HírekZeddy októberi Wild meta ajánlása

Zeddy októberi Wild meta ajánlása

| 2020.10.10 08:00
1697

Tyrande Whisperwind artwork

Sziasztok, egy ideje nem cikkeztem a metáról, mert a forrásom elapadt. A "created by" meta eléggé eltántorította Regist (és egyébként másokat is) a különböző kategóriákba sorolható listák promózásától.

Egyszerűen vagy mert nem volt 1 dekknél több, vagy mert 1 dekk sem volt. Most egy ideje a vadonban kalandozom, és mivel itt egy másik világot lát az ember, így erről is írni szeretnék. Zeddy nem kertel, nem kategórizál 'sleeper', meg 'face', meg 'kontrol' csoportokba: egyszerűen a dobogóról beszél, és a trónbitorlókról. Nézzük meg miket mutatott be nekünk az októberi létrázáshoz!


Tier 1

Ide sorolta azokat a dekkeket, amiket nem véletlenül látsz minden nap. Kőkemény stratégia, és konzisztencia áll mögöttük, rendesen ki vannak hegyezve, szinte nincs olyan lap, ami ne folyna egy cél irányába.

Raza Priest for October #Zeddy 13600

Pakli megtekintése

A koronázatlan királya a mai metának az a régi arche-típus, ami az "unnerf" hatására tündökölhet. a klasszikus szettől kezdve a Scholomance Academy kiegészítőig mindenféle lapot fel tudott használni, például Lorekeeper Polkelt garantált húzási sorrendet ad a kombóhoz:

Shadowreaper Anduin, Psychic Scream, Reno Jackson, és túlélés Raza the Chained-ig.

Pen Flinger rengeteg APM-et biztosít a kis értékű varázslatokkal.

Sokan kísérleteznek dragon variációval, vagy egy-egy quest-tel, ami félreviheti az ellenfél early game-ét.

Vannak hatásos tech-ek ellene, ha elrontjuk a highlander vonalat, vagy sikerül elmillelni egy-egy kulcs lapot, esetleg 50-60 armort felveszünk. Ennek ellenére tudom ajánlani, mert elég sok rugalmasság van az építésében.

Quest Mage for October #Zeddy 9120

Pakli megtekintése

Ezt a dekket sajnos nem tudtam személyesen kipróbálni, de csak ismételni tudom, amit Zeddy mondott róla a videóban. Gyakorlatilag megköveteli a tempó játék jelenlétét a metában, mert olyan érzéketlenül törtet a célja felé, hogy egy kontroll játék nem sokat tehet ellene. Nagy ellenfele az Odd Paladin, de láthatóan más aggro dekkek is szépen le tudják rohanni. Az 'élet körforgása' szerint ezeket meg Anduin fogyasztja reggelire.

Elmés kombókat lehet tartogatni a dupla körre, a négy óriástól kezdve a végtelen Fireball-ig. Van aki még ezt is az RNG-re bízza, és az Evocation adta lapokat dobálja ki az asztalon hagyott Flamewaker(-ek), és Sorcerer's Apprentice(-ek) társaságában.

A határ a csillagos ég. (Nomeg Archmage Vargoth...)

Odd Paladin for October #Zeddy 9380

Pakli megtekintése

A dekk a Blessing of Authority-vel ért a népszerűség kapujába. Mindig is egy hatékony dekk volt, de annyira a meta szélén bolyongott, hogy sosem lett igazán népszerű. A legszebb benne, hogy nagyjából ingyen lehet összerakni: a drága lapok, mint Loatheb, Baku the Mooneater, Patches the Pirate, Leeroy Jenkins mind egytől egyig a Rogue, és a Demon Hunter dekkek alapjai. Ebből fakadóan olyan készletet jelentenek, amit több dekkben is használhatunk, több kaszttal. Cserébe persze nagyjából ugyanazt a játékélményt hozzák.

Az Odd pala érzékeny a lépcsőzetes buffjai, és a divine shield-ek miatt egy-egy sima Defile-re. Ennek ellenére képes visszajönni, a Divine Favor irdatlanul húz kontroll dekkek ellen, és a buffok segítenek túlélni a nehezebb cseréket.

A legnagyobb csapást a Tour Guide képes bevinni, ha társul a The Coin-nal, akkor a második körre lehet 5 darab 2/2-es lény az asztalon, amiből 3 támadni is tud. Nem volt elég dustom a Corridor Creeper-ekre, viszont merem ajánlani a Libram of Justice-t befejezés előtt, és ezt a két helyet be lehet még tölteni egyéb kártyákkal is kísérleti jelleggel: Robes of Protection jól néz ki, és jól is megy, bár ekkor mi sem tudjuk célozni a sereget. a Void Ripper úgy teszi át a Warhorse Trainer adta buffot a katonák életére, hogy ezután megkapják a támadás buffot újból. Eközben a szemben álló nagy életű tauntok is gyengülhetnek, főleg, ha előtte egy Wave of Apathy kezelést is kaptak. De ezek már inkább kombók, mint szinergiák, és egy olyan dekkben ami a 4-5-6. körben szeretne nyerni keveset fogjuk használni.

Tier 2

A bitorlók mind egytől-egyig tempóval próbálják legyűrni a Jaina / Anduin párost. A Rogue nemrégiben elszenvedett nerf-je (Secret Passage 5 lap helyett 4-et húz) vethette vissza a népszerűséget, magam is betörtem ezeket a lapokat amikor teljes áron lehetett. Ez is hozzájárulhatott az Odd pala kiemelkedéséhez. A Discard Warlock is itt van "lent", hiszen a tempósabb Warlock játékosok még csak most mondtak le a butított Darkglare-jeiket futtató Pain koncepcióról, és ezzel temethetünk egy Tier 1 aggro dekk típust.

Odd Rogue for October #Zeddy 7960

Pakli megtekintése

A Rogue a közös kalóz készlet mellett egy igen hatékony saját kártyával, a Buccaneer-ral is rendelkezik. Ezzel, és a hihetetlen új húzógépekkel, mint a Secret Passage, és a Cutting Class megvan soha ki nem fogyó kéz érzése, a feljavított képességet pedig tovább lehet erősíteni az új készletből a Vulpera Toxinblade-ekkel. Az aura effekt miatt ezek nem csak az aktuális fegyvert erősítik, cserébe elvesztésükkel a sebzésünk is csökken. Számít a sorrend!

A Reno dekkek réme a Beneath the Grounds elképesztő hatékony, nem lehet összehasonlítani egy Bad Luck Albatross-szal, vagy a Warrior bombáival. Hasonló a The Darkness hatékonysága is, ám a Rogue kaszt lapja a tempo mirror-ban tempót generál. Egy Discard Warlock, vagy egy beakadt Aggro Druid annyit húznak, hogy a Nerubian-ok szépen felsorakoznak az asztalunkra. Az így szerzett lények a körünkben már aktívak.

Látható, hogy a közös lapok bedobálhatóak bármely gyors arcot célzó dekkbe: ha egy dekket gyártasz, szinte mindet megkapod! A játékélmény rövid, de ha jó napunk van, akkor legalább az ellenfelek változatosak.

rogue artwork arist0te

Kingsbane Rogue for October #... 5860

Pakli megtekintése

A legjobb fegyver a játékban a végtelenségig élesíthető! A kalóz csapat tovább bővül, és Baku szorítását lerázva Valeera hozhatja a Ship's Cannon-okat. A Bloodsail Flybooter nem csak kombó aktivátor, de töltényként is megteszi.

A fegyvert úgy tapasztaltam érdemes megtartani, vagyis nem kell túlgondolni a felhúzását, és a kombózott kijátszását, erre minden játékban több alkalom is nyílik. Fontos, hogy a Raiding Party csak kombózva húzza vissza, ebbe bele lehet futni. A dekk annyit húz, hogy az ember szinte örül, hogy a Cavern Shinyfinder nem kalóz! Így nem húzunk túl.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy amíg az aggro dekkek általában a fegyvert lényekre használják, itt nem kell finomkodni, nyugodtan mehet a tiszta találat az arcra, különben kifutunk az időből. Ha eddig szemeztél a Kingsbane-nel, itt az alkalom, hogy legyártsd, és mássz vele egy pár fokot a létrán!

Discard Warlock for October #... 5480

Pakli megtekintése

Az igazat megvallva ezt a dekket gyártottam le először, az olcsósága miatt, és mert például a Doomguard-ok jók lehetnek egy tempósabb Cube-lock változatban.

A legendások, bár nem csak csak dísznek vannak benne, egy The Soularium jól jön, de nem kötelező. Kanrethad Ebonlocke már más tészta, az 1-manás démonokkal kombinálva nagy tempót diktálhat a korai körökben, és a Kanrethad Prime is jó érzéssel repül ki az asztalra. Akár apróságokat idéz, akár Doomguard-ot, mindnek örülhetünk. Ráadásul ez a lap bármilyen démonokat használó dekkben elfér, így biztonságos kraft-olni.

Ezzel a dekkel arra kell figyelni, hogy bár látszólag tele van húzással, azért be lehet vele szorulni, így érdemes húzást választani a discard szinergiával szemben a kezdő kéznél (néha egybeesnek). A másik dolog, hogy ha túl sok Hand of Gul'dan-t generálunk az Expired Merchant-tal, akkor az ellennek csak azt kell túlélnie, hogy a fatigue megöljön minket. Ezt egy egészséges mederben tartva viszont több kemény körökön keresztül tarthatjuk nyomás alatt ellenfelünket. Mirror esetében igencsak számít, hogyan játsszuk meg a saját stílusunkat. Én azzal toldottam meg ezt a dekket, hogy pakoltam bele Soul Fragment generátorokat: Spirit Jailer, és Soul Shear képében. Szinte garantált, hogy később ezek 4-4 gyógyítást adnak laponként, vagyis összesen 16 gyógyulás marad a dekkben, amiért cserébe nem kell tenni semmit.

Tier 3

Ezek a dekkek nem olyan népszerűek a jelenlegi metában, de mégis képesek megfogni néhányat a fentiek közül, ami potenciális választássá emelheti őket azok számára, akik szívesen úsznak árral szemben.

Bomb Galakrond Warrior for Oc... 11520

Pakli megtekintése

A dekkhez sok lapom megvolt már, a nerfelt Scion of Ruin kiesett egy ajándék csomagból, így mellé gyártottam a párját, nomeg a dekkhez elengedhetetlen Wrenchcalibur-okat. Ha valaki csípi a szinergiákat, és a Warrior stílust-át, akkor ebben a dekkben mindent megtalál: Kalózok, fegyverek, charge lények, és egy igazán a kaszt identitásába illő Galakrond csomag. A Bombás lapokon kívül nem találni olyan lapot, ami ne volna szinergiában több más lappal is. N'Zoth's First Mate, Southsea Deckhand vagy Sky Raider aktiválja Patches the Pirate-et, a Forge of Souls invoke lapot, vagy bomba lapot húz, a lényeket garantáltan a pakliban hagyja. A Scion of Ruin charge-ot ad az Alexstrasza's Champion-nak, amit a korai játékban is öröm látni, de ha mindezek megkapják a húzós buffot Galakrond, the Unbreakable-től, akkor brutális rush/charge seregünk lesz igen kevés manáért.

Lorekeeper Polkelt itt is visszaköszön, remek érzés kijátszani, mert így Kronx Dragonhoof húzás helyett pusztíthat.

Akár befejezésnek is megtartható, Brann Bronzebeard társaságában 10-et képes perzselni bármilyen védelmi vonal felett átütve. A bomba csomag miatt jól teljesít highlander dekkek ellen, és képes feltartani az aggro dekkeket is, amennyiben sikerül aggro kalóz válasszal indítani, és egy-egy rush-invoke után a Scion of Ruin rendezi a csatateret.

Kombó dekkekkel vagy sok armorral szemben nyűglődés lesz a játék.

Cube Warlock for October #Zeddy 15420

Pakli megtekintése

Egy igazi erőgép, egy túlélő, egy ikon! Főleg azért emelkedhet fel, mert annyira éles aggro robbanás van a top tier dekkek ellen, hogy egy tipikus anti-aggro dekk elég lehet egy jó létrázáshoz. Sajnos kicsi a valószínűsége, hogy feljebb juthat ennél, mert egy-egy mostani aggro dekk annyira gyors egy jó kezdő kézzel, hogy nem elég ellene a Defile, Dark Skies, Plague of Flames, és emellett Anduin is képes kirántani a szőnyeget Gul'dan lába alól.

A dekk egyébként egy erős midgame után megállíthatatlan, Mal'Ganis, és a többi óriás démon, Skull of the Man'ari-val, vagy Voidcaller-el az asztalra csábítva a korai körökben lehetővé teszi, hogy azonnal bedobjuk a Carnivorous Cube-ot, ezzel garantálva a deathpoolt a később következő Bloodreaver Gul'dan és N'Zoth, the Corruptor csapásokhoz. Spiritsinger Umbra segít a tempó nyerésben, és bár a listában nem szerepel, de Kanrethad Ebonlocke ebben a dekkben is kiváló. Az igazán greed játékosok kísérletezhetnek egy Emperor Thaurissan-Brann Bronzebeard-Archwitch Willow kombinációval, többször láttam ilyet a napokban, pusztító. De hát azért egy Psychic Scream ezzel is elbánhat...

warlock artwork ludvikskp

Aggro Druid for October #Zeddy 5200

Pakli megtekintése

A Druida a Scholomance Academy-ből több kiváló lapot is szerzett, a Guardian Animals még a nerf után is megmaradt egy erős tempó lapnak, tekintve a kaszt ramp potenciálját. Na, de mi van akkor, ha nem akarunk rampelni? A fenti dekk legdrágább lapja 3 mana, és ez is csak a két Savage Roar. Minden más egy kőkemény első kört hivatott garantálni. A dekk a token generálás, és az új spellburst kulcsszó segítségével képes megalázó mennyiségű stat kipakolására az első 2-3 körben. Nem megállíthatatlan, de annyira magas a "hógolyó effektusa", hogyha nem törli az ellenfél az asztalt időben, akkor nem lesz lehetősége ledolgozni a lemaradást. Az Embiggen-nek hála akár Patches the Pirate is képes már buffolva megjelenni. Az új lények, mint Gibberling, és Intrepid Initiate remekül kombinálnak az 1 manás varázslatokkal, mint Living Roots, vagy az új Adorable Infestation. Ha kirepült a dekk-buff, akkor később sem lesz gond az alacsony curve, a +1 mana +2/+2 megtérülő befektetés. Voracious Reader segíthet ha kiürül a kezünk, de a legtöbb esetben ekkorra már eldől a meccs. A Nerub'ar Weblord akadályozhatja az ellenfelet, de ha van a kézben Beaming Sidekick, akkor érdemes megfontolni. Erős lehet még ebben a dekkben egy Cult Neophyte, ami az ellen korai leszedéseit odázhatja.

A játék olyan rövid, mint egy szemvillanás, ha az embernek ehhez támad kedve, az aggro Druid egy olcsó alternatíva.


Be kell valljam nem fordítottam le minden szavát Zeddy-nek, mert sokat játszottam ebben a wild metában, és a saját szemszögemből nézve kiegészítettem a leírásokat. Sok lap ismétlődik a fenti listákban, ezeket bátran ajánlom azok számára, akik csak szemeznek a vadonnal. Emellett meg kell említenem, hogy az újabb és újabb kiegészítők lapjai mindig találnak helyet itt is. Érdemes hát mindig az új lapokat gyűjteni, és a régiekből egy-egy gyöngyszemet legyártani alkalmanként. Ha egy kaszt kiemelten kedvenc, akkor nem lehet gond a kevés dekkben futó lapok választása, de ha nincs ilyen, akkor semleges lapok közül is akadnak örökzöldek, mint mondjuk N'Zoth, the Corruptor, vagy a páros, páratlan legendások.

Jó játékot kívánok nektek, vigyázzatok magatokra!

/Forrás: Zeddy/

Vissza a főoldalra!

meta pakli wild

További híreink