HírekVadon meta jelentés 2018. június...

Vadon meta jelentés 2018. június-júliusáról

| 2018.08.04 09:00
3328

Warcraft artwork

Üdvözöl titeket újra a Vicious Syndicate, a Wild Report sorozatuk 11. részével! Ma meglessük hogyan alakult a vadon meta térképe június közepétől július közepéig.

A jelentés 75.000 lejátszott mérkőzés alapján került összeállításra.

Az eredeti cikk angol nyelven:

Az oldalon megjelent előző rész:

A kasztok aránya

  • Összes rang
  • 4 - Legenda rang

meta jelentés, Wild Hearthstone Witchwood

meta jelentés, Wild Hearthstone Witchwood

Még mindig rengeteg sámánnal lehet találkozni a létrán, hiszen Rank 4-től felfelé már a meta 20%-át teszi ki a kaszt a paklijaival. Ami aggasztó, hogy ezek szinte mind kivétel nélkül Even (páros) Shaman-ok, csupán pár Shudderwock Shaman fordul elő elvétve.

Jelentősen többen játszanak a zsivánnyal, az előző jelentésünkben csak a 7. helyen álló kaszt mára egészen a 2. helyig tornázta fel magát az összes szinten: az Odd (páratlan) Rogue hatalmasat ugrott, a formátum legmeghatározóbb agresszív paklijává vált, a Kingsbane Rogue pedig továbbra is biztosan tartja kordában a számtalan kapzsi kontroll paklit, amik a giantslock bukása után emelkedtek fel.

A warlock változatlanul hatalmas játékos táborral bír, mivel a Renolock a legnépszerűbb paklik közé került. Egyéb warlock paklik, amik játékot látnak: Cubelock, Evenlock és most már a vadonban is jelen van a Zoolock.

Igen kedvelt a pap is: a kasztot túlnyomó többséggel a Big Priest képviseli, és a Reno Priest-nek is sikerült valamennyivel több helyet szereznie magának az Even Shaman egyik kemény ellenfeleként.

A Paladin kaszt egy pakli mögé tömörödött, hasonlóan a „régi szép Tier Paladin„ időkhöz: az Odd Paladin a legjátszottabb, az Aggro és a Murloc Paladin viszont jóval szerényebb képviseletnek örvendhet.

A druida hatalmasat esve a 7. helyen találhatta magát, amiről valószínűleg a páros sámánnal, a Reno pappal és a Kingsbane rugóval szembeni gyenge teljesítményén túl a gyakran előforduló tech lapok tehetnek.

Rexxar és Garrosh még mindig segítségre vár a vadonban: ugyan a vadász standardos feltámadásának és Dean Reno Hunter-jével tornákon elért sikereinek köszönhetően jelentősebb kísérletezgetések történtek a kaszttal, de a sikerek elmaradtak. A harcosnak a Pirate Warrior az egyetlen elfogadható paklija.

A kasztok értékelései

  • Összes rang
  • 4 - Legenda rang

meta jelentés, Wild Hearthstone Witchwood

meta jelentés, Wild Hearthstone Witchwood

Tier 1

Azzal, hogy a sámán foglalja el a meta 18%-át Rank 4 felett biztos felmerülhet bennetek, hogy a mezőnynek emiatt alkalmazkodnia kell hozzá – és nagyon jól gondoljátok: ennek a tartománynak az 5 top paklijából négynek elfogadható vagy jó esélye van a páros sámán ellenében. Az egyetlen kivétel a társaság legerősebb tagja, a páratlan paladin.

Mert bár az Odd Paladin szenved a Big Priest-ektől, a Renolock-októl és az Even Shaman-októl is, de a többi riválisával szemben messze magasan fölényesebb helyzetben van. Tőle nem sokkal van lemaradva az Odd Rogue, ami a formátum első számú aggro paklijaként önerőből képes megverni a lassú paklikat, és szorosak a küzdelmei a páros sámánnal is.

A Renolock egyre több sikert arat, a Big Priest és a Jade Druid pozíciója pedig megfelelő, mivel minden adott számukra a tempó paklik fogadtatásához, és a lategame erejük is több mint félelmetes.

Tier 2

Talán itt várnátok meglepetéseket: Rank 4-től a legendás szintekig az Even Warlock van az élen, mivel jó ellenfélnek számít neki a páratlan paladin, a páros sámán és a Renolock is a tömérdek védekező és fenyegető lapjainak köszönhetően.

Ez az a kategória továbbá, ahol a meta megszilárdult, és végre rálelhetünk az Even Shaman-ra: tagadhatatlanul erős, nagyszerűen teljesít a mára számára erősen ellenségessé vált terep ellenére is, de a mezőny ettől függetlenül sikeresen lépett fel ellene, és emiatt visszább esett valamivel.

A Pirate Warrior változatlanul egy kompetitív pakli. Ami talán a legnagyobb meglepetése a Tier 2-nek, az a Reno Priest kitartó szereplése: jól kezeli a paladinokat, a Renolock-okat és az Even Shaman-okat is, így a pakli, amiről Raza the Chained nerfje után lemondtak, most bizony egy komolyan veendő erő a létrán.

Tier 3

Jöjjenek azok, akik polarizált teljesítményt nyújtanak, gyakran előforduló tech lapok gyötrik őket, vagy csak szimplán rengeteg kellemetlen ellenfelük akad létrázáskor. Itt nem egy részvevő számított egykor top meta paklinak: az Aluneth Mage, a Malygos és a Togwaggle Druid, a Combo Priest, a Kingsbane Rogue, a Secret Hunter és a Cubelock.

A rendkívül változatos paklikkal teli top tier szintek alapján úgy véljük, hogy a vadon egészséges metával fogadhatja a Boomsday Project-et, és mi várjuk, hogy milyen változások mennek majd végbe.

Kasztok áttekintése és paklik

Druid

Népszerűségéből és teljesítményéből is rengeteget veszített a druida. Ahogy a Kingsbane rugó és a Reno pap teret nyert, úgy a druida visszaszorult: az elsődleges paklijai is szenvednek a lassabb paklinál előforduló tech lapoktól, amik miatt képtelenek kivitelezni a játéktervüket. Például a Reno pakliknál gyakran szerepel a Dirty Rat, a Deathlord és a Skulking Geist is.

A tornákon viszont a druida sikereket aratott. A Team One Trick Wild Ladder Challenge Tournament-jén a Druida félelmetes 88%-os győzelmi mutatóval messze magasan a legjobb volt a kasztok közt. Feltüntetjük nektek xxFroBro45xx Jade Druid és Dean Togwaggle Druid összeállítását, akik az első két helyen végeztek a tornán. Bár jelenleg a standard meta egyik legjobbjának számít jelenleg a Malygos Druid, de a vadonban szenved a gyors metától, a korábban felsorolt tech kártyáktól, és Loatheb-től.

Jade Druid7640

Pakli megtekintése

Togwaggle Druid12200

Pakli megtekintése

Malygos Druid12540

Pakli megtekintése

Hunter

A vadász helyezte nem változott a múltkori jelenésünk óta: legerősebb paklija, a Secret Hunter ellenére sem játszanak széles körben a kaszttal. A standardos kísérletezgetések apropójából nőtt némileg a Kathrena Hunter-ek száma.

Kathrena Secret Hunter8200

Pakli megtekintése

A Secret Hunter helye maradt a régiben, továbbra is AppleCat verziója vezet a sikerhez a magasabb legendás szinteken: DannyDonut Legend 10-ig vitte a paklit még a hónap elejénél. Az ázsiai szerveren viszont Yuma9420 elhatározta, hogy egy sokkal agresszívebb megoldással tör a csúcsra, ezért kipakolta a Kathrena csomagot, a helyét pedig olyan burst lapokkal töltötte fel, mint Leeroy Jenkins, vagy a Kill Command.

Secret Hunter6200

Pakli megtekintése

A Spell Hunter nem a legkonzisztensebb paklik egyike, de képes lehozni a meccseket az Lesser Emerald Spellstone és a 4. körre bemákolt Barnes-[Y’shaarj, Rage Bound] páros segítségével: az európai szerveren Romulous képes volt a saját szerzeményével eljutni a magasabb legendás szintekig, aki érdekes módon egy To My Side!-ot adott a listájához.

Spell Hunter6900

Pakli megtekintése

Egy hónapot követően is elég játékot és kísérletezgetést is lát a Deathrattle Reno Hunter: mostanában GetMeowth ment fel egy látványos győzelmi sorozattal a top 100-ba egy olyan old school alternatívával, amiben helyet kapott Stalagg és Feugen. Meglepően hatékonyan tud működni a Reno Hunter, ráadásul nagyon flexibilis és szórakoztató vele a játék.

OfMonCala Reno Deathrattle Hunter-je16440

Pakli megtekintése

Dane Reno Deathrattle Hunter-je13440

Pakli megtekintése

Végül, de legutolsó sorban van nekünk itt egy Recruit Hunter: bár Kathrena Winterwisp legelőször egy vadonos secret Hunter pakliban futott be a létrán, de a standardban vált olyan kártyává, ami köré komplett paklit építettek. Innen most a vadonos játékosok lestek el bizonyos technikákat a pakli építéshez: Duwinddk az itt bemutatott paklijával Rank 5 és a legendás szintek között mászott felfele igen tisztességes nyerési arányokkal: [Seeping Ozeeling] szerepe hatalmas, olyan lényeket képes előhívni, mint Ragnaros the Firelord.

Recruit Hunter13400

Pakli megtekintése

Mage

A mágus helyzete nem változott a múlt heti jelentésünk óta: legerősebb altípusaival konkrét paklikat igyekeznek célba venni. Az alacsonyabb szinteken az Aluneth Mage nagyon sikeres, Tier 1-es szereplésnek örvend, de amint közeledik a legendás szintek kapuja felé, egészen a Tier 3-ig, a Reno és Exodia Mage pedig a Tier 4-ig hátrálnak vissza.

Az Aluneth Mage a lehető leghatásosabb választás Kingsbane Rogue-ok ellen, de túl korán és túl gyakran veszíti el az asztalt az agresszív paklik ellen. Az itt lévő pakliban található [Primordal Glyph]-ek extra lehetőségeket nyújtanak nektek a lassú paklik kivégzéséhez.

Aluneth Mage4040

Pakli megtekintése

A Reno Mage bármilyen agresszív paklira megfelelő válasz, de nem bír a különböző kontroll paklikkal a szükséges tech lapok hiányában: nem elég erős a lategame-je a Renolock ellen, valamint kell neki a Skulking Geist a Jade Druid-ok legyőzéséhez.

Reno Mage16740

Pakli megtekintése

Az Exodia Mage a lassú paklik büntetésére alkalmas, de most ebből a szempontból a Kingsbane Rogue messze magasan jobban jeleskedik, mivel sokkal konzisztensebb és nem fáj neki annyira a Dirty Rat.

Exodia Mage6620

Pakli megtekintése

Aluneth Freeze Mage7120

Pakli megtekintése

Paladin

A páratlan paladin foglalja el az első helyet a Tier 1-ben. A Secret Paladin ismét kámforrá vált. A robot pilóták lerángatták az Aggro (vagy Breakfast) Paladin-t a Tier 4-be, a Murloc Paladin pedig éppen megüti a kompetitív paklik szintjét.

Secret Paladin6540

Pakli megtekintése

Az Odd Paladin kutatásai nem értek véget: Sinyaev Legend 1 az európai régióban két Ironbeak Owl-lal. Egyes drop-ok tekintetében igen színes a paletta a sikeres összeállítások esetén, Flauros97 ázsiai Legend 4-es felhozatalában két Lowly Squire kapott helyet. Legmagasabb nyerési arányaival a Rank 4-től felfelé, az Odd Paladin nagyon jó választás ma a létrázáshoz, akár hagyományosabb, akár stílusosabb módszerekkel alkotjátok meg a paklit.

Odd Paladin4720

Pakli megtekintése

Pirate Odd Paladin8980

Pakli megtekintése

Az Aggro (Breakfast) Paladin-ról gyűjtött adatokkal ugyanaz a baj, mint legutóbb: a pakli alkalmas számítógép által vezérelt fiókok működtetéséhez, mert olcsó és a játékterve lineáris, de általában jóval rosszabul teljesítenek a normális játékosoknál, így az adatok alapján sokkal gyengébbnek mutatkozik, mint amilyen valójában. Rank 4-től felfelé a meta 2,5%-át teszik ki az aggro paladinok, és rengetegen érték el a legend-et, szóval nem szabad alábecsülni. Bananaramic csavart egyet az alap paklin, amivel top 8-ba került a tornán.

Aggro Paladin4180

Pakli megtekintése

A Murloc Paladin-t továbbra sem érik innovációk és nem ér célt a magasabb szinteken. A standard pakli állóképessége nem elég a vadon nagy halaival szemben. Maguk a kártyák erősek és a tempója vitathatatlanul az egyik legjobb a mezőnyben, de gyenge választás létrázáshoz.

Murloc Paladin11520

Pakli megtekintése

Priest

A pap helyzete változatlan: ugyanolyan népszerű, mint eddig, de a zsiványok iránt megnőtt érdeklődés miatt visszaeset a 3. helyre a kasztok között.

A Big Priest torony magasan a legerősebb paklija a kasztnak, a Tier 1 második felében telepedett le. A múltkor feltüntetett paklija továbbra is szolid választás, viszont mostanában megmagyarázhatatlan oknál fogva többen kitették Barnes szűrét. Nem valószínű, hogy indokolt változtatásról van szó, még annak ellenére is, hogy így a Shadow Essence biztosan nem okoz csalódást. Mindenesetre, ShockiiGodx itt feltüntetett paklija segítségével az amerikai régióban korán Legend 1 lett. Bár Barnes mellőzése erősen megkérdőjelezhető lépés, de a tipikus összeállításokon elvégzett változtatásokat érdemes lehet fontolóra venni.

Big Priest10460

Pakli megtekintése

A legnagyobb változás kaszton belül a Combo Priest népszerűség és teljesítmény növekedéséhez köthető. A legutóbbi meta jelentésünknél épp hogy meghaladta a szükséges számokat az elemzésünkhöz, nagyon alacsonyra becsültük akkor az erejét. Most viszont így, hogy jóval több játékról gyűjthettünk adatokat, mi úgy a Tier 3 környékére raknánk Rank 4 felett. Ehhez köze lehet annak, hogy ma már jóval többen vetik be a sárkányokat: a Duskbreaker-rel a birtokában a pakli képes a korán elárasztott asztalokra reagálni, ami eddig az egyik legnagyobb gyengéje volt. Az általunk feltüntetett paklival RenoJackson az ázsiai szerveren Legend 4 lett a hónap végén. Duskbreaker mellett természetesen itt van még a Psychic Scream is, amivel bármekkora asztalt képes letakarítani a pap, ha kicsúsznának a dolog a kezei közül.

Dragon Combo Priest3480

Pakli megtekintése

A Reno Priest szolid választás maradt ehhez a metához, annak ellenére is, hogy a felépítése igen zűrös, mivel a játékosok nem képesek megállapodni egy optimális lapkészletnél. Hiába vannak tömegek a különböző variánsai mögött, a pakli nem tudott elmozdulni a Tier 2 aljáról. Úgy tűnik hiába közkedvelt, a Reno pap csak pár népszerű meta pakli megveréséhez alkalmas. A magas legendás játékosok többsége a kombós verziót favorizálják, amit itt meg is találhattok.

Reno Priest11920

Pakli megtekintése

A Dragon Priest felkapottsága egy hónap elteltével némileg csökkent. Azt látjuk, hogy talán a játékosok megfogadták a múltkori tanácsunkat és elfordultak a Spiteful-os pakliktól, helyettük pedig inkább midrange-es/kontrollos megoldásokhoz folyamodtak. Ennek következtében a sárkány pap határozottan jobban szerepel, meg van benne a potenciál: DannyDonut az amerikai szerveren Legend 3-ig jutott vele.

Dragon Priest6210

Pakli megtekintése

Mind Blast Quest Priest9360

Pakli megtekintése

Rogue

A zsivány továbbra is élvezi Witchwood-ból szerzett erejét. A közép mezőnyből a 2. helyig menetelni… biztos irigykedhet a több kaszt. Bár az olyan régi klasszikus paklijai, mint az old school miracle vagy tempó rugó régóta teljesen kihaltak, de az Odd és a Kingsbane Rogue megkövetelik a figyelmet Witchwood idejének utolsó heteiben. A két pakli teljesítményének eltérései a különböző ellenfelekkel szemben igen érdekes: ami ellen az egyikük gyenge, azzal szemben a másik jeleskedik. Egy azon érmének a két oldalával érnek fel, a riválisaik sosem tudhatják milyen kezdő kezet szedjenek össze a zsiványokkal szemben. A páratlan paladin képes egyedül jól helyt állni mindkettejük ellenében.

Összességében az Odd Rogue nyerési mutatója a legjobb ma a metában. Fantasztikus mekkorát fordult a zsiványhelyzete, elfeledett kaszt státusza után hónapokkal most a legjobb eredményt tudhatja a magáénak. Az összeállítások nem változtak: a meccsek kezdetén a kalózokkal igyekszik megszerezni magának az asztalt, majd ezt követően a Fungalmancer-rel és a Vilespine Slayer-rel zárja le az ütközeteket. Az egyetlen szóra méltó újítás az utóbbi hetekből az egyik SI:7 Agent helyére került Void Ripper: az ügynök gyakran kínos tud lenni, mivel egyáltalán nincsenek 0 manás spell-ek, a démon viszont alapból jó a totemek elsöpréséhez és a Spreading Plague falának áttöréséhez. Minden itt található pakli gazdája bejutott a torna top 8-ába.

Bananaramic Odd Rogue-ja9120

Pakli megtekintése

Dean Odd Rogue-ja10740

Pakli megtekintése

Habár nem úgy dominál a Kingsbane Rogue, mint a páratlan pajtija, de vele sem árt vigyázni. A győzelmi arányain nem sikerült javítani (hiszen továbbra is a Tier 3-ban tanyázik), de mivel máig egyre többen játszanak vele, így a Kingsbane rugó a mezőny egyik hadurává vált. A terjeszekése miatt gyengülhetett meg ennyire a druida, főleg a legendás szinteknél. Ez a pakli sem változott, egyedül a magasabb legendás szintek játékosai vetették fel kérdésként a tech lapok szükségességét, ugyanis egyre gyakrabban fordul elő a paklijaikban két Evasion és egy Gang Up.

Kingsbane Rogue6460

Pakli megtekintése

Shaman

Az Even Shaman a leggyakrabban előforduló pakli, tekintélyt parancsoló teljesítményével a Tier 2 közepén található: egy olyan midrange pakliról van szó, ami igen kemény köröket képes okozni az ellenfeleinek az overload-os és a mana költségcsökkentő lapjaival. Ma több fajtáját is elétek tárjuk, köztük azt a paklit is, ami remekül teljesített a torna fináléjában, még úgyis, hogy sokszor direkt erre a paklira koncentráltak a paklijaik felállásánál.

Carly Even Shaman-ja7240

Pakli megtekintése

Dean Even Shaman-ja5680

Pakli megtekintése

Bár a Shudderwock Shaman résztvevője a standard meta alakításának, de a vadonban képtelen nyomot hagyni maga után. Még mindig tömeges kísérletezgetések zajlanak Shudderwock-kal, különbféle koncepciókkal, eltérő win condition-ökkel. Olyan alapot keresnek, ami képes ellenállni az aggróknak, és amivel megengedhető a létrázáshoz fontos tech lapok használata (mint a Dirty Rat és a Deathlord). Sokan továbbra is a standard-os pakli mintájára a Lifedrinker-es OTK-ban akarják meglelni a megoldást, mások viszont a jáde termelő lapok és Loatheb csatakiáltásának elegyével akarnak hatalmas, elpusztíthatatlan zöld falat emelni az ellenfeleik elé.

Lifedrinker Shudderwock Shaman13780

Pakli megtekintése

Reno Shudderwock Shaman14780

Pakli megtekintése

Jade Shudderwock Shaman8500

Pakli megtekintése

Az Aggro Shaman az elszántak paklija maradt: a kirobbanó kezdésével és a meglepetés erejével a pakli képes győzelmeket szerezni. Mindazonáltal, mivel a pakli képtelen megszerezni és megtartani az asztalt, így meg sem képes közelíteni a top meta paklik teljesítményét.

Aggro Shaman3680

Pakli megtekintése

Warlock

Ma nagyon jó Renolock játékosnak lenni, hiszen komolyabb szünetet követően most ismét a meta egyik legerősebb, legrettegettebb paklija: rengeteg alternatívája van, ami bizonyítja a típus rugalmasságát, szabadon alkalmazkodhattok vele bármilyen meta körülményhez. A lapjaiból nyerhető értékekkel képesek vagytok szembenézni a meta lassú kontroll paklijaival is. Ne feledjétek, kezdésnek most mutatunk nektek pár példát, de nyugodtan érezzétek magatokat szabadnak és alakítsátok ki úgy magatoknak a saját verziótokat, hogy az feküdjön a saját ízléseteknek és az általatok tapasztal meta trendekhez.

H1J0 Renolock-ja17640

Pakli megtekintése

Dean Renolock-ja17700

Pakli megtekintése

Jelentősen javult az Even Warlock teljesítménye, mert sokkal kiforrottabbá vált a vadonban: a különbféle démonok választékával variálni lehet [Bloodreaver Gul’dan] betöltött szerepét, az anti-aggro-stól kezdve a legfenyegetőbb stílusig.

Even Warlock9240

Pakli megtekintése

Továbbra is jelen van a Cube Warlock, ami bünteti a lassabb kontroll paklikat és a meglepetés erejével vetemedik neki riválisainak: a Possessed Lackey és a Dark Pact nerfjének következtében anti-kontroll paklivá vált, mert hiánya van megbízható eszközből az agresszió kezeléséhez. Épp ezért a legtöbb pakliban élnek a [Skull of the Man’ari]-val és két Doomguard-dal.

Dollmaster Cube Warlock14720

Pakli megtekintése

Taldaram Cube Warlock19720

Pakli megtekintése

A Zoolock feltámadásának szele a standardból elérte a vadont: a formátum olyan rémségei, mint az Imp Gang Boss, a Voidcaller és Loatheb növelték a pakli erejét, de nem eleget, hogy ebben a jóval erősebb környezetben is megállhassa a helyét.

Hybrid Zoolock4400

Pakli megtekintése

Demon Zoolock3480

Pakli megtekintése

Warrior

A harcos a legnépszerűtlenebb a kasztok között, megint. Szegény Garrosh. Mint egy rendes szomszéd… habár, itt van még a Pirate Warrior. Most hogy a meta beállt, és a silence már nem annyira fontos, több paklinál is kicseréltek egy Spellbreaker-t egy Arcanite Reaper-re.

Pirate Warrior6820

Pakli megtekintése

Nem lát sok játékot a Control és a Taunt Warrior, és valószínűleg okkal: a Control Warrior nem képes felvenni a versenyt a vadon többi kontroll paklijával, ahogy kimeríteni se tudja őket olyan hatékonyan, mint a Kingsbane Rogue. A Taunt Warrior-nak picivel több keresni valója akad, de 8 sebzés random célzással egyszerűen nem elég ahhoz, hogy elvigyék létrázni a vadonban. Játszatok velük nyugodtan, ha szeretnétek, de ne várjatok nagy előre lépést velük.

Mill Warrior7520

Pakli megtekintése

Recruit Warrior13100

Pakli megtekintése

Sokan a Patron Warrior-t csapásnak tartják a múltból, de lehetséges, hogy van helye ebben a metában az Odd Paladin ragadozójaként a rengeteg Whirlwind effektjének hála.

Patron Warrior 6940

Pakli megtekintése

Ezzel a meta jelentésnek vége, remélem érdekesnek találtátok ezt a cikket. Írjátok meg véleményeiteket kommentben, hogy ti mi gondoltok a meta helyzetével kapcsolatban, illetve ha bármi kifogásolni valót találtatok a fordításom olvasása közben, arról is jelezettek itt bátrán, mert így fejlődök én is és az írásom is.

Vissza a főoldalra!

meta pakli

További híreink