HírekAz amerikai versenyhivatal pert ...

Az amerikai versenyhivatal pert indít az Activision Blizzard felvásárlása ellen

Borovi Bence | 2022.12.10 17:00
1215

Activision Blizzard Hearthstone World of Warcraft

Még idén januárban számoltunk be róla, hogy a Microsoft felvárásolja az Activision Blizzardot, de nem megy könnyen a dolog, mert az EU-ban és az USÁ-ban is gátolják a felvásárlást.

 

A Microsoft 69 milliárd amerikai dollárért (nagyjából 27 000 milliárd forintért) vásárolná fel az Activision Blizzardot, de az amerikai versenyhivatal (Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC)) szavazásán négyből hárman úgy szavaztak, hogy bíróságra vigyék az ügyet (csak az egyetlen republikánus tag engedte volna a felvásárlát, a három demokrata tag nem).

Így végül a bíróság fog dönteni arról, hogy megtörténhet-e a tranzakció, vagy sem. (Ezek a perek általában a Versenyhivatal vereségével szoktak zárulni, de a felvásárlás már valószínűleg semmiképpen nem fog lezárulni az eredetileg tervezett 2023 június 30-ai határidőig).

"A Microsoft már megmutatta, hogy képes visszatartani a tartalmakat a riválisaitól és meg is teszi ezt. A mai napon meg szeretnénk gátolni, hogy a Microsoft átvegye az irányítást egy vezető független játék stúdió fölött, amit arra használna, hogy ártson a piaci versenynek több dinamikusan és gyorsan növekvő játékpiacon is." - mondta Holly Vedova az FTC versenyhivatali igazgatója.

A probléma ebben az esetben is valószínűleg a Sony, hiszen attól tartanak, hogy a Microsoft és az Activision Blizzard játékai nem lesznek elérhetőek a Sony platformjain (Playstation). Úgy tudjuk, hogy egyébként a Google is a felvásárlás ellen van.

Bár Bobby Kotick igyekezett megnyugtatni az alkalmazottakat, hogy semmi gond nem lesz, a felvásárlás a tervek szerint fog megtörténni, hiszen ez jót fog tenni a játékosoknak, az alkalmazottaknak, a játékiparnak és a piaci versenynek is.

November 8-án ez Európai Bizottság is vizsgálatot indított az ügyben, miután a Sony elnöke személyesen utazott Brüsszelbe, hogy a felvásárlás nehogy megtörténhessen. Erről itt írtunk korábban.

Egyébként már az Egyesült Királyság és Kína is vizsgálódik, bár egyelőre nem jelentettek be semmit, de nem kicsi az esély, hogy ők is a felvásárlás ellen lesznek.

microsoft blizzard

További híreink