Hearthstone WikiInformációk kezdőknekKulcsszavak

Előző Hearthstone cikkAlapvető információk Következő Hearthstone cikkJátékmódok

Kártya információk - Kulcsszavak magyarázatai, idegen kifejezések

Borovi Bence | 2014.04.17 00:00 | Módosítva: 2024.03.29 13:33
62496

Kulcsszavak

Kártya információk - kulcsszavak

A lapok oldalon megtalálhatóak a kártyák magyar nyelvű leírásai, de mivel bizonyos szavak ott nincsenek lefordítva (pl. Taunt), mert azt egy szóban nem lehetne leírni, ezért azok a szavak itt találhatóak magyarul megmagyarázva.

Battlecry: [képesség]: A battlecry azt jelenti, hogy az adott képesség mindig akkor történik meg, amikor kijátsszák a kártyát, vagyis lerakják a harctérre.

Példa: Acidic Swamp Ooze - "Battlecry: Destroy your opponent's weapon." - Tehát amikor kijátszod (Battlecry), akkor elpusztítja az ellenfeled fegyverét.

Acidic Swamp Ooze Hearthstone kártya

Amennyiben egy Battlecry-os lényt kijátszol, akkor lefut a Battlecry rögtön a kijátszáskor. Azonban, ha a lapot nem játszod ki, hanem például  egy másik lap teszi ki a harctérre, akkor nem fog lefutni a Battlecry effekt.

Példa: Az Alarm-o-Bot kitesz egy lapot a kezedből, vagy Varian Wrynn a felhúzott lényeidet automatikusan kijátsza. Ezekben az esetekben nem te játszod ki a lapot, így nem fut le az effekt. Ugyanez igaz a Mirror Entity-re is, ami lemásolja az ellenfél által kijátszott lapot.

Charge: Lények ezzel a képességgel azonnal támadhatnak, amint lerakták őket a harctérre. Ha nagyon gyorsan el szeretnél távolítani egy lényt, vagy gyorsan támadnál a hősre, a Charge-os lényekre lesz szükséged.

Azok a lények, amelyek nem rendelkeznek ezzel a képességgel a lerakott körben nem tudnak támadni, csak egy körrel késöbb, hacsak nincs lent egy olyan lap is, ami többi egységnek is Charge-ot ad.

Példa: Bluegill Warrior - "Charge".

Choose One: Választhatsz, hogy az adott kártya mit csináljon. Például: Az Ancient of Lore-nál választhatsz, hogy 1 kártyát szeretnél húzni, vagy gyógyítani 5-öt. A Wrath-nál pedig választhatsz, hogy 3-at sebezzen egy lényre, vagy 1-et sebezzen egy lényre és adjon egy kártyát.

Ilyen lapokkal eredetileg csak a Druid rendelkezett, de a dual-kaszt lapok megjelenése óta (pl. Druid és Hunter is használhatja egy a lapot) már dual-kaszt lapokon is előfordulhat, de a dual-kaszt lapnak részben Druid lapnak kell lennie, hogy ez a kulcsszó szerepeljen rajta.

Ancient of Lore Hearthstone kártya Shando Wildclaw 

Combo: [képesség]: A combo akkor aktiválódik, hogyha az adott körben nem azt a kártyát használod először. Tehát kijátszol egy akármilyen lapot és ha utána a combós kártyát használod, akkor a combója is aktiválódni fog. Ezt a játék is jelzi, amint egy lapot elhasználtál sárga keret fogja jelölni a combo-s lapot, hogy most célszerű használni. Ilyen lapjai csak a rogue-nak vannak. Példa: Cold Blood.

Deathrattle: [képesség]: A deathrattle az adott lény halálakor (megsemmisítésekor) következik be.

Példá: "Deathrattle: Summon a 2/1 Damaged Golem." - Tehát amikor meghal (Deathrattle): Megidéz egy 2/1-es (Damaged Golem)-et.

Harvest Golem Hearthstone kártya

Divine Shield: Nem hat a legelső sebzés egy ilyen képességgel rendelkező lényre. Nagyon hasznos tud lenni, hiszen leüthetsz egy ellenséges lényt úgy, hogy a tied meg sem sérül.

Példa: Argent Squire - "Divine Shield".

Enrage [képesség]: Ez a kulcsszó törölve lett, de a képesség megmaradt, csak már nem kulcsszóval van kiírva, hanem úgy, hogy "ha sebzést kap, akkor x-el többet tud támadni".

 • Mivel 2021. márciusában bekerült a játékba a Classic formátum, ahol a játék 2014. júniusi állapota szerint lehet játszani, ezért abban a formátumban természetesen az Enrage kulcsszó is létezik.

Freeze: Azok a lények, amelyek le lettek fagyasztva nem tudnak támadni a következő körig. (A hős is lefagyasztható)

Overload [szám]: Az overload képesség redukálja mennyi mana kristályt használhatsz a következő körben.

Például: Overload (2) = Ha 8 mana kristályod lenne a következő a körben, akkor csak 6-ot használhatsz majd.

Secret: Amikor egy ilyen lapot elhasználsz az ellenség csak egy kérdőjelet lát, de nem tudja mi lehet az, akkor aktiválódik, amikor egy bizonyos esemény bekövetkezik.

Például: Counterspell - Ha az ellenség használ egy spell-es kártyát, megszakítod. Tehát amint az ellenség egy spelles kártyát használna, ez aktiválódik és bármit is csinált volna a kártyája, ez meggátolja.

Counterspell Hearthstone kártya

Silence: Egy kártya, amin szerepel ez a képesség, a célpontjáról (tehát egy kiválasztott ellenséges lényről) leszed mindenféle effektet vagy buffot, mint például +1 élet, charge, taunt stb.

Stealth: Az a lény, amelyik rendelkezik ezzel a képességgel nem támadható semmivel se, amíg a "Stealth-es" lény nem támad. Ha a Stealth-es lény Taunt-ot kap, akkor a Taunt "érvénytelen", amíg a lap nem támadott. Támadás után a Stealth eltűnik a lapról és aktiválódik a Taunt. Bizonyos képességek ellen nem véd a Stealth sem. Azok a spell-ek, amelyek több lényre is hatnak (pl. Holy Nova) a Stealth-es lényt is sebzik. Stealth-es lényre példa: Gilblin Stalker

Spell damage: Megnöveli a spell kártyák sebzését. Például a Fireball 1-gyel többet fog sebezni, ha leteszel egy Azure Drake-et, illetve 5-tel többet, ha egy Malygos-t teszel le, hiszen az +5 Spell damage-et ad.

Taunt: Az ellenségnek ezt a lényt kell támadnia, nem támadhat más lényeket és a hőst se, addig amíg taunt-os lap le van rakva, de spell-ek ellen nem véd. ( Például Mind Blast, ami 5-öt sebez a hősre, vagy Arcane Missiles)

Windfury: Lények (akár a hős is) ezzel a képességgel kétszer támadhatnak egy körben. Ezt a képességet legfőképpen a Shaman-ok alkalmazzák, hiszen ők bármely lényüknek adhatnak Windfury-t.

Mega-Windfury: Lények ezzel a képességgel négyszer is támadhatnak egy körben! Jelenleg egyetlen ilyen lény van a játékban és azt is egy másik idézi meg: (V-07-TR-0N), amit Mimiron's Head tud megidézni.

Inspire: Amikor a Hero Power-edet használod, az Inspire aktiválódik. Pl.: Confessor Paletress-t ha kirakod és elhasználod a Hero Power-edet, akkor megidéz egy újabb legendary-t. A Murloc Knight pedig megidéz egy Murloc-ot a Hero Power elhasználását követően. Mukla's Champion +1/+1-et ad minden további lényednek a harctéren ahányszor elhasználod a Hero Power-edet.

Joust: "Reveal a minion from each deck. If yours cost more...". Tehát ilyen szöveg olvasható a kártyákon és nem az van kiírva, hogy Joust.

Pl.: A Healing Wave gyógyít 7-et, de amint lerakod felfed egy lényt mindkét pakliból és ha a tied többe kerül, akkor nem 7-et, hanem 14-et gyógyít.

Ez a Joust általában Battlecry-os vagy Deathrattle-ös esemény.

Discover (felfedez): Az ilyen kulcsszóval rendelkező lapok felfedeznek más lapokat, vagy hero power-eket. Például: Discover a 4 cost card esetében felfedezel egy 4 Manás lapot, tehát kapsz egy 4 manás lapot, vagy Discover 3 cards esetében kapsz 3 kártyát, mint a Tracking-nél és választhatsz belőle egyet. Viszont ilyenkor nem a paklidból választhatsz 1 lapot, hanem ezek véletlenszerűen kiválasztott semleges vagy a kasztodhoz tartozó lapok.

Adapt: Úgy működik, mint a Discover mechanizmus, vagyis 3 lapból választhatsz 1-et (összesen 10 féle variáció lesz, amiből hármat ajánl fel) és azt az egyik lényedhez adhatod.

Poisonous: Az "Elpusztít bármely lényt, amit ez a lény megsebzett" szöveget a Blizzard lecserélte erre az új kulcsszóra és a régi kártyák is megkapták: Pit Snake, Patient Assassin, Emperor Cobra és Maexxna.

Lifesteal: Amikor a Lifesteallel rendelkező lény, fegyver vagy spell sebez, akkor a hősöd a sebzéssel megegyező mennyiségben gyógyul. Példa: Acolyte of Agony.

Recruit: A Recruit kulcsszóval rendelkező kártyák azonnal megidézik az adott lényt/lényeket a paklidból és kiteszik a harctérre. Példa: Possessed Lackey, Gather Your Party.

Echo: Az ilyen kártyákat egy körben többször is el lehet használni.

Rush: Az ilyen lények más lényeket megtámadhatnak abban a körben, amikor kijátszod őket.

Magnetic: Ki lehet játszani őket rendesen, vagy összolvasztani egy Mech-el, amivel összeadódnak a képességeik és az értékeik (Zombeast módra).

Casts when Drawn: Amikor felhúzol egy lapot és azonnal elhasználódik magától. Példa: Scroll of Wonder, Ambush!.

Overkill: Az Overkill akkor aktiválódik, ha úgy ölnek meg egy lényt, hogy a támadása meghaladja a megölt lény - vagy hős - életét. (Tehát a Sul'thraze Warrior fegyver esetében újra támadhat vele).

Twinspell: Ha egy Twinspell-lel rendelkező spellt elhasználsz, akkor egy másolatot kapsz a spellből a kezedbe (Twinspell kulcsszó nélkül). Példa: Blessing of the Ancients.

Reborn:  Reborn (újjászületés) kulcsszóval rendelkező lények első haláluk után visszatérnek a játékba 1 Élettel. Példa: Grandmummy.

Invoke Galakrond: Az Invoke (hívás/idézés) kulcsszóval rendelkező lapok kijátszásával erősebbé tud válni Galakrond. Példa:

Seal Fate

Galakrond Galakrond Galakrond

 • Mindegyik Galakrond kártya az elején "1 dolgot tud csinálni", a kettes szintnél "2 dolgot", a hármas szintent pedig "4 dolgot", és megidéz egy 5/2-es fegyvert.
 • Amikor egy Invoke Galakrondos kártyát kijátszol, akkor nemcsak a paklidban lévő Galakrond lesz erősebb, hanem a Hero Powerje is aktiválódik! 
 • Mindig a paklidban lévő első Galakrondod Hero Powerje aktiválódik. Tehát, ha például ellopsz az ellenféltől egy Galakrondot, akkor nem fog annak a Hero Powerje is aktiválódni egy Invoke-os lap kijátszását követően.
 • Ha nincs a paklidban Galakrond, akkor semmit sem csinál az Invoke kulcsszó.
 • Ha úgy kezded a meccset, hogy nincs a paklidban Galakrond, de ellopsz egyet, akkor az lesz a paklidban lévő első Galakrond, és bizony aktiválódni fog a Hero Powerje, ha kijátszol egy Invoke-os kártyát.

Outcast: Az ilyen kulcsszóval rendelkező lapok extra effektet kapnak, ha az a kezedben legbalrább, vagy legjobbrább lévő lap (úgy is mondhatnánk, hogy a kezed két szélén lévő lap). Példa:

Star Student Stelina
 

Spellburst: Ha egy Spellburst kulcsszóval rendelkező lényed, vagy fegyvered van a harctéren, akkor egy spell elhasználásakor a Spellburst képesség aktiválódik. Csak az első alkalommal aktiválódik. Példa:

High Abbess Alura

Corrupt: Ha a kezedben van egy ilyen lap, és közben kijátszol egy olyan kártyát, ami több Manába kerül, mint a Corrupt kulcsszóval rendelkező kártya, akkor fejlődik a Corrupt kártya, megkapod a Corrupted képességét és a kártya "Corrupted" lesz.

Fairground Fool

Frenzy: Egyszer aktiválódik, amikor egy lény túlél egy támadást.

Warsong Envoy

Tradeable: Ezek a kártyák simán kijátszhatóak, vagy 1 Manáért lecserélhetőek egy másik lapra a paklidból.

Shard of the Naaru

Honorable Kill: Ezek a kártyák extra képességet kapnak, ha pontosan halálos sebzést okoznak a saját körödben. Tehát például, ha támadsz egy ilyen lénnyel, és 2-t sebez egy 2 Életű lénynek, akkor aktiválódik az Honorable Kill.

Gnome Private

Dredge: Megnézed a paklid legalján lévő 3 lapot, és egyet a paklid tetejére teszel.

Tuskarrrr Trawler Dredge

Colossal +x: Hatalmas lények, túl nagyok ahhoz, hogy egy kártyán elférjenek, ezért kijátszásukkor (akkor is, ha nem kézből lettek kijátszva) megidézik a Colossal többi részét is (a végén lévő szám jelzi, hogy mennyi része van).

Colaque Colaques Shell

Infuse (x): Animát gyűjtenek magukba az elpuszított lényeidből, ha a kellő mennyiségű Animát begyűjtötték (meghalt x db lényed), akkor erősebbé válik az Infused lap.

Priest of the Deceased Priest of the Deceased

Manathirst (x): Ezek a kártyák erősebbek lesznek, amint eléred a zárójelben jelzett Manát. Az Arcane Bolt esetében, amint lesz 8 Manád ez a lap 3-at sebez, tehát a 8. körtől kezdve 3-at sebez ez a lap.

Arcane Bolt

Finale: A Finale képesség akkor aktiválódik, ha minden Manádat elköltöd a finálés lap kijátszásakor, hiszen minden nagyszerű zenész tudja, hogy nagy durranással illik befejezni minden koncertet! Példák:

Power Word: Synchronize

Örökzöld Priest kulcsszó - Overheal: Az Overheal képesség akkor aktiválódik, ha az Overheal-es lény több gyógyítást kap, mint amire szüksége van a teljes gyógyuláshoz. Ez a képesség a Priest Core szettbe is bekerül. Példa:

Heartbreaker Hedanis

Titan: A Titan kulcsszóval rendelkező lények három speciális képességből választhatnak támadás helyett. Minden körben egy képességet lehet aktiválni (beleértve a kijátszás körét is). Amint egy képességet felhasználsz, azt nem lehet újra kiválasztani. Ha mind a három képesség fel lett használva, onnantól a Titan kulcsszóval rendelkező lények a szokásos módon tudnak támadni.

Eonar, the Life-Binder

Spontaneous Growth Bountiful Harvest Flourish

Forge: A Forged kulcsszóval rendelkező lapokat 2 Manáért lehet fejleszteni ("kovácsolni"). Ehhez rá kell húzni a lapot a paklira, majd a kovácsolás végbemegy és fejlődik a lap.

Embrace of Nature Embrace of Nature Forged

Quickdraw: A Quickdraw kulcsszóval rendelkező lapok extra képességgel rendelkeznek, ha abban a körben kerülnek kijátszásra, amelyikben fel lett húzva.

Dehydrate

Excavate: Az ilyen kulcsszóval rendelkező lapok kijátszásakor felfedezel egy kincset! Minél mélyebbre ásol a bányában ("Excavate"-et többször használod), annál nagyobb a jutalom.

 • Első Excavate során öt 1 Manás Common kincs közül kapsz egyet.
 • Második Excavate során öt 2 Manás Rare kincs közül kapsz egyet.
 • Harmadik Excavate során öt 3 Manás Epic kincs közül kapsz egyet.
 • Majd a kör kezdődik elölről.
 • Továbbá a negyedik Excavate alkalmával egy speciális (kasztspecifikus) 4 Manás Legendary lényt lehet felfedezni.

Kobold Miner

A kincsek:

Escaping Trogg Fools Azerite Pouch of Coins Rock Water Source Azerite Chunk Canary Falling Stalactite Glowing Glyph Living Stone Azerite Gem Collapse Motherlode Drake Ogrefist Boulder Steelhide Mole

Miniaturize: Amikor kijátszol egy Miniaturize kulcsszóval rendelkező kártyát, akkor kapsz belőle egy 1 Manás, 1/1-es másolatot a kezedbe.

Chia Drake Chia Drake Minitaurized


Buff: Azt nevezzük buffnak, amikor egy lény valamitől (egy laptól, egy spell-től) + életet, + támadást kap vagy bármilyen + értéket. Tehát az a buff, ami javít/amitől jobb/erősebb lesz egy (bizonyos időre) lény.

Példa: Power Word: Shield - "Give a minion +2 Health. Draw a card." - Egy lénynek +2 Életet ad. Húzol egy kártyát.

Debuff: Azt nevezzük debuffnak, amikor egy lény valamitől - életet, - támadást kap, tehát gyengébb lesz, mint amik az eredeti értékei.

Aggro Deck: Az aggro paklik célja, hogy az ellenfelet minél gyorsabban, ha lehet még a korai játékban megöljék. Ezek általánosságban alacsony manaigényű lapokat tartalmaznak (pl. Face Hunter) és a hőst célozzák a lehető leggyorsabb győzelem elérése érdekében.

Control Deck: A control paklik célja a harctér irányítása. Ezen pakliknak fontos elemei a taunt-os lapok, mint például a Sludge Belcher, létfontosságú, hogy sok kártya legyen a kezükben, ezért általában használnak Northshire Cleric-et, Arcane Intellect-et vagy ehhez hasonló lapokat. Az is lényeges, hogy az ellenfél ne támadhasson, ezért a játék elején és közepén fagyasztó, sebző képességeket (pl.: Frost Nova, Holy Nova) használnak, a játék végén pedig erőteljes és drága lapokkal válaszolnak (pl.: Pyroblast vagy Cenarius) az ellenfél általában kevésbé hatásos lényei ellen.

Midrange: A midrange paklik általában a leghatékonyabb lapokat tartalmazzák, amelyek az értékükért nagyon hasznosak (ilyen például a Savannah Highmane) és a nagyobb lényeihez az ellenfélnek valószínűleg legalább két lapra lesz szüksége, hogy eltávolítsa őket.

A control és a midrange paklikkal (deck=pakli) a játékosok nem sietnek, - az aggro deck-ekkel ellenben - ezek általában hosszasan tartó meccsek, mert drágább, de hatékony lényeket használnak. Egy aggro deck az esetek többségében legyőzi a control deck-et, mert a játék kezdeti szakaszában, ahol az aggro nagyon erős, a control-t játszó játékos nem tud mit lépni az ellenfél lényei ellen. A Midrange deck-ek általában minden játékrészben hasznosak, ezért hatásos az aggro deck-ekkel szemben, hiszen már a játék elején tud reagálni az agresszív lényekre, de gyengébb a control deck-ek ellen, mert nem tudja elég gyorsan megölni az ellenfelét.

Combo deck: Eredetileg csak a Rogue sok combo-t használó paklijait nevezték így, azonban már elterjedt több kasztnál is. A kombó paklik olyan paklik, amelyek több lap kombinációjával nagyon erősek.

Tempo*: Ez nem igazán sorolható a főbb paklik közé. A lényege, hogy gyors, ebből ered a tempó szó. Általában úgy nyer, hogy hatékony lényeket pakol ki, felépíti a harcterét, az ellenfél lényeit elpusztítja és gyorsan végez a hőssel.

Azonban eltér az aggro-tól, mert nem játszik túl sok törékeny és aggresszív lényt, amelyeket lehet, hogy egy harctér tisztító képesség elsöpör. Eltér a Control-tól is, mert ugyan célja a harctér irányítása, de ehhez nem feltétlen szükséges, hogy sok kártyája legyen.

Játékrészek: Early game (korai játék 1-3. kör), Midgame ( 4-6. kör), Late game (késői játék 8. + körök)

Meta: Az adott időszak felépítését takarja, tehát pl. egy adott pakli milyen gyakorisággal fordul elő, milyen sikerekkel, illetve hogy éppen milyen lapokból építkezik fel.

Trade-elés: Amikor az egyik lény támad és mindkettő belehal.

Favorable trade: Amikor egy olcsóbb lény megöl egy sokkal nagyobb, fontosabb lényt.

Fun pakli: Nem meta kompatibilis pakli, de szórakoztató lehet velük játszani.

Millelés: Az ellenfél paklijának kiégetése, úgy hogy túlhúzzuk a kezét. 10 lapnál több lap egyik játékos kezében sem lehet.

Fatigue: Azok a körök, amikor a játékos már nem tud további lapokat húzni. Minden körben eggyel növekszik a sebzések nagysága.

Win condition: Az a lap vagy kombó, ami a pakliban az ellenfél fő kivégzésének lehetőségét adja.

Kaszt specifikus: Azok a lapok, amik csak egy kasztnál elérhetőek.

AoE: „Area of Effect”. Azok a lapok amik vagy csak az ellenfél térfelére, vagy pedig az egész asztalra hatással vannak.

Tech lapok: Meta függő lapok, nem képzik konstans részét a paklinak.

Lap tetejére

További híreink