HírekMeta jelentés a 2019-es év 2. he...

Meta jelentés a 2019-es év 2. hetéről

| 2019.01.21 13:00
4595

hunter hearthstone artwork

Üdvözöl titeket újra a Vicious Syndicate, a Data Reaper Report sorozatuk 118. részével! Ma meglessük hogyan alakult a standard meta térképe január 9. és 16. között.

 

A jelentés 55.000 lejátszott mérkőzés alapján került összeállításra.

Az eredeti cikk angol nyelven:

Az oldalon megjelent előző rész:

Abszolút Tier 1 paklik

Odd-aggro Paladin 6780

Pakli megtekintése

Even-midrange Paladin 12040

Pakli megtekintése

Hybrid Hunter 7760

Pakli megtekintése

Midrange Hunter 3160

Pakli megtekintése

Dragon Control Priest 8280

Pakli megtekintése

Tartalomjegyzék

A kasztok aránya

  • Összes rang
  • 4-1-es rang
  • Legenda rang

Hearthstone meta statisztikák

Hearthstone meta statisztikák

Hearthstone meta statisztikák

Részlet a Vicious Syndicate Data Reaper Report sorozatának 117. részéből (2019.01.10.)

A meta változások, amiket két hete várhatónak láttunk végre kezdenek érződni. Úgy tűnik az ünnepek eltolhatták, de meg nem állíthatták az elkerülhetetlent. A vadász kasztnál minden szinten csökkenés volt tapasztalható játékok számát illetően, a Spell Hunter buborékja kezd kipukkadni: létszáma Rank 14-től 10-ig 25, Rank 9-től 5-ig 20, Rank 4-től 1-ig és a legendás szinteken pedig kemény 35%-kal csökkent.

A magasabb szinteken a Spell Hunter-t félreállította a Midrange Hunter és az a Hybrid Hunter, amit mára sikeresen el tudunk különíteni a Midrange pakliktól. A kaszt régi paklijai szintén gyengülnek: a Cube Hunter lemorzsolódott, a Secret Hunter pedig majdnem teljesen kihalt, miután alulmaradt a Hybrid Hunter-rel szemben a stílusáért folytatott küzdelmükben.

A vadász átalakulása tovább folytatódik, ezzel együtt pedig az egész kaszt hanyatlása is játékszámok terén: a Spell és a Cube Hunter visszaesett, közben a Hybrid és a Midrange Hunter már sokkal gyakoribbak lettek. A Secret Hunter, a régebbi Subject 9-es pakli, ami olyan titok lap szinergiás lényeket játszott, mint a Secretkeeper, vagy a Masked Contender, mára teljesen eltűnt.

A pap felzárkózóban van, nagyon közel jár ahhoz, hogy beérje a vadász létszámát a magasabb szinteken. A Resurrect Priest népszerűsége tovább nőtt, és látványos előnnyel a formátum legnépszerűbb paklijává vált: komoly hatással van a metára, ami legnagyobb riválisainak felemelkedéséhez vezethet a jövőben. A Control Priest, a múlt hét meta bontójának helyzete megszilárdult játékszámok tekintetében.

A paladint szintén még többen játsszák, hála újonnan megszületett paklijának, a Holy Wrath Paladin-nak. Ugyan már találkozhattunk vele a Rastakhan's Rumble kezdetén, de akkor arcra esett. Most ismét visszajött a múltkori balansz változtatások után egy teljesen más szerkezettel, és rengeteg figyelmet kapott a legprofibb játékosoktól. Nem csak berobbant a legendás szintekbe az napokban, hanem igen népszerű résztvevője lesz az elkövetkező amerikai rájátszásnak, az európai selejtezőben történtek után.

Minden szinten gyengült az Odd (páratlan) Rogue, a Tempo Rogue már a feledés homályába merült, viszont legújabb Gadgetzan Auctioneer-es altípusa felbukkanásával megint érdeklődés övezi a Miracle Rogue-ot.

Miután nyerési arányai gyengültek a múlt hetet követően, a Cubelock-tól tömegek fordultak el. A warlock immár egy megtört kaszt nem kevesebb, mint 5 eltérő paklival a metában. Szerencsére a Mecha'thun Warlock most már eléggé sokat játszották, ezzel jobb esélyt adva számunkra szerkezetei megítélésében. Két fő altípusa van, amire múlt hétről emlékszünk: egy Voidlord-os és egy Corpsetaker-es verzió.

Nincs mit mondani a harcosról, változatlanul egyre kevesebbszer fordulnak hozzá. Az egyetlen biztató jel a felépülésére a számai a legendás szinteknél. Az Odd és az Odd-Taunt Warrior uralja a kaszt jelenlétét, ezeken kívül pár kísérleti paklit lehetett látni Baku the Mooneater nélkül.

A druida jelenléte erősödött az alsóbb szinteknél, de gyengült a legendásokon, mivel ott a Miracle Druid veszített a játékosok bizalmából. Utána a Malygos Druid jól látható tábora található, de még mindig nagyon pici.

A mágus eléggé stagnál: legtöbb paklija fokozatosan gyengül, ahogy egyre jobban úgy néz ki, hogy a kaszt kifogyott az ötletekből. A Big-Spell Mage-ek létszáma minden szinttartományban nagyon szerény, a páratlan mágus altípusok pedig ritkaságnak számítanak a legendás szinteken.

A druida iránti érdeklődés felerősödésével a sámán lett a legkevésbé játszott kaszt mind közül, annak ellenére, hogy egy komolyan kompetitív paklival rendelkezik. Úgy tűnik, a játékosok egyszerűen nem kívánják felkarolni az Even (páros) Shaman-t, az egyetlen figyelemre méltó sámán paklit a létrán. Más paklikkal való kísérletezgetés a kaszton belül túl kevés és túl lehangoló.

A kasztok értékelései

  • Összes rang
  • 4-1-es rang
  • Legenda rang

Hearthstone meta statisztikák

Hearthstone meta statisztikák

Hearthstone meta statisztikák

A Hybrid és a Midrange Hunter is top tier résztvevő, és hogy kettejük közül melyikükre esnek a választások, azt a match up táblázatoknál találhatjátok meg: a hibrid sokkal stabilabb szórással bír, valamint jobban teljesít az agresszív paklik ellen, midrange ikertestvére pedig polarizáltabb és a lassú paklikkal szemben tündököl. Mivel ezen a héten több Resurrect Priest és kevesebb pártatlan zsivány fordult elő, így a mérleg ezúttal a Midrange Hunter javára hajlott. A Resurrect Priest elleni teljesítményük különösen eltér: a hibrid 50, a midrange elsöprő 65%-os győzelmi aránnyal veri a pap pakliját.

A Cube és a Spell Hunter visszaesett a két vezető vadász mögé, de még mindig nagyon jók. A Cube Hunter a legendás szinteknél teljesít jobban, ahol a meta lassabb, viszont a dolgok bonyolultabbak számára, ha el kell addig jutni a létrán. A Spell Hunter mindenhol erős, méghozzá úgy, hogy közben kasztján belül lekörözték.

Uther van itt, hogy emlékeztessen titeket mennyire elborult kártya Baku the Mooneater és Genn Greymane továbbra is: amíg nem következnek be gyökeres változások a metában, addig a páros és a páratlan Paladin helye is megingathatatlan a Tier 1-ben. Az Exodia Paladin helyzete ellenben sokkal rosszabbul alakul, mert változatlanul szenved az iránytól, amerre a meta tart éppen. Az iránytól, aminél ejtették a Spell Hunter-t a többi vadász pakliért, amik pedig még több Resurrect Priest-et és Mecha'thun paklit hoztak magukkal. Ezen a héten minden szinten a Tier 3-ban kellett találnia magát.

Szintén a Tier 3 az, ahol a Holy Wrath Paladin felkerült a meta térképére. Viszont, ez egy igen új pakli, aminél még nem volt meg a lehetőség fejlesztései befejezésére. Szóval, ugyan pusztán a tapasztalataink alapján, de jó az esélye nyerési statisztikái feltornázására az elkövetkező hetekben. Ahogyan ma áll, egy életképes, kompetitív opciónak néz ki kasztja számára: jók az eredményei kocka mentes vadászok, páratlan rugók, páratlan palák és kontroll papok ellen is. A legnagyobb problémát a legnépszerűbb Resurrect Priest jelenti, ami a leginkább lerontja a teljesítményét, főleg a legendás szinteknél.

Így, hogy a Resurrect Priest vált a mezőny első számú ellenségévé, már nem túl valószínű a győzelmi mutatóinak tovább emelkedése. Nagyon erős pakli, azonban akadnak olyan kemény riválisai, amik abban a pillanatban felemelkedhetnek, mihelyt túlságosan népszerűvé válik, és ezek a paklik mind Tier 1-ek a legendás szinteken (páratlan zsivány, páros Paladin és Midrange Hunter)

A Control Priest-en már jóval nehezebb fogást találni, ezért is ez az erősebb létra pakli és a sikeresebb bajnoki torna résztvevő: készség plafonja nagyon magasan van, olyan bonyolult stílusból született, ami gyakran indirekt döntések meghozását követeli. Minket a Hybrid Freeze Mage-re emlékeztet, még Un'Goro idejéből, a paklira, ami magánál tartotta Alexstrasza-t ellenfelei felperzseléséhez, és emelett az asztala építésére is volt terve.

A Miracle Rogue újbóli megjelenése nem tűnik túlságosan biztatónak, viszont a pakli rendkívül jó a Resurrect Priest-ek ellen, ez pedig nagyot dob a teljesítményén a legendás szinteknél. A legcsúfosabb történet a zsivánnyal kapcsolatban a Tempo Rogue-ról szól: annyira megritkultak, hogy már nem tudtuk a radarunkon belül tartani, viszont erről a hanyatlásról a nem Hooktusk-os paklik eltűnése tehet. Így hogy csekélyebb, de jóval tisztább mintákat tudtunk gyűjteni a Captain Hooktusk vezette tempó rugókról, most már sokkal kényelmesebben kijelenthetjük, a pakli helye a Tier 2-ben van, és talán a formátum legalulértékeltebb paklija.

A Cubelock a legjobb a kasztján belül, de ez nem sokat jelent annak fényében, hogy a warlock többi paklija nem túlságosan hatásos. Az egyetlen fontos dolog, amibe betekintést nyertünk nála, az a Mecha'thun Warlock: ugyan a finomítása nem haladt előrébb, de most sokkal biztosabbak vagyunk abban, hogy a kevésbé felkapott Corpsetaker-es altípusa lényegesen jobb a Voidlord-osnál. Ha csak az előbbi verziót játszanák, akkor közel 50%-ra saccolnánk az archetípus győzelmi rátáját. Nem valószínű, hogy a meta legerősebbjeinek egyikévé válhat a pap elleni gyenge eredményei miatt, de egyáltalán nem hulladék.

Számítottunk rá, hogy a Miracle Druid javít még pár százalékot, viszont pozitívan meglepődünk mennyivel jelentősebb figyelmet sikerült szereznie a meta lelassulásának hála: most hogy már Tier 3, a kaszt sikeresen kimászott a kukából. Ezenfelül a Malygos Druid minimális élet jelei azt mutatják nem teljesen halott a pakli, a továbbiakban is versenyképes lehet. Még több adatok akarunk szerezni róla, mielőtt meggyőzőbb kijelentéseket tennénk, mivel főleg a magasabb szintek játékosai játszották (ami nagyban hozzájárulhatott a teljesítményéhez). Mindezek ellenére a papok és a paladinok felemelkedése alatt érdemes lehet próbára tenni, mivel ezzel a két kaszttal szemben remekül helyt tud állni.

Úgy tűnik a harcos leragadt Tier 3-ba: jobban teljesít az alsóbb szinteken, ahol több az agresszív pakli, de kényelmetlen helyzetbe kerül az OTK paklik hordája miatt a legendás szinteken. A páratlan harcosokkal kötéltánc a létrázás, amit legtöbb játékos nem igazán kedvel.

A Big-Spell Mage megrekedt Tier 4-nél, a többi mágus pakli pedig annyira ritkán fordul elő, hogy nem tudjuk azokat érdemben megítélni. A páros sámánnak minden szinten párolog a teljesítménye, még messzebb sodorva a játékosokat a kipróbálásától, annak ellenére mennyire jó is a mai szórása. Szomorú idők ezek Jaina és Thrall számára.

Kasztok áttekintése és paklik

Hunter


Hybrid Hunter

Továbbra is remekül teljesít a kaszt számára elérhető legerősebb lapok elegyítésével. Újabb hetet követően is kitartunk az állításunk mellett a legjobb altípus ügyében: a Timber Wolf alul-, a Dire Frenzy túlértékelt. A pro-aktív asztalépítés jobb a passzív leszedéseknél.

Hybrid Hunter 7760

Pakli megtekintése

Spell Hunter

Nagyon rávetődött a hibrid pakli árnyéka, de változatlanul egy erős pakli, amiért más kasztok ölni tudnának. Észleltük a Flare, mint Hybrid Hunter ellenes tech lap használatának a növekedését: erős a mirror meccseknél, de ezt leszámítva gyenge, szóval csak akkor ajánljuk, ha abnormálisan sok vadász jön veletek szembe.

Spell Hunter 6520

Pakli megtekintése

Cube Hunter

Kevesebb játékot látott, vélhetően a rosszabb ellenfeleinek felemelkedése miatt: a páratlan paladin mind közül a legveszedelmesebb, de lejtmenetéhez az éppen feltörőben lévő pap elleni kedvezőtlen helyzete vezetett. Továbbra is erős, viszont a hetekkel korábbiakhoz képest gyengébb.

Cube Hunter 13160

Pakli megtekintése

Midrange Hunter

Végül bizonyult annyira erősnek, mint a hibrid pakli, egész héten át biztosan játszották.

Midrange Hunter 3160

Pakli megtekintése

Priest


Resurrect Priest

A legprofibb játékosoknak hála a magasabb szintek legnépszerűbb választásává vált. A standard altípus nagyon jól körbehatárolt, képes szitává lőni ellenfeleit Prophet Velen és Malygos segítségével, vagy rengeteg erőt tud nyerni Lyra the Sunshard és a The Lich King által.

Az utóbbi hetek alatt kísérletezgetések történtek egy merőben más altípussal. Egy kifinomult paklival, ami kizárólag négy lényt futtat: Prophet Velen-t, Malygos-t, Zilliax-et és egy Radiant Elemental-t. Ez a felállás mellőzi a standard pakli értéknyerő felét, hogy minden hangsúly az irdatlan direkt sebzésekre kerüljön a Diamond Spellstone-nal és a Zerek's Cloning Gallery-vel. Ugyanezen okokból található egy Vivid Nightmare, ami az Eternal Servitude-dal kombózik. Miután végigkísértük az altípus felemelkedését és megformálását, arra jutottunk egyik sem lényegesen erősebb a másiknál: a négylényes verzió a mirrorban és a lassabb meccseknél vitézkedik, ezért tudott manapság több játékost szerezni, viszont jóval zavarosabb a helyzete, ha magának az archetípusnak a természetes ellenségeiről és a gyors paklikról van szó. Nagyon egyoldalú, eléggé korlátolt győzelemhez vezető tervek terén, viszont sokkal konzisztensebb és veszélyesebb egy OTK (egy körös kivégzés) kivitelezésében.

Standard Resurrect Priest 13740

Pakli megtekintése

4 lényes Resurrect Priest 11160

Pakli megtekintése

APM Combo Priest

APM Combo Priest 6800

Pakli megtekintése

Control Priest

Szép időket él: ha nem a harcos egyik paklijával próbálkoztok ellene, akkor nem egyszerű fogást találni rajta, kellően rugalmas ahhoz, hogy több stratégiával szemben is elő tudjon állni megoldással. Azonban olyan mély megértést igényel a győzelmi kondíció felismerése az egyes meccseknél, és hogy mikor is kell váltogatni védekezés és támadás között.

Az alább feltüntetett pakli továbbra is az, amivel a leginkább szeretnétek létrázni, a hármas dropok helyes megválasztásával együtt: ha páratlan zsiványok és Emerald Spellstone-os vadászok ellen akartok jobbak lenni, akkor a Tar Creeper-ek jók megoldásnak az Acolyte of Pain-ek helyén. Illik még továbbá a Gluttonous Ooze is, ha nagy szükségetek lenne fegyver ellenes tech lapra. A páratlan paladinok száma még mindig túl alacsony a létrán asztaltörlők hozzáadásához.

Dragon Control Priest 8280

Pakli megtekintése

Paladin


Odd Paladin

Az egyik legjobb meta pakli maradt: ellenfelei legtöbbjét dominálja, és a maradékuk sem tud komolyabban kifogni rajta. Első számú ragadozói a pap és a warlock paklik, és mivel az utóbbi felfelé ívelőben van, így újból fontos lehet magatokhoz venni a Divine Favor-t. Továbbra is jó opciónak tartjuk a Witch's Cauldron-t, ha a meta annyira felgyorsulna, hogy a térfeletek erejéből jelentős előnyre tehettek szert.

Odd Paladin 6780

Pakli megtekintése

Even Paladin

Vitathatóan erős, főleg a tornákon, mert nagyon nehéz irányzottan fellépni ellene. Közel minden pakli képes úgy igazodni, hogy százalékokat tudjanak szerezni a páratlan paladinnal szemben, azonban a tech lapok kevésbé hatásosabbak a páros osztagra, mivel játékterve jóval rugalmasabb. Enrico lett nem rég Legenda 1 paklijával, ami két Avenging Wrath-ot használ és mellőzi Val'anyr-t. Az Avenging Wrath nagyon jó kártya mindkét fő pap paklira, mert vele a paladin gyorsabban képes véget vetni az ütközeteknek, általában egy Psychic Scream kijátszásának körét követően, mikor a pap próbálná visszanyerni az életerejét. Módosítottunk egy kicsit Enrico összeállításán: visszahoztuk az Argent Protector-t és kivágtunk egy Amani Berserker-t. A védelmező egy erős kártya a pakliban, mert a lategame-re sokkal jobb.

Even Paladin 12040

Pakli megtekintése

Kombó paladinok

Exodia testvérénél sokkal gyorsabb a Holy Wrath Paladin, amiben minden a pakli végigpörgetéséről szól a győzelmi kondíció mielőbbi megtalálásáért: a végső kombóhoz el kell érni a fatigue-ig (mikor elfogy a pakli), a Baleful Banker-rel be kell keverni Shirvallah, the Tiger-t a pakliba, majd le kell lőni az ellenfél hősét a 25 sebzéses Holy Wrath-tel. Ugyanez megismételhető az ezt követő körben a másik bankárral és szent haraggal. Bár 50 sebzés egyértelműen elég a legtöbb rivális elintézéséhez, B tervként ez a pakli is képes a 4 Ebon Blade lovasos győzelmi kondíció kivitelezésére, szintén a bankárok közreműködésével, tehát a gyógyítás vagy páncél halmozás nem egészen hatásos ellenlépés a pakli játékára. Egy másik alternatívájából kikerült egy Baleful Banker, és egy Holy Wrath két Youthful Brewmaster-ért: ez az Ebon Blade győzelmi kondíció megerősítésére szolgál a Holy Wrath időbeni felhúzásának kárára.

Exodia Paladin 13000

Pakli megtekintése

Holy Wrath Paladin 10720

Pakli megtekintése

Rogue


Eléggé stagnált, úgy tűnik a végére járt annak mit is tehet, illetve mit nem a jelenlegi metában.

Odd Rogue

A legkonzisztensebb paklija a kasztnak mind a létrázás, mind a tornák alkalmára. Teljesítménye a Resurrect Priest-ekkel szemben magasan tartja a nyerési arányait, amik miatt meg aggódnotok kell, azok a páratlan paladinok, a páratlan harcosok és a varázs vadászok. Láttuk némileg többet játszották benne a Snapjaw Shellfighter-t, de nem eleget hogy kényelmesen összevethessük a Cobalt Scalebane-nel. Akivel mi nem vagyunk megelégedve az ötösöknél, az Captain Greenskin.

Odd Rogue 7120

Pakli megtekintése

Miracle Rogue

Kyouma jutott el Legenda 10-ig egy régi vágású verzióval, amiben viszont szerepelt a Myra's Unstable Element az egyik Gadgetzan Auctioneer helyett, ami egy érzékeny lépés annak tudatában milyen erős is Myra instabil eleme. Viszont nem vagyunk biztosak afelől, hogy ezzel egy lapon lehetne nevezni J_Alexander Raiding Party-s Myracle* Rogue-jával. Megnehezíti ezt továbbá a miracle rugók alacsony játékszáma is.

Myracle* Rogue 8880

Pakli megtekintése

Miracle Rogue 8060

Pakli megtekintése

* Igen, y-nal. Ez egy tempo/miracle hibrid pakli, ami becenevét a Myra (a Myra's Unstable Element-ből) és a Miracle szavak játékos összevonásából kapta.

Tempo Rogue

Bár még kevesebben játsszák, de még mindig elég erős, hála Hooktusk kapitány bandájának és a Corpsetaker csapatnak. Talán a rotációig kell várnia Captain Hooktusk-nak, hogy végre eljöhessen az ideje és felfigyeljenek rá a játékosok, de egy tagadhatatlanul erős lap, ami biztos hatalmas hullámokat vet majd a jövőben.

Pirate Tempo Rogue 12940

Pakli megtekintése

Warlock


Mecha'thun Warlock

Ahogy már kitárgyaltuk múlt héten, két fő változata van. A Voidlord-os a nevében szereplőn kívül a Skull of the Man'ari-t és Bloodreaver Gul'dan-t veti be, hogy lehessen egy erős anti-aggro vonala, ami a gyorsabb paklik ellen segít nyerni akár Mecha'thun kombó mellőzésével is. Ellenben a Corpsetaker-es megoldás szemtelenül alacsony managörbével rendelkezik több kártyahúzó kísérletében, hogy minél sebesebben juthassunk el a győzelmi kondíció megvalósításához.

Így hogy többen játszották az archetípust jobb alkalmunk lett az optimális szerkezet megállapítására, és immár tisztán kivehető, hogy az utcahosszal a Corpsetaker-es verzió. Mára már biztos nem titok előtettek a Corpsetaker iránti szenvedélyünk, viszont nem ezért ennyivel jobb ez az altípus: az alacsony görbe lehetővé teszi, hogy sokkal koherensebben tudjatok Life Tap-elni és lapokat húzni, így hatásosabbá téve a győzelmi kondíciót, Mecha'thun-t. Bár nem tűnnek rossznak a Voidlord-ok, mégis rontják a mechanikus ősisten replika megtalálását, és ez nagyobb hátrány annál az előnynél, amit kínálnak. Továbbá igen kellemetlen helyzetbe tudnak titeket hozni, ha nem tudjátok időben eltüntetni a démonokat Mecha'thun aktiválásához. Ackbar admirális híres szavaival élve: „ez csapda”!

Mivel minden meccset megnyerünk, amiben sikeresen végig tudjuk pörgetni a paklinkat és megéljük az azt követő kört, ezért minél jobban szeretnénk ezt elősegíteni. Minden kártya, ami gátol minket a köreinknél a laphúzásban, az csak kárunkra húzza az időt. Csak egy egyetlen körrel később kivitelezett Mecha'thun akción múlhat a győzelem vagy a vereség, főleg ebben a metában, ami tele van hasonló képességű OTK paklikkal.

Mecha'thun Warlock 11000

Pakli megtekintése

Cubelock

Cubelock 14560

Pakli megtekintése

Zoolock

Részlet a Vicious Syndicate Data Reaper Report sorozatának 117. részéből (2019.01.10.)

Elég gyengécske, és bármiféle kísérlet új alapokkal borzalmas a pakli számára, beleértve Dog listáját is, ami tojásokra és a Grim Rally-ra épít. Rosszul érezzük magunkat, hogy bántjuk Dog warlock paklijait, szeretnénk ki hangsúlyozni, mi tényleg tiszteljük őt, mint játékost. A játék innovációinak éllovasai közé tartozik, és abban is egyetértünk a rajongóival, hogy tényleg le kéne vennie az ingét.

Healing Zoolock 4800

Pakli megtekintése

Evenlock

Részlet a Vicious Syndicate Data Reaper Report sorozatának 117. részéből (2019.01.10.)

A szórás táblázata erősen bevörösödött a vadász és a pap dominanciájának beköszöntével, és még mi sem tudunk kiállni mellette.

Evenlock 7000

Pakli megtekintése

Control Warlock

Részlet a Vicious Syndicate Data Reaper Report sorozatának 117. részéből (2019.01.10.)

Hagyományos altípusai egyszerűen túl passzívak és könnyen szívathatóak. Viszont mostanában felkaroltak egy pro-aktívabb Prince Keleseth-es verziót, és ezek határozottan jobban teljesítenek a védekezős megoldásoknál. Kiderült mennyivel jobb is tud lenni, ha nem csak hátradőlve várja hogy megöljék.

Control Warlock 12520

Pakli megtekintése

Warrior


Határozottan középszerű.

Odd Warrior

Továbbra is két altípussal van jelen, mindkettő pont ugyanúgy átlagos, amik ugyan képesek győzelmeket hozni, de túl inkonzisztensek hogy megérjék a játékot, túlságosan polarizált a szórásuk. Nem áll katasztrofális helyen a harcos, de köröket kap az igazán erős vadászoktól, papoktól és paladinoktól.

Odd-control Warrior 12960

Pakli megtekintése

Odd-taunt Warrior 11560

Pakli megtekintése

Taunt Warrior

Egy fény pontja volt a kasztnak a héten Thijs 15-0-s sorozatával Legenda 3-ig, aki Neirea Bakutlan pakliját használta: a Tank Up!-ért cserébe itt van a Warpath és Blood Razor, így még jobban alázza a páratlan paladinokat. De ez sem kiút a harcos alapvető gyengeségeiből, és a vadászok ellen sem valami fényes általában.

Taunt Warrior 7940

Pakli megtekintése

Druid


Mindent megtesz azért, hogy jelentősebb erővé válhasson a létrán. Még mindig vannak olyan szikrái a reményének - főleg a legendás szinteken-, amikből sikerek származhatnak neki.

Miután nagyobb figyelmet nyertek a Miracle Druid paklik - amiknek főleg Mecha'thun a győzelmi kondíciójuk (meg elvétve King Togwaggle, és Hakkar, the Soulflayer) -, most a Malygos Druid-on a sor a felemelkedésre. Jól kivehetően a magasabb szinteken vált népszerűvé Zorkthar Legenda 2-es sikerét követően: ő két Innervate-tel igyekezte csillapítani Malfurion mana éhségét a Wild Growth, és a Nourish nerfjei után. Egy lapot kicseréltünk a listájában, még egy Wild Growth-ot tettünk az egyik Wrath helyett: 3 manánál a Wild Growth még mindig egy olyan kártya, amit minél előbb meg szeretnénk találni a korai körökben.

Miracle Mecha'thun Druid 3800

Pakli megtekintése

Malygos Druid 11560

Pakli megtekintése

Mage


Big-Spell Mage

Tovább olvad a kaszttal játszott játékok száma, amivel a második legnépszerűtlenebb lett mind közül a legendás szinteknél. Határozottan a legfelkapottabb kaszton belül, az egyetlen mágus pakliként, ami „sikeresen” helyet tudott foglalni magának a metában. Viszont mivel rengeteg kedvezőtlen riválisa akad a mezőnyben, így ez a pakli sem valami biztató létrázáshoz.

A dolgok sokkal másképp alakulnak a tornákon, ahol a pakli tiltás lehetőségével a pakli lefogadható része lehet egy anti-aggro összeállításnak, ahogy azt Viper bizonyította az európai selejtezőn.

Big-Spell Mage 15800

Pakli megtekintése

A többi mágus szinte teljesen elillant a legendás szintekről: ugyan az Odd-Mage-nek, az Aggro-Odd Mage-nek és az Aluneth Mage-nek is jut elvétve siker, de túl gyengék kiegyenlített teljesítmény produkálásához. A legutóbbi siker történet az eltökélt mágus szakértő, Apxvoid nevéhez köthető, aki Legenda 8-ig jutott paklijával.

Aluneth Mage 5200

Pakli megtekintése

Shaman


Even Shaman

Mivel a sámán nem képes előállni semmi újdonsággal vagy érdekfeszítővel, így az utolsó helyre esett a kasztok között, és a létrán való múlt heti teljesítményéről sem sokat tudunk mondani: konzisztens, szolid, nagyon is kompetitív pakli, de történetesen kevés játékot lát, mert nem képes felkelteni a játékosok érdeklődését valamiért.

Even Shaman 10800

Pakli megtekintése

„Peanut Shaman

A legnagyobb sámán sztori a héten Viper európai selejtezőben szerzett sikereiről szólt, amiket többek mellett egy általa „”Peanut Shaman”-nak becézett kontroll paklival ért el. Arra találta ki, hogy célzottan léphessen fel az olyan agresszorok ellen, mint amilyen a páratlan paladin vagy a páratlan zsivány. Ennek a célnak a betöltésére jó volt a felállásában, de erősen kételkedünk benne, hogy sikeressé válhat a létrán, mert nem támaszkodik semmilyen győzelmi kondícióra azon túl, hogy igyekszik felőrölni az ellenfeleit. Viper szerzeményének inkább a létra változatát mutatjuk be a tornai helyett, ami két Primordial Drake-et és két Dragonmaw Scorcher-t tartalmaz a páratlan paladinok ellehetetlenítéséhez.

„Peanut Shaman 20020

Pakli megtekintése

A hét meta törői

A legnagyobb érdeklődést mostanában a Hybrid Hunter vívta ki magának, de a Midrange Hunter azt bizonyítja, hogy egy vadász pakli lehet sikeres az Emerald Spellstone, és a Carnivorous Cube nélkül is. A meta lassulásával és papok népszerűvé válásával a vadász arra kényszerült, hogy olyan paklikat használjon, amik büntetik a lassú paklikat.

Az Emerald Spellstone egy rendkívül erős, meta határozó kártya, de van két gyenge pontja. Az egyik, hogy titok kártyákat kell használni hozzá, amik nem igazán érik el az olyan paklikat, amik hátra dőlnek és védekeznek. A másik, hogy nagyon kiszámítható, amit könyörtelenül ki is használnak azok a paklik, akik győzik asztaltakarítókkal. Ezzel a Hybrid Hunter nem olyan hatásos a pap, a paladin és a warlock lassú stratégiái ellen.

A Midrange Hunter lemondott az Emerald Spellstone-ról, hogy még határozottabban tudja fenyegetni ellenfeleit a térfeléről, megnehezítve a lassú paklik dolgát térfele kezelésében. Viszont így sokkal gyengébb gyors paklik ellen, ami egyenértékű áldozat.

Számítunk a hibrid és midrange mérleg további ingadozására a meta sebességének függvényében, de egy valami biztos: a vadász nagyon jó kaszt és nem megy sehová.

Ezzel a meta jelentésnek vége, remélem érdekesnek találtátok ezt a cikket. Írjátok meg véleményeiteket kommentben, hogy ti mi gondoltok a meta helyzetével kapcsolatban, illetve ha bármi kifogásolni valót találtatok a fordításom olvasása közben, arról is jelezettek itt bátrán, mert így fejlődök én is, és az írásom is.

meta pakli

További híreink