HírekIksar a kommunikáció hiányáról, ...

Iksar a kommunikáció hiányáról, sztrájk az Activision Blizzardnál, botrány részletek

Borovi Bence | 2021.07.29 09:00
2011

Activision Blizzard botrány, Bobby Kotick

Az elmúlt napokban egyre csak fokozódott az Activision Blizzard körüli botrány. A Hearthstone fejlesztésében egyelőre úgy néz ki, hogy nem lesz csúszás. Ebben a cikkben összefoglaljuk az eddig történteket.

 

Blizzard Entertainment cikkének a fordítása

Egymás támogatására koncentrálunk most, illetve azon dolgozunk, hogy miként tehetnénk jobb hellyé a munkahelyünket mindenki számára. Ebben nyilvánvalóan kudarcot vallottunk az előző években.

Ez most nem az ünneplés ideje, de biztosíthatok róla mindenkit, hogy csak a streamek és a kártya bemutatók maradnak el; mindez a munkatársaink iránti tiszteletből. Ez most egy nagyon fontos időszak, és biztosra kell mennünk, hogy a legjobb úton folytassuk tovább. Nincsen semmiféle jogi csapat, ami megmondaná nekünk, hogy mit mondhatunk, és mit nem. Jelenleg az a prioritásunk, hogy egymást támogassuk.

Továbbra is fontos számunkra a munkánk, és továbbra is elkötelezettek vagyunk, hogy egy nagyszerű játékot nyújtsunk nektek. Többségünk elsősorban ezért van itt. Nem tervezzük elhalasztani a kiegészítő megjelenését, és a későbbi fejlesztések sem fognak csúszni. Csak időt szánunk erre a helyzetre, hogy jól kezeljük ezt a pillanatot. (Iksar)

Néhány főbb esemény, ami az elmúlt napokban történt:

Még a múlt héten írtunk róla, hogy beperelték az Activision Blizzardot, mert zaklatják a női dolgozókat. Ezt követően az Activision kiadott egy közleményt, miszerint ez nem így van, és minden esetet nagyon komolyan vesznek. Ezen a válaszon többen felháborodtak.

  • Ezt követően több, mint ezer dolgozó írt alá egy levelet, amit az Activision Blizzardnak továbbítottak, mert szerintük a munkavállalói értékeiket egyáltalán nem tükrözik a vezetés szavai és tettei.
  • Többen azért nem beszéltek korábban a zaklatásokról, mert "mások azt hitették el velük, hogy ez így normális", "féltek attól, hogyha beszélnek erről, akkor majd a zaklatók ezért megbüntetik őket", vagy "nem bíztak a HR-ben", vagy egyszerűen csak úgy voltak vele, hogy "úgysem fog semmi sem változni".
  • A World of Warcraft fejlesztése leállt! Késni fognak az új tartalmak! Több dolgozó sztrájkba kezdett.
  • A Blizzard bejelentette, hogy akik július 28-án sztrájloktak, azoknak fizetik azt a napot.
  • Július 28-án 19:00-kor a World of Warcraftban arra kérték a játékosok egymást, hogy közösen lépjenek ki a játékból.
  • Chris Metzen - aki már elhagyta a Blizzardot évekkel ezelőtt - is regált az ügyre. Sajnálatát fejezte ki, és elismerte, hogy kudarcot vallottak, illetve, hogy erre nincs mentség.

Barátaim és kollégáim; emberek, akiket nagyra becsültem és csodáltam éveken át, ők is zaklatásnak voltak kitéve, mert én nem kérdeztem, nem hallgattam, és nem hallottam meg ezeket a történeteket, amikor igazán számított volna, hogy ott legyek.

Ugyanazt a sokkot, undort és gyűlöletet érzem én is, amit ti is - és ezt nehezen tudom összeegyeztetni azzal a hellyel, amit ismertem, szerettem és ahol oly sok évig dolgoztam. Ez most olyan nekem, mintha két különböző világot látnék.

Pedig ez nem az. Ez csak egy világ, és ez a különbség, hogy én a vezetői pozícióban nem láttam azt, ami másoknak a borzasztó valóság volt, ez mély szégyennel tölt el engem.

A szavak nem érnek semmit. Abban sem vagyok biztos, hogy a nagy ígéretek érnek-e bármit is. A felelősségre vonás az emberekkel kezdődik. Nem cégekkel, vagy közhelyekkel, vagy "értékekkel", amelyek egy szoborba vannak vésve.

Nekünk, egyéneknek - és itt főként a férfiakra gondolok - sokkal nagyobb figyelmet, együttérzést és empátiát kell mutatnunk a minket körbevevő nők iránt - egész életünkben, és nem csak munkánk során -, különben semmi sem fog változni. - Chris Metzen (részlet) (Metzen teljes válaszát itt olvashatjátok el)

  • Mike Morhaime a Blizzard korábbi elnöke is regált. Megszégyenülve érzi magát, és úgy érzi, hogy minden amire eddig büszke volt, most egy pillanat alatt szertefoszlott. 28 évet volt a Blizzardnál és úgy hitte egy biztonságos és befogadó környezetet teremtett a munkahelyen. @MikeMorhaime
  • Tegnap, július 28-án Bobby Kotick (az Activision Blizzard vezérigazgatója) levelet küldött a cég összes dolgozójának, amiben elismeri, hogy rettenetes volt az első reakciójuk. Létrehoztak egy e-mail címet és egy telefonszámot, ahol mindenkit meghallgatnak, ha bármi nem helyénvaló történt. A megkereséseket teljes titokban tartják a zaklatottak védelme érdekében. Továbbá azonnali hatállyal több változás is életbe lép, ilyen a "munkavállalói támogatás", amiben minden ügyet ki fognak vizsgálni; a "hallgatási ülések", ahol mindenki elmondhatja, hogy mi az, amin javítani kellene; "személyzeti változások", azonnal felülvizsgálják, hogy mely vezetők lehettek érintettek, és felmondanak nekik; változtatnak a felvételi gyakorlatokon; és kitörlik a játékokból azokat a munkatársakat, akikről kiderült, hogy nem megfelelően viselkedtek. (Bobby Kotick)
  • A cég alkalmazottai már reagáltak is Kotick levelére, és szerintük több problémát továbbra is figyelmen kívül hagytak. Ilyen többek között a nagyobb átláthatóság a fizetések esetében, hogy garantálva legyen az egyenlőség, a felvételi, és a promóciós folyamatok felügyelete, illetve a kényszerbíróság megszüntetése. (The Verge)

activision blizzard botrány zaklatás

További híreink