HírekHogyan ereszkedett le a Hearthst...

Hogyan ereszkedett le a Hearthstone a totális őrületbe?

Borovi Bence | 2021.04.07 12:00
5963

Deck of Lunacy

A Deck of Lunacy láttán mindenkit elkap a rettegés, ami nem is csoda, hiszen a lap neve nem más, mint az őrület paklija. A PC Gamer írásának fordítása.

Egy betegesen erőteljes lap uralja a metát, egy olyan lap, ami még csak nem is a legújabb kiegészítővel érkezett.

A Hearthstone fejlesztői különösen aktívak voltak a Forged in the Barrens megjelenése előtt, és az egyik legfontosabb dolog, ami elhangzott az interjúkon az volt, hogy drasztikusan lecsökkentik a véletlen effekteket és a véletlenszerűen generált kártyákat. A Sárkány Évében 2019 folyamán minden korábbinál több RNG effekt került be a játékba, de két év "created by" őrület után itt volt az ideje, hogy visszafogják a véletlenszerű effekteket.

Akkor miért olyan érzés most a Standardben játszani, mintha egy kiszámíthatatlan Tavern Brawl lenne?

Deck of Lunacy

A Madness at the Darkmoon Faire kiegészítőnek nem volt túlságosan nagy hatása a metára a megjelenés pillanatában. A legendás Mage spell, a Deck of Lunacy azon sok kártya egyike volt, amelyik be sem került a paklikba. Ugorjunk gyorsan a jelenbe, és a Deck of Lunacy mindjárt a Standard legerősebb kártyájaként ismert. 69,3%-os nyerési arányról beszélünk a HS Replay adatai alapján, ha a Deck of Lunacy-t megtartjuk a mulligan során. Ilyen elképesztően erős lapot nem láttunk már Prince Keleseth 2 Manás terrorja óta.

No Minion Mage 7680

Pakli megtekintése

AAECAf0EAr/gA5PhAw7BuAOMuQOBvwPgzAPHzgPNzgOU0QP30QPr3gPQ7APR7AP8ngT9ngT+ngQA

Ahogy a neve is sugallja, a No Minion Mage csak, és kizárólag spellekkel operál. Az olyan kártyák, mint a Font of Power és az Apexis Blast egyértelmű előnyt adnak a lények nélküli pakliknak, miközben az Incanter's Flow és a Refreshing Spring Water azok a kártyák, amelyek teljes potenciálja a lények nélküli paklikban mutatkozik be. De a pakli csúcsát a Deck of Lunacy képezi, ami 2 Manából átalakítja a paklidban lévő összes spellt 3 Manával drágább spellé, miközben megtartja az eredeti Manaköltségüket. Amikor a paklid összes lapja 3 Manával olcsóbban kijátszható, érthető, hogy jönnek a győzelmek.

Mégis a Barrens megjelenése előtt a No Minion Mage legfeljebb egy szórakoztató pakli volt, de semmiképpen sem tartozott a legjobbak közé. Akkor most mi változott?

Az igazság az, hogy a Deck of Lunacy mindig is egy borzasztóan erőteljes képességű lap volt, de eddig nem volt meg az a meta, amelyben igazán tündökölhetett volna. 2020. november 26-án a Vicious Syndicate 179. jelentésében a következőt írták:

A Deck of Lunacy bebizonyította, hogy egy eléggé erőteljes és zavaró nyitólap a Spell Mage számára, de ez nem volt elegendő ahhoz, hogy ezt a pakli típust kompetitívebb szintre emelje. Úgy tűnik, hogy vissza fog csúszni a mém státuszba, habár a Lunacy teljesítménye azt sugallja, hogy a jövőben nerfre számíthat, ha a Mage kaszt ismét igazán jó lesz.

A 2021-es rotációval elbúcsúztunk a Classic, a Basic, és a Sárkány Évének lapjaitól, ennek köszönhetően pedig a kártyák átlagos minősége lényegesen megnőtt a Standard formátumban, hiszen a Blizzard több olyan lapot is eltávolított, amelyek nem voltak népszerűek. Ez pedig még jobban felértékelte azokat a kártyákat, amelyek véletlenszerűen generálnak lapokat, így a Deck of Lunacy sokkal konzisztensebbé válhatott.

Például mindössze hét darab 6 Manás spell van jelenleg az egész Standard formátumban, és abból néggyel lapokat lehet húzni, a Lunacy-val 3 Manáért. 9 Manánál mindössze egy spell létezik, a Libram of Hope, 10 Manánál pedig mindössze két spell jöhet szóba, az egyik a Survival of the Fittest, a másik pedig a Nagrand Slam. Ebből következik, hogy hatalmas eséllyel fog a mágus mérges Clefthoof-okat rászabadítani az ellenfelére. Sőt, erre már a 4. körben is képes lehet.

Nagrand Slam

Korábban a No Minion Mage-nek problémát jelentett, ha folyamatosan az arcát ütötték, mert hamar szétrobbant a sok aggro pakli miatt. A Demon Hunter Soul és Aggro változatai is komoly sebzést tudtak kiosztani egyenesen a kezükből, mire ez nerfelve lett, addigra megkapta a Rogue a Nitroboost Poison-t.

A Gryphon Évében viszont olyan könnyedén lehet védekezni az aggro ellen, amire még nem volt példa. Megérkeztek a Watch Post kártyák (Far Watch Post, Mor'shan Watch Post, Crossroads Watch Post), ezek pedig teljesen visszafogták az agresszív paklikat.

Watch Post Rogue 8640

Pakli megtekintése

AAECAaIHBNnRA/roA/zoA+fwAw3evgOqywOfzQPHzgOk0QPn3QPz3QP36AP56AOo6wOq6wOr6wP2nwQA

Nem is lehet meglepő, hogy a No Mage Minion ilyen népszerűségre tett szert. Thijs elérte a Legenda rang első helyét, és még Savjz is újra élvezi a Hearthstone Rankedjét. A Classic formátum bevezetése sok régi játékost visszahozott, miközben a Deck of Lunacy-val őrült és erőteljes dolgokat tehetnek a Standard formátumban.

A Hearthstone vezető tervezője, Dean "Iksar" Ayala egyértelművé tette, hogy nem örül a csapat a jelenlegi állapotoknak.

Nem örülünk annak, ha egy olyan paklit meghatározó lap, mint a Lunacy a Tier 1-be kerül, úgyhogy ha valóban ez határozza meg a metát, akkor ez egy egyértelmű célpontja a nerfnek.

Azonban még ennél is aggasztóbb, hogy nem is a Mage a legerősebb kaszt a jelenlegi Standard metában. A Paladin egészen rémisztő, 57%-os nyerési aránnyal bírt a cikk írásakor a HS Replay szerint, és nem is létezik igazi ellenfele. Mellette a Mage az egyetlen kaszt, ami még 50% fölötti nyerési aránnyal rendelkezik, az összes többi kaszt 50% alatt van.

Secret Libram Paladin 7440

Pakli megtekintése

AAECAZ8FBITBA4PeA5HsA6iKBA3KuAP9uAPquQPruQPsuQPKwQOezQOfzQPM6wPO6wPP6wPb7gPIoAQA

Forrás: PC Gamer


A jó hír, hogy már bejelentették a közelgő Mage, Paladin és Rogue nerfeket, illetve nagy valószínűséggel valamelyik Watch Post kártya is nerfre számíthat már a jövő hét elején.

Egyébként a Hearthstone csapat elárulta még a Forged in the Barrens megjelenése előtt, hogy most sokkal bátrabbak az újításokkal, és inkább utólag nerfelnek, minthogy gyenge lapokat, vagy unalmas metát hozzanak létre.

Vissza a főoldalra!

meta kártya

További híreink