HírekMeta jelentés a szeptemberi szez...

Meta jelentés a szeptemberi szezon második hetéről

| 2015.09.14 23:00
6943

kiljaeden artwork

A meta jelentés ismét megújult kicsit. Mostantól a TempoStorm cikkét használjuk fel a jelentés elkészítéséhez. Reméljük tetszeni fog nektek ez az új formátum is. Esetleges visszajelzéseket szívesen fogadjuk, hogy alakíthatnánk át a cikket még felhasználóbarátibbá!

(Tipp: A típusok nevére kattintva mindig megtalálható lesz egy hatékony variáns a paklira, amely egyelőre a meta legjobbjai közé tartozik a jelenlegi formájukban.)

TIER 4 paklik:

24. Lock & Load Hunter

DeathstarV3 váratlan sikert tudott aratni a saját paklijával, de ez az egész koncepció még mindig annyira instabil, hogy további kísérletezésekre lesz szükség, hogy erős pakli típussá váljon. Egyelőre érdemes lehet figyelni rá, hátha kihoznak majd valamit belőle.  

23. Malygos Shaman

Ismét egy hét, amikor a pakli típus egy újabb rejtélyt ad a játékosok kezébe, hogy mégis mennyi potenciál van ebben a pakliban még. Ezen a héten Savjz kicsit a spell centrikusság irányába vitte el a paklit a Healing Wave segítségével. Ezen felül egy Charged Hammer is bekerült a pakliba, ami segíthet felvenni az agresszív paklikkal szemben a versenyt. A Deathrattle képessége pedig sokkal fontosabb, mint a véletlenszerű totemek legyártása. Gadgetzan Auctioneer hatalmas segítség jelenthet, ha mellette történik meg az esetleges asztaltisztítás. Az a laphúzás, amit ő biztosít, az nagyon sokat segíthet a meccs kései szakaszában, amikor már az ellenfelet kell kivégezni Malygos segítségével.  

22. Mech Rogue

A Mech Rogue újra felbukkant a meta képes paklik legalsóbbik kategóriájában. Egyelőre még mennek a kísérletezések a paklival kapcsolatban, hogy egy erős pakli típus születhessen belőle. Ameddig nem lesz teljesen kitesztelve, addig valószínűleg nem fog magasabb osztályba kerülni.

21. Totem Shaman

A Totem Shaman továbbra is a kukában marad, ameddig nem születik valami életképes lista ebben a nagyon erős Secret Paladin metában. Loyan ezen a héten bebizonyította, hogy egyes TGT kártyák mennyire fel vannak még mindig értékelve. A pakli új verziója már egyáltalán nem futtat Tuskarr Totemicet, mert a legtöbb esetben a 0 támadásos totemek nagyon lassúak az agresszív paklik ellen. Ez a legtöbb esetben csak tempó veszteséget okoz. A Thunder Bluff Valiantból is már csak egy van, mert ez a lap is túl lassúnak bizonyult, pedig igazán erős lehetne egy lassabb, kontrolosabb metában. Az Azure Drake helyére Sludge Belcher került, hogy az aggrot valamelyest vissza lehessen szorítani. A Big Game Hunter még mindig egy jó választás lehet, főleg, ha le akarjuk szedni az Avenge által felbuffolt Mysterious Challengert, illetve nagyobb tempót eredményezhet, mint a Hex a Druidák, a Control Warriorok és a Handlockok esetében is.

TIER 3 paklik:

20. Midrange Paladin

A Midrange Paladin most jobban szenved, mint eddig bármikor a TGT megjelenését követően. Ez a pakli típus azonban mégsem a játszhatatlan kategória, csak a Secret Paladin most egy sokkal jobb választásnak bizonyulhat nála. Mielőtt valaki neki állna ennek a paklinak, érdemes lehet előtte kipróbálni egy jóval midrangesebb Secret Paladint. Ha ez nem válik be, akkor esetleg vissza lehet térni rá. Úgy tűnik, hogy ez a pakli az új kiegészítőből csak egy lapot tudott igazán felhasználni magának a Murloc Knight képében, ami egy igen erős 4 dropnak bizonyult. Az alapvető baj az, hogy a legtöbb mindrange pakli csak tovább erősödött az utóbbi hetekben, míg a Paladinnak ezen verziója szinte semmilyen löketet sem kapott.

19. Oil Rogue

Figyelembe véve, hogy az Oil Rogue mindig egy meghatározó pakli volt a TGT kijövetele előtt, a heti igen jó pozícióját folyamatosan fenntartva, eléggé meglepő, hogy ez a pakli most folyamatosan zuhan egyre jobban lefelé. Néhány kitartó játékos azonban folyamatosan próbálja fejleszteni ezt a paklit is. A mostani nagy újítás, hogy a Sprintet kicserélték Burglere. Ez meglepő döntés, hiszen a Preparation + Sprint kombinációja mindig is fontos volt a pakli számára, hogy bele lehessen húzni a Blade Flurry kombinációkba. Ezzel gyakorlatilag félre lett dobva a pakli konzisztenciája az esetleges győzelmet jelentő lapok számára. Egy másik játékos a Beneath the Grounds lapot próbálgatja, amiben a laphúzást a Coldlight Oracle szolgáltatja. Ennek a verziónak nagyon magas a győzelmi aránya a Patron Warriorokkal szemben.

18. Dragon Warrior

Ezen a héten egy újabb Kolento pakli került be a jelentésbe. Ez a pakli igen jó mana ívvel rendelkezik, amit az Alexstrasza's Champion, a Blackwing Technician, a Twilight Guardian és a Blackwing Corruptor szolgáltat. Ezek a lapok, ha van mellettük sárkány is a kézben, akkor nagyon ki tudja zökkenteni az ellenfelet mind az early, mind a mid-game folyamán, ameddig az igazán nagy lények meg nem jelennek a térfelünkön. Ez az álom kéz azonban nem tud elégszer megtestesülni ahhoz, hogy igazán számottevő pakli legyen, főleg ebben az igencsak felgyorsult metában. A pakli a túlélés érdekében Slamet és Shield Blockot is használ, további laphúzásnak pedig az Azure Drake ajánlott.  

17. Face Hunter

Úgy tűnhet, hogy a Face Hunter akár egy jó választás is lehet a rengeteg Secret Paladin révén, azonban ez még sem számít annyit, hogy számottevő legyen. Rengeteg rossz match-upja van most. A Patron Warrior eddig is rossz volt neki, de a Darnassus Aspirant megjelenésével az egyik legjobból, rögtön az egyik legnagyobb mumusává vált. Nagyon úgy néz ki, hogy ez a pakli továbbra is az igen agresszív meta counterelésére szolgál. Esetleg az válhatna még a javára, ha több Warlock bukkanna fel a létrázás folyamán.

16. Tempo Mage

A Tempo Mage a TGT megjelenésével valamivel még konzisztensebb paklivá vált. A Spellslinger képessége nagyon jó összhangban van a Mana Wyrm és a Flamewaker varázslatokra aktiválódó képességeivel, mind amellett, hogy a 3/4es értékei is nagyon jónak számít ennyi manából. Az Effigy egy elég erős Secret lap lett, ami nagyon nagy tempó előnyt jelenthet a meccs korai szakaszában, ha a Mad Scientist ki tudja rakni ingyen. A late gameben sem veszíti el annyira az értékét, ugyan is Archmage Antonidassal is jól tud kombózni, ha együtt kerülnek ki egy üres asztalra (a mi oldalunkat tekintve). Az ellenfélnek ugyan is kötelező feladat az, hogy egyből megoldja ezt a lapot a túlélés érdekében. A pakli típus az előző héthez képest visszaesett a TIER 2-ből TIER 3-ba. A mostani meta játékot figyelembe véve jobb választást lehet a legtöbb TIER 2-es pakli. Ha csak kaszton belül maradunk, akkor ott a most igen jól muzsikáló Mech Mage is.

15. Echo Mage

Az Echo Magetől egyre többen kezdtek el eltántorodni, mivel a pakli kiismerése utána, már megtanulták a játékosok körbejátszani a kulcsfontosságú lapjait, mint például a Molten Gianteket. A Frost Giantek megjelenésével viszont egy újabb lökést kapott a pakli. A Paladin match-uppal szemben ugyan olyan sikerrel tudja felvenni a versenyt, viszont a Warriorok ellen valamivel jobb átlagot tud felmutatni. Ebbe a pakliba az Antique Healbot nem a legjobb választás a Molten Giantek képessége miatt, ezért inkább az Ice Barrier használata a javasolt. Egy ideig ellehet hitetni az ellenféllel, hogy egy Freeze Mage ellen játszik, ami a pakli előnyére is válhat akár. A Duplicate lapokat érdemes a Molten Giantekre, és Emperor Thaurissanra elhasználni.

14. Hybrid Hunter

Ez az volt az első hét a TGT megjelenését követően, amikor a Hybrid Hunter megint legit pakli tudott lenni a meta játékot tekintve. Szeptember 7.-én Orange ezzel a paklival Legend #1 rangot ütött. Ha kellően jó mana-, és lap görbéje van a meccsen, akkor gyakorlatilag bármit képes megverni. Azonban a meta mostani alakulása még mindig nem olyan jó számára, hogy kiemelkedő pakli legyen. Például most már nehezen tudja felvenni a versenyt a Druidával szemben, aki most sok használható alacsony manás lapot kapott a kiegészítővel, amivel a játék korai szakaszában elég agresszíven tud már játszani. Valószínűleg többször fogjuk látni ezt a paklit is, ha a mostani Secret Paladin mánia valamelyest alábbhagy.

TIER 2 paklik:

13. Demon Handlock

Ezt a paklit nem különösebben lehet kitechelni a metára, mert gyakorlatilag elmondható, hogy az összes lap a pakli magját adja. Pont ezért esett vissza a TempoStorm értékelése alapján jó pár helyett ezen a héten. A techelés helyett ezért érdemes lehet inkább másik paklit futtatni. Az azonban még mindig elmondható, hogy a megint felszálló ágban lévő Patron Warrior ellen igen jól teljesít.

matchup

12. Zoolock

Úgy néz ki, hogy egyre több Zoo játékos tér vissza a lassabb, démonos megoldásról a klasszikus, agresszívabb felfogású verzióra. Talán ennek az átalakulásnak is köszönhető, hogy az Archon Team Leaguen Eloise igen jól tudott szerepelni a paklijával a tornán. Egyéb nyílt bajnokságokon is feltűnt a koncepció, azokon is igen szép eredményeket értek el vele. Ebben a verzióban fel szokott tűnni a Fist of Jaraxxus is, ami igazándiból a meccs minél gyorsabban való befejezését hivatott elősegíteni. Az agresszív Zoo nagyon gyorsan feladja a Value játékot, és az ellenfél minél gyorsabban való kivégzésre törekszik, mielőtt az ki tudná rakni az igazán nagy fenyegetéseit.

matchup

11. Midrange Hunter

A pakli, ami nem igazán akar sosem eltűnni a meta játékból. Volt több próbálkozás is az új lapok segítségével, mint a Ram Wrangler vagy a King's Elekk, azonban egyre többen térnek vissza az eredeti verziókra. Az új kártyák nem illenek bele abba a tempó orientált játékba, mint amit eddig fel tudott mutatni. Az Argent Horserider viszont nagy segítséget jelenthet letradelni agresszívabb paklik ellen, kontroll ellen pedig megfelelően agresszív lap lehet nyomás alatt tartani az ellenfelet. Secret Paladinok ellen is jól működhet, ha a Noble Sacrificet akarjuk proccoltatni. A pakli tartalmaz még egy Explosive Trapet is, ugyan csak a sokszor feltűnő Paladinok ellen. Habár nincs annyi kedvező match-up a számára, mint ami régen volt, azonban a Savannah Highmane és a különböző board control eszközei miatt még mindig egy igen szép win ratet tud felmutatni.

matchup

10. Token Druid

A TGT megjelenésével Gnimsh újabb próbát tett a Token Druid felébresztésére, és ez úgy tűnik, hogy sikerült is neki. Az előző héten is használta már a paklit, ahhoz képest az újabb verziója valamelyest felgyorsult már. Ezt azzal érte el, hogy kipurgálta a pakli lassabb lapjait, mint ami például az Ancient of Lore volt, és helyette olyan lapokkal gyorsította fel, mint az Azure Drake és az iker legendary lapok, Fjola Lightbane, és Eydis Darkbane. A pakli a Wild Growth-ot is kidobta magából, helyette Flame Juggler és Darnassus Aspirant található, amik igen nagy segítséget jelenthet a mostanában igen gyakori Paladin match-upok ellen. A pakli lemondott a Violet Teacherek használatáról is. Ennek köszönhetően viszont egy jóval tempósabb, agresszív játékot lehet vele játszani. A pakli hátránya, hogy nem igazán van benne late game. Ezáltal a kontrol match-upok ellen minél gyorsabban be kell darálni az ellenfelet, mert nem valószínű, hogy fölé lehet kerekedni a Force of Nature + Savage Roar kombinációja nélkül. Gnimsh az előző szezonban Legend #10 helyre röpítette, ami bizonyítja, hogy van ennek a koncepciónak is létjogosultsága még.  

matchup

9. Aggro Paladin

A Secret Paladinok nagy mennyiségű feltűnésének következtében az Aggro Paladinok jóval kevesebbszer találhatóak már meg, mint eddig. Úgy néz ki, hogy a Secret lapok adnak annyi támogatást a TIER 1-es társának, hogy az jelenleg egy sokkal jobb pakli legyen. Ehhez képest a pakli még mindig egy erős választásnak minősülhet. Vangswisher augusztusban Legendary top #10 helyezést ért el vele, és folyamatosan tartani tudta a legjobb 50-ben a helyezését. A pakliban feltűntek az Argent Horseriderek a Wolfriderek helyett. A Divine Shield miatt sokkal nehezebben tradelhető le vele, ezen felül jobbszinergiában van a buffolós lapokkal is.

matchup

8. Handlock

A Handlocknak kedvező match-upot jelent mind a Secret Paladin, mind a Patron Warrior ellen. A Hunter ellen sem kell mostanában szégyenkeznie. Emellett a paklit sokkal jobban ki lehet techelni, mint a démonos változatot. Néhány játékos paklijában már Baron Geddon és Mad Bomber is található, amelyek segítségével könnyebben fel lehet venni az aggro paklik ellen a meccset.

matchup

7. Control Warrior

Két olyan legendary lap is érkezett a kiegészítőben, amit a pakli típus nagyon szívesen fel is használ. Az egyik Justicar Trueheart, aki nagy segítséget jelenthet az aggro paklikkal szemben az életerő stabilizálásával. Elsőre kicsit lassú a lap, azonban idővel szépen kamatoztatni fogja a képességét. Így a segítségével már nem csak 2 pajzsot, hanem már 4-et is lehet nyerni a hősképességgel. Ő vagy a Shield Block vagy a Shieldmaiden lapok helyére szokott bekerülni. A másik pedig Varian Wrynn. Ő egy újabb nagy fenyegetést jelent az ellenfél számára, mind amellett hogy 3 lapot is húz nekünk, illetve egy újabb win condition jelenthet ügyes felhasználásával. Ezen felül Baron Geddon is visszakerült a pakliba, mert nagyon jó védelmet nyújt az aggró paklik ellen. A Control Warrior még mindig nagyon jó választás lehet egy agresszív metában.

matchup

6. Freeze Mage

Freeze Mage az előző héthez képest még feljebb kapaszkodott a listán a TempoStorm értékelése alapján. Ezt annak köszönheti, hogy a legtöbb TIER 1-es pakli most jó match-upot jelent a számára. Priest ellen is hatékonyan fel szokta venni a versenyt, azonban az új sárkányos verzióval lehetnek már problémái, ha az ellenfél egy nagyon jó mana görbe szerint tud játszani.  Természetesen emellett rossz match-upjai is vannak a paklinak. Ilyen pl. a Patron Warrior, aminek a felhalmozható pajzsai miatt még Archmage Antonidas szokott elég lenni, hogy ki lehessen végezni az ellenfelet.  

matchup

5. Midrange Druid

A bemutatott pakli még mindig az egyik legjobb választás a mostani metára, még úgy is, hogy nem sokat kellett rajta változtatni az előző héthez képest. Kis tipp a paklihoz: A mulligenelésnél gyakran nem érdeme megtartani a Shade of Naxxramast, mert a match-upok 90%ban általában nem szokott jól kijönni a korai megérkezése a mana görbét tekintve. A Darnassus Aspirantot viszont mindig érdemes megtartani, mert jó eséllyel a harmadik körben kiérkezhet a segítségével egy 4 manás lény. Az már nem túl gyakori, hogy a következő körben egy 5 manás drop kerüljön ki, ezért ezeket a lapokat minden esetben érdemes visszakeverni a pakliba.

matchup

TIER 1 paklik:

4. Dragon Priest

A pakli erre a hétre ért fel a TIER 1 kategóriába. A bemutatott pakli Kolento verziója, ami most a leginkább elterjedt verziója ennek a pakli típusnak. A mid-game kedvéért a pakli játszik Shrinkmeister + Cabal Shadow Priestet is. Ez az egyik legerősebb kombó a játékban, aminek segítségével egy értékes lényt lehet ellopni az ellenfél térfeléről. A Shrinkmeister egy korrekt két manás lényt is jelenthet a második körben, ha nincs mást kijátszani.  A paklinak ugyan is nagyon fontos a jó mana körív. A Velen's Chosen segíthet felvenni a harcot mind az aggro, mind a kontrol match-up ellen, akár már a meccs korai szakaszától kezdve. A Dragonkin Sorcerer további segítséget jelenthet a mid-gameben. A Lightbombok kikerültek a pakliból, a Shadow Priesteknek köszönhetően. Korrekt laphúzással a paklival meglehet verni a legtöbb kontrol match-upot akár 8-9 kör alatt. A pakli leginkább a lassú, grindelős paklikkal szemben gyengébb, mint a Control Warrior, vagy a Handlock.

matchup

3. Mech Mage

A Fel Reaver lapokkal feldúsított Mech Mage még ebbe a metába is egy TIER 1 paklinak számít. Ez köszönhető most annak is, hogy a Paladinokkal szemben nagy eséllyel tudja felvenni a harcot. A Blood Knight is pont ezt segíti elő. Most egy nagyon gyors metát élünk, ahol az agresszív paklik erősen dominálnak. Ennek eredményeképpen egyre kevesebbszer bukkan fel a Big Game Hunter is. Ez nagy segítséget jelenthet a Fel Reaverek számára, amit ha nem tudnak megoldani, mondjuk az ötödik körben, akkor utána már nagyon nehéz lesz újra visszatérni az ellenfélnek a partyba. Archmage Antonidas most már nem kötelező eleme a paklinak.

matchup

2. Secret Paladin

A TGT megjelenésével ez a pakli számít most a legerősebbnek, és egyben a legsűrűbben látottnak is az újonnan készült paklik közül. Mostanra már két típusa is feltűnt: egy agresszívabb,- és egy midrangesebb verzió is. Most úgy tűnik, hogy az utóbbi tűnik a jobbik választásnak, köszönhetően a sokszor látott Druida pakliknak és a Patron Warriornak. Utóbbi már a Divine Favort sem használja, így is lesz elég olyan lapja, amivel nyomás alatt tudja tartani az ellenfelet. A mana körív nagyon jó egészen a Mysterious Challengerig, majd ideális esetben követheti őt Dr. Boom és Tirion Fordring is. Mulligennél nagyon fontos, hogy az alacsony manás lapok a kezünk ügyébe kerüljön, mint a Shielded Minibot, vagy a Muster for Battle. Ezek a lapok nagy segítséget adhatnak a korai tradelésekhez, míg a ragadós lények, mint a Piloted Shredder, vagy a Sludge Belcher ki nem kerül.

matchup

1. Patron Warrior

Ezen a héten a Patron Warrior és a Secret Paladin uralta a metát. A kevesebb Hunter pakli miatt, most a Patronnak lehetősége nyílt eggyel kevesebb Armorsmithet használni, és helyette egy Cruel Taskmaster került be. A segítségével eggyel több Grim Patron érkezhet a térfelünkre, ami nagy segítséget jelenthet egy másik Patron Warrior, vagy a Priest ellen. Ezen felül nagyobb feladat elé állíthatja ezzel a kontrol és a midrange paklikat is.  A Secret Paladinok emellett sokkal inkább board centrikusan játszanak, ezért removalnak sem egy utolsó lap a meccs korai szakaszában. Harrison Jones ismét egy jó választásnak minősülhet. Nagy segítséget nyújthat mind a mirror,- mind a Paladin match-upokkal szemben.

matchup

Vissza a főoldalra!

meta pakli

További híreink