Thaurissant, akkor gyakorlatilag az egész kör rá megy arra, hogy őt megidézzük. Rafaam képessége az, hogy az általa kínált 3 lap közül egyet ki lehet választani. Ezek a lapok a következőek:

- Lantern of Power
- Timepiece of Horror
- Mirror of Doom

Mint ahogy látható, ahhoz hogy ki tudjuk használni a képességeit, ahhoz két kör is szükséges, amit a leggyakrabban nem engedhetünk meg magunknak. Túl lassú lap lett ahhoz, hogy komolyabban elterjedjen, pedig egy igen izgalmas lapról beszélhetünk a képében.  

C'Thun

cthun legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Finisher

Csere: -

C’Thun a kiegészítő megjelenését követően a leggyakrabban látott legendary lap volt az új szettből. Ez egyértelműen annak köszönhetően, hogy a megjelenési héten, aki belépett a játékba és legalább egy meccset lejátszott a Standart formátumban, az ingyen megkaphatta ezt a legendary lapot. Ez a lépés a Blizzard részéről már-már kötelező volt, hiszen a kiegészítő jó része gyakorlatilag e lap köré épül, így nem lehetett hoppon hagyni azon játékosokat, akik nem lettek volna olyan szerencsések, hogy kibontsák a lapot.

A képessége egészen erős, viszont ahhoz, hogy kilehessen aknázni belőle az igazi értéket, ahhoz az egész paklit köré kell építeni. Az esetében szerencsére ez nem akkora probléma, mint a legtöbb egy lapra épülő pakli esetében. A hozzá kapcsolódó lapok mindegyike szerencsére lény lap, így azokat a már meglévő varázslatokkal kiegészítve egy igen jól működő tempó, vagy kontrol játékra építkező paklit lehet építeni.

Jelenleg három kaszt tudja sikeresebben felhasználni a C’Thun által adott lehetőségeket, már csak azokból kifolyólag is, hogy ők kapták meg a legjobb hozzákapcsolódó kasztspecifikus lapokat. Ezek a kasztok a Priest, a Druida, illetve a Warrior. Ebből a hármasból jelenleg magasan kiemelkedik a C’Thun Warrior, ami napjaink egyik top paklija.

Shifter Zerus

shifter legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Egyedi

Csere: -

Alapjába véve egy egész jó ötleten alapszik, a baj kapcsolatban az, hogy teljesen kiszámíthatatlan, hogy mivé fog átalakulni. Ugyan megvan benne az a lehetőség, hogy az egész meccset lehozza, azonban erre az esély egészen minimális. Zerus tipikusan olyan lap nekem, hogy biztos nem várnám szorult helyzetben a felhúzását, hiszen semmi sem garantálja azt, hogy ne alakuljon át esetleg egy Angry Chickenné. A másik probléma vele kapcsolatban az, hogy mivel csak a kör végén aktiválódik a lap képessége, így gyakorlatilag az adott körben az ő felhúzása egy üres húzást eredményez.  Sok pakli esetében amúgy is nehezebb összeválogatni azt a 30 lapot, ami még a pakli részét képezheti. Nála pedig sokkal jobb tech (azaz kiegészítő) kártyát lehet találni.

Nat, the Darkfisher

darkfisher legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: -

A koncepció vele kapcsolatban valószínűleg az volt, hogy erősítsék valamelyest a Mill paklikat. Az elmúlt hónapokban viszont egyértelműen kiderült az, hogy a Standart formátumban ezek a paklik egészen életképtelenek, olyan sok fontos lapot vesztettek el a rotálással. Ahhoz viszont, hogy használható lap lehessen a Mill paklikon túl is, az a +1 életerő, amit ad egy normál két manás, 2/3-as lényhez képest nagyon-nagyon kevés, tekintve a képességét. Még ha nem is garantált a laphúzás az ellenfél javára, még akkor is jobb választás lehet nála egy szimpla River Crocolisk is. Igazából szinte az összes két manás lap csak jobb választás lehet nála.

A Wild formátumban szereplő Mill paklik esetében, ahol a cél az, hogy minél gyorsabban fel lehessen húzatni az ellenfél pakliját, ott, ha nem is egy kiváló, de egy egészen jó választás lehet személye.

Xaril, Poisoned Mind

xaril legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility és Tempo előny

Csere: -

Xaril egy nagyon jól sikerült legendás lap lett. A Roguenak, mint kasztnak pont egy olyan lapra volt szüksége, mint amit ő tud nyújtani. Most, hogy a Miracle Rogue, mint pakli visszatért, különösen fontos az, hogy a kaszt a különböző kombóit fel tudja építeni, ehhez pedig a Xarilltól kapott Toxinok hatalmas segítséget nyújtanak. Az sem elhanyagolandó tényező, hogy ezek a csupán egy manába kerülő lapok továbbá jól kombóznak Gadgetzan Auctioneer is. Az, hogy Xaril az 5 Toxin lap közül melyik adja, az véletlenszerű dől el, azonban mind az 5 van olyan erős, hogy akkor sem kell bánkódni, ha nem éppen a helyzethez leginkább passzoló lapot adja „ajándékként”.

Xaril által kapható Toxin lapok a következőek:

- Bloodthistle Toxin

- Briarthorn Toxin

- Fadeleaf Toxin

- Firebloom Toxin

- Kingsblood Toxin

Fandral Staghelm

staghelm legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility és Tempo előny

Csere: -

Staghelm egy igazán jól sikerült legendary lap lett, amire a Druidnak, mint kasztnak igazán nagy szüksége is volt most. Az új kiegészítő megjelenésével kapcsolatos nagyobb nerf csomagban rengeteg jó kártyáját vesztette el olyan szinten, hogy azok már nem igazán illeszkednek be különösebben a kompetetív játékmódba. Ilyen lap volt pl. az Ancient of Lore, vagy éppen a Keeper of the Grove is.

Ameddig Staghelm a térfelünkön van, addig az összes Choose One effektes kártya képessége kombinálva teljesülni fog. Erre jó példa lehet az, hogy a megidézendő Ancient of War Tauntos lapként, 10/10-esként kerül az asztalra. A kiváló képesség mellé pedig egy egészen jó támadó érték és életerő is társul. Az, hogy 4 manás lapként 5 életereje van, az nagyon sokat számít, hiszen önmagában egy másik négy manás lény nem valószínű, hogy letud vele majd tradelni egy az egyben.

Staghelm jelenleg az összes metakompatibilis Druid pakliban szerepel, létjogosultsága már-már megkérdőjelezhetetlen. Nagyon jó legendary lapról beszélhetünk a képében.  

Princess Huhuran

huhuran legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Tempo előny

Csere: -

A hercegnő az új kiegészítő megjelenését követően az egyik leginkább felkapott kaszspecifikus legendary lap volt, azonban mostanra már úgy tűnik, hogy nem igazán tudja beváltani a hozzáfűzött előzetes reményeket. A WotOG megjelenésével a Hunter kaszt egyáltalán nem lett egy lassabb kaszt abban a tekintetben, hogy hajlana a kontrol játékra. A Midrange Hunter továbbra is az a gyors kaszt, amelyik igyekszik a lehető leggyorsabban befejezni a meccseit, Huhuran pedig egyáltalán nem illeszkedik bele ebbe a koncepcióba. A jelenlegi Mid-Hunter mostanában csak egy olyan lappal játszik, amelyre megérné ténylegesen ellőni a lap képéssét, az pedig a Savannah Highmane. Ez pedig nagyon kevés. Ezzel szemben nem mondom azt, hogy maga a lap rossz lenne, hiszen az 5 manáért érkező 6/5-ös test nagyon jónak számít, még akkor is, ha nem sikerült különösebben jól kihasználni a képességét. Az első hetekhez képest már nem számít core (azaz alap lapnak), de tech kártyaként teljesen jól használható. Egyelőre nem javaslom sem a betörését, sem a lekraftolását.   

Hallazeal the Ascended

hallazeal legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: Healing Wave

Hallazeal az új kiegészítő megjelenését követően egy igencsak felkapott legendary lap volt, azonban az idő múlásával fokozatosan eltűnt a paklikból. Manapság már csak a Control Shamanban található meg, amely nem igazán számít jelenleg kompetetív paklinak. Manapság a gyakran látott Aggro Shaman, illetve a Mindrange Shaman számára ő már túl lassú lapnak számít, felépítésükből adódóan nincs szükség egy ilyen kontrol játékmódot igénylő képességre. A kártya egyenesen kívánja az utána érkező follow upot, szinte nincs is értelme kitenni akkor, ha nem követheti őt egy Elemental Destruction, vagy éppen egy Lightning Storm.

Mivel az Elemental Destruction lassan-lassan kirotál, így megkérdőjelezhető az is, hogy mennyire lesz majd a későbbiekben használható ez a lap, de egyelőre semmi esetre sem ajánlom a betörését. Kitudja, hogy az elkövetkezendő kiegészítővel, avagy kaland móddal miféle olyan lapok érkeznek, amelyek teljesen jól használhatóvá teszik ezt a lapot.

Mukla, Tyrant of the Vale

tyrant legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: -

A legnagyobb baj vele szemben az, hogy baromira lassú. Coin hiányában maximum csak a hatodik körben tudna megérkezni, ami azonnali tempó veszteséget is okoz. A manaköltségét tekintve a kikerülő 5/5-ös test nagyon gyenge, ami az adott körben már tulajdonképpen semmit sem csinál. A következő körökben pedig mindenképpen kell majd plusz mana ahhoz, hogy a banánokat ki lehessen játszani.

A lap megjelenését megelőzően voltak spekulációk arról, hogy hol is lehetne majd felhasználni érdemlegesen a lapot, de ezekből gyakorlatilag egyik sem következett be. Egy Yogg-Saronra épülő paklikba egyáltalán nem fér bele, hiszen rengeteg más, jobb lap áll rendelkezésre ezekhez a paklikhoz, a Tokenekre építkező paklik pedig jelenleg egyáltalán nem olyan erősek, hogy azokra komolyabb szinten számítani lehessen.  

Herald Volazj

herald legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: Faceless Manipulator

A lap képességét tekintve szinte kizárólag csak Deathrattle lapokra építkező pakliban tudja megtalálni a helyét. A lappal kapcsolatban talán az a legnagyobb probléma, hogy tipikusan olyan lapról beszélhetünk a képében, amit addig kell tartogatni a kézben, ameddig az jó nem lesz majd valamikor. Ugyan N'Zoth, the Corruptor tekintetében is fennáll ugyan ez a helyzet, azonban ő a Deathrattle képességű lényeket a halálból hozza vissza, méghozzá teljes támadó, és életerő értékekkel. A pakli viszont már így is van olyan lassú, hogy már egyáltalán nem éri meg még ennél is tovább lassítani. A másik indok, amiért ugyancsak nem érheti meg őt használni az, hogy az asztalon lévő lehelyezhető lények száma korlátos, így a Herald által lemásolt, majd N’Zoth által visszahozott (esetlegesen) kevésbé fontos lények miatt olyan nagy értékű lények nem kerülhetnek vissza, mint mondjuk Sylvanas Windrunner, vagy éppen Cairne Bloodhoof.

Twin Emperor Vek'lor

veklor legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility és Tempo előny

Csere: -

Egy elképesztően erős lapról beszélhetünk a képében, aminek egyetlen hátránya az, hogy kizárólag csak a C'Thunra építkező paklikban lehet felhasználni. Ez annak köszönhető, hogy az előbb említett lapot mindenféleképpen fel kell hizlalni legalább 10/10-re ahhoz, hogy a második iker is megjelenjen a színen. Mivel a C’Thun paklik általánosságban véve szeretnek a tempó játékra építkezni, így az esetek többségében a fenti buff már a 7-10. kör környékén elérhető. A hét manáért érkező 8/12-es stat, ami még ketté is van osztva, az nagyon erősnek számít. Abban az esetben, ha a 10 mana kristály mindegyike elérhető már, akkor Brann Bronzebeardel kombózva már három darab 4/6-os hívható le egyszerre. Az összes kompetetív C’Thun paklikban ott a helye véleményem szerint.

Ha csak a C’Thun paklikat veszem figyelembe, akkor egyértelműen egy „kiváló” jelzést érdemelne, de mivel az egész játékot figyelembe kell vennem a lap értékelésekor, így az erős korlátozás miatt csak egy „jó” jelzést tudok megajánlani neki.

Malkorok

malkorok legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Tempo előny

Csere: Arathi Weaponsmith

A Warrior, mint kaszt jelenleg igen nagyszámú pakli archetípusban képviselteti magát a meta játékban, ezzel szemben jelenleg csak a Tempo Warrior az a pakli, ahol a lap egészen stabilan tudja képviseltetni magát. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a lap a közepesen gyors paklik környezetében érzi jól magát. Ha úgy nézzük, akkor az elköltött hét manából gyakorlatilag kapunk egy 6/5-ös testet az asztalra, illetve a kezünkbe egy véletlenszerűen választott fegyvert is. Mivel a fegyver általánosságban véve charegot is jelent, így már könnyen megérthető az, hogy miért is illeszkedik be olyan jól az említett pakli típusba, ahol a fegyvert bátran ellehet használni úgy is, ha azt közvetlen az ellenfél arcába ütjük. Mivel a játékban a 2 manás fegyverek vannak többségben, így többnyire éppen, hogy csak vissza szokta hozni az árát a lap. Ez pedig a kontrol játékra berendezkedett paklik esetében pedig nem feltétlen éri meg, hiszen egyrészt többnyire lehet nála jobb lapokat is találni a paklik tematikájába, másrészt így is visznek magukkal legalább három fegyvert, amelyek tökéletesen elegendőek szoktak lenni a meccs folyamán, hiányérzet nélkül.

Hogger, Doom of Elwynn

elwynn legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: -

A leleplezését követően az előzetes spekulációk arról szóltak, hogy a lap majd várhatóan a Patron Warrior környezetében fogja jól érezni magát. Habár a logika ezt diktálta, hiszen a Warrior rengeteg önsebző Spellel rendelkezik, mégis az új Hogger túlontúl lassúnak bizonyult, mindazon túl, hogy ezt a képességet nem is tudja igazán kihasználni.

Ha pedig a Patron Warriortól függetlenül vizsgáljuk a lapot, akkor az aggro paklik megállításához meg nagyon lassú a lap. A nagyon magas manaköltség mellett egyszerűen nincs rá lehetőség, hogy a tauntos Gnollokból hadsereget lehessen építeni. (Már csak a különböző kasztok erőforrásait figyelembe véve sem.)

Habár nem számít egy kifejezetten rossz lapnak, jelenleg még nincs olyan pakli, ahol megérné használni őt.

Cho'gall

chogall legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Tempo előny

Csere: -

Cho’gallal azaz alapvető probléma, hogy a Warlock kasztnak jelenleg nincsen annyi, olyan jó minőségű, esetleg nagy manaköltségű varázslapja, ami miatt érdemes lehetne őt használni. A jelenlegi Standart formátumban működő Renolock esetében maximum a Siphon Soul lenne az egyetlen olyan lap, ami miatt érdemes lehetne őt használni, azonban csakis egy lap miatt egyelőre meggondolni sem érdemes azt, hogy pakliba érdemes, avagy sem. A Renolock mellett a kaszt másik működőképes paklija jelenleg a Zoolock, ami egy annyira nagyiramot diktáló pakli, hogy Cho’gall már sehogyan sem fér bele abba a koncepcióba. A stasztikák alapján Anomalus mellett ez a lap az, amit a legkevésbé használnak az új kiegészítőben érkezett kasztspecifikus lapok közül.

Talán ez az egyetlen olyan lap a kiegészítőben, amit nem tudok egyértelműen besorolni az 1-5-ig tartó rendszerben. Jelenleg egy nagyon rossz kártyának tudom csak megítélni, mert egyszerűen nincs olyan pakli, amibe érdemes lehetne egyáltalán beletenni, ugyan akkor meg megvan arra is az esély, hogy az új kiegészítő megérkezésével használható varázslatokat kap a kaszt. A bizalmat megelőlegezve egyelőre egy sima „gyenge” besorolást kap. Ha nagyon szükségesnek érzed a 400 Dustot, akkor érdemes elgondolkozni a betörésén.

The Boogeymonster

boogey legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: -

A kiegészítő legrosszabb lapja. Elképesztően lassú lapról van szó a képében, aminek ráadásul az alap értékei is borzalmasak. Leginkább Gruulhoz tudnám hasonlítani, aki egy másik borzalmas legendary lap, csak éppen a Classic szettből. The Boogeymonster azonban még nála is rosszabb. Gruulban legalább annyi megvan, hogy alapból jobb statokkal indít és konstans megkapja kétkörönként azt a buffot, mint amit ő is megkap.

Ragnaros, Lightlord

raglightlord legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: -

A Paladin a Standart formátum beálltával egy erősen kontrol alapú irányba kezdett elmozdulni, amibe az új legendás kártyalapja, Ragnaros, a fény ura tökéletesen bele is illik. Nagy előnye az, hogy párjával, Ragnaros the Firelordal ellentétben ő támadni is képes, úgy, hogy közben passzív képessége neki is minden barátságos kör végén aktiválódik. Az ő képessége azonban nem, az hogy a kör végén 8 sebzést kioszt, hanem az, hogy egy barátságos karakteren (tehát a hősön) is gyógyít 8-at. Ez a gyógyító erő pedig könnyedén meccsfordító erővé is válhat. A jelenlegi metában úgy tűnik, hogy egy Paladin pakli archetípus tudott csak huzamosabb ideig bennmaradni, ami pedig az N’Zoth Paladin. Ez a fent leírtaknak megfelelően egy lassabb, kontrol alapú pakli, aminek viszont elég időt kell hagyni ahhoz, hogy kiteljesedjen, amihez pedig elengedhetetlenül szükséges Ragnaros gyógyító képessége is. Egy ilyen nagy gyógyító erővel, és testel rendelkező lényt nem-igen lehet pótolni bármivel is.

Hátránya egyedül az, hogy az esetlegesen megjelenő, gyorsabb tempót diktáló Paladin paklikba egyáltalán nem fog majd tudni beférni. Egy-egy ilyen pakli megjelenésére pedig minden kiegészítő, kalandmód megjelenésével megvan az esély.

Anomalus

anomalus legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Removal

Csere: -

Különösebben nem értem mi volt a Blizzard szándéka ezzel a lappal kapcsolatban (ha csak nem az, hogy a Mage számára adnak valami countert az N’Zoth paklik ellen). Egyszerűen nincs olyan paklija a kasztnak, ahova ő beférhetne, vagy ha esetlen még is, oda meg ne lenne túl lassú. A Tempo Mage esetében teljesen használhatatlan, mert egyrészt nagyon lassú, másrészt pedig ha ki is kerülne, a képessége okán az addigi összes tempó el is vesztené halálával. Mindamellett még Rhonin is jobb választás lehetne nála, pedig már ő sem fér bele a pakliba. A Freeze Mage esetében pedig túl lassú, és nincs olyan lap jelenleg, amit akár kiszoríthatna. Lehetséges, hogy a Blizzard megálmodott valami koncepciót, amit ugyan nem árulnak el a játékosoknak, de amúgy meg működhetne is akár. Erre azért nagyon-nagyon kevés az esély. Nem látom egyelőre a lap jövőjét. Valami egészen súlyos változásnak kellene bekövetkeznie a Mage berkein belül, hogy ezt a lapot elkezdjék használni.

Soggoth the Slitherer

soggoth legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: Taunt lapok

A Soggoth mögötti ötlet nagyon jó lenne, ha nem kerülne maga a lap 9 manába. Az érzésem vele kapcsolatban az, hogy nem sikerült a Blizzardnak megtalálni az aranyközépútat. Ugyan ez a 9 életerő nagyon soknak hangozhat elsőre, mégis ha jobban belegondolunk, többnyire nem csinál semmit sem ez a lap. A kontrol match-upok ellen nem ilyen lapra van szükségünk, az aggro paklik ellen meg egyszerűen csak túl lassúnak bizonyul. Az early, illetve a mid-gameben megidézett lényeik már többnyire leverik annyira a hős életerejét, hogy Soggoth kikerülését követően már egyszerűen befejezzék pár Spell, vagy esetleg a Hero Power segítségével a meccset.

Kezdő játékosok részére, akiknek esetleg még nincsen komplett paklijaik befejezve, nekik ajánlom a lap használatát. Annyi előnye van, hogy különösképpen semmilyen előkészület, vagy kombót nem igényel a megidézése, az érték önmagában nézve, szimplán kijöhet, ha az ellenfél beletradeli legalább 2-3 lényét.

Deathwing, Dragonlord

dragonlord legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: -

Az előzetes várakozás a bejelentését követően az volt, hogy vele (és esetleg az új sárkányos lapoknak hála) valamelyest jobban el fognak terjedni a kontrol alapú sárkányos paklik. Az WotOG megjelenését megelőzően, illetve utána is (azaz a mostani metában) a két leginkább elterjedt sárkányos pakli a Warrior, illetve a Priest megoldása. Mind a kettőre igaz az a megállapítás, hogy tempó játékra építenek, olyan gyorsan igyekeznek befejezni a meccset, amennyire csak lehetséges. Ez abból adódik, hogy nagyon jó ár/érték arányú alacsony manás lappal rendelkeznek ezek a paklik, ha pedig a late-gameben még is szükséges bevetni egy nagyobb dögöt, arra is megvan a pakli számára a lehetőség.

Ezzel szemben az új Deathwing egyáltalán nem az a lény, akire rá lehet húzni a Tempó játékot, ő egy igazi heavy control lap. A képessége nem Battlecry, hanem Deathrattle, mindamellett, hogy 10 manába is kerül. Végtelenül lassúnak tűnik az első körben, azonban mégsem számít egy rossz lapnak. Habár maga a lap csak annyira illik be a pakli szinergiájába, hogy ő is sárkány, még is az a 12/12-es test az egy óriási fenyegetés az ellenfél számára, amitől ha nem akar meghalni egy-két körön belül, akkor bizony kezdenie kell vele valamit. A Deathrattle képessége azonban nem csak előny, hanem hátrány is egyben, ugyanabból az okból kifolyólag, mint Varian Wrynn esetében. Az általa lehívott sárkányos lapok Battlecry effektje nem aktiválódnak. Márpedig a legtöbb efajta lapot pont az igen hasznos, azonnali effektjeikért szeretjük. Annyi előnye viszont van a lapnak, hogy a régen méltán sokat használt megoldó lapok, mint a Polymorph, a Hex, vagy éppen a Big Game Hunter nagyon ritkán szerepel mostanában a paklikban.

Az első bekezdésben említett két pakli közül jelenleg csak a Dragon Priest használja az új Deathwinget, de ott sem, mint egy kulcsfontosságú lap. A betörése abszolút egyéni ízlés kérdésében dől el, a kraftolása viszont megérhet pár szót. 2017-ben a Black Rock Mountain kaland mód is kifog rotálni a Standart formátumból, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag ezen paklik alap kártyái kivesznek a szóban forgó játékmódból. Egyelőre pedig nem érkeztek olyan sárkánytémájú lapok, amikkel pótolni lehetne ezeket a lapokat. Főleg a Priest esetében nem.

Y'Shaarj, Rage Unbound

yshaarj legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: -

Y’Shaarj a 4 Old God közül a legritkábban látott, legnépszerűtlenebb istene. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy borzalmasan lassú a lap. Kizárólag csak olyan paklikban lehetne érdemes használni, ahol igen nagy manaköltségű lapok kapnak helyet, többnyire fontos Battlecry képesség nélkül és úgy általánosságban véve mindemellett végtelen ideje is van kiteríteni a lapjait. Jelenleg nincs olyan pakli, ami elbírna egy ilyen lassú lényt, és az igazán meta kompatibilis is lenne.  

Néhány próbálkozás ugyan volt újra feléleszteni az Astral Communion paklit a segítségével, azonban a kizárólag csak egy lapra építkező paklik továbbra sem működnek a Hearthstoneban.

Yogg-Saron, Hope's End

yoggsaron legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Egyedi

Csere: -

Yogg-Saron a legmegosztóbb lapja volt az új kiegészítőnek a bejelentését követően, hiszen képessége hasonló egy szimpla rulett játékhoz, már csak abból a tekintetből is, hogy melyik játékos jön majd ki jobban a „fieszta" végeztével. A kiegészítő megérkezését követően, ahogy kezdett beállni az uralkodó meta játék, úgy lett ő is egyre inkább elfogadott lap, sőt több kompetetív pakliban is helyet talált magának. Habár az előzetes várakozásoknak megfelelően, az hogy melyik játékos jön ki belőle majd szerencsésebben, az tisztán a szerencse kérdése, viszont a tapasztalatok alapján többször van pozitív hatása, mint negatív. Mintahogyan a neve is sugallja, leginkább akkor érdemes kijátszani, ha már nem mutatkozik remény arra, hogy könnyű szerrel be lehessen fejezni a játékot. Jól megfontolt időben, szinte tökéletes időzítéssel kell kijátszani. Ha az első tapasztalataid csalódással töltenek el, akkor se add fel, mert használható legendás lapról beszélhetünk a képében.

Képességének megfelelően leginkább olyan paklikban lehet találkozni vele, amelyek a Spell lapok irányában tolódtak el. Ilyen pakli pl. a manapság egészen jól működő Tempo Mage, vagy éppen a Yogg-Druid is. További sikeresek próbálkozások voltak még a Hunter kaszt esetében is, a Lock and Load lapnak köszönhetően.

N'Zoth, the Corruptor

nzoth legendary kártya disenchant Naxxramas Hearthstone

Használat: Utility

Csere: -

N’Zoth egy nagyon jól sikerült legendás lap lett, személye (néhány pakli kivételéve) egymaga definiálja a mostani Standart játékmód komolyabb hangvételű, kontrol alapú paklijait. Habár a Battlecry képessége erős kivárásra kényszeríti a játékost, a legtöbb esetben még is megéri a belefeccölt időt. Általánosságban véve, ha már vissza tud hozni 3-4 Deathrattle képességgel bíró lényt, akkor az érték már kinyerésre került belőle. Ha az ellenfél játékos túl szeretné élni a következő kört, mindenféleképpen szüksége lesz egy komolyabb megoldó lapra, vagy esetleg kombóra.

Jelenleg három olyan kaszt paklija van a metában, amelyet konkrétan N’Zoth köré építettek fel. Ezek a kasztok a Paladin, a Rogue, illetve a Priest. Éppenséggel nem számítanak most a legerősebb pakliknak, de a középmezőnyben aránylag stabilan bírják tartani a helyüket. A Control Warrior hosszabb ideig használta a lapot, jelenleg nála már csak tech kártyaként funkciónál.   

Most, hogy a Hearthstone úgymond két részre szakadt, fontos kiemelnünk azt, hogy az útmutató innentől kezdve a játék hivatalos formátumát, a Standart játékmódot fogja követni.

Abban az esetben, ha az útmutatót olvasva sem tudjátok egyértelműen eldönteni azt, hogy kraftoljátok, vagy éppen betörjétek az adott lapot, nyugodtan keressetek meg minket a portál fórumain, vagy esetleg érdemes lehet még körbenézni a külföldi oldalakon is, kiemelten ott, ahova előszeretettel töltenek fel paklikat is.

Az útmutató utolsó frissítése: 2016.07.04.

Jelentések:

Használat:

Tempo előny – Az ilyen lapok célja az ellenfél lassítása, nagyon jó értékű lények, amiket az ellenfél általában nem tud azonnal (egy lappal) leszedni.

Utility - Buff-ol, heal-el, vagy valamilyen hasznos képessséggel segíti a használóját, szituációtól függően lehet hasznos.

Removal – Olyan lapok, melyek képességeket vagy lényeket távolítanak el.

Finisher – Ezek a lapok az ellenfél kivégzésére szolgálnak és általában megtalálható rajtuk a Charge kulcsszó, továbbá kevés manáért sokat sebeznek (pl.: Leeroy Jenkins), esetleg többször támadnak egy körben (pl.: Windfury - AlAkir).

A cseréknél igyekeztünk olyan basic / common / rare / epic, némely esetben pedig legendary lapot felsorolni, amelyek a lap értéhez/képességeihez mérten a lehető legközelebb állnak. Abban az esetben, ha a lap mellett nincs javaslat, akkor azt a lapot szinte képtelenség pótolni, érdemes lehet olyan lappal cserélni, ami ugyan nem hasonlít a legendary-hoz, de kellő mértékben beletud illeszkedni a pakliba.

Színek jelentése:

Zöld (Kiváló) - Ne törd be! Teljesen jól használható!

Sárgás-zöld (Jó) - Eléggé jó!

Sárga (Átlagos) – Kezdőknek hasznos lehet egy bizonyos rangig, azonban jelenleg nem számít kiemelkedően jó lapnak, de előfordulhat, hogy később népszerűbbé válnak. Nem feltétlen szükséges betörnöd.

Sárgás-piros (Gyenge) – Eléggé gyenge lapok,  jelenleg nem számít kiemelkedően jó lapnak, de előfordulhat, hogy később népszerűbbé válnak.

Piros (Nagyon rossz) – Rossz lap, általában csak viccnek jó, mint pl. Millhouse Manastorm. Törd be őket, ha csak nem reménykedsz, hogy majd megváltoztatják.
 

Összejött 1600 dust, mit craftoljak?

  1. Sylvanas Windrunner
  2. Harrison Jones
  3. Alexstrasza
  4. Justicar Trueheart
  5. N'Zoth, the Corruptor
  6. Ragnaros the Firelord
  7. Cairne Bloodhoof
  8. Bloodmage Thalnos

Fontos figyelembe venni azt is, hogy melyik kaszttal szeretsz a legjobban a játszani. Ez esetben, ha szeretnéd összeállítani mondjuk álmaid Paladinját, akkor Tirion Fordring akár jobb választás is lehet,mint Alexstrasza. Ennek ellenére azt tanácsolom, hogy inkább a Classic és a GvG-s neutral legendary lapok közül szemezgess elsődlegesen, mert ők minden kaszthoz sokrétűen felhasználhatóak (de csak a zöld jelzésűek közül)!

Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a meta állandóan változik. Általánosságban elmondható, hogy ami jó legendary-nak számít és számított egykor, az valószínűleg mindig is jó lesz. Legfeljebb az adott időszakban kissé háttérbe szorul.

Sok szerencsét mindenkinek!

comments powered by Disqus