HírekMeta jelentés a 2018-as év 19. h...

Meta jelentés a 2018-as év 19. hetéről

| 2018.05.22 09:00
3016

paladin artwork

Üdvözöl titeket újra a Vicious Syndicate, a Data Reaper Report sorozatuk 91. részével! Ma meglessük hogyan alakult a standard meta térképe május 9. és 15. között.

A jelentés 55.000 lejátszott mérkőzés alapján került összeállításra.

Az eredeti cikk angol nyelven:

Az oldalon megjelent előző rész:

De mielőtt belevágnánk, van pár fontos közleményünk:

  • A bejelentett balansz változtatás miatt - ami május 22-én érkezik - a Data Reaper Report egészen május 31-ig szünetelni fog. Mert mint mindig, a balansz változtatások teljesen fel fogják forgatni a metát és időre lesz szükségünk az algoritmusaink beállításához, hogy beazonosíthassuk és kellő mennyiségű adatot gyűjthessünk az új paklikról.
  • A legközelebbi Wild meta jelentést május 20-án tesszük közé, a balansz változtatásoktól függetlenül. Addig is: a létra és quest változtatások óta mindkét formátumban jelentősen csökkent az általunk rögzített meccsek száma. A vadon esetén ez a probléma jóval drasztikusabb, amiről a formátum iránti érdektelenség és/vagy a meta jelenlegi helyzete tehetnek. Ilyen feltételek mellett nem tudunk olyan meta elemzést csinálni, ami jelentőséggel is bírna. Így mi inkább egy vélemény központú jelentést tervezünk készíteni, aminek alapját a vasárnapi (2018. május 20.) eredmények fogják adni. Utána egészen addig, amíg a formátumban játszók száma nem haladja meg ismét az elfogadhatót, addig a vadon meta jelentés szünetel. Fennállásunk óta először kellett így döntenünk.
  • Csak hogy legyen némi rálátásotok a dologra: a követőinknek csupán 1%-a osztja meg velünk a játékban elért eredményeiket, amivel támogatják a munkánkat. A közönségünk nem fogyott, épp ellenkezőleg: máig gyarapodik, tehát változatlanul van igény a munkásságunkra. Ha érdekel titeket a projektünk és szeretnétek látni a továbbiakban is, akkor kérjük, csatlakozzatok ehhez az 1%-hoz. Már 2%-os közreműködéssel megszűnnének ezek a problémák. 5%-nál akár sokkal részletesebb elemzéseket is előállíthatnánk (például megadhatnánk a különböző paklik készség padlóját és plafonját). Ezt mind ingyen kínáljuk, pártalanul részletes kidolgozottsággal, ennek a fennmaradása egyedül a ti kezetekben van. Csak egy kicsit gondoljatok bele, higgyétek el megéri.

A kasztok aránya

  • Összes rang
  • 4-1-es rang
  • Legenda rang

Hearthstone meta statisztikák

Hearthstone meta statisztikák

Hearthstone meta statisztikák

A balansz változtatások bevezetése nem érkezhet elég korán, a meta összképe egyre fakóbb: az Even (páros) Paladin-ok kezelhetetlenné váltak, számuk minden szinten vészes szinteket kapargat. Jelenleg 23%-nál tartanak a legenda kapujában és ez csak zavartalanul nő tovább.

A Warlock foglalja el a második helyett, aki már szintén nagy hátránnyal követi a paladin-t. A Control Warlock-ok létszámban beérték a Cube Warlock-okat a legendás szinteken, ami várható volt, hiszen ma azon kevesek egyike, akik képesek felvenni a harcot az Even Paladin-nal. A Zoo halott.

A The Caverns Below a Hearthstone történetének egyetlen olyan lapja a játék hivatalos indulása óta, amit kétszer kellett nerfelni!

A Quest Rogue a magasabb szinteken örvend a legnagyobb népszerűségnek, mint a kontroll paklik könyörtelen réme. Ugyanitt az Odd (páratlan) Rogue-ok tovább fogyatkoztak, már alig lehet találkozni velük.

A Tempo Mage az első számú ragadozója a Quest Rogue-nak, így jelenléte a zsiványok portyázásaitól függ. Ahogy Big-Spell Mage-nek is, csakhogy ő nem kér belőlük, ezért olyan ritkán látott vendég a felsőbb szinteken.

A Control Priest változatlanul terjed az olyan játékosok körében, akik szembe kívánnak szállni a paladin-okkal és a warlock-okkal egyaránt, így továbbra is csiszolgatják az paklit. Felbukkant egy Quest Priest is a horizonton és ígéretesnek néz ki.

A Spiteful Druid a harmadik legnépszerűbb pakli a Rank 4-es és 1-es szint között, de a legendás szinteken látványosat zuhant, amivel itt már csupán 7. a kasztok között. A Taunt Druid-ok eltűnni látszanak, a helyzetükön csak a balansz változtatás segíthet.

A legutolsó trió, a Warrior, a Hunter és a Shaman nagyon le van szakadva a mezőny mögött a legendás szinteken. Mind kivétel nélkül képes felmutatni nem egy kompetitív paklit, amik még sikeresek is voltak a tornán, de az érdeklődés irántuk nem változott.

A kasztok értékelései

  • Összes rang
  • 4-1-es rang
  • Legenda rang

statisztikák

statisztikák

statisztikák

Az Even Paladin minden szinten tökéletes 100 pontot ért el a Meta Score-on és ennek hatása a legendás szinteken a legkárosabb. Csak egy röpke pillantás a diagramra elég ahhoz, hogy lássátok mennyire elfajultak a dolgok: senki nem érhet a pakli teljesítményének közelébe, a Cube Warlock is tisztes távolságot tartva halad mögötte.

A múlt heti módosítások a paklin minden szinten javulást hoztak a nyerési statisztikáiban, legerősebb riválisai pedig mára megadták magukat. Az Even Paladin áldozatai immár nem szentelnek neki feleslegesen figyelmet: a teljes mezőny a Call to Arms bakancsa alatt szenved, további paklik estek és esnek lejjebb a Tier szinteken. Ha szeretitek égve látni a világot, akkor ez a pakli a ti ízléseteknek megfelelő.

Az 50% feletti klub kevés tagot számolhat: kiesett innen a Spiteful Druid, aminek látva a Paladin-ok elleni teljesítményét ez nem ért minket váratlanul, és ugyanezt elmondhatja magáról a Tempo Mage is.

A Control Priest örülhetett a változás eljövetelének, hiszen többek közt ezúttal nem érintett benne. Jogosan merülhetnek fel bennetek kételyek a jövőjét illetően, hiszen nagyszerű szereplése ebben a métában azzal a két kaszttal szembeni eredményeinek köszönhető, akiket elér majd a nerf kalapácsa. Viszont maga a pakli elég rugalmas ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjon egy új metához, és az asztalokon lévő forgalom várható csökkenésével is szabad teret nyerhet magának. A Control Priest a Tempo Mage-dzsel karöltve bizakodóan várhatja az új metát.

A Murloc Paladin még mindig a páros ellenlábas árnyékában él, a nerfeket követően viszont ezzel a paklival léphet tovább a kaszt. A Quest Rogue nyerséi mutatói javultak a fejlesztéseinek és a meta alakulásának hála, nincs helye kegyelemnek, ha kijátssza a Crystal Core-t. A Control Warlock is csatlakozhatna a nagyokhoz, ha nem lenne pár igen kellemetlen ellenfele. Ez a három pakli jöhet még esetleg szóba, ha nem akartok tetemes hátrányból indulni a legendás szinteken.

...De akkor, hogy pozitívan zárhassuk ezt a blokkot: a nerf hullám szinte az összes top paklit érinteni fogja. Ennek elméletben jó hatással kell lennie a metára, az eddig elhanyagolt paklik számára ismét lehet remény. Persze ez nem garantált, de a mai napokban ezt a balansz változtatást csak üdvözölni lehet.

Ha unjátok a metát, és netán meg vannak hozzá a lapok, akkor a Quest Priest egy nagyon érdekes választás lehet számotokra: már majdnem elérte az 50%-os nyerési rátát. A Taunt Warrior nagyon jónak számít, még ha nem is olyan felkapott most.

Kasztok áttekintése és paklik

Paladin

A Paladin ma egy domináns kaszt, ami senki előtt nem titok: az Even Paladin leigázta a metát, ellenállásnak pedig már nincs nyoma. Számaival a legendás szinteken lassan bekerülhet a Hearthstone történetének legerősebb paklijai közé.

A fejlődésében sincs megállás, a játékosai jelenleg három helyre tartanak válogatást. A kettes drop szerepéért folytatott küzdelemben úgy tűnik a Plated Beetle előnyösebbnek bizonyul a Dire Wolf Alpha ellenében: a farkas nem elég erős, ha nincs bevédve taunt-tal, a bogár értékei alapból jobbak és az a 3 armor is nagyon hasznos tud lenni bizonyos meccseken. Versengés folyik még a The Lich King és egy Argent Commander között: a parancsnokkal gyorsan lehet reagálni a váratlan helyzetekre, jó kivégzésnek és még Val'anyr-rel is jól kombózható. A Lich King egy komoly leküzdendő akadályt jelent az ellenfelek számára az asztalon, jelentős erőt lehet nyerni a Death Knight lapjaival a lassabb meccsekhez és még a gyorsabb ütközetek lezárásához is alkalmas. Az általunk feltüntetett standard listával DamDam Legend 7-ig jutott.

A Bloodmage Thalnos-szal való próbálkozásokkal pedig felhagytak: a Loot Hoarder-ek jobbak a Call to Arms-hoz, sokkal agresszívabb asztal teríthető a 2-es támadó értékükkel. A vérmágus viszont jól kombózik együtt a Consecration-nel.

Murloc Paladin is erős: sem Genn, sem Baku nem szólhat bele, hogy mit rakhattok a paklitokba és ez lehet az Even Paladin örökségének várományosa a Call to Arms nerfjét követően. Most viszont igen vegyesen teljesít: ami miatt ma nem kellendő, az a warlock-okkal szembeni pocsék teljesítményének tudható be.

Az Odd Paladin szereplése lassan tükrözi a népszerűségét. Egyre több probléma lép fel nála: roppant agresszív és együgyű pakli, és pont emiatt könnyen kezelhető, nem tudja meglepni az ellenfeleit, ami a jövőjére nézve aggasztó.

Standard Even Paladin 9020

Pakli megtekintése

StanCifka Even Paladin 10620

Pakli megtekintése

BoarControl Murloc Paladin 6200

Pakli megtekintése

Fenom Murloc paladin 6240

Pakli megtekintése

Standard Odd Paladin 4380

Pakli megtekintése

Warlock

A warlock stabil, konzisztens és rendkívül erős – ahogy múlt héten is, ahogy múlt hét előtt is, ahogy az előtt is, és még sorolhatnánk…

Cube Warlock egyértelműen a legjobb választás kaszton belül, de meg kell említenünk, hogy az Even Paladin mára komoly kihívássá vált számára, és a Tempo Mage és a Quest Rogue sem könnyíti meg a dolgát. Viszont aggodalomra semmi ok, ezek csupán parányi gyengeségek, egy pakli sem jelent neki komolyabb fenyegetést. A mai kő-papír-olló metában a Cube Warlock valami egészen más sportot űz.

Cubelock

Control Warlock minden figyelmét az Even Paladin elleni küzdelmeknek szenteli, ezért a célért még a többi riválisait is hanyagolja. Az erőfeszítési pedig a Paladin egyeduralmának eljövetelével kifizetődöttek. Még mindig egy nagyon jó védekezős pakli, ami az alsóbb szinteken remekel, ahol nincsenek Quest Rogue-ok. Hasonlóan a kocka tesóhoz, a Control Warlock paklija sem ment keresztül olyan változtatásokon, hogy új alternatívákat tudjunk nektek mutatni (a múlt heti paklikat soroljuk fel), de ha gondotok akadna a Control Priest-tel és a Tempo Mage-dzsel, akkor vegyétek fontolóra valahova cserének a Shroom Brewer-t, mert a hatás nem marad el.

Standard Cube Warlock 12960

Pakli megtekintése

Standard Control Warlock 8680

Pakli megtekintése

Witchwood Zoo Warlock 3800

Pakli megtekintése

Mage

Tempo Mage egy újabb sikeres hetet zárt: többen is magasra másztak vele a legendás szinteken, főleg a Quest Rogue-ok ellen vetik be, de ha sok a Paladin, akkor elteszik. Xixo Legend 1-es összeállítása csak pár apróságban tér el a standard listától: két Arcane Keysmith-t futtat a Pyroblast és az egyik Primordial Glyph helyett. Uberer Legend 8-ba ért, aki egy Amani Berserker-re cserélte le az egyik Primordial Glyph-et. A smith jól beleillik a pakli curve-jébe és nehezen körbejátszható, de mi mégsem gondoljuk kötelezőnek, az őket mellőző paklik is ugyanúgy működnek. Fled konkrétan a Legend 1-nél ért célba, az ő verziója egy Mirror Image-et és Bloodmage Thalnos-t használja az egyik Arcane Intellect és Amani Berserker helyén.

Big-Spell Mage a másik figyelemre méltó paklija a kasztnak: nagyon jó az alsóbb szinteknél, ahol rengeteg az agresszív pakli, de ahogy egyre közeledik a legenda kapuja, annál elkeseredettebbé válik az ügye, mert a Quest Rogue-tól szinte kivétel nélkül kikap.

Standard Tempo Mage 4120

Pakli megtekintése

Xixo Tempo Mage 4120

Pakli megtekintése

Standard Big-Spell Mage 13160

Pakli megtekintése

Gaara Big-Spell Mage 11160

Pakli megtekintése

Rogue

A zsivány játékosai egy pakli mögé sorakoznak fel, többi egysége pedig szépen lassan leszerel.

Az Odd Rogue csapat problémái nem akarnak megszűnni: a számaik minden szinten vészesen csökken, a Paladin-ok idejében nem sokan fordulnak a paklihoz. A Miracle Rogue-nak még mindig van helye, de úgy tűnik a Quest Rogue árnyéka felemészti, a Tempo Rogue alakulat pedig eltűnt.

Quest Rogue a legfelkapottabb zsivány pakli mind a létrán, mind a tornákon. Továbbra is két változata közül lehet választani: van a Rage féle (standard), ami tart magánál pár tech lapot, és van az Elemental-os, ami a Flame Elemental-okkal gyorsabban képes teljesíteni a Quest-et, viszont az Igneous Elemental-okkal picit lassabb a tempója az asztalon. Mi az előbbit javasoljuk, mert jobban teljesít a számára hátrányosabb meccseken. Az elementálos pakli Igneous Elemental-jai és Fire Fly-jai helyett bent lévő Wax Elemental-okkal elég időt lehet nyerni a Quest jutalmának megszerzéséig. Ha pedig azt sikerült kijátszani, akkor a taunt-os, divine shield-es 5/5-ök kiválóan tartják az asztalt. A maradék két hely pedig az aktuális meta trendnek megfelelő tech lapoknak van fenntartva: Backstab paladinokra és mágusokra, Fan of Knives szintén paladinokra vagy Sap warlock-okra és druidákra.

Standard Quest Rogue 8080

Pakli megtekintése

Elemental Quest Rogue 8160

Pakli megtekintése

Glaser Odd Rogue 5200

Pakli megtekintése

Swaggermeist Odd Rogue 6760

Pakli megtekintése

Gyong Miracle Rogue 6520

Pakli megtekintése

Gyong Tempo Rogue 6880

Pakli megtekintése

Priest

A pap lehet az egyetlen kaszt, aminek változtatásaira még érdemes lehet figyelni a nerfek eljöveteléig.

Control Priest a kaszt zászlós hajója: egyre többen használják, mivel a pakli képes szembenézni a meta zsarnokával, az Even Paladin-nal. A legutóbbi változtatásaival  a hangsúly egyetlen dologra került: az ellenfél fejének mihamarabbi leszedésére. A hét meglepetés lapja a Holy Fire lett, ami a semmiből jött elő és nagyon hatékonynak tűnik eddig: alkalmas sebzéshez, gyógyításhoz és leszedésnek is, ami ebben a metában sokat ér, és még illik is a pakli „Freeze Mage” jellegű játékához. Casie paklija kiváló a lap erejének demonstrálásához.

ClownJP legendás szereplésével a Quest Priest felkerült a meta térképére: a paklija egész jól helyt állt eddig a mai körülményekhez képest, a Quest Rogue-ot viszont egyáltalán nem kedveli.  Az eredeti listában kicseréltünk egy Shadow Word: Death-et egy Psychic Scream-re, mert a későbbiekben ennek fontos szerepe volt a sikereiben (a fatigue-ig elhúzódó játékterv ellenére is). Úgy véljük, sok mindent ki lehet hozni a Questből, hát még majd a nerfeket követően.

priest artwork

Casie Control Priest 9060

Pakli megtekintése

Witchwood Spiteful Priest 5960

Pakli megtekintése

Affie Combo Priest 3660

Pakli megtekintése

Meati Combo Priest 3540

Pakli megtekintése

ClownJP Quest Priest 13520

Pakli megtekintése

Druid

A druida népszerűség tekintetében a középmezőnyben található.

A legsikeresebb pakliját, a Spiteful Druid-ot mára már teljesen megfejtették a játékosai. Mi azonban a megfigyelésink alapján túlértékelteknek tartjuk a Vicious Fledgling-et és a Tar Creeper-t: az elemental nem gyakorol nyomást az ellenfélre, a pterodaktiluszt pedig hamarabb leszedik, mint hogy érvényesülni tudjon. A The Lich King-et azonban mi értékesnek tartjuk a már korában említett jelenléte miatt, ráadásul a tőle szerezhető lapok nagyon passzolnak a Spiteful taktikához.

Taunt Druid is úgy tűnik, hogy elérte végleges formáját ehhez a metához. Kiderült, hogy az Ultimate Infestation-nak nincs maradása: a pakli nagyon lassú és nem szórhatja a lapjait, így az UI legtöbbször csak halott húzás volt. Helyettük inkább érdemes a Dragonhatcher-eket alkalmazni, amik kiváló célpontok Master Oakheart-nak. Velük könnyebben boldogultok a Warlock-ok ellen – például Sjow paklijával -, ha meg paladin-okkal és mágusokkal találkoztok gyakrabban, akkor cseréljétek le a sárkány keltetőket Wrath-ekre.

Muzzy Midrange Druid paklijával Ego Legend 53-ig jutott még a hét elejénél: ő Leeroy Jenkins helyére betett még egy Ironwood Golem-et, hogy legyen mit kihalásznia az Oaken Summons-szal.

Sjow Taunt Druid 8960

Pakli megtekintése

Wrath Taunt Druid 8600

Pakli megtekintése

Standard Spiteful Druid 9960

Pakli megtekintése

Muzzy Midrange Druid 8280

Pakli megtekintése

Warrior

Big Warrior visszatért: Fr0zen érte el eggyel a Legend-et, aminek alapját annak a Fibonacci-nak az összeállítása ihlette, aki 7-0-ás eredményt produkált a tornán. Nem kell mást tenni, csak nagyobbnál nagyobb lényeket az asztalra küldeni a Gather Your Party és a Woecleaver segítségével, a pakli maradékát kitevő leszedésekkel pedig túl kell élni a meccsek korai szakaszát. De hogy tisztázzuk: mint eddig minden Warrior pakli Witchwood-ban, ez sem kimondottan jó létrázáshoz. Lehet vele sikeres az ember, de ez nagyon helyzetfüggő.

Taunt és az Odd-Control Warrior továbbra is elfogadható választásoknak számítanak, eléggé sokan és sikeresen játszották a tornák alkalmával is. Apró győzelmek egy gyengélkedő kasztnak, de győzelmek.

Furyhunter Odd-Control Warrior 14960

Pakli megtekintése

FibEli3 Odd-Control Warrior 15060

Pakli megtekintése

Sima Taunt Warrior 7520

Pakli megtekintése

Heisnotaxel Odd-Taunt Warrior 10840

Pakli megtekintése

LambySeries Odd-Taunt Warrior 12000

Pakli megtekintése

Kibler Rush Warrior 9840

Pakli megtekintése

Fr0zen Big Warrior 14960

Pakli megtekintése

Hunter

Bár máig mindent elkövetnek érte a játékosai, több agresszív vagy midrange paklit is összerakosgattak, de a kasztnak csak egyetlen paklija képes stabil keretek közt fennmaradni, ami a Spell Hunter: nem elég erős, hogy komolyabb helyet foglaljon el magának a metában, de jól teljesít.Fibonacci szereplése a tornán bemutatta mire is lehetne képes, ha bannolni lehet a warlock-okat, így nincs kizárva, hogy a nerfeket követően ez a pakli az elsők egyike lehet majd az új mezőnyben. Addig is egy jó pakli marad, aminek ez a meta egyszerűen nem fekszik.

Crownajke Spell Hunter 5000

Pakli megtekintése

Wabeka Spell Hunter 5200

Pakli megtekintése

Londgrem Face Hunter 4040

Pakli megtekintése

Rookie Face Hunter 4040

Pakli megtekintése

NickChipper Hybrid Face Hunter 2960

Pakli megtekintése

Shaman

A sámán továbbra is utolsó kasztként lebzsel a létrán.

Sipiwi a Shudderwock Shaman paklijával Legend 13-g ment el: a Dog példáját követő összeállításában Hemet, Jungle Hunter közreműködésével igyekezett mihamarabb hozzáférni Shudderwock-hoz.

Az Even Shaman a kaszt legerősebb paklija, ami a tornákon a warlock tiltásával szintén remekelt: a Cocosasa paklijának különböző variációival induló Guiyze, SwaggyP és TerrenceM ilyen körülményeknél kitették az Ooze-t egy Earthen Ring Farseer-ért, mert a fegyverpusztítások szerepe a warlock-ok nélkül elhanyagolható.

Cocosasa Even Shaman 9240

Pakli megtekintése

Asmodai Midrange Shaman 12280

Pakli megtekintése

SipiwiDog Shudderwock Shaman 12840

Pakli megtekintése

A hét meta törői

Mindenki elbukott egytől egyig, elkezdődött az Even Paladin ideje. Láttunk már nála nagyobb elnyomókat a múltban, mint mondjuk a Jade Druid-ot a KFT kezdetén, de ha a páros paladin-nak több ideje lenne pár napnál, akkor ő is bekerülne a legnagyobbak közé. Even Paladin-ozni ebben a mezőnyben olyan érzés, mintha könnyű fokozatra kapcsolnánk a játékot. Túl kemény és rugalmas, hogy meg lehessen fogni, és emellett még fa ék egyszerű is.

De amint a Call to Arms 5 manás lesz, ez a pakli várhatóan pillanatok alatt el fog tűnni. Patches the Pirate nerfjéhez hasonlóan ez felpezsdíti majd a meccsek kezdéseit, hiszen több paklinak is lehetőség adatik majd az érvényesüléshez, ahogy új lategame stratégiák is világot láthatnak a Quest Rogue és a Warlock kaszt legyengítését követően.

Már nagyon várjuk a balansz változtatásokat, úgyhogy találkozzunk legközelebb utána! Addig is még mindig elérhető a „könnyű fokozat”, szóval hajrá! Miután meg betiltották, látogassátok meg a papot és a mágust, mindkettejük oldalán hatalmas lehetőségek várhatnak rátok.

Ezzel a meta jelentésnek vége, remélem érdekesnek találtátok ezt a cikket. Írjátok meg véleményeiteket kommentben, hogy ti mi gondoltok a meta helyzetével kapcsolatban, illetve ha bármi kifogásolni valót találtatok a fordításom olvasása közben, arról is jelezettek itt bátrán, mert így fejlődök én is és az írásom is.

Vissza a főoldalra!

meta pakli

További híreink