HírekMeta jelentés a júniusi szezon h...

Meta jelentés a júniusi szezon harmadik hetéről

| 2015.06.24 15:30
4615

a hősök a warcraft világából

Pár hét kihagyás után a meta jelentés ismét az egyes pakli típusokat fogja gorcső alá venni. Nézzük is meg mennyit változott a meta az utóbbi két hétben!

(Tipp: A típusok nevére kattintva mindig megtalálható lesz egy hatékony variáns a paklira, amely egyelőre a meta legjobbjai közé tartozik a jelenlegi formájukban.)

19. Mech Mage

A Mage volt az első olyan kaszt, amelyik hatékonyan fel tudta karolni a GvG-vel érkezett mechekben rejlő potenciális lehetőségeket. Ennek a legfőbb oka a Goblin Blastmage nevű csoda, ami könnyedén meg tudja alázni az ellenfelet a semmiből. Az ellenfélnek így is sok leszedést kell elhasználnia meccs kezdetétől fogva, így nem feltétlenül biztos, hogy lesz megoldása az érkező Dr. Boom és Archmage Antonidas ellen. Utóbbi a pakli finishere, akinek jelenlétében minden egyes Spare Part elhasználása után egy Fireball ad a játékos kezébe.

A mech paklik már koránt sem ütnek akkorát, mint régen. A Mage változat egyre inkább kezd kiszorulni a metából ami annak is köszönhető, hogy egyre többen térnek át a nála valamivel a mára már erősebb Mech Shamanra. Úgy tűnik, hogy a mostanában felkapott Mage paklik közül a Mech Mage tűnik egyre inkább a leggyengébbnek.

Kedvező matchup: Kombó Druid, Ramp Druid

Rossz matchup: Freeze Mage, Midrange Demonzoo, Zoo

 

18. Echo Mage

A Freeze Mage mellett az Echo Mage az a másik Mage variáns, amely megfelelően ki tudja használni a játékosok kontrol harcmodorát. Akár azt is el tudja érni, hogy kiegészítse 30 lapról akár 35-40 laposra is a paklinkat az Echo of Medivh és a Duplicate segítségével. Az előbb említett másik paklihoz hasonlóan itt is megtalálható a Mage szokásos kontroláló eszközei, mint a Frost Nova + Doomsayer kombó, valamint Flamestrike és az Explosive Sheep is. Habár a pakli egészen erősnek nevezhető, azonban ez egy olyan pakli, ahol tipikusan nagyon sokat számít a jó lekeverés. Ha az ellenfél tudja mivel áll szemben, akkor már sokkal könnyebben körbe tudja játszani a paklit. Ez okozza a pakli igazán nagy gyengeségét.  

Az utóbbi időben mind ladderen, mind a versenyeken feltűnt a pakli. Rankeden Neviilz elérte a Legend #1 rankot a fent linkelt a paklival, azonban versenyeken már nem szerepelt olyan jól a fent említett okok miatt. 

Kedvező matchup: Mech Mage, Tempó Mage, Freeze Mage, Midrange Paladin, Control Priest.

Rossz matchup: Handlock

 

17. Midrange Shaman

A Midrange Shaman igazán sosem tűnt el a metából, csak olyan szinten meggyengült az utóbbi időben, hogy nagyon ritkán látni már kompetetív szinten. A paklival az első köröktől kezdve a board controllra kell fókuszálni, amit a sok alacsony manás deathrattle képességgel bíró minionok és a Flametongue Totem tud biztosítani. Személyes véleményem szerint igen szórakoztató vele játszani, sok-féle összeállításban működőképes pakliról van szó.

Az, hogy mégis felkerült a listára, az annak köszönhető, hogy ladderen és a bajnokságokon is szép eredményeket értek el vele mostanában. Habár vannak neki nagyon jó matchupjai is olyan paklikra, amik most nagy népszerűségnek örvendek, még így is túl sok pakli tudja már könnyedén counterelni.

Kedvező matchup: Mech Mage, Mech Shaman, Handlock, Control Warrior

Rossz matchup: Face Hunter, Midrange Paladin, Oil Rouge, Malylock, Patron Warrior.

 

16. Agró Paladin

Az Agró Paladin lényege, hogy alacsony manás lényekkel a lehető leggyorsabban lezergelje az ellenfél arcát. Tradelni csak a legindokoltabb esetekben ajánlott. A pakli koncepciója, nagyon hasonlít a Face Hunterére. A paklinak a tempót a fegyverek és a Divine Favor lap biztosítja.

Habár a pakli nem minősül rossz választásnak most sem ladderen, ennek a paklinak azonban pont az kellene, hogy kontrolosabb legyen a meta. Ebből kifolyólag inkább a különböző bajnokságokon tudja kimutatni a foga fehérjét, ahol túlnyomó részben inkább a kontrol alapú paklik vannak előtérbe helyezve.

 

15. Ramp Druid

Az Innervate és a Wild Growth biztosítja a Ramp Druidának azt a tempót a meccs korai szakaszától kezdve, amivel minél gyorsabban el tudja árasztani az asztalt a nagyobb tauntos lényeivel. A pakli legfőbb erőssége, hogy gyakorlatilag megállíthatatlanná válik, ha sikerül kellőmértékben bevédeni a tauntok mögött Kel'Thuzadot.

A Ramp Druida stabilan tartja a helyét a ranglista hátsófelén, különösebb változás ennél a paklinál nem történt. Még mindig sikeresen meg tudja fogni a legtöbb agró szellemiségű paklit, de sok olyan matchup van neki, amik ellen nem tudja kellőképpen hatásosan felvenni a versenyt.  

Kedvező matchup: Patron Warrior, Face Hunter, Zoo

Rossz matchup: Mech Mage, Tempó Mage, Control Priest, Handlock.

boomkin druid world of warcraft

 

14. Mech Shaman

A Mage mellett a Shaman a másik kaszt az, amelyik még jó szinergiában van a mechanikus lényekkel. A pakliban meg van az erő ahhoz, hogy a korai játékban ellehetetlenítse annyira az ellenfelet, hogy onnan már ne álljon fel, de ahhoz is meg van, hogy a játék kései szakaszába is tudjon még elég erős nyomást gyakorolni az ellenfélre. Azonban ha elveszti a boardját, onnan elég nehézkesen tud felállni.

A pakli legfőbb potenciálja a Powermaceben keresendő, hiszen a fegyvert vehetjük charganek is, ami oda célozza azt a 2x3 sebzést, ahova a játékosnak jó, mindamellett hogy a fegyver elhasználásával egy véletlenszerű barát mech egységet is feltud buffolni.

A Shaman és Mage mech paklik között úgy néz ki, hogy fordulópont történt, hiszen a mostani hetekben már egyértelműen átvette a stafétabotot a Magetől. Ennek ellenére a pakli nem-igen mozgott sem előre sem hátra a két héttel ezelőtti jelentéshez képest. A paklinak az esne igazán jól, ha a Druid megerősödne, mert az ellene való meccsek kiemelkedően jó matchupnak számít neki.

Kedvező matchup: Kombó Druid

Rossz matchup: Freeze Mage, Midrange Demonzoo, Zoo.

 

13. Control Priest

A Priest az egyik legalkalmasabb kaszt megfogni az agró típusú paklikat. Korábban a Control Priest egy kőkemény kombó orientált pakli volt, amelyekkel könnyedén le tudta tisztítani az egész harcteret, lényeket idézni, illetve permanens lénylopásokat végrehajtani. Ennek nyomai manapság is felfedezhető még, ezek a paklik gyakran használnak még most is Auchenai Soulpriestet és/vagy Wild Pyromancert is. Manapság azonban egyre sűrűbben kerül bele a Lightbomb, mint plusz egy AOE lehetőség. Habár a kaszt már nem ragyog régi dicsfényében, ezzel a pakli típussal máig számolni kell még.

A Control Priest mostanában kombinálódott a Lightbomb Priestel, ezzel egy új Hybrid-féleséget létrehozva. Ennek a legfőbb ismertető jegye, hogy a Lightbomb mellett gyakran ott figyel az Auchenai Soulpriest+Circle of Healing kombó is. További érdekesség, hogy a régebben oly sűrűn látott Dark Cultist egyre inkább tünedezik el a metajátékból.

A pakli legfőbb problémája, hogy a neki rossz matchupnak számító, a mai metában igen erős és nagy népszerűségnek örvendő paklik könnyedén counterelni tudják.

Kedvező matchup: Ramp Druid, Midrange Paladin

Rossz matchup: Freeze Mage, Oil Rouge, Handlock, Malylock, Patron Warrior

 

12. Tempó Mage

A pakli ereje az asztal lehetőleg minél gyorsabban való kiépítéséből és annak a megtartásából fakad a különböző sebző spellek és secretek segítségével.  Négy olyan lénnyel is rendelkezik, amelyek hatalmas tempó előnyt tud biztosítani a játék korai szakaszától kezdve: Mana Wyrm, Mad Scientist, Sorcerer's Apprentice, Flamewaker.

A pakli egészen erős, azonban az nagyon fontos a számára, hogy a laphúzás legalább elégségesen jó legyen (főleg az early gameben), mert nem valószínű, hogy a pakli kitart addig, ameddig visszatudna comebackelni. Mindamellett egy ellenséges Kezan Mystic is nagyon vissza tudja vetni a tempóját.

Kedvező matchupok: A különböző Druid variánsok, Control Warrior.

Rossz matchupok: Midrange Hunter, Hybrid Hunter, Freeze Mage, Handlock, Lightbomb Priest.

 

11. Midrange Paladin

A Paladin igazán sosem volt a legerősebb kasztok egyike Rankeden, azonban a GvG-vel érkező új lapok segítségével igencsak erős kaszttá érett. Ennek egyik legfőbb oka a Muster for Battle lapban keresendő, ami nagyon jól kombózik a már régebben is meglévő, leginkább midrange paklikban használt Knife Jugglerrel és a Defender of Argussal is. A főerősségét azonban a Quartermasterrel való kombinációban rejlik, amivel a Paldin végre megkapta a régen áhított burstjét is, ezzel megteremtve a Midrange Paladint.

Xzirez mondhatni egy kisebb fajta forradalmat indított el azzal, hogy az előző szezon vége-felé sikerült a paklijával elérni a Legend #1 rangot. Ezzel a Midrange Paladin ismételten egy meghatározó és aránylag népszerű paklivá vált a metában. A legnagyobb erőssége még mindig az, hogy megbírja állítani a Control Warriort és a Handlockot is, de ugyanúgy a gyengeségei és megvannak még. Az Oil Rouge és a Patron Warrior még mindig egy elég rossz matchup a számára.

Kedvező matchup: Midrange Druid, Control Warrior, Handlock.

Rossz matchup: Freeze Mage, Oil Rouge, Control Priest, Lightbomb Priest, Patron Warrior.

dwarf paladin artwork

 

10. Freeze Mage

A játék egyik legrégebbi paklija, ami a mai napig is elég hatékony maradt annyira, hogy szerves részét képezze a metának és a versenyeknek is. A pakli lényege, hogy a hős életbe tudja magát tartani a különböző területre ható fagyasztások és sebzések segítségével, amíg a direkt sebzésű mágiáival ki nem tudja végezni az ellenfelet. Ezt biztosítja a rengeteg laphúzás is, ami a pakliban van.

A Freeze Magenek talán még sosem volt ilyen rossz helyzete a metajátékokon belül, mint most. A szinte legendásan rossz matchupnak számító Control Warrior mellett a Patron Warrior is túl erős ellenfélnek bizonyult, márpedig ezekkel a paklikkal van tele mostanában a meta. Az viszont pozitív a paklira nézve, hogy rengeteg kompetens paklival meggyőzően birokra tud kelni.  

Kedvező matchup: Face Hunter, Mech Mage, Mech Shaman, Midrange Paladin, Control Priest, Midrange Demon Zoo, Zoo

Rossz matchup: Patron Warrior, Control Warrior, Midrange Hunter, Hybrid Hunter, Kombó Druid.

 

9. Kombó Druid

Habár a Kombó Druida népszerűsége már nem akkora, mint pár hónappal ezelőtt, még mindig egy erős pakliról van szó a képében. Hiszen, nincsen sok olyan pakli, ami a semmiből tudna legalább 14 életerőt levenni az ellenfél arcából két lap segítségével. A pakli lényege, hogy az Innervate és a Wild Growth segítségével megteremtse a kezdeti sebességet ahhoz, hogy eláraszthassa nehezen és kényelmetlenül tradelhető lényekkel az asztalt.

A Druida háza táján nem sok minden változott a két héttel ezelőtti állapotok tekintve. A ladderezésre még mindig egy jó választásnak bizonyulhat, azon túl, hogy aránylag sok pakli képes hatékonyan felvenni ellene már a versenyt.

 Kedvező matchupok: Control Warrior, Freeze Mage

Rossz matchupok: Mech Mage, Tempo Mage, Mech Shaman, Midrange Paladin, Midrange Zoo, Zoo

 

8. Face Hunter

A Face Hunter taktikája a legegyszerűbb a világon. Mindent az ellenfél arcába kell tolni, amit csak lehetséges. Csak a legindokoltabb esetben éri meg tradelni (mondjuk egy Taunt esetében, ha nincs rá bagoly), de amúgy  „only face no trade” a felállás. A mana görbe csak ritkán megy 3 manás lap fölé. Az elképesztő népszerűségét olcsóságának és hatékonyságának köszönhető. Szomorú kimondani (és semmiféle képen sem támogatom a Face Hunterezést), de az egyik legideálisabb pakli a létramászáshoz, mert a legtöbb meccs alig vesz igénybe pár percnél többet, ezáltal a meccseket is jól lehet vele pörgetni.

A Face Hunter háza táján sem történtek nagyobb változások. A pakli hátránya, hogy egyre több counter paklija szaladgál éppen a metában mostanában, de gyorsasága ennek ellenére még mindig mellette szól.

Kedvező matchupok: Midrange Hunter, Hybrid Hunter, Oil Rouge, Handlock

Rossz matchupok: Patron Warrior, Control Warrior, Freeze Mage.

 

7. Control Warrior

A Freeze Mage mellett egy másik pakli, ami igazán őskövületnek számít már a többi pakli mellett. Gyakran hívják Pay to Win paklinak is, hiszen a late gamet az a rengeteg legendary lap biztosítja, ami feltétlenül szükséges a pakli működéséhez. A pakli legfőbb ereje abban rejlik, hogy a pajzsszedő lapjainak köszönhetően az ellenfél csak igen nehezen tudja elintézni a hőst, főleg olyan paklik esetében ahol korlátozottak az erre szolgáló erőforrások. Jó esetben paklinak van elég leszedése és nagy lénye ahhoz, hogy az uralma alatt tudja tartani a meccset.

A pakli az előző hetekhez képest erősödött, hála annak, hogy a neki kedvező matchupnak számító paklik is erősödtek, több lett belőlük. Ennek ellenére valószínűleg fel fognak tűnni újabb variánsok is, főleg, hogy közeledünk már a szezon vége felé. Manapság a legtöbb Control Warrior magánál hord már két Brawlt is, ami szinte szükséges kellék már a Patron Warriorok ellen.

Kedvező matchup: Face Hunter, Freeze Mage, Oil Rouge, Patron Warrior

Rossz matchup: Kombó Druid, Mid-Hunter, Hybrid Hunter, Tempó Mage, Midrange Paladin, Malylock

garrosh hellscream iron horde

 

6. Handlock

A Handlock már nagyon hosszú ideje képviselteti magát a játékban, azonban csak néhány hónapja fordult elő az, hogy nem egy variánsként tűnt fel állandó jelleggel, hanem már két változata is akadt.  Az egyik a jól megszokott klasszikus Handy, a másik a nem régiben feltűnt démonos változata, amely Voidcallerekkel, Mal'Ganissal és pár kisebb démonnal egészítette ki a paklit. Mostanában a démonos verzió már elvesztette a meglepetés erejét, ismételten a klasszis Handlock uralja a metát a két variáns közül.

A Handlock a hetekben erőteljesen visszaesett, amit főleg a Malylockok erőteljesen elterjedésében köszönhető, amik ideális választásnak tűnnek már mind a ladderezésre, mind a bajnokságokra is. Ennek ellenére még mindig egy jó paklinak számít, hiszen nála jobb counter szinte nincs is a Patron Warrirok ellen. Köszönhető ez annak is, hogy a Patron nem használ Big Game Huntert, illetve hogy a Handlocknak van elég hatékony területi sebzése letakarítani az asztalt.

Kedvező matchup: Patron Warrior, Midrange Zoo, Tempó Mage, Control Priest, Lightbomb Priest.

Rossz matchup: Face Hunter, Hybrid Hunter, Midrange Hunter, Malygos Warlock.

 

5. Oil Rouge

A neve csalhatatlanul elárulja a pakli főütőerejét. A pakli lényege továbbra is az, hogy kontrol alatt tartsa az ellenfél térfelét mindaddig, ameddig a saját asztalát meg nem erősíti. Ehhez kulcsfontosságú lap a Sprint, amelyet a Preparationnal kombózva gyors és hatékony laphúzást jelenthet. A legfőbb kombót a Tinker's Sharpsword Oil és a Blade Flurry együttes bevetése jelenti, ami alkalmas boardclearre és kivégzésre is.

Az Oil Rougeot már anti-meta paklinak is hívhatnánk, hiszen a számára gyakorlatilag a legjobb matchupok a mostani meta legjobb paklijai. Hatékonyan tud áttörni a Midrange Hunteren, a Patrion Warriorokon és a mostanában feltűnt Malygos Warlockon is. Toefoo a saját Oil Rouge paklijával körülbelül 1 héten keresztül tartani tudta a Legend #1 rangot.

Kedvező matchup: Midrange Paladin, Patron Warrior, Ramp Druid, Malygos Warlock, Tempó Mage

Rossz matchup: Freeze Mage, Face Hunter, Control Warrior

 

4. Midrange Demonzoo

A régebben ismeretes Zoo paklikból nőtte ki magát, amelynek a meghatározó lapjai mellett már Voidcallerekkel, Sylvanas Windrunnerel, Dr. Boommal és Mal'Ganissal is támad. A pakli ugyan lelassult, de még mindig megvan benne az a tempó potenciál, ami 7-8 kör alatt le tudja ütni az ellenfél arcáról az összes életerőt, emellett már erősebb lategammel is rendelkezik.

A Blizzard igyekszik arra törekedni, hogy szinte kizárólag démokból felépülő paklikat hozzanak létre a játékosok, de inkább egyre másra épülnek meg a Hybrid megoldások. 2-3 hónappal ezelőtt a Démon Handlock, mostanában pedig a Mindrange Demonzoo borzolja a kedélyeket.

Az utóbbi hetekhez képest a pakli erősebbé és népszerűbbé vált. Ezt főleg annak köszönheti, hogy hatásosan fel tudja venni a Malylockok ellen a harcot, mind ladderen, mind a bajnokságokon is.

Kedvező matchup: Midrange Druid, Mech Shaman, Mech Mage, Malygos Warlock.

Rossz matchup: Patron Warrior, Handlock, Mid-Hunter, Hybrid Hunter.

 

3. Midrange Hunter

Ha a Midrange Hunter egyszer elkapja a fonalat, akkor onnan nem igazán van megállás. Ha jó a laphúzás, akkor nagyon erős managörbét írhat le, igazán erős lapokkal. Fegyverei és csapdái elég nagy tempót biztosít a paklinak, hogy nehéz legyen megállítani.

A Mid Hunter háza táján nem sok minden változott, a legtöbb pakli ellen még mindig nagy eséllyel fel tudja venni a versenyt. Emellett kedvező matchupnak számít neki a Patron Warrior, a Control Warrior és a Handlock is. Az igazán borzalmas matchupot azon paklik közül, amelyek nagy számban futnak mostanában a metában, csak a Face Hunter és az Oil Rouge jelenti a számára.

Kedvező matchup: Freeze Mage, Tempó Mage, Handlock, Midrange Demon Zoo, Control Warrior.

Rossz matchup: Face Hunter, Oil Rouge

night elf warcraft

 

2. Malygos Warlock

A pakli Neirea és ShtanUdachi közös ötletéből született. Lényegében egy sárkányos pakliról van szó, amiben kevesebb sárkány szinergia található meg, mint egy klasszikus sárkány pakliban (Dragon Paladin, Dragon Priest). A pakli célja, hogy az ellenfelet kizökkentse a saját tempójából a rengeteg „high-value” lapjával, úgy, mint pl. a Blackwing Technician, vagy az Imp-losion bevetése. A megfelelő lapokba aránylag könnyű belehúzni, hála a Warlock hősképességének. A pakli finishere maga Malygos, aki a Darkbomb és a Soulfire lapokat +5 Spell Damagel erősíti fel. A paklival lehetséges az OTK, ehhez azonban Emperor Thaurissan is szükséges.

Az utóbbi időben sok sikert értek el vele a különböző bajnokságokon, így nem meglepő, hogy a Dragon Warlock lett a jelenlegi meta egyik legtöbbet játszott paklija. Eredményessége elérte, hogy kényelmesen elfoglalhassa a metajelentés második helyét. Érdekesség, hogy a Malylock volt a Dreamhack nyári bajnokságán az egyik legtöbbet játszott paklija.

Kedvező matchupok: Handlock, Lightbomb Priest, Control Priest, Patron Warrior

Rossz matchupok: Oil Rouge, Midrange Demonzoo, Zoo

 

1. Patron Warrior

A Patron Warrior egy erősen kombó orientált pakli, amelynek lényege, hogy maximalizálja a Warsong Commander, a Grim Patron és a Frothing Berserker által kínált lehetőségeket. Ahhoz hogy hatékonyan kilehessen használni a paklit, ahhoz nagyon erős laphúzásra van szükség, hogy minél előbb bele lehessen húzni a kombókba. Emperor Thaurissan megfelelő felhasználásával az OTK is létrejöhet. Annyiban hasonlít a már rég hátrahagyott Miracle Rougehoz, hogy ezzel a paklival is nehéz döntések elé állítja a játékost, de megfelelő választások esetén a pakli meghálálja ezt. Profi játékosok kezében a pakli 80% win ratere is képes.

Rengeteg fajtája fut jelenleg a metában, mivel fontos, hogy az adott játékos igényéhez legyen belőve maga a pakli. Például Zalae paklijában a Brawl és a Big Game Hunter is megtalálható, Neirea pedig próbálkozott a Shield Block + Shield Slam kombinációjával is.

A Grim Patron a legtöbb matchupban jól teljesít, az igazán nagy ellenfele a Handlock lehet, aki meglehetősen nagy tauntokat tud lerakni, mind amellett, hogy a területi sebzéseivel könnyedén el tudja kaszálni a Warrior jól felépített asztalát. Az Oil Rouge és a Malylock is hatékonyan fel tudja venni ellene a versenyt.

Kedvező matchup: Face Hunter, Freeze Mage, Midrange Paladin, Control Priest, Lightbomb Priest, Midrange Demonzoo, Zoo

Rossz matchup: Ramp Druid, Handlock, Control Warrior.


Forrás

Vissza a főoldalra!

meta pakli

További híreink