Hearthstone WikiInformációk kezdőknekKulcsszavak

Előző Hearthstone cikkAlapvető információk Következő Hearthstone cikkJátékmódok

Kártya információk - Kulcsszavak magyarázatai

Borovi Bence | 2014.04.17 00:00
8727

Kártya információk - kulcsszavak

1. Battlecry

2. Charge

3. Choose One

4. Combo

5. Deathrattle

6. Divine Shield

7. Enrage (megszűnt)

8. Freeze

9. Overload

10. Secret

11. Silence

12. Stealth

13. Spell Damage

14. Taunt

15. Windfury

16. Mega-Windfury 17. Inspire 18. Joust
19. Discover 20. Adapt 21. Poisonous
22. Lifesteal 23. Recruit 24. Echo
25. Rush 26. Magnetic 27. Casts when Drawn
28. Overkill 29. Twinspell 30. Reborn
31. Invoke Galakrond
Buff Debuff

A lapok oldalon megtalálhatóak a kártyák magyar nyelvű leírásai, de mivel bizonyos szavak ott nincsenek lefordítva (pl. taunt), mert azt egy szóban nem lehetne leírni, ezért azok a szavak itt találhatóak magyarul megmagyarázva.

Battlecry: [képesség]: A battlecry azt jelenti, hogy az adott képesség mindig akkor történik meg, amikor kijátsszák a kártyát, vagyis lerakják a harctérre.

Példa: Acidic Swamp Ooze - "Battlecry: Destroy your opponent's weapon." - Tehát amikor kijátszod (Battlecry), akkor elpusztítja az ellenfeled fegyverét.

Acidic Swamp Ooze

Amennyiben egy Battlecry-os lényt kijátszol, akkor lefut a Battlecry rögtön a kijátszáskor. Azonban, ha a lapot nem játszod ki, hanem például  egy másik lap teszi ki a harctérre, akkor nem fog lefutni a Battlecry effekt.

Példa: Az Alarm-o-Bot kitesz egy lapot a kezedből, vagy Varian Wrynn a felhúzott lényeidet automatikusan kijátsza. Ezekben az esetekben nem te játszod ki a lapot, így nem fut le az effekt. Ugyanez igaz a Mirror Entity-re is, ami lemásolja az ellenfél által kijátszott lapot.

Charge: Lények ezzel a képességgel azonnal támadhatnak, amint lerakták őket a harctérre. Ha nagyon gyorsan el szeretnél távolítani egy lényt, vagy gyorsan támadnál a hősre, a Charge-os lényekre lesz szükséged.

Azok a lények, amelyek nem rendelkeznek ezzel a képességgel a lerakott körben nem tudnak támadni, csak egy körrel késöbb, hacsak nincs lent egy olyan lap is, ami többi egységnek is Charge-ot ad.

Példa: Bluegill Warrior - "Charge".

Choose One: Csak a Druid rendelkezik ilyen lapokkal. Választhatsz, hogy az adott kártya mit csináljon. Például: Az Ancient of Lore-nál választhatsz, hogy 1 kártyát szeretnél húzni, vagy gyógyítani 5-öt. A Wrath-nál pedig választhatsz, hogy 3-at sebezzen egy lényre, vagy 1-et sebezzen egy lényre és adjon egy kártyát.

Ancient of Lore Wrath

Combo: [képesség]: A combo akkor aktiválódik, hogyha az adott körben nem azt a kártyát használod először. Tehát kijátszol egy akármilyen lapot és ha utána a combós kártyát használod, akkor a combója is aktiválódni fog. Ezt a játék is jelzi, amint egy lapot elhasználtál sárga keret fogja jelölni a combo-s lapot, hogy most célszerű használni. Ilyen lapjai csak a rogue-nak vannak. Példa: Cold Blood.

Deathrattle: [képesség]: A deathrattle az adott lény halálakor (megsemmisítésekor) következik be.

Példá: "Deathrattle: Summon a 2/1 Damaged Golem." - Tehát amikor meghal (Deathrattle): Megidéz egy 2/1-es (Damaged Golem)-et.

Harvest Golem

Divine Shield: Nem hat a legelső sebzés egy ilyen képességgel rendelkező lényre. Nagyon hasznos tud lenni, hiszen leüthetsz egy ellenséges lényt úgy, hogy a tied meg sem sérül.

Példa: Argent Squire - "Divine Shield".

Enrage [képesség]: Ez a kulcsszó törölve lett, de a képesség megmaradt, csak már nem kulcsszóval van kiírva, hanem úgy, hogy "ha sebzést kap, akkor x-el többet tud támadni".

Freeze: Azok a lények, amelyek le lettek fagyasztva nem tudnak támadni a következő körig. (A hős is lefagyasztható)

Overload [szám]: Az overload képesség redukálja mennyi mana kristályt használhatsz a következő körben.

Például: Overload (2) = Ha 8 mana kristályod lenne a következő a körben, akkor csak 6-ot használhatsz majd.

Secret: Amikor egy ilyen lapot elhasználsz az ellenség csak egy kérdőjelet lát, de nem tudja mi lehet az, akkor aktiválódik, amikor egy bizonyos esemény bekövetkezik.

Például: Counterspell - Ha az ellenség használ egy spell-es kártyát, megszakítod. Tehát amint az ellenség egy spelles kártyát használna, ez aktiválódik és bármit is csinált volna a kártyája, ez meggátolja.

Counterspell

Silence: Egy kártya, amin szerepel ez a képesség, a célpontjáról (tehát egy kiválasztott ellenséges lényről) leszed mindenféle effektet vagy buffot, mint például +1 élet, charge, taunt stb.

Stealth: Az a lény, amelyik rendelkezik ezzel a képességgel nem támadható semmivel se, amíg a "Stealth-es" lény nem támad. Ha a Stealth-es lény Taunt-ot kap, akkor a Taunt "érvénytelen", amíg a lap nem támadott. Támadás után a Stealth eltűnik a lapról és aktiválódik a Taunt. Bizonyos képességek ellen nem véd a Stealth sem. Azok a spell-ek, amelyek több lényre is hatnak (pl. Holy Nova) a Stealth-es lényt is sebzik. Stealth-es lényre példa: Gilblin Stalker

Spell damage: Megnöveli a spell kártyák sebzését. Például a Fireball 1-gyel többet fog sebezni, ha leteszel egy Azure Drake-et, illetve 5-tel többet, ha egy Malygos-t teszel le, hiszen az +5 Spell damage-et ad.

Taunt: Az ellenségnek ezt a lényt kell támadnia, nem támadhat más lényeket és a hőst se, addig amíg taunt-os lap le van rakva, de spell-ek ellen nem véd. ( Például Mind Blast, ami 5-öt sebez a hősre, vagy Arcane Missiles)

Windfury: Lények (akár a hős is) ezzel a képességgel kétszer támadhatnak egy körben. Ezt a képességet legfőképpen a Shaman-ok alkalmazzák, hiszen ők bármely lényüknek adhatnak Windfury-t.

Mega-Windfury: Lények ezzel a képességgel négyszer is támadhatnak egy körben! Jelenleg egyetlen ilyen lény van a játékban és azt is egy másik idézi meg: (V-07-TR-0N), amit Mimiron's Head tud megidézni.

Inspire: Amikor a Hero Power-edet használod, az Inspire aktiválódik. Pl.: Confessor Paletress-t ha kirakod és elhasználod a Hero Power-edet, akkor megidéz egy újabb legendary-t. A Murloc Knight pedig megidéz egy Murloc-ot a Hero Power elhasználását követően. Mukla's Champion +1/+1-et ad minden további lényednek a harctéren ahányszor elhasználod a Hero Power-edet.

Joust: "Reveal a minion from each deck. If yours cost more...". Tehát ilyen szöveg olvasható a kártyákon és nem az van kiírva, hogy Joust.

Pl.: A Healing Wave gyógyít 7-et, de amint lerakod felfed egy lényt mindkét pakliból és ha a tied többe kerül, akkor nem 7-et, hanem 14-et gyógyít.

Ez a Joust általában Battlecry-os vagy Deathrattle-ös esemény.

Discover (felfedez): Az ilyen kulcsszóval rendelkező lapok felfedeznek más lapokat, vagy hero power-eket. Például: Discover a 4 cost card esetében felfedezel egy 4 Manás lapot, tehát kapsz egy 4 manás lapot, vagy Discover 3 cards esetében kapsz 3 kártyát, mint a Tracking-nél és választhatsz belőle egyet. Viszont ilyenkor nem a paklidból választhatsz 1 lapot, hanem ezek véletlenszerűen kiválasztott semleges vagy a kasztodhoz tartozó lapok.

Adapt: Úgy működik, mint a Discover mechanizmus, vagyis 3 lapból választhatsz 1-et (összesen 10 féle variáció lesz, amiből hármat ajánl fel) és azt az egyik lényedhez adhatod.

Poisonous: Az "Elpusztít bármely lényt, amit ez a lény megsebzett" szöveget a Blizzard lecserélte erre az új kulcsszóra és a régi kártyák is megkapták: Pit Snake, Patient Assassin, Emperor Cobra és Maexxna.

Lifesteal: Amikor a Lifesteallel rendelkező lény, fegyver vagy spell sebez, akkor a hősöd a sebzéssel megegyező mennyiségben gyógyul. Példa: Acolyte of Agony.

Recruit: A Recruit kulcsszóval rendelkező kártyák azonnal megidézik az adott lényt/lényeket a paklidból és kiteszik a harctérre. Példa: Possessed Lackey, Gather Your Party.

Echo: Az ilyen kártyákat egy körben többször is el lehet használni.

Rush: Az ilyen lények más lényeket megtámadhatnak abban a körben, amikor kijátszod őket.

Magnetic: Ki lehet játszani őket rendesen, vagy összolvasztani egy Mech-el, amivel összeadódnak a képességeik és az értékeik (Zombeast módra).

Casts when Drawn: Amikor felhúzol egy lapot és azonnal elhasználódik magától. Példa: Scroll of Wonder, Ambush!.

Overkill: Az Overkill akkor aktiválódik, ha úgy ölnek meg egy lényt, hogy a támadása meghaladja a megölt lény - vagy hős - életét. (Tehát a Sul'thraze Warrior fegyver esetében újra támadhat vele).

Twinspell: Ha egy Twinspell-lel rendelkező spellt elhasználsz, akkor egy másolatot kapsz a spellből a kezedbe (Twinspell kulcsszó nélkül). Példa: Blessing of the Ancients.

Reborn:  Reborn (újjászületés) kulcsszóval rendelkező lények első haláluk után visszatérnek a játékba 1 Élettel. Példa: Grandmummy.

Invoke Galakrond: Az Invoke (hívás/idézés) kulcsszóval rendelkező lapok kijátszásával erősebbé tud válni Galakrond. Példa:

Seal Fate

Galakrond Galakrond Galakrond

  • Mindegyik Galakrond kártya az elején "1 dolgot tud csinálni", a kettes szintnél "2 dolgot", a hármas szintent pedig "4 dolgot", és megidéz egy 5/2-es fegyvert.
  • Amikor egy Invoke Galakrondos kártyát kijátszol, akkor nemcsak a paklidban lévő Galakrond lesz erősebb, hanem a Hero Powerje is aktiválódik! 
  • Mindig a paklidban lévő első Galakrondod Hero Powerje aktiválódik. Tehát, ha például ellopsz az ellenféltől egy Galakrondot, akkor nem fog annak a Hero Powerje is aktiválódni egy Invoke-os lap kijátszását követően.
  • Ha nincs a paklidban Galakrond, akkor semmit sem csinál az Invoke kulcsszó.
  • Ha úgy kezded a meccset, hogy nincs a paklidban Galakrond, de ellopsz egyet, akkor az lesz a paklidban lévő első Galakrond, és bizony aktiválódni fog a Hero Powerje, ha kijátszol egy Invoke-os kártyát.

Buff: Azt nevezzük buffnak, amikor egy lény valamitől (egy laptól, egy spell-től) + életet, + támadást kap vagy bármilyen + értéket. Tehát az a buff, ami javít/amitől jobb/erősebb lesz egy (bizonyos időre) lény.

Példa: Power Word: Shield - "Give a minion +2 Health. Draw a card." - Egy lénynek +2 Életet ad. Húzol egy kártyát.

Debuff: Azt nevezzük debuffnak, amikor egy lény valamitől - életet, - támadást kap, tehát gyengébb lesz, mint amik az eredeti értékei.

Példa: Aldor Peacekeeper,  Shrinkmeister, Shrink Ray.

Lap tetejére

Szólj hozzá!

További híreink