HírekMi várhat ránk az új Standard év...

Mi várhat ránk az új Standard év kezdetén? I. rész

| 2017.02.26 16:00
4934

druid of the Flame

Sziasztok, Zsee vagyok! Nagyjából 3 éve Hearthstone-ozom, a nyílt bétakor kezdtem el játszani. Előtte játszottam papír alapú gyűjtögetős kártyajátékot a HKK formájában 4-5 évig, kipróbáltam több másik internetes mesekártyát is, de minden fórumos siránkozásom ellenére is a Hearthstone a kedvencem :) Ez a cikk is a Hearthstone iránti rajongásom miatt született, a saját meglátásaim alapján, szóval tessék a nemsokára olvasottakat ezek alapján kezelni. A kommentálás lehetősége azért van, hogy megbeszéljük ;)

Na, rólam ennyi bőven sok is volt. Mint arra a cím is egyenesen utal, az új Standard évvel fogok foglalkozni. Legfőképpen abból a szempontból, hogy a Standard módból kieső lapok milyen hatással lehetnek a játékra. A Standard szettből a következő szettek fognak kiesni: Blackrock Mountain, The Grand Tournament, League of Explorers és a Hall of Fame. A továbbiakban BRM, TGT, LoE és HoF. Ezen szettek bizonyos lapjai nagy hatással voltak az elmúlt 1-2 év metájára, a HoF esetében pedig az eddig általunk ismert játékra, a kezdetektől. Szóval van miről beszélni. Azonban mielőtt belevágunk, lenne itt pár fontos dolog:

  1. Összesen 79 lapot és egy mechanizmust szedtem össze. Ezekről lesz szó.
  2. Előfordulhat, hogy valamire azt mondom eltűnik, megszűnik vagy valami hasonló. Ez nem azt jelenti, hogy soha többé nem látjuk hasonló formában. Bármikor kaphatunk egy koncepcióhoz lapokat. Lehet, hogy a következő standard év kezdetén is már visszakapunk valamit (pl. a sárkányokból), lehet, hogy csak egy újabb standard évben, vagy az is lehet, hogy soha. Nem ismerünk még egy lapot sem a következő kiegészítőből, ezért felesleges foglalkozni azzal, mi lehet majd benne. Egyelőre foglalkozzunk azzal, mit veszítünk el.
  3. Ami következni fog, az az én véleményem és én meglátásom. Tiszteld az én gondolataimat, én is tisztelem a tiéidet :)
  4. Reno kiesésével a kasztoknál nem fogok foglalkozni, ahogy a többi semleges lappal sem, majd ezek vizsgálatakor visszautalok, megkerülve ezzel az oda-vissza utalgatást. A Kabal kasztok (Mage, Priest és Warlock) vagy kapnak jó „no duplicates” lapokat, amik miatt megéri ezt a paklitípust játszani Reno nélkül is, vagy nem. Amíg nem ismerjük az új lapokat ehhez az archetípushoz, addig felesleges találgatni, hogy működni fog e vagy sem, illetve a meta is eléggé meghatározó ebben a kérdésben. Ezt a „vagy igen, vagy nem” közhelyet pedig felesleges háromszor is boncolgatni, plusz Reno esetében egyénileg. Sajnos ez egy olyan pontja a játéknak, amit most figyelmen kívül kell hagynom, mivel teljesen az új kártyáktól fog függeni.
  5. Az aréna változásokról nem lesz szó.

Druid lapok

Druid of the Flame, Living Roots, Darnassus Aspirant, Druid of the Saber, Mulch, Savage Combatant, Aviana és Raven Idol.

A Druid hiába kapja kiegészítők óta a Beast lapokat, eddig nem készült igazán ütős Beast pakli. Most 3 saját bestiáját is elveszti, ebből kettő (A Saber és a Combatant) igencsak erős kártya. Bár az ilyen altípusos paklik eddig se voltak erősek, a pirate warriort leszámítva. Inkább mindig valami kombó részét képezték (Anyfin Paladin vagy Malygos Warlock), szóval nem ez lesz a nagy érvágás a Druidnak. A Living Roots – Mulch – Raven Idol hármas annál inkább. A Living Roots egy remek leszedés vagy hatékony board építés, attól függ mire volt szükség. Bár utóbbi szerintem inkább csak a Token Druidban volt (vagy lett volna) hatékony, az 1 manáért 2 sebzés erős dolog. A Mulch érték-hátrány arányban a legjobb leszedése a Druidnak, a Raven Idol pedig nemcsak az egyik legjobb discover a játékban, de a Druid egyetlen potenciális discoverje is. Mellesleg a jelenlegi Jade Druid listák átlagosan 5 darabot futtatnak ebből a 3 kártyából. A varázslat alapú Druid tehát komoly hiányokat szenved, míg a lényes alapúból is eltűnnek alap lapok. A kombó-részlegnek is odavágnak: Aviana egy hihetetlenül erős kombó kártya, a Darnassus Aspirant pedig remek 2 drop minden lényes kombó vagy Control pakliba, még ha az utóbbi időben nem is játszottuk. A Druid tehát minden fronton fontos kártyákat veszít el. Sajnálatos, de ha nem fog nagyon jó kártyákat kapni más típusokhoz, a Jade maradhat az egyetlen opciója.

Hunter lapok

Quick Shot, Bear Trap, King's Elekk, Ram Wrangler és Desert Camel.

Szegény Huntert az ág is húzza, a rotáció pedig pláne. Quick Shotból azóta van kettő a Hunter paklikban, mióta megjelent. A 2 manáért 3-at sebző spellek nagyon erős kártyák, ezt biztosan meg fogja érezni a Hunter. A Bear Trap gyakorlatilag egy 2-ért 3/3 taunt + secret, a King's Elekk pedig a Hunter legjobb laphúzása (ami sok mindent el is mond róla). Mind a 3 lap a 2 manás tartományba tartozik, ami elég problémás: A hunternek a leggyengébb 2. köre az agresszív klasszok közül, erre kiesik 3 lap is, amire szüksége lenne. Arra pedig nem látok esélyt, hogy a várhatóan 8 új Hunter kártyából lesz 3 darab jó 2 drop. A tevét csak azért említem meg, mert valójában Patches-hez hasonló mechanizmus, de mivel 3 manáért nem sebez rögtön 1-et, nem játszottuk. Sokat elmond a metáról és arról, miért halt ki szinte a midrange. A Ram Wrangler kicsit korábbra nyúlik vissza. Emlékezzünk, a BRM-érás Midrange Hunter még igencsak játszott 1 darabbal. A hatás maga általában nem érte meg, hogy kettőt is játszunk. De akkoriban kellett egy 5 drop, ami ad megoldandó feladatot az ellenfélnek, hogy a Highmane kitételét ne zavarhassa meg semmi. Egyébként pedig mínusz egy random kártya, hurrá, de megemlékezni róla mindenképp megéri. Összességében a Midrange Hunter alapjai továbbra is ott vannak a Classic setben, úgyhogy nem féltem, szerintem hamarosan megint szidhatjuk :)

Mage lapok

Ice Lance, Flamewaker, Dragon's Breath, Arcane Blast, Forgotten Torch és Ethereal Conjurer.

Az Ice Lance elvesztésével a Freeze Mage most már tényleg csak egy szép emlék marad. Az Arcane Blast és a Torch nagyon erős varázslatok, mindegy milyen Mage pakliba tesszük őket. A Breath egy „oké” lap, kicsit szituációs, de vele együtt akkor is 4 sebző spellt veszít a Mage. Mondjuk azt hiszem, az utánpótlástól nem kell félteni, a minőség és a cél lesz a kérdéses. A Flamewalker és a Conjurer pedig a legerősebb Mage minionok közé tartoznak. Míg utóbbi valójában csak egy jó Discover nagy támadással (ettől függetlenül piszok jó lap, természetesen), a kis tüzes gyík egy konkrét érvágás lehet a tempó pakliknak. Kevés olyan 3 dropot tudok mondani, ami a „Mielőtt kirakják meg kell oldani” kategóriába tartozik, talán nincs is több 2-3-nál, de ő az egyik. Sok 4. kör ment el arra, hogy őt megöljék, na ez nem lesz többé probléma. Viszont összességében annyit nem gyengül a Mage kasztlapok terén és jól tudjuk, mindig kap kretén erős kártyákat.

paladin artwork

Paladin lapok

Dragon Consort, Solemn Vigil, Murloc Knight, Mysterious Challenger, Keeper of Uldaman és Anyfin Can Happen.

Szegény Paladin. Kezdjük a legrosszabbal: Anyfin Can Happen. Ezzel az egy lappal kapásból elvesztettük az Anyfin Paladint. Ráadásul a Solemn elvesztése se segíti elő egy új kombó Paladin születését. A sárkányos témát is el kell felejtenünk egy időre. A Challenger miatt ugyan nem kell félnünk attól, hogy jön egy új rettentően kreatív secret, mégis mínusz 1 lehetőség pakliépítés terén. Bár ezért én inkább hálás vagyok, nincs szüksége a játéknak még egy secret Paladinra :) A Murloc és a Keeper igazából nem zavarnak sok vizet, szerintem. Bár remekül illeszkednek a régi vonalas Paladinba, ami egy egyszerű midrange volt, mégse érzem azt, hogy ezek nélkül nem működhetne ez a dolog a jövőben. Jó kártyák, de szerintem megleszünk nélkülük. A buffolós listába pedig talán be se férnek. Ha megnézzük, elég sok eddig potenciális paklitípus most kiesik a Paladinból, a buffolós dolog pedig eddig nem váltotta meg a világot. Őszintén szólva eléggé aggódom a Paladinért. Attól tartok, hogy a kézbe buffolás és az aggro elegye lesz a fő irányvonal. Személy szerint ez iszonyúan sajnálnám, ugyanis remek gyógyító kártyái vannak a Paladinnak, amiket már csak a következő standard évben használhatunk. Kár lenne, ha nem játszhatnánk őket top paklikban.

Folytatás: Mi várhat ránk az új Standard év kezdetén? II. rész

Zsee

Vissza a főoldalra!

standard meta kártya

További híreink