HírekLesz-e a Warcraft filmnek folyta...

Lesz-e a Warcraft filmnek folytatása?

Borovi Bence | 2016.07.09 11:00
24140

Anduin Lothar Warcraft

Mielőtt erre a kérdésre válaszolnánk, nézzük meg, hogy hol, hogyan teljesitett a film.

 

Európa

Európa legtöbb országában a film meglehetősen jól teljesített. 15 millió $ fölött Németországban és majdnem 13 millió $ Franciaországban. Érdemes még megemlíteni Oroszországot, ahol még a németektől is jobban teljesített a film 23 millió $-al. Ami sokkal jobb, mint a Batman v Superman 12,6 milliója, vagy az Amerika Kapitány: Polgárháború 16,5 milliója. Azonban két nagyobb piacon - köztük a legnagyobbon (Egyesült Királyság) - a film nagyon gyengén szerepelt. Az Egyesült Királyságból 30-40 millió $ bevételt is lehetett várni (Németország alapján), de mindössze 8,8 millió $-ig jutott a film. Olaszországban pedig az elvárt 10 millió $ helyettt csak 3,9 millió bevételre sikerült szert tennie az orkoknak és embereknek.

Magyarországon a film kiemelten jól teljesített, amennyiben nem tévedek a 2016-os év harmadik legnagyobb bevételű filmje idáig (csak a Deadpool és az Amerika Kapitány előzi meg).

Kína

Kínában rekordokat döntögetett a film a nyitóhétvégéjén és 156 millió $-al kezdett, ami a legjobb hollywoodi nyitás. Sajnos az azt követő hetekben megcsappant a látogatószám és végül 221 millió $-t hozott. Ez természetesen gyönyörű eredmény és az egyik legjobb Kínában, csak az elképesztő nyitást követően jobbra számítottunk. Összehasonlításképpen a Halálos Iramban 7, ami hasonlóan jól nyitott, végül 391 millió $-t tudott elérni Kínában.

Ázsia (kivéve Kína) és Ausztrália

Sokan azt gondolták, hogy Dél-Koreában biztosan hatalmas siker lesz a film és elér 30 milliót, mint más nagy filmek az országban. Sajnos nem ez történt és a film 8,8 millió $-nál meg is állt (talán a StarCraft filmre várnak). Japánban pedig mindössze limitált megjelenés volt, tehát csak néhány moziban adták a filmet, azok pedig hiába is telnek meg, akkor sem lesz belőle nagy bevétel.

Ausztráliáról elmondható a "Dél-Korea, Egyesült Királyság" szintű bukás. Ott egy jól teljesítő film elér 20-30 milliót, de a Warcraftnak csak 4,5 milliót sikerült termelnie a szigetnyi kontinensen.

Garona Halforcen

Amerika

Dél-Amerikában az egyetlen lényeges piac Brazília, ahol a film 5,9 millió $-ig jutott. Összehasonlításképpen idén a Batman v Superman (ami köztudottan nem teljesített túl jól a világon) több, mint 37 millió $-t ért el Brazíliában, de még a 3 évvel ezelőtti Pacific Rim (Tűzgyűrű) is több, mint 6,3 millió $-t hozott.

Mexikóban ugyanez a helyzet, csak ott a Warcraft mindössze 2 millió $-t ért el, míg a Pacific Rim 17 milliót.

Észak-Amerika

Az Egyesült Államokban (Kanadával együtt) a film mindössze 46 millió $-t ért el és már a múlt héten szinte az összes mozi levette a kínálatáról, mert annyira nem volt rá érdeklődés. Pedig az USA-ban egy filmet általában 3 hónapon keresztül vetítenek a mozik és nem 3 hétig.

A 24 millió $-os nyitást követően 46 milliót ért el a film, ami még az elvárt (és az is szörnyű) 75 milliót sem közelíti meg.

Lesz-e folytatás?

Köszönhetően a nagyszerű kínai bevételnek és a legtöbb európai országnak, a film kicsit több, mint 422 millió $-t ért el (ez a szám kissé nőhet még az elkövetkezendő hetekben, de legfeljebb 1-2 millióval). A film 160 millió $-ba került nem számolva a marketing költségeket, továbbá azt sem szabad elfelejteni, hogy a 422 millió $ nem egyenesen a stúdió(k) zsebébe megy, hiszen a moziknak is meg kell élniük valamiből.

A filmnek nagyjából 450 millió $-t (ha nem 500-at) kellett volna elérni ahhoz, hogy ne legyen veszteséges. A DVD, Blu-Ray és digitális megjelenésekkel ez a szám még elérhető, de biztos, hogy nagy profitra nem számíthatnak, hanem örülhetnek, ha pozitívan jönnek ki az egészből.

Ennek ellenére egy folytatás nincs kizárva, hiszen a film értékelése kiváló (a kritikusokat most felejtsük el), az IMDb-n 7,5-re van értékelve több, mint 90 000 szavazatból, ami tényleg kiemelten jónak számít. Az elkövetkezendő években még többen is láthatják a filmet, mert letöltik, megveszik, vagy TV-ben látják és az előbbi pontok alapján feltételezzük, hogy a többségnek tetszeni fog, akik majd letöltve/TV-ben látják először. Ez pedig azt jelenti, hogy a következő filmnek is lehet legalább ennyi bevétele. Ha a következő történet pedig Arthas-al kapcsolatos lesz, akkor feltehetőleg még nagyobb lesz az érdeklődés.

A Pacific Rimet már többször említtetem méghozzá azért, mert az a film 411 millió $-t ért el a mozikban, mégis lesz folytatása, de lehetne említeni a Narnia 2-t is, ami szintén hasonló bevételt ért el, mégis elkészült a harmadik rész (igaz, már kisebb költségvetésből).

A Pacific Rim volt az egyik első olyan hollywoodi film, ami több bevételt ért el Kínában, mint az USA-ban (112 millió $ Kínában, 102 millió $ Amerikában), azonban ilyet még nem láttunk, ami a Warcraft esetében fordult elő. 221 millió $ Kínában és mindössze 46 millió $ az USA-ban, sőt a film összbevételének több, mint fele Kínából származik.

Amennyiben lesz folytatás az Universal valószínűleg már nem fogja támogatni, hanem a Legendary Pictures állhat majd a film mögött (a Legendary tulajdonosa egyébként is kínai). Valószínűleg majd a DVD és Blu-Ray bevételek döntik el, hogy a Blizzard (és a Legendary) akar-e folytatást.

Három-négy éven belül szerintem ne számítsunk folytatásra.

Dalaran

warcraft film

További híreink