HírekVadon meta jelentés 2018 végéről...

Vadon meta jelentés 2018 végéről - 2019 elejéről

| 2019.01.28 17:00
3700

Burning of Teldrassil

Üdvözöl titeket újra a Vicious Syndicate, a Wild Report sorozatuk 15. részével. Ma meglessük hogyan alakult a vadon meta térképe 2018 vége és 2019 eleje között.

 

A jelentés 45.000 lejátszott mérkőzés alapján került összeállításra.

Az eredeti cikk angol nyelven:

Az oldalon megjelent előző rész:

Abszolút Tier 1 paklik

Odd-aggro Rogue 12240

Pakli megtekintése

Kingsbane Aggro Rogue 8920

Pakli megtekintése

Kingsbane Aggro Rogue 8840

Pakli megtekintése

Even-midrange Shaman 8920

Pakli megtekintése

Odd-aggro Paladin 9340

Pakli megtekintése

Even Handlock 8920

Pakli megtekintése

Cubelock 10520

Pakli megtekintése

Cubelock 16840

Pakli megtekintése

Tartalomjegyzék

A kasztok aránya

  • Összes rang
  • 4-Legenda rang

Összes rang meta statisztika

Rang 4 - Legenda meta statisztika

A pap átvette a sámántól a legnépszerűbb kaszt címét az alsóbb szinteken, ugyanakkor Thrall visszaszerezte immár szokásosnak mondható helyét az előfordulási lista tetején Rank 4-től a legendás szintekig (a továbbiakban „R4-L”).

A zsivány felkapottsága a létrán felfele haladva növekszik, R4-L-nél már a sámán sarkában jár: változatlanul az Odd (páratlan) Rogue a kaszt legkelendőbb paklija, ugyanakkor egyre több játékot lát az újjátervezett Aggro Kingsbane Rogue, ami a magasabb szintek metájának 5%-át foglalja el. Továbbra is játszanak különféle mill rugókkal, most épp visszatértek az N'zoth-os megoldáshoz, ami N'Zoth, the Corruptor, a Coldlight Oracle, és a Deathlord többszöri kijátszásán alapszik.

A Warlock a 4. helyre szorult vissza R4-L-nél, változatlanul a Reno Warlock a leggyakoribb paklija. Viszont, a korábbi jelentéseinkkel ellentétben, itt nem szökésről van szó, ugyanis a Cube és az Even Warlock-ok létszáma is nőtt a legutóbbi jelentésünk óta.

Minden szinttartománynál masszív emelkedést láttunk a vadászok számainál: az alsóbb szintek metájának 10%-át teszik ki, ennek okában vélhetően a kaszt standard-os népszerűsége és sikerei állhatnak. R4-L-nél 7%-ot birtokol a vadász, kaszton belül a Spell Hunter a legnépszerűbb, majd azt szorosan a Midrange, a Secret és a Mech Hunter különböző altípusai követik.

A Rastakhan's Rumble megjelenésével sikerült kissé újraéleszteni a mágust: standard-os rokonával ellentétben az Aluneth Mage túlélte a vadonban a Mana Wyrm nerfjét. A Reno Mage-ek is jelen vannak még, az Exodia Mage-nél pedig enyhe népszerűség növekedést tapasztaltunk a formátum különböző kombó paklijainak kihalását követően.

A paladin drámait esett játék számok tekintetében, az Odd Paladin-ok tábora összezsugorodott a Level Up! elvesztése után. A lassú kombó paladin paklik fordulnak elő egyre gyakrabban, hála a Time Out! és a Flash of Light kiadásának. Az aggro paladin család tagjait újraértelmezték, rengetegen láttak fantáziát a High Priest Thekal + Molten Giant csomagban.

A harcos szintén egy olyan kaszt, ami megerősödött a legutóbbi jelentésünk óta, amiben az Odd Warrior-é a legnagyobb érdem: úgy hisszük a pakli népszerűség növekedéséről nagyobb részben a standard rokonának, olcsó módon történő vadonosítása tehet, és mindeközben változatlanul képes volt kompetitív maradni. Meg persze ne feledkezzünk meg a jó öreg Pirate Warrior-ról sem.

Legvégül itt a druida, a kasztnál valaha látott legkisebb játék számmal: a vadonban már nerfelték Aviana drágításával, és decemberben még nagyobb ütés érte identitását, a Wild Growth, és a Nourish nerfjével.

A kasztok értékelései

  • Összes rang
  • 4-Legenda rang

Összes rang meta statisztika

Rang 4 - Legenda meta statisztika

Bár egyes dolgok változtak a Rastakhan's Rumble-lal és a balansz patch-csel, de Genn Greymane és Baku the Mooneater dominanciája rendületlen maradt. A páratlan zsivány trónol a Tier listák tetején, hála roppant erős szórásának, ami igen kevés gyengével rendelkezik. Legnagyobb ellenlábasának a páratlan paladin, a páratlan harcos és a titkos vadász bizonyult.

Azóta, hogy múltkori jelentésünkben felfedeztük a formátumban szunnyadó paklit, a páros warlock nagyon erősnek tűnik: dominálja a többi warlock elleni meccseket, és előnnyel bír az olyan riválisokkal szemben is, amik a korai asztal jelenlétükre támaszkodnak. Egy Tier 1 pakli, ami Tier 1 paklikat fogyaszt, legnagyobb gyenge pontja pedig a pap paklijai.

Mint ahogy a Standard-ban, a páratlan paladin itt is teljesen túltette magát a Level Up! elvesztésén, és változatlanul Tier 1, köszönhetően az előnyének a két fő zsivány paklival szemben, amik ma nagyon felkapottak.

Ami igazán nagyot lépett előre a tier listán, az a Cube Warlock: előző jelentésünkben csupán közepes, most viszont Tier 1-es szerepléssel büszkélkedhet. A sok, lassú stratégiával rendelkező pakli eltűnésével a kockalock elképesztően hatásossá vált a megmaradt lassú paklik kezeléséhez a formátumban.

A páros sámán mozdulatlanul ül a Tier 1-ben, ami nem meglepő, mert ez Genn Greymane megjelenése óta így van.

Tier 1-es pakli R4-L-nél a Kingsbane rugó... de várjunk, azt nem rég nerfelték, nem? Hogy lehet még mindig Tier1? Ugyan a Leeching Poison nerfelésével elpusztult a Vanish-es, Coldlight Oracle-ös Kingsbane archetípus, de a játékosok rájöttek, a pengéhez annyira jó a Raiding Party, hogy párosukra megalapítottak egy roppant agresszív Pirate Rogue archetípust.

A Tier 2 vendége a Big Priest, a Reno Priest és a Reno Warlock, mint ahogy a mai meta két feltörője, a Secret Hunter és az Odd Warrior. A titkos vadász nem talált magának új eszközöket Rastakhan-nál, viszont rengeteget profitál a páratlan paladinok és a druidák hanyatlásából, és a páratlan zsivány elleni különösen erős esélyeiből. A páratlan harcos behozatala a vadonba sikeresen ment végbe, térdre kényszeríti a legelterjedtebb agresszor pártalan rugót és páros sámlit, és képes ellenállni a kombó Reno papok véges sebzésének.

A Tier 3 az, ahol több olyan kevésbé konzisztens agresszív résztvevőt találunk, mint az Aggro Paladin, az Aluneth Mage, a Pirate Warrior vagy a Mech Hunter. Itt található még továbbá a Jade Druid és a Spell Hunter is. A Dragon Priest felemelkedőben van játék számok terén, az Inner Fire-ös és a Mind Blast-os altípusok is sokkal jobban teljesítenek, mint a közel múltban.

Kasztok áttekintése és paklik

Druid


Végeláthatatlanul jönnek a druida nerfek! A hosszú ideje kötelező Wild Growth és Nourish, valamint Aviana korábbi drágításával, ma a legkevesebbet játszott és a leggyengébb a druida, amilyennek valaha láttuk a 9. vadon meta jelentésünk óta*. A druida egy extrém erős választás volt a vadon létrájára, a korai ramp lapjai nyújtotta konzisztenciájának köszönhetően. Ez tette lehetővé a kaszt számára, hogy lehagyhassa ellenfeleit és elsőnek férhessen hozzá a győzelmi kondíciójához.

Így hogy a ramp-et találatok érték, a druida látványosan lassabb lett, ezzel pedig hatalmasabb lehetősége nyílt az agresszív pakliknak győzelmeik bebiztosításához, a kontroll paklik pedig rengeteg időt nyertek győzelmi kondícióik megtalálásához és kivitelezéséhez, vagy a druida játékának megakadályozásához. Ramp identitásának immár teljes lebombázásával, és Aviana nerfjével a kombó druidák családja teljesen kihalt a vadonban. Túlságosan sebezhetőek lettek a metában a legtöbb agresszív paklival szemben, győzelmi kondícióik pedig túl lassúakká és inkonzisztensekké váltak.

Jade Druid

Az egyetlen druida, ami említésre méltó játékot lát, de a balansz változtatásokkal most már szenved az első köröktől kegyetlen páratlan zsiványtól és páros sámántól. Ezen felül nem tud igazán mit kezdeni a nagy pappal sem, a paklival, ami jóval gyorsabban képes hatalmas lényekig „ramp-elni”. Szóval nem a legbiztosabb választás létrázáshoz. Butterz volt egyike azoknak, akik sikeresek tudtak lenni az archetípussal, a feltörekvő páratlan harcosok, és a lassabb, kapzsibb Reno paklik meggátolásával. A leginkább védekezős, majdnem fatigue stílusú pakli összeállításával lett korán Legenda 1 január elején.

Jade Druid 8140

Pakli megtekintése

Aggro Druid

Jól ismert történet: ha egy kasztot nerfelnek, régebbi archetípusai feltámasztásra kerülnek, ahogy a játékosok kipróbálják azokat. Viszont ez esetben az új meta nem ígérkezik túl alkalmasnak a pakli számára, mert túl gyakran kerülnek elő erős asztaltakarító lapok, amik elegendőek a druida térfeleinek ismételt letörléséhez. Ha viszont több lenne az agresszív pakli, akkor sokkal jobb választás lenne, mert ideálisabb korai asztal csaták megvívásához.

Lássátok a Hearthstone Hungary-n: Vadon meta jelentés 2018. április-májusáról

Hunter


A Rastakhan's Rumble-t és a legutóbbi balansz változtatást követően a Standard formátum egyik vitathatatlan királya lett. Viszont ezt a sikert közel sem sikerült megismételni a vadonban. Bár bizonyos szögből valóban felemelkedett játékok terén, ennek ellenére R4-L-nél továbbra is az egyik legnépszerűtlenebb kaszt. Rastakhan nem tette lehetővé új vadász típusok megszületését a vadonban, de biztos kompetitív résztvevőkké tette a Spell és a Secret Hunter-t.

Secret Hunter

A legjobban teljesítő vadász maradt R4-L-nél. A páratlan rugókkal szembeni kiváló teljesítményével a Tier 2 közelénél tart: ami legelső sorban visszatartja, az a Big Priest és a Reno Warlock párosa. Habár Rastakhan-nál csak elvétve akadt olyan lap, ami kipróbálásra került a pakliban - mint például a Masked Contender vagy Zul'jin -, de azok meghatározó lapokká váltak. Mindkét általunk feltüntetett paklival a legendás szintek top 200-ba sikerült jutni, valamint jól kivehető belőlük milyen irányokba is lehet építeni az archetípust.

Secret Hunter 11320

Pakli megtekintése

Secret Hunter 10700

Pakli megtekintése

Spell Hunter

A múltkori jelentésük óta felrázott pakli lett nálunk az újabb sikeres vadász típus a vadonban. A Master's Call-ban erősítéshez jutott, vele sokkal konzisztensebben számolhattok a negyedik körre Barnes-szal, aki Y'Shaarj, Rage Unbound megidézésével félelmetesen hamar képes eldönteni a meccsek kimenetelét. Zul'jin pedig a játékok későbbi szakaszában fordíthat nagyot az álláson a javatokra. Az alábbi paklikkal elérték a legendás szinteket, és merőben eltérő tech lapválogatással rendelkeznek, amik jól bizonyítják a típus rugalmasságát.

Spell Hunter 8460

Pakli megtekintése

Spell Hunter 7960

Pakli megtekintése

Mech Hunter

Továbbra is elfogadható létrázáshoz és bajnokságok alkalmára, mióta megjelent a The Boomsday Project. Ellentétben az eddig megemlített vadászokkal, ennek a paklinak a legnagyobb erősége a Big Priest-ek megverésében rejlik. Mi Awedragon listáját mutatjuk be nektek, ami a második One Trick Wild Ladder Challenge top 8-ába jutását biztosította számára.

Mech Aggro Hunter 3600

Pakli megtekintése

Midrange Hunter

Végül, az olyan lapok megjelenésével, mint a Springpaw, a Headhunter's Hatchet és a Master's Call, egy sokkal bestiásabb archetípus tért vissza a vadonba. Bár jelenleg a Tier 4 csoport alján leledzik, az általunk feltüntetett paklit Zeeland a legendás szintek top 10-éig vitte, ami az mutatja a típus akár még több sikert is elérhet finomítása folytatásával.

Beast Midrange Hunter 3440

Pakli megtekintése

Mage


Igaz, viszonylag továbbra is kevés játékot lát, de a különböző lassú paklik metába érkezése talán több típusának felemelkedését hozhatja magával.

Aluneth Mage

A legnagyobb haszonélvezője a pártalan paladin nerfjének: mivel szenved a vadon páros és páratlan paklijaitól, így számára áldás, hogy most már eggyel kevesebbel kell foglalkoznia (bár lehet csupán ideiglenesen). Megvesz a lassú paklikért és dominálja a papok elleni meccseket is, mert nincsenek jól felfegyverkezve a mágus kezdésére és titok lapjaira. Amit még fel lehet mutatni a pakli javára, az a kiváló teljesítménye a felemelkedőben lévő páratlan zsiványok ellenében.

Aluneth Mage 5900

Pakli megtekintése

Exodia Mage

Nem tudott több erőhöz jutni az új metában, mert az agresszív paklik jelenléte változatlanul végzetes a győzelmi arányaira. Jók az esélyei a papok és a páratlan harcos ellen, de ezen előnyei eltörpülnek a gyengeségei mellett olyan riválisaival szemben, mint a páratlan rugó, ami ellen például csak minden tizedik meccsét képes megnyerni.

Exodia Mage 6240

Pakli megtekintése

Odd Mage

Páran gondolkodtak benne, szerkezetek terén még mindig túlságosan kísérleti jellegű, ami lerontja a teljesítményét. A legnagyobb áttörést ZachO érte el, aki magas átlaggal lett legenda egy agresszív megoldással, a Flamewaker-ekre és varázs szinergiákra építkezve: paklija képes a kezdéseknél a Fireblast Rank 2-vel és az olcsó varázslataival ellenfelei térfeleinek felborítására, így versenyben maradva az agresszív paklikkal. A Forgotten Torch és a Firelands Portal nyerserejével, a Polymorph: Boar rugalmasságával és Jan'alai, the Dragonhawk-kal képes továbbá helytállni a meta azon dominánsabb lassú paklijaival szemben is, mint a Big Priest

Odd Mage 8680

Pakli megtekintése

Reno Mage

Ismét kezd sikereket látni. Megfontolt tech lapválasztással el tudja látni a fegyveres kalóz paklik, a Kingsbane rugó és a kalóz harcos baját. Bananaramic ért el magas legendás sikereket paklijával, amiben mellőzte N'Zoth, the Corruptor-t az alacsonyabb managörbéért és több, reaktívabb védekező eszközért. Összességében továbbra is gyengének számít, mert nehéz olyan szerkezetet kitalálni, ami képes kiegyenlítetten szerepelni a mai változatos meta kihívásai mellett. Viszont változatlanul képes felülkerekedni a többi Reno paklin és a páratlan harcoson a fatigue-nál.

Reno Mage 19260

Pakli megtekintése

Paladin


Odd Paladin

Túl van a Level Up! nerfjén, még mindig Tier 1. A Standard formátumban a kártya, az elérhető legjobb Silver Hand Recruit szinergiás eszköze volt a rokonának, a vadonban viszont csupán egy volt a sok közül: itt továbbra is használják a Quartermaster-eket, a Level Up! helyére pedig ahhoz közel jól játszható lapok kerültek.

Odd Paladin 9340

Pakli megtekintése

Aggro Paladin

Visszatért kártyái legújabb felállásával: ez a legelső alkalom, hogy a Witchwood óta gyökeresen megváltozott! Legújabb generációját High Priest Thekal vezeti, hogy akár már a harmadik körben lehetősége lehessen Molten Giant-ek kijátszására. Ebben a hónapban Tier 3 volt, a páros sámán elleni katasztrófális eredményei miatt.

Aggro Paladin 9280

Pakli megtekintése

Exodia Paladin

Sok kártya esett neki az új kiegészítőből. A kontroll paladinok családjának tagjai mind érdekeltek lettek a Flash of Light-ban, ez a pakli ezen kívül pedig nem csak a túltárgyalt Time Out!-ban, de a Banana Buffoon-ból is erősítést szerzett, ami két 1 manás varázslattal biztosítja az Ebon Blade lovasos OTK (egy körös kivégzés) kombója megvalósításában (Auctionmaster Beardo-val). A régóta Exodia partizán hírében ismert Gunnolf helyet csinált Shirvallah, the Tiger-nek, ezzel komoly fegyverhez juttatva a paklit a meccsek későbbi szakszára és még harcképesebbé téve a szerkezetet. Láttuk, hogy a játékosok inkább az Ebon Blade lovasos paklikat szerették vinni, de azokat jelentésünkben csak a Tier 4-be tudtuk elhelyezni, mert a győzelmi kondíciójuk túl lassú a vadon kegyetlen sűrűjében.

Exodia Paladin 11500

Pakli megtekintése

Anyfin Paladin

Változatlanul ritkán lehet látni, ritkábban, mint Exodia fivérét. A kaszt mindkét új legendás lapja otthonra talált nála: High Priest Thekal remekül együtt működik a paladin kontroll eszközeivel, Shirvallah, the Tiger pedig könnyedén 0 manásra csökkenhet a varázslatokkal, amiket a pakli használ. Továbbá játékosai nincsenek vele kiszolgáltatva annyira a Dirty Rat-eknek vagy a Deathlord-oknak, mint az Exodia Paladin-nal. A népszerű streamer, Zeddy ment el Legenda 3-ig egy Rastakhan-os paklival, amiben megtalálható a Flash of Light. Illetve bemutatjuk Zeeland megoldását is, aki az európai régió legendás szintjeinek top 100-ába került, a paladin mindkét új legendás lapjának segítségével. Mindig is nehéz volt ezeket a paklikat 30 kártyára tömöríteni, Zeeland Finja, the Flying Star-tól vált meg, aki rövid időn át volt divatban a Call to Arms megjelenéséig.

Anyfin Paladin 10560

Pakli megtekintése

Anyfin Paladin 12120

Pakli megtekintése

Priest


Big Priest

Miután ismét elkerült egy újabb nerf hullámot, az élen maradt kaszton belül játék számok és nyerési arányok tekintetében is. Annak ellenére, hogy két, számára kellemetlen ellenfelet, a páratlan paladint és a jáde druidát is érte a balansz változtatás, aminek hatására meg is ritkultak a létrán, de a pakli ereje viszonylag változatlan maradt, még úgy is, hogy új paklik fenyegetik. Legújabb ragadozói, mint az Aggro Kingbane Rogue, nem elegek a pakli térdre kényszerítéséhez.

A midrange stílusú vadászok és paladinok változatlanul könnyű prédák számára, és kaszton belül egyik pakli sem tudja megközelíteni ennek a kegyetlen köreit, mint ahogy a legtöbb warlock sem. Hozzá kell tenni, hogy leszedései megválogatásának hangsúlya mostanában áttolódott a páros sámánok elleni meccsekre, ezzel kapaszkodó ponthoz juttatva a paklit a mai mezőny legnépszerűbb tagjával szemben. Úgy tűnik egyáltalán nem érték olyan közvetlen hatások, amik jelentősen zavartatnák a helyzetét a metában.

Big Priest 10620

Pakli megtekintése

Reno Priest

Nem jár már messze a Big Priest vadonban betöltött pozíciójától, amit a többi Reno pakli hatékony elverésével érte el. Ennek ellenére a játékosok valamiért még mindig nem mernek vele belevágni a létrázásba, a Renolock-okat kétszer többet játsszák, pedig ma a pap jobban áll nála. Habár a népszerűségében feltörő páratlan harcos kihívást jelent a kombó altípusainak, a pakli viszonylag jól teljesít az agresszív paklikkal szemben, és sokkal jobban állja a sarat a Big Priesttel, mint a Renolock. Még tovább menve, nagyon jó Even- és Renolock-ok ellen, a warlocktól egyedül a Cubelock robbanó körei tudnak gondot okozni neki. Szóval, egy bőven elfogadható választás a vadon létrájára, és ha egyszer többen is meggyőződnek erről, akkor biztos sokkal gyakrabban fognak előfordulni.

Reno Priest 14840

Pakli megtekintése

Dragon Priest

Felemelkedésük immár bámulatos a vadonban: a múltban a sárkány kiszereléses kombó papok jóval gyakoribbak voltak, mostanság azonban a sárkány papok a Mind Blast-ot választották meg győzelmi kondíciójuknak, figyelmük pedig erősen a reaktív lapokra szegeződött, így szerkezetük hasonlóvá vált a Standard jelentéseinkben bemutatott paklikéhoz. Eddig úgy néz ki működik, legalábbis egy bizonyos szinten, és ezzel az archetípus a Tier 3 közepén tart a vadonban, ami határozottan előkelőbb hely annál, mint ahol mindeddig valaha volt.

Inner Fire Dragon Priest 3480

Pakli megtekintése

Mind Blast Dragon Priest 11320

Pakli megtekintése

APM Priest

APM Priest 7280

Pakli megtekintése

Rogue


Jelenleg az egyik legnépszerűbb kaszt a formátumban, a páratlan zsivány és a Kingsbane rugó is kompetitív Tier 1 paklinak bizonyult.

Odd Rogue

Odd Rogue 12240

Pakli megtekintése

Kingsbane Rogue

Míg pártatlan nővére továbbra is zavartalanul élvezi életét, bármi lényeges változtatás nélkül, ez a pakli gyökeres átalakuláson ment keresztül mind szerkezetben, mind játék stílusban egyaránt. Ennek okában a legutóbbi balansz változtatás áll, ami után a Leeching Poison többé nem örökre biztosít lifestealt a fegyvereknek, ez pedig teljes megújulásra kényszerítette a paklit.

A nerf időszakot követően prémium agresszív paklivá vált, és a dolog csattanója, hogy sokkal erősebb annál, mint amennyire az elődje valaha is volt. Új stílusa nagyban hasonlít a régi, klasszikus Oil Rogue-éra. Azt is érdemes lehet megemlítenünk, hogy bár a Myra's Unstable Element nem lett elég jó a vadon páratlan rugójának, viszont ennél a paklinál eddig kötelező elemnek tűnik.

Kingsbane Rogue 8920

Pakli megtekintése

Kingsbane Rogue 8840

Pakli megtekintése

Két domináló archetípusával vitathatóan a legerősebb kaszt a vadonban: befolyása elér a legmagasabb legendás szintekig, és kiterjed a legendáig vezető út minden pontjára is. Szóval, ha sikeresen akartok haladni a létrán, akkor így vagy úgy, de ki kell találnotok valamit erre a két zsivány paklira.

Big Rogue

Ólálkodnak ám mások is a kaszttól: ugyan nem lát sok játékot, de szerény mintáink alapján van ok a reménykedésre, hogy egyszer kompetitív létra paklivá érhet.

Big Rogue 14120

Pakli megtekintése

Újabb reneszánszukat élik az alsóbb szinteken a Mill Rogue-ok, de nyerési mutatóik még közel sem elég kompetitívek.

Shaman


Even Shaman

A legtöbb játékos választása maradt a létra mászás letudására a legendás szintekig. Még úgy is Tier 1, hogy több riválisa is keményen tech-el ellene, ami mindent elárul az erejéről. Viszont, nem ez a formátum legnagyobb elnyomója, mivel rengeteg ellen-pakli készült a megfékezésére, amik főleg a druida eltűnéséből nyertek sokat: a papok, a warlock-ok többsége és a legújabb kedvenc Odd Warrior is előnyökkel bír vele szemben.

Even Shaman 7320

Pakli megtekintése

Even Shaman 8920

Pakli megtekintése

Shudderwock Shaman

Változatlanul és érthetetlenül népszerű, a Tier listáink alsóbb felén található, amiben valószínűleg a kiforratlansága játszik szerepet. Mivel a Doppelgangster-ek elérhetőek, így az OTK altípusok választható opciók maradtak a vadonban, megkerülve a Saronite Chain Gang nerfjét, ami ellehetetlenítette ezeket a Standard-tól. Vannak még mindig ezen kívül azok is, amikben Shudderwock-ot jáde termelő, és egyéb olyan erős csatakiáltások elsütésére használják, mint amilyen Loatheb-é, hogy ellenfeleiket védtelenné tehessék félelmetes térfelükkel szemben.

Jade Shudderwock Shaman 11320

Pakli megtekintése

Warlock


Rendesen felkavarták a balansz változtatások: ugyan maga a kaszt nem volt érintett benne, legnagyobb riválisai azonban igen. A páratlan pala, a Kingsbane rugó és a druida kasztja is, vagy komoly átalakulásokra, vagy a létrázás feladására kényszerültek miatta.

Evenlock

Változatlanul Reno testvére a legkelendőbb kasztján belül, de erőviszony táblázataink tetejének közelében ez a pakli foglal helyet: múltkori jelentésünk óta megtriplázódott a vele játszott játékok száma, de teljesítményéhez képest még mindig kriminálisan alulreprezentált. Jobban szerepel agresszív paklikkal szemben a Renolock-nál, mert hatalmas taunt lényeivel rendesen fel tudja pörgetni a tempóját. Ezen kívül a Big Priest ellen is jobb nála, meg, ha már itt tartunk, magával a Renolock-kal szemben is jobbak az esélyei.

Evenlock 8920

Pakli megtekintése

Cubelock

Újból visszatért! Miután a balansz változtatások hatására megváltoztak a meta körülményei, megerősödött a teljesítménye és a Tier 1-be került. Az olyan lassú paklik népszerűség növekedésével, mint amilyen a páratlan harcos, a régi Kingsbane rugó halála után be tudta biztosítani magát a metában. A páratlan paladin – az egyik kihívás számára – immár nem jelent neki gondot a Level Up! nerfje óta. Viszont továbbra is szenved az olyan agresszoroktól, amik ideje korán képesek letámadni a hősét, élükön a zsiványokkal, de mind ez ellenére dominanciáját a lassú paklikkal szemben nem szabad alábecsülni. Egy Reno pakli ölő, és hála az olyan prémium lapjainak, mint a Faceless Manipulator, a korábbiakkal ellentétben sokkal jobban képes szerepelni a Big Priest ellen.

Cubelock 10520

Pakli megtekintése

Cubelock 16840

Pakli megtekintése

Renolock

Renolock 15880

Pakli megtekintése

Renolock 21060

Pakli megtekintése

Turbo'thun Warlock

Felbukkanása a hónap egyik leghatalmasabb meglepetése. Összesen 21 három, vagy olcsóbb manás kártyát tartalmaz. Ezeknek az elpusztítására van jelen Hemet, Jungle Hunter, és természetesen itt van a Mecha'thun csomag a meccsek megnyeréséért (fontos kiemelni: Hemet-et kizárólag egy Bloodbloom felhúzását követően szabad kijátszani). Annak ellenére, hogy több kártyából is kettő tart, Reno Jackson is bekerült, mert gyakran így is elég hamar teljesül a feltétele, mikorra szükség lehet rá. Olyan sok laphúzás van itt, hogy gyakran már a tizedik körre bevethető a gyilkos kombó. Nem sikerült elég adathoz jutnunk teljesítménye megállapításához, de a következő jelentésünkre elválik, hogy erős tud maradni vagy csak pár napos a sikere.

Turbo'thun Warlock 14720

Pakli megtekintése

Warrior


Odd Warrior

Új játékos a pályán, a Standard-ból elhozták ide is, főleg hogy válaszolhassanak a páratlan rugónak és a páros sámlinak, a formátum első számú aggro és midrange paklijának. Minden egyes lap agresszív asztalok eltörlésére szolgál, míg mindeközben folyamatosan mehet a páncélhalmozás a mindenható Tank Up! megnyomásával. De nem minden móka és kacagás Garrosh számára: a lassú paklik, amik több fenyegetéssel és értékkel bírnak, mind meghaladják a harcos védekezős stratégiájának erejét. Ezen alkalmakra Azalina Soulthief egy lehetséges tech opció: vele szert tehettek ti magatok is ellenfeleitek fegyvereire, erre pedig valószínűleg nem nagyon akad náluk válasz.

Odd Warrior 10360

Pakli megtekintése

Pirate Warrior

Mára már a harcos régi reménységének számít. Még mindig az egyik legjobb a szakmájában, ellenfelei életét már az ötödik körre képes lenullázni. Mivel több lassú pakli is részévé vált a meta körforgásának, így létjogosultsága fennmarad, továbbhirdetheti paklija töretlen erejét.

Pirate Warrior 6880

Pakli megtekintése

DMH Control Warrior

Továbbra is zajlanak vele próbák, a róla szerzett kevés minták alapján a Tier 4-be tehetjük. Ugyan a múltban elfogadható volt a Aligner Druid ellen, a mai metában sokkal ellenségesebb ennek a stílusnak, ami nem különösebben tér el a korábbi vadon metákban lévő helyzeteitől.

Dead Man's Hand Warrior 8720

Pakli megtekintése

Ezzel a meta jelentésnek vége.

Írjátok meg véleményeiteket kommentben, hogy ti mi gondoltok a meta helyzetével kapcsolatban, illetve ha bármi kifogásolni valót találtatok a fordításom olvasása közben, arról is jelezettek itt bátrán.

Meta jelentés fordításokkal a Standard formátum esetén egy, a Vadon formátum esetén másfél-két havonta igyekszem jelentkezni a Vicious Syndicate csapatától. Ha pedig addig is érdekelnének titeket kisebb apróságok, akkor érdemes lehet figyelnetek BuBi pakli feltöltéseire, akiről a Hearthstone Hungary fiókotokba bejelentkezve, az egyik paklijában a „követés” gomb megnyomásával akár állandóan értesülhettek az oldalon legújabb paklijairól, amiknek leírásainál előfordulhatnak többek közt jelentés részletek vagy pakli tippek.

meta pakli

További híreink