FórumÁltalánosMagyarítás

5. oldal / 5 oldal

#81

2024.03.18 21:50

Deemer profilképe

Deemer

Nyilván ha egyszer valami csoda folytán elég nagy lesz a hazai játékos bázis, nem lesz reménytelen a hivatalos magyar fordítás elérése, de erre persze nem sok esély van. 

Különben nem csak az szeretne magyar fordítást, aki nem tud angolul. Személy szerint sokkal szívesebben olvasok és hallgatok bármit édes anyanyelvünkön, mint egy fémes ízű idegen nyelven, amit bármilyen jól is értek. 

Feleslegesen megy az egysíkú tükörfordításokon való poénkodás -- nem lenne Szélfutó Szilvia, ahogy nincs Fazekas Henrik és Égjáró Lukács sem. 

Egy hivatalos fordítás pontosan úgy nézne ki, ahogy Phoenix megírta: tulajdonnevek érintetlenül hagyva (Hearthstone, Dr. Boom) vagy részben fordítva (Ragnaros, a Tűz Ura), a többi pedig jelentéstartalom alapján kitalálva (Sarki szél Jeti). Egyébként emlékszem, hogy a Hatalom Kártyáiban is voltak időnként borzasztó nevetségesen hangzó nevek, mégsem ölték meg a hangulatot, sőt! 

Ne felejtsétek el, hogy a magyar fordítók számtalanszor bebizonyították már leleményességüket. Tóth Tamás Boldizsár Harry Potter fordításai új szintre emelik a regényt: a Polyjuice Potion Százfűlé-főzetre fordítása egyszerűen zseniális. 

Úgy sajnálom, hogy a Hobbit régebbi, Szobotka Tibor fordításában (vagyis a Babóban) megjelent "'Nyelem" helyett az új, Göncz Árpád-félében az idegen és íztelen Gollamot választották. A történet szerint is a torkából eredő, nyeldeklő hangokról kapta a nevét. „Messze lent a sötét vizek mélyén élt a vén Nyelem, egy apró kis iszamos lény.”  Imádtam...

A szinkrontól már inkább tartok; nem tudom, hogy olyan nagy neveket fel lehetne-e kérni, mint Kern András, Csőre Gábor, Reviczky Gábor, stb. Ha igen, az elképesztő óriási lehetne, de valószínüleg nem, ami viszont katasztrófa. 

Szóval több bizalmat és megbecsülést a magyar fordítóknak! 

Ha bejelentkezel, vagy regisztrálsz, akkor válasz írására, privát üzenetek küldésére és sok másra is lehetőséged lesz, illetve a captchát sem kell kitöltened!

Új vendég hozzászólás