HírekBotrány a Blizzardnál: hongkongi...

Botrány a Blizzardnál: hongkongi Grandmaster kitiltva, Brian Kibler kiszállt

Borovi Bence | 2019.10.10 14:00
3012

Free Hong Kong, Boycott Blizzard

A Hearthstone Grandmaster 2. szezonjának utolsó hétvégi selejtezőjén egy hongkongi játékos ki lett tiltva, miután támogatta a hongkongi tüntetőket.

 

Vasárnap a profi Hearthstone játékossal, Ng "Bliztchung" Wai Chunggal készítettek interjút. Az interjú végén a játékos felvett egy hasonló maszkot, mint amilyet a hongkongi tüntetők használnak, és azt mondta, hogy "Szabadítsuk fel Hong Kongot. Korunk Forradalma!" A műsorvezetők ezt követően kissé elbújtak az asztal alá, majd bevágtak egy reklámot a közvetítésbe.

Néhány órával később a Blizzard kiadott egy nyilatkozatot, miszerint minden esportolójuk köteles betartani a hivatalos versenyszabályzatot.

A Blizzard azonnali hatállyal kizárta a játékost a Grandmaster 2. szezonjából, megvonták tőle az eddigi nyereményeit, egy évre kitiltották az összes versenyből, továbbá a két kommentátorral is megszakítottak mindenféle együttműködést, és a szerződésüket is felmondták.

Chung később az Inven Globalnak adott interjújában azt nyilatkozta, hogy számított rá, hogy a cselekedetével bajba kerülhet, de úgy érezte kötelessége volt tenni valamit.

A Blizzard még elnézést is kért Kínától

A Blizzard a hivatalos Weibo fiókján (kínai Twitter) kért elnézést a kínai Népköztársaságtól. Ebben leírják, hogy a játékost, és a két közvetítőt azonnali hatállyal eltiltották, és minden kapcsolatot megszakítottak velük, továbbá borzasztóan dühösek és csalódottak amiatt, ami a történt. Bocsánatkérésüket pedig azzal zárják, hogy mindig tisztelni és védeni fogják Kína büszkeségét.

Blizzard China

Forrás: Reddit/r/Hearthstone

Amerikai szenátorok is kritizálják a Blizzard lépését

Ron Wyden (demokrata szenátor - Oregon állam) így nyilatkozott:

A Blizzard megmutatta, hogy képes megaláztatnia magát, hogy eleget tegyen a kínai Kommunista Pártnak. Egy amerikai cégnek sem lenne szabad a szólásszabadságát korlátozni azért, hogy cserébe "könnyű pénzhez" jusson. @RonWyden

Marco Rubio szenátor (republikánus - Florida állam) pedig a következőket mondta:

Vegyétek észre, hogy mi folyik itt. Azok az emberek, akik nem élnek Kínában, vagy cenzúrázzák saját véleményüket, vagy elbocsátás és felfüggesztés vár rájuk. Kína eszközként használja a piachoz való hozzáférését arra, hogy globálisan megszüntesse a szólásszabadságot. Ennek a hatásai még akkor is érezhetőek lesznek, miután a jelenlegi amerikai politikából már senki sem lesz jelen. @MarcoRubio

Liberate Hong Kong

Brian Kibler nem közvetíti a Grandmaster 2. szezonjának döntőjét a BlizzConon

November elsején, és másodikán, a 2019-es BlizzConon lesz a Hearthstone Grandmaster 2. szezonjának a döntője, amelyet Brian Kibler kommentált volna.

Blog bejegyzésében árulta el, hogy mégsem fogja kommentálni a döntőt, sőt egyáltalán nem lesz jelen a jövőben egy Grandmaster eseményen sem, hacsak nem változik valami.

Kripparian is elárulta, hogy a hongkongi tüntetők oldalán áll. Hozzátette, hogy soha nem kommentál politikai ügyeket, de ebből már ő sem tudott kimaradni, és ugyan már rég nem Hearthstone-ozik versenyszerűen, de attól még arra kéri a Blizzardot, hogy gondolják újra a döntésüket.

A teljes közösség bojkottálja a Blizzardot

Az amerikai kollégiumi Hearthstone Bajnokságban az "American University" nevű csapat a meccs végén a következő feliratot tette a kamera elé: "Szabadítsuk fel Hong Kongot, bojkottáljuk a Blizzardot", persze a közvetítésen gyorsan át is váltottak egy másik képre.

Természetesen a chat egyből megőrült, ami az alábbi képen is jól látható:

Liberate Hong Kong, Blizzard Boycott Twitch Chat

Ne játsszunk többet Blizzard játékokkal, mondjuk le a WoW előfizetéseket is

Többen arra kérnek mindenkit, hogy egyáltalán ne játsszon senki Blizzard játékokkal! A Redditen több, mint 126 000 ponton áll egy kérés, hogy mondjuk le World of Warcraft előfizetéseinket!

World of Warcraft előfizetés lemondása

A kérésnek már sokan eleget is tettek

Több, mint 41 000 pontot kapott az a kérés is, hogy ne költsünk többet a Hearthstone-ra!

Kérjük ki az összes adatunkat a Blizzardtól

Ez a kezdeményezés is a Redditen indult, és már 8 000 pont fölött jár!

Minden EU-s állampolgár kikérheti a cégektől az összes információt, amit azok tárolnak róla a GDPR 15-ös cikkelye szerint.

A cégnek 30 napon belül eleget kell tennie a kérésnek, amennyiben nem tesz eleget, akkor súlyos pénzbírságokra számíthat. Az a helyzet, hogy ezeket az adatokat egyáltalán nem könnyű összegyűjteni, és minél többen kérik ki, annál nagyobb eséllyel fognak kicsúszni egyre több embernél a határidőből.

A Blizzard egyértleművé tette, hogy a profitot az elvek elé helyezik, és bármire hajlandóak Kínáért, ezért tudni szeretnénk, hogy mit tesznek az adatainkkal, kiknek adták át, milyen hozzáférésük van a harmadik feleknek. - Reddit/r/Hearthstone

Aki élni szeretne ezzel a lehetőséggel, az írjon a DPO@Blizzard.com címre, vagy töltse ki a kérvényt az Activision oldalán.

A Blizzard láthatóan nem tudja kezelni ezt a helyzetet, és egyre nagyobb bajba keveredik. A cégen belül is nagyon sokan ellenzik a döntést. A Blizzard "értékei" közül kettőt is letakartak a dühös dolgozók, mert szerintük a vállalat már nem "Gondolkozik Globálisan" és már az sem igaz, hogy "Minden Véletmény Számít".

Blizzard tüntetés

A Blizzard dolgozói tüntetnek

További forrás: The Verge

blizzard esport politika

További híreink