HírekMeta jelentés a májusi szezon ut...

Meta jelentés a májusi szezon utolsó hetéről

| 2015.06.02 10:30
4668

meta jelentés május végén

A meta jelentés ettől a héttől kezdve kicsit átalakul. Mostantól már nem a kasztok népszerűsége alapján fog megtörténni a rangsorolás, hanem inkább az egyes pakli típusok fognak a górcső alá esni. Ezenfelül, ha hasznosnak találtátok a leírást, heti rendszerességgel igyekszem szállítani majd a jelentéseket. Vágjunk is bele, nézzük meg, hogy mely paklik voltak a legjobbak a májusi (tizennegyedik) szezon utolsó hetében!

(Tipp: A típusok nevére kattintva mindig megtalálható lesz egy hatékony variáns a paklira, amely egyelőre a meta legjobbjai közé tartozik a jelenlegi formájukban.)

20. Aggró Paladin

Az Aggró Paladin az utóbbi pár hétben kezdett újra feltünedezni, és már most megtalálható több formában is. StrifeCro megoldása rá az volt, hogy a Midrange-Paladinját gyorsított fel pár aggró szellemiségű kártyával, mint pl. a Leper Gnome vagy az Argent Commander, de a pakli Midrange jellegű lenyomata így is rajta maradt. Ami jobban elterjedőben van, azaz egyik olvasónk koncepciója alapján épített pakli, az igazán arctámadó típus, amivel az előző szezonban a legend rangot is sikerült elérnie.

A pakli koncepciója, hogy a kis manájú lényékkel gyorsan le lehessen zergelni az ellenfél arcát. Tradelni csak a legszükségesebb esetekben ajánlott. A tempót a fegyverek és a fő laphúzó kártya, a Divine Favor biztosítja.

A pakli nem igazán terjedt még el, a meta egyik legújabbja. Még több meccsen keresztül bizonyítania kell, hogy melyek azok a paklik, amik ellen a túlnyomó részben jól tud érvényesülni, illetve melyek azok, amik ellen viszont nem tud jól teljesíteni.

 

19. Midrange Paladin

Nem is olyan régen még igen népszerű és erős változat volt a Paladin pakliknak, mostanra azonban túl sok pakli van már, ami egyszerűen countereli tudja. Ennek ellenére elég tapasztalattal egész sokat ellehet érni még vele akár máig is, hiszen nem is olyan régen Xzirez-nek sikerült a bravúr, hogy legend #1 volt a saját fejlesztésű Mid-Paladinjával.

A pakli leszállóágának egyik fő okozója a Patron Warrior, ami manapság elképesztően erős és elterjedt paklija a metának. A Midrange Paladin legfőbb esélye a visszatérésre az lenne, ha a Handlock ki tudná szorítani kellő mértékben a Patront a metából, mivel a Paladinnak jó matchupja a Handlock, főleg az Equality és az Aldor Peacekeeper használata miatt. Ez azonban hiú ábrándnak tűnik egyelőre.

Kedvező matchup: Midrange Druid, Control Warrior, Handlock.

Rossz matchup: Freeze Mage, Oil Rouge, Control Priest, Lightbomb Priest, Patron Warrior.

 

18. Chinese Lightbomb Priest

Savjz a paklit leginkább a túlsúlyba lévő aggró paklik megfogására építette meg, kiváltképpen a jól ismert Face Hunter ellen. A rengeteg területi sebzés, a leszedések és a buffoknak köszönhetően a túlnyomó részben ez sikerül is. A koncepció ugyan több esélyt ad a Rougek és a Handlockok ellen is, de még mindig igen rossz matchupnak számítanak ezek a meccsek neki. A paklival a legfőbb probléma az, hogy a ma ismeretes, leggyakrabban járatott paklik a legtöbb esetben megverik.

Kedvező matchup: Face Hunter, Mech Mage, Tempó Mage, Midrange Paladin, Midrange Shaman

Rossz matchup: Kombó Druid, Freeze Mage, Oil Rouge, Handlock, Patron Warrior.

 

17. Control Priest

A Priest a mostani meta harmadik legrosszabb kasztja (a Shaman és Paladin mellett), pedig rengeteg kombinációs lehetőséggel bír, amik valóban nagyon erősnek mondhatóak. A Priestnek csak kombóból adott a hatékony boardclear, a lényidézés és a permanens lénylopás is.

A Control Priest manapság újra kezd népszerűvé és hatékony paklivá válni hála Kolentonak, de még így is túl sok azon counter paklik száma, amelyek könnyedén meg tudják verni, ezért várhatóan nem is lesz igazán népszerű kaszt a közeljövőben sem.

Manapság egyre sűrűbben bukkannak fel a Hybrid Priestek, amelyek leginkább a Control és a Lightbomb Priestek egymással való keresztezése. Ezek a paklik tartalmaznak már a Control képest Zombie Chowt, Velen's Chosent, illetve Lightbombot is.

Kedvező matchup: Ramp Druid, Midrange Paladin

Rossz matchup: Freeze Mage, Oil Rouge, Handlock, Patron Warrior

 

16. Mech Mage

A Mage volt az első kaszt, amelyik hatékonyan feltudta karolni a GvG-vel érkezett mechekben rejlő potenciális lehetőségeket. Ennek a legfőbb oka a Goblin Blastmage nevű csoda, ami könnyedén meg tudja alázni az ellenfelet a semmiből. Az ellenfélnek így is sok leszedést kell elhasználnia meccs kezdetétől fogva, így nem feltétlenül biztos, hogy lesz megoldása az érkező Dr. Boom és Archmage Antonidas ellen. Utóbbi a pakli finishere, akinek jelenlétében minden egyes Spare Part elhasználása után egy Fireballt ad a játékos kezébe.

A Mech Mage manapság erősen visszaszorult, hiszen a Tempó Mage a Flamewaker támogatásával nagyon erős kombókra tett szert, mindamellett, hogy kellően gyors pakliról van szó. A manapság egyre sűrűbben használt Freeze Mage is jobb választás lehet, mint a Mech Mage.

Kedvező matchup: Kombó Druid, Ramp Druid

Rossz matchup: Freeze Mage, Midrange Demonzoo, Zoo

 

15. Mech Shaman

A Mage mellett a Shaman a másik kaszt az, amelyik jó szinergiában van a mechanikus lényekkel. A pakliban meg van az erő ahhoz, hogy a korai játékban ellehetetlenítse annyira az ellenfelet, hogy onnan már ne álljon fel, de ahhoz is meg van, hogy a játék kései szakaszába is tudjon elég erős nyomást gyakorolni az ellenfélre. Azonban ha elveszti a boardját, onnan elég nehézkesen tud felállni.

A pakli legfőbb potenciálja a Powermaceben keresendő, hiszen a fegyvert vehetjük charganek is, ami oda célozza azt a 2x3 sebzést, ahova a játékosnak jó, mindamellett hogy a fegyver elhasználásával egy véletlenszerű barát mech egységet is feltud buffolni.

Ennek megfelelően jó laphúzással nagyon sok paklit meg tud verni, de úgy kiszemelten kedvező matchup nem nagyon van neki.

Kedvező matchup: Kombó Druid

Rossz matchup: Freeze Mage, Midrange Demonzoo, Zoo.

 

14. Ramp Druid

Az Innervate és a Wild Growth biztosítja a Ramp Druidának azt a tempót a meccs korai szakaszától kezdve, amivel minél gyorsabban el tudja árasztani az asztalt a nagyobb tauntos lényeivel. A pakli legfőbb erőssége, hogy gyakorlatilag megállíthatatlanná válik, ha sikerül kellőmértékben bevédeni a tauntok mögött Kel'Thuzadot.

Nem is olyan régen kezdett megint népszerűvé válni a pakli, de erre a hétre szinte teljesen eltűnt a kezdeti fellángolás. Ez akár annak is köszönhető, hogy a játékosokat már nem éri meglepetés, ha nem Kombó Druidával állnak szemben és a kezdeti meglepetés így eltűnt a pakli mögül.

Fontos szempont, hogy a pakli elég jól muzsikál a Patron Warrior ellen, azon paklik egyike, amely kifejezetten hatékonyan tudja felvenni a harcot ellene.

Kedvező matchup: Patron Warrior, Face Hunter, Zoo

Rossz matchup: Mech Mage, Tempó Mage, Control Priest, Lightbomb Priest, Handlock.

 

ramp druid

 

13. Dragon Warrior

A pakli nem rég kezdte felütni a fejét a metában, azonban az már most elmondható róla, hogy nem lesz több mint a Control Warrior egy módosítása. Nem az általában vett Dragon paklikra hajaz, amelyek inkább a sárkányok megfelelő sokaságára építenek (Dragon Paladin, Dragon Priest), hanem inkább a fent említett alapra. Lényegében véve „csak” pár lap cserét jelent, így került be 2-3 új sárkány legendary, illetve két Blackwing Corruptor a pakliba.

Habár az újonnan bekerült sárkányoknak köszönhetően nőtt a körönkénti fenyegetések száma, mégis olyan kulcsfontosságú lapok kerültek ki a pakliból, mint Harrison Jones, Baron Geddon, illetve egyéb pajzsot hozó lapok. Ezáltal a pakli védtelenebbé vált egyes paklik ellen, így könnyebb is kivégezni, mint a Control Warriort. Főleg ha nem úgy jönnek a lapok, ahogy elvárná az ember.

Kedvező matchupok: Face Hunter, Freeze Mage, Oil Rouge, Patron Warrior.

Rossz matchupok: Midrange Hunter, Hybrid Hunter, Tempó Mage, Midrange Paladin, Malygos Warlock, Kombó Druid.

 

12. Tempó Mage

A pakli ereje az asztal lehetőleg minél gyorsabban való kiépítéséből és annak a megtartásából fakad a különböző sebző spellek és secretek segítségével.  Négy olyan lénnyel is rendelkezik, amelyek hatalmas tempó előnyt tud biztosítani a játék korai szakaszától kezdve. Mana Wyrm, Mad Scientist, Sorcerer's Apprentice, Flamewaker.

A pakli egészen erős, azonban az nagyon fontos a számára, hogy a laphúzás legalább elégségesen jó legyen (főleg az early gameben), mert nem valószínű, hogy a pakli kitart addig, ameddig visszatudna comebackelni. Mindamellett egy ellenséges Kezan Mystic is nagyon vissza tudja vetni a tempóját.

Kedvező matchupok: A különböző Druid variánsok, Control Warrior.

Rossz matchupok: Midrange Hunter, Hybrid Hunter, Freeze Mage, Handlock, Lightbomb Priest.

 

11. Malygos Warlock

A pakli Neirea és ShtanUdachi közös ötletéből született.  Eléggé ritkán látott pakli, azonban megvan benne a potenciál, hogy rank 5 fölött már akár a legendbe is felvigyen. Lényegében egy sárkányos pakliról van szó, amiben kevesebb sárkány szinergia található meg, mint egy klasszikus sárkány pakliban (Dragon Paladin, Dragon Priest). A pakli célja, hogy az ellenfelet kizökkentse a saját tempójából a rengeteg „high-value” lapjával, úgy, mint pl. a Blackwing Technician, vagy az Imp-losion bevetése. A megfelelő lapokba aránylag könnyű belehúzni, hála a Warlock hősképességének. A pakli finishere maga Malygos, aki a Darkbomb és a Soulfire lapokat +5 Spell Damagel erősíti fel. A paklival lehetséges az OTK, ehhez azonban Emperor Thaurissan is szükséges.

Kedvező matchupok: Handlock, Lightbomb Priest, Control Priest

Rossz matchupok: Oil Rouge, Midrange Demonzoo, Zoo

 

10. Face Hunter

A Face Hunter taktikája a legegyszerűbb a világon. Mindent az ellenfél arcába kell tolni, amit csak lehetséges. Csak a legindokoltabb esetben éri meg tradelni (mondjuk egy Taunt esetében, ha nincs rá bagoly), de amúgy  „only face no trade” a felállás. A mana görbe csak ritkán megy 3 manás lap fölé. Az elképesztő népszerűségét olcsóságának és hatékonyságának köszönhető. Szomorú kimondani (és semmiféle képen sem támogatom a Face Hunterezést), de az egyik legideálisabb pakli a létramászáshoz, mert a legtöbb meccs alig vesz igénybe pár percnél többet, ezáltal a meccseket is jól lehet vele pörgetni.

Kedvező matchupok: Midrange Hunter, Hybrid Hunter, Oil Rouge, Handlock

Rossz matchupok: Patron Warrior, Control Warrior, Lightbomb Priest, Freeze Mage.

 

9. Freeze Mage

A játék egyik legrégebbi paklija, ami a mai napig is elég hatékony maradt annyira, hogy szerves részét képezze a metának és a versenyeknek is. A pakli lényege, hogy a hős életbe tudja magát tartani a különböző területre ható fagyasztások és sebzések segítségével, amíg a direkt sebzésű mágiáival ki nem tudja végezni az ellenfelet. Ezt biztosítja a rengeteg laphúzás is, ami a pakliban van.

A paklinak nem rossz a meta alakulása, hiszen counterel egészen sok ma használatos és népszerű paklit. Nem véletlen, hogy egészen sűrűn feltűnt a hétvégén megrendezésre kerülő Viagame House Cupon is.  A ma használt két legnépszerűbb Warrior (Control Warrior, Patron Warrior) és Hunter (Mid-Hunter, Hybrid Hunter) paklik ugyan sűrűn megverik, de a Facehunter és a Zoo ellen hatékonyan meg tudja mérettetni magát.

Kedvező matchup: Face Hunter, Mech Mage, Mech Shaman, Midrange Paladin, Control Priest, Midrange Demon Zoo, Zoo

Rossz matchup: Patron Warrior, Control Warrior, Midrange Hunter, Hybrid Hunter, Kombó Druid.

freeze mage

 

8. Kombó Druid

Habár a Kombó Druida népszerűsége már nem akkora, mint pár hónappal ezelőtt, még mindig egy erős pakliról van szó a képében. Hiszen, nincsen sok olyan pakli, ami a semmiből tudna legalább 14 életerőt levenni az ellenfél arcából két lap segítségével. A pakli lényege, hogy az Innervate és a Wild Growth segítségével megteremtse a kezdeti sebességet ahhoz, hogy eláraszthassa nehezen és kényelmetlenül tradelhető lényekkel az asztalt.

Annak ellenére, hogy már nem a leggyakrabban játszott paklik egyike, még így is jó esélye van jobb helyt elérni a jövő héten, hiszen látszólagosan a neki rossz matchupnak számító paklik is visszaesőben vannak.

Kedvező matchupok: Control Warrior, Freeze Mage, Lightbomb Priest

Rossz matchupok: Mech Mage, Tempo Mage, Mech Shaman, Midrange Paladin, Midrange Zoo, Zoo

 

7. Control Warrior

A Freeze Mage mellett egy másik pakli, ami igazán őskövületnek számít már a többi pakli mellett. Gyakran hívják Pay to Win paklinak is, hiszen a lategamet az a rengeteg legendary lap biztosítja, ami feltétlenül szükséges a pakli működéséhez. A pakli legfőbb ereje abban rejlik, hogy a pajzsszedő lapjainak köszönhetően az ellenfél csak igen nehezen tudja elintézni a hőst, főleg olyan paklik esetében ahol korlátozottak az erre szolgáló erőforrások. Jó esetben paklinak van elég leszedése és nagy lénye ahhoz, hogy az uralma alatt tudja tartani a meccset.

Habár a mostani metában valamelyest visszaszorult már a pakli, de még így is elég hatékonyan fel tudja venni a versenyt a legtöbb pakli ellen. Manapság egyre gyakrabban használnak dupla Brawlt, hogy nagyobb eséllyel tudja bírni az ellenfél tempóját.  

Kedvező matchup: Face Hunter, Freeze Mage, Oil Rouge, Patron Warrior

Rossz matchup: Kombó Druid, Mid-Hunter, Hybrid Hunter, Tempó Mage, Midrange Paladin

 

6. Midrange Demonzoo

A régebben ismeretes Zoo paklikból nőtte ki magát, amelynek a meghatározó lapjai mellett már Voidcallerekkel, Sylvanas Windrunnerel, Dr. Boomal és Mal'Ganissal is támad. A pakli ugyan lelassult, de még mindig megvan benne az a tempó potenciál, ami 7-8 kör alatt le tudja ütni az ellenfél arcáról az összes életerőt, emellett már erősebb lategammel is rendelkezik.

 A Blizzard igyekszik arra törekedni, hogy szinte kizárólag démokból felépülő paklikat hozzanak létre a játékosok, de inkább egyre másra épülnek meg a Hybrid megoldások. 1-2 hónappal ezelőtt a Démon Handlock, mostanában pedig a Mindrange Demonzoo borzolja a kedélyeket.

Habár a pakli még mindig a meta egyik legmeghatározóbbja, népszerűsége valamelyest megcsappant, ugyanis a meta talán 4 legjobb paklija counterelni tudja.

Kedvező matchup: Midrange Druid, Mech Shaman, Mech Mage, Malygos Warlock.

Rossz matchup: Patron Warrior, Handlock, Mid-Hunter, Hybrid Hunter.

 

5. Oil Rogue

A neve csalhatatlanul elárulja a pakli főütőerejét. A pakli lényege továbbra is az, hogy kontrol alatt tartsa az ellenfél térfelét mindaddig, ameddig a saját asztalát meg nem erősíti. Ehhez kulcsfontosságú lap a Sprint, amelyet a Preparationnal kombózva gyors és hatékony laphúzást jelenthet. A legfőbb kombót a Tinker's Sharpsword Oil és a Blade Flurry együttes bevetése jelenti, ami alkalmas boardclearre és kivégzésre is.

A paklit ritkábban látni már, mint az elmúlt hetekben/hónapokban, ennek ellenére a különböző meta jelentésekben erre a hétre még is feljebb kúszott a rangsorban. Részben köszönhető ez annak is, hogy a Face Hunter kivételével a Hunter paklik nem is rossz, de nem is jó, a Patron Warrior viszont egészen jó matchup a számára.

Kedvező matchup: Midrange Paladin, Patron Warrior, Ramp Druid, Malygos Warlock, Tempó Mage

Rossz matchup: Face Hunter, Freeze Mage, Control Warrior, Handlock.

 

4. Hybrid Hunter

A Face Hunter és a Mid-Hunter között áll, de inkább hasonlít az előbbire, mint az utóbbira. A legtöbb verzióban az Explosive Trap helyett már Freezing Trap került be, illetve pár kevésbé hasznosabb lap ki lett cserélve többnyire Piloted Shredderre, Loathebre és Savannah Highmanere. Ezáltal a pakli még mindig elég gyors ahhoz, hogy leburstolje az ellenfél arcát, viszont már harcol olyan lapokkal is, amelyeket igen csak kellemetlen megoldani. Ez adja a Hybrid Hunter igazi erejét.

Kedvező matchup: Freeze Mage, Tempó Mage, Control Warrior, Midrange Demonzoo.

Rossz matchup: Face Hunter

 

3. Midrange Hunter

Ha a Midrange Hunter egyszer elkapja a fonalat, akkor onnan nem igazán van megállás. Ha jó a laphúzás, akkor nagyon erős managörbét írhat le, igazán erős lapokkal. Fegyverei és csapdái elég nagy tempót biztosít a paklinak, hogy nehéz legyen megállítani.

A Hybrid Hunternél most valamelyest népszerűbb, hiszen Purpledrank legend #1 et ért el vele, amit még 6 további meccsel tovább biztosított magának. Ez elég nagy lökést adott a paklinak, hogy ismét széleskörűen felhasznált legyen. Az sem elhanyagolható tény, hogy jó pár, a jelenlegi metában szereplő erős pakli ellen hatékonyan fel tudja venni a versenyt.

Kedvező matchup: Freeze Mage, Tempó Mage, Handlock, Midrange Demon Zoo, Control Warrior.

Rossz matchup: Face Hunter.

 

face hunter

 

2. Handlock

A Handlock már nagyon hosszú ideje képviselteti magát a játékban, azonban csak néhány hónapja fordult elő az, hogy nem egy variánsként tűnt fel állandó jelleggel, hanem már két változata is akadt.  Az egyik a jól megszokott klasszikus Handy, a másik a nem régiben feltűnt démonos változata, amely Voidcallerrekkel, Mal'Ganissal és pár kisebb démonnal egészítette ki a paklit.

Mostanában a démonos verzió már elvesztette a meglepetés erejét, ismételten a klasszis Handlock uralja a metát a két variáns közül. A pakli most kifejezetten erősnek tekinthető, hiszen counter paklija a most nagy népszerűségnek örvendő és kifejezetten erős Patron Warriornak. Köszönhető ez annak is, hogy a Patron nem használ Big Game Huntert, illetve hogy a Handlocknak van elég hatékony területi sebzése letakarítani az asztalt.

Kedvező matchup: Patron Warrior, Midrange Zoo, Tempó Mage, Control Priest, Lightbomb Priest.

Rossz matchup: Face Hunter, Hybrid Hunter, Midrange Hunter, Malygos Warlock.

 

1. Patron Warrior

A Patron Warrior egy erősen kombó orientált pakli, amelynek lényege, hogy maximalizálja a Warsong Commander, a Grim Patron és a Frothing Berserker által kínált lehetőségeket. Ahhoz hogy hatékonyan kilehessen használni a paklit, ahhoz nagyon erős laphúzásra van szükség, hogy minél előbb bele lehessen húzni a kombókba. Emperor Thaurissan megfelelő felhasználásával az OTK is létrejöhet. Annyiban hasonlít a már rég hátrahagyott Miracle Rougehoz, hogy ezzel a paklival is nehéz döntések elé állítja a játékost, de megfelelő választások esetén a pakli meghálálja ezt. Profi játékosok kezében a pakli 80% win ratere is képes.

Rengeteg fajtája fut jelenleg a metában, mivel fontos, hogy az adott játékos igényéhez legyen belőve maga a pakli. Például Zalae paklijában a Brawl és a Big Game Hunter is megtalálható, Neirea pedig próbálkozott a Shield Block+Shield Slam kombinációjával is.

A Grim Patron a legtöbb matchupban jól teljesít, az igazán nagy ellenfele a Handlock lehet, aki meglehetősen nagy tauntokat tud lerakni, mind amellett, hogy a területi sebzéseivel könnyedén el tudja kaszálni a Warrior jól felépített asztalát.

Kedvező matchup: Face Hunter, Freeze Mage, Midrange Paladin, Control Priest, Lightbomb Priest, Midrange Demonzoo, Zoo

Rossz matchup: Ramp Druid, Handlock, Control Warrior.

Forrás

Vissza a főoldalra!

meta pakli

További híreink