Hearthstone WikiInformációk kezdőknekAlapvető információk

Előző Hearthstone cikkA Hearthstone elkezdése Következő Hearthstone cikkKulcsszavak

Alapvető információk

Borovi Bence | 2014.04.18 00:00 | Módosítva: 2022.12.01 17:12
102903

Üdvözlünk a Hearthstone-ban

Az oldal tartalma:

1. Mana Crystal (manakristály)

2. Health (élet)

3. Attack (támadás)

4. Race (faj)

5. Class (kaszt)

6. Hero (hős)

7. Hero Power

8. Weapon (fegyverek)

9. Cards (kártyák)

12. Sets (szettek)

10. Deck (pakli)

11. Quality (lapok minősége)

13. Formátumok (Standard, Wild, Classic, Casual)

14. Battlefield (harctér)

15. Minions (lények)

16. Spell Cards (spell kártyák)

17. Spell típusok 18. Fegyverek

16. Hero kártyák

17. Locations (helyszínek) 18. Harctér

Mana Crystal: Minden körben egyel több manát kapunk, amelyeknek segítségével kijátszhatunk lényeket, spell-eket és fegyvereket. 1 mana kristállyal kezdünk és maximum 10 lehet, amit a 10. körre érünk el, a későbbi körökben már nem lesz több manakristályunk.

A második játékos kap egy The Coin-t, ami +1 manát ad abban a körben amelyikben elhasználja.

Hearthstone bemutatása kezdőknek

A kulcsszavakról a következő oldalon lesz szó (Kulcsszavak magyarázatai).

Health: A lények (minionok) és a hős élete. Amikor megtámadják ennek az értéke csökken. Ha valaki "heal-el" azaz gyógyít, akkor a gyógyított karakter élete növekszik ( heal +1 = +1 gyógyítás = +1 élet), vagy a restore health is ugyanez. (restore 5 health = visszaállít 5 életet = gyógyít 5-t = heal +5, tehát kap 5 életet)

A fegyvereknek Durability-je van az élet helyett (mivel egy fegyvert nem lehet támadni). A durability azt jelzi, hogy hányszor lehet használni az adott fegyvert. (Pl 1/2-es fegyver, azt lejenti, hogy 1 támadás és 2 durability, tehát kétszer használható)

Attack: Támadás. Amennyi az értéke, annyit sebez a megtámadott ellenség életéből.

Példa:  Van egy lényünk 5 támadással és 5 élettel és megtámad egy másik lényt , aminek 2 a támadása és 7 az élete. A megtámadott lénynek le fog menni az élete 2-re, így marad 2 támadása és élete, de a megtámadott lény is sebzi a mienket a 2 támadásával, így a mienknek marad 5 támadása és 3 élete.

Sylvanas Windrunner Hearthstone kártya

Race: Ezek a fajok. A lényeket fajokba soroljuk. 7 faj létezik: Beast, Demon, Dragon, Murloc, Pirate, Totem és Elemental.

Class: Ezek a kasztok. 11 különböző kaszt van, amelyik kaszttal épp játszunk az a hősünk. Death Knight, Demon HunterDruid, Hunter, Mage, Paladin, Priest, Rogue, Shaman, Warlock és Warrior.

  • A Demon Hunter 2020. áprilisában került be a játékba.
  • A Death Knight 2022. decemberében került be a játékba (feloldásához teljesíteni kell egy ingyenes kaland módot (prológust)). Részletekhez kattints ide!

Hero: A hősünk, általában 30 élete van, hogyha eléri a 0-t meghal. Minden hősnek van Hero Power-je.

Hero Power: Ez a hősnek a speciális képessége. Ez a hős mellett a jobb oldalon jelenik meg a játékban, kép lejjebb.

Weapon: Bizonyos hősöknek (pl. Rogue) van weapon-juk, vagyis fegyverük is, ez a hős mellett a bal oldalon jelenik meg a játékban, kép lejjebb.

Cards: Lapok, amikkel játszunk. Léteznek kasztspecifikus lapok (pl.: Druid) és olyan lapok is, amiket mindenki tud használni, ezek a semleges lapok. A legtöbb lap valamelyik szettbe tartozik.

Továbbá minden kártyának van sima, és Golden változata is. A Golden változat a játékban semmilyen előnyt nem ad, csak szebben néz ki. A Golden kártyák többségét is ki lehet nyitni kártyacsomagokból, illetve lehet azokat is kraftolni.

2021. március 30-án a játékba bevezetésre került a Diamond kártya is. Ez sem ad semmilyen előnyt, csak még jobban néznek ki. Mindössze néhány ilyen kártya lesz a játékban, amiket általában achievementek teljesítésével, vagy valós pénz költésével lehet csak megszerezni.

Sets: Több szett található a játékban.

A legfőbb szett a "Core szett" ezeket a lapokat mindenki ingyenesen megkapja, bár új játékosként egy kis játék szükséges hozzá.

  • A kasztspecifikus Core szett lapokhoz az adott kasztot fel kell vinni 10-es szintre (tehát, ha a Druid kaszttal eléred a 10-es szintet, akkor az összes Druid Core szett lapot feloldod). Pontosan minden kaszt kap egy-egy új Core lapot 2-es, 4-es, 6-os, 8-as és 10-es szint elérése esetén.
  • A semleges (minden kaszt által használható) Core szett lapokhoz összesen 60 szintet kell elérned, de nem egy kaszttal, hanem összesen. Tehát, ha eléred a 10-es szintet 6 különböző kaszttal, akkor már meg is van az összes semleges lapod is.
  • Ha mind a tíz kaszttal eléred a 10-es szintet, akkor az összes Core szett lapod meg lesz.

Vannak a kiegészítők (vagy más néven szettek, ilyen például a Forged in the Barrens), melynek a lapjait kártyacsomagokkal, vagy kraftolással szerezheted meg (a kraftolásról részletesen a gyűjtemény menüpontban olvashatsz). Kezdőként a legújabb kiegészítőkből érdemes kártyacsomagokat vásárolni. Ezek 100 Goldba kerülnek, de valós pénzt is lehet költeni.

Egy kártyacsomagban 5 lap található, amiből legalább 1 Rare, vagy annál jobb minőségű. Minőségek: Common (fehér), Rare (kék), Epic (lila), Legendary (narancssárga).

Továbbá a játékban ugyanúgy 100 Gold/csomag árért megvásárolható az összes eddig kiadott kiegészítő.

Régebben volt több kaland mód is, de azokat már nem lehet Goldból megvásárolni (de valós pénzből lehet), csak kraftolni/betörni a lapjaikat.

A teljes kártya adatbázist a kártyák menüpontban találhatjátok. Ez több ezer gyűjthető kártyát jelent és a nem gyűjthető kártyákkal együtt összesen több, mint 10 000 kártyát (beleértve a hősöket és ellenségeket is), amit mind lefordítottunk magyarra!

Deck: Pakli. 30 lappal játszunk, az egy pakli. A pakli készítőben lehet új paklikat készíteni. Részletesebben a kártya gyűjtemény menüpontban olvashatsz.

Quality: A lapok közepén található egy szín, ez a lapok minőségét jelzi. A legrosszabbtól a legjobbig: Fehér (Common), kék (Rare), lila (Epic), narancssárga (Legendary).

Formátumok

A Play módon belül található a Wild, a Standard és a Classic formátum is, illetve a Casual mód is.

Standard/Wild: A Wildban az összes lap használható (kivéve a Classic formátum lapjai). A Standard viszont csak bizonyos lapokkal lehet játszani. A pontos szabály: A Core szett lapjait mindig tartalmazza, továbbá az adott naptári év és az előző év lapjait tartalmazza. Tehát a 2 évnél régebbi lapok már nem szerepelnek benne.

Részletesebben a Gyakran Ismételt Kérdéseknél olvashattok ennek a pontos működéséről.

Classic: Ebben a játékmódban a játék 2014 júniusi állapota szerint lehet játszani, csak az eredeti 240 lappal. Itt mindössze 240 lap érhető el, amit a Shopból a "Classic" kártyacsomag megvásárlásával lehet megszerezni, illetve ezeket is lehet kraftolni a gyűjteményben (My Collection).

  • Továbbá a Classic formátumban vannak minőség nélküli lapok (nincs a közepén kő), ezek szintén ugyanúgy járnak, mint a Core szett lapjai, tehát el kell érni a 10-es szintet a különböző kasztokkal.
  • A Classic formátumban csak 9 kaszt érhető el, hiszen a Demon Hunter még nem létezett 2014-ben.

Casual: A Causal módban tesztelheted magadat más játékosok ellen.

  • Amilyen formátumú paklival kezded a Casual meccset, olyan formátumú paklival fog jönni az ellenfeled is (Wild, Standard, vagy Classic).

Battlefield: Harctér. Ide helyezzük a lényeinket, hogy védjék a hősünket, illetve, hogy támadjanak. Kép lejjebb.

Minions: Magyarul lények. Ezek olyan lapok, melyeknek van élete és általában támadása is, valamilyen élőlény, valamelyik fajba sorolható. Ezeket a lapokat rakjuk le a harctérre. Ilyen például a fölső két kép.

Spell cards: Ezeket a kártyákat nem tudjuk lerakni, mert se támadásuk, se életük. Egyszer használatosak és valamilyen extra képességet tudnak. 

Példa:

Siphon Soul Hearthstone kártya Shield Slam Hearthstone kártya

Spell típusok: Hasonlóan a lényeken a "fajokhoz" (pl.: Beast), a spelleken vannak típusok (pl.: Arcane, Fire, Holy, Shadow), ahogy a fenti Siphon Soul képen is látható. Vannak olyan lapok, amelyek együttműködnek ezekkel a spellekkel (például: "Miután elhasználsz egy Nature spellt, egy másik lényednek +2/+2-t ad.").

Fegyverek: A fegyver kártyák kijátszásuk után a hős bal oldalán jelennek meg és a bal oldali érték ott is a támadást jelzi (annyit sebzel a célpontnak, ha támadsz vele), a jobb oldalán pedig a "Durability-t" (tartósság), ami azt jelenti, hogy hányszor tudsz támadni azzal a fegyverrel. Ha eléri a 0-t, akkor a fegyver megsemmisül. Ha van éppen fegyvered, majd kijátszol egy másik fegyver kártyát, akkor az lecseréli az előzőt.

Ha van fegyvered, akkor a hőssel tudsz támadni.

Tuskpiercer fegyver

Hero kártyák: Magyarul hős kártyák. Ahogy minden kártya, ezek is Manába kerülnek és átveszik a hősöd helyét. Az összes Hero kártyához jár egy új Hero Power is.

A kártya jobb alsó sarkán látható szám azt jelzi, hogy annyi Armort (pajzsot) ad a hősödnek. Ebben az esetben 5-öt. Tehát, ha 27 Élete van a hősödnek, amikor ezt a kártyát kijátszod, akkor lesz 27 Életed + 5 Armorod (olyan, mintha 32 Életed lenne). A Hero Power pedig ebben az esetben a Nurture-re cserélődik le.

Wildheart Guff Nurture Hero Power

Locations (helyszínek): A harctérre lehet kijátszani őket, majd körönként Manát tekintve ingyenesen lehet aktiválni a képességét, azonban ez 1 Durability-be kerül és utána egy körön át nem aktiválható.

Muck Pools

Harctér:

A harctér szélein található "4 részen", ha kattintgatsz akkor különböző dolgok történhetnek (például a bal felső sarokban lehet kattintgatni a piros szemet, vagy a jobb alsó sarokban tüzet lehet rakni). Ez csak szórakozásból van, hogy ne unatkozz, amíg az ellenfél lép. Vannak különféle harcterek, ahol a 4 széle másképpen néz ki, és más dolgokat lehet velük csinálni, de ezek a játék működését nem befolyásolják.

A harctéren egyszerre legfeljebb 7 lényed lehet (az ellenfélnek is 7 lehet kint). A kezedben egyszerre legfeljebb 10 lap lehet, ha ezután húzol még egy lapot, akkor az a lap el fog égni, vagyis elveszíted.

Hearthstone Harctér

Képre kattintva még nagyobb lesz!

Lap tetejére

További híreink