HS BlogokJanuár 23-tól leállnak a Bl...

HS Blog: Január 23-tól leállnak a Blizzard szerverek

2023.01.17 15:03
550

Január 23-tól leállnak a Blizzard szerverek

Szerencsére nem nálunk történik ilyen horderejű esemény, hanem Kínában.

A kínai videojátékóriás NetEase feloszlatja azt a helyi csapatot, amely a Blizzard Entertainment játékkiadótól licencelt játékok üzemeltetéséért felelős, közölte három, az ügyet ismerő személy. A két fél ugyanis véget vetett az egyik legjövedelmezőbb és legtartósabb amerikai-kínai üzleti partnerségének a világ legnagyobb videojáték piacán.

A sanghaji székhelyű Shanghai EaseNet Network Technology, a NetEase leányvállalata - bevételei alapján Kína második legnagyobb videojáték gyártó vállalata - elbocsátotta vagy belső átszervezésekkel áthelyezte a legtöbb alkalmazottat.

A csapat feloszlatása előtt sem volt több mint 100 ember, aki ezen a részlegen dolgozott és az egyik személy szerint a legtöbbjük akkor távozott, amikor novemberben világossá vált, hogy a NetEase és a Blizzard nem újítja meg a 14 évre szóló licencszerződésüket. A technikai személyzet egy kis része átkerült más sanghaji csapatokhoz.

„Úgy tűnik, nincs remény a megállapodás meghosszabbítására.” - mondta az egyikük.

A csapat nem számít nagy részlegnek a NetEase-nél, és tagjainak többsége operatív személyzet, mivel a játékfejlesztést a Blizzard az Egyesült Államokban végzi, mondta egy másik személy.

Körülbelül 10 fő marad hátra, hogy a játékok felfüggesztésével kapcsolatos logisztikai feladatokat, például a technikai és ügyfélszolgálati kérdéseket kezeljék, de nem valószínű, hogy hat hónapnál tovább maradnak, mondta egy harmadik személy.

A NetEase és a Blizzard, az Activision Blizzard videojáték-holding leányvállalata közötti megállapodás január 23-án jár le.

A hét Blizzard játékhoz:

  • World of Warcraft
  • Hearthstone
  • Overwatch
  • Diablo III
  • StarCraft II
  • Warcraft III: Reforged
  • Heroes of the Storm

kapcsolódó online szolgáltatások az azt követő napon felfüggesztésre kerülnek Kínában.

Egy játéka a Blizzardnak azonban továbbra is elérhető lesz: a Diablo Immortal.

A NetEase és a Blizzard által közösen fejlesztett mobilos cím, külön megállapodás alapján továbbra is működik majd. A játékot futtató csapatot, amely a NetEase hangzhoui központjában működik, nem érinti a leépítés, tette hozzá egy forrás.

A sanghaji csapat feloszlatása eloszlatja a kínai közösségi médiában megjelent spekulációkat, miszerint a Blizzard és a NetEase az utolsó pillanatban egyezséget köthet.

A kaliforniai székhelyű vállalat decemberben közölte, hogy tárgyalásokat folytat néhány potenciális kínai forgalmazó partnerrel. De, bár több kínai cég küldötteket küldött az USA-ba tárgyalni, egyikük sem tűnik valószínűnek, hogy január 23-a előtt sikerülne megállapodást kötni a Blizzarddal, mondta az egyik forrás.

A shanghaji EaseNet 2008-ban jött létre, amikor a NetEase megállapodást írt alá arról, hogy jogdíjat fizet a Blizzardnak a StarCraft II és a Warcraft III kínai forgalmazásának jogáért cserébe.

William Ding, a NetEase alapítója és vezérigazgatója teljes részesedéssel rendelkezik, de 2022 végén lemondott jogi képviselői és ügyvezető elnöki szerepéről.

Az online álláshirdetések szerint a vállalat továbbra is felvételt hirdet különböző pozíciókba, a játékfejlesztőktől a szoftvermérnökökig, miközben más üzletágak bővítésére törekszik.

Úgy tűnik a Blizzard bízik abban, hogy sikerül partnert találnia ahhoz, hogy játékai továbbra is elérhetőek legyenek Kínában, ugyanis John Hight, a Warcraft franchise általános igazgatója a kínai játékosoknak címzett nyílt levélben, amelyet a Blizzard hivatalos Weibo fiókján tett közzé arra kérte a Kínában élő játékosokat, hogy töltsék le a játékadatokat saját eszközeikre, mivel új forgalmazót próbálnak találni az országban, miután bejelentették, hogy véget vetnek a NetEase-zel 14 éve fennálló partnerségüknek.

A World of Warcraft csapata keményen dolgozik egy olyan funkció kifejlesztésén, amely lehetővé teszi, hogy a játék karaktereit, kellékeit és Azeroth világában elért előrehaladását mindenki személyes eszközeire mentse, mielőtt a játék január 23-án felfüggeszti működését. Jelenleg tárgyalásokat folytatunk néhány új potenciális kínai disztribúciós partnerrel, és ez a folyamat addig folytatódik, amíg nem találunk megfelelő megoldást.

- áll a levélben.

A globális technológiai ipar nehéz időket él át, mivel a gazdaság az infláció miatt lassul. 2022 első kilenc hónapjában az Alibaba Group Holding e-kereskedelmi óriás - a South China Morning Post (scmp) tulajdonosa - mintegy 15 ezer munkahelyet szüntetett meg, míg a Tencent Holding - Kína legnagyobb bevételű videojáték-gyártó cége - mintegy 4000 fővel csökkentette létszámát.

Kínán kívül a Facebook anyavállalata, a Meta Platforms november elején mintegy 11 000 alkalmazott elbocsátásába kezdett, 13 százalékkal csökkentve globális létszámát. Az Amazon a hónap elején jelentette be, hogy több mint 18 000 álláshely megszüntetését tervezi, ami jóval több, mint amit korábban terveztek.

források (angol):

scmp.com (ennek a cikknek fő forrása)

scmp.com (a nyílt levelet tartalmazó oldal)

scmp.com (18000 alkalmazottat bocsát el az Amazon)

Vissza a HS Blogokhoz!

További híreink