HírekBelgium betiltaná a Loot Box ren...

Belgium betiltaná a Loot Box rendszert

| 2017.11.27 09:00
4868

Belgium Loot Box

A Belgiumi Szerencsejáték Bizottság (Belgian Gaming Comission) megállapítása szerint a játékon belüli valós pénzért vásárolható ládikák azaz a Loot Boxok szerencsejátéknak minősülnek.

A Bizottság álláspontja ugyanis, hogy „A megvásárolható, véletlenszerű tartalommal rendelkező Loot Boxok esetében a pénz és a függőség keveredik, és éppen ezért szerencsejátékként kell rá tekinteni.”.

Éppen ezért – szerintük – be kellene tiltani egész Európában ezt a rendszert, mivel főleg a fiatal korosztály számára károsan hathat.

A vizsgálatot az olyan játékokkal kapcsolatosan folytatták le, mint a Star Wars: Battlefront II vagy az Overwatch, amelyekben valódi pénzért játékon belüli tartalmakat tudunk vásárolni.

Azonban ha életbe léptetnek egy ilyen intézkedést, az valamennyi ilyen mikrotranzakciót használó játékot érinteni fogja és két irányba viheti el a jelenlegi rendszert.

Első az „enyhébbik” mely szerint megadóztatják a cégeket (EA, Blizzard, stb.) miszerint minden eladott Loot Box után fizetniük kell. Ez viszont azzal járhat, hogy a játékgyártók megemelik a Loot Boxok árait, vagy megszüntetik a rendszert. Azt hogy lenyelnék az így kieső bevételt nem tartom reálisnak.

Másik variáció a teljes tiltás, ebben az esetben teljesen kiveszik a játékból ezt az opciót.

A kérdés, hogy a Blizzard többi játékát a Heroes of the Storm-ot valamint a Hearthstone-t hogyan érintené ez a lépés.

Ugyebár a Heroes of the Storm-ban Loot Chest van. Ami lényegében ugyanaz mint a Loot Box. Ezeket ugyan játékon belüli valutáért (gem) lehet megvenni, viszont ehhez a valutához már valós pénzért lehet hozzájutni. Így a végeredmény ugyanaz.

A másik a Hearthstone, ahol kártyacsomagokat tudunk venni. Ha szigorúan nézzük a csomagok is Loot Boxok, mivel véletlenszerű a jutalom, ami bennük van. Itt max. annyit tudhatunk, hogy 100%-os eséllyel kártyák lesznek benne, amelyek az adott szetthez tartoznak. De mégis minden más véletlenül történik. Nem tudjuk a kártyák minőségét – csak annyit, hogy legrosszabb esetben kapunk négy uncommon-t és egy rare-t, legjobb esetben öt golden legendary-t –, és azt sem, hogy melyik az az öt ami benne van. A Hearthstone esetében persze megvan/meglehet az a kiskapu, hogy a csomagokat csak játékon belüli valutáért (aranyért) vehetjük majd meg, a valós pénzes rendszert pedig megszüntetik, viszont ez megint bevétel kiesést jelent, amit egyik cég sem néz jó szemmel.

A Hearthstone esetében a kaland módokkal nem lenne probléma, tehát azokat továbbra is meg lehetne vásárolni valós pénzést, mert ott egyértelműen lehet tudni, hogy mely lapokat kapjuk meg a vásárlásért.

Minden politika mentesen: Állítsuk meg Brüsszelt! Vagy ez már túl erős? :D

Az írás egy része a 24.hu, a nieuws.vtm.be oldalakról, a két kimenetel, a Heroes of the Storm és Hearthstone értekezés jómagamtól, a szlogen meg tudjuk honnan származik.

Vissza a főoldalra!

blizzard lootbox szerencsejáték belgium

További híreink