Hírek2015 legjobb új lapjai a profi j...

2015 legjobb új lapjai a profi játékosok szerint

| 2016.01.07 13:00
5336

world of warcraft artwork

2015-ben rengeteg tartalom érkezett a Hearthstoneba, illetve történt pár fontosabb előre lépés is a játékot tekintve. A játék amúgy is népes játékos bázisa még tovább növekedett az iOS-os és az Android-os megjelenést követően, a Travern Brawl pedig speciális szabályokat hoz el nekünk hétről hétre. Két kaland mód, valamint egy kiegészítő is napvilágot látott: a Blackrock Mountain kaland, a Grand Tournament kiegészítő, valamint a League of Explorers kaland mód. A három + tartalom együttesen több száz kártyát hozott magával, megbolondítva ezzel az aktuális meta játékot. A HearthHead megkeresett napjaink legnépszerűbb és/vagy legsikeresebb játékosaiból néhányat, hogy utána járjanak, vajon mely lapok voltak az idei felhozatalból a leghasznosabb lapok.

 

A következő lista az összes megkérdezett játékos véleménye alapján került elkészítésre. Minden kasztfüggő (és semleges) lap esetében a hozzájuk tartozó legjobb lapot láthatjuk az összesítést követően.   


 

Az év Constructed lapjai:

Amaz véleménye:

Emperor Thaurissan

Ezzel az egyetlen egy kártya bevezetésével a játékosoknak lehetősége nyílt arra, hogy a legkülönfélébb játékmechanikákkal és kombinációkkal kísérletezzenek a legkülönfélébb paklikban. A Druidának, a Freeze Magenek, a Malylocknak, illetve a Patron Warriornak is meg van arra a lehetősége, hogy a lap segítségével a semmiből tudjanak visszahozni a meccseket ezen legendary lap segítségével. Az utóbbi Starladder bajnokságon Amaznak is volt egy őrült köre a segítségével Trump Secret Paladinja ellen.

Mysterious Challanger

A Paladin secretjei mindig is a háttérben voltak szorulva, és még akkor sem lettek népszerűbb lapok, amikor a Mad Scientist megérkezett a játékba, ugyanis nincs a titkaiban annyi érték, hogy megérje őket beleszuszakolni a pakliba. Szerencsére a Challanger megérkezésével gyakorlatilag 5 titok is kitehető egyszerre, úgy, hogy közben egy 6/6-os test is érkezik az asztalra! Ez 11 mana érték egyetlen egy kártyára nézve, így hát nem is csoda, hogy a Secret Paladin napjaink egyik legnépszerűbb paklija.      

Dark Peddler

Vannak olyan emberek, akik alábecsülik a lapban rejlő lehetőségeket!  Olyan, mint egy 2/2-es Novice Engineer, csak itt te választhatod meg a három lap közül, hogy melyiket szeretnéd megkapni. Kaszt specifikus lapokat pedig 400%-al nagyobb esély van felfedezni, mint a Neutral lapokat. A Soulfire, a [Power Overhealming], a Voidwalker őrült 1-1 droppok a Warlock oldalán. Illetve arra is megadhatja a lehetőséget, hogy Bloodsail Corsair érkezzen a fegyvert használó kasztok ellen, vagy éppen Hungry Crab a Murloc Knight ellen. Igen rugalmas lapról beszélhetünk a képében.

 

Orange véleménye:

Emperor Thaurissan

Nem hiszem, hogy ez bárkinek is meglepetést okozhat. Ez az egy lap önmagában változtatta meg a Hearthstonet, egy egészen új világ lehetőségét elhozva Ragnaros erejének segítségével. Ha a történelemben visszatekintünk, akkor gyakran tapasztalhattuk azt, hogy a mana manipuláló lapok a legerősebbek a különböző kártyás játékokban. Ilyen lap pl. a Black Lotus a Magic the Gathering játékban, vagy, hogy ne menjünk túlságosan is messze egy példáért, a Hearthstoneban az Innervate is egy ilyen lap. Thaurissan ezt egy egészen új szintre emelete, hiszen akár az is előfordulhat, hogy 9 manát takarít meg nekünk csak azzal, hogy szimplán kitesszük. Senki nem tudja megmondani mi történhet abban az esetben, ha több körön át is kint tud maradni. A Hearthstone egy olyan játék, ahol a felhasználható manák száma korlátozva van 10-re, a fejlesztők pedig az új lapok tervezésénél ezt figyelembe is veszik. Kivéve a Thaurissan esetében, aki ezzel rengeteg lehetőséget tud nyújtani a játékosok számára. Újakat és régieket is. Utóbbira példa lehet Leeroy Jenkins példája is. Jenkins nerfelésével nem csak a Rogue vesztett sokat, hanem a Handlock is, hiszen voltak olyan koncepciók, amelyekben a finisher Leeroy Jenkins + Power Overwhelming + Faceless Manipulator kombinációja volt. Ez önmagában 20 sebzés okozott. Leeroy nerfelésével ez a lehetőség azonban elveszett egy időre, ameddig Thaurissan meg nem érkezett a játékba.

Talán azt gondolhatod, hogy ez nem a legjobb példa demonstrálni a benne rejlő lehetőséget, de pont ez az, ami igazán erőssé teszi. Nem csak a Patron Warriorban, a Kombó Druidban, illetve a Malygos Warlockban van/volt elsöprő ereje, hanem a ritkábban látott paklikéban is. Első sorban ezért választotta Orange az Emperort az év újonnan érkező, legjobb lapjának.

Megjegyzés: Ez azaz indok, amiért a Grim Patron lapot nem választotta be a listába. Igaz hogy a pakli több hónapon keresztül dominálta a meta játékot, azonban Thaurissan képessége nélkül ezt nem tehette volna meg ilyen könnyedén.

Mysterous Challanger

Nagyon sok Ranked játékos gyűlöli ezt a lapot, de kétségtelen, hogy ez a lökés kellett a Paladin számára ahhoz, hogy a legjobb kaszt legyen jelenleg a játékban.  Amikor a TGT megjelent rengeteg játékos (többek között Orange is) félredobta ezt a lapot, mert a Paladin összes Secret lapja szar. Utólag viszont már nyilvánvaló az, hogy mennyire is erős. Tekintettel arra, hogy a 6/6-os teste miatt már többet ér, mint a legtöbb 5 dop, így szinte garantáltan már ahhoz is több lap kell, hogy őt meglehessen oldani. Ha a pakli úgy épül fel, akkor 13 mana értéket is kihozhat ez az egy lap. A Paladinnak most van egy jó éve, aminek a legnagyobb hitelt pont ez a lap adhat.

Darnassus Aspirant

Emlékeztek még arra az időkre, amikor még reménykedtél abban, hogy az ellenfél játékosnál ne legyen Wild Growth? Ő sem. Az Aspirant nagy mértékben megnövelte az egész pakli konzisztenciáját, annak köszönhetően, hogy felvehette a harcot a saját nagy gyengesége ellen. Régebben nagyobb veszélyt jelentett a számára a különböző Zoo, illetve Hunter paklik, amik nagyon gyorsak ki tudták építeni az asztalukat. A Druidának viszont nagyon lassúak voltak az első körei az olyan lapok miatt, mint ami a Shade of Naxxramas, ha a kezdésnél nem volt a kezében a Wild Growth. A Druidának pedig nagyon nehéz volt visszatérnie a játékba, ha csak nem volt nála Swipe. Az Aspirant pont ezt a problémát segít áthidalni. Nem csak a nagy minionok minél előbbi megidézését segíti elő, hanem a második körben a 2/3-as test még nagyon jó tradelési alapot is nyújt. Hunter játékosként szerinte ez a lap önmagában fordította meg akkor a Hunter elleni rossz matchupot kicsit kedvező felállássá.   

 

Kripp listája:

 

Frodan véleménye:

Grim Patron

2015 zsarnoka, amely fél kézzel kényszerítette a Blizzardot arra, hogy nagy erőkkel száműzze a Warsong Commandert az árnyék birodalomba. Egy pakli sem volt erre képes a Huntertaker és a Miracle Rogue óta. A leghatásosabb kártyája volt az esztendőnek.

Emperor Thaurissan

Neki köszönhetően szerzett legitimitást a vég játékban a különböző midrange, control, és combo paklik. Azok a paklik, amelyek még a pre-made státuszban voltak, és nem tartalmazták ezt a lapot, azok jóval gyengébbek voltak, mint azok, akik használták már. Ilyen volt a Malylock, illetve a Patron Warrior is. Egy lapnak köszönhetően váltak igazán erőssé ezek a paklik.

Mysterious Challanger

A TGT nagy alvója, aki a Patron Warrior nerfelését követően kezdett el nagymértékben elterjedni. Miután az emberek rájöttek, hogy többé már „senki sem jön ide”, a Paladinok felszabadultak, és vezetőjüknek egyből megválasztották a lovast. A Secret Paladin a LoE megjelenését követően az első hónapokban már meghatározta a meta játékot, és ez úgy tűnik, nem is fog megváltozni egy jó darabig. Az a lap, ami ennyi mindent tud megidézni egyedül, az megérdemli a 10/9 erősséget a könyvében.

 

Disguised Toast listája:

Savjz listája:

Firebat véleménye:

Firebat véleményne szerint ezek azok a lapok, amik a leghasznosabbak és legerősebbek voltak több pakliban is.

Sok olyan kártya, mint a Mysterious Challenger, a Flamewaker és az Emperor Thaurissan csak egy, vagy egy-egy pakliban voltak erősek, ezért nem emelte ki őket magasan. A Dark Peddler, valamint Brann Bronzebeard ugyan nem szerepelt a paklijaiban, de így is igazán közel végzett az első háromhoz, mind amellett, hogy szórakoztató is velük játszani, mint ahogy Reno Jacksonnal is. A LoE hozta el számára az idei kedvenc lapkészletét, bár nem igazán találhatóak benne nagyon erős lapok. Ennek ellenére is sok hasznos lapot tartalmaz, amelyek több pakliba is be tudtak épülni.

 

A HeartHead véleménye:

Ők nem tudták azt megtenni, hogy ne a Grim Patron-t válasszák az első helyezettnek. Firebat szavai igazak voltak, hosszú hónapokon át egyeduralkodó volt a ráépülő pakli, amit sosem hittek volna, hogy bárki is meg tudná ingatni, míg meg nem érkezett a Warsong Commander nerfelése. Emperor Thaurissan rengeteg kombó pakliban megtalálta a helyét, hozzá képest csak egy nagyon kicsivel maradt le a Mysterious Challanger. Senki sem tudja, hogy pontosan mikor is fogják felfedni a rejtélyét, de jelen állás szerint az ő története nem különösebben van még veszélyben. (szerk: azaz a nerfelése.)

 

Az év Aréna lapjai.

 

ADWCTA véleménye:

North Sea Kraken: Megváltoztatta az Aréna meta játékot, a jelenlegi legjobb common lap a játékban.

Murloc Knight: Gyakorlatilag auto picknek számít, rengetegen használják a lapot, így rengetegszer is kell megmérkőzni vele. (Ez igazából egy negatív dolog.)

Imp Gang Boss: Egymagában hozta fel a rossz kategóriából az átlagos kategóriába a Warlockot.

 

A HearthHead véleménye:

A Kraken auto picknek számít, hiszen nem csak hogy nagy, hanem a megérkezésével már rögtön igen nagy sebzést tud kiosztani, ami nagymértékben az oldalunkra fordíthatja a meccs menetét. Mint ahogy ADWCTA mondta, az Imp Gang Boss relevánsá tette a Warlockot az arénában, azonban ők a harmadik legjobb kártyának nem a Murloc Knightot, hanem a Kvaldir Raidert választották meg, mert a TGT új mechanikájának köszönhetően igen naggyá hizlalható körről körre.

 

Ti mit gondoltok, mely lapok voltak 2015 legmeghatározóbb elemei a Hearthstoneban?

2015 legjobb

További híreink