HírekHearthstone pakli statisztikák é...

Hearthstone pakli statisztikák és meta: november 9 - november 15

Borovi Bence | 2016.11.17 21:30
4287

Dwarf shaman

A Vicious Syndicate nagyjából fél éve minden héten elkészíti a statisztikáját a játékról. Ebből kiderül, hogy melyik kaszt a legnépszerűbb, milyen győzelmi arányt érnek el és milyen változások voltak az elmúlt hetekben.

2016. november 9 - 15.

Összes vizsgált meccs: 59 000

Legendtől 10-es rangig: 34 000

11-15-ös rangig: 16 000

Minden kép megtekinthető interaktív változatban is a Vicious Syndicate oldalán. Ehhez nem kell mást tennetek, csak kattintsatok a képekre és már élvezhetitek is az interaktív opciókat.

Amennyiben ez a cikk népszerű lesz, a jövőben is írni fogunk ezekről a statisztikákról. Azt persze ne feledjétek, hogy az itt vizsgált meccsek nem az összes Hearthstone meccset jelentik, de ennek ellenére is elég jó képet adhat a játék helyzetéről.

Legnépszerűbb kasztok/pakli típusok

Összes rang alapján

Hearthstone ranks

Interaktív opciókhoz kattintsatok a képre

A fenti képen jól látható, hogy a legnépszerűbb kaszt a Shaman, ezen belül pedig a legnépszerűbb pakli típus a Midrange Shaman! A Midrange Shaman pakli annyira népszerű, hogy nem létezik még egy kaszt, ami olyan népszerűséget el tudna érni, mint ez az egy pakli típus. A Mage, - aki a második helyen áll - az összes használt pakli típusával együtt is csak ~16%-ot tud elérni, míg a Midrange Shaman önmaga 19,51%-ot. A harmadik helyen a Warriorok állnak, de itt elég sok pakli típus is használatban van (Control, Dragon, Pirate, C'Thun). A Zoolock egyébként jóval népszerűbb, mint a Warrior legnépszerűbb paklija, de mivel a Warlockok esetében más pakli nem igazán van használatban, ezért a kasztot csak a meccsek ~9%-ában lehet látni, míg a Warriort ~13%-ban.

10-es rangtól legend rangig

Hearthstone ranks

Interaktív opciókhoz kattintsatok a képre

Mint láthatjátok itt már még durvább a helyzet. A Midrange Shaman már 23,57%-ot ért el. Ezt követően a második helyen maradt a Mage kösöznhetően a népszerű Tempo paklijának, de a harmadik helyre a Druid került, mert a Spell (Malygos) Druid itt még népszerűbb, mint a gyengébb rangokon. Ezért a Warrior itt csak a negyedik helyen található meg, azonban most is sok kissé népszerű paklival és nem egy jóval népszerűbbel, mint például a Warlock (Zoolock) és a Rogue (Miracle) esetében.

Kasztok népszerűsége hetente

Az év elejétől kezdve megtekinthetitek, hogy melyik kasztok voltak a legnépszerűbbek.

Hearthstone meta matchup

Interaktív opciókhoz kattintsatok a képre

Szinte az egész év folyamán a legkevésbé játszott két kaszt a Priest és a Paladin volt. A Rogue eleinte a középmezőnyben járt, majd az év folyamán nagyon lecsökkent a népszerűsége, de mostanában ismét szívesebben játszanak vele. Majdnem annyian játszanak Rogue-al (8,13%), mint Priesttel (4,77%) és Paladinnal (4,39%) együttvéve, azonban ez mégsem volt elegendő arra, hogy még valakit megelőzzőn.

Az év elején a Druid az utolsó előtti helyen állt (7,24%)-kal, de most a 12,13%-kal már a negyedik helyen áll, de csak pár tizeden múlik, hogy harmadik legyen.

Jól látható, hogy a Warlock nagyon visszaesett népszerűségben, a Mage pedig az év folyamán állandóan egyre gyakoribb lett. Ezen a héten már annyira népszerű lett a Mage, hogy feltört a harmadik helyre, ezzel egy hét alatt megelőzte a Warriort, a Druidot és a Huntert.

Év elején a Shamanok voltak a legnépszerűbbek 20,17%-kal, majd jöttek a Warriorok, akik egészen 23,26%-os népszerűségre is szert tettek (és mögöttük a Shamanok következtek mindössze 15,61%-kal), de aztán jött a Karazhan kaland mód és 13,33%-ra zuhantak vissza a Warriorok, hirtelen élre törtek a Hunterök (Kindly Grandmother érkezése), de Karazhan utolsó hetében már ismét a Shamanok voltak a leggyakoribbak (megérkezett a Spirit Claws).

Népszerűségük töretlenül nőtt egészen 23,28%-ig, majd megérkezett a patch, amiben nerfeltek néhány lapot (részletek itt), ezért visszaesett a Shamanok - és az őket követő Hunterök - népszerűsége. Azonban hiába nerfeltek Shaman lapokat is, hamarosan újabb erőre kaptak és még népszerűbbek lettek, mint előtte bármikor (25,16%), jelenleg pedig 22,75%-on állnak. A patch sokkal nagyobb hatással volt a Hunterökre (Call of the Wild-ot, Abusive Sergeant-et nerfelték), akik a patch előtt 18,06%-on voltak, de azóta megállás nélkül egyre kevesebben játszanak velük (10,91% jelenleg). Ugyanez mondható el a Warriorokról is, bár náluk kevésbé jelentős a csökkenés (az Execute-ot nerfelték).

Jelenleg a Shamanok mögött több, mint 7%-kal lemaradva következnek a Mage-ek, a sort pedig a Paladinok zárják több, mint 18%-kal lemaradva a Shamanoktól. Az is látható a képen, hogy az év elején lényegesen kisebb volt az eltérés a kasztok között (jobb volt a balance?).

Match-upok

Az alábbi képen azt láthatjátok, hogy a jelenleg játszott pakli típusok miként teljesítenek.

Hearthstone meta matchup

Interaktív opciókhoz kattintsatok a képre

Az utolsó kép (alább) pedig a nyerési arányokat írja százalékban (%) az előző héthez viszonyítva. Túlságosan sok változás nem történt, az élen a Midrange Shaman majdnem 4%-kal jobb nyerési aránnyal rendelkezik, mint az azt követő Zoolock. 

Ne feledjük a nyerési arány nem egyenlő a pakli népszerűségével! Például a Zoolock nem annyira népszerű, mint amennyire jó a nyerési aránya, de az is előfordulhat, hogyha többen játszanák romlana a nyerési aránya. Sőt mirror meccsek esetében a nyerési arány 50%, tehát például a Midrange Shaman elképesztően népszerű, ezért nyilván nagyon sok a mirror meccs is, amik rontanak a nyerési arányán. Ezért ha a mirrorokat nem vennénk figyelembe előfordulhat, hogy a Midrange Shaman nyerési aránya például 65% fölött is lenne.

Hearthstone meta rangok

Interaktív opciókhoz kattintsatok a képre

Midrange Shaman

Pakli megtekintése

Malygos/Spell Druid

Pakli megtekintése

Nagyon várjuk már az új kiegészítőt, hogy milyen változásokat fog hozni (még egy Shaman lapot sem mutatott be a Blizzard)! A kiegészítőről minden információt az összefoglaló cikkünkbe gyűjtünk, megtekintéséhez kattintsatok ide, de könnyedén eléred a főoldalról is, hiszen ki van emelve.

Amennyiben szeretnétek ti is adatokkal hozzájárulni a Vicious Syndicate-hez, kattintsatok ide!

Forrás: Vicious Syndicate Data Report #27

Vissza a főoldalra!

statisztika rang meta pakli

További híreink