FórumEgyébTársasjáték sarok

Társasjáték sarok

1

VaBeZ (Diamond Common) - Közösség segítő

VaBeZ profilképe

BattleTag: VaBeZ#2292

Tapasztalt játékos

2020.08.26 20:30

Jöhet ide bármilyen társasjátékkal kapcsolatos dolog, amivel a való életben játszottatok/játszotok. Kártyajátékok is beleférnek, amiket kisebb-nagyobb társasággal lehet tolni, a klasszikusoktól kezdve a modernebbekig.

#1

2020.08.26 21:56

VaBeZ profilképe

VaBeZ (Diamond Common) - Közösség segítő

BattleTag: VaBeZ#2292

Tapasztalt játékos

A saját készítésű játékokat is bátran meg lehet itt osztani, hadd lássuk. ;)

Tehát, Catan. A Rivals for Catan-ról eddig nem hallottam, de most utánanéztem. Szóval ez egy tovább gondolt változata a Catan telepesei: A kártyajátéknak, ami viszont meg van nekünk, csak épp nem sokat játszottunk vele. Már nem azért, mert nem jó (!), hanem mert mi főleg két főnél többen szerettünk játszani, a Catan telepeseivel. Rengeteget nyomtuk, kezdetben a Catan kiegészítő készlet 5–6 játékos részére csomaggal megtoldva.

A játékmenete magyarul itt.

Nem vettünk hozzá több kiegészítőt (nem is nagyon tudtunk róluk), de hamar felpörögtek a dolgok, mert az apám saját ötletekkel kezdte el bővíteni az alapjátékot. :) Először újabb legyártható dolgokat talált ki a település-város-út-fejlesztés mellé, meg dobókocka hozzáadásával talált ki apróságokat. Később viszont már extra (akár teljesen új!) hatszög mezőket készített kartonból-papírból, meg új típusú kártyákat, onnantól pedig már nem volt megállás. Komplett alternatív játékokat tervezgetett, szinte minden baráti összejövetelre elő tudott állni valami teljesen új változattal, mi meg a tesókkal szívesen játék teszteltünk, ötletelgettünk vele. A legemlékezetesebb nekem az volt, amikor volt két sziget köztük egy tengerrel, és át kellett hajózni olyan nyersanyagokért, amik a kiinduló szigeten nincsenek, ahol meg közben ment a Catan alapú játék. Hajókat is faragott fából, nem is akármilyeneket. :)

#2

2020.09.03 06:55 | Válasz: (#1) VaBeZ (Diamond Common) hozzászólására

Kacsito profilképe

Kacsito (Hall of Fame) - Közösség segítő

BattleTag: Kacsito#21724

Tapasztalt játékos

Keres: Egyebet

Azt hiszem LCG-nek minősül a "Rivals for Catan". Ha az asszonnyal eljutunk egy faházba kikapcsolódni, akkor mindig visszük. A kövek miatt 4 éve nem sikerült minden variációt megtanulni, és ráadásul van akkora hatásuk a jatekelményre mint itt egy új kiegnek.

Mégsem teljesen LCG, mert csak 2 doboz van az alapjátékot felül (szemben a modern LCG-k folyamatos havi utánpótlásával).

A gyártónak ez a második Catan témájú játéka, az első a "Catan the card game" magyarul is megjelent, de az ahhoz készített kiegészítők én megjelenő misztikus és mágikus motívumok (varázslók, sárkányok) nem illették a Catan univerzumba. Ezt ma már nem látom sehol, és a kiegészítőkről is csak olvastam.

Talán pont a komplexitás miatt nem bővítették tovább, a témák (ipari forradalom, vallásháborúk, barbár támadás, kereskedelem, hajózás és még sok más, összesen 9) egyesével, és hármasával használhatóak egy meccsen, és módfelett kiegyensúlyozott. Ritka az olyan játszma amit nem érzünk fairnek.

Egy valószínűleg légből kapott ötletből nőtt ki a tournament variáció: mindkét játékos teljes lapkészlet használ, és nem húznak egymás paklijából, így az egyedi épületek/hősök mégsem egyediek, ellenben ki-ki a saját kiegészítőjét/it használhatja (alapvetően a huzopaklik közösek).

Sok agyat igényel, de kövek nélkül max 30 perc egy kör, és már ekkor is segít, ha képes vagy számolni a lapokat, a tripla kiegekkel meg nem ritka a 3 órás parti (akkor is, ha ismered a lapokat) szóval hagyni kell rá időt.

A legnagyobb előnye, hogy 2 személyes. Egyben a legnagyobb hátránya is, nehézkes betanítani újakat, bár a játék jó fokozatokat biztosít, de kell hozzá türelem.

Szerkesztve: 2020.09.03 07:10

There must always be a Hearthstone Hungary…

#3

2020.09.03 07:21 | Válasz: (#1) VaBeZ (Diamond Common) hozzászólására

Kacsito profilképe

Kacsito (Hall of Fame) - Közösség segítő

BattleTag: Kacsito#21724

Tapasztalt játékos

Keres: Egyebet

Hát ezt egy élmény volt olvasni, nagyon tetszett a hangulata az emlékeidnek, felideztem a gyerekkori nyarakat amikor 2-3 családdal kempingeztunk együtt, és 10 unokatestvér ült körbe kártyázni. Nem is tudom hány csomaggal játszottunk, de 4 ember keverte az biztos :D. Nem hiszem hogy minden szabályos volt a "kemping" römiben :D

There must always be a Hearthstone Hungary…

#4

2020.09.04 20:00 | Válasz: (#3) Kacsito (Hall of Fame) hozzászólására

VaBeZ profilképe

VaBeZ (Diamond Common) - Közösség segítő

BattleTag: VaBeZ#2292

Tapasztalt játékos

Nem is tudom hány csomaggal játszottunk, de 4 ember keverte az biztos :D.

Ezt ismerem. :D Vicces, de családon belül az apám tud keverni igazán.

A tanyájukon, a nagyszüleim  handrömiztek rengeteget a szüleimmel éjszakánként, én meg hiába voltam még apró ember, sokszor volt, hogy ott voltam velük és figyeltem őket. :) 11 éves koromban ugyanitt tanultam meg handrömizni mamámmal.

Középiskolás korom óta ezt játszottuk máig a leggyakrabban a családommal, ismerősökkel. Szoktunk még Texas Hold'Em pókerezni (van egy kisebb zseton készletünk, de főleg tét nélkül játsszuk). Meg régebben felvetettem, és játszottunk párszor huszonegyet, Black Jack-et is.

Több baráti összejövetelen is előkerült a magyar kártya, de a hozzáköthető játékok nekem valahogy kimaradtak eddig az életemből, talán egyszer makaóztunk apámmal-kishúgommal. (Gyerekeként valami egészen mást játszottunk magyar kártyával, de az teljesen más történet. :) )

Na meg mindig is rengeteget Uno-ztunk (fiatalabb koromban Solo-ztunk).

Ha bejelentkezel, vagy regisztrálsz, akkor válasz írására, privát üzenetek küldésére és sok másra is lehetőséged lesz, illetve a captchát sem kell kitöltened!

Új vendég hozzászólás