HírekMeta jelentés a 2019-es év 6. he...

Meta jelentés a 2019-es év 6. hetéről

| 2019.02.18 17:00
3891

Talanji artwork

Üdvözöl titeket újra a Vicious Syndicate, a Data Reaper Report sorozatuk 121. részével! Ma meglessük hogyan alakult a standard meta térképe február 5. és 12. között.

A jelentés 50.000 lejátszott mérkőzés alapján került összeállításra.

Az eredeti cikk angol nyelven:

Az oldalon megjelent előző rész:

Abszolút Tier 1 paklik

Odd Paladin 6780

Pakli megtekintése

Even Paladin 14560

Pakli megtekintése

Secret Paladin 4120

Pakli megtekintése

Odd Dragon Warrior 12960

Pakli megtekintése

Pirate Myracle Rogue 8800

Pakli megtekintése

Tartalomjegyzék

A kasztok aránya

A kasztok értékelései

Kasztok áttekintése és paklik

Warrior

Shaman

Rogue

Paladin

Hunter

Druid

Warlock

Mage

Priest

A hét meta törői

A kasztok aránya

  • Összes rang
  • 4-1-es rang
  • Legenda rang

Hearthstone meta statisztikák

Hearthstone meta statisztikák

Hearthstone meta statisztikák

Új meta van kialakulóban, ami igencsak eltér a balansz változtatások előtt tapasztalttól: a legutóbbi frissítés új kísérletezgetések sokaságát hozta magával, és több új pakli népszerűségének virágzását láthatjuk. A legendás szintek metája kiváltképp tele van kísérletekkel, míg Rank 4 és 1 között valamivel kompetitívebb a légkör, hiszen a játékosok biztonságosabb paklikkal tervezik elérni a Legenda kapuját.

A pap azon van, hogy a vadászt megelőzve a legnépszerűbb kaszttá váljon a formátumban, amire számítottunk a nerfek megérkezését követően. Amit azonban nem vártunk, az egy teljesen úgy archetípusának, a Wall Priest-nek a felemelkedése: ezt a paklit Dekkster rakta össze még a patch érvénybe lépése előtt, majd rögtön azt követően elözönlötték vele a létrát. Mivel ez a típus is feltámasztós taktikával él, ezért a régi Resurrect Priest-et átkereszteltük „Gallery Priest”-re, hogy egyértelműbben elkülöníthessük ezeket. Mindkét pakli hasonlóan sok játékot lát a magasabb szinteken, majd utánuk jön a Control Priest.

Hatalmas ütés érte a vadászt, egyes pakli típusai kihalófélben vannak: a Hybrid és a Spell Hunter játékosok száma drámait esett. A varázs vadász még mindig népszerű Rank 14 és 10 között, de a magasabb szinteknél alig lehet látni, és hasonló a helyzet a hibrid vadásznál is. A balansz változtatások két túlélője a Midrange és a Cube Hunter: előbbi nagyot robbant népszerűségben, főleg a legendás szinteken, amivel ma a formátum legfelkapottabb paklija. A kocka vadász ellenben jóval szerényebb teret foglal el a metából.

A paladin lassú paklijai szinte már teljesen eltűntek: a Holy Wrath, az Exodia és a Cube Paladin is egyértelmű áldozatainak tűnnek az Equality drágításának. Az Odd (páratlan) Paladin átvéve a hatalmat a legnépszerűbb lett a kasztján belül, ezt követően a felemelkedőben lévő Secret és Even (páros) Paladin következik. Mind ez egyértelműen mutatja, hogy a paladin agresszív résztvevőként van jelen az új metában.

A warlock még mindig nagyon változatos stratégiák terén, és játékosainak száma a nerfeket követően emelkedni kezdett. A Zoo Warlock szép csendben visszatért: legutóbb kis híján eltűnt a játékból, de most úgy tűnik, hogy kasztjának legfelkapottabb paklijává válhat, amiért az Even, a Cube és a Mecha'thun Warlock-kal rivalizál. Az értelemszerűség jegyében a Prince Keleseth-es Control Warlock paklikat átneveztük „Midrange Warlock”-ra, hogy még jobban szemléltethessük a stílusukat.

Miután a balansz változtatásokat megelőzően sok reménnyel kecsegtetett - majd legutóbbi meta jelentésünk meta bontójának tituláltuk -, az Aggro-Odd Mage megiramodott, hogy az új metában a formátum egyik legnépszerűbb paklijává válhasson. A lassú mágus paklik, az Odd és a Big-Spell Mage jelenléte elhanyagolható maradt.

A harcos a felépülés jeleit mutatja: az Odd Warrior hatalmas visszatéréssel a legnépszerűbb pakli lett kaszton belül, rendesen megelőzte az Odd-Taunt Warrior-t. Viszont nem csak a Baku the Mooneater-es paklikat lehet megemlíteni a kaszttal kapcsolatban: erősen folynak a kísérletezgetések a Rush Warrior-ral, és Bakutlan Taunt Warrior-ok is akadnak. Vajon változnak a dolgok Garrosh-nál?

A zsivány kasztja rengeteg archetípusra aprózódott, amik közül jelenleg a Malygos és a Miracle Rogue a legkelendőbb. Az Odd Rogue komolyan megritkult, a összes lejátszott meccsnek csupán az 1%-a köthető hozzá. Úgy néz ki hatalmas csapás lett a rugó számára a Cold Blood drágítása, és a játékosok érezhetően csak vonakodva képesek megbízni Valeera-ban. Talán végleg elveszítette a fonalat? Lehetséges, hogy Valeera nem mindig képes kiutat találni?

A druida hasonló helyen jár, mint a nerfek előtt, már ha a vele játszott meccsek számáról van szó: továbbra is a Miracle Druid a zászló hordozója, majd mögötte régi druida paklik feltámasztásának tömeges megkísérlése történik, amik közül a legkiemelkedőbb a Malygos Druid-é.

A sámán eltemetni látszik, csak 1%-os játék aránnyal bír a legendás szinteken: kompetitív létének utolsó bástyája, az Even Shaman, ami mindvégig érdektelen volt a játékosoknak létrázáshoz, most a Flametongue Totem drágításával ledőlt. Ennek következményeként a magasabb szinteken már a teljes eltűnés szélére jutott. Játék számok terén, újból a Kobolds & Catacombs időszaka köszönt be a kasztnál.

A kasztok értékelései

  • Összes rang
  • 4-1-es rang
  • Legenda rang

Hearthstone meta statisztikák

Hearthstone meta statisztikák

Hearthstone meta statisztikák

Sok meglepetés született ezen a héten, és az erőviszony táblázat azt sugallja, hogy több meta bontó projekt is van készülőben. Igazából a jelenlegi meta nagy valószínűséggel teljesen átalakul majd az elkövetkező hetekben, ha bizalmat szavazunk az eredményeinknek. Ezt fontos kiemelni, viszont, az új metának még csupán az első heténél járunk: semmi sem áll közel a stabilizálódáshoz, és egyes archetípusok jelentősen kiforrottabbak a többinél.

A páratlan paladin van a csúcson. Megint. Bár a vadászok megritkultak, de ahhoz nem eléggé, hogy veszélyeztessék a pakli szórását. Mi több, a vadász túlélői, a Midrange és a Cube Hunter sokkal védtelenebbek vele szemben, mint az Emerald Spellstone-os vadászok. Vegyük még ide az Aggro-Odd Mage felemelkedését (ami szintén könnyű ellenfél számára), és a mai eléggé szennyezett meta légkört, és egy olyan terepet kapunk, ami nagyon alkalmas számára az aratáshoz. Azokat paklikat leszámítva, amik több konzisztens asztaltörlővel rendelkeznek, az Odd Paladin-t nem könnyű megállítani, így a formátum legkönnyebb, legbiztonságosabb választása a létrázáshoz.

De ez még nem minden a kasztról: végre sikerült felküzdenie magát a Secret Paladin-nak az erőviszony táblázatunkra, miután népszerűsége növekedett, és nagyon is erősnek tűnik: jók az eredményei a papokkal szemben (ami rengeteget ér), megfelelően teljesít a mágus ellen, és olyan agresszív pakli, ami még az Odd Warrior-tól sem képes kikapni (a Divine Favor durva cucc).

A „paladin a másik gombbal” szintén remekel: a páros paladin úgy látszik továbblépett az Equality elvesztésén és változatlanul látványos győzelmi mutatókkal büszkélkedik. Bár már nem a mezőny legjobbjainak egyike, mert veszített a reflektorfényből páratlan fivére miatt, viszont egyáltalán nem lepne meg minket, ha idővel a történelem megismételné magát és megint helyet cserélnének. Egyszerűen a páros pala túl konzisztens és nem könnyű fellépni ellene, ez a nerfek előtt sem volt másképp. Az Equality mellőzésével ugyan nem dominálja a Gallery Priest-tel a meccseit, de még mindig nagyon fölényes itt a helyzete.

A vadászt teljesen kirugdosták a Tier 1-ből, de ez az esemény picit megtévesztő lehet: a Midrange és a Cube Hunter is a kevésbé optimális kártyaválasztásaiktól szenvednek a Hunter's Mark drágítása óta. Mindkét pakli javulására számítunk, mihelyt túlteszik ezen magukat és a legerősebb felállásukat megtalálva megtisztulnak. Viszont akadnak ellenséges elemek is a metában, amiket szintén kezelniük kell valahogyan: a kocka vadász nem örül a papok metájának, és nem könnyű neki a páratlan paladin sem, a Midrange Hunter pedig annyira népszerű, hogy a mezőny célkeresztje komolyan pásztázza lépteit, több pakli is kimondottan ellene fegyverkezik fel lapjaik megválogatásánál.

A Wall Priest meta bontónak vehető, a legtöbb szinttartományon a legjobb nyerési mutatók minden pap közül ennél a paklinál láthatóak. A pap összességében egész jól meg van, de úgy érződik mintha minden paklijának a teljesítménye egy picit gyengült volna a magasabb szinteken. Ennek oka megérthető: a legendás szintek mezőnye erősen szervezkedik a papok megállításában, még az olyan szerény résztvevők is ellene hangolódnak, mint a Malygos Druid és a Malygos Rogue. Mindez meg is teszi a hatását.

Garrosh van itt megint, és eddig a meta trendek az ő javára alakulnak: a lassú paladin paklik mind kihalnak, helyüket pedig nem tölti be semmi sem. Az agresszív paklik még mindig nagyon gyakoriak és több olyan ellenfele is akad a páratlan harcosnak, amiket learathat, az OTK (egykörös kivégzés) pakliknak a hanyatlásával pedig - amik eddig a legnagyobb elnyomói voltak – rögtön a Tier 1-be ugrott, és idáig a mezőny egyik legerősebb tagjának bizonyult. De annak tudatában, hogy továbbra is mennyire ingadozó természetű és hogy népszerűsége nő, állandóan fennállhat a veszélye annak, hogy legádázabb ellenfelei valahogyan visszatérnek a megállításához. Most azonban a harcos remek pozíciót foglal el.

De van ám még számotokra jó hír harcosok: a Rush Warrior egész kompetitívnek tűnik, jó győzelmi rátája a Tier 2-höz elég. A pakli még nincsen kifinomítva, szóval van még ok az optimizmusra, hogy végre sikerül bebiztosítani a helyét a mezőnyben. Roppantul erős az agresszív mirror meccsekben, kényelmesen veri az Odd Paladin-t, az Aggro-Odd Mage-et és Midrange Hunter-t. Egy pakli, amit érdemes figyelemmel kísérni.

Azt gondoljátok Valeera elvesztette a fonalat? Gondoljátok át újra: a Miracle Rogue, ami Rastakhan időszaka alatt eddig nem volt képes pozitív eredményeket hozni, most kilépett páratlan nővére árnyékából és a Tier 1-be jutott. Az Emerald Spellstone halála hatalmas fordulatot hozott a pakli számára, mint ahogy a remek küzdelmei is a pappal. Valamint akad számára könnyű út a páratlan paladin elleni meccseinek javítására, ezért úgy hisszük még jobbá válhat. Ha meg kívánjátok könnyeztetni a papokat, akkor ezzel a paklival tegyétek. Felejtsétek el a Malygos rugót, az veszett ügy.

A mágus létjogosultsága visszaállt, az Aggro-Odd Mage elég jól teljesít, hogy helye legyen a mezőnyben. Még továbbra is akadnak helyek az archetípuson belül a továbbfejlesztéséhez, szóval a folytatásban még jobb lehet. Azonban akadnak kételyek is a jövőjét illetően: visszarántják a páratlan palák és a páratlan harcosok, amik éppen felemelkedőben vannak, és a jelek alapján a készség plafonja sincsen magasan. Nem valószínű, hogy domináns szereplő lesz a meta alakításában, csak annak egy kompetitív résztvevője lehet. A lassú mágus paklik nem valami jól körülhatároltak létrázáshoz.

A warlock-nál kontrasztos események folynak. Egyfelől a Zoo- és az Evenlock-ot is komolyan felkészítették az új metára: a legtöbb kellemetlen riválisukat elragadták vagy komolyan legyengítették a nerfek, ezzel jobb lehetőségük nyílt előkelőbb pozíciók szerzésére a metában. Másfelől a lassú paklijai szenvednek: a Cubelock és a Midrange Warlock a Tier 3-ban vannak, a Mecha'thun Warlock pedig a Tier 4-ig süllyedt a papok miatt. Mint mostanára megtanultuk, nagyon fontos jól teljesíteni a papok ellen, vagy legalábbis elkerülni, hogy megalázzanak minket.

A nerfelt paklik többsége jó okkal haldoklik: kevéske mintáik alapján elég gyengék lehetnek. A hibrid vadász elkeserítően alárendelt midrange ikerfivéréhez képest. A Spell Hunter és a Holy Wrath Paladin a Tier 4-ig zuhant, a balansz változtatások végeztek velük.

Nem úgy tűnik, mintha a druida fejlődni tudott volna a nerfek óta, bár mi továbbra is úgy hisszük, a Malygos Druid enyhén alulértékelt és meg van benne a potenciál, hogy jobb legyen ebben a metában Miracle testvérénél. A sámánnal játszott meccsek száma olyan kevés, hogy nem tudjuk biztosan kijelenteni mennyire is jó a páros sámán a balansz változtatások óta, de azt elmondhatjuk, hogy nem a kukában van. Már legalábbis a győzelmi arányai szerint, a sámán nem annyira rossz, mint annak idején a Kobolds & Catacombs időszakában.

Kasztok áttekintése és paklik

Hunter


Midrange Hunter

Játék számokat nézve a legdominánsabbá vált a jelenlegi metában: a játékosok már szinte teljesen elhagyták érte az Emerald Spellstone-os vadászokat, hála erős eredményeinek a pap kasztjával szemben. Bár a Hunter's Mark gyengébb 2 manával, de arra jutottunk, még mindig jóval érdemesebb ennél maradni, miután több olyan kártyával is kísérletezgettünk, mint a Revenge of the Wild vagy a Headhunter's Hatchet. A Hunter's Mark alapból fontos fegyver az új fiú Wall Priest ellen, és továbbra is hatásos a Gallery Priest-re is. Mi változatlanul nem látunk sok érdemet a Dire Frenzy mellett, ami a legtúlértékeltebb, amit valaha láttunk a jelentéseink készítése óta: egyedül a páratlan harcos ellen „indokolt”, de még akkor is rontja a helyzetet, mert Deathstalker Rexxar mihamarabbi felhúzása mindennél fontosabb.

Token Midrange Hunter 3160

Pakli megtekintése

Cube Hunter

Rossz helyzetbe került a balansz változtatások után, szórása az Odd-Aggro Mage kivételével a mezőny legnépszerűbb tagjai ellen nagyon gyenge. Szenved a tűrhetetlenül sok paptól, és a velük járó Psychic Scream-ek kezelésében. Kellemetlen ellenfél számára a Midrange Hunter, és széttépik az Odd Paladin-ok. A Hunter's Mark nélkül pedig már nem tud annyira jól teljesíteni, mint amennyire tudott az olyan több fenyegetéssel rendelkező ellenfelek ellen, mint amilyen az Even Warlock.

Cube Hunter 13360

Pakli megtekintése

Priest


Ahogyan várható volt, az egyik legnagyobb győztese lett a balansz változtatásoknak: a meta legbefolyásosabb kasztjává vált, több archetípussal is jelen van a magasabb szinteken. Három elérhető, kemény paklijával Anduin jó eséllyel erősen zárhatja a Holló évét.

Wall Priest

Egy innovatív új összeállítás, amit Dekkster vitte a magasabb legendás szintekre: a lista a feltámasztós alapot használja magas életű tauntok, a Witchwood Grizzly és a Mosh'ogg Enforcer kíséretében. Ez a két lény társul a Tar Creeper-hez eszméletlen Master Oakheart célpontoknak, ezzel olyan félelmetesen erőssé téve a 9 manás legendás lapot, mint amilyen a Taunt Druid-ban volt régebben. Hogy pedig ezt még továbbfokozzuk, a magas életű tauntok remekül passzolnak a Divine Spirit-es győzelmi kondícióhoz, amit a Topsy Turvy-vel és az Inner Fire-rel is kivitelezni lehet, így iszonyúan veszélyes dolog az ellenfelekre, ha életben hagyják a pap lényeit a térfelén.

A szerkezetre térve, meg kell hagynunk nagyon jól lett összerakva, rendesen át van gondolva. A legszembetűnőbb probléma, amit mi találtunk az a Topsy Turvy választása: mivel a Skulking Geist nem túl gyakran fordul elő, így érdemesebb lehet két Inner Fire-t használni. Szintén kifizetődőbb lehet még egy Mass Dispel-t használni az egyik Shadow Madness vagy Divine Hymn helyett: ez a varázslat nagyon fontos a pakliban, a változtatás még tovább erősítené a Shadow Visions konzisztenciáját.

Dekkster Wall Priest-je 7680

Pakli megtekintése

A Data Reaper csapat Wall Priest-je 7740

Pakli megtekintése

Gallery Priest

A formailag Resurrect Priest néven emlegetett pakli jól meg van, még ha háttérbe is szorult, mert falazós testvére jobb szórással bír a meta agresszoraival szemben. Még mindig nagy gondot jelent a Midrange Hunter, és az Aggro-Odd Mage felemelkedése is akadályozza a megerősödését. Ezt a két ellenfelét leszámítva a pakli remekül helyt áll a többi gyakori meta résztvevő ellen. Így hogy a pap kasztja sokkal népszerűbbé válik a korábbiakhoz képest, így a 4 lényes altípus sokkal csábítóbb választássá válik ezeknek a meccseknek a dominálásához, jelenleg erősebb a standard megoldásnál.

Standard Gallery Priest 13720

Pakli megtekintése

4 lényes Gallery Priest 11160

Pakli megtekintése

Control Priest

Nagyon jó, többen is top legendás helyeket értek el vele: szórása félelmetesen jól körbehatárolt, egyedül a páratlan harcos képes belerondítani az összképébe. A Tank Up!-on kívül nincsen komolyabb gyengéje, bármilyen kihívó ellen van esélye. Az eredeti Crowd Roaster-es összeállításunk változatlanul nagyon sikereses, aminek változtatható pontjai az Acolyte of Pain-ek: mivel drasztikusan megritkultak a hibrid vadászok és a páratlan rugók, így a Tar Creeper jóval gyengébb választás. A Dragonmaw Scorcher és a Primordial Drake pedig két választható tech lap lehet, amit érdemes fejben tartani a páratlan paladinok elleni meccsekre.

Control Priest 8280

Pakli megtekintése

Warlock


Drasztikus változtatásokra sarkalták a balansz változtatások.

Zoolock

Igazából a hamvaiból támadt fel egy éjszaka alatt, és viszonylag népszerű lett. Rengeteg, szinte minden pakli eltűnt a metából, amik alázták a múltban: a páratlan rugó, a varázs vadász, a hibrid vadász, a páros sámán és a Holy Wrath paladin is nehéz volt számára, szóval nagyon sokat nyert a legutóbbi nerfekből.

A páratlan paladinok előretörése alatt a Despicable Dreadlord-ok nagyon fontosak a düdék vonalainak eltörléséhez. A The Soularium nagyon fontos a kezetek újratöltéséhez az összes pappal szemben, tehát teljesen indokolt. Egy vagy két Spellbreaker szintén szép munkát végezhet, különösen a fal pap ellen. A Tar Creeper-ek az olyan gyors riválisok ellen segítenek, mint amilyen az Aggro-Odd Mage, az Odd-Paladin vagy a Midrange Hunter.

Healing Zoolock 6240

Pakli megtekintése

Evenlock

Felépülése a felállását elnézve szintén bíztató, több fegyver is gyengítésre került, amik fájni tudtak neki, nevükön a Cold Blood, a Hunter's Mark és az Equality. A legnagyobb akadályt számára a sikeres létrázáshoz a pap jelenti, ami bármelyik paklijával feltörli vele a padlót. Ezért az alább feltüntetett paklit a papok elleni meccsekre készítettük fel: helyet kapott Mojomaster Zihi és a Nerubian Unraveler, két roppant hatékony pap ellenes tech lap, amik a mai napokban felértékelődtek a metában.

Anti-combo Evenlock 8960

Pakli megtekintése

Cubelock

Egy kevéske talajt veszített a nerfek után: borzasztó időket él meg a papok ellen, főleg a fal pap veszedelmes ellenszer rá. Páros fivérével ellentétben nála nincsen hely ahhoz, hogy hatékonyan tech-elhesen a papok ellen, ezért népszerűsége romlására számítunk a következő hetekben.

Cubelock 14560

Pakli megtekintése

Mecha'thun Warlock

Ugyanúgy, ugyanattól a problémától szenved, mint kocka fivére: katasztrofális a papokkal szemben, és egyszerűen nem lehet ezen javítani. Amíg Anduin diktálja a metát, addig nem fog ez a pakli remekelni.

Mecha'thun Warlock 11000

Pakli megtekintése

Midrange Warlock

Keleseth Midrange Warlock 14600

Pakli megtekintése

Mage


Feltámadását felgyorsították a balansz változtatások, az Aggro-Odd Mage az új meta egyik legnépszerűbb, legerősebb paklijaként vezeti útján.

Aggro-Odd Mage

Hosszú időn át tele volt kevésbé optimális lapválasztásokkal, de ugyanakkor nem is volt annyira felkapott, így aztán nehéz volt áttörést elérni a szerkezete megoldásában. Feltörése a mai napokban végre sikeresen lehetővé tette ezt számunkra.

Subject 9 válik benne egyre elterjedtebbé, hála Turna paklija sikereinek, aminek teljesítménye alapján fantasztikus: nem csak az eddig valaha látott legerősebb ötös, amit az archetípus fel tudott mutatni, de így még több titok lapot is megengedhettek magatoknak, amik a Kirin Tor Mage-et és a Secretkeeper-t erősítik. Így kitehetjük a Clockwork Automaton-t, ami a pakli története során általában úgyis kiábrándító volt, és ami erősen alárendelt volt a Fungalmancer-hez képest.

Subject 9 Aggro-Odd Mage 9940

Pakli megtekintése

Big-Spell és Odd Control Mage

Szerény a helyük a metában, nem tudtak nyerni sokat a balansz változtatásokból. Mindkettő élvezte a küzdelmeket a páratlan rugóval és a hibrid vadásszal, szóval a patch nem a mezőny barátságosabb felét támogatta meg ezeknek a lassú pakliknak.

Control Odd Mage 13180

Pakli megtekintése

Big-Spell Mage 15800

Pakli megtekintése

Paladin


Az arany kora véget ért… vagy nem. Még mindig nagyon erős, még ha a lassú paklijait el is söpörték az Equality drágításával. A kaszt agresszív oldala az, ami jelenleg ragyog.

Odd Paladin

Imádja, hogy nem esett akkorát népszerűségben a vadász, mint amire sokan - beleértve minket is – számítottak: a Midrange Hunter rendkívüli gyakorisága és az Odd-Aggro Mage felemelkedése támogatták a mezőny légkörét abban, hogy ez a pakli meglóghasson, igaz a papok még mindig kihívást tudnak jelenteni. Úgy dominálja az első köröktől az asztalért folytatott versenyeket, mint rajta kívűl semmi más, rémálommá téve a helyzetet azon riválisainak, amiknek szereplése ezen múlik. Egyedül azok képesek hatékonyan fellépni ellene, amiknél több asztaltakarító is be van paklova.

Figyelembe véve a pakli ezen gyengéjét, és a papok gyakori előfordulását teljesen tisztává vált, hogy Prince Liam és a Divine Favor is roppant erős kártya a jelenlegi metához: nem csak kimondottan jók a papok ellen, de a többi lassú pakli ellen is elég erőt biztosítanak a kedvezőtlen esélyei leküzdéséhez. A Witch's Cauldron még mindig jó az agresszív meccsekre, de az imént említett két laphoz képest luxusnak tűnik.

Liam Odd Paladin 6780

Pakli megtekintése

Van még két agresszív pakli, ami sikeres a mai metában.

Even Paladin

Képes volt taktikát váltani: túllépett az Equality-n és két Spellbreaker-rel igyekszik utat törni magának a fal pap kellemetlen taunt hegyein keresztül. Az Egyenlőség nélkül sokkal gyengébbé vált az Avenging Wrath, szóval a teljes mellőzését javasoljuk. Helyette a Dinosize lehet képes megadni azt az átütőerőt, ami főleg a papok ellen kell, és amit eddig a Szent Harag tett lehetővé. Mojomaster Zihi egyre meghatározóbbá válik a mai metában a papok jelenléte által. Végül pedig szeretnénk még egyszer Val'anyr-t ajánlani nektek, mert nagyon fontos tud lenni a páratlan harcosok felemelkedése alatt.

„Egyenlőtlen” Even Paladin 14560

Pakli megtekintése

Secret Paladin

Végre sokkal figyelemre méltóbb szintig nőtt a népszerűsége, és a teljesítménye is elég bíztató: egész szépen megy a papok ellen, ezzel pedig nagyon hatásos választásnak számít a meta legfelkapottabb paklijai ellen.

Secret Paladin 4120

Pakli megtekintése

Warrior


Páratlan harcosok

Így hogy kevesebb az OTK pakli, sokkal elhanyagolhatóbb tényező az idő, ezért tudta háttérbe szorítani az új metában népszerűség és teljesítmény terén az Odd Warrior az Odd-Taunt Warrior-t. A szerkezetekre térve elég sokat találtunk, de egyik sem olyan szolíd és koherens, mint a sárkányos összeállítás: gyakran alábecsülik mennyire jó is a Smolderthorn Lancer és a Crowd Roaster. Egy olyan pakli, ami a játéktervét szervesen a leszedéseire építi nagy valószínűség úgy nyer, hogy húz… leszedéseket húz. Éljetek még a Dragonmaw Scorcher adta előnnyel a páratlan palák megríkatásához, és egy olyan extrém erős alapotok lesz a jelenlegi metára, amit sosem vágnánk ki a helyetekben.

Odd Dragon Warrior 12960

Pakli megtekintése

Pixie Odd-Taunt Warrior 11440

Pakli megtekintése

Taunt Warrior

A páratlan palák réme, és elég gyors hogy gondokat tudjon okozni a papoknak.

Taunt Warrior 7940

Pakli megtekintése

Rush Warrior

Egy új szerkezetet kovácsoltunk a Data Reaper laborjában, hogy jobban teljesíthessen a… igen, a papok ellen. Ha eddigre nem vettétek volna észre, ez a meta nagyon díjaz titeket, ha növelitek az előnyötöket a papokkal szemben.

Rush Warrior 16600

Pakli megtekintése

Rogue


A Cold Blood drágítása nem meglepő módon megviselte a páratlan rugót, és eltántorította a legtöbb játékost a pakli használatától: jelenléte minden szinttartományon drámait zuhant, egyértelmű favoritból mostanra annyira visszaesett, hogy Malygos és Miracle nővérkéi is jelentősebb helyeken állnak nála.

Malygos Rogue

A közeledő lassú metára való felkészülés okán ehhez fordultak, az elérhető egyik leggyorsabb kombó paklihoz. A probléma az, hogy túlságosan is egy dimenziós, védeleme pedig elkeserítően gyenge, így állandóan meggyűlik a baja a gyors paklikkal. Nagyszerű papok ellen, de máshoz egyszerűen nem elég, a legkisebb agressziótól is összeroskad.

Malygos Rogue 7460

Pakli megtekintése

Miracle Rogue

Kaszton belül ez a pakli típus nyerte a legtöbbet a balansz változtatásokból: persze, a Cold Blood mellőzése fájdalmas, de a Deadly Poison megbízható utánpótlás, ami szintén passzol a Raiding Party-s kiszereléshez. Úgy gondoljuk a mai metában a Fan of Knives nagyon fontos a pakli egyik legádázabb ellenfelének, az Odd Paladin-nak a fogadásához. Kiemelkedően jó a Myracle* verzió a pap ellen, és rengeteget profitált az Emerald Spellstone-os vadászok eltűnéséből. Mai pozíciója határozottan erősebb, mint a nerfek előtt.

Pirate Myracle* Rogue 8800

Pakli megtekintése

* Igen, y-nal. Ez egy tempo/miracle hibrid pakli, ami becenevét a Myra (a Myra's Unstable Element-ből) és a Miracle szavak játékos összevonásából kapta.

Odd Rogue

Bár rengetegen hagyták el, de ezt nem érezzük teljesen megérdemeltnek, vannak bizonyítékok arra, hogy mennyire kompetitív még most is. Elvégre az Emerald Spellstone volt a legnagyobb ellensége, és még mindig remekül teljesít a papok ellen. J_Alexander lett Legenda 6, paklijában a Crazed Chemist-ek töltötték be a hidegvér után keletkezett űrt, és Void Ripper-ekkel fogadta a fal papok taunt-jait. Akad hely próbálkozásoknak a midgame lényeknél is: Bunnyhoppor Legenda 7 lett, ő egy nehezebb összeállítást vitt, amiben a The Lich King, King Mukla, a Cobalt Scalebane, Captain Greenskin és a Snapjaw Shellfighter kapott szerepet.

J_Alexander Odd Rogue-ja 7840

Pakli megtekintése

Bunnyhoppor Odd Rogue-ja 10000

Pakli megtekintése

Druid


Változatlanul a meta szélén bandukol, bár még túl korai kijelenteni, hogy nem javulhat a teljesítménye.

Miracle Druid

A legnépszerűbb druida, amihez két győzelmi kondíció közül lehet választani: vagy Mecha'thun-t, vagy a Hakkar, the Soulflayer-King Togwaggle duót. A mechanikus ősisten replika hosszú időn át egyértelműen jobbnak minősült, most viszont azt láttuk, hogy előnyéből már nem maradt sok, mivel a patch óta a vér isten jobb a papok játékára.

Miracle Mecha'thun Druid 3800

Pakli megtekintése

Miracle Hakkar Druid 5360

Pakli megtekintése

Malygos Druid

Van benne lehetőség a jelenlegi metában: jól szerepel a papokkal, a paladinokkal és a mágusokkal. A gondot mindig a vadászok jelentették (a Midrange és a Cube Hunter), szóval a balansz változtatások javítottak valamennyit a kilátásain, több könnyű ellenfelének népszerűsége is nő.

Malygos Druid 11560

Pakli megtekintése

Shaman


Even Shaman

Nem olyan rossz a helyzet, mint egy évvel ezelőtt a Kobolds & Catacombs időszaka alatt: a jelek arról árulkodnak, hogy még mindig játszható. Igaz meggyengült, de az elmúlt napokban két játékost is láttunk -RDee-t és Zeeland-et-, akik top legendás sikereket értek el vele. Alacsony számú mintáink alapján a győzelmi arányai is az átlagos szint körül lehetnek.

Ha a nerfek után is meg akarjuk építeni a paklit, akkor találnunk kell valamit a Flametongue Totem helyére, de a Primalfin Totem-et és a Knife Juggler-et sem érdemes megtartani, mivel hihetetlenül gyengék a totem nélkül. Ha azt vesszük, hogy a lehetséges kettesek közül az Acidic Swamp Ooze kivételével egyik sem túlságosan jó, akkor már sokkal érdemesebb lehet inkább a midgame-et megerősíteni, a fennmaradt hézagokat meg olyan lapokkal kéne kitölteni, amiknek a szerepe akár még nőhet a folytatásban.

A Hex még jobb ebben a metában, rengeteg a galéria és a fal pap, megéri belőle kettőt is vinni. Mojomaster Zihi alapból kívánatossá vált a midrange paklikban a papok terjeszkedése miatt. A Fire Plume Phoenix majdnem egész elfogadható ebbe a pakliba, szóval betettük azt is. Végeredményül egy olyan változatot kaptunk, ami RDee és Zeeland top legendás paklijainak nyomán újabb előre lépés lehet.

Nerf utáni Even Shaman 12180

Pakli megtekintése

A hét meta törői

Meta törők, meta bontók mindenhol! Elég sok olyan pakli van, amikről úgy hisszük meg van bennük a lehetőség népszerűségük tovább emelkedésére, ezzel pedig a meta térképének átrajzolására. Ez a jelentés kiváló példája annak miért képesek a balansz változtatások felfrissíteni a dolgokat, miért képes felfedezgetésre buzdítani. Van, hogy ennek eredményeként annyi szabd hely terem, hogy bizonyos paklik elfajulnak, de van, hogy az új dolgok kipróbálásának akarása új paklik születéséhez vezet.

A Wall Priest-et még a balansz változtatások előtt álmodták meg, a patch pedig megadta a játékosoknak az „okot” a kipróbálására, azóta pedig rendkívül sikeres lett. Képes volt a Gallery Priest alapjaiból kitörve kivívnia a maga helyét a metában, és meglelte a saját előnyeit.

Hatalmasat szólt az Odd Warrior visszatérése. Mivel természete túlságosan ingadozó, ezért finoman tud igazodni, komolyan növelve esélyeit a körülményekhez. A balansz változtatások olyan irányba terelték a metát, ami elvezette a Kánaánhoz, hiszen többek közt hajdani legnagyobb riválisai nem voltak képesek újraformálni magukat, persze eddig.

A Miracle Rogue egy roppant hatásos ellenszer a papra, és lát elég játékot ahhoz, hogy dacolni tudjon az agresszív paklikkal anélkül, hogy keresztül mennének rajta. Elég rugalmas, hogy helyezkedni tudjon nehezebb ellenfeleihez. Amíg az Emerald Spellstone távol marad, addig ez a pakli bármilyen megpróbáltatást elvisel.

A Secret Paladin villámgyors agró pakli, ami úgy tűnik képes remekül szerepelni egy Baku the Mooneater és Genn Greymane uralta metában, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül csak úgy. A Divine Favor a legjobb ütőkártyája a pap meccseknél.

Ezzel a meta jelentésnek vége!

Írjátok meg véleményeiteket kommentben, hogy ti mi gondoltok a meta helyzetével kapcsolatban, illetve ha bármi kifogásolni valót találtatok a fordításom olvasása közben, arról is jelezettek itt bátran.

Meta jelentés fordításokkal a Standard formátum esetén egy, a Vadon formátum esetén másfél-két havonta igyekszem jelentkezni a Vicious Syndicate csapatától. Ha pedig addig is érdekelnének titeket kisebb apróságok, akkor érdemes lehet figyelnetek BuBi pakli feltöltéseire, akiről a Hearthstone Hungary fiókotokba bejelentkezve, az egyik paklijában a „követés” gomb megnyomásával akár állandóan értesülhettek az oldalon legújabb paklijairól, amiknek leírásainál előfordulhatnak többek közt jelentés részletek, vagy pakli tippek.

Vissza a főoldalra!

meta pakli

További híreink