HírekMeta jelentés a 2018-as év 6. he...

Meta jelentés a 2018-as év 6. hetéről

| 2018.03.16 19:00
4296

warlock artwork

Ebben a cikkben a Vicious Syndicate Data Reaper Report sorozatának 80. meta elemzésének fordítását olvashatjátok, ami a február 6. és 13. közé eső, a meta alakulásában bekövetkezett változásokat térképezte fel 95.000 lejátszott mérkőzés alapján.

Az eredeti cikket, angol nyelven, teljes egészében megtalálhatjátok ezen a linken: Vicious Syndicate - Data Reaper Report 80

A meta jelentés ugyan egy hónappal ezelőtti, de továbbra is aktuális, hiszen a meta semmit sem változott.

A kasztok aránya

  • Összes rang
  • 5-1-es rang
  • Legenda rang

Hearthstone meta statisztikák

Hearthstone meta statisztikák

Hearthstone meta statisztikák

Warlock

A nerfek után bekövetkezett legnagyobb változás, ami nem sokakat érhetett meglepetésként, hogy a Warlock lépett elő a legnépszerűbb kaszttá. A Control Warlock lett a mezőny királya, de itt nem áll meg a dolog: komoly kísérletezgetések folynak a pakli optimális formájának elérése végett az új metához. Ahogy egyre több hibrid pakli lát napvilágot, a Control és Cube verzió között húzódó határok elmosódni látszanak. Hasonlóan zajlik az élet a Zoo Warlock háza táján is: rengeteg, még kiforratlan koncepció van születőben a pakli kezdéséhez.

Mage

A legnagyobb áttörést a számok tekintetében azonban a Mage játékosok érték el: a Secret Mage berobbant az új metába, ezzel a Control Warlock mögött a mezőny második legsikeresebb paklija. Eléggé szerény számokkal, de jelen van még a Big-Spell Mage is, az Exodia Mage jelenléte viszont változatlanul elenyésző maradt.

Paladin

Patches the Pirate nerfjének hála a Paladinok népszerűsége is szép számmal nőtt: a Murloc Paladin eddig is kegyetlen, nem kalózokra épülő kezdése most már elég gyilkos ahhoz, hogy a legnépszerűbb paklik között legyen. A kaszt többi variánsa még nem túl népszerű, de azért megemlítenénk: továbbra is résztvevőnek számít az Aggro és a Dude Paladin, illetve Raza the Chained legyengülése lehetővé tette a Control Paladin számára, hogy ismét a létrára merészkedhessen.

Priest

A Razakus paklik eltűnésével a Priest játékosok száma nagyot zuhant, a kaszt veszteségeit azonban hamar sikerült enyhíteni a többi paklija fejlődésével: a Spiteful, a Combo és a Big Priest is hatalmas képviseletnek örvend, főleg a magasabb szinteken. Most a Spiteful build a legfelkapottabb, de a helyzete maradt a régi: a létrán minél előrébb haladva a számuk egyre jobban csökken. Ellentétben a Combo Priest-tel, ami legenda rangon a legjátszottabb Priest pakli. A jelenlegi statisztikáink zárásánál pedig még egy típus került a láthatáron belülre egy Control Priest képében, azonban vele kapcsolatban még várnunk kell.

Hunter

Nőttek a Hunter számai is: 3 teljesen eltérő taktikával van jelen az Aggro, a Secret és a Spell Hunter formájában. Utóbbi pakli a triász legtöbbet játszott tagja legenda rangon, amit már korábban is megtapasztalhattuk a K&C megjelenésénél, de akkor az idő múlásával teljesen eltűnt. Vajon a történelem megismétli önmagát?

Rogue

A Rogue-ok táborát érte a legdrámaibb esés. Bár a Tempo Rogue még mindig jelen van, de már csak a harmadik legjátszottabb Rogue pakli: az alacsonyabb szinteken a Kingsbane Rogue, Rank 5-től a Miracle Rogue a favorit. Hatalmas csapásként érték a nerfek a Tempo Rogue-ot, a jelenléte ma már nem olyan, mint fénykorában.

Druid

Hasonló helyzetben találhatták magukat a Druid játékosok is: ugyan az Aggro és Jade Druid paklik továbbra is figyelemre méltóak, de a szerepük elhanyagolható az új mezőnyben. A Spiteful Druid azonban szép kis figyelmet szerzett magának a legutóbbi héten, és elnézve a sebességét a létramászásnál úgy gondoljuk, hogy még jóval elterjedtebbé válik majd az továbbiakban.

Shaman

A Shaman népszerűsége nem sokkal, de nőtt: a Token Shaman már kezdi egy Hearthstone pakli érzetét kelteni, most viszont még nehéz megmondani milyenek lehetnek a kilátásai.

Warrior

A Warriort elnyelte az örvény, átvéve a sámántól az utolsó helyet a kasztok között. A Pirate Warrior, a kaszt egyetlen életjele a játékban most úgy tűnik végleg zátonyra futott.

  • Összes rang
  • 5-1-es rang
  • Legenda rang

statisztikák

statisztikák

statisztikák

A kasztok értékelései

Rengeteg dologról tudunk beszámolni nektek, kezdetnek hadd mondjunk pár szót a Murloc Paladinról: rendkívül erősnek látjuk a murlocokat, teljesítményük meggyőző legyen szó bármilyen ellenfélről. Így, hogy a Tempo Rogue és Patches hajója elmerült, a Paladin kezdése még erősebbé vált, egyedül a Control Warlock védelme képes megálljt parancsolni a Mrrggolódó csapatnak. Úgy gondoljuk, hogy ennek következtében előreláthatóan ismét gyakrabban felbukkanhatnak majd a Hungry Crab-ek: az agresszívebb Druid és Hunter paklik felállásában ez már meg is történt. Hatalom átvétel a vad vizeken?

Igen, a Murloc Paladin valóban nagyon erős, de Rank 5 felett nem az övé a legjobb nyerési arány kaszton belül. Ez a cím ugyanis a Dude Paladint illeti: az elfeledett pakli visszatért, még a Control Warlock-kal szembeni gyenge szereplése ellenére is, pedig a pakli még továbbra is csak kísérleti stádiumban van (!!!). Most még viszonylag kevesen játsszák, és nem hisszük, hogy ez a nyerési mutató ilyen szépen fog majd mutatni, miután egyre elterjedtebbé és kiismertebbé válik idővel. Azonban az Aggro Paladin mellett ez is egy alternatíva lehet a kaszt számára arra az esetre, ha a jövőben a murloc-okat elkezdenék Hungry Crab-ekkel bombázni. A Call to Arms a jelenlegi lapkészlet egyik legbetegebb lapja, amit bármikor érdemes lehet megragadni.

Fényes jövő vár a Control Warlock-ra a jelenlegi metában, annak figyelembe vételével is, amit már korábban említettünk: csak a nerfek után lehetett igazán neki fogni a pakli kiismeréséhez, de ezzel párhuzamosan rengeteg altípusa kerül tesztelésre és optimalizálásra. Amíg mezőny teljes erejével próbál ellenszert találni Gul’dan démonjaira, addig a teljesítménye továbbra is marad pártalan, és látva, hogy milyen hatékony a Paladinokkal szemben, úgy gondoljuk, hogy még jó ideig eltarthat az uralmuk.

A Secret Mage két olyan akadályt képes sikeresen venni, ami ma meghatározza a metát: jelenleg a legerősebb kihívója a Control Warlocknak és a többi lassabb paklival szemben is jól szerepel. Egyedüli gyengéje továbbra is az agresszív paklik maradtak (jelenleg a Murloc Paladinnal az élen), de a bekövetkezett balansz változtatásoknak hála már nem olyan pocsékok a kilátások számára, mint ezelőtt. A többi Mage pakli már nem mondható ilyen szerencsésnek: a Big-Spell Mage a Control Warlock és a Paladinok kereszt tüzébe került, az Exodia Mage pedig még gyengébben szerepel, ami főleg a számára legideálisabb ellenfelének számító Razakus Priest eltűnésének tudható be.

A Razakusnak annyi? Aggodalomra semmi ok, a Priest-nek még mindig van miből cseresznyéznie, ha létrázásra kerül sor. Ahogy azt már korábban megjósoltuk, a Warlock-ok megerősödésével a Big Priest-ek száma hatalmas növekedésnek indult és jelenleg a legerősebb paklik egyikének mondható. A Spiteful Priest túltette magát erősebb neutral lényei elvesztésén és továbbra is elfogadható teljesítményt képes produkálni, a Combo Priest pedig maradt ott, ahol a nerfek előtt: a Razakus Priest volt számára a legjobb ellenfél, így voltak bennünk kétségek a jövője felől, de úgy tűnik a Tempo Rogue eltűnése és a lassabb meta kellően kompenzálta ezt a veszteségét. A mi értékeléseink alapján ennek a paklinak van a legmagasabban a skill cap-je, főleg legenda rangon teljesít a legjobban. Ha igazi kihívásra vágysz, akkor a Combo Dragon Priest a te paklid!

A Hunter helyzete érdekesnek ígérkezik: az Aggro Hunter felállása komoly pofont kapott a Corridor Creeper és Patches the Pirate kiesésével. Azonban a Secret-es stratégiák megerősödtek: furcsa mód, de a Spell Hunter igen hamar a meta egy elég erős részén találhatta magát. Ami viszont aggasztó jel a folytatását illetően az a vegyes szereplése a különbféle paklikkal szemben: a jövője azon múlhat, hogy mely paklik fognak majd megmaradni és eltűnni.

A Druid-ok jelenléte tökéletes arányban áll a teljesítményükkel. Mind a Jade, mind az Aggro Druid keményen szenved a Control Warlock-ok miatt. A Spiteful Druid szerepel mind közül a legjobban, aminek fejlesztésében csak kisebb változtatásokra került sor, de a teljesítménye lassan ível felfelé.

Nem valami bíztatók a kilátások a Rogue számára, amiről a Tier 4-ben is gyengén teljesítő paklijai mesélhetnek. Azt nem zárjuk ki, hogy a Tempo Rogue magára találhat, de az új játékszabályok mellett ehhez radikális változtatások kellenek. Eszközök bőven akadnak számára a fejlődéséhez és a finomításához, de azt már határozottan kijelenthetjük, hogy valószínűleg nem lesz meghatározó erő ebben a metában. A Kingsbane Rogue továbbra is egy szerethető, de nagyon gyenge pakli mindennel szemben, ami arcra megy, amit elmondhat magáról a Miracle Rogue is. Úgy tűnik nem lassult eleget a mezőny a zsivány számára az érvényesüléshez.

A Token Shaman nem olyan rossz, mint volt: a Razakus Priest búcsújával egy rémálma ért véget, azonban a Warlock-okkal és a Priest-ekkel ebben a metában sem sokkal egyszerűbb. A többi kaszt még mindig köröket ver rá, a Razakus eltűnése után előbújt Control Paladin pedig egy újabb fenyegetés számára. Bár annak felállása még nem túl acélos, de úgy gondoljuk ez csak javulni fog majd, amint a játékosok elkezdik megkeresni a hozzá legideálisabb win condition-t. Jelenleg van N’zoth és az Exodia, plusz a kettőből elegyített hibrid: ezekből az Exodia magasan a leghatékonyabb.

Ahogy azt mostanra már észrevehettétek, a Warrior teljesen eltűnt a diagramjainkról, amire a válasz egyszerű: a kaszt halott. Nincs egyszerűen egy Warrior pakli sem, amit értékelhetni lehetne. Ami meg van róla, az valami botrányos, REKORD DÖNTŐEN ROSSZ. Ha lenne Tier 5, ott találnánk a Warrior-t.

Kasztok áttekintése és paklik

Warlock

Azt még nem mondhatjuk, hogy a Warlock a legjobb kaszt, de kétséget kizáróan a legnépszerűbb, ami várható volt, hiszen a nerfekkel a legtöbb riválisa jelentősen meggyengült.

A Control Warlock a legjátszottabb: a Possessed Lackey által ideje korán előhívott Voidlord továbbra is az egyik leghatékonyabb védelem az agresszív paklikkal szemben (már ha nincs a kezüknél egy Spellbreaker). Emellé remek leszedések és bőséges gyógyítás is társul, amihez már csak hozzá kell adni Bloodreaver Gul'dan-t és N'Zoth, the Corruptor-t, és kész is a mezőny egyik óriása.

Ahogy folynak a tesztelgetések, a határok még jobban elmosódnak a védekező Rin, the First Disciple-ös verziók, illetve az agresszívabb, Carnivorous Cube - Doomguard párost futtató paklik között. N'Zoth, the Corruptor még elterjedtebbé vált a lategame Warlock paklikban, mert erős fegyver tud lenni a mirror meccseknél, ahol a játék gyakran elharapózik a fatigue-ig. Ezzel ellentétben Spiritsinger Umbra már nem olyan jó választás, mert a vele kivitelezett kocka-kombó gyakran a Voidlord-ok falába ütközhet. A Cube Warlock-ok így inkább ráfeküdtek a védelmük tovább fejlesztésére, hogy az még hatékonyabb legyen az olyan agresszív paklik ellen is, mint a Murloc Paladin és a Secret Mage. Ezt Feno paklijában a Tar Creeper és a Doomsayer, máshol pedig a Plated Beetle és a Stonehill Defender látja el. Most már a kocka-kombót mellőző paklikban is gyakran találkozhatunk olyan proaktív lapokkal - ahogy Leta paklijában is -, mint a Mountain Giant-ek, amik szintén mirrorban a legelőnyösebbek.

Hatalmas kísérletezgetések alatt áll a Control Warlock, és az új metához legideálisabb összeállítást még nem sikerült megtalálni. A választás pro aktivitás és reagáló készség között mozog, ami a különböző paklik átfedéseiben mutatkozik meg. Fontos, hogy minden kártyánk megválasztásánál előttünk lebegjen a legyőzendő ellenfelünk paklija.

A Zoo Warlock helyzete is hasonló, amire szintén több megoldás van születőben: Patches the Pirate kiesésével Prince Keleseth is távozni kényszerült, helyükre a Demonfire és a Vulgar Homunculus került, így a hangsúly újra a démonokon van a Bloodfury Potion-nel és a Crystalweaver-rel egyetemben. Ne mondjatok le a hercegről, eljöhet még az ideje!

SilverName Legend 1-be jutatta a pakliját, amiben Bonemare helyére The Lich King került, továbbá itt is vannak Hungry Crab-ek, kimondottan a Murloc Paladinok-nak. Muzzy összeállítása teljesen mellőzi a tech lapokat, helyettük még több olyan buffoló lap kapott helyet, mint a Fungalmancer, ami a semmiből jött és vált az egyik legfelkapottabb lappá a kasztoknál. Firebat Discardos verziója bír a leggyorsabb kezdéssel, viszont a paklinak nagyon nem kedvez az elhúzódó játék.

Standard Cube Warlock

Pakli megtekintése

Renmen Doom Cube Warlock

Pakli megtekintése

Feno Tar Cube Warlock

Pakli megtekintése

Leta Rin Control Warlock

Pakli megtekintése

SilverName Demon Zoo Warlock

Pakli megtekintése

Muzzy Fungal Zoo Warlock

Pakli megtekintése

Firebat Discard Zoo Warlock

Pakli megtekintése

Mage

Az új meta legnagyobb áttörését a számok tekintetében a Mage érte el: a Control Warlock-ok mögött második helyen álló Secret Mage a mezőny egyik legerősebb paklija, ami a nerfek nagy győztese. Patches the Pirate, Corridor Creeper és Bonemare nerfje jelentősen lelassította vagy eltűntette a számára legrosszabb riválisait, és a Control Warlock-ok tovább terjeszkedésének is csak örülni tud, mivel rendkívül hatékonyan képes megküzdeni velük. Az egyetlen pakli, amivel szemben tehetetlen, az a Murloc Paladin, ami könnyedén el tudja árasztani az asztalt már az első köröktől fogva, továbbra is fejfájást okozva a Mage-nek. Ami még jelenleg képes áthúzni Aluneth számításait, az a Spell Hunter.

A Mage paklik felsorolásában feltüntettük nektek az alap Secret Mage-et, ami kimondottan Warlock-ok ellen készült. A legvitatottabb pontja az összeállításnak a második Firelands Portal, mert Aluneth kijátszása után nagyon nehéz megszabadulni tőle, így gyakran csak a kezünkben pihen. Mások betesznek helyette még egy Arcane Intellect-et a hatékonyabb laphúzásért. Vannak, akik használnak Potion of Polymorph-ot, ami erősen fáj a Warlock-ok lényeinek. Itt van még opciónak a jó öreg Leeroy Jenkins is, aki valamivel olcsóbb és erősebb burst-öt kínál a portálnál, de jóval szituációsabb. Sokan pedig legádázabb ellenfelükre gondolván a Kabal Lackey-k helyét Hungry Crab-ekkel töltötték fel.

A kaszt többi paklija nem lát túl sok játékot, a Big-Spell Control Mage szenved a Control Warlock-ok időszakában. Tictac jutott be Legend 100-ba egy igen mohó N’zoth-os összeállítással, amivel kellő erőt tudott nyerni a Warlock-ok lategame-jével szemben. Theo ugyanezen paklival Legend 50-be jutott, ő a Kabal Courier-t egy Tar Creeper-re cserélte.

Standard Secret Mage

Pakli megtekintése

Theo Big Spell Mage

Pakli megtekintése

Tarei Exodia Mage

Pakli megtekintése

Fenom Exodia Mage

Pakli megtekintése

Paladin

A balansz változásokat követő hét a nyerési mutatók tekintetében a Murloc Paladin diadalát hozta. A pakli, amit az összes agresszor közül a legkevésbé értek a nerfek, most a mezőny legerősebbje a stílusában, minek egyetlen gyengéje a Control WarlockMeati egy alap Murloc Paladinnal jutott el Legendig, két Spellbreaker-rel felfegyverkezve a Voidlord-ok leküzdése érdekében. Ez a lap a felállás legvitatottabb pontja: szokott a helyére kerülni még egy Coldlight Seer, esetleg egy Lost in the Jungle, vagy Uberer paklijához hasonlóan egy Blessing of Kings, amivel egészen Legend 5-ig ment fel, silence lapok nélkül. Mások a két Spellbreaker-en túl még Leeroy Jenkins-t is berakják, szeretettel a Warlock-ok felé.

A nem murloc aggro listákkal is sikerült azért elérni némi sikert: az Aggro Paladinra akkor kerülhet majd nagyobb figyelem, ha több Hungry Crab lesz jelen a létrán. TechnoGooseZorkthar paklijának módosított változatával Legend 13-ig jutott, amibe még mindig ott van Patches the Pirate.

A Dude Paladin is eredményes: Zhandaly pakliját Arai Legendbe vitte, ahogy Muzzy is, aki az alapot két Steward of Darkshire-rel variálta. Jelenleg ez a pakli nem olyan népszerű, mint a másik kettő, pedig ugyanolyan jól meg tudja állni a helyét.

Újra láthatáron az Exodia Paladin, a Razakus Priest nélkül jobb körülmények adódtak számára: a pakli fejlesztésében élen járó Asmodai Legend 6-ig ment el vele a héten. Thijs is a csúcsra tört, aki a Spellbreaker-eket két Rallying Blade-re váltotta.

Meati Murloc Paladin

Pakli megtekintése

Uberer Murloc Paladin

Pakli megtekintése

TechnoGoose Aggro Paladin

Pakli megtekintése

Zorkthar Aggro Paladin

Pakli megtekintése

Muzzy Dude Paladin

Pakli megtekintése

Asmodai Exodia Paladin

Pakli megtekintése

Priest

Hosszú idő után nem a Priest a legfelkapottabb a játékosok körében. De, mint említettük, a kaszt továbbra is erős jelenléttel bír a jelenlegi metában, mert a Razakus kiesése után is még maradt 3 kemény paklija. A Big, Combo és Spieful Priest listák a balansz változatások után éritetlenül is egész héten sikeresek voltak. Bár a Spiteful Preist Patches the Pirate és Bonemare nerfjét követően elesett a kalózos-Kelesethes verziójától, de a másik sikeres koncepciójával, a Netherspite Historian-nal és a Shadow Ascendant-tal továbbra is hatékony, nagyon jól szerepel a Control Warlock-okkal szemben. A pakli gyengéje a Murloc Paladin, ami ellen gyakran még a Duskbreaker-ek sem elegek.

A Combo Dragon Priest töltötte be a Razakus után keletkezett űrt: Chunchunner és Myth egészen Legend 1-2-ig értek vele. A Mass Dispel kihagyhatatlan válasz a Warlock-ok démon falaira, a Crazed Alchemist pedig egy olyan alternatíva az Inner Fire-re, amit a Skulking Geist nem veszélyeztethet.

A Big Priest az, ami leginkább helyet talált magának a nerfeket követően: ez a pakli jelenleg a legerősebb az összes Warlock paklira nézve, egyedül az agresszívebb Cube Warlock-ok képesek szembeszállni vele. Mivel Bonemare már nem gyakori látvány, több pakliból kikerült Shadowreaper Anduin, ahogy Alcoholic Legend 2-es paklijában is látható. Szerintünk azonban van még azért neki helye.

Standard Big Priest

Pakli megtekintése

Purple Spiteful Priest

Pakli megtekintése

ChunChunner Combo Priest

Pakli megtekintése

Myth Combo Priest

Pakli megtekintése

Hunter

A balansz változásokat követően a Hunter új lendületet kapott, 3 korrekt paklival van jelen a létrán. A Spell Hunter volt a K&C megjelenésének heteiben az egyik legnépszerűbb pakli, de végül eltűnt. Most azonban ismét a szép időit éli: a nerfeket követően jelenleg a legerősebb Hunter pakli, aminek lapjai továbbra sem változtak, a meta körülötte viszont igen: hála Bonemare, Corridor Creeper és Patches the Pirate legyengítésének, a lény alapú paklik ereje annyira lecsökkent, hogy a kaszt jobban képes reagálni a korai fenyegetésekre a leszedéseivel és a secretjeivel. Amiknek nem igazán örül, az a rengeteg gyógyulással bíró kontrol pakli, mint a Control Warlock és a Jade Druid, akiken nem fog a hős képessége.

Az Aggro Hunter alkalmazkodni kényszerült a nerfek után: Blitz a kalózokat és Corridor Creeper-t a régebbről bevált beastekkel helyettesítette. A murlocok gyakori előfordulása okán Hungry Crab-ek is kerültek a listába, amik a kezdésnél jó célpontok a Crackling Razormaw számára is. Ha viszont elmúlik a murloc vész, akkor a helyükre ismét bekerülhetnek a Fire Fly-ok.

A Secret Hunter kissé háttérbe szorult, de a potenciál meg van benne, mivel Kathrena Winterwisp-pel és Barnes-szal a pakli képes korán előnyt szerezni magának.

Bragi Spell Hunter

Pakli megtekintése

Blitz Aggro Hunter

Pakli megtekintése

Kibler kathrena Secret Hunter

Pakli megtekintése

Rogue

A Rogue a balansz változtatások legnagyobb vesztese. A három kaszt semleges lap nerfje lefegyverezte a Tempo Rouge-ot, a játékosok lemondtak a kísérletezgetésről és inkább más, beváltabb típusok felé váltottak irányt. Érdekesség gyanánt megemlítenénk J4ckiechan szereplését a HCT Germany-n, ahol egyedüliként vitt magával egy Elemental Tempo Rogue-ot, amivel előtte kisebb sikereket is elért a létrán. Itt a Bonemare helyét Blazecaller vette át. Az esélye meg lehet a Tempo Roguenak az újrakezdéshez, de ehhez hatalmas változtatásokra szorul.

A Rogue-ok népszerűsége visszaesett oda, ahol még a Tempo Rogue felbukkanása előtt volt, mikor még a Miracle Rogue volt köztük a legfelkapottabb. A Miracle soraiba egyedül a Fire Fly-ok jöttek be újra a kalózok helyére, amik jól kombóznak a többi lapjaival. A stratégia marad a régi: Fal'dorei Strider gondoskodik a jelenlétről az asztalon, a Leeroy Jenkins - Cold Blood kombó pedig a meccs megnyeréséről.

A Kingsbane Rogue tökéletes mém potenciállal bír, ezért ez a legnépszerűbb Rogue pakli az alsóbb szinteken. Egy játszani továbbra is élvezetes pakli, ami még mindig ugyanattól a problémától szenved, mint a nerf előtt is: az agresszív paklik alázzák. Ezt elmondhatja magáról a Quest Rogue is, ami azért valamivel konzisztensebb és egyes meccseken meg tudja állni a helyét.

Gyong Miracle Rogue

Pakli megtekintése

Kolento Kingsbane Mill Rogue

Pakli megtekintése

J4ckiechan Elemental Tempo Rogue

Pakli megtekintése

Fenom Quest Rouge

Pakli megtekintése

Druid

A Druid-oknak küzdeniük kell a fennmaradásért az új metában, erről tanúskodik két jelenlegi legfelkapottabb paklijuknak szereplése. A Jade Druid két szék közé esett: az Oaken Summons-os verzió képes ellenállást tanúsítani az agresszív paklik ellen, de ezért csökkentenie kell a jáde gólemek termelését, amivel a Control Warlock-oknak kedvez.

Hasonlóan kényelmetlen az Aggro Druid helyzete is: a Murloc Paladinnal és a Secret Mage-dzsel még képes fölvenni a versenyt, de a Warlock-ok fala keményen bünteti. Ez a két Druid pakli a Control Warlock-ok felemelkedésének legnagyobb áldozatai, és attól tartunk, hogy a jövőben már nem lesz jelentős szerepük a meta kialakításában.

Nagyot zuhant a Druid játékosok száma, és ebből a gödörből úgy tűnik az legújabban felbukkant Spiteful Druid lehet a kiút. Túltéve magát veszteségein, a paklinak több különböző típusaival történnek próbálkozások, amik nem maradtak eredménytelenül: Heskey4Lyfe egy tech lappokkal teli, TrickyHunter egy elementálos, Zarathustra egy C’Thun-os verzióval érte el a legend szintet.

Oaken Summons Jade Druid

Pakli megtekintése

RayC Naturalize Jade Druid

Pakli megtekintése

Standard Aggro Druid

Pakli megtekintése

Heskey4Lyfe Tech Spiteful Druid

Pakli megtekintése

TrickyHunter Spiteful Druid

Pakli megtekintése

Zarathustra C’thun Spiteful Druid

Pakli megtekintése

Dog Big Druid

Pakli megtekintése

Shaman

Annak ellenére, hogy mennyi ellenfelét érték csapásként az új nerfek, a többi kaszthoz képest a sámán továbbra is erősen elhanyagolt, de legalább javuló jeleket mutat. Viszonylag sok Token Shaman bukkant fel a legfelsőbb szinteken, ami arra ad következtetést, hogy sikerült a paklit kompetitívebbé tenni: Findan és Tyler egészen a Top10-be vitték a sámánt, a kalózokat kivágva helyet kapott több olyan lény, ami jó célpont az evolváláshoz. Sőt, ezen okból kifolyólag ez az egyetlen pakli, ahol Corridor Creeper-nek még mindig van hely. Bár még messze nem a mezőny legerősebbjeinek egyike, de a Token Shaman már legalább egy életképes pakli érzetét kelti, és ha a játékosok tovább próbálkoznak vele, akkor Thrall számára eljöhet a régen várt kiút ennek az évnek a sötétségéből.

Findan Token Shaman

Pakli megtekintése

Tyler Token Shaman

Pakli megtekintése

Warrior

Nos, a balansz változások hoztak egy pici változást a Warrior számára. Igen, szóval, a Pirate Warrior ezzel lemerült teljesen, így immáron egyedüliként, messze a játék legrosszabb kasztja. A sámán legalább kap valamennyi törődést, a Warriorról még ez sem mondható el, és hatalmas meglepetés lenne, ha ez változna. Egyedüli jó hír gyanánt azzal szolgálhatunk, hogy a következő kiegészítő megjelenése várhatóan 6-7 hét múlva esedékes. Addig is: kitartást nektek bátor harcosok, addig legalább itt van még a Wild mód és az Aréna, ahol a Warrior nem a legrosszabb… Várjunk csak. De. Az.

Egészen biztosan Warriorozni szeretnél?

Rendben, tessék:

Fibonacci mém Warrior

Pakli megtekintése

A hét meta törői

Érdeklődve várjuk, hogy a jelenleg alvó Dude Paladin szereplése hogyan alakul majd, mihelyt felkapottabbá válik a játékosok körében. Ha valami igazán újra vágysz, a dude-ok a te embereid, de vigyázz a Warlock-okkal!

A jelenlegi meta irányát a Control Warlock, a Murloc Paladin és a Secret Mage diktálja. Aki képes erre a három paklira hatásos megoldást találni, az meta bontó lehet. Erre szerintük a legalkalmasabb a Combo Priest lehet, ami most sem szerepel rosszul velük szemben. A játéka még mindig fejlődőben van, és ha nem tanúsítanak vele szemben ellenállást, könnyen trónkövetelővé válhat idővel. Ezt a paklit azoknak ajánljuk, akik már unják a kő-papír-ollót, de előre szólunk, hogy ennél a paklinál a hibázásnak súlyos ára van.

Ezzel a meta jelentésnek vége. Köszönöm, ha végig olvastad, remélem érdekesnek találtad ezt a cikket.

Írjátok meg véleményeiteket kommentben, hogy ti mi gondoltok a nerfek utáni helyzetről, illetve, ha bármi kifogásolni valót találtatok a fordításom olvasása közben, arról is jelezettek itt bátrán, így fejlődök én is és az írásom is.

Vissza a főoldalra!

meta pakli

További híreink