HírekMeta jelentés a 2018-as év 50. h...

Meta jelentés a 2018-as év 50. hetéről

| 1861

Zuljin

Üdvözöl titeket újra a Vicious Syndicate, a Data Reaper Report sorozatuk 114. részével! Ma meglessük hogyan alakult a standard meta térképe december 5. és 12. között.

A jelentés 60.000 lejátszott mérkőzés alapján került összeállításra.

Az eredeti cikk angol nyelven:

Az oldalon megjelent előző rész:

A kasztok aránya

  • Összes rang
  • 4-1-es rang
  • Legenda rang

Hearthstone meta statisztikák

Hearthstone meta statisztikák

Hearthstone meta statisztikák

Egy kiegészítő első meta jelentésénél mindig az a célunk, hogy elmagyarázzuk a közönségünknek, mely paklikat játsszák éppen, hogyan is teljesítenek és hogy mi ennek a pontos oka. A legutóbbinak megértése kiemelten fontos a legelső hét alatt, mivel ilyenkor minden a kísérletezgetésekről szól, és egy kísérlet rendesen visszavetheti egy egyébként sikeres archetípusnak a teljesítményét. Egyeseket máris stabilizáltak és optimalizáltak (vagy legalábbis nagyon közel vannak hozzá), míg más paklik még igen távol állnak ettől. Minden archetípusnál rá akarunk mutatni mi is működik bennük és mi nem, majd eligazítunk benneteket a mai pakli építés legsikeresebb útjai felé.

A vadászt a Rastakhan’s Rumble korai éllovasának nevezni nem meglepő és valóban helytálló: Rank 4 és 1 között kis híján minden negyedik játékos vadász paklival jár létrázni. A Spell Hunter a meta legnépszerűbb paklija, ami Zul'jin-nal hatalmas löketet kapott. A vadászok létszáma a legenda kapuja felé csökken, amitől felfelé a játékosok jobban szeretnek a többi kaszttal is kísérletezgetni. A Cube, a Secret és a Midrange Hunter is jelentős táborral rendelkezik, szóval a kaszt elég változatos. Kis számban láthatunk még régi Kathrena Winterwisp-es recruit paklikat is, bár ezek szerkezete még túl kezdetleges ahhoz, hogy most megítéljük azokat. Az összes vadász pakli látványosan eltér egymástól, mind teljesen eltérő alapokon nyugszanak.

Ám míg a legenda kapuján kívül a vadász a legkelendőbb, a legendás szinteket a zsivány szállta meg: a Kingsbane Rogue a Raiding Party-val a meta egyik meghatározó paklijává érett, és ma a magasabb szintek legfelkapottabb paklija. A kasztnál ezen felül sok kísérletezgetés folyik, többek közt pár eléggé borzalmas paklival. A módosítatlan Odd (páratlan) Rogue-ot egyrészt agresszív paklik egész sora követi, amik a kalózokat igyekeznek alkalmazni különböző módokon (Tempo Rogue, Pirate Rogue és Even (páros) Rogue), másrészt azok a lategame-re kihegyezett paklik, amik pillanatnyilag a Kingsbane rugó árnyékában próbálnak figyelemhez jutni (Quest Rogue, Malygos Rogue és Cube Rogue).

Az Odd Paladin-ok mozgolódása vélhetően direkt ellentámadás a vadászok és a zsiványok népszerűségére, mivel a pakli mindkét kaszt bármely felhozatala ellen hatásos. Ezen kívül találkozhatunk még megalakuló félben lévő lassú kombó paklikkal is: az Ebon Blade lovasait kézbe juttató Exodia Paladin-nal és a Shirvallah, the Tiger-t paklijába keverő Holy Wrath Paladin-nal.

Minél magasabbra juttok a létrán, annál több druidával akadhattok össze: bár ennél a kasztnál is alakot öltöttek új elképzelések, de archetípusainak szerkezete maradt a régiben. A Taunt Druid a régi Witching Hour/Carnivorous Cube-os és az új Da Undatakah-s altípusra osztódott. A Togwaggle és a Mecha'thun Druid még mindig kísértetiesen hasonlítanak egymásra, győzelmi kondícióik időben való felismerése továbbra is veszélyes fegyvertény, szóval egyesítettük őket „Togg-M’Thun” néven. A Malygos Druid továbbra sem kíván új kártyákkal játszani, a Token Druid viszont nagyon szeretne egy újabb altípust, ami a fácskákra (Treant) hagyatkozna. Ja, és a játékosok bőszen próbálgatták Gonk, the Raptor-t.

Minél magasabbra juttok a létrán, annál kevesebb mágussal akadhattok össze: ennek oka az Odd Mage iránti lelkesedés kifulladása, a pakli szenzációja csupán egy napig tartott. Változatlanul jelen van a Big-spell Mage szerény táborával, valamint igyekeznek teret hódítani az Aluneth Mage-nek, az Elemental Mage-nek és az Exodia Quest Mage-nek.

A warlock-ot igazából ugyanaz a négy paklija képviseli, mint amik a Boomsday idején is tették, csak megjelent mellettük még a Discard Warlock: a Zoolock és a Control Warlock rengeteg eltérő koncepcióval rendelkezik, gőzerővel mennek náluk a próbálkozások az új lapokkal, az Even és a Cube Warlock-nál viszont egyáltalán nem kapkodnak.

A sámán helyzete megegyezik a Boomsday idejében tapasztalttal: legnépszerűbb paklija a Shudderwock Shaman, ami már nyolc hónapja szinte teljesen változatlan. Az Even Shaman-ok, bár kis számmal, de szintén a Boomsday-ből ismert összeállításokkal mennek a létrára. Az új paklik közül egyedül az Aggro Shaman az, aminek említésre méltó játékos tábora gyűlt.

A pap mindig is nagy mestere volt a szemétben turkálásnak és ez ennél a kiegészítőnél sincsen másképp: rengeteg féle paklit tesztelnek, a dolgok napról napra változnak, szóval az olyan archetípusainak megítélése, mint a Combo vagy a Quest Priest teljességgel lehetetlen. Szilárdabb paklijai jelenleg a Ressurect Priest (ami a Mass Hysteria kivételével a Boomsday-es felállásnál maradt), a Control Priest (új sárkányokkal) és az APM (Action per Minute – cselekvés/perc) Priest, ami látott némi játékot a legendás szinteknél bizonyos egyének sikereinek köszönhetően.

A harcossal játszanak a legkevesebben. Megint. A jelenlegi metában az Odd Warrior az egyetlen stabil paklija, ami teljesen ki is használja a kaszt legújabb sárkány készletét. Akad még Dragon Control Warrior Baku the Mooneater nélkül, a Rush Warrior-ral pedig még nagyban kísérletezgetnek.

  • Összes rang
  • 4-1-es rang
  • Legenda rang

Hearthstone meta statisztikák

Hearthstone meta statisztikák

Hearthstone meta statisztikák

Megjegyzés: alacsony minta szám

Mint láthatjátok, a vadon meta jelentéseinkben megszokott mintájára ezúttal itt is táblázatba gyűjtöttük azokat a paklikat, amikről még túl kevés információ áll rendelkezésre a diagramjainkra való felhelyezésükhöz, azonban biztosítani szerettünk volna legalább egy minimális értékelési alapot. Új kiegészítők alkalmával ez kiemelten fontos, mert rengeteg olyan pakli van, amiknél a játékosok kíváncsiak, hogy miért is fordulnak elő ritkán. Itt minden pakli valóban kevés játékot látott, kizárólag azokat soroljuk be a Tier szintekbe, amiknél a mostani szereplésük fényében 100%-os biztossággal tudjuk meghatározni. Nem vagyunk kellően biztosak a globális nyerési arányaikat tekintően, mert a meta jelenleg roskadásig tele van mindenféle paklival.

A KASZTOK ÉRTÉKELÉSEI

Ismét felhívnánk rá a figyelmeteket, hogy ez még csupán a kiegészítő első hete. A régről ismert paklik nagyon hamar kifinomultak, alapból erősebbnek tűnhetnek. Felfedezetlen paklik bármikor felbukkanhatnak, és már most rengeteg olyan trend van alakulóban, amik jövő hétre komolyan árnyalhatják a metáról kirajzolódott képet.

Mi minden esetre továbbra is arról a képről akarunk beszélni, amit a erőviszonyok tükröznek ez idáig. Nem születettek olyan új paklik a Rastakhan’s Rumble-lel, amik jelentős hatással lennének a meta körforgására. A felméréseinknél és a kasztok áttekintésének végigolvasása közben magatok is rájöttök majd, hogy a Rastakhan’s Rumble kártya készlete talán az általunk valaha látott leggyengébb befolyással rendelkező kiegészítő: jelenleg csak a Kingsbane rugónál otthonra lelt Raiding Party és Zul'jin segítségével Tier 1-be került két vadász pakli árulkodik arról, hogy új kiegészítő jött. Minden más, Tier 1-re becsült pakli vagy Genn Greymane-re, vagy Baku the Mooneater-re vagy a Carnivorous Cube-ra támaszkodik.

A páratlan paladin a legjobb létra pakli a formátumban, és ez még nem minden: a zsiványok és a vadászok özönlötte meta az asztal elárasztós taktikájának rendkívül fekszik. Nem játszik és nem is szabad új kártyákkal játszania.

Nagyon jól áll a vadász, méghozzá három Tier 1-es paklival. Csupán a Midrange Hunter középszerű mellettük, ami sem a Emerald Spellstone-t, sem Zul'jin-t és sem a Carnivorous Cube-ot nem erőlteti, és érdekes módon így tűnik a legnyerőbbnek a stratégiája.

Teljesen biztosak vagyunk afelől, hogy a páros paladin közel olyan erős, mint a páratlan fivére, és ha gyakoribb jelenséggé válik a Spreading Plague, akkor még keményebbé válhat. Győzelmi mutatóinak megtekintése után kétszer is ellenőriztük, hogy nem kerül-e megint 4 manába a Call to Arms. Egy potenciális meta bontó, ami ideje eljövetelére vár. A kombó paladin-ok karrierje nem tűnik bíztatónak: az Exodia Paladin megfelelő, de győzelmi kondíciója továbbra is picit lassú és megbízhatatlan (a véletlenszerűen idéződő négy lovas Uther of the Ebon Blade hősképességből), ami komoly gond lehet a gyorsabb vagy konzisztensebb taktikával rendelkező riválisokkal szemben. A Holy Wrath egy mém. Még mindig.

Amíg nem erőltettek rá új lapokat, addig a warlock pokolian erős: az Evenlock-nál és a Cubelock-nál maradéktalanul megfogadták ezt a tanácsot, így benne is vannak a Tier 1-ben. Igazából házon belül talán a Cubelock lehet az úr, a páros paladin-hoz hasonlóan potenciális meta bontó lehet. A Zoolock-nál viszont megfordul nem egy új lap, ezért teljesít gyengén. Látjuk ám az altípust, ami a Spirit of the Bat-ért merészeli kitenni Prince Keleseth szűrét. A Devilsaur Egg-es, Grim Rally-s nagylegények sem kerülték ám el a figyelmünket. Ha felhagynak a hülyéskedéssel, és a jó öreg gyógyítós alapjánál maradnak, akkor rögtön számot adhat a pakli, hogy mennyire komoly is valójában. A Control Warlock-nál azonban már nem tudunk ennyire optimisták lenni, mert neki feltétlen találni kéne valami ütős, koherens szerkezetet. A Discard Warlock, hát nem akarjuk túlragozni, de igazán szép kis Tier 6 pakli.

A Kingsbane rugó tagadhatatlanul erős és a meta beállta után is fontos szereplőként fog velünk maradni. Az első napokban bőven 52% felett pihent a győzelmi rátája. Azóta már persze a mezőny készülődik ellene, és amilyen korán készen lett a pakli bátran kijelenthetjük, hogy nem jelent veszélyt a játék harmóniájára. Viszont látva, hogy mekkora jártasság kell a játszásához, talán idővel, ha jobban belerázódnak még javulhatnak majd az eredményei.

A páratlan zsivány jelenléte egyre erősödik a magasabb szinteknél, mert ott sokkal jobbak számára a körülmények: szenved ugyan az Emerald Spellstone-os vadászoktól, viszont egész jól bánik a Kingsbane rugókkal. A többi agresszív zsiványtól nem vagyunk elragadtatva. Kivéve azt a Tempo Rogue altípust, ami Captain Hooktusk bandájával csap le gyanútlan áldozataira, erre a paklik résznél jobban kitérünk majd. A legtöbb tempó rugó azonban a Spirit of the Shark-ra esküszik, ezért nem jut tovább az archetípus Tier 4-nél.

Több mint valószínű, hogy a druida előbb utóbb eljut valahogy a Tier 1-be, a Token és a Taunt Druid is azt a benyomást keltik, hogy mindez csupán formailag talány. Előbbi paklit a Da Undatakah altípusa rántja le, ami a klasszikus kockás verziótól körökkel le van maradva. Ha nem fordul a mezőny a Taunt Druid ellen, akkor csak el kell engednie ezt az újító szándékú altípusát és a Tier 1 máris nyitva áll előtte. Másfelől a Token Druid esélyei jóval nagyobbak erre, mert kifinomult altípusai félelmetesen jók.

A Malygos Druid helyben maradt, laphasználatban és győzelmi arányok terén is, a magasabb szinteken pedig egyre több követője van. A Togwaggle Druid eredményei kicsit romlottak. Kitaláljátok miért? Úgy van, mert új lapokkal szórakozik! Felejtsétek el Hakkar, the Soulflayer-t srácok, Azalina Soulthief a helyes döntés.

Eléggé sivárak a mágus kilátásai: a páratlan mágus messze nem érződik már olyan erősnek, mint az első napon, a teljesítménye máig folyamatosan gyengül. Bár még találni szeretnénk egy olyan elképzelést, ami tetszik nekünk, de mindenképpen örülnénk, ha agresszív irányokban is történgetnének kísérletek. Az archetípus kérdését jövő héten újból kitárgyaljuk. A Control Odd Mage túlságosan meg van kötve lehetőségek terén, a Fireblast Rank 2 sokkal hasznosabb tudna lenni egy agresszív paklinál az asztal alakításában és nyomás gyakorlásban. Egyelőre a Big-Spell Mage egy erős pakli lehet a kasztjának, de még közel sem elég kifinomult.

Az új ötletek a sámánnál csapnivalóak, a régiek pedig pontosan olyan jók, mint a Boomsday idejében: a Shudderwock Shaman kompetitív pakli, a mai metában betöltött szerepe Kingsbane rugók sanyargatása. A páros sámán pedig ismét az a bivaly létra pakli, ami valamiért alig érdekel valakit. Rastakhan lapjainak száma mindkét paklinál: 0.

Okosabb dolog lenne még egy hetet adni a papnak, mielőtt még komolyabb fejtegetésekbe mennének, mert a kasztnál még koránt sincs minden a helyén. Ami tisztán kivehető az adatokból, hogy a Resurrect Priest a Boomsday idejéhez hasonló helyzetben van, a pakli használható. A Control Priest-ben pedig meg van a potenciál, hogy helyet leljen magának a metában, viszont valószínűleg több időre lesz szüksége ahhoz, hogy a szilárduló metához igazíthassák a szerkezetét.

Szegény Garrosh. Nem valami bíztató a harcos helyzete. Bár az Odd Warrior eredményei bőven elfogadhatóak az alsóbb szinteken, de a legendás szint felé közeledve egészen a Tier 3-ig süllyed a Kingsbane rugó és a többi kellemetlen riválisa miatt. Nem látunk lehetőséget az archetípusnak polarizált teljesítményének eltüntetésére, mert egyszerűen nem képes érdemben interaktálni nehéz ellenfelei győzelmi kondícióival. A többi harcos pakli sem túl rózsás, de meg kell említenünk, hogy a Rush Warrior-ban lehet egy kis remény, ez a pakli is az új lapok használatától szenved. Később mutatunk nektek egy olyat, ami talán egyszer méltó versenyzővé válhat.

KASZTOK ÁTTEKINTÉSE ÉS PAKLIK

Hunter

Miután meg lett szórva pár igen erős lappal, a játék legnépszerűbb kasztjaként találta magát több Tier 1-es paklival.

Spell Hunter

Igazi áttörést ért el a kiegészítő rajtjánál. Zul'jin-nek hála komolyan megnőtt a meccsek későbbi szakaszára az ereje, ami történetesen a legfőbb gyenge pontja volt mindeddig: az új hőslap nem csupán erős lezárás minden agresszív vagy Midrange pakli ellen, de még a lassú paklikkal szemben is rengeteg erőt tud visszaadni. A Baited Arrow szintén olyan új kártya, ami otthonra talált nála, az Emerald Spellstone mellett ez is nagyon jó az ötödik körre.

Spell Hunter 6520

Pakli megtekintése

Cube Hunter

Ugyan csak kis mértékben változott az új kiegészítő óta, de Oondasta-val komoly erősítéshez jutott, mert vele könnyen meg tudtok szabadulni a kezetekben lévő nagyobb bestiáktól, amik Kathrena Winterwisp köre előtt kerülnek hozzátok. Így még több bestiát engedhettek meg magatoknak: az Amani War Bear finom megoldás, sokkal jobban véd titeket, mint a Charged Devilsaur vagy a Savannah Highmane. Szintúgy jónak találjuk Oondasta-val a pakliban a Stitched Tracker-t is. A maradék két hely még mindig teljesen szabad, ezzel megvárjuk a meta beállását. Ne feledjétek, a Mind Control Tech és a Mossy Horror még mindig érdemes választásoknak számítanak.

Cube Hunter 13520

Pakli megtekintése

Secret Hunter

A másik pakli, ami remekül képes élni Zul'jin-nal, illetve az új Masked Contender-rel és a Bloodscalp Strategist-tel. Velük együtt több értéket tudtok nyerni és még nagyobb nyomást tudtok gyakorolni, ezzel pedig enyhült Deathstalker Rexxar felhúzásának terhe a lassabb küzdelmeknél.

Secret Hunter 7720

Pakli megtekintése

Midrange Hunter

Minden vadász közül ez van leginkább kísérleti fázisban: Ike pakliját a Boomsday vége felé megjelent Unleash the Hounds-os, Sea Giant-es megoldás ihlette. Ennek a token-es taktikának a lényege, hogy mindig minél több kis bestiátok legyen a térfeleteken, hogy aztán a Revenge of the Wild-dal és a Scavenging Hyena-val meglódulhassatok a köreitekben.

Midrange Hunter 6460

Pakli megtekintése

Rogue

Kingsbane Rogue

A Raiding Party olyan meta bontó lapnak bizonyult, amilyennek ezelőtt gondoltuk: egyedülálló eszköz a pakliban, ami egyből a meta egyik meghatározó erejévé tette. Hihetetlenül konzisztens húzást biztosít a Kingsbane hozzáféréséhez, és annak felerősítésben is rengeteget könnyít a kalózok kézbe juttatásával. Egyszerűen így sokkal gyorsabban élhettek a győzelmi kondíciótokkal, és lassú stratégiák esetén gyakran ennyin múlik, hogy egy pakli elhanyagolható vagy meta formáló.

A pakli összeállításokra térve azt láttuk, hogy a legutóbbi meta jelentésünkben feltüntetett, általunk elkészített teória pakli bizonyult a legoptimálisabb összeállításnak: a Dread Corsair-ek nagyot fordíthatnak a gyorsabb meccseknél, elég idő nyerhetnek számotokra a helyzetetek stabilizálásához. Ahogy majd haladunk előre, mi majd valószínűleg betesszük a Gluttonous Ooze-t a Kingsbane mirrorok és a Twig of the World Tree-s druidák alkalmára, de ezt most még nem érezzük elég optimális lépésnek.

Kingsbane Rogue 7100

Pakli megtekintése

Új zsiványok

A Raiding Party-t a Pirate Rogue-nál is rengeteget használták, de az agresszív tribe-os listák mind gyengén teljesítettek. Ugyanez mondható el az Even Rogue-ról is, ami egy korán kifulladt kísérlet lett végül. Ha bíztató új vizekre eveznétek, akkor Captain Hooktusk-hoz forduljatok, mert eddig a nagy darab kalózokkal ólálkodó Tempo Rogue egyértelműen a legígéretesebb, ha a kaszt új agresszív opcióiról van szó: a Cursed Castaway-ekkel, a Southsea Captain-ökkel és a Ticket Scalper-ekkel Hooktusk kapitány olyan meccsfordító kört tud okozni, amit elég nehezen lehet kezelni. Ez az irány körökkel meggyőzőbb, mint bármelyik Spirit of the Shark-kal trükköző szerzemény, amibe a létrán botolhattok.

Tempo Rogue 9280

Pakli megtekintése

Miracle Rogue

Gral, the Shark az egyetlen új lap, aminek hely jutott Gyong legfrissebb összeállításában, amit sikeresen felvitt Legenda 1-ig. Hogy ez az újítás valóban hozott-e érdemben fejlődést, azt majd az idő eldönti, mi még nem állunk készen ítéletet hirdetni felette.

Miracle Rogue 7960

Pakli megtekintése

Odd Rogue

További népszerűség növekedésre számítunk nála, mert változatlanul roppant erős a jelenlegi eresztésben, annak ellenére, hogy teljesen mellőzi az új kiegészítő lapjait. Mivel nagyon jó Kingsbane rugók ellen, így úgy véljük a folytatásban is kulcs szereplő marad.

Odd Rogue 8320

Pakli megtekintése

Paladin

A Rastakhan’s rumble startjának legdominánsabb kasztjaként lépett ringbe, új lapok nélkül: pillanatnyilag a páratlan és a páros paladin is a meta legjobbja, bár az utóbbiról lehetnének meggyőzőbb bizonyítékok is.

Odd Paladin

Úgy bünteti a vadászokat és a zsiványokat a játékban, ahogy senki más, ezért ilyen pokolian erős jelenleg. Ami az összeállításokat illeti, nem hisszük, hogy módosítani kellene a nyerő recepten. Talán csak egy kis apróságról ejtenénk szót: mostanság Prince Liam egész remekül szerepelt a pakliban, de semmiképpen sem nevezhető elengedhetetlennek, bármi más kártyát berakhattok helyette (Boisterous Bard-ot, még egy Boisterous Bard-t, estleg egy Stormwind Champion-t). Ha meg túlságosan felszaporodnak a druidák, akkor mehetnek a Stonehill Defender-ek helyére a Void Ripper-eket.

Odd Paladin 7580

Pakli megtekintése

Even Paladin

Mint ahogy a Boomsday idejében is, most is remek átváltani rá a páratlan paladinról, ha a druidák elviselhetetlenné válnak. Becslésre elég abszurd győzelmi rátákról tanúskodik jelenleg, annak ellenére, hogy még nem egészen optimális a szerkezete. Gyakran szokott előfordulni nála a Spirit of the Tiger, de nem túl meggyőző, és ugyanezt tudjuk elmondani Mojomaster Zihi-ről is. Eközben meg a keveset játszott Val'anyr az egyik legjobb opció lehet a számotokra, szóval mi ezt javasoljuk nektek a Saronite Chain Gang-gel együtt. Úgy gondoljuk, hogy két Acidic Swamp Ooze futtatása a Kingsbane rugók szívatása végett még eléggé körülményes lépés.

Even Paladin 13360

Pakli megtekintése

Exodia Paladin

Egy kis változatosság, ha a kaszt lassabb oldalát szeretitek. Nem acélos a nyerési mutatója, de kellően kompetitív sikerek szerzéséhez, többen is remek eredményekkel zártak. Carvaggio listáját mutatjuk meg nektek, aki évek óta szakértőnek számít ennél a pakli típusnál.

Exodia Paladin 13000

Pakli megtekintése

Druid

Nem hozott túl nagy változásokat a druida számára a Rastakhan’s Rumble: régi paklijai változatlanul kemények, és innovációk is leginkább ezeket érték.

Taunt Druid

Jobban megerősödött a Boomsday-es napok óta, de ez nem az új kártyák érdeme, hanem a kedvezőbb meta körülményeké: igazából az újítások csak rontottak a teljesítményén, pedig valójában Tier 1 erős tudna lenni.

A Da Undatakah érdekes kártyának tűnt a pakli számára: az Astral Tiger és Hadronox képességének felvételével végtelen erőforrássá tud válni. Viszont teljesen felesleges, mivel alapból rengeteg értéket lehet nyerni a Witching HourCarnivorous Cube kombóból, ráadásul igen hamar be lehet vele teríteni az asztalt. Bár a Da Undatakah verzió nem rossz, de a Carnivorous Cube-os, Dragonhatcher-es altípus sokkal biztosabb választás, szóval jelenleg mi nem tanácsoljuk nektek.

Taunt Druid 8960

Pakli megtekintése

Hasonló sztorikról mesélhetünk a többi kombó druidáról is.

Malygos Druid

Teljesen megegyezik a Boomsday-ből jól ismert elődjével, bár a Faceless Manipulator felértékelődött a Kingsbane rugó miatt: segítségével a pakli egy olyan OTK-t (egy körös kivégzést) képes kivitelezni, amivel teljes életről is képes végezni a rugóval, így az a lifesteal-es Kingsbane-jével sem tud visszajönni.

Malygos Druid 13560

Pakli megtekintése

„Togg-M’Thun Druid

Egyik pakli sem mozdult semerre, a Togwaggle druidában lévő kísérletek Hakkar, the Soulflayer-rel pedig csúfosan megbuktak.

Togwaggle Druid 10220

Pakli megtekintése

Mecha’thun Druid 6300

Pakli megtekintése

Token Druid

A kaszt egy szem paklija, amit több új lappal is próbáltak megreformálni. BoarControl lett Legenda 6 ugyanazzal az összeállítással, amit mit készítettünk még a kiegészítő megjelenése előtt: a alap Violet Teacher-es mellett ez az altípus is elég erős. Nagy esélye van a Tier 1-be kerüléshez, de még le kell tisztulnia a kísérletezgetések után.

Treant-es Token Druid 8760

Pakli megtekintése

Violet Teacher-es Token Druid 5880

Pakli megtekintése

Mage

Odd Mage

A kiegészítő első napjaiban volt miatta érdeklődés a kaszt iránt. Viszont ahogy telt az idő, az archetípus csak középszerű tudott lenni. Ennek híre a magasabb szintekről kezdett el terjedni, ahol a mágus az egyik legritkábban előforduló kaszt, az alsó szinteken viszont még eléggé népszerű.

Az a gond vele, hogy se nem kontrol pakli, se nem agresszív pakli: mindkét stílusban készült altípus, de egyikben sem tud kiemelkedőt alkotni. Az előbbiek jóval elterjedtebbek, adunk nektek egyet belőlük, de az agresszív variánsok túl szűkösek a megítélésükhöz. Szeretnénk várni még egy hetet, hogy megtudhassuk van-e valami ebben az irányban, mert az eddig látottakkal egyáltalán nem vagyunk megelégedve.

Odd-control Mage 13120

Pakli megtekintése

Big-Spell Mage

Egyesek elhatározták, hogy próbára teszik Jan'alai, the Dragonhawk-ot páratlan megkötésű paklikon kívül is: Lowseek jutott be a legendás szintek top 100-ába egy olyan listával, amibe a sárkánysólyom loaért bekerültek a Daring Fire-Eater-ek. Ez az archetípus valószínűleg erősebb a mai metában a páratlan húgánál, de nem túl sokat játsszák, tehát rengeteg felfedezésre váró lehetőség lehet még itt.

Big-Spell Mage 15140

Pakli megtekintése

Aluneth Mage

Ismét megkísérelték visszahozni a versenybe a Mana Wyrm meggyengítése után: Apxvoid Legenda 4 lett, paklijában megtalálható az új Spellzerker kártya.

Aluneth Mage 5200

Pakli megtekintése

Bár sikerült új eredményeket elérni a kaszttal, de ezek eléggé szórványosak: a számok az mondják, hogyha nem sikerül valami jelentőset felfedezni, akkor lehet, hogy Jaina-nak küzdenie kell a metában maradásért.

Warlock

Dicsőség lángjával érkezett a Rastakhan’s Rumble, izgatott kísérletezgetést hozva el a kaszt számára. Sajnálatos módon mind keservesen zárult, úgyhogy megkímélünk benneteket és nem kell olvasnotok róluk: a Discard Warlock eddig nem tűnik játszható paklinak, és bármely új kártya hozzáadása a létező warlock paklikhoz csak az ellenszenvünk kivívásához volt elég.

Na de, a kaszt remek helyet foglal el a metában, és nem szenvedett kárt a sikeres innovációk hiányától.

Zoolock

A jól bevált gyógyítós alap továbbra is remek eredményeket hoz, jelenleg a Doomguard és a Despicable Dreadlord is vállalható ötös dropnak. Mi a Dreadlord-ot tanácsoljuk arra az esetre, ha gyakran futtok páratlan paladinba. a pakliba, aminek népszerűségének növekedésére számítunk.

Healing Zoolock 4800

Pakli megtekintése

Evenlock

Ahogy már Zoo öccsénél említettük: ne használjatok új kártyákat! Fúj. Talán egy hajszálnyi esélye lehet még Mojomaster Zihi-nek, hogy átveszi az egyik tech lap helyét a hatos dropoknál, de mi egyáltalán nem vagyunk elragadtatva az ötlettől, csakis ha olyan irányba tart a meta, amiben halmozottan indokolt az alkalmazása.

Evenlock 7760

Pakli megtekintése

Cubelock

Nem gyakran bukkan fel a létrán, de pillanatnyilag az egyik legerősebb pakli, mert rengeteg népszerű résztvevővel szemben is remekül képes küzdeni. Még egyszer: óvatosan a hulladék új lapok kipróbálásával.

Cubelock 14560

Pakli megtekintése

Control Warlock

Ha igazán érdekelne titeket egy jó mém pakli, akkor találtunk számotokra egy játszhatót: Sjoesie verekedte be magát a legendás szintek top 100-ába egy olyan paklival, ami a Treachery - Howlfiend kombóval az ellenfél kezének elégetésére hajt. Cuki kis összeállítás, baráti meccsek játszására egyenesen ideális.

Control Warlock 9680

Pakli megtekintése

Shaman

Azért lennétek itt, mert új, izgalmas Rastakhan paklikat vártok? Rengeteg, többféle sámán paklit azonosítottunk be, amik a kiegészítő eljövetelével robbantak a képbe. Következtetésünk az, hogy borzalmasak és közel sem játszhatóak vagy kompetitívek. Az egyetlen kivétel közülük, ami úgy a „Tier 5-nél” lehet, az az Aggro Shaman.

Aggro Shaman

Hasonlóan a teória paklik ötleteihez, Irony Legenda 5-ös paklija Howlfiend köré épül overload-os lapokkal: a terv minél előbb lenullázni az ellenfél életét a direkt sebző varázslatokkal olyan lények kíséretében, mint a Thunderhead vagy az Unbound Elemental. Mivel természeténél fogva face pakliról van szó, így minden ellenfél lemossa a pályáról, ami jóval konzisztensebb kezdéssel rendelkezik. Többek közt eltörpül a jó öreg Genn Greymane és Baku the Mooneater mellett.

Aggro Shaman 6320

Pakli megtekintése

Ha kompetitív sámán paklikban utaznátok: nem kellenek új kártyák.

Shudderwock Shaman

A kaszt legkellendőbb üdvöskéje, és bár nem különösebben jók a nyerési arányai, de remek ellenszer Kingsbane rugók ellen. Láttuk, hogy ezt a tényt kihasználva többen is magasra törtek a legendás szinteknél.

Shudderwock Shaman 12280

Pakli megtekintése

Even Shaman

A kaszt számára elérhető legerősebb, legsokoldalúbb archetípus, annak ellenére, hogy ezúttal is kevesen viszik. Még meg szeretnénk nézni, hogy vajon milyen új lapok vívhatnak ki maguknak helyet benne, mert eddig úgy tűnik senki sem próbálta meg fejleszteni vagy adaptálni az új meta körülményekhez.

Even Shaman 10800

Pakli megtekintése

Priest

Talán mind közül a legtöbb kísérletezgetést tudhatja a magáénak a kaszt, rengeteg pakli indult el tőle igen kevés játékszámmal. Úgy látszik a magasabb szintek favoritja, ott a játékosok több régi paklit is újra elővettek, hátha ebben a metában jobban fekszik nekik a terep. Több pap archetípus is eléggé zavaros még és több altípusra tagolódott, szóval mi most figyelmünket azoknak szenteljük, amik már biztos alapokon állnak és konzisztens eredményeket is voltak képesek hozni.

Ressurect Priest

A Boomsday idejében a legbiztosabb pap pakli volt, és a Mass Hysteria-val új eszközre tett szert: nagy jelentősége van annak, hogy most már van egy jó asztaltörlő lapja a hetedik kör előtt is (eddig csak a Psychic Scream volt neki). A mostani jól teljesítő verzió játszását javasoljuk nektek.

Resurrect Priest 12640

Pakli megtekintése

Control Priest

Újabb sárkányok érkeztek a formátumba, ami felbuzdította a játékosokat a Duskbreaker visszahozására. Legbiztatóbb otthona mindeddig ez a 3 éves pakli bizonyult a Mind Blast-os, Shadowreaper Anduin-os győzelmi kondíciójával. A Boomsday időszakában hol jelen volt, hol nem a metában, de a Rastakhan’s Rumble alatt talán biztossá válhat a jelenléte: Casie megoldásában szerepel az új Firetree Witchdoctor és a Dragonmaw Scorcher, és esetleg a Crowd Roaster-t is érdemes lehet kipróbálnotok, ha szeretnétek még több leszedést magatoknál tudni.

Control Priest 8280

Pakli megtekintése

APM Priest

Meglepően sok sikert értek el vele az első héten, páran még a magasabb legendás szinteket is megütötték vele. Bár a paklit kevesen játsszák, de érdemes alaposabban letesztelni: Deaddraw Legenda 1-es felállása tartalmazza az Awaken the Makers-t, ami jól mutatja a pakli mostani sikereit.

APM Priest 6800

Pakli megtekintése

Warrior

A szomorú szamuráj. A Boomsday idejében egy dimenziós kasztként tengett frusztrálóan polarizált teljesítménnyel, most pedig egy dimenziós kasztként teng frusztrálóan polarizált teljesítménnyel. Így, hogy a Quest Rogue szerepét átvette a Kingsbane rugó, hogy hemzseg a létra a vadászoktól Deathstalker Rexxar-ral és hogy a szokásos kellemetlen győzelmi kondíciós problémái is jelen van, a harcossal való játékélmény továbbra is egy érme feldobásával ér fel.

Odd Warrior

Nem lenne más lassú pakli ezen kívül? A Baku the Mooneater-t mellőző Control Warrior paklik még mindig játszhatatlanoknak néznek ki, beleértve a sárkányos altípusokat is.

Valójában a sárkányok jóval erősebbek a páratlan harcosba oltva: a Smolderthorn Lancer, a Crowd Roaster és az Emberscale Drake is szolid kártyák, a Dragonmaw Scorcher pedig egy megkötésektől független, Whirlwind effekttel rendelkező lény, ami alapból illik a kaszt játékához. Sjow paklija remek példa arra, hogy milyen irányba lehetséges tovább haladni.

Odd-dragon Warrior 12960

Pakli megtekintése

Rush Warrior

Ha van remény egy újabb harcos pakli megalapítására, akkor az ez lehet. Ki kell mondanunk: a Spirit of the Rhino katasztrofális, viszont Akali, the Rhino jónak tűnik. Bár ez az egyetlen új lap szerepel az általunk elétek tárt pakliban, de úgy érezzük ez az archetípus némileg alulértékelt és érdemes kipróbálni.

Rush Warrior 14920

Pakli megtekintése

A HÉT METATÖRŐI

Mind tudjuk, hogy a páratlan paladin jó. Mind tudjuk, hogy a vadász jó. De van itt három pakli, amikről nem mindenki tudja, hogy még mindig jók. Régen hatalmasok voltak, de a játékosok elfeledték őket, de talán még időben sikerül emlékeztetni mindenkit.

A páros paladin már a Boomsday idejében betegnek számított, de a Call to Arms gyengítése óta a játékosok mégis inkább gyorsan lecsapnak a páratlan paladin-ra. De túl magasan tornyosul a Spreading Plague fala, akkor tudjuk melyik paladin-ra számíthatunk.

A Cubelock nagyon hosszú ideje ignorálva van a múltban bekapott nerfjei óta, de utána is mind végig kompetitív volt. Ma, a Rastakhan’s Rumble kezdetén is egyike a legerősebb lassú pakliknak.

A Token Druid szintén nerfelve lett legutóbb, a Giggling Inventor-t eltették láb alól a Boomsday Project hajrájában. Most viszont fácskákkal igyekszik alkalmazkodni ahelyett, hogy félelmetes falakat építene már a meccsek közepe felé. Úgy gondoljuk nagyon jók az esélyei ahhoz, hogy ismét a legerősebb druida pakliként lépjen elő.

Ezzel a meta jelentésnek vége, remélem érdekesnek találtátok ezt a cikket. Írjátok meg véleményeiteket kommentben, hogy ti mi gondoltok a meta helyzetével kapcsolatban, illetve ha bármi kifogásolni valót találtatok a fordításom olvasása közben, arról is jelezettek itt bátrán, mert így fejlődök én is és az írásom is.

Vissza a főoldalra!

meta pakli

További híreink