HírekWarcraft film kritika

Warcraft film kritika

Borovi Bence | 2016.05.29 11:00
7659

Dalaran

Ezen a héten végre - oly sok várakozás után - megérkezett a mozikba a Warcraft film! Nem teljesen spoilermentes kritikámat olvashatjátok a tovább után.

 

Először is két fontos dolog:

  1. Soha nem szoktam kritikát írni - és a jövőben sem tervezem.
  2. Aki teheti eredeti nyelven nézze a filmet, mert ez minden idők legrosszabb magyar szinkronja, bár erről leginkább még azok tehetnek, akik a könyvekben fordították magyarra a neveket. Aki ismeri a magyar Warcraft könyveket, az tudhatja, hogy minden név le van fordítva magyarra (pl.: Fekete kéz (Blackhand), Viharvárad (Stormwind), Elvin Erdő (Elwynn Forest) Szolga ( Thrall ), Büszkemocsár Jaina - bár az utóbbi két név nem szerepelt ebben a filmben).

05.31. Frissítés: Úgy gondoltam, hogy akik nem ismerik a Warcraft világát, azoknak nem fog tetszeni a film, de eddig erre mindenki rácáfolt. Az elmúlt napokban többeket is megkérdeztem, hogy mi volt a véleményük (olyanokat, akik semmit sem tudnak a Warcraft-ról) és nagyon bejött nekik a film, mert izgalmasnak tartották a történetet és végre "varázslatos fantasy-t" láthattak.

Több, mint 8 éve vártam már ezt a filmet és még mindig alig hiszem el, hogy végre elkészült. A Warcraft 1 még 1994 novemberében, vagyis majdnem 22 éve jelent meg, amit számos könyv és játék követett (és még most is érkeznek az újabb könyvek és kiegészítők a World of Warcraft-hoz). Több híresebb külföldi kritikus is azt írta, hogy a World of Warcraft MMO alapján készült a film, azonban ez egyáltalán nem igaz. A film a "The Last Guardian" és a "Rise of the Horde" könyvek alapján, illetve a Warcraft 1 alapján készült. Amennyiben a film sikeres lesz - 160 millió $-ba került - érkeznének folytatások is, tulajdonképpen végtelen mennyiségben (Warcraft Cinematic Universe jönne létre a Marvel Cinematic Universe alapján).

Karazhan

2008-ban már úgy tűnt, hogy előbb-utóbb csak lesz valami a filmből és Uwe Boll szerette volna rendezni a filmet, azonban a Blizzard elküldte őt azonnal. Egy évvel később úgy tűnt, hogy Sam Raimivel (Pókember 1, Pókember 2, Pókember 3) sikerült megegyezniük és ő rendezi a filmet. Azonban később ő kilépett, mert nem tetszett neki a Blizzard története és nem tudtak megegyezni. Végül 2013 januárjában egy hatalmas Warcraft rajongó Duncan Jones (Hold, Forráskód) jelentkezett a Blizzard-nál, hogy szeretné megrendezni a filmet. Azonban, amikor meglátta az eredeti forgatókönyvet (írta Chris Metzen) egyáltalán nem tetszett neki, mert az embereket mutatta be jónak és az orkokat ellenségeknek. Viszont Duncan Jones azt mondta ő csak akkor csinál filmet, ha mindkét frakcióra egyforma hangsúlyt fektetnek és mindkettőt úgy mutatják be, mint a játékokban is.

Megjegyzés: Éppen ettől lesz speciális ez a film, hogy nem abból áll, mint szinte az összes többi film, hogy van egy gonosz és van a jó. Hanem itt az orkok és az emberek egymás ellenségei, de mégsem lehet egyikről sem kijelenteni, hogy ők lennének a gonoszak. Persze ezt sokkal nehezebb megvalósítani, de ez a Warcraft történetében is mindig így volt, ez teszi különlegessé. Sikerült-e?

Véleményem szerint igen. Aki csak egy kicsit is érdeklődik a Warcraft iránt, annak ez a film kötelező darab. A tájak gyönyörűen néznek ki, az orkok elképesztően jól meg lettek csinálva és óriási méretű csaták zajlanak le a filmben.

Durotan

Duncan Jones rendezése egészen lenyűgöző lett, hiszen a hatalmas csatákat olyan nagyszerű felvételekkel és kameramozgásokkal mutatja be, hogy teljesen olyan érzés lesz, mintha ott lennél a filmben. (Megjegyzés: A filmet IMAX 3D-ben néztem meg (egyelőre kétszer), erre a filmre egyértelműen mindenkinek az IMAX-et javaslom. Nem is a 3D miatt javaslom ezt a formátumot (de egyébként átlagon felüli a 3D), hanem az óriási IMAX vászon miatt. A hatalmas terek és csaták ezen érezhetőek igazán. Ha valakinek erre nincs lehetősége, akkor inkább a 2D-t válassza, mint a digitális 3D-t.).

A film az első háborút dolgozza fel, de nem egy az egyben az eredeti történet alapján készült. A film vége nem lett annyira tragikus, mint az eredeti történet szerint, ami talán nem is baj, mert amennyiben lesz folytatás, így több lehetőség is nyílik a forgatókönyvírók számára izgalmasabb történet létrehozására és a második háború felépítésére.

Nekem nagyon tetszett a film, sőt akik semmit sem tudnak a Warcraft történetéről, még ők is bele tudták magukat élni a filmbe. Mindezek ellenére nem gondolom, hogy a film tökéletes lenne. A film elején egy 5-10 perces részletes ismertetése a jelenlegi helyzetnek és a világok bemutatásának szükséges lenne azok számára, akik semmit sem tudnak a Warcraft-ról, így számukra is még élvezetesebb lehetne a film. A film elején szó szerint rázúdulnak a nevek a nézőkre és itt bizony jó néhányan (akik nem ismerik a történetet) nézhetnek, hogy mi is történik itt (főleg a magyar szinkron esetében, amikor egymás után sorolják, hogy Végzetpöröly Orgrim, Feketekéz, Örjöngő koponya és Dérfarkas). Kicsit szánhattak volna több időt Blackhand és Llane bemutatására, hogy jobban megismerje őket mindenki. A filmben nagyon sok lényeges szereplő meghal és egy-két szereplő halálakor talán egy fél perccel tovább még mutathatták volna, hogy még drámaibb legyen a hatás. Persze ez egy háborús film, ahol nincs idő a halottakra, mert akik még élnek azoknak muszáj tovább harcolniuk, ezért lehetséges, hogy így tökéletes, ahogy a filmen láthatjuk.

Még esetleg azt tudnám felhozni, hogy a gyönyörű tájakat, városokat (főleg Dalaran) csak egy pillanatra mutatják, pedig bizony még elnéztem volna 1-2 percig.

Lothar

A színészi játékról nem tudok sokat elmondani, hiszen nekem azzal soha nincsen semmi bajom és most sem volt. Azért sem vagyok kritikus, mert én az ilyet nem tudom megállapítani. Viszont a filmben Khadgar és Garona kapja a legtöbb figyelmet, ezért ők lesznek a legszerethetőbb karakterek és őket ismerjük meg leginkább. Az orkokat pedig számítógéppel készítették, (kivéve Garona) ami számomra teljesen hihetetlen. Mikor ott van egy csomó ork és mindegyik máshogy néz ki, (felfedezhető Grommash is) különböző érzelmeket fejeznek ki. Ahogy Orgrim néz, amikor Durotan és Gul'Dan küzdenek, minden érzését lehet látni rajta  - egyszerűen lenyűgöző.

Összegzés

Nagyon kevés (jó) fantasy film készült egyelőre. Nagyon hiányzott már egy olyan film, ahol igazán sok varázslatot és effektet láthatunk, de végre elkészült a Warcraft és több ezer vizuális effekttel van tele, többek között olyan varázslatokkal, melyeket még soha nem láthattunk filmben. A csaták hatalmasak, a történetben sem kiszámítható és még azok számára is élvezhető a film, akik nincsenek otthon a Warcraft világában. Természetesen vannak apróbb hibái leginkább, hogy nem vezeti fel jól a történetet, de aki igazi Warcraft rajongó annak ezzel nem lesz baja.

Megjegyzés: Én úgy mentem el a filmre (először még május 25-én 21:45-ös első IMAX vetítésre), hogy imádom a Warcraft-ot, de sajnos nem tetszettek a trailer-ek (az összes WoW-os kiegészítő előzetesét sokkal jobbnak tartom), ezért most először attól féltem, hogy ezt a Blizzard nagyon elrontotta, de szerencsére a végleges film nagyszerű lett és teljesen más, mint ami a trailerekből lejött (továbbá sokat javítottak még az effekteken és a karaktereken is az előzetesek óta, illetve több dolgot még kivágtak, ami az előzetesekben szerepel).

Azeroth-ért!

AZEROTHÉRT!

Értékelés: 8/10.

Mindenképpen ajánlom a fantasy rajongóknak (LotR), a Warcraft rajongóknak pedig kötelező (és nem torrenten, mert ha szeretnétek folytatást, ahhoz bizony el kell menni a moziba, hogy megtérüljön a film költsége).

Nektek, hogy tetszett a film?

Film adatok:

Hossz: 123 perc. (Besorolás: 12+)

Universal Pictures/Legendary Pictures/Blizzard Entertainment/Atlas Entertainment

Rendezte: Duncan Jones. Forgatókönyv: Charles Leavitt, Duncan Jones, Chris Metzen (Blizzard-tól). Kamerák: (color, Arri Alexa HD, widescreen, 3D). Zene: Ramin Djawadi.

Szereplők:

Travis Fimmel (Anduin Lothar), Paula Patton (Garona), Ben Foster (Medivh), Dominic Cooper (Llane Wrynn), Toby Kebbell (Durotan), Ben Schnetzer (Khadgar), Rob Kazinsky (Orgrim), Clancy Brown (Blackhand), Daniel Wu (Gul'Dan), Ruth Negga (Lady Taria), Anna Galvin (Draka).

warcraft film kritika

További híreink