HírekKözelgő Hearthstone szabályválto...

Közelgő Hearthstone szabályváltozások - kártyák másolása, transzformálódás, Shadowboxer nerf, típus változások

Borovi Bence | 2018.07.20 22:30
4104

Patch 12.0 változások

Fontos játékmechanikai változások fognak érkezni a Hearthstone-ba a Boomsday Project kiegészítővel együtt.

 

Fontos tudni, hogy ezek a változások a 12.0-ás patch-el érkeznek, ami tartalmazza a Boomsday Project kiegészítőt is. Ez a patch várhatóan augusztus 2-án érkezik, de míg az új kiegészítő nem lesz elérhető egészen augusztus 7-éig, addig az itt olvasható változások azonnal érvénybe lépnek a patch érkezésekor.

A változásokról röviden:

 • A Ghostly Charger többé nem lesz Beast.
 • Ixlid, Fungal Lord többé nem lesz Elemental.
 • A Shadowboxer többé csak akkor fog sebezni, ha egy lényt gyógyítanak (karakter gyógyításakor már nem).
  • Ezért teljes áron betörhető lesz két hétig a Shadowboxer.
 • A Shifter Zerus, a Molten Blade és a Shifting Scroll minden varázslatát el fogja veszíteni átalakulás esetén.
  • Varázslat alatt a kártyákra tett dolgokat érttjük, mint például a Power Word: Shield +2 Élete, vagy például a Cold Blood növelő sebzése, Emperor Thaurissan által csökkentett mana, stb.). Minden, ami befolyásolja a lény Manáját/Életét/Támadását/Képességét (silence például).
 • A Voodoo Doll átka eltávolításra kerül, ha a kiválasztott lény átalakul. Továbbá a vudu baba átka akkor is eltávolításra kerül, ha a vudu baba silence-et kap, vagy a kiválasztott lény kap silence-et.
 • A lemásolt kártyák megtartják az összes varázslatot, amivel az eredeti kártya rendelkezett, kivéve, ha az eredeti kártya már a temetőben van.
 • Tehát a lemásolt kártyák mostantól megtartják a varázslatokat, az átalakuló kártyák pedig nem!

Továbbá tervben van a Golemek és a Bogshaper módosítása is.

A Blizzard teljes cikke lefordításra került, ahol minden apró részletet elárulnak a változtatásokról, illetve arról is, hogy mik voltak/vannak még tervben. Aki kicsit is kiváncsi a változások okaira, az mindenképpen olvasson tovább, a nagyon durva rész pedig az Arcane Giant / Arcane Golem részen olvasható.

Blizzard Entertainment cikkének a fordítása

Dr. Boom nemcsak robbanásokat és káoszt hoz a Netherstorm-ba, hanem sok-sok szabályváltozást is a Hearthstone játékmenetében.

Még több lénytípus változás

Tömérdeknyi visszajelzést kaptunk a legutóbbi lénytípus változtatás után és, amint ezeket átnéztük, arra jöttünk rá, hogy további lényeket kell megváltoztatnunk. Íme a döntéseink a ti visszajelzéseitek teljes áttekintése alapján.

Ghostly Charger

Ghostly Charger

Úgy döntöttünk, hogy a spectral/undead/ghost/spirit verziójú állatok nem számítanak Beast-nek a Hearthstone-ban. Eléggé sok ilyen lap található a játékban, melyek többsége már most sem Beast és azok megváltoztatása komoly kiegyensúlyozási következményeket vonnának maguk után.

A Ghostly Charger egyértelműen egy ghost (szellem) a nevében és a képében is és a Beast típusa nem volt fontos egyik gyakran használt esetében sem. Ennek eredményeképpen el fogjuk távolítani a Beast címkét róla.

Egy ennél sokkal ritkább eset, amikor a spectral/undead/ghost/spirit változatát láthatjuk Dragonoknak, Murloc-oknak, Pirate-eknek és Elementáloknak, de ezekben az esetekben megmaradnak a típusaik, ezekből a kártyákból egyébként sincsen sok. Azt a kevést pedig a típusuk határozza meg, ilyen a Ghost Light Angler, a Cursed Castaway és a Bone Drake is.

Ixlid, Fungal Lord

Ixlid, Fungal Lord

A World of Warcraft egy sokkal tágabb értelemben definiálja az Elementálokat, mint mi itt a Hearthstone-ban. A Hearthstone-ban az számít Elementálnak, amit megszállt egy elementál szellem és az keltette életre, de egyébként nem élőlény. Ezeket könnyű felismerni: a Fire Elemental úgy néz ki, mint egy élő teremtmény, ami tűzből készült; a Water Elemental egy élő teremtmény, ami vízből készült.

A legnagyobb problémát a növények okozzák. Csomó különböző növény van a Hearthstone-ban és úgy döntöttünk, hogy ezek nem számítanak Elementálnak a Hearthstone-ban. Például The Voraxx, Fen Creeper, [Bitweed], Vilespine Slayer és Rotten Applebaum.

Ixlid, Fungal Lord ez alapján egy növény. Habár elkötelezettek vagyunk az egységesség iránt, vannak más kritériumok is, amelyeket figyelembe kell vennünk, amikor megváltoztatjuk a kártyák típusait. Ezek egyike, hogy az adott kártya jelenlegi típusa mennyire számít, amikor más kártyákkal lép együttműködésbe. Ixlid Elementál típusa nem számít jelentősen a jelenlegi paklik esetében, ezért úgy döntöttük, hogy eltávolítjuk.


Az alábbi lényeket is megnéztük, de úgy döntöttünk, hogy nem változtatjuk meg őket. Megosztjuk veletek, hogy miként jutottunk erre a megállapításra az egyes kártyáknál.

Kindly Grandmother

A Kindly Grandmother/[Big Bad Wolf úgy néz ki, mint egy Worgen, (amelyek nem számítanak Beast-eknek) de valójában valamilyen farkasszerű lény, ami már Beast. Továbbá a Beast típus elképesztően fontos a játékmenetéhez, hiszen éppen emiatt használják ezt a kártyát. Ennek tudatában nem fogjuk megváltoztatni a típusát. A jövőban sokkal óvatosabbak leszünk, hogy a kártya képe egyértelmű legyen, amikor Worgen, vagy ahhoz hasonló arcokról van szó.

Arcane Giant / Arcane Golem

Az Elementálokon és növényeken túl van még egy kategória, ami mágikus animáció során lett életre keltve. Az ilyen lények például a War Golem, az Arcane Giant és az Avian Watcher - melyek nem Elementálok.

Az Arcane Giant, Arcane Golem és The Curator mind jó példák egy másik lény kategóriára, amelyeket Arcane Gólemekként tartunk számon. Ezek a mechanikus lények a misztikus energiát használják fel, ez adja az erejüket, The Curator pedig még Mech is, hiszen ez a karaktere a One Night in Karazhan kaland módban. Ez szinte észrevehetetlenül tér el például a War Golem-től, amit kőből faragtak, majd mágikusan animáltak. Habár a "Golem" kiefejezés arra utal, hogy valami mágikusan animálva lett és ezért se nem Mech, se nem Elemental, mégis sem az Arcane Giant, sem az Arcane Golem kártyának a képén nem vehető ki egyértelműen, hogy Mech lenne, vagy Elemental. Mivel a megfelelő típusa ezeknek a lényeknek annyira nem egyértelmű, ezért jelenleg nem változtatunk rajtuk, de szeretnénk hallani, hogy ti mit gondoltok.

Bogshaper

A Bogshaper egy ugyanolyan típusú lénynek tűnik, mint Ixlid, Fungal Lord, vagy a Fen Creeper és ez értelmszerűen az Elemental típus eltávolítását jelentené. Azonban, ahogy feljebb is említettük, több dolgot is figyelembe veszünk és nemcsak a kártya háttértörténete dönt, amikor a típusát határozzuk meg.

Mivel a Bogshaper nagyon sok pakliban szerepel, beleértve még a 2018-as Nyári HCT Bajnokság nyertesének, Bunnyhoppornak a pakliját is, illetve a metában is nagyon népszerű, ezért egyelőre nem változtatunk a típusán, de szeretnénk hallani, hogy a közösség mit gondol erről az ügyről. Azt is tervben van, hogy akkor változtatunk rajta, amikor a kártya Wild-ba kerül.


"Kártya másolás" szabály megváltozása

Molten Reflection

A kártyák másolásakor jelenleg csak akkor maradnak meg a buffok, amikor az eredeti kártya és annak másolata is a harctéren van - gondoljatok csak a Molten Reflection-re. A 12.0-ás patch-ben ez a szabály frissítve lesz, hogy egységes legyen azzal a szabállyal, miszerint a varázslatok megmaradnak, amikor egy kártya zónát vált.

A zónák különböző részek a Hearthstone-ban, ahol a kártyák lehetnek: a paklid, a kezed, játékban (vagyis a harctéren), a temetőben. Amikor egy kártya végighalad előre ezeken a zónákon, (Pakli -> Kéz, Kéz -> Harctér, Pakli -> Harctér) akkor az megtartja a varázslatait. Ha egy kártya hátra halad, akkor elveszíti a varázslatokat (Harctér -> Kéz, Kéz -> Pakli, Harctér/Kéz/Pakli > Temető).

Ezzel a frissítéssel a következő esetekben fogják megtartani a lapok a varázslataikat:

Kivétel:

 • Az ujjáélesztett lapok jelenleg sem és a jövőben sem fogják megtartani a varázslataikat.

Transzformálódási szabályváltozás

Amikor egy Hearthstone kártya transzformálódik, vagyis átalakul, akkor elveszíti az összes varázslatát. A legtöbb kártya követi is ezt a szabályt. Azonban van négy kártya, ami nem, de most megváltoztatjuk őket, hogy ők is betartsák a szabályokat és egységesebb legyen a játék.

Shifter Zerus Molten Blade Shifting Scroll

A Shifter Zerus, a Molten Blade és a Shifting Scroll mind átalakul a kezedben a köröd kezdetén. A 12.0-ás frissítést követően ezek a lapok többé nem tartják meg a varázslataikat, amikor átalakulnak. Ebbe beleszámítanak a kézben lévő lapokat érintő buffok (pl.: Grimestreet Outfitter) és Emperor Thaurissan manacsökkentő kedvezményei is.

Voodoo Doll

A Voodoo Doll-t kissé másképpen érinti ez a változás. Ha átalakítasz egy olyan lényt, amit már megátkozott a vudu baba, akkor az átok megtörik és az átalakítot lény nem fog meghalni, amikor a vudu baba meghal. Ha silence-t kap az elátkozott lény, vagy a vudu baba, akkor is megtörik az átok.


Shadowboxer

Shadowboxer

A Lifesteal kulcsszó létrehozatala óta a Shadowboxer egy magas kockázatú kártya volt, hiszen ha Lifesteal-t kap, akkor akár egy körben 30-at is tud sebezni. Emiatt megváltoztattuk a képességét a következőre: Amikor egy lényt gyógyítanak, 1-et sebez egy véletlenszerűen kiválasztott ellenséges lényre.

Amint a Shadowboxer változtatása életbe lép a 12.0-ás patch érkezésével, onnantól kezdve két hétig teljes áron lehet betörni ezt a lapot.

Forrás: Playhearthstone.com - 12.0 játékmechanikai fejlesztések

Vissza a főoldalra!

boomsday minion patch

További híreink