HírekMi várhat ránk az új Standard év...

Mi várhat ránk az új Standard év kezdetén? II. rész

| 2017.02.27 09:00
4388

Draenei priest

Tegnapi cikkemet folytatom a Priest, a Rogue, a Shaman, a Warlock és a Warrior lapjaival, vagyis, hogy véleményem szerint a Standard módból kieső lapjaik milyen hatással lehetnek a játékra.

Mindenkinek javaslom, hogy olvassa el az első részt is, mert az ott található bevezető erre a cikkre is vonatkozik.

Priest lapok

Twilight Whelp, Flash Heal, Wyrmrest Agent, Museum Curator, Excavated Evil, és Entomb.

A sárkányos vonal a BRM kiesésével egy időre biztosan jegelve lesz, ezt tudjuk. A Control Priest sorsa érdekesebb. A Flash Heal, a Museum Curator, az Excavated Evil és az Entomb is megfordult már Control pakliban. Ez listától függően 4-8 lap elvesztése, a Priest pedig rettentően érzékeny az ilyen változásokra. Féltem a Priestet, mert a Flash Heal-el egy multifunkcionális kártyát veszít el, ugyebár heal, leszedés és finisher is lehet. A Curator egy elég jó Discover, az Excavated Evil és az Entomb pedig önmagukban nagyon erős kártyák. Reméljük megkímélik a Priestet a Purify-hoz hasonló lapoktól, hogy ne essen ki megint a metából.

Rogue lapok

Gang Up, Buccaneer, Beneath the Grounds, Burgle, Unearthed Raptor, és Tomb Pillager.

A Rogue csak 1 lapot veszít el, ami rettentően fontos neki, az pedig a Pillager. Egy 4 drop kiesése viszont nem a világ vége: Egyrészt talán a Violet Teacher tudja pótolni, másrészt már van saját coinja is a rugónak. Bár minőségi kártyáról beszélünk, de csak egyről. A többi kártya igazából nem fog hiányozni a metából, mivel igazán sose volt a része. A Burgle és a Raptor kiesésével gyengül 1-1 paklitípus, de ezek nem igazán számítanak. Se a laplopós, se a deathrattle nem volt soha első számú Rouge pakli. A Beneath the Grounds az elmúlt hetekben benne volt 1-2 versenypakliban, de ezt leszámítva a létrán sosem volt használható kártya. A Gang Up viszont sokaknak hiányozni fog, még ha jó ideje nem is láttuk. Egy remek kombó kártya, ami passzolt a Rouge alap játékához (felhúzzuk a paklit, utána nyerünk), így szerintem mindenképp érdemes elmorzsolni egy könnycseppet érte. De száz szónak is egy a vége, a Rouge valószínűleg marad hasonló ahhoz, amilyen standard módban eddig volt.

Shaman lapok

Lava Shock, Ancestral Knowledge, Totem Golem, Elemental Destruction, Healing Wave, Thunder Bluff Valiant, Tunnel Trogg, és Everyfin is Awesome.

Kezdjük a csemegével: Tunnel Trogg és Totem Golem. Két lap, ami nagyban meghatározta a metát az elmúlt egy – másfél évben. Nem vagyok tehetséges jós, viszont a Small-Time Buccaneer és a Spirit Claws nerfekkel, plusz a legjobb 1 és 2 drop kiesésével előfordulhat, hogy meggyengül az aggro Shaman. A Control listák is elvesztenek kulcslapokat: a Lava Shock, az Ancestral Knowledge, az Elemental Destruction és a Healing Wave bizony elő-előfordult a gondolkodósabb shaman paklikban. Míg a midrange vonal igazából csak a Thunder Bluff hiányát kell elszenvedje, így talán újra a midrange lehet a shaman legerősebb koncepciója, ezúttal talán egy kevésbé agresszív formában.

Warlock lapok

Power Overwhelming, Demonwrath, Imp Gang Boss, Dreadsteed, Wilfred Fizzlebang és Dark Peddler.

Jómagam úgy vélem, a warlock ereje legfőképpen a classic spellek és a netural minionok összhangjában van, plusz Jarraxus. Na most a PO HoF szettbe kerülésével, ha az állításomat igaznak tituláljuk, a Warlocknak picit rosszabb lesz. A zoo nehezbben tradel majd a nagy dolgokkal, nem lesz olyan hatékony a játék befejezésében és a Leeroy-kombók megszűnnek. A Dark Peddler és az Imp Gang Boss is nagy hiányzók lesznek, a Control és Kombó paklik nehezebben tudják majd nélküle féken tartani az agresszívabb paklikat a játék elején. A Demonwrath pedig egy olcsó aoe, amiből sosem lehet elég. És felírtam még magamnak ide két lapot, amik teljesen jó kombó alapanyagok: A Deadsteed és Fizzlebang. A Dreadstead Warlock ugyan sosem volt meta pakli, Standard módban pedig már nem voltak meg a paklihoz szükséges lapok. Viszont egy izgalmas kártya, amihez így a jövőben már sajnos nem is lesz érdemes új lapot kiadni. Fizzlebang pedig papíron egy nagyon erős képességgel rendelkezik, mégse passzolt soha semmilyen koncepcióba...

warrior artwork

Warrior lapok

Revenge, Alexstrasza's Champion, Bolster, Sparring Partner, Bash, King's Defender, Varian Wrynn és Fierce Monkey.

Kezdjünk azzal, hogy kiesik 1 taunt, illetve 3 olyan lap is, ami a tauntos koncepciót erősítette. Mivel egy nem túl sikeres koncepcióról beszélünk, úgy gondolom, könnyes szemmel, de búcsút inthetünk a Taunt Warriornak. A sárkányok búcsúja a Warriort is érinti, az egyetlen tempó paklijának alapkártyáját, Alexstrasza bajnokát elveszíti, ezzel azt hiszem ennek is lőttek. Varian igazából sosem volt alapja a mostanság amúgy is gyengékedő Control Warriornak, szóval az elvesztésének nem lesz súlya. Ami szerintem a legnagyobb veszteség, az a Revenge. Eleinte egy rossz Whirlwindként tekintettünk rá, mára viszont teljesen átvette a helyét, nem véletlenül. Ami szembetűnő, hogy a Warrior az egyetlen kaszt, aminek a mostani tier1 paklija (a Pirate Warrior) nem szenved el veszteséget kasztlapok terén. És itt meg is tenném az egyetlen előre utalást, amit egyébként szerettem volna elkerülni, mert semleges lapokból is csak egyetlen egy lap esik ki abból a pakliból: Sir Finley Mrrgglton. Amikor bevezették a Standrd módot, akkor a legjobb aggro pakli, az Aggro Shaman is csak egy lapot vesztett el, a Cracklet. Tudjuk tehát jól milyen az, amikor egy erős pakli gyakorlatilag veszteség nélkül hozza a rotációt, majd kap 1-2 jó lapot azonnal. Úgyhogy a játék érdekében csak remélni tudom, hogy az új kiegészítő nem egy aranybánya lesz az aggro pakliknak, sőt. Nem szeretné szerintem senki, hogy egy Standard év jó nagy részében megint egyetlen kaszt legyen a legnépszerűbb.

Szerdán érkezik a befejező rész a Semleges lapokkal!

Zsee

Vissza a főoldalra!

standard meta kártya

További híreink