HírekMeta jelentés a 2018-as év 16. h...

Meta jelentés a 2018-as év 16. hetéről

| 3791

Genn Greymane

Üdvözöl titeket újra a Vicious Syndicate, a Data Reaper Report sorozatuk 88. részével! Ma meglessük hogyan alakult a standard meta térképe április 12. és 24. között.

A jelentés 130.000 lejátszott mérkőzés alapján került összeállításra.

Az eredeti cikk angol nyelven:

Az oldalon megjelent előző rész:

A kasztok aránya

  • Összes rang
  • 4-1-es rang
  • Legenda rang

Hearthstone meta statisztikák

Hearthstone meta statisztikák

Hearthstone meta statisztikák

Rogue

Mára már igazán rájöhettünk volna, hogy Valeera mindig talál új utat. Még az sem állíthatja meg, hogy ezúttal ismét lopkodós lapokat kapott. A zsiványok számai rohamos növekedést mutatnak, ezzel mára meg is szállták a legendás szinteket, ahol a jelenlétük sokkalta gyakoribb az alsóbb szintekhez képest. A kaszt 4 létra erős paklit is magának tudhat az újonc Odd (páratlan), a veterán Miracle, a sebeiből felépült Tempo és az egy éves álmából felébredt Quest Rogue képében.

Warlock

A Warlock ugyanúgy dominál Witchwood-ban, mint ha mi sem történt volna: a Cube Warlock a legnépszerűbb pakli Rank 10 felett. Ellenben Control és Zoo Warlock-kal ritkábban lehet találkozni és a paklijaik szerkezete is még jóval kiforratlanabb a csupán két lapjától megfosztott kocka tesóénál. Mikor e meta jelentést írom, a Control Warlock fontos változtatások közepette tart, amikről majd csak legközelebb számolunk be, mikor már tisztább a kép.

Tartsátok szem előtt, hogy ez alkalommal ismét sikerült két részre szednünk a Cube és Control paklikat, amit a K&C utolsó hónapjaiban a sok hibrid pakli miatt képtelenég lett volna kivitelezni. Kemény munka és rengeteg tesztelés eredménye, hogy az eddig közös adatok felosztása komolyabb helytelenségek nélkül ment végbe, épp ezért a jövőben fokozott figyelemmel ügyelünk az esetlegesen fellépő hiba lehetőségekre és azok mihamarabbi orvoslására (ezt minden paklinál meg szoktuk tenni).

Paladin

A Paladin a legnépszerűbb kasztok egyike, ami nem meglepő. Az viszont igen, hogy van olyan Paladin pakli, ami nem él a Call to Arms-szal, de „aréna lapokkal” igen: az Odd Paladin az első napokban meghódította a metát, és uralma az alacsonyabb szinteken máig változatlan. A csúcs felé tartva viszont teljesen más a helyzet, itt az Even (páros) Paladin a nyerő, valamint a Murloc Paladin is favoritnak számít. A korai meta jelentésünkben jósoltak a Paladin paklijait érintően papírforma szerint alakultak.

Druid

A Druid játékának körvonalai voltak a legzavarosabbak az új év nyitányában, amiért az újonnan felbukkant Taunt Druid volt a felelős: rengeteg sikeres próbálkozást követően pillanatok alatt hírnevet szerzett magának, de innen idővel a létra csúcsához közeledve hatalmasat puffant. A Spiteful Druid viszont a létra minden szintjén beton biztosan halad.

druid artwork

Mage

A Mage a K&C idején a középmezőny tagja volt, ami egyelőre Witchwood-ban sem akar változni: a secret-es készlete jelentős részétől megfosztott Tempo Mage a legfelkapottabb kaszton belül, ellenben a Big-Spell Mage hanyatlóban van. Az Elemental Mage már rengeteg próbálkozáson esett túl az alsóbb szinteknél, ezenkívül mást nem nagyon tudott felmutatni.

Priest

A legnagyobb pofont a Priest felállásai szenvedték el a Witchwood-ban: a legnépszerűbb kaszt, ami ezelőtt a legtöbb létra paklit mutatta fel, most egy elég szerény ponton leledzik. A Spiteful Priest a legkedveltebb a legendás szintek kivételével, ahol is felülszárnyalta a teljesen megújult Control Priest. A Combo Priest-nél káosz uralkodik: a játékosok továbbra is minden követ megmozgatnak, hogy új alapot találhassanak az Inner Fire-nek és a Divine Spirit-nek. Egyelőre várni szeretnénk a pakli megítélésével kapcsolatban, úgyhogy az eheti értékelő diagramokról hiányozni fog.

Hunter

Vissza a régi gyökerekhez? A kiegészítő kezdésének egyik leggyakrabban játszott paklija a Face Hunter volt 18%-os részvételi aránnyal, a nagy lelkesedés után viszont mára egészen a 7. helyig esett vissza a kasztok között. A Spell Hunter eddig úgy tűnik boldogul Barnes nélkül is. Rajtuk kívül sok féle Midrange és Big Katherena Hunter-rel is össze lehet akadni, de ritka előfordulásuk miatt nem tudunk komolyabb előrebocsátkozásokba menni.

Warrior

A Warrior játékosok elkövetnek mindent, hogy a kaszt a meta térképén maradjon: az Odd-Control Warrior-tól kezdve az Odd- és sima Taunt Warrior-ig a közös cél megoldást találni a lategame erő megnövelésére. Folynak próbálkozások a Witchwoodból megszponzorált Rush Warrior-ral is, de messze nem kap annyi figyelmet, mint az előbb említett 3 pakli.

Shaman

A Shaman a rajtot követően hasonló pályát járt be Shudderwock-kal, mint a Face Hunter: az alacsonyabb szinteken változatlanul a Combo Shudderwock pakli a kaszt a legfelkapottabb paklija, a legenda ranghoz érve viszont a játékosok egy Midrange Shaman megalkotására adták fejüket, amiben az új kedvencet lategame bombaként kívánják bevetni. Megjelentek itt még továbbá Even Shaman-ok is.

A kasztok értékelései

  • Összes rang
  • 4-1-es rang
  • Legenda rang

statisztikák

statisztikák

statisztikák

Paladin

Új kártyák, új stratégiák, de mind hiába, ezúttal is a Murloc Paladin nyerési arányai lettek a legjobbak. A pakli sikerének híre még nem terjedt el, de csupán idők kérdése és népszerűsége komoly növekedésnek fog eredni, mert rengeteg meccset képes lehozni.

Amit viszont már mindenki ismer, az az Even Paladin: a különféle felállásainak és a folyamatos fejlesztgetéseinek hála a teljesítménye lenyűgöző. Az Odd Paladin elbújhat a sarokban az előbb említett 2 pakli mellett, mivel jóval nehezebben viseli az asztaltisztításokat, amikből a Call to Arms nélkül még jóval nehezebben is tud felállni. A másik fontos szempont a Warlock-kal szembeni mérkőzések: habár minden mai Paladin számára kemény kihívást jelent a démonok fala, de a Murloc és az Even Paladin jobb esélyekkel indul a számukra elérhető tech lapokkal.

Warlock

A Warlock meg tartja jelenlegi helyét: ezt azzal a Paladin-nal szembeni kimagasló eredménye bizonyítja, ami az ő egyedüli kivételével mindenen keresztülhajtana a mezőnyön. A Cube Warlock Tier 1-es helye nincs veszélyben, nyerési mutatói csak enyhe ingadozást mutatnak. Ennek oka a rotáció utáni teljesen új meta, ami továbbra is hadban áll vele: rengeteg pakli tart magánál silence-es és fegyverevő tech lapokat, ami nyomot hagy a teljesítményén. De a lényeg az, hogy a pakli továbbra is az egyik legerősebb a mezőnyben, és ez a meta megszilárdulásával sem gondoljuk, hogy változni fog.

A Control Warlock valamivel gyengébbnek tűnhet, de ez valójában a félresikerült kísérletek miatt van így. Éppen letisztulóban van legújabb formulája, úgyhogy nem lepne meg minket, ha hamarosan ismét a régi mivoltában fogadhatjuk. A legerősebb érv mellette, hogy a védelme Paladinok ellen jóval hatékonyabb a Cube Warlock-énál. Ami a legjobban ellene szól, hogy eléggé rugalmatlan új helyzetek kezeléséhez és nagyon egysíkú a játék terve. A legnagyobb gondot számára most a Quest Rogue jelenti.

Rogue

Előkelő helyen áll a Rogue, ahol 4 paklija is nagyszerű szerepléssel dicsekedhet. Miután sikerült megszállnia a magasabb szinteket, a Quest Rogue célba vette a legendás szintet is, ahol olyan ellenállást vont magára, hogy nyerési arányaiban komoly veszteségeket könyvelhetett el. Most meghátrálni kényszerült, de inváziós törekvései még nem értek végett. Ha azt kérded miért olyan hányattatott a kontrol paklik helyzete, akkor tudd, hogy ott járt a Quest Rogue.

Baku the MooneaterEközben az Odd Rogue-ok tábora is kellően felfegyverkezik, hogy csatlakozhasson az invázióhoz. Legújabb felállásának felmérése kimutatta, hogy sokkal hatékonyabb a korai napokban megismerteknél. Rengeteg lehetőség adott számára a fejlődéshez, így könnyen megeshet, hogy idővel az elitek körébe kerülhet.

Hasonló felkészülések folynak a Tempo Rogue soraiban is, ami szintén várhatóan keményebbé válik majd, mihelyt a paklik túlesnek az utolsó simításokon. Ami viszont megnehezítheti a dolgát, az a házon belüli rivalizálás: ha az Odd Rogue a jövőben is egy, a változás reményével kecsegtető pakli marad - ráadásul a két pakli taktikája igen hasonló -, akkor a Tempo Rogue sürgősen eredményekre szorul, különben a helyét elbitorolhatja a páratlan osztag.

Végül a sereg hajtója a jó öreg Miracle Rogue, ami ma egy jó választásnak számít, de népszerűsége növekedésére még sem látunk esélyt, mert a kontrol paklik veszedelme, a hírhedt Quest Rogue messze magasan nagyobb figyelmet harcolt ki magának.

Druid

A Spiteful Druid továbbra is stabilan teljesít, főleg az alacsonyabb szinteken remekel, ahol még a Paladin paklijainál is jóval erősebbnek tűnik. Egy kaptafára épülő játékstílusa az élmezőnybe való jutáshoz azonban erősen kérdéses. Tapasztalatból mondjuk, hogy ennek a paklinak a skill plafonja elég alacsonyan van, ezért a létrán előrébb haladva nyerési arányai vészesen romlanak. Viszont még minidig elég érdekesnek tűnik ahhoz, hogy a jövőben nagyobb figyelmet szenteljünk neki.

A Taunt Druid-nak először népszerűségét, majd azt követően nyerési statisztikáit érte robbanásszerű növekedés. A win conditon-je rendkívül erős, viszont nagyon lassú is: ha sikerül asztalépítésben előnyt szerezni vele szemben, akkor könnyen verhető. Tudtára jutott a Paladin-oknak, hogy nincs Spreading Plague, amit körbe kellene játszaniuk, a legendás szinteken pedig a gyengeségét kihasználó Quest Rogue-ok rajtaütései többnyire vérfürdőbe torkollik (ezeknek az összecsapásoknak a 80%-a vereséggel zárul a Druid számára).

Priest

Vajon képes lesz-e a kontrol paklik ellenállása felmutatni egy olyan paklit, ami a Rogue-ok ostroma alatt is megállja a helyét? Ebben a nehéz helyzetben a remény a Control Priest-ből árad. Gyenge szereplése ellenére a Quest Rouge-gal szemben, a paklinak sikerült átmentenie az új évre is azt az előnyét, ami ebben a metában is változatlanul hatalmas fegyvertény: ez az egyetlen pakli, ami képes a Warlock-okkal és a Paladinok-kal is szembeszállni. A Quest Rouge-on kívül a Taunt Druid sem kedvező meccs számára, az viszont most hanyatlóban van. Ha a jövőben sikerül valahogy megfékezni a Quest Rogue-ok előrenyomulását, akkor hatalmas lehetőség nyílhat a Control Priest számára.

Mage

Középszerű. Ezzel az egy szóval lehetne legjobban jellemezni a Mage-et Witchwoodban. Nem látványosan gyenge, de semmi kimagaslót sem mondhat el magáról a kaszt: a Big-Spell Mage egy jó választás létrázáshoz a legenda rangig, onnantól fogva viszont sokat veszít a Quest Rogue-ok miatt. Amik számára viszont az egyik legádázabb ellenfeleként lépett elő a Tempo Mage: a nyerési mutatói nagy átlagban elfogadhatók, jó választásnak számít Warlock-ok ellenében is, de a Paladinok még mindig alázzák.

Hunter

A Face Hunter az új mezőny egyik legcsapnivalóbb paklija, minek eredményei csak tovább romlanak. Ez csupán egy feltételezés részünkről, de talán különböző tornákon juthat majd neki szerep, ahol a Warlock-okat és a Quest Rogue-ot támadhatják meg a segítségével, mivel ez ellen a két pakli ellen érdemes egyedül felvenni a harcot az oldalán. Esetleg magasabb legendás szinteken lehet még érdemes megpróbálni farmolni a meglepetés erejével. De ha szeretnétek a népek arcába mászni, akkor ennél csak jobb választás van, ha meg minden áron Hunterezni szeretnétek, akkor a Spell Hunter-t vigyétek.

hunter artwork

Warrior

A Warrior tele van meglepetésekkel: a Control Warrior egy életképes Hearthstone paklinak tűnik. Igen, csak a Tier 3-at súrolja és nem is túl könnyű eljutni vele a legendáig, de ha számba vesszük, hogy egy Paladinokkal teli metában még a Cube Warlock-okkal szemben is jól teljesít, akkor ennek a paklinak bizony lehet még jövője. Kaszton belül most viszont a Taunt Warrior a legjobb. Nem a páratlan, a sima verzió: a Warpath és Blood Razor egyenesen rémálom a Paladinok számára, sőt, minden agresszív paklinak fejfájást okoz. A kontrol paklikkal szemben viszont csúnyán alul marad, de az eredményei még így is meglepően jók a létrán. Úgy véljük, ez a pakli lehet az olyan tornák sztárja, ahol rengeteg az aggro.

Shaman

Újra versenyben a Shaman kaszt? Meglehet, de a siker kulcsa úgy tűnik nem Shudderwock-nál, hanem Genn Greymane-nél van: az Even Shaman ígéretes paklinak tűnik, ami most komolyabb figyelemre vágyik a fejlődése érdekében. Nagyon jó mindenféle Paladin-ra, Druid-ra és Rogue-ra egyaránt, egyedül a Warlock az, ami 50% alatt tartja nyerési arányait. De még így is tiszteletre méltó teljesítményt nyújt, ez a tavalyi vegetálásánál mindenképp jobban fest.

Esetleg valami különlegesség érdekelne titeket?  Mondunk egy párat: a Zoo Warlock nem sokakat érdekel, kevesen pörgetik, de az eredményei alapján van helye Witchwoodban. Illetve van itt még egy pakli, ami ritkaság számba megy, de nagyon érdekesnek tűnik: lehetőséget látunk a Token Druid-ban, csak még fel ki kell bányászni a benne rejlő potenciált. Azoknak, akik ki szeretnék esetleg próbálni, a későbbiekben feltüntetjükMuzzy összeállítását.

Kasztok értékelései, paklik

Rogue

Eddig nem tűnik túl izgalmasnak a Rogue számára Witchwood erdeje, nagyon kevés új lapot használ belőle. Pedig kezdetben a játékosok bőszen próbálgatták Tess Greymane-t és a Blink Fox-ot a különböző Miracle és Tempo paklikban, de utána nagyon hamar tovább léptek rajtuk, és visszatérve a régi bevált módszerekhez most inkább a win condition hatékonyságán javítgatnak.

A kaszt legtöbbet játszott paklija a magasabb szinteken egyértelműen a Quest Rogue: felemelkedése óta terrorizálja a lassabb kontrol paklikat, legfőképpen a Taunt Druid-okat. Rage Legend 1-es paklijában Tess Greymane és a Sap kemény tech lapnak bizonyult a kontrol paklikkal szemben. Surrender a saját alternatívájával szintén a legend 1-ig ment el: ő Fire Fly-okat és Igneous Elemental-okat pakolt be a quest gyorsabb teljesítése érdekében, plusz bekerült két Fan of Knives technek a Paladinok ellen. Jó tippnek még a Backstab is.

Casie Miracle Rogue-ja - amivel többen is sikeresen helyt álltak magasabb legendás szinteken - visszatért a régi időkben kedvelt Questing Adventurer-hez a lassabb kontrol paklik elsöprése érdekében. Egyetlen Witchwood-os lapként szerephez jutott a Hench-Clan Thug, ami több Rogue paklinál is kötelező választásnak számít ma. A pakli viszont nem kapott komolyabb figyelmet a játékosoktól, most inkább a kontroll rémét, a Quest Rogue-ot csapatják.

A kaszt másik sikeres paklija, ami Witchwood-ban látott nap… akarom írni holdvilágot, az az Odd Rogue: a Baku the Mooneater-től kapott Poisoned Daggers-szel a hangsúly az agresszivitásra került, emellé bekerült ide is minden zsivány legújabb barátja, a Hench-Clan Thug. Eleinte a játékosok mindent megtettek az agresszió növelése érdekében, például Kobold Apprentice-eket vetettek be a stíluson belül vezető Paladin-ok ellen, később viszont visszább vettek a tempón, hogy helyet szoríthassanak bizonyos ötös drop-oknak. Xixo és Glaser paklijai jól szemléltetik a változás ezen szakaszát, ami javulást hozott az Odd Rogue teljesítményében.

Ahogy a Miracle most a Quest árnyékában él, úgy a Tempo Rogue az Odd pakli homályában tartózkodik. Arreador hiába juttatta Gyong Prince Keleseth-es felállását Legend 2-be, a pakli nem kapott nagyobb figyelmet.

Rage Quest Rogue 8080

Pakli megtekintése

AAECAaIHBs0DmwWGwgKA0wLP4QLD6gIMxAGcAu0CnwOIBdQFhgmXwQL8wQLH0wLb4wL27AIA

Tripla kattintással kijelölhető a teljes kód és másolható, így a Hearthstone-ban azonnal használható.

Elemental Quest Rogue 6460

Pakli megtekintése

AAECAaIHBIbCAs/hAtvjAsPqAg3EAZwC7QKfA4gFmwXUBYYJl8EC/MEC68ICxscC9uwCAA==

Glaser Odd Rogue 5200

Pakli megtekintése

AAECAaIHBKICrwTKywKe+AINjALLA9QF9QXdCIHCAp/CAuvCAsrDAtHhAovlAqbvAsf4AgA=

Xixo Odd Rogue 8240

Pakli megtekintése

AAECAaIHBLICyAOvBJ74Ag2MAssDmwXUBfUF3QiBwgKfwgLrwgLKwwLR4QKL5QKm7wIA

Casie Miracle Rogue 5860

Pakli megtekintése

AAECAaIHBLIC7QKvBJcGDbQBjALNA70EmwWIB6QH3QiGCevCAtzRAtvjAqbvAgA=

Gyong Tempo Rogue 6880

Pakli megtekintése

AAECAaIHBLICrwTyBZziAg20AYwC7QLUBfUF3QiXwQKBwgLrwgKbywLb4wKm7wLH+AIA

Warlock

Csak alig kezdődött el a meta felfedezése az új év kezdetén, de a Cube Warlock az első naptól hozza a tőle elvártat és a csúcson maradt. Még mindig a legnépszerűbb pakli a játékosok körében és továbbra is a legjobb választás, ha bármiféle paklival szemben megbízhatóan akarunk szerepelni. Mutat azért némi gyengülést: mivel közgyűlölet tárgyát képezi, így a vele szemben gyakran előkerülő tech lapok nyomot hagynak a nyerési mutatóin, valamint az asztalt sem tudja már N'Zoth, the Corruptor nélkül úgy megtartani, ahogy ezelőtt, de védelme (korai Voidlord-ok) és a fenyegető win condition-je változatlanul kegyetlen minden ellenfelére nézve.

Történnek próbálkozások a pakli megújításáért, de a K&C-ben bevált formula egyszerűen nem akar mozdulni sehova: Lord Godfrey és a Voodoo Doll bukkan fel itt-ott, de semmi olyat nem tudtak felmutatni, hogy fontolóra kerüljenek valahol cserének. Az egyetlen kérdés, ami felmerül ma a Cube Warlocknál, hogy játsszon Mountain Giant-eket vagy sem: Fire a Standard paklival a Legend 2-t érte el, ami használja az óriásokat és Prince Taldaram-ot. Ez a pakli a legjobban felépített az összes közül, a mirror meccseken és a Quest Rogue-ok felemelkedésének idejére is a legjobb választás. Lord Godfrey-t érdemes lehet fontolóra venni tech-ként a Paladinok ellen.

Control Warlock még mindig jelen van, csak kis létszámmal: Zuhex Legend 10-es felállása a mirror meccsekre fókuszálva Acidic Swamp Ooze-t, Gnomeferatu-kat és Rin, the First Disciple-t futtatja, az aggrok elleni kezdésnél a védelmet pedig a Plated Beetle látja el. Az első eredmények alapján úgy látjuk, hogy egy aggrokkal teli metában a védekező és kevesebb kombó lapot játszó Control Warlock jobb választás a Cube Warlock-nál.

Zoo Warlock-ra térve egy olyan paklit láthatunk, ami még éppen, hogy fejlesztésnek indult. Rengeteg tapasztalatot sikerült szerezni vele kapcsolatban, csak azok nem túl fényesek. Az eddigiek alapján úgy tűnik, a szituációsabb szinergiás lapok helyett most pár egyedülálló választás jobban beválhat. Az általunk feltüntetett Standard pakli a régebbről bevált módszereknél marad. Ha lesz bármilyen ettől eltérő próbálkozás, ami képes stabil teljesítményt nyújtani, mi ott leszünk.

Standard Cube Warlock 11360

Pakli megtekintése

AAECAf0GBMnCApfTAp3iAtvpAg2KAZME9wS2B+EHxAjnywLy0AL40AKI0gKL4QL85QLo5wIA

Zuhex Control Warlock 9400

Pakli megtekintése

AAECAf0GBooHl9MC6uYC2OcCt/ECnPgCDIoB2wa2B8QIm8IC58sCrs0C8tAC+NACiNIC/OUC6OcCAA==

Witchwood Zoolock 3800

Pakli megtekintése

AAECAf0GApfBApziAg4w0wHcAvcE8gXOB8IIn8IC68ICysMCm8sC980C8tAC0eECAA==

Paladin

Az átmenet a Holló évébe sikeresen zajlott le a Paladin-nál: az Even és az Odd pakli is magabiztosan hozza a legendás szintet, ezzel fenntartva a kaszt dominanciáját az új metában is, továbbá a Murloc Paladin is több, mint jó választás maradt.

Az Odd Paladin volt az új évben a kaszt legelső paklija, amire a játékosok figyelme terelődött, többek között Gallon és Aojiru is elérte vele a Legend 1-et. Viszont több finomítást követően a felállás jóval „karcsúbb” lett a körönkénti erőfölény felpörgetése céljából, ami a mai jelentésünkben megtalálható paklihoz vezetett. Bár az Ironbeak Owl egy nagyon jó opció a Warlock-okkal szemben, de szerintünk sokkal kifizetődőbb paklit váltani, ha túl sokan vannak.

Másodjára érkezett meg az Even Paladin, ami masszívabb formával és nehezebben körbe játszható taktikával rukkolt elő, és jelenleg kétséget kizáróan a formátum legjobb pakli típusa. A kaszt legerősebb lapjai páros mana mennyiségbe kerül, így nem kell nagy áldozatokat felmutatnia Genn Greymane-ért. A Warlock-ok ellen is jobb választás az Odd Paladinnál az Even csapat, hála a Acidic Swamp Ooze-nak, a két Spellbreaker-nek és a két Avenging Wrath-nak, ahogy azt Tyler Top 10 Legend paklijában is megnézhetitek (legutóbb a Silver Sword helyett a Dinosize-zal tesztelgetett). Orange verziójából kikerültek a 8-as droppok a Saronite Chain Gang-ekért és Val'anyr-ért. Úgy néz ki a közel jövőben az Even Paldinoknál a lategame fejlesztése lesz a figyelem központjában.

Reneszánszát élte a Murloc Paladin az új meta korai szakaszában: rengetegen érték el a legendás rangot BoarControl paklijával. A Grimscale Chum és a Vilefin Inquisitor eltűnésével a Rockpool Hunter már nem olyan erős, így a pakli kezdése valamivel lassabb lett, azonban Nightmare Amalgam tökéletes 3-as dropnak a Gentle Megasaur előtt, így a midgame jelentősen fejlődött. Fenom - aki a legagresszívabb kezdésre hajtott -, magasabb legendás szinteken is sikereket ért el, ő egyes dropnak Argent Squire-eket használt.

Tyler Even Paladin 7420

Pakli megtekintése

AAECAZ8FBLnBAsLOAuHwAs30Ag3cA/IF9AWWBs8GigevB9kHsQiWCdnHAvjSArfnAgA=

Orange Even Paladin 7420

Pakli megtekintése

AAECAZ8FBPQFucECt+kCzfQCDdwD8gWWBs8GigevB9kHsQiWCdnHApvLAvjSArfnAgA=

Standard Odd Paladin 4380

Pakli megtekintése

AAECAZ8FAqcFnvgCDkbxBfUF+QqbwgLrwgKDxwK4xwLjywKVzgL70wLR4QLW5QK15gIA

BoarControl Murloc Paladin 6200

Pakli megtekintése

AAECAZ8FBsUD8gWvB7nBAoPHAtHhAgzbA6cFpwixCLPBAp3CArHCArjHAuPLAvjSAtblAt6CAwA=

Fenom Murloc paladin 6240

Pakli megtekintése

AAECAZ8FAvIFucECDsUD2wOnBfUFpwixCLPBAp3CArHCArjHAuPLAvjSAtblAt6CAwA=

Druid

A K&C idejére összement Druid kaszt most Spiteful és Taunt paklijával ismét komoly népszerűségnek örvend, de mi mindkét felállásával kapcsolatban kétségeink vannak a folytatást illetően, mikorra is a meta kezd beállni.

Spiteful Druid helyzete nem változott az egy héttel korábbiakhoz képest, így mi ismét Prince Fancy pakliját ajánljuk nektek.

Taunt Druid egy teljesen új pakli, melynek játék terve a Witching Hour-Hadronox kombóval felőrölni ellenfelei erejét a lategame során. Rengeteg formában történtek vele próbálkozások és nem maradtak eredménytelenül. A legfontosabb tapasztalat, hogy két Ultimate Infestation túl nehéznek bizonyult, a második általában már csak feleslegesen pihen a kezünkben, mert a pakli igen lassú, nem szórja úgy a lapokat, mint azt korában a Jade Druid tette (lám-lám... :) ). Master Oakheart nagyon jól működik együtt a paklival, gyakran meccsdöntő helyzetet is teremthet a Druid javára. Érdemes a csatakiáltása maximális kihasználásnak végett egyetlen Dragonhatcher-t használni, ami magával hozza az asztalra a Primordial Drake-et. Nagyon fontos továbbá a Warlock-okra szentelt kellő figyelem: Harrison Jones és a Naturalize elvágják a Doomguard-ot a Warlock-tól, így nem tudja klónozni a Carnivorous Cube-al, ami a legveszélyesebb kombó a Taunt Druid-ra nézve.

Vannak még más Druid paklik is, de még erősen kísérleti fázisban. A Wispering Woods-szal ötvözött Token Druid számunkra az egyik legérdekesebb próbálkozás, türelmesen kísérjük figyelemmel és értesítünk benneteket, amint érkeznek komolyabb fejlemények felőle. MuzzySea Giant-es listája kezdésnek megteszi.

Oakhearth Taunt Druid 10520

Pakli megtekintése

AAECAZICBpAHh84Cws4Cr9MC8eoC3esCDEBf6QHkCMrDAsnHApTSApjSAp7SAovhAoTmAo3wAgA=

Prince Fancy Spiteful Druid 9660

Pakli megtekintése

AAECAZICCK8En8ICyssCws4CmdMCnOICi+UC0OcCC94F8gWXwQLrwgLKwwKbywKHzgKR0ALR4QL55gLX6wIA

Muzzy Token Druid 6600

Pakli megtekintése

AAECAZICApTSApnTAg5AX9MB/QLmBeQIoM0Ch84CmNICntIC29MChOYC+eYC1+8CAA==

Mage

A Mage népszerűsége a számok tekintetében némi esést mutat, a mostani felhozatala még nem igazán találta meg a helyét ebben a mezőnyben: a Big-Spell Mage nem sokat változott a K&C-és változatához képest, inkább a Tempo Mage-hez hasonlóan a rotáció alkalmával elesett veszteségeket igyekszik pótolni valamilyen módon. Az Elemental Mage nem tudott elindulni egy határozott irányba sem, így hiába folynak továbbra is komoly kísérletezgetések, most még vele is várnánk.

A Lifedrinker és a Cinderstorm talált magának otthont a Tempo Mage-nél. Mindkét lap a sokoldalúságukért kapott lehetőséget: az előbbi kontrol és agresszív paklikkal szemben is rendkívül hasznos, míg a másik – meglepetésünkre - leszedésnek és burn-nek is tökéletes (ugyanezen okokból került be az Arcane Missiles is). Apxvoid és CitizenNappa is magasra tört a legendás szinteken, összeállításaik csupán egyetlen lapban tér el. Apxvoid egy Fire Fly-t használ, ami a spellekket tápoló Bloodmage Thalnos-hoz hasonlóan a kezdésben segít sokat. CitizenNappa egy Arcane Keysmith-t tartott előnyösebbnek, mert nagyon rugalmas 4 drop kontrol és aggrok elleni meccsekhez is.

Big-Spell Mage játéka maradt a régiben: az asztal törléseivel tartja fel ellenfeleit, hogy aztán Frost Lich Jaina-val morzsolja fel a maradék erejüket is. Az Arcane Keysmith a korábban említetteken túl ide azért is érdemes betenni, mert úgy használhatunk Secret-eket, hogy közben nem teszi tönkre a szinergiát a Dragon's Fury-vel. A lehetőség, hogy ilyen módon most már használhatunk Ice Barrier-t vagy Vaporize-t enyhítette az Ice Block elvesztését. Witchwood Piper garantálja számunkra, hogy időben magunknál tudhassuk az Arcane Artificer-t, ami a pakli legjobb lapja aggrokkal szemben. A Voodoo Doll itt szintén jó választásnak bizonyult, mert a hős képességével kombózva a Mage bármit képes eltávolítani vele - még egy Spiteful Summoner által ideje korán megidézett Tyrantus-t is (!) -, és Frost Lich Jaina-ként csak tovább nő a szinergia vele.

Apxvoid Tempo Mage 5680

Pakli megtekintése

AAECAf0EBO0FvwjrwgKi0wINcbsClQOrBLQE5gSWBewFwcECmMQCj9MC++wC7/ECAA==

CitizenNappa Tempo Mage 4840

Pakli megtekintése

AAECAf0EAr8IotMCDnG7ApUDqwS0BOYElgXsBcHBApjEAo/TAr7sAvvsAu/xAgA=

Apxvoid Big-Spell Mage 16220

Pakli megtekintése

AAECAf0EDNACxQSQB4jBAqDOAsLOApvTAtXhAqPrAr7sAs/vAqbwAglNigHJA+wHm8IClscC1+ECluQCt/ECAA==

Coglorin Big-Spell Mage 11960

Pakli megtekintése

AAECAf0EBNACws4Cm9MCo+sCDU2KAckD7AebwgLTxQKWxwLV4QLX4QKW5AK+7AKm8AK38QIA

Priest

A bukott hős. De legalább a Priest nincs olyan teljhatalmon, mint ezelőtt egészen 8 hónapon keresztül. Eddig úgy tűnik nem akadt a kaszt helyzetén orvosló lap a számára, ellenben rengeteg vért veszített a rotációval. A papnak teljesen tiszta lapról kell indítania a Holló évét.

Mikor új kiegészítők kerülnek kiadásra, hamar világossá válik mely lapok a legerősebbek. Ezek köré jóval hamarabb építenek paklikat, mint hogy felfedezésre kerüljenek a részletek közt megbúvó, igazi potenciállal rendelkező paklik. Gyakran fordulnak a játékosok a korábbiakban bevált paklik sablonokhoz, e forgatókönyv alapján most a Spiteful Priest a legtöbbet játszott  pakli a kaszton belül: az egyetlen biztos pont a mai verziójában az a Free From Amber használata a Spiteful Summoner-hez, mi viszont úgy gondoljuk, a rotáció után érdemes lehet megpróbálkozni a spellek terén csak Mind Control-t tartalmazó paklikkal, mert az erőfölény nem marad el.

Bár a legnépszerűbb, de nem ez lehet a legjobb választása a kasztnak. Jelenleg ugyanis a Control Priest eredményei a legjobbak, minek alapjátTheo Legend 1-es paklija határozza meg: a pakli a meccseket a tömérdek asztal takarításával próbálja kordában tartani, a győzelmet pedig a 2 Mind Blast nyújtotta burst-tel viheti haza. Eleinte nagyon erősnek tűnt, de egy pakli rendesen betett neki legenda rangon. Kitaláljátok? Igen, a Quest Rogue. Viszont máig ez a pakli az egyetlen ebben a mezőnyben, ami képes Warlock-okkal és Paladinok-kal szemben is nyerni. A Control Priest helyzete most a Quest Rogue sorsán múlik, ha jövőben sikerül visszaszorítani őket, akkor akár meta törővé léphet elő.

Combo Priest volt a K&C meta egyik legerősebb paklija, de a rotációval elszenvedett veszteségei után nagyon nehezen tud talpra állni. Több eltérő kísérletezés is folyik az új formája megtalálásához, eltérő eredményekkel, ami a nyerési mutatói romlásával járt. Mindazon által úgy látszik, van remény egy erős felállás megtalálásához. A pakli, aminek alakulását reménykedve követjük figyelemmel, az az Affie által Legend 2-be jutatott Combo Priest. Ez az összeállítás használ Unpowered Steambot-okat kombó célpont gyanánt, és Witchwood Piper-okat a Northshire Cleric-ek kihalászásához a pakliból, így ezzel a módszerrel egész gyorsan végig lehet pörgetni a lapokat. Meati apróbb változtatásokat eszközölt, hogy bejuthasson a Top 25 Legend-be (két különböző szerveren is), így ő berakott két Tortollan Shellraiser-t.

Theo Control Priest 6980

Pakli megtekintése

AAECAa0GBgjFBIoH1gqgzgKQ0wIMoQTlBPYHjQjTCvIM0cECyccC6NACy+YCifECvfMCAA==

Witchwood Spiteful Priest 5960

Pakli megtekintése

AAECAa0GAvIFws4CDgiQAuEEjQjyDNnBAsrDAsfLAsrLAs7MAsvmAvzqAtfrAonxAgA=

Affie Combo Priest 3660

Pakli megtekintése

AAECAa0GBNUIpQn7DL7IAg34AuUE9gfRCtIK1gryDNHBAtjBAsrDAs7MAqbwApf2AgA=

Meati Combo Priest 3540

Pakli megtekintése

AAECAa0GAtUIvsgCDvgC5QT2B6UJ0QrSCvIM0cEC2MEC3MECysMCzswCpvACl/YCAA==

Hunter

A metában, ahol a Paladin-ok messze élen járnak az agresszív paklik között és a Warlock-ok egyedüliként szabják meg a kontrol irányelveit, ott a Hunter nem nagyon leli helyét. A játékosok nem tettek le a leszerepelt Odd-Face Hunter megreformálásáról, ahogy a Spell Hunter-ről sem, hogy a kaszt végre meghatározó szerephez juthasson az új mezőnyben.

 Az Odd-Face Hunter lemondott páros lapjairól, hogy cserébe Baku-tól megkapja a Ballista Shot-ot. A kasztnak ez nem nagy kunszt, főleg hármas droppok terén bővelkedik jobbnál jobb választásokkal, az egy manás lényeknél viszont megy a variálás: Londgrem Legend 1-es összeállítása Fire Fly-okat és Argent Squire-öket használ az asztal megtartásának érdekében. Rookie szintén Legend 1-es paklija e helyett az agresszióra fektette a hangsúlyt, amiről a Leper Gnome-ok és az Emerald Reaver-ek gondoskodnak. A Face Hunter kemény ellenszer lassabb Warlock-okra és Quest Rogue-okra. Jelenleg ez az egyetlen tény, aminek fényében több szeretet remél, mert ezt két ellenfelét leszámítva a meta többi résztvevőjével szemben komoly bajokkal küszködik.

A kaszt másik reménye a Spell Hunter, melynél Barnes megüresedett helyére próbál megoldás találni a játékosok tábora. Most már nincs akadálya a To My Side! és Rhok'delar berakásának, de a pakli tagadhatatlanul gyengébb, mint a K&C-ben volt. Immár nem lehet rögtön a 4. körtől nyomást gyakorolni az ellenfélre, helyette állandó megoldásokat kell találni a tőle érkező fenyegetésekre. Ennek eredményeképpen techként bekerült két Grievous Bite Paladin-ok ellen. NickChipper műve jó példa Standard Spell Hunter listának: máig nem látott jelentősebb változtatásokat, minek okában a kaszt spellek terén behatárolt helyzete állhat.

Londgrem Face Hunter 4040

Pakli megtekintése

AAECAR8CrwSe+AIOoQKiAqgCtQP1Be0GlwjbCf4Ml8EC68IClc4C4eMCi+UCAA==

Rookie Face Hunter 4040

Pakli megtekintése

AAECAR8CrwSe+AIOoQKiAqgCtQOSBe0GlwjbCf4Ml8EC3cIClc4C4eMCi+UCAA==

NickChipper Spell Hunter 5080

Pakli megtekintése

AAECAR8C6dIChtMCDo0BqAK1A4cEyQSXCNsJ/gyGwwLd0gLf0gLj0gLh4wLq4wIA

Warrior

Nem túl kényelmes ma Warrior-nak lenni: a rotáció előtti hosszú kómát komoly küzdelmek követték a kaszt feltámasztásáért, és hát az eredmények. Mondjuk úgy fél sikeresek, ami azért valljuk be csak valami az eddigiekhez képest. A legjobb alternatívának számára jelenleg az Odd-Control Warrior tűnhet, ami a TGT-s régi szép időkhöz hasonlóan armort armorra halmoz. Furyhunter egy tech lapokkal tele tűzdelt paklival Legend 1-ig jutott. Fegyverpusztítók, silence-ek és Big Game Hunter, ezt mind csakis szeretetből a Cube Warlock-ok felé. Bekerült továbbá a kaszt legújabb Rush készlete is, ami a korai agresszió kezelésében segíti valamelyest. A pakli szintén az őséhez hasonlóan a Fatigue-ra játszik, amihez Elise the Trailblazer van a segítségére.

Az Odd-Taunt Warrior is egy darabig az armor építésre hajt, majd a Quest-je teljesítése után tisztogatást tart a férgek között. A Phantom Militia-nak nagy szerepe van abban, hogy Sulfuras-t minél előbb a kezünkbe vehessük. Kyouma és LambySeries is sikereket értek el a maguk paklijaival magasabb legendás szinteken, de összességében a pakli szereplése a mezőnyben igen gyengécske. Igazából a sima Taunt Warrioraz, ami jobban teljesít, és példának fel is tűntettünk majd egyet nektek.

Végezetül, a Witchwood alkalmával legjobban megtámogatott pakli típus, a Rush Warrior. Egy tempo Warrior, ami az ellenfele asztalának tisztán tartása mellett a maga térfele menedzselésére is alkalmas, jól hangzik, nem? Nos, eddig valahogy nem igazán sikerült belőni a koncepciót, Kiblert kivéve, akinek listájában többek közt Countess Ashmore és Scourgelord Garrosh is helyet kapott. Úgy érezzük, van ebben lehetőség, mert elég hatásos az asztalra támaszkodó paklikkal szemben.

Furyhunter Odd-Control warrior 14960

Pakli megtekintése

AAECAQcM0AKTBN4FqgaQB/kM0cMC08UCoscCz8cCze8CnvgCCUuiAqIE/AT/B5vCAsrnArrsAp3wAgA=

Kyouma Odd-Taunt Warrior 10080

Pakli megtekintése

AAECAQcIogKqBpAHucMC08MCuuwCze8CnvgCC0uRA6IE/AT/B/sMm8ICysMCoscCyucCquwCAA==

LambySeries Odd-Taunt Warrior 12000

Pakli megtekintése

AAECAQcGogKQB9PDAs/HAs3vAp74AgxLkQOiBPwE/wf7DJvCAqLHAsrnAqrsArrsAp3wAgA=

Sima Taunt Warrior 7520

Pakli megtekintése

AAECAQcEkAeyCNPDAsLOAg1LkQb/B/sMm8ICysMCyccCm8sCzM0Cz+cCquwCm/MCxfMCAA==

Kibler Rush Warrior 9840

Pakli megtekintése

AAECAQcG0gLyBcLOAp/TAs3vApvwAgwckAOOBZEGigfrwgLMzQK67AKF7QKd8AKX8wLR9QIA

Shaman

Van újra remény a Shaman játékosok előtt, ugye? A kaszt valóban a figyelem középpontjában állt a Disguised Toast által Twitchen keresztül elterjesztett Shudderwock kombó paklijának köszönhetően. (Most jönne ennek a csodának a bemutatása, de azt hiszem mára már mindenki kellően megismerhette, így ha nem bánjátok, tovább lépnék. ;) ). Azóta viszont hamar letettek róla, mivel kiderült nem is olyan jó, hiszen minden agresszív pakli élve lenyeli.

Így tovább lépve az OTK lehetőségén, a Shudderwock-ban rejlő lehetőségeket inkább, mint beteg lategame win condition-ként próbálták kihasználni. Ender Legend 7-es Midrange Shaman-ja a tempó tartásán kívül Hagatha the Witch, Kalimos, Primal Lord és Shudderwock hármasával teszi horrorrá a meccsek végét.

Amit még észleltünk a radarjainkon, az az Even Shaman volt, ami jelenleg a legerősebb választás lehet: Cocosasa Legend 15-ig jutott vele, a paklija Corpsetaker-eket és Sea Giant-eket használ, de voltaképpen a pakli inkább egy tempo sámán benyomását kelti. Minden mana tartományra bekerült a kaszt számára elérhető legerősebb drop, illetve Hagatha the Witch, akivel rengeteg erőt lehet nyerni a játék későbbi szakaszában.

My jaws that bites… 9040

Pakli megtekintése

AAECAaoIBvUE7QWTwQLJxwKr5wLv9wIMigH7AYEE/gWyBsfBAsrDApvLAvPnAuDqAp7wAu/xAgA=

Ender Midrange Shaman 8840

Pakli megtekintése

AAECAaoIBv8F88ICnOICp+4CnvAC7/cCDIEE9QT1Bf4FkwmXwQKZwgLrwgLKwwKHxAKbywLf6QIA

Cocosasa Even Shaman 9240

Pakli megtekintése

AAECAaoIBCDCzgKn7gLN9AIN0wGZAvsF/gWKB8AH2QfwB5HBApvLApboAvbsApTvAgA=

A hét meta törői

Elrajtolt az új év, és jelenleg a meta a Paladin-ok, a Warlock-ok és a Rogue-ok kezében van, messze ez a 3 kaszt bír a legnagyobb jelenléttel a létrán.

A Paladin nem ismer ellenfelet az asztalon, ő a játékok korai szakaszának egyetlen meghatározója. Hogy legyőzhessétek, pakoljatok be rendesen asztal lemosókból. A  Call to Arms-t tartjuk a mai lapkészlet egyedüli legerősebb lapjának.

A Warlock nem kíméli az asztalon tartózkodókat, a legjobb asztaltörlők nála vannak és az ideje korán megidézett démon légiója olyan fenyegetés, amire az ellenfeleknek ideje nincs reagálni. Okozhattok neki fájdalmat, de el nem tűntethetitek.

A Rogue a lategame-ek egyedura, a Quest Rogue már a 7-8. kör tájékán ellenfele kivégzésén tevékenykedik. Senki sem állíthatja meg, ha Quest-je jutalmát megkaparintja. Essetek a torkának, mielőtt ő találja meg a tiéteket.

Várunk titeket a jövő héten is!

Ezzel a meta jelentésnek vége, remélem érdekesnek találtátok ezt a cikket. Írjátok meg véleményeiteket kommentben, hogy ti mi gondoltok a meta helyzetével kapcsolatban, illetve, ha bármi kifogásolni valót találtatok a fordításom olvasása közben, arról is jelezettek itt bátran, mert így fejlődök én is és az írásom is.

Vissza a főoldalra!

meta pakli

További híreink