HS Blog: Szószok, Fűszerek, Mártogatósok (első rész)
A múlt héten volt a receptkönyv utolsó itala. Ettől a héttől az ételeké a főszerep.
Savory Gravy
Sós mártás
Hozzávalók:
2 evőkanál sózott vaj
2 evőkanál liszt
1/2 bögre sötét sör
2 bögre marha vagy zöldség alaplé
1-2 teáskanál Worchestershire szósz
só, bors ízesíteni
1. Kezdjük el olvasztani a vajat egy közepes lábasban közepes hő fölött. Adjuk hozzá a lisztet és kavargassuk pár percig, amíg kellemes arany színe nem lesz.
2. Miközben kavarjuk, adjuk hozzá a sört és annyit az alapléből, hogy egy jó mártást kapjunk amely elég sűrű de még önthető.
3. Adjuk hozzá a Worchestershire szószt ízlés szerint és tegyük félre.
A marha alaplét vegetáriánusok helyettesíthetik zöldséges alaplével, a sört pedig valamivel több alaplével bármelyik variációból.
Hearty Mustard
Mustár gazdagon
Hozzávalók:
3 evőkanál sárga mustármag
3 evőkanál barna mustármag
1 evőkanál mustárpor
3 evőkanál világos sör (csak annyi, hogy eláztassa a mustár keveréket)
2 evőkanál alma vagy borecet
2 teáskanál só
csipetnyi római kömény
3 evőkanál méz
1. Őröljük meg a mustármagokat durvára, csak annyira hogy felnyíljanak a magok.
2. Öntsük a mustár magokat egy kis edénybe, ezt követi a mustárpor és a sör.
3. Hagyjuk állni kb. 10 percig, majd adjuk hozzá a maradék hozzávalókat.
4. Fedjük le és helyezzük a hűtőbe éjszakára. Néhány hónapig eláll a hűtőben.