HírekVadon meta jelentés 2019. februá...

Vadon meta jelentés 2019. februárjáról

| 2019.03.16 14:00
3265

Zul Gurub Trolljai

Üdvözöl titeket újra a Vicious Syndicate, a Wild Report sorozatuk 16. részével! Ma meglessük hogyan alakult a vadon meta térképe februárjában.

 

A jelentés 40.000 lejátszott mérkőzés alapján került összeállításra.

Az eredeti cikk angol nyelven a Vicious Syndicate oldalán:

A Hearthstone Hungary-n megjelent előző rész:

Burning of Teldrassil

Vadon meta jelentés 2018 végéről-2019 elejéről

Üdvözöl titeket újra a Vicious Syndicate, a Wild Report sorozatuk 15. részével! Ma meglessük hogyan alakult a vadon meta térképe 2018 vége és 2019 eleje között.

Abszolút Tier 1 paklik

Odd Paladin 6080

Pakli megtekintése

Anyfin Paladin 11940

Pakli megtekintése

Aggro Paladin 7720

Pakli megtekintése

Aluneth Secret Mage 6980

Pakli megtekintése

Even Shaman 7400

Pakli megtekintése

Mecha'thun Warlock 16160

Pakli megtekintése

Kingsbane Rogue 8840

Pakli megtekintése

Even Warlock 7020

Pakli megtekintése

Tartalomjegyzék

A kasztok aránya

Hearthstone meta statisztikák

Hearthstone meta statisztikák

Kettő nerfelése a formátum három legfelkapottabb paklija közül rendesen felrázta a dolgokat: miután hosszú időn át uralták a népszerűségi listákat, az Even (páros) Shaman-ok immár nem a legnépszerűbbek a vadonban. Az Odd (páratlan) Rogue-ok népszerűsége még ennél is jobban lecsökkent, most már csupán apró foltok a radaron.

A pap a legnépszerűbb a formátumban, egészen Rank 5-ig: az alsóbb szinteken a Big Priest-ek a meta közel 10%-át teszik ki. A kasztját rajta kívül a Reno Priest, a Standard kedvenc Wall Priest, és pár Inner Fire-ös és Mind Blast-os sárkány pakli képviseli. Játékok tekintetében, a magasabb szintek felé a papok száma apad, és kasztjuk egészen a 4. helyig esik vissza népszerűségben.

A warlock-kal játszott meccsek száma növekedett, és a legfelkapottabb kaszt Rank 4 felett: továbbra is a Reno Warlock a legkellendőbb tőle, mögötte jön a Cube Warlock, az Even Warlock és a megújult, finomított Mecha'thun Warlock.

Így hogy a páratlan rugó benyalt egy nerfet a Cold Blood-dal, a helyét az Aggro Kingsbane Rogue vette át. Ezt a paklit játsszák a legtöbben a magasabb szinteken, a meta tizedét foglalják el, megtartva kasztjuk domináns szerepét a formátumban.

A mágus jelentősen több játékot látott, hála az Aluneth Mage erejének a nagy papok, a zsiványok és a warlock-ok ellen: lényegében a paklival játszott meccsek száma megduplázódott. Enyhébb növekedést tapasztalhattak játékszám terén a Reno, az Exodia és az Odd Mage-ek is.

A paladin legkevésbé játszott kasztból az egyik legjátszottabbá vált Rank 4-től felfelé: kiderült, hogy miután a páros sámán és a páratlan zsivány bukásnak eredt, a játékosok a paladinnál igyekeztek nagy betűs, asztalra nyomulós agresszív paklikat keresni. Az Odd, az Aggro és az Anyfin Paladin-ok is figyelemre méltó számokat tudhatnak maguknak.

A Lesser Emerald Spellstone drágításával, a vadászok figyelme a Mech és a Midrange Hunter-re szegeződött, és maguk mögött hagyták a Spell Hunter-t. A Jade Druid a legnépszerűbb paklija annak a kasztnak, ami továbbra is bánkódik legalul. A harcos jelenléte szintén szerény, főként Odd és Pirate Warrior-ok küzdenek kasztja nevében.

A kasztok értékelései

Hearthstone meta statisztikák

Hearthstone meta statisztikák

Habár a balansz változtatások célja valahol Genn Greymane és Baku the Mooneater erő szintjeinek lecsökkentése volt, de a páros és páratlan paklik változatlanul nagyon erősek a vadonban. Egyedül a páratlan rugó esett vissza a Tier 2-be, azonban a páratlan pala, a páros warlock és a páros sámli is Tier 1 maradt. Ami bárorító lehet az az, hogy egy sokkal változatosabb Tier 1-et láthatunk, más paklik is ostromolják Genn és Baku uralmát.

A Tier 1 rendíthetetlen páratlan paladin, az erő viszony táblázatok tetején áll. Ez valahol nem meglepő: a legtöbb, balansz változtatások utáni trendet figyelembe véve ezek nagyon kedveztek ennek az archetípusnak. A páros sámánt kevesebben játsszák, mint ahogy a harcos kasztot is. Rajtuk kívül pedig a páratlan pala egyetlen kellemetlen riválisa a warlock paklik. Ugyanakkor, likvidálja a formátum legnépszerűbb pakliját a magasabb szintekről, a Kingsbane rugót. Viszont, a paladin kasztja nem csak Baku the Mooneater-ből áll: az Odd Paladin-t követve az Anyfin és az Aggro Paladin teszi ki mester hármasát, ezzel tükrözve standardos sikereit.

Az Aluneth Mage szilárdan a Tier 1-ben találta magát, hála remek eredményeinek a papok, a sámánok, a zsiványok és a warlock-ok ellen. Így hogy a paladin kasztja vált számára a legádázabb ellenségévé, és hogy az olyan páncélhalmozós kasztok, mint a harcos vagy a druida nem kimondottan gyakoriak, a terep extrém kedvezővé alakult a pakli számára.

A páros sámánnal játszott meccsek száma ugyan esett a Flametongue Totem drágításának eredményeként, azonban az ereje megmaradt. A Kingsbane rugó egyike a legnagyobb anti-kontroll pakliknak, viszont komoly gondokkal küzd az agresszorok ellen, főleg a paladinokkal. A páros warlock erős szórással rendelkezik az olyan asztalra támaszkodó résztvevőkkel szemben, amiknek játéka a korai jelenléten múlik, gyengéi pedig az arcra menő stratégiák és a leszedésekben kemény kontroll paklik.

A Tier 1 újonca a Mecha'thun Warlock: finomítása felgyorsult, hála azon standardos játékosoknak, akik elözönlötték ezt a paklit. A warlock leszedés készletének és a Voidcaller csomagnak köszönhetően az archetípus csodásan szerepel a formátum elsőszámú agresszorai ellen. Amiktől szenved, az a Kingsbane rugó és a páros warlock.

A Tier 2 az, ahol három rendkívül agresszív paklit találhatunk: a kalóz harcost, a pártatlan rugót és a mech vadászt. A kockalock és a nagy pap is Tier 2-es bizonyultak, mint erős ellenszerek a kontroll paklikra, de mind kettejüket lerántja a Kingsbane rugó elleni eredményeik, a zsivány visszatartja ezeket az elitek körétől.

A Tier 3-ban van a jáde druida, kasztja kompetitív létének egyetlen bástyájaként, amit teljesen leköröznek a sokkal konzisztensebb, elérhető warlock paklik. A jelenlegi meta ellenséges a Reno pakliknak, ennek a Reno mágus bizonyult újabb áldozatának. Szintén itt lelhetők a szituációs, bizonyos ellenfeleket tipró paklik, mint a Mill rugó vagy az Exodia mágus, és a szüntelenül képviseltetett Shudderwock sámánok a legalsó Tier alján.

Kasztok áttekintése és paklik

Druid


Sajnálatos hírt kell közölnünk Malfurion rajongóival: a druida nerfek legutóbbi hulláma kasztját változatlanul, minden szinten a legkevésbé játszottabbként hagyta maga mögött, a harcossal egyetemben. A kasztnak, ami történetesen a ramp körbeépítésével erős, fenntartható lassú stratégiákkal bírt, most fel kell épülnie a Wild Growth és a Nourish drágításából. A druidának olyan kasztként kellett magára ismernie, ami nehezen talál új identitásra, mert egy paklija sem képes versenyre kelni riválisaival.

Jade Druid

Hosszú időn át oszlopos résztvevője volt a vadon mezőnyének, ám jelenleg a Tier 3-ban ül. Hagyományosan, a Jade Idol a végső late-game győzelmi kondíció volt, ami biztosította – már ha nem kotnyeleskedett be egy Skulking Geist -, hogy ellenfeleitek soha ne nyerjék meg a fatigue háborút. Ám így, hogy a Mecha'thun Warlock a Tier 1-be menetelt, egy számotokra ellenséges mechanika került a képbe. Tovább menve, míg ezelőtt gyorsan elrampelhetettek a Spreading Plague-ig az olyan agresszorok ellehetetlenítéséhez, mint a páratlan rugó vagy a paladinok, most már ez a játék menet túl lassú lett a formátum körülményeihez. Szóval a pakli szenved a tempó felvételében is, hogy bebiztosíthassa magát. Megemlítjük, úgy mellesleg, hogy a Starfall hatalmas eltérést tud teremteni a páratlan pala meccseknél, kettő használata a varázslatból a druida javára fordítja az esélyeket. Ezt érdemes lehet meggondolnotok, ha a paladinok száma felszökik.

Egy igazítás történt, amit a játékosok alkalmaztak tartalék győzelmi kondícióként: Naturalize-okkal törekedtek az ellenfeleik megzavarására, további fatigue sebzéseket vagy túlhúzatást okozva nekik. A leggyakoribb eset, ahol a Naturalize lényegesen fontossá válik, az a Kingsbane rugó ellen jön ki, miután a Myra's Unstable Element kijátszásra került. Spiral a 2019-es Wild Open alkalmára vitte el listáját, Spirituus pedig Legenda 1 lett az európai szerveren márciusban.

Jade Druid 8140

Pakli megtekintése

Miracle Druid

A megalakulásnak indult új druida: arra épül, hogy a Gadgetzan Auctioneer-t használva sebesen végig pörgetitek a paklitokat olcsó varázslatok elsütésével, hogy azt majd üresen elcseréljétek King Togwaggle segítségével az ellenfeletekére, így megveritek a fatigue-ban. Korlátolt adataink alapján a Tier 4 köré tehető, de ha lassul a meta, akár erősebbé válhat.

Miracle Togwaggle Druid 6980

Pakli megtekintése

Hunter


Habár elvesztette legerősebb vadonos pakliját, a Spell Hunter-t, de sikerült valamennyire felépülnie a balansz változtatások óta, hála a Mech Hunter felemelkedésének, és a Midrange Hunter megalakulásának.

Mech Hunter

Egy roppantul agresszív pakli, ami gyakran már a 4-5. körben ellenfelei kivégzésén munkálkodik. Viszont, nincsen nála semmilyen mechanizmus arra az esetre, ha vissza kellene kapaszkodnia. Szóval, ha egyszer oda a térfele, akkor valószínűleg elveszíti a meccset. Ez a tény megnehezíti a dolgát az olyan asztalra növő paklikkal szemben, mint amilyen a paladin vagy a sámán. A passzív paklik ellen remekel, amik túl lassan helyezkednek az asztalon, mivel itt nekik kihívás az építkezés, így bő időt hagynak neki a Metaltooth Leaper-ei kijátszására.

Mech Hunter 3600

Pakli megtekintése

Midrange Hunter

Míg nagyon népszerű volt a standardban, a fejlesztései a vadonban még mindig gyerek cipőben járnak. A Wild Open-nel számolva, standard játékosok elhatározták, hogy vadonosítják a paklit: jakaso27 listája az egyik legnépszerűbb, többen is a megas legendás szintekig vitték.

Midrange Hunter 3120

Pakli megtekintése

Spell és Secret Hunter

A Lesser Emerald Spellstone drágítása mindkét pakli népszerűségét lerántotta. Mivel sokkal kevésbbé játszottak lettek, így jóval kevesebbek az adataink is az erő szintjeiket illetően. A vadász rajongó Duwin kísérletezgetett, egyes összeállításaival viszonylag elég sikert aratva, amiket alább szintén feltüntettünk nektek.

Secret Hunter 8540

Pakli megtekintése

Barnes nélküli Spell Hunter 7140

Pakli megtekintése

Cube Hunter

Cube Hunter 11260

Pakli megtekintése

Mage


Boldog volt a mostani balansz változtatásoktól: az Aluneth mágus belépett a Tier 1-be - a Mana Wyrm drágítása óta legelőször-, és egyike a legerősebb vadonos pakliknak, amit valaha láttunk igen hosszú idő után. A többi archetípusa lényegesen gyengébb ehhez képest, egyikük sem mutat fel pozitív győzelmi arányokat.

Aluneth Mage

Fantasztikus választás a jelenlegi metához: a Kingsbane rugók, warlock-ok és papok népszerúségével képes volt kiemelkedni. Direkt sebzései, és titok lapjai - amik igen zavaróak tudnak lenni felsorolt riválisainak - kombinálásával olyan erővé vált, amivel számolni kell a létrán. Nagyon gyenge a paladin paklijai és a mech vadászok ellen, viszont a többi agresszor sokkal könnyebben kezelhető.

Aluneth Secret Mage 6980

Pakli megtekintése

Reno Mage

Maradt a Tier 4-ben. Legjobb választása, hogy tech-hel pár népszerű pakli ellen, köztük a Kingsbane rugók és a paladinok ellen, így elfogadható esélyei lesznek ellenük. Páran kisebb sikereket értek el ezzel a felállással. Bananaramic jutatta saját megoldását a legendás szintek top 50-jébe: paklija mana görbéje elég alacsonyan van, és akad benne tisztességesen laphúzókból is, ami kifizetődő tud lenni a népszerű agresszív paklik ellen.

Anti-aggro Reno Mage 17080

Pakli megtekintése

Exodia Mage

Valamivel jobbnak bizonyult ebben a metában, mivel általában remekel a lassú ellenfelekkel szemben. Viszont, továbbra is főleg egyoldalú ellenszere maradt bizonyos pakliknak. Borzasztóan gyenge az agresszív paklik ellen, és fejfájást okoznak neki a népszerű Kingsbane rugók és Aluneth nővérkéi.

Exodia Mage 6240

Pakli megtekintése

Odd Mage

Szép lassan egyre több játékot látott, azonban még mindig túlságosan kísérleti jellegű. Legnagyobb erőssége a warlock paklijainál mutatkozik meg, de amíg nem kupálódik ki konzisztens résztvevővé a létrára, addig nehéz megállapítani mennyire is lehet erős.

Odd-tempo Mage 8680

Pakli megtekintése

Paladin


A páros sámán népszerűségének csökkenésével gyakoriság terén a mezőny közepéből egészen a vadon 3 nagyjai közé ugrott. A High Priest Thekal-Molten Giant kombó kezdetben nagy hullámokat vetett, és ebben a hónapban tisztává vált: annyira erőset fordít ez a meccsek alakulásán, hogy szinte bármi ellen édes győzelmeket hoz. Minden paladin pakliban kötelezővé vált, ahol megengedhető, „ingyen győzelem gombot” biztosítva amúgy is erős szerkezeteiknek. Az Anyfin Paladin fogadta be, hogy kitöltse vele nem konzisztens kezdése helyét, és azóta az Aggro Paladin is alkalmazza ezt a technikát.

Odd Paladin

A formátum legmagasabb nyerési mutatóját tudhatja a magáénak, hasznot hajt domináns eredményeiből a Kingsbane rugók ellen, és átfogóan konzisztens szerkezetéből. A kaszt paklijai hasonló szórásokkal bírnak, ez viszont veri a saját fivéreit is. Mivel nem vesztett semmit az Equality drágításával, így ereje tárháza csúcsszámon pörög.

Odd-aggro Paladin 6080

Pakli megtekintése

Anyfin Paladin

A legvonzóbb volt kaszton belül a játékosok körében, miután neki is kijutott egy kis rivalda fény. Gyengéje a nagy pap, viszont jobb páratlan fivérénél a páros warlock-ok ellen, és szűkös szerkezetésből rengeteg értéket tud kihasználni, ami a Tier 1 tetejéig vitte. T4COTASTICT lett Legenda 1 a High Priest Thekal-os megoldásával, és többen is sikeresek tudtak lenni vele. Megmutatjuk Chriswimlee pakliját is, aki két Keeper of Uldaman-t játszott a jóval népszerűbb Blessing of Kings helyett, hogy kenyényebben léphessen fel a páros sámánok és a nagy papok ellen.

Anyfin Paladin-ja 11940

Pakli megtekintése

Aggro Paladin

Szintén a Tier 1-ben találta magát, a 3. legerősebb paladin pakliként: bár a vanilla megoldás extrém erősnek bizonyult, mi megmutatjuk egy eltérő formáját is Corbett-től - aki Legenda 1 lett Kangor's Endless Army-s összeállításával -, valamint egy titok lapos változatot is.

Aggro Paladin 7720

Pakli megtekintése

Mech Aggro Paladin 9360

Pakli megtekintése

Secret Aggro Paladin 9420

Pakli megtekintése

Priest


Big Priest

Nem meglepően a legnépszerűbb pap maradt a vadonban. Sőt, a legutóbbi nerf hullámot követően megelőzte a páros sámánt, és a vadon legnépszerűbb paklijává vált. Amúgy jó hírrel szolgálhatunk, már azon játékosok tömegének, akik megvetik: ugyanis a pakli nagyobbat ugat, mint amekkorát harap. Persze, a pakli egy meghatározó erő marad a vadonban, de még mindig, mindenhol a Tier 1-en kívül van, és a magasabb szinteken még a Tier 2-es pozícióját is alig képes megtartani. Ez tulajdonítható, többek között a Kingsbane rugóknak, az archetípus legnagyobb rémálmának megszaporodásának, és az Aluneth mágusok feltámadásának. Azonban továbbra is remek szórással bír minden warlock pakli ellen, szóval belátatlan időkig biztosan meghatározó marad.

Big Priest 11780

Pakli megtekintése

Reno Priest

Annak ellenére, hogy a legjobb a három Reno archetípus közül, szenved a mai vadon meta körülményei között: a múltban páros sámánokból táplálkozott, amiktől telített volt az egész létra. Most azonban sokkal kevésbé valószínű, hogy kedvező esélyekre akadjon, így most a Tier 3 alján csücsül. Ahogyan nagy testvére, áldozatává vált a Kingsbane rugók és az Aluneth mágusok felemelkedésének. Viszont nagy testvérével ellentétben egy warlock paklival szemben sincsenek erős eredményei, amivel ezt kompenzálhatná. A dolgok alakulásával a pakli hanyatlik. Memnarch tudott még korán Legenda 5 lenni az itt látható paklival.

Reno Priest 15140

Pakli megtekintése

Dragon Mind Blast Priest

Már korábbi jelentéseinkben tanúskodott erősségeiről, és a balansz változtatások óta is változatlanul játsszák. Mint Reno fivére legtöbb kombó altípusa, ez a pakli is képes hamar lezárni a meccseit, ám húzása konzisztenciájával - mivel minden kulcs lapjából kettőt tart magánál - több riválissal szemben is keménynek bizonyult, alacsony számú mintáink alapján a Tier 2-be tehetjük. A vadon több magas legendás játékosa is - köztük Corbett - megleste az erősségeit, és az adatainkból jól kivehető milyen véleménnyel vannak róla.

Mind Blast Dragon Priest 10560

Pakli megtekintése

Dragon Inner Fire Priest

Talán ennek az egész meta jelentésnek a legnagyobb meglepetése. Ezelőtt még egy olyan metában vergődött, ami úszott az asztalra támaszkodó agresszív pakliktól. Most viszont úgy néz ki helyet talált magának a balansz utáni metában. Bár népszerűsége alacsonyan maradt, szerény adataink alapján a Tier 1-be tehető, ami jóval afölött van, mint ahol történetesen mindig is volt. A tény, hogy az Obsidian Destroyer-ek és a Voidlord-ok általában frusztrálóak az agresszív pakliknak, hatalmas vagyon a Twilight Acolyte-ot és Potion of Madness-t futtató pakliknak. Ez lehet az, ami tier-ekkel feljebb tolta. Így hogy több ideje van kombója előkészítésére, akár erős, kompetitív résztvevőként térhet vissza a vadonba.

Inner Fire Dragon Priest 3180

Pakli megtekintése

Rogue


Az utóbbi pár szezonban a kasztja változatosság és kompetitív bátorság terén is erősödést tapasztalhatott. Továbbá két legbiztatóbb paklija, a Kingsbane és a páratlan rugó is figyelemre méltó alkalmazkodó képességről adott számot a metában, még úgyis hogy kulcs lapjaik nerf-elésre kerültek.

Kingsbane Rogue

Zavartalanul terjeszkedik tovább a metában. Kiélvezi Tier 1-es státuszát, jelenlegi szerkezete erősebb, mint a régebbi valaha volt, játékstílusa a klasszikus Oil Rogue-ét idézi. Népszerűsége valóban annyira hatalmas, hogy egy változást eredményezett a metában: elterjedtté váltak legnagyobb riválisai, a páratlan és az agró palák, és kitaszította a nagy papot a kompetitív elitek köréből.

Kingsbane Rogue 8840

Pakli megtekintése

Odd Rogue

Kingsbane testvérével ellentétben népszerűség és győzelmi ráták terén is veszteségek érték a Cold Blood elvételének képében. Így hogy a Hidegvér kiesett a számára elérhető kártyák halmazából, a pakli jelentős átütő erőtől esett el. Lényei, amikben korábban félelmetes lehetőségek lakoztak a Hidegvérrel kombózva - mint az Argent Squire vagy az Argent Horserider -, most már jóval kevésbbé fenyegetőek. A képessége, amivel kirobbanóan kezdhette, vagy átütően befejezhette a meccseit, mára eltűnt. Viszont, mindezek ellenére még mindig egy Tier 2-es pakli, ami továbbra is sikeres a létrán.

Nerf utáni Odd Rogue 9160

Pakli megtekintése

Mill Rogue

Előző jelentésünkben már említést tettünk népszerűsége újabb reneszánszáról. Ez még mindig erősen él, mivel a létra minden szinttartományán kemény jelenléttel bír. Még páratlan nővérét is megelőzte népszerűségben. Sajnálatos módon, lényegtelen melyik szinteken, a pakli olyan alacsony győzelmi mutatókat hoz, hogy tisztán, biztosan és a legjobb indulattal is csak a Tier 4-be tehető ebben a metában.

Mill Rogue 8400

Pakli megtekintése

Hasonlóan a múltkori szezonhoz, más zsiványok is ólálkodnak mellékesen a létrán.

Big Rogue

Nem lát sok játékot. Kevés mintáink alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy nem valami kompetitív, a Tier 4-ben lehet.

Big Rogue 14120

Pakli megtekintése

Thief és Jade Rogue

Velük is kísérletezgetnek, igaz nem valószínű, hogy jók lennének.

Thief Rogue 7600

Pakli megtekintése

Jade Rogue 14460

Pakli megtekintése

Shaman


Even Shaman

Bár a balansz változtatásokat követően veszített a népszerűségéből, de még mindig a formátum egyik legjobban teljesítő résztvevője maradt. Pár metán belüli kísérletezgetés lehetővé tette, hogy formailag a Tier 1-ben maradhasson.

Immár a Kingsbane rugó a magasabb szintek leggyakoribb paklija. Ez egyike volt azon hatásoknak, amik a különböző agresszív paladinok jelenlétének megerősödéséhez vezetettek. Ez mind a sámán javára történt, hiszen összességében kemény szórása van az agresszorokkal szemben. Mindeközben meg legnagyobb riválisai (mint a páros harcos vagy a páros walock) vagy stagnáltak, vagy csökkent valamelyest a népszerűségük. A Flametongue Totem megvonásával a mezőny célkeresztje komolyan enyhült Thrall-lal szemben, és bár vákuumban egyértelműen gyengült, de a terep sokkal kedvezőbben alakult neki ennek a kompenzáláshoz. Ezt a paklit NORE használta a Legenda 1 eléréséhez.

Nerf utáni Even Shaman 7400

Pakli megtekintése

Shudderwock Shaman

Nem büszkélkedhet olyan siker történettel, mint páros fivére. Egyre kevesebb és kevesebb altípusát lehet látni, amikor az egyik közülük megpróbál az alsóbb szintekről a magasabbakig jutni. Ennek jó oka van: elég gyengén muzsikál. Sem a jádés, sem az OTK-s megoldások nem voltak képesek megbízhatóan pozitív eredményeket hozni. Formáitól függetlenül a pakli ordító gyengéje, hogy nem tudja kezelni az asztalt, és nem tud versenyre kelni a többi lassú stratégiával. Player671 ezt a változatát vitte a Wild Open döntőjébe.

Shudderwock Shaman 12400

Pakli megtekintése

Malygos Shaman

Nagyon korlátoltan játszották ,bár akad pár olyan siker sztori, mint Corbett Legenda 1-es eredménye. Erős szórással rendelkezik a legtöbb warlock és pap paklival szemben, két olyan kaszttal szemben, amik nem halmoznak páncélt, és játéktervük során általában nem gyakorolnak komolyabb nyomást az ellenfeleikre. Ennek fényében, nagyon szenved a druidák, a harcosok és a mágusok többségétől.

Malygos Shaman 7400

Pakli megtekintése

Aggro Shaman

A kasztot érő nerfek ellenére sem nőtt iránta az érdeklődés, és kísérletezgetést is csak nagyon elvétve látott. Erős lényeket használ a meccsek korai szakaszában, mielőtt direkt sebzésekre váltva végigpörgetné pakliját a Spirit of the Frog segítségével.

Aggro Shaman 5160

Pakli megtekintése

Warlock


Népszerűsége emelkedésnek indult a balansz változtatások óta. Összességében a paladinok előfordulásának növekedése minden pakliján segített, miközben a Kingsbane rugók felemelkedése a legnagyobb kihívásnak bizonyult kasztja számára. Jelenleg 3 paklija található a Tier 2 és a Tier 1 között, emellett a Reno Walock elveszítette kiemelkedő szerepét.

Evenlock

Egy erős midrange archetípus, ami rendkívül hasznos tud lenni a metában. Hasonlóan kocka fivéréhez, egyik legnagyobb gyengéje a perzselő stratégiákkal játszó agresszív paklik, amikből akad a zsiványnál és a mágusnál is. De még ezekkel a hátrányaival együtt is nagyon rugalmas, mivel tech lapjait igazítva rosszabb ellenfelei ellen is növelheti esélyeit. Bananaramic listáját a magas legendás szintekig vezették, és játszották a Wild Open alkalmával is: a különböző riválisokhoz eltérő tech válogatásokat vetettek be.

Even Warlock 7020

Pakli megtekintése

Cubelock

Valamivel gyengébb szórása van, mint páros komájának: kevesebb helye van tech-elni a felkapott Kingsbane rugó ellen, és ezen kívül is szenved pár kellemetlen riválistól. Habár nőtt a paladin paklijainak népszerűsége, amik ellen kedvezőek a kilátásai, de esett egy tier-t a múltkori jelentésünk óta, mivel kedvenc prédái, a kontroll paklik gyengülnek.

Cube Warlock 14520

Pakli megtekintése

Renolock

A mai meta legnagyobb vesztese. Egykor ez a pakli dominálta a vadon életét, ám jelenleg pocsék szórással bír, vesztesen kerül ki a meta legnépszerűbbjeivel szemben. Nincsen jogos érv mellette a kaszt többi paklijának tudatában, mivel semmit nem tud felmutatni, amit testvéreinek ne menne jobban. Még a mirror meccseken is borzalmas.

Renolock 21180

Pakli megtekintése

Mecha'thun Warlock

Viharként lepte el a metát, fivérei közül a legerősebb archetípusként került ki: rendkívül jól körülhatárolt, amiben páros testvérével hasonlítanak egymásra, viszont van egy végzetes kombója, amivel dominálja a meccseit a lassú paklikkal. A koherens Voidcaller-es csomaggal korán képes csírájában elfojtani az agrókat, miközben győzelmi kondíciója fenyegető a lassú paklikra. Ez a sokoldalúság teszi lehetővé a pakli számára, hogy remekül szerepeljen a metában, ezzel bebiztosítva helyét a Tier 1-ben.

Mecha'thun Warlock 16160

Pakli megtekintése

Warrior


Nem alakulnak jól a dolgok Garrosh számára: ennek a jelentésnek a megírása pillanatában a harcos bír a leggyengébb jelenléttel a kasztok közül, a létra minden szinttartományában, és egyedül a druidát előzi meg Rank 4-től felfelé.

Pirate Warrior

Azonban nincs minden veszve Hellscream úr számára, ez a pakli ugyanis elérhető választás létrázáshoz: szilárd teljesítményt nyújt a meta egyik leggyakoribb résztvevője, a Kingsbane rugó ellen. Emellett elfogadhatóan megy a páratlan palákkal, és olyan lassú paklikkal, mint a nagy pap vagy a kocka warlock, így most a Tier 2-nél tart. Ha nem futtok páros sámán járőrökbe, akkor képesek lehettek a létra fosztogatására.

Pirate Warrior 6880

Pakli megtekintése

Odd Warrior

Az érme másik oldala, a sebes agróról térjünk át a kemény fatigue harcosra: jelenleg a Tier 3-ban tartózkodik, és az egyetlen a mezőnyben, ami a mai létrán előforduló összes agresszív paklit képes megverni. Ennek elméletileg elégnek kellene lennie egy jó pozícióhoz. Azonban, akadnak elkerülhetetlen győzelmi kondíciók is, és ez a pakli egyenesen retteg a Mecha'thun Warlock-ok felemelkedésétől. Tegyük még mellé a nagy papot és a több warlock paklit is, és jól látható, hogy több fenyegetés is leselkedik rá, amik lerántják a nyerési arányait, és amiket el kívánnátok kerülni.

Odd-control Warrior 11500

Pakli megtekintése

Control Warrior

Szinte alig akar játszani vele valaki. Ez a pakli feláldozza az első körtől jelen lévő Tank Up!-ot olyan páros költségű lapokért, mint a Warpath, a Dead Man's Hand és a Dirty Rat. A két DMH láncát ismétli, míg meg nem öli a fatigue-ban az ellenfelét leszedései és a Coldlight Oracle segítségével.

DMH Warrior 8720

Pakli megtekintése

Ezzel a meta jelentésnek vége!

Írjátok meg véleményeiteket kommentben, hogy ti mi gondoltok a meta helyzetével kapcsolatban, illetve ha bármi kifogásolni valót találtatok a fordításom olvasása közben, arról is jelezettek itt bátran.

Meta jelentés fordításokkal a Standard formátum esetén egy, a Vadon formátum esetén másfél-két havonta igyekszem jelentkezni a Vicious Syndicate csapatától. Ha pedig addig is érdekelnének titeket kisebb apróságok, akkor érdemes lehet figyelnetek BuBi pakli feltöltéseire, akiről a Hearthstone Hungary fiókotokba bejelentkezve, az egyik paklijában a „követés” gomb megnyomásával akár állandóan értesülhettek az oldalon legújabb paklijairól, amiknek leírásainál előfordulhatnak többek közt jelentés részletek, vagy pakli tippek.

meta pakli

További híreink