HírekMeta jelentés 2022. első hetéről

Meta jelentés 2022. első hetéről

| 2022.01.16 14:00
1814

Maestra

Üdvözöl titeket újra a Vicious Syndicate, a Data Reaper Report sorozatuk 218. részével! Ma meglessük hogyan alakult a standard meta térképe 2022. január 5. és 11. között.

A jelentés több mint 225.000 lejátszott mérkőzés alapján került összeállításra.

Az eredeti cikk angol nyelven a Vicious Syndicate oldalán:

A kasztok aránya

Az elnyomás kezd apokaliptikus méreteket ölteni a standardban, a mezőny összeroppan a zsivány szorításától. A Thief Rogue népszerűsége minden kasztét felülmúlja a gyémánt 4-en túl. A rugók játékszámban a legendás szintek 30%-át foglalták el. A top 1000-en belül már közel járnak az 50%-hoz, és mivel a létra szerepe még fontosabb volt a kompetitív események fényében, és a játékosok a lehető legjobb helyeken akartak zárni, úgy véljük, a hónap végén a top 100-ban ezt sikerülhetett is átlépniük. A kaszt további térnyerése főleg a Poison Rogue érdeme, aminek népszerűsége pár napja igen komolyat nőtt, és egy új altípusa született Maestra of the Masquerade-dal. Így van, álcázott Poison Rogue-ok Wildpaw Gnoll-okkal indultak portyázásnak.

Minél kevesebbet említjük a mezőny maradékát, annál jobb. Ez a jelentésünk viszonylag rövid lesz, mert majdnem minden kaszt haláltusát vív. Szinte egyetlen szóra érdemes felfedezés sem történt. Mert bár vért izzad, a formátum képtelen megválaszolni az égető kérdést: meg lehet állítani a zsiványokat?

rogue

Talán a druida kasztja az egyetlen, aminél nőtt az érdeklődés a megtépázott tavernában, a Ramp és a Beast Druid is próbál tenni valamit.

A Bolner és a Quest Shaman levegőért kapkodnak, igyekeznek fennmaradni a felszínen, míg a sámán több pakliját már régen elnyelte a mély. A Wildfire Mage népszerűsége nevetségesen megtévesztő, a Mozaki Mage pedig nem hajlandó elhagyni a magasabb szinteket. A Handlock, a Libram Paladin, a Face Hunter, és a Fel Demon Hunter tábora is, mind szerény egyletekké silányultak. Statisztikailag, a legendás szintek tetején sokkal hamarabb találkozhattok papnak álcázott rugóval, mint valódi pappal. Végül pedig, kétszer gyakrabban akadhattok papba, mint harcosba. A Quest Warrior csupán a legendás szinteken kívül jelenség, egyedül ott nem vicc kategória.

A kasztok értékelései

A halálos döfés

 • Ha azt hinnétek, a dolgok már nem fordulhatnak rosszabbra a múlt hét után, gondoljátok újra. Kiderült, a Maestra Poison Rogue mellett a Maestra Thief Rogue egy teljesen korrekt pakli benyomását kelti.
 • Az új Poison Rogue, tarsolyában a kasztja számára fellelhető minden beteg kártyával, felfoghatatlanul erős, és új, félelmetes magasságokba emelkedett. A pakli típus már a legendás szintek legjobbja lett, de ne legyetek megvezetve, népszerűsége villámgyorsasággal emelkedik tovább, mert több játékos még nem is értesült az új változata híréről. Köröket ver mindenre a metában.
 • A Wildpaw Gnoll-okkal az oldalán annyit javult az agresszív paklik ellen, hogy most már egyedül a Face Hunter és a Taunt Druid képest bármi ellenállást tanúsítani. Úgy becsüljük, a Maestra Poison Rogue helyzete enyhén fölényes a Maestra Thief Rogue-gal szemben. Tehát ez az erősebb Maestra pakli, és ha ez még nem lenne elég, a Maestra Thief Rogue-nak csupán Rustrot Viper-ek bevetésével nyílhatna esélye a fordításra.
 • Ha azt hittétek a Thief Rogue egy elnyomó zsarnok, nézzétek mit művel a Poison Rogue a mezőny maradékával a legendás szintek tetejénél, pusztán 13%-os jelenléttel (ami minden nappal rohamosan nő). Egyszerűen tönkreveri a formátumot, az egykor állítólag erős, kompetitív paklikat a Tier 3-ba száműzi, míg a gyengébbeket a földdel teszi egyenlővé. Csupán két pakli akad a zsivány párosán kívül, ami képes pozitív eredményeket hozni. Ha a Poison Rogue-ot hagyják hetekre garázdálkodni legújabb változatával, félő a Hearthstone még kínjában letörli magát mindenki eszközéről.
 • Az, hogy a Maestra Poison Rogue zavartalanul szökik legújabb paklijával, garantálja pestise terjedését a létra minden szegletére, míg végül már semmi sem állhat a pusztítása útjába. Valóban, nincs menekvés a Poison Rogue pokolból, amíg nem érik jelentős gyengítések a lapjait. Valamit kezdeni kell a Cloak of Shadows-zal és Shadowcrafter Scabbs-zel. Valamit tenni kell a Wildpaw Gnoll-lal.
 • „Csak használj viperákat”, azt mondod?  Nos, Rustrot Viper-ekkel támadni a Poison Rogue-ot azért gond, mert a kártya teljesen hasztalan a Thief Rogue ellen. Ha az egész mezőny viperákért nyúlna, csupán a Thief Rogue-ot erősítenék, emlékeztetve rá mennyire bivaly továbbra is. Scabbs teljesen sarokba szorította a mezőnyt, nincs fegyver, ami mindkét paklijára hatásos.

Hogger

A kasztok bekezdéseinél ezúttal csupán pár finomítást említünk, amit elengedhetetlennek találtunk fájdalomcsillapítás gyanánt. Ebben a metában a legtöbb kaszt halálra van ítélve, képtelenek igazodni a körülményekhez. A tanulság: nem a rugó paklijaival merészkedni a létrára tetemes hátrányt jelent. Mutatjuk is néhány pontban miért:

A Beast Druid az egyik túlélője a metának, ám folyton zsiványokba botlani továbbra sem túl kellemes. Jó teljesítményét főleg a Ramp Druid-nak köszönheti, ami a Wildpaw Gnoll-ok rajtaütésivel a Tier 3-ba csúszott, és amit megérdemeletlenül sokat játszanak.

A sámán már nem képes kezelni a rugót. Addig állta a sarat, amíg a Poison Rogue el nem kezdett Wildpaw Gnoll-kal társulni. Onnantól fogva kasztjának befellegzett. A Bolner és a Quest sámán, a kaszt kompetitív reményének utolsó bástyái, omladoznak.

A Wildfire Mage mosolyogva rohan a vesztébe. A Mozaki Mage-et megbénítja a Poison Rogue. Viszont Tier 1 lehetne a magasabb szinteken, ha a Poison Rogue-ot eltörölnék. Fontos ezt észben tartani, mikor majd balanszolásra kerül sor. Féljük a jövőt, ahol az utolsó két ragadozója nélkül, érintetlenül maradna. Nem akarjátok a Poison Rogue zsarnokságát a Mozaki Mage-ére cserélni.

 • A Handlock egykor a meta megmentőjének számított, kordában tartva a Thief Rogue-ot. De többé nem a Thief Rogue az első számú ellenség. Az már a Poison Rogue, amit képtelen kezelni.
 • A paladin tisztességgel küzd, ám neki sem sok esélye akad a Poison Rogue megállítására, hát még, ha a rugó uralmára reagálva gyakrabban élnek viperákkal, amit a paladin is megszenved.
 • A Face Hunter változatlanul ellenszere a Poison Rogue-nak, viszont a Wildpaw Gnoll-kal a képben kezd nehezedni a helyzet, és a Thief Rogue még mindig eltapossa, szóval itt sincs kiút. A Thief Rogue jelenleg is sokkal népszerűbb a Poison Rogue-nál, így megvédi testvérét egyetlen hatékony és kompetitív ragadozóitól.
 • A zsiványok átáramlása a Poison Rogue-hoz várhatóan még jobban megkeseríti majd a Fel Demon Hunter életét. Épp úgy, mint a Handlock-ét. Kezdetben meg volt benne a válasz lehetősége a Thief Rogue fenyegetésére, ám ez a remény már rég szertefoszlott.
 • A legendás szintek tetejénél a Quest Priest erősebb, mint a Quest Warrior. Nem hittük, hogy valaha ilyet írunk. De természetesen mindkét kaszt egy nagy hulladék, szóval lényegtelen. A Tier 4 párbajt ti nyertétek, pap játékosok.

Kasztok áttekintése és paklik

Rogue

A játéknak vége. A Poison Rogue, oldalán Maestra of the Masquerade-dal és a Wildpaw Gnoll-okkal, a Hearthstone történetének egyik legelborultabb paklija. Immár korai gnollok gondoskodnak róla, hogy még az agresszív paklik se tudják elkapni a Poison Rogue-ot. Aminél ráadásul a legmegbízhatóbbak a gnollok, hiszen a Swindle az esetek felében a kezébe adja őket. Ez hatalmas légteret biztosít a paklinak: minden riválisa védekezésre kényszerül ahelyett, hogy bármi nyomást gyakorolhatnának rá, pedig szorít az idő is, mert már az ötödik körtől kezdve, szinte érinthetetlen a Cloak of Shadows-ok, és Shadowcrafter Scabbs sorozata miatt.

Hely felszabadítás okán a Sinister Strike-oknak, és egy Preparation-nek mennie kellett. A Tradeable kártyák rendkívül fontosak ebben a változatban, hisz egyedül ezekkel tudjuk csökkenteni a gnoll-ok költségét. Talán eljuthatunk arra a pontra, mikor a Rustrot Viper értelmet nyerhet tech lapként a tükör meccsekre (az egyik SI:7 Extortion helyén), viszont ez komolyan gyengítené a Swindle-t minden ellen, kivéve talán a paladint. Lényegében, célunk minél kevesebb lényt használni, kiváltképp kerülni a kaszt semlegeseket a Maestra változatnál.

Poison Rogue

Pakli megtekintése

Készítő: BuBi (Diamond Common) - Kraftolás: 7440 Hiányzó Dust: -

Összes értékelés: 0 Értékeld a pakli oldalán!

Rogue lapok

Core szettPreparation x1

United in Stormwind kiegészítőBlackwater Cutlass x2

Core szettDeadly Poison x2

Forged in the Barrens kiegészítőParalytic Poison x2

United in Stormwind kiegészítőSI:7 Extortion x2

Scholomance Academy kiegészítőSecret Passage x2

United in Stormwind kiegészítőGarrote x2

United in Stormwind kiegészítőMaestra of the Masquerade x1

Forged in the Barrens kiegészítőSilverleaf Poison x2

Darkmoon Faire kiegészítőSwindle x2

Forged in the Barrens kiegészítőWicked Stab (Rank 1) x2

Forged in the Barrens kiegészítőSwinetusk Shank x2

Darkmoon Faire kiegészítőCloak of Shadows x2

Scholomance Academy kiegészítőCutting Class x2

Wildpaw Gnoll x2

Shadowcrafter Scabbs x1

Semleges lapok

United in Stormwind kiegészítőGuild Trader x1

Módosított lapok: Ez a pakli olyan lapokat is tartalmaz, amelyek módosítva lettek a pakli készítése óta, ezért előfordulhat, hogy ez a pakli már nem olyan hatékony! A módosított lapok piros háttérrel vannak jelölve!

Gyűjteményed alapján hiányzó lapok:

A hiányzó dustot és a neked hiányzó lapokat nem láthatod, hiszen nem vagy bejelentkezve. Ilyen és ehhez hasonló hasznos funkciókhoz jelentkezz be, vagy regisztrálj!

Thief Rogue 8280

Pakli megtekintése

Garrote Rogue 4720

Pakli megtekintése

Stormwind-quest Rogue 9920

Pakli megtekintése

Thief Rogue 9400

Pakli megtekintése

Druid

Nem találtunk erősebb Beast Druid-át a múlt héten feltüntetettnél. Kitettük Mutanus the Devourer-t a Ramp Druid-ból, szinte semmi haszna a zsivány ellen. Helyette raktunk még egy Guess the Weight-et.

Beast Druid

Pakli megtekintése

Készítő: BuBi (Diamond Common) - Kraftolás: 10200 Hiányzó Dust: -

Összes értékelés: 0 Értékeld a pakli oldalán!

Druid lapok

Scholomance Academy kiegészítőAdorable Infestation x2

United in Stormwind kiegészítőDruid of the Reef x2

Scholomance Academy kiegészítőNature Studies x2

United in Stormwind kiegészítőComposting x2

Forged in the Barrens kiegészítőLiving Seed (Rank 1) x2

United in Stormwind kiegészítőMoonlit Guidance x2

Forged in the Barrens kiegészítőThorngrowth Sentries x2

Frostwolf Kennels x2

United in Stormwind kiegészítőOracle of Elune x2

Scholomance Academy kiegészítőSpeaker Gidra x1

Darkmoon Faire kiegészítőArbor Up x2

Wildheart Guff x1

Frostsaber Matriarch x2

Darkmoon Faire kiegészítőUmbral Owl x2

Semleges lapok

Ivus, the Forest Lord x1

United in Stormwind kiegészítőPeasant x2

Forged in the Barrens kiegészítőKazakus, Golem Shaper x1

Gyűjteményed alapján hiányzó lapok:

A hiányzó dustot és a neked hiányzó lapokat nem láthatod, hiszen nem vagy bejelentkezve. Ilyen és ehhez hasonló hasznos funkciókhoz jelentkezz be, vagy regisztrálj!

Ramp Druid 9960

Pakli megtekintése

Clown Druid 6480

Pakli megtekintése

Stormwind-quest Druid 7100

Pakli megtekintése

Darkmoon-C'Thun Druid 6040

Pakli megtekintése

Taunt Druid 4580

Pakli megtekintése

Shaman

A Bolner Shaman a pakli, ami büntetlenül megengedhet két viperát is magának. Betettük még segítségnek a The Lurker Below-t is a Thief Rogue meccsekre. Egyéb korai megfigyelés: a Burn Shaman-nak kell Bru'kan of the Elements.

Bolner Shaman 9680

Pakli megtekintése

Stormwind-quest Shaman 5400

Pakli megtekintése

Freeze Elemental Shaman 5400

Pakli megtekintése

Freeze Shaman 10920

Pakli megtekintése

Elemental Shaman 5240

Pakli megtekintése

Burn Shaman 5560

Pakli megtekintése

Mage

A Mozaki Mage-nek most már két Ice Barrier-t is használnia kell, ha bármi ellenállást szeretne tanúsítani a Poison Rogue-gal szemben. Segítenek a Face Hunter-nél is, ami szintén nehéz ellenfél. Ezért kitettünk egy Hot Streak-et (nem fontos), és egy Brain Freeze-et.

Mozaki Mage 3860

Pakli megtekintése

Wildfire Mage 6400

Pakli megtekintése

Wildfire Mage 8720

Pakli megtekintése

Warlock

Egyre fontosabbá válik a Cult Neophyte-ok szerepe a Handlock-nál, még a legendás szintek tetején kívül is. Értelmetlen viperákkal menni a Poison Rogue-okra, ha túl sokukkal találkoztok, érdemesebb paklit váltani.

Stormwind-quest Handlock 9360

Pakli megtekintése

Paladin

Buff Paladin 12920

Pakli megtekintése

Libram Paladin 16200

Pakli megtekintése

Hunter

Face Hunter

Pakli megtekintése

Készítő: BuBi (Diamond Common) - Kraftolás: 6280 Hiányzó Dust: -

Összes értékelés: 1 Értékeld a pakli oldalán!

Hunter lapok

Scholomance Academy kiegészítőAdorable Infestation x2

Scholomance Academy kiegészítőDemon Companion x2

Scholomance Academy kiegészítőTrueaim Crescent x2

Scholomance Academy kiegészítőWolpertinger x2

United in Stormwind kiegészítőDoggie Biscuit x2

Core szettQuick Shot x2

United in Stormwind kiegészítőAimed Shot x2

United in Stormwind kiegészítőRamming Mount x2

Forged in the Barrens kiegészítőPiercing Shot x2

Darkmoon Faire kiegészítőRinling's Rifle x1

Forged in the Barrens kiegészítőWarsong Wrangler x2

Forged in the Barrens kiegészítőBarak Kodobane x1

Darkmoon Faire kiegészítőTrampling Rhino x2

Semleges lapok

Ashes of Outland kiegészítőGuardian Augmerchant x2

Scholomance Academy kiegészítőIntrepid Initiate x2

Irondeep Trogg x2

Gyűjteményed alapján hiányzó lapok:

A hiányzó dustot és a neked hiányzó lapokat nem láthatod, hiszen nem vagy bejelentkezve. Ilyen és ehhez hasonló hasznos funkciókhoz jelentkezz be, vagy regisztrálj!

Big-Beast Hunter 12680

Pakli megtekintése

Stormwind-quest Hunter 10120

Pakli megtekintése

Demon Hunter

Fel Demon Hunter 5800

Pakli megtekintése

Deathrattle Demon Hunter 6360

Pakli megtekintése

Warrior

Stormwind-quest Warrior 4660

Pakli megtekintése

Priest

Big Priest 12400

Pakli megtekintése

Miracle Priest 5020

Pakli megtekintése

Stormwind-quest Priest 13140

Pakli megtekintése

A hét meta bontói

A Poison Rogue létezése kezdettől fogva kényelmetlenül érintett minket. ZachO korábban podcast-ünkben említette: „sosem akarnád, hogy a Poison Rogue a formátum pillérévé váljon”. Ez még akkor történt, mikor a pakli egy igen szerény Tier 3-4 résztvevő volt, és senki sem tartott tőle. Egyesek Weapon Rogue-nak nevezték. Szerintük a Poison jelző mindig is jobban öltöztette.

Napjainkra elérte végső formáját. Kártyáit rendeltetésüknek ellentmondva, beteg módon elegyíti: Wildpaw Gnoll-okat Maestra of the Masquerade-dal, egyetlen igazi tolvaj kártya használata nélkül, és ennek a párosításnak az ereje minden, csak nem normális.

Poison Rogue 7440

Pakli megtekintése

Nem gondoljuk kimondottan nehéz feladatnak a standard balanszolását: Wildpaw Gnoll, Cloak of Shadows, Shadowcrafter Scabbs gyengítés kell. Ahogy a Mozaki Mage sem maradhat érintetlen, mert ez a pakli sem hajlandó érdemben játszani, belőle lehet a „következő probléma”.

Legyen meg mindez, és talán végre feltámadhat az ígéretes, változatos meta, amit még hetekkel korában jósoltunk.

Alterac Valley

Vissza a főoldalra!

meta standard

További híreink