HírekHearthstone bemutatása kezdő ját...

Hearthstone bemutatása kezdő játékosoknak

Csabz | 2022.01.08 21:00
1098

Hearthstone

Az elmúlt hét év során több tízmillióan játszottak a Hearthstone-nal. Sokan közülük valamilyen formában már megismerkedtek a kártyajáték műfajával, de rengetegen még nem. Ebben a cikkben a hét év alatt megszerzett tapasztalataimat adom át nektek.

Ezt a cikket részben a Wiki > Kezdőknek > Csabz tippjei menüpontban is megtaláljátok.

Bármilyen új játékkal megbarátkozni ijesztő lehet, főleg ha nem tudod, hol kezdd - és ez különösen igaz a Hearthstone-ra. A játékban több ezer kártya van és végtelen számú lehetséges pakli. Fogalmakat kell megtanulni, kulcsszavakat kell értelmezni, és egyedi furcsaságokat kell megérteni.

Alapvetően a tanulás legjobb módja a gyakorlás. Ez az elv a Hearthstonera is igaz. Vannak olyan kártyák, amelyeket a játékos csak úgy tanulhat meg, ha játszik velük. De íme néhány tipp és átfogó ötlet, amelyek minden új játékosnak segítenek a játékban való elindulásban.

Alapok

Basic deckek:

Amikor először regisztrálsz és telepíted a Hearthstone-t, csak az alap Mage pakli áll rendelkezésedre. Győzd le a többi alappaklit a számítógép elleni meccseken, hogy menet közben feloldhasd az egyes classokat. Minden classhoz 10 alapclass-kártya tartozik - öt elérhető, amint feloldod az classt, további öt pedig akkor, amikor az egyes classokat a 10. szintig fejleszted.

A definíció szerint az alap paklik viszonylag egyszerűek. Az alapclass kártyái körül forognak, egy sor semleges alapkártyával, amelyek általában stabil managörbét (mana=a kártyákat manáért lehet kijátszani, amik körönként újratöltődnek) követnek. Ez egy jó elv, amit érdemes követni, amikor az első paklikat építed: Tartsd magad egy olyan managörbéhez, amely lehetővé teszi, hogy megfelelő erősségű minionjaid legyenek a korai, a középső és a késői játékban.

Kezdetben próbálj meg az alap paklikra építeni az első néhány kártyával, amit fel tudsz oldani vagy korai csomagokból kapsz. Találd ki, hogy melyek a jók, vagy úgy, hogy játszol, vagy ha tudod, megpróbálod megnézni, hogyan működnek együtt a pakliddal.

Mulligan:

Mulligan

Minden játék elején a mulligan fázisban a játékosok megkapják a nyitókártyáikat. Ha te vagy az első, akkor három kártyát kapsz. A másodikként induló játékosok négy kártyát kapnak és a coint, egy olyan kártyát, amely egyetlen körben egy plusz manakristályt kínál. Az első lépés általában jelentős előnyhöz juttat a Hearthstone-ban, lehetővé téve, hogy kezdeményezz és válaszadásra kényszerítsd az ellenfeledet.

Általában arra kell törekedned, hogy az első pár fordulóban olyan lapokat dobj el, amelyeket nem tudsz kijátszani. Rengeteg esélyed lesz arra, hogy előhúzd őket, amikor szükséged lesz rájuk. Ha agresszív paklival játszol, mulliganelj olyan olcsó lapokért, amelyek korán befolyásolhatják a játékot (kevés manába kerülnek). Ha védekezőbb paklit játszol, mulliganelj azokért a lapokra, amelyekre szükséged van az ellenfél előrenyomulásainak/tempójának leküzdéséhez.

Board kontrol:

A Hearthstone a legalapvetőbb szinten egy táblás kártyajáték. Ez azt jelenti, hogy általános szabályként az a játékos, aki a táblát irányítja, a legjobb eséllyel nyerheti meg a játékot.

Hacsak nem játszol olyan paklit, amely különösen speciális stratégiával rendelkezik, törekedj arra, hogy a játék során végig legyenek olyan minionjaid, amelyekkel a managörbén játszhatsz. Ez azt jelenti, hogy szükséged van egy megfelelő számú korai lapra, néhány fenyegetésre a játék közepén, és néhány nagy minionra, amivel megpróbálhatod lezárni a dolgokat és befejezni a meccset. Fontos tudni, hogy minden körödben egyel nő a manakristályaid száma egészen a tizedik manakristályig (például a hatodik körödet 6 manával kezded, a nyolcadikat 8 manával stb.). Minden lapra rá van írva a bal felső sarkába, hogy mennyi manáért tudod kijátszani. A köröd befejeződik, ha rányomsz az „end turn” gombra és az ellenfél játékos köre következik.

Miközben minionokat raksz a táblára, kerüld a túlterheléseket - ez azt jelenti, hogy túl sok miniont játszol, amikor nem muszáj. A lehető legtöbb manád felhasználása hatékony, de könnyen bajba kerülhetsz, ha az ellenfelednek olyan varázslatai vannak, amelyek megtisztítják a táblát. Ezek az úgynevezett AoE (area of effect) varázslatok. Ha kijátszod az összes miniont, ami a kezedben van, és az ellenfeled letörli őket a tábláról, kellemetlen helyzetbe kerülhetsz.

Trade:

FlamestrikeA board kontrolt a tradeléssel érheted el, ami azt jelenti, hogy a minionjaiddal úgy ütöd le az ellenfél minionjait, hogy a Te lényeid fentmaradjanak a boardon és neked mindig több legyen, mint az ellenfél játékosnak. Mivel az ellenfél is megpróbálja a saját lényeivel irányítani a boardot, tudnod kell, hogyan kell visszavágni. Ismétlem, ezek mind általános szabályok és a helyzetek különböző játékmódokat diktálnak. Trade közben mindig a leghatékonyabb módot kell keresned arra, hogy megöld az ellenfeled minionjait. A legjobb helyzet az, amikor az ellenfél minionja meghal, de a tiéd nem, ezt hívják „value trade”-nek.

Trade közben ismét figyelned kell az AoE-re. Például, ha gyanítod, hogy az ellenfeled olyan varázslatot fog játszani, mint a Flamestrike, bölcsen tennéd, ha nem tradelnéd el a minionjaidat addig az életerőpontig, amikor már mindnek öt (vagy kevesebb) életereje van.

Kulcsszavak:

Vannak speciális kulcsszavakkal ellátott kártyák:

 • battlecry: Nagyon gyakori kulcsszó; számtalan kártyán megtalálod a játék során. Ez akkor lép működésbe, amikor egy kártyát kijátszanak a kézből, és azonnali hatása van, amelyet az utána következő szöveg ír le.
 • charge: Nagyon erős kulcsszó, mivel lehetővé teszi egy minion számára, hogy kijátszása után azonnal megtámadjon minden ellenséget, ahelyett, hogy egy fordulót várna.
 • choose one: Ez kizárólag a druidákra jellemző és az class identitásának része. A choose one kártyák két lehetőséget adnak a játékosnak és a kijátszáskor az egyiket kell kiválasztani.
 • combo: Ez kizárólag a Rogue-ra jellemző, és az class identitásának része. A kombó nagyon hasonlít a battlecryhoz, azzal a kiegészítő követelménnyel, hogy a hatás kiváltásához egy másik kártyát kell kijátszani a kombó lap előtt.
 • deathrattle: Amikor egy Deathrattle-lényt elpusztítanak, a hatásuk aktiválódik. Minionok és fegyverek egyaránt rendelkezhetnek Deathrattle hatással.
 • discover: A mechanika három véletlenszerűen kiválasztott típusú kártyát mutat be, amelyek közül a játékos választ egyet, amit a kezébe kap.
 • divine shield: A Divine shield-el rendelkező minionok egy védőburkot birtokolnak, amely elnyeli a sebzést, amit legközelebb kapnak.
 • freeze: Az ezzel az állapothatással érintett minionok és hősök nem tudnak támadni és ez addig tart, amíg egy támadási lehetőséget elszalasztanak.
 • immune: Bármely immunis karakter nem szenvedhet sebzést, nem kaphat semmilyen állapothatást.
 • lifesteal: Amelyik kártyára ez van írva, azok a sebzés után annyi életerőt töltenek vissza a herodnak, amennyit az adott kártya sebzett.
 • outcast: Az Outcast kiváltásához egy kártyának a jobb vagy a bal szélső lapnak kell lennie a kezedben.
 • overkill: Az Overkill kulcsszóhoz kötött hatás akkor lép működésbe, amikor a kiosztott sebzés meghaladja a célpont életerejét.
 • overload: Ez a kulcsszó kizárólag a Sámán class identitásához tartozik. Az Overload-al rendelkező kártyának általában a szokásosnál alacsonyabb a költsége, de a következő fordulóra leköti megfelelő számú manakristályt.
 • poisonous: A Poisonous kártyával egy minionnak okozott sebzés elpusztítja azt.
 • quest: Ez egy legendás varázslat, amit minden játék elején a kezdő kezedbe kerül és olyan küldetésként jelöl, amely egy feltétel sorozat teljesülése esetén jutalmat ad.
 • rush: A charge-hoz nagyon hasonlóan a Rush lehetővé teszi a minionok számára, hogy más minionokat támadjanak közvetlenül a csatatérre lépés után, viszont az ellenfél heroportréját nem támadhatja meg.
 • secret: Ez olyan típusú varázslatra utal, amely mindaddig rejtve marad az ellenfél számára, amíg a soron lévő ellenfél nem aktiválja.
 • silence: Eltávolít minden varázslatot, kulcsszót és egyéb kártyaszöveget a minionokról. Ez a kulcsszó szerepet játszik a Pap classidentitásában.
 • stealth: A Stealth minionokat az ellenfél nem tudja megcélozni, amíg a hatás le nem jár.
 • spell damage: Amikor egy sebzést okozó varázslatot játszol ki a kezedből, a varázslatok sebzése megnöveli a sebzés mértékét.
 • taunt: A Taunt kulcsszóval rendelkező miniont az ellenséges minionoknak és hősöknek el kell pusztítaniuk, mielőtt más, Taunt nélküli ellenségeket támadhatnának.
 • windfury: Az ezzel a kulcsszóval rendelkező kártyák fordulónként legfeljebb 2 támadást engedélyeznek.
 • can't attack: Egy olyan minion, amelynek a kártyaszövegében ez szerepel megakadályozza, hogy támadjon még akkor is, ha van támadási értéke.
 • can't be targeted: Megakadályozza, hogy a karaktert varázslatok és a hero powerek célba vegyék.
 • dormant: Amikor egy minion Dormantá válik, tartósan elfoglal egy helyet a játékos tábláján. Egy vagy két kör múlva aktiválódik, amikor a képességét is aktiválja, ami rá van írva.
 • draw: Bár a kártyahúzás koncepciója meglehetősen egyszerű, a kártyahúzás mechanikáját sokféleképpen használják. A szöveg egyszerűen azt mondja, hogy húzz egy vagy több kártyát, ez a következő lapokat jelenti a paklid tetejéről.

harctér Bloodfen Raptor

Szekvenálás és pozicionálás:

Miközben minden körben kijátszod a kártyáidat, mindig gondolkodnod kell a következő lépéseden, hasonlóan a sakkjátszmához. Ideális esetben próbáld megtervezni a lépésedet, mielőtt végrehajtanád.

Dire Wolf AlphaArcane AnomalyAmikor egy fordulót/kört tervezel, gondold át, hogy milyen sorrendben játszd ki a kártyáidat. A kártyahúzásnak szinte mindig az első helyen kell állnia - amit húzol, az megváltoztathatja az akciód menetét. Lehet, hogy olyasmit húzol, ami jobban működik, mint amit korábban terveztél. Ezután gondolkodjatok el azon, hogy milyen sorrendben játszhatjátok ki a megmaradt kártyáitokat. Ha például van egy „Arcane Anomalyd” és egy másik kijátszandó varázslatod/spelled az adott körben, akkor először az „Arcane Anomalyt” játsszátok ki először.

A pozicionálás szintén fontos szempont. Az olyan kártyáknak, mint a „Dire Wolf Alpha”, a táblán való elhelyezésükhöz kapcsolódó hatásuk van, ezért ügyelj arra, hogy a megfelelő helyre rakd őket.

Hogyan fejlődj?

Ha már elsajátítottad a Hearthstone alapjait, hogyan kezdesz hozzá a mélyebb stratégiák és koncepciók elsajátításához?

A legjobb módja ennek az, ha játszol. Ha elsőre nem sikerül, próbálkozz, próbálkozz újra. Építs paklikat, vagy keress paklikat az interneten (https://hsreplay.net/decks/#rankRange=GOLD ), és játssz velük, amíg meg nem értesz mindent, amit tudnod kell. Olvasd el figyelmesen a kártyákat, különösen a bonyolultabbakat

Sokat segíthet a fejlődésben, ha visszanézed a meccseidet, hogy mit lehetett volna másképp csinálni, az milyen eredményre vezetett volna, legközelebb esetleg megéri kipróbálni azt a playt élesben. Hogy vissza tudd nézni a meccseidet ajánlom a Hearthstone deck trackert: https://hsreplay.net/downloads/

Tapasztalt játékosok megfigyelésével is tanulhatsz. A Twitch és a YouTube fontos források a versenyekről készült videók, a világ legjobb játékosainak pakli-útmutatói és a haladóbb játékmechanizmusok elsajátításáról szóló oktatóanyagok tekintetében.

Forrás: https://dotesports.com/hearthstone/news/hearthstone-beginners-guide-21586

Hasznos videók az elinduláshoz:

Segítség a kezdő és visszatérő játékosoknak, hogy mit is lehet csinálni a Hearthstone-on belül: https://www.youtube.com/watch?v=KhFGd2sDKq4&t=1s

Hasznos áttekintő angol YouTube videó a kezdésről: https://www.youtube.com/watch?v=fcA4eqpxN1s

Trump angolul elmagyarázza az alapokat egy videósorozatban. Érdemes végig nézni: https://www.youtube.com/watch?v=2KjtRokhpvM&list=PLvEIxIeBRKSjprrvlbAcbVjzHsnH9PjDX

Továbbá ajánljuk mellé magyar nyelven az oldalról Trump tanai cikkünket.

Hasznos oldalak az elinduláshoz:

Az összes hasznos oldal, ami kell neked a Hearthstone-hoz (ez kötelező videó): https://www.youtube.com/watch?v=v4OQUTdzuiY&t=4s

Board áttekintés, hogyan játssz, kezdő tanácsok és deck építés magyarul: Információk kezdőknek és angolul: https://playhearthstone.com/en-us/how-to-play

Összesített Hearthstone információkról szóló leírás magyarul: Magyar Hearthstone Wiki és angolul: https://hearthstone.fandom.com/wiki/Hearthstone_Wiki

Ha nem tudsz angolul, vagy nem teljesen érted a szöveget, akkor töltsd le a „DeepL”-t. Ez egy nagyon jó szövegfordító. https://www.deepl.com/translator

Oldalak twitteren, amiket a deck-kódok miatt érdemes követni: https://twitter.com/neon31HS | https://twitter.com/HSReplayNet | https://twitter.com/ahirunHS

Csatornák Twitchen, akiket nézve fejlődni fogsz:

Külföldi angol csatornák: https://www.twitch.tv/bunnyhoppor | https://www.twitch.tv/theohs_ | https://www.twitch.tv/j_alexander_hs | https://www.twitch.tv/jambre | https://www.twitch.tv/deaddrawhs https://www.twitch.tv/fenohs | https://www.twitch.tv/orange_hs

Magyar csatorna: https://www.twitch.tv/cheeseheadhu

Csatornák YouTubeon, amiket követve mindig képben leszel a legjobb deckekkel, hírekkel, elemzésekkel:

https://www.youtube.com/c/HearthstoneMathematics | https://www.youtube.com/c/KrisOFiveHearthstone |https://www.youtube.com/c/ZeddyHearthstone

További tippek:

Kezdd az egyjátékos módokkal - eddz, mielőtt belevágsz a PVP-be!

A Hearthstone-t egyjátékosként játszani bizonyos mértékig működhet - és mindenképpen így kell kezdened még akkor is, ha később a PVP-t is ki akarod próbálni. Ezek a módok lehetővé teszik, hogy hozzászokj a játékhoz: A mechanika és a kulcsszavak megtanulása, annak megértése, hogy az egyes classok mit csinálnak, amikor eldöntöd, hogy mikor van itt az ideje támadásba lendülni és mikor van itt az ideje védekezni stb.

Ha néhány hónappal ezelőtt megkérdeztél volna, akkor nem ajánlottam volna a Hearthstone-ban a számítógép ellen való játékot. De kiderült, hogy a nagy Core Set patch óta az összes bot ellenfél paklija frissült - még néhány legendás kártyát is beleértve - a gyakorló mód "Expert" nehézségén. Ezek a bot ellenfelek most már tényleg tisztességes kihívást jelenthetnek!

Azt tanácsolom, hogy folyamatosan járjátok végig mind a tíz mesterséges intelligencia ellenfelet (minden classból egyet), és próbáljátok ki ugyanazt a paklit ellenük, mivel több különböző játékstílust fognak bemutatni nektek. A bot ellenfelek némelyike agresszívan játszik, míg mások inkább lassabb, kontroll-orientált játékmódot alkalmaznak. Egyesek a "tempóra" játszanak - azaz minden körben megpróbálják a lehető legtöbbet befolyásolni a táblát, mindig egy lépéssel az ellenfél előtt járva -, míg mások az "értékre" - azaz olyan kártyákat próbálnak használni, amelyek a manaárukért a lehető legtöbbet teszik.

A gyakorló mód mellett a Hearthstone kínál néhány ingyenesen játszható egyjátékos kalandot is, mint például a Book of Heroes és a Book of Mercenaries. Ezek a kalandok később elég keményre sikerülhetnek! Gondolj ezekre a kihívásokra rejtvényekként - legyőzésükhöz nemcsak szerencsére, hanem ügyességre és játéktudásra is szükség lesz. Meg kell tanulnod, hogyan találd ki, hogy milyen kártyákat kell kijátszanod nemcsak azért, hogy növeld a pozíciódat az aktuális körben, hanem azért is, hogy előre mozdítsd a stratégiádat előre látva, hogy mit fog az ellenfeled tenni a következő néhány körben, hogy később megpecsételhesd a győzelmedet.

Lassan mártózz meg a lazább PVP módokban is

Ha egy ideig egyjátékos módban játszva eléggé megbarátkoztál a játékmechanikával, itt az ideje, hogy kipróbáld a lazább PVP játékmódokat.

A Tavern Brawl tele van bolondos mechanikákkal, amelyek minden héten változnak. A játékosok általában nem játszanak olyan komolyan Tavern Brawl-t, mint a Ranked PVP játékmódokat, így nyugodtabb környezetben tanulhatsz. A vereségek nem jelentenek sokat - így nem kell félned a vereségtől -, és az első győzelmeddel egy ingyenes kártyacsomagot is kapsz.

A Játék gombot is megnyomhatod, és Casual módban valódi ellenfelek ellen próbálhatod ki a valódi meccseket. Ez a Hearthstone rangsorolatlan módja - így a tét ismét alacsony. Maradj egy kicsit ennél a módnál. Ott többféle paklival fogsz találkozni, mivel néhány játékos szereti a Casual módot arra használni, hogy saját ötleteivel kísérletezzen; míg a Ranked módban az emberek általában ragaszkodnak a "meta" paklikhoz - a profik által kidolgozott és tökéletesített paklikhoz (amelyeket a játékosok lemásolnak az internetről, és megpróbálnak saját magukkal is próbálkozni).

Néhány jótanács azonban nem árt: Emberi ellenfelek ellen játszani gyakran egészen más érzés, mint a számítógép ellen. Ha túlságosan hozzászoksz a bot által ismétlődő mintákhoz, egy emberi játékos sok lépése meglep téged. Tehát még akkor is, amikor még a tanulási fázisban vagy, és főleg bot ellen játszol, fontos, hogy néha-néha kipróbálj egy kis alkalmi PVP-t, mellékesen, hogy ne legyen túlságosan megrázó az átmenet az egyjátékos játékról a PVP-re.

Keress külső segítséget, hogy folyamatosan fejlődj a játékban

Ha már a meta pakliknál tartunk, itt az ideje, hogy külső weboldalakat és eszközöket keressünk.

A https://hsreplay.net/ egy felbecsülhetetlen értékű weboldal, amely gyorsan átfogó képet ad arról, hogy jelenleg milyen paklikkal érdemes játszani. Nézd meg az egyes classok winrátáit, kattints rájuk és találj olyan paklikat, amelyeknek jó a winrátájuk, és amelyeket a gyűjteményeddel együtt tudsz craftolni.

Ne félj lemásolni ezeket a paklikat és próbáld ki őket magad. Emellett próbálj ki sok különböző classt és archetípust. Nincs jobb módja annak, hogy megtanuld, hogyan kell minden ellenfél ellen játszani, mint megpróbálni úgy gondolkodni, mint ők.

Egy másik felbecsülhetetlen értékű külső eszköz a Hearthstone Deck Tracker, szintén a HSReplay-től. Amikor elindítod, egy overlay-t ad a Hearthstone kliensedhez, amely megmutatja a paklidat, hogy milyen kártyákat húztál már és egyéb hasznos információkat.

Azzal, hogy ezeket az információkat gyorsan átnézheted és hivatkozhatsz rájuk, hatalmas terhet veszel le a fejedről, és jelentősen megkönnyíti a következő lépéseid megtervezését. Emellett az eszköz rögzíti a saját győzelmi arányodat is minden paklival, így elemezheted a teljesítményedet és szükség esetén változtathatsz rajta.

Mindig legyél tudatában a gondolkodásmódodnak - a következetesség fontosabb, mint a győzelem.

Amellett, hogy külső eszközökkel is segítséget kapsz, fontos, hogy magadnak is segíts: kerülj a megfelelő gondolkodásmódba a fejlődéshez. Ne feledd! A következetesség a kulcs. Ne csüggedj akkor sem, ha veszítesz, és tarts ki!

Amikor még csak most kezded a játékot, sokat fogsz veszíteni. Ez normális és várható. A kulcs a kitartás. Egy hasznos tipp ebben a szakaszban az, hogy legyen meg az a gondolkodásmódod, hogy csak játszol a játékkal anélkül, hogy rövid távú eredményeket várnál. "Ma öt meccset fogok játszani a Mage paklimmal, függetlenül az eredményektől."

Erre kell koncentrálnod - és arra, hogy megtanuld a paklid mechanikáját és fortélyait -, hogy idővel fejleszd a képességeidet és a játéktudásodat. Ha a napod győzelem nélkül és öt vereséggel ér véget, ne csüggedj. Koncentrálj a hosszabb távú céljaidra, és néha még a rövid távú nyereségekre is - csináld ezt holnap újra, és talán sikerül egy győzelmet és négy vereséget elérned. Ez már fejlődés! Ezt a fejlődést elősegítheted, ha profi játékosokat nézel twitchen, akik azzal a paklival játszanak, amit Te is meg akarsz tanulni.

Ez az a szabály, ami mindig igaz marad és soha nem változik függetlenül attól, hogy milyen szinten vagy és mennyi tapasztalatod van a játékban. Ahhoz, hogy belekerülj egy olyan játékba, mint a Hearthstone - vagy bármilyen versenyjátékba, ha már itt tartunk -, alkalmazkodnod kell a gondolkodásmódodhoz, és meg kell értened, hogy idő és türelem kell ahhoz, hogy jó legyél.

A Hearthstone más játékmódjaiban szinte nincs belépési korlát.

Bár e cikk nagy része a Hearthstone "fő" játékmódjának - a standard formátumnak, (ahol a játékosok paklikat készítenek, és egymás ellen harcolnak) - az elsajátításához nyújt segítséget, de a Hearthstone-nak számos más játékmódja is van. Az új játékosok számára különösen fontos a Battlegrounds.

A Battlegrounds mód teljesen ingyenesen játszható, és valójában semmi köze a kártyagyűjteményedhez: Ebben a módban nem kell kártyákat gyűjtened! Ami a játékmenetet illeti, ez egy teljesen más játék, mint a Standard Hearthstone, saját szabályokkal és mechanikával. Nem manát építesz, hogy minionokat és varázslatokat játszhass; ehelyett minionokat vásárolsz Bob kocsmájában, elhelyezed őket a csatatéren és nézed, ahogy automatikusan harcolnak. Más szóval, ez egy "auto-battler" játék.

De ne gondoljatok a Battlegroundsra úgy, mint egy "gyengébb" módra - nagyon egészséges játékosbázissal rendelkezik. A legfrissebb adatok még azt is mutatják, hogy a Standard és a Battlegrounds nagyjából ugyanannyi játékost számlál! És sok szuper népszerű Hearthstone streamelő van, akik teljesen felhagytak a Standard játékkal, és már csak a Battlegrounds-t játsszák. Ez valóban egy nagyon robusztus és szórakoztató mód, amelybe valószínűleg könnyebb bekerülni, mint a Standardba.

Függetlenül attól, hogy mit választasz, biztos lehetsz benne, hogy a Hearthstone-ba most könnyebb bejutni, mint évekkel ezelőtt. A játék összes legutóbbi változtatása jelentősen javította az új játékosok játékélményét, és én feltétlenül azt tanácsolom, hogy próbáld ki újra.

Forrás: https://blizzardwatch.com/2021/04/19/get-started-hearthstone/

Saját kiegészítő tippjeim:

1. Légy naprakész a metával és mindig legyenek megfelelő tech lapokkal ellátva a deckjeid. (napi szinten csekkold a hs replay.net-et)

2. Amikor játszol figyeld mindig, hogy milyen deckek jönnek veled szembe és nézd meg a hs replayen, hogy azok ellen összességében melyik decked teljesít a legjobban. (például a jelenlegi metában ha sok a shaman meg a paladin, akkor a Rugó nagyon jól farmolja ezeket.) Nem baj, ha nincsenek meg a tier 1-es deckek, mert vannak olyan deckek is, amik olcsók és ha olyan a meta, akkor nagyot mennek. (pl ha sok a rugó, Mage és az anacondra druid, akkor a Face Hunter kiváló. Viszont, ha sok a Paladin és Warlock akkor már nem teljesít olyan jól).

3. Ha van egy nyerő szériád és kezdesz sokat veszíteni, akkor tarts szünetet. Az agyad fárad a gamek során és akaratlanul is többet hibázol bele a játékba még akkor is, ha nem veszed észre.

Ha van egy nyerő szériám és utána kikapok egymás után kétszer, akkor megállok. Jó tipp a friss levegő + figyelj az elegendő mennyiségű vízivásra.

4. Ha haladni akarsz, akkor ne csak játsz a játékkal, hanem elemezz is! „Hs replayen” előtte nézd meg a decket, amivel játszani szeretnél és tanuld meg a mulligan-t, azaz, hogy melyik deck ellen miket kell megtartani kezdő kézben, mert az már egy fél win.

Összegezve: Ha naprakészek a deckjeid, tiszta fejjel ülsz le játszani, jól tudod olvasni a metát és tudod, hogy milyen lapokat tarts meg az elején a játéknak és utána tudod, hogy hogyan építsd fel az adott játékod gameplanjét (milyen szituációkat, hogy oldj majd meg), akkor teljesen biztos vagyok benne, hogy haladni fogsz! Nyilván lesznek unlucky gamek, de összességében többet fogsz nyerni, mint veszteni.

Egy magyar profi Hearthstone játékos (Wuncler) tanácsai:

Nem mindig a legendary lapok a legfontosabbak, hiába kerülnek négyszer annyiba, mint egy epic.

Ne disenchantoljatok semmit, csak ha felhasználjátok azonnal a dustot.

Golden lap = dust

Ne fogjatok mindent a szerencsére, fogadjátok el, hogy eleinte nem tökéletesek a playek. A játék 15-20%-ban amúgy is szerencse, nem a 100% winrate a cél, hanem ~65%.

Érdemes kinézni egy nem túl drága paklit a legutóbbi „Vicious syndicate” reportból, és azzal játszani sokat. Hiába mutatják a statok, hogy kisebb rankon mik a jó paklik, a statisztikát torzítja a játékosok kisebb teljesítménye, és emiatt nem a legerősebb, hanem a legkönnyebb paklik lesznek az ilyen tierlistek elején. A legtöbb top1000 legendben működő deck kisebb rankon is működni fog (ez alól kivételek a counter paklik pl. otk dh), és ha tényleg magas szinten akarunk játszani, akkor ezeket érdemes gyakorolni.

Ha költeni akar valaki a játékra, akkor a welcome bundle és a tavern pass éri meg (illetve majd legend teteje felé haladva a hsreplay premium).

Játék közben ne foglalkozz mással - pl. ne a telefont nyomkodd, ne tabolj át facebookra/mémekre.

Fontos, hogy élvezd a játékot - ha a legjobb decket nagyon utálod, de egy tier2-es nagyon tetszik, akkor játssz inkább a tier2vel.

Tisztában kell lenni a saját és az ellenfél win conditionjeivel (pl. quest lock: minion pressure + battlemaster vagy fatigue).

A mulligannél sok ember belenyugszik a "közepes" lapokba - legyünk bátrabbak és tanuljuk meg, hogy az adott ellenfelünk ellen mik azok a kulcs lapok, amik kellenek a kezünkbe a játék elején.

Minden paklihoz megvannak a core és a flex lapok, érdemes tisztában lenni azzal, hogy mit mire lehet cserélni, és kipróbálni több verziót (pl. garrote rogue flex lapok: cult neophyte, preparation, wand thief - a 6ból csak 3 fér be).

Ha az ellenfélnek mázlija van, ne foglalkozz vele. Csak azokkal a dolgokkal törődj, amire behatásod van. A balszerencse nem idegesíthet fel, a saját misplayek igen.

Ha ezeket a tippeket megfogadod és betartod, akkor kezdődhet az igazi buli, azaz a Ranked standard Hearthstone:

Ha elkezdesz játszani játékosok ellen a standard formátumban, először 50-es ranktól kezdesz. Minél többet nyersz, annál kevesebb lesz ez a szám és ha eljutsz a 10-es rankig, akkor kapsz 25 packot és választhatsz egy erős előre összerakott decket, aminek a lapjai örökre a birtokodban lesznek. Ez a lista negyedévente változik, de a neten lehet jó cikkeket találni, hogy aktuálisan melyikek a legjobb választások. Nagyon körültekintően válaszd meg ezt a decket. https://www.hearthstonetopdecks.com/free-new-returning-player-decks-full-list-how-to-get-them-which-to-choose/

Kezdő rangok

jutalmak

Hogy eredményesen tudj haladni és ne kelljen sok dustot befektetned a Hearthstone pályafutásod elején, összegyűjtöttem neked néhány aktuálisan jól teljesítő standard decket. (2021.12.23.)

Ahhoz, hogy játszani tudj az általam ajánlott deckekkel, rendelkezned kell azokkal a lapokkal, amiket a deck tartalmaz. A lapokat ki lehet nyitni packokból vagy kraftolni is lehet őket. Ahhoz, hogy tudj kraftolni egy kártyát „dust” kell hozzá. Dustot úgy szerezhetsz legkönnyebben, hogy betöröd az arany lapjaidat, vagy az olyan lapokat, amik sokszor vannak meg. A legendary kártyákért jár a legtöbb dust, de nagyon át kell gondolni, hogy melyik lapokat töröd be, mert lehet később jól jönnének a kollekciódba. Egy kártya betörése kevesebb dustot ad, mint ugyanazt a kártyát legyártani (például egy legendary lapot 1600 dust legyártani, de ha betöröd csak 400 dustot kapsz érte). Kérd ki egy tapasztalt játékos véleményét, úgy nem foghatsz mellé. https://hearthstone.fandom.com/wiki/Crafting

Sok sikert kívánok és jó szórakozást!

(A cikket írta és szerkesztette: Csabz  https://www.twitch.tv/csabzhs_ | lektorálta: Wuncler https://twitter.com/Wuncler95 )

Erős olcsó deckek amikkel el lehet kezdeni (2021.12.20.)

(a deck-kódokat ki kell másolni ctrl+C, majd a Hearthstone-on belül a "my collection”-ben be kell másolni.)

(ezek a deckek a dátum alapján megadott erőviszonyokhoz lettek optimalizálva. Ha sokkal később olvasod ezt, valószínűleg már más deckek teljesítenek a legjobban. A hs replay.net-en biztos találsz olcsó és erős decket!)

Burn Shaman kezdőknek 2240

Pakli megtekintése

AAECAaoIAA/buAPhzAPNzgPOzgPw1AOH5APq5wOF+gPTgASogQS5kQT5kQSVkgTckgT5nwQA

Tripla kattintással kijelölhető a teljes kód és másolható, így a Hearthstone-ban azonnal használható.

Pirate Quest Warrior kezdőknek 4660

Pakli megtekintése

AAECAQcEju8DxvUDmPYDv4AEDbXeA/7nA5LoA9XxA5X2A5b2A5f2A8/7A5uBBJyBBKaKBK2gBK+gBAA=

 • Ez a deck drágább, mint a többi, viszont a Shaman után ez a második legjobban teljesítő deck a listán. A 2 legendary kártya, amit le kell hozzá craftolni hosszútávon is jó befektetés, mert Mr. Smithe-ot bele lehet rakni szinte az összes olcsó deckedbe ha akarod.

Face Hunter kezdőknek 2320

Pakli megtekintése

AAECAR8C3OoDqZ8EDt6+A9zMA6LOA4LQA7nSA4vVA4biA/DsA/f4A8X7A8OABPaPBLugBNqgBAA=

Aggro Druid kezdőknek 4580

Pakli megtekintése

AAECAZICAortA7uKBA7XvgPevgO50gOM5AO57AOI9APJ9QP09gOB9wOsgASHnwTWoAThpASXpQQA

Poison Rogue kezdőknek 3600

Pakli megtekintése

AAECAaIHBIrQA9XUA8X5A9D5Aw2qywP31AOL1QPi3QPn3QOp6wOq6wOs6wOt6wOh9AOSnwSUnwT3nwQA

Zoo Warlock kezdőknek 1080

Pakli megtekintése

AAECAf0GAA+1uQO2uQObzQPXzgPM0gOT3gPQ4QON5wP9+gP/+gOB+wPEgATFgASEoATmoAQA

Vissza a főoldalra!

hearthstone kezdő pakli

További híreink