Hearthstone WikiKasztok identitása

Előző Hearthstone cikkJutalom térkép, küldetések Következő Hearthstone cikkLegendary kraftolás

Kasztok identitása

Borovi Bence | 2019.06.26 09:40 | Módosítva: 2020.04.09 20:20
6037

A Blizzard megosztotta, hogy mik a kasztok erősségei és gyengeségei, mik határozzák meg a kasztokat, és ezek alapján milyen új lapokra számíthatunk majd. Ezt olvashatjátok alább magyarul.

Amikor egy kaszt identitását határozzák meg, akkor a következő három irányelvhez szeretnének hűek maradni: ragaszkodnak a kaszt "fantáziájához", meghatározzák, hogy mikben fog jeleskedni a kaszt, és mik lesznek a gyengéi.

Amikor a kasztok fantáziáját nézik, akkor azt szeretnék, hogy a játék során megfoghatóak legyenek a kasztnak az érzései. Ilyen például, amikor egyenesen belerohansz a harcba a Warriorral, pusztító mágikus képességeket használsz a Mage-dzsel, vagy megtervezed a lépések tökéletes kombinációját a Rogue-gal. Ha már tudják, hogy mi adja egy kaszt fantáziáját, akkor már jobban eldönthetik, hogy mely lapok passzolnak bele, amelyek erősítik ezt a fantáziát.

Az erősebb kaszt identitások létrehozása több célt is szolgál. Ha a kasztoknak több jól felismerhető jellemzőt adnak, akkor sokkal több lehetőségük nyílik új mechanikák létrehozására. Még inkább elmehetnek az extrém dolgok irányába tudván azt, hogy minden egyes kasztnak megvannak a hátulütői is, amelyek majd kiegyensúlyozzák ezt az új erőt. Ha jobban ismerjük egy kaszt erősségeit és gyengeségeit, akkor arra is több lehetőségünk lesz, hogy a másik kaszt ellen lépjünk (countereljük a másikat). Például tudjuk, hogy a Druid gyenge a nagy lényekkel szemben, ennek köszönhetően már a játék elejétől megtervezhetjük a stratégiánkat anélkül, hogy pontosan tudnánk milyen típusú paklival is játszik az ellenfél.


Jelenleg így képzelik el a kasztokat:

 • Erősségek: Azok a dolgok, amelyekre a kaszt fókuszál, vagy amelyekben nagyon jól teljesít.
 • Korlátozások: Ezek néhányszor felbukkanhatnak egyes kasztoknál, de limitált erővel, vagy limitált számú lappal (ilyen például a laphúzás a Hunternél, előfordulhat, de általában nem igazán jók a laphúzásban).
 • Gyengeségek: Azok a dolgok, amelyekkel egy kaszt nem rendelkezik, vagy nem tud hatékonyan kezelni.

Demon Hunter: A démonvadászok, élükön Illidan Stormrage-dzsel, sötét örökséggel rendelkeznek, ami egyszerre megrémíti barátaikat, és ellenfeleiket is - több olyan képességgel is bírnak, melyek mindkét oldalt sebzik. Kaotikus varázslatokkal, és sok démonnal vágnak neki csatáiknak. A nagy lények eltávolítása, és az új kártyák generálása kihívást okoz nekik.

 • Erősségek: Laphúzás, területi sebzések
 • Korlátozások: Lapok generálása (olyan kártyák, amelyekből újabb lapokat kapnának)
 • Gyengeségek: Nagy lények elpusztítása

Druid: A természetre van hangolódva, a druidák a vadvilág varázslataira, az erőteljes bestiákra, és a fa teremtmények áradatára támaszkodnak. Az eszköztáruknak köszönhetően nagyon sokoldalúak a védekezéstől kezdve az agresszív támadásig. Azonban nem igazán tudnak ellenséges lényeket azonnal eltávolítani.

 • Erősségek: Mana generálás, hatalmas lények, lények áradata, laphúzás, Bestiák
 • Gyengeségek: Nagy lények elpusztítása, harctér letakarítása

Hunter: A vadászok az eszüket, vadságukat és a bestiák seregét használják fel arra, hogy elpusztítsák ellenfeleiket. Habár nem jók a védekezésben, de agressziójuknak köszönhetően olyan hamar áttörhetik az ellenfél védelmét, hogy erre nekik nincs is szükségük. Egy jól időzített Secret, vagy Deahtratle megszerezheti az előnyt ellenfelükkel szemben.

 • Erősségek: Bestiák, sebzés az arcba, Secretek, Deathrattle-ök
 • Korlátozások: Laphúzás és generálás, harctér letakarítása, Taunt
 • Gyengeségek: Gyógyítás

Mage: A mágusok a misztikus művészetek mesterei, hatalmas ismeretük a varázslásban még a legagresszívabb ellenfeleiket is térdre kényszeríthetik. A védelmük nem a legerősebb - habár egy jó mágus általában rendelkezik olyan eszközzel, ami elbír a helyzettel, egy nagyszerű mágus pedig odavarázsolja magának a megfelelő eszközt, amikor szüksége van rá.

 • Erősségek: Spellek (nagy és kicsi), sebző spellek, Secretek, harctér letakarítása
 • Korlátozások: Lények áradata
 • Gyengeségek: Gyógyítás, Taunt, lények buffolása

Paladin: A Paladinok nagyszerű bajnokok, akik támogatják, segítik lényeiket buffokkal, gyógyításokkal, és isteni pajzsokkal (Divine Shield), de attól sem riadnak meg, hogy bepiszkolják a kezüket, ha arra van szükség. Rendszer szeretőek, kontrollálják a harcteret debuffokkal és célzott támadásokkal, a pusztító spellek használata helyett. Erő és kitartás a kulcs a Paladin győzelméhez.

 • Erősségek: Lények áradata, lények buffolása és debuffolása, gyógyítás, Divine Shield, Secretek
 • Korlátozások: Költségcsökkentés
 • Gyengeségek: Célzó sebző spellek, nagy lények elpusztítása

Priest: A papok kiegyensúlyozzák a Szent fényt és az árnyék varázslatokat ahhoz, hogy legyőzzék ellenfeleiket. A harc kimenetelét erőteljes spellekkel irányítják. Nem éppen a legagresszívabb kaszt, de képes lapokat generálni, másolni, és kombinálni, hogy létrehozzon egy erőteljes hadsereget.

 • Erősségek: Gyógyítás, szűkös, de erőteljes spellek, másolás, lény buffolása (nem tömeges buffolás), Deathrattle
 • Korlátozások: Laphúzás
 • Gyengeségek: Arcot sebző spellek, tömeges buffolás

Rogue: A tolvajok az árnyékban rejtőznek, tervezik a tökéletes alkalmat, amikor lecsaphatnak. Ravaszak és fürgék, de nem rendelkeznek erős védelemmel és gyógyulással, ezért gyorsan kell cselekedniük, hogy mozgásképtelenné tegyék ellenfelüket. Arra születtek, hogy generáljanak, húzzanak és lapokat lopjanak.

 • Erősségek: Kombó kártyák, egyedülálló lények elpusztítása, laphúzás, fegyverek, Deathrattle
 • Gyengeségek: Taunt, gyógyítás, harctér letakarítása, tömeges buffolás

Shaman: A sámánok az elemek erejével bírnak, és persze a megbízható totemjeik is ott vannak nekik. Lehetséges, hogy nem tudnak olyan gyorsan manát regenerálni, mint a mágusok, de túltölthetik őket villámokkal, amivel olyan gyorsan tudnak erőteljes csapásokat bírni, mint senki más. A sámánokat megjutalmazza, ha előre terveznek néhány körrel a managörbéjük megfelelő tuningolásával. A sámánok sok erős eszközzel is rendelkeznek, amelyekkel különféle szituációkhoz adaptálódhatnak. Habár annyira nem rugalmasak, mint a druidák "Válassz egyet (Choose One)" kártyáik, de képesek annyira kiterjeszteni képességeiket, ahogy egyik másik kaszt sem képes.

 • Erősséegek: Lények áradata, sebző spellek, Totemek, Elementálok, Murloc-ok
 • Gyengeségek: Laphúzás, lapgenerálás

Warlock: Néha áldozatot kell hozni az erőért, és ha démonokat hozol, akkor ez gyakran megesik. A warlock-oknak megéri ez az áldozat. Velük született képesség, hogy nagyon sok lapot tudnak húzni - de ennek is ára van -, és így az erejük folyamatosan árad.

 • Erősségek: Erőteljes feláldozó effektek, laphúzás, lények áradata, zavarkeltése, Démonok
 • Gyengeségek: Arcot sebző spellek, nagy gyógyítás

Warrior: A harcosok szomjaznak a harctérért. Egy harcias kaszt, akik felhasználják pajzsukat, fegyvereiket és lényeiket, hogy elpusztítsák ellenfeleiket. A harcos melletti lények egyre nagyobbak és erősebbek lesznek, bevetik a Rush-t, a Tauntot és kontrollálják a harcot.

 • Erősségek: Pajzs, fegyverek, Taunt, lények elpusztítása
 • Korlátok: Laphúzás és generálás
 • Gyengeségek: Arcot sebző spellek, tömeges buffolás, lények áradata

Semleges: A semleges kártyákkal mindegyik kaszt kiterjesztheti erősségeit annak érdekében, hogy elérjék céljukat a paklijukkal, vagy enyhítsék egyes gyengeségeiket. Például a Paladin semleges Murloc-okat adhat hozzá a paklijához, hogy teljessé tegye, vagy a Hunter egy kis gyógyításhoz juthat a semleges lapok segítségével, hogy tovább harcolhasson. Ezek a kártyák általánosságban gyengébb erőszinttel rendelkeznek, hogy a kasztok soha ne küzdhessék le a gyengeségeiket.

Lap tetejére

További híreink