Összes pakli Új pakli

Control Mage

Minden információCsak a pakli lapjai

Leírás

Viszonylag könnyen kezelhető, tanulható secretekkel operáló, board control típusú mage deck, aminek nagyon kedvez a GvG utáni meta. A secretes magebe túl sok használható lap nem jelent GvG-vel, a pakli mégis rengeteget erősödött. A legrosszabb ellenfelei (miracle rúgó, zoo, hunter) a Gvg megjelenésével kivétel nélkül nerfet kaptak, a flare gyakorlatilag eltűnt, és egyetlen olyan új pakli sem jelent meg, ami ellen nem lenne jó.  

Több száz ranked meccset játszottam már secret mage-el, a ladder tetejétől egészen legend rankig. Szeritem a pakli (jelenleg) ebben az összeállításban a legütőképesebb, de nem szabad elfelejteni, hogy egyetlen pakli sem lehet "kész". A meta gyorsan változhat (és változik is), ezért időnként minden paklihoz hozzá kell nyúlni. A lehetséges cserékről később részletesen írok majd.

Alapok, taktika, lekeverés:
Ez egy board control deck. Az első körtöl kezdődően arra kell törekedni, hogy te irányítsd a játékot. A lényekkel tradelni érdemes, közvetlenül az ellenfél arcába menni  (hacsak nem vagy biztos benne, hogy 2 körön belül tuti nyersz) rossz ötlet. Felfele szeretnénk tradelni, ha máshogy nem megy, használjuk a mage hero powert (erre lett kitalálva). A pakli a tempó előnyre épít, amit az ingyen kipakolt secretekkel könnyen meg is tud szerezni, és mivel tele van olyan lapokkal amik önmagukban is nagyon erősek, nem kell különösebben nagy szerencse, vagy OP kombó ahhoz, hogy a játék végig meg tudjuk tartani.
Kezdésnél a Mana Wyrm-öt, a Frostbolt-ot, a Kirin Tor Mage-et és a Mad Scinetist-et mindig érdemes megtartani. A Minor Entity-t, csak akkor tartsuk meg, ha már nálunk van a Kirin Tor Mage, a Counterspellt pedig csak akkor, ha nálunk van a Kirin Tor Mage és a Coin is (nem szeretnénk a Coint counterelni). Fegyveres kaszt ellen célszerű megtartani a Water Elementalt is (rengeteg jó fegyver jött a GvG-vel). Hunter és Warlock ellen a Belcher megtartását is gondoljuk át.

Lapok, lehetséges cserék:

Mana Wyrm: A jelenlegi metában már a contol paklik is egyre többen játszanak 1 manás miniont (kivéve a warriort meg a handlockot). A zoo és a hunter miatt egyszerűen szükség van rájuk. Mivel a magenek itt van a kukac, nem kell a zombi chowval bohóckodni (borzasztó hátránya van). A 3 hp tökéletes a manaköltségéz viszonyítva (simán levehetünk egy 2/1-et és még túl is éli). A képessége marha erős, ha nem kezelik borzasztó nagyra tud nőni. Egy első körös Mana Wyrm után második kör coin+kirin tor mage+ minor entity és gyakorlatilag meg is nyertük a meccset. A kukacnak mindemellett van egy erős félrevezető hatása is. Mivel főleg az aggro mage játszik vele, az ellenfél könnyen gondolhatja, hogy most is aggro ellen játszik. Ebből kifolyólag rossz döntéseket fog hozni (pl. a handlock első körben kicoinol egy watchert, vagy a druid harmadik körben kiteszi a Big Game Hunterét mondván úgysem lesz célpontja stb.)
Lehetséges cserék:-

Forstbolt: A forstboltot rengeteg módon lehet alkalmazni. Lőhetjük kis lényre, fagyarthatunk be nagy lényt, vagy fegyveres herot, de használhatuk kivégzésre is (2 fireball+forstbolt= 15 damage kézből). Mégsem ezekért van benne 2  is a pakliban, hanem mert Undertakert legkésőbb a második körben meg KELL ölni és pont.
Lehetséges cserék:-

Mad Scientist: Az egyik legerősebb lap a játékban, a secret mage alapja. A Loot Hoarder 2 manáért 2/1 és a halálakor húz egy lapot, és nem mellesleg egy remek lap. A Scientist ezzel szemben 2/2 és kitesz a paklidból egy 3 manás lapot az asztara. Azt hiszem ezt nem kell magyarázni. Mivel csak kétféle secret van a pakliban jó eséllyel azt is meg tudjuk határozni, hogy mit szeretnénk/ fogunk kapni a scientist halálakor. Sok játékos silenceli a Scientist-et, ami elég kellemetlen tud lenni. Ilyenkor gondoljunk arra, hogy egy két manás minionra pazarolta a silencét, pedig jön majd Sylvanas meg a Sneed's Old Shredder is :).
Lehetséges cserék: -

Kirin Tor Mage: 4/3 3 manáért és még egy 3 manás secret-et is kitehetük mellé. Azt hiszem ezt sem nagyon kell magyarázni. Ráadásul a GvG megjelenésével még nagyobb kincs lett a 4-et sebző 3 manás minion (Spider Tank). Ez a lap OP és kész.
Lehetséges cserék: -

Arcane Intellect: 3 manáért 1 lapelőny, ez a lap egyszerű, mint a faék. A mage nem nagyon dúskál a laphúzások, pedig a control vs control meccseket általában ez dönti el. Én az Arcane Intellecet ajánlom laphúzásra, mert azonnali, mert olcsó és mert spell (buffoli a mana wyrmet).
Lehetséges cserék: Loot Hoarder, Acolyte of Pain, Azure Drake

Minor Entity: A legjobb mage secret. Ingyen kitéve mindig tempóelőny. A Minor Entity miatt ez összes mage secretnek elrettentő ereje van, az ellenfél megpróbálja a legkisebb lényét kitenni, ami nagyon jó nekünk. Nem mindegy, hogy a handlock 4. körben Mountain Giant-et tesz ki vagy Ancient Watchert, vagy pl. a Warrior ki meri-e tenni 6. körben Sylvanast. Egy szó mint száz a Minor Entity egy remek lap, ami akkor is tempó előny ad, amikor az ellenfél körbe tudja játszani, sőt még akkor is amikor az asztalon sincs. Amikor pedig az ellenfél kockáztat és belejátszik, megnyeri nekünk a meccset.
Lehetséges cserék: -

Counterspell: A másik nagy kedvencem a mage secretek közül, bár ezt nehezebb jól használni, mint a minor entityt. Ismerni kell az ellenfél pakliját, olvasni a játékot, tudni, hogy az ellenfél mikor tud nagyot húzni egy spell kijátszásával és előtte kitenni. Egy jól elsütött counterspell gyakran rage quit-at végződik az ellenfél részéről, de rosszkor elsütve nem sokat nyerünk. Mivel gyakran nem mi döntjül el mikor kerül az asztalra (Mad Scientist) ne nagyon bosszankodjunk, ha az ellenfél körbe tudja játszni. Gondoljunk arra, hogy ha akár csak egy 2 manás spell couterelünk vele akkor az 2 mana és egy lap előnyt jelentett.
Lehetséges cserék: -

Water Elemental: Sosem volt rossz lap, de igazán a GvG megjelenésével értékelődött fel. A fegyveres kasztok előtérbe kerülésével a fagyasztás hasznosabb képesség mint valaha. Ráadásul a Water Elementalnak 6 Hp-ja elképsztően magas a 4 manás költségéhez képest, az ellenfél nagyon gyakran csak kép lapból tudja megoldani. Persze előfurdul, hogy kap egy Execute-ot vagy egy Frog-ot, de akkor sincs veszve semmi, sőt. Az az Execute vagy Frog nagyon fog hiányozni az ellenfélnek, amikor érkezik Ragnaros meg Alexstrassza.
Lehetséges cserék: Sen'jin Shieldmasta, Burly Rockjaw Trogg, Spellbreaker

Fireball: 6 sebzés 4 manáért. Leeroy (kis túlzással) ugyanezt tudta és nerfet kapott. A fireballal az egyetlen gond az, hogy csak kettő lehet belőle a paklinkban.
Lehetséges cserék:-

Polymorpf: 4 maáért leszedhetünk vele gyakorlatiag bármit. A legértékesebb leszedés a paklinkban, vigyázzunk rá. Nem kell mindenre rádobálni, szinte minden pakliban van tökéletes célpontja. A legfontosabb dolog amit a polymorpfról tudni kell, hogy a célpontja nem hal meg, a deathrattle nem aktiválódik. Ebból kifolyólag problémamentsen eltakathatunk vele olyan gusztustalan lapokat is, mint Sylvanas, Cairne, Tirion, vagy éppen a Savannah Highmane. Sokan késztetést éreznek arra, hogy a bárányt is leszedjék a hero powerrel, ami nem feltétlenül szükséges. Rengeteg olyan pakli van, ami nem tud lényeket buffolni, szóval ellenük nyugodtan otthagyhatjuk az asztanon az 1/1-et, amíg bele nem üti valamibe, vagy lesz két fölösleges manánk rá.
Lehetséges cserék:-

Sludge Belcher: A paklink remekül működik az összes control és a (hunter kivételével) az összes midrage pakli ellen, de nagyon érzékeny az aggrora. Mivel az aggro nem nagyon akar kimenni a divatból, kénytelenek vagyunk készülni ellene. A Belchet a tökélestes válasz. Nem veri meg ugyan az aggro-t, de időt nyer nekünk, és minden túlélt körrel az esélyeink nőnek és nőnek.
Lehetséges cserék: Antique Healbot

Loatheb: Loatheb a legjobb lap a játékban, nem véletlenül figyel ott a top paklik közel 100%-ban. Ha az ellenfélnél van a tempo Loathebbel vissza lehet nyerni, ha nálunk van és kijátszuk Loathebet kb. nyertünk. Ráadásul ebben a pakliban Loatheb erősebb, mint bármelyik másikban. Azzal, hogy egy körre megdrágítjuk az ellenfél spelljeit rákényszeríthetjük, hogy belejátszon a Minor Entitybe, vagy kihadjon egy teljes kört. Mindkettő végzetes lehet a számára.
Lehetséges cserék:-

Sylvanas Windrunner: Bár a pakli arra épül, hogy végig nálunk legyen a tempó előny, fel kell készülni arra az esetre is, ha nem így van. Könnyen előfordulhat, hogy rosszul húznunk, vagy az ellenfél nagyon jól (legrosszabb esetben mindkettő egyszerre) és nem mi irányítunk. Ilyenkor jön nagyon jól, ha van egy Sylvanas a pakliban. Sylvanas nem egyszerűen egy lényt vesz el az ellenféltől, Sylvanas meccseket fordít meg.
Lehetséges cserék:-

The Black Knight: A kedvenc szituációs lapon, és a jelenlegi metában talán a legjobb is. Szinte minden pakliban van tauntoló lény, vagy olyan lap ami tauntot ad. Nem kell rögtön a handlock feltauntolt óriásaira, vagy az Ancient of Warra gondolni, ha akár csak egy Belchert le tudunk szedni vele simán megérte.
Lehetséges cserék: Argent Commander, Hogger, Cairne Bloodhoof, Dr. Boom, Troggzor the Earthinator, Big Game Hunter, Faceless Manipulator

Flamestrike: A mage elég jól el van látva AOE spellekkel, de sajnos mind a kettő marha drága. Én a Flamestrike-ot favorizálom, egyszerűen azért mert kétszer annyit sebez mint a Blizzard és csak egy manával kerül többe. Persze zoo, vagy huter ellen az a plusz egy kör is sokat jelenthet, de már (szerencsére) nem csak zoo meg hunter ellen játszunk. A mostanság olyan népszerű Paladin Muster for Battle + Quartermaster combóját a Flamestrike bealázza, míg a Blizzard csak lelassítja egy kicsit.
Lehetséges cserék: Blizzard

Ragnaros the Firelord: Minden control deck alapja, úgy oszt ki 8 sebzésket körönként, hogy ő maga nem sérül, és random faktort elég jól lehet csökkenteni. Az hiszem ezt a lapot se nagyon kell magyarázni.
Lehetséges cserék:-

Seed's Old Shedder: 8 mana, nem csinál semmit a boardal, amikor kijátszod és mégis remek lap. A legynagyobb előnye, hogy (hacsak nincs nála silence) az ellenfél NEM akarja megölni. A random faktort sajnos sehogy nem lehet csökkenteni, de ha belegondolunk, hogy hány olyan lap van, amit nem szeretnénk kapni belőle, és hány olyan, amivel meccset lehet nyerni, hamar kiderül, hogy mennyire értékes lapról van szó. A hátránya, hogy nagyon érzékeny a silencre.
Lehetséges cserék: Dr. Boom, Troggzor the Earthinator

Alexstrassza: A control mage legnagyobb hátránya a többi control paklihoz képest (és nem ellen), hogy nem nagyon tud gyógyulni. Könnyen megeshet, hogy a miénk a board control és mégis veszítünk. Ennek elkerülés érdekében Alexstrasszát főleg gyógyulásra szoktam használni. Szó szerint a sírból tud visszahozni meccseket. De remek lap Druid ellen is (a Force of Nature+Savage Roar kombó pont 9 mana és 14-et sebez), és persze párszor akár  15 sebzést is ki lehet osztani vele.
Lehetséges cserék:-

Pyroblast: Ideális kivégző lap. Mivel van két fireball és két frostbolt is a pakliban az ellenfél 20 hp alatt nem érezheti magát biztonságban. Illetve a 9. körös Alexstrassza után a 10. körben akár be is lehet fejezni a játékot. Elvétve lények leszedésére is fel lehet használni, de általában nem jelent jót, ha Pyroblastot vagyunk kénytelenek belelőni az ellenfél Ragnarosába. A lap kicsit "winmore" azaz, amikor Pyroblast-al nyerünk, általában anélkül is nyertünk volna (csak később). De van néhány metch-up, amikor Pyrobalast nélkül sokkal kisebbek lennének az esélyeink (pl. handlock ellen).
Lehetséges cserék: Dr. Boom, Troggzor the Earthinator

Kicsit hosszúra nyúlt a dolog, de azért remélem lesz türelmetek elolvasni. A paklihoz jó szórakozást mindenkinek!

 

19

vaskaktusz profilképe

vaskaktusz

Mage lapok

Név Mana Támadás Élet
Legacy szettMana Wyrm x2 1 1 3
Legacy szettFrostbolt x2 2
Legacy szettArcane Intellect x2 3
Legacy szettCounterspell x2 3
Legacy szettKirin Tor Mage x2 3 4 3
Legacy szettMirror Entity x2 3
Legacy szettFireball x2 4
Legacy szettPolymorph x2 4
Legacy szettWater Elemental x2 4 3 6
Legacy szettFlamestrike x1 7
Legacy szettPyroblast x1 10

Semleges lapok

Név Mana Támadás Élet
Curse of Naxxramas kaland módMad Scientist x2 2 2 2
Legacy szettThe Black Knight x1 4 4 4
Curse of Naxxramas kaland módLoatheb x1 5 5 5
Curse of Naxxramas kaland módSludge Belcher x2 5 3 6
Legacy szettSylvanas Windrunner x1 6 5 5
Legacy szettRagnaros the Firelord x1 8 8 8
Goblins vs Gnomes kiegészítőSneed's Old Shredder x1 8 5 7
Legacy szettAlexstrasza x1 9 8 8

Még több Mage pakli

Ha bejelentkezel, vagy regisztrálsz, akkor válasz írására, privát üzenetek küldésére és sok másra is lehetőséged lesz, illetve a captchát sem kell kitöltened!

Új vendég hozzászólás