HírekMi várhat ránk az új Standard év...

Mi várhat ránk az új Standard év kezdetén? III. rész

| 2017.03.01 15:00
3785

Sylvanas Windrunner

Elérkeztünk a "Mi várhat ránk az új Standard év kezdetén?" sorozat befejező részéhez, amiben a Standardből kieső semleges lapokról lesz szó.

Mindenkinek javaslom, hogy olvassa el az első részt is, mert az ott található bevezető erre a cikkre is vonatkozik.

A második részt sem érdemes kihagyni a Priest, Rogue, Shaman, Warlock és Warrior lapokkal:

Hall of Fame semleges lapok

Azure Drake, Sylvanas Windrunner és Ragnaros the Firelord

Róluk kicsit nehéz beszélni, mivel nélkülük sosem játszottunk. A valódi kérdés az, milyen 5-6 és 8 dropokat kapunk helyettük? Mert ez fog dönteni arról, lesz a hatása annak, hogy nem játszhatjuk őket. Ha továbbra is inkább rossz semleges lapokat kapunk ezekre a körökre, meghatározó lehet a hiányuk.

Blackrock Mountain semleges lapok

Blackwing Technician, Blackwing Corruptor, Grim Patron, Drakonid Crusher, [Emperor Thaurissian] és Nefarian

Mondhatnánk, hogy a sárkányoknak a BRM kiesésével fellegzett be (ideiglenesen, legalábbis), bár a Corruptor elvesztése önmagában is elég nagy csapás lett volna. Nefarian is hiányozni fog néhány control pakliból. A Patront nem tudtam kihagyni a listából, bár ma már nem látjuk minden nap, a maga fénykorában igencsak meghatározó volt. Konkrétan uralta a metát és a megfelelő kezekben szinte legyőzhetetlen volt. A BRM kiesésének legfájóbb pontja viszont az Emperor. Véleményem szerint a kombó és control paklikat a legélvezetesebb játszani, ő pedig kötelező darabja volt mindnek. Nem tudom kapunk e valaha olyan semleges lapot, aminek annyira biztos helye lesz ezekben a paklikban, mint neki volt. Kíváncsi vagyok milyen hatása lesz a lassabb paklikra  a hiánya, reméljük nem fog nagyon érződni.

The Grand Tournament semleges lapok

Flame Juggler, Argent Horserider, Refreshment Vendor, Twilight Guardian, Justicar Trueheart és Chillmaw.

A Flame Juggler és Argent Horserider, két aggro lap, ami már nem is nagyon van játszva. Aggro részről ennyi, mehetünk tovább. A Twilight Guardian és Chillmaw csatlakozik a többi sárkányhoz, bár Chillmaw egy játszható taunt volt N'Zoth paklikban is. A Refreshment Vendor az első nagy hiányzó, ugyanis semleges gyógyítás. A control és kombó paklik újabb veszteségeket könyvelhetnek el az ő kiesése miatt, mellesleg egész jó teste volt a maga 3/5-ével. Hiányozni fog egy olyan gyógyítás, ami akár 2 kisebb lénnyel is tudott trade-elni. És akkor az egyetlen kártya, amire emlékezni fogunk ebből a kiegészítőből, Justicar. TGT-érában még a Paladin is játszotta, majd később már csak a Priest és a Warrior. Ma pedig már csak az anti-aggro Warrior. Vele egy újabb erős control kártya sétál át Wildba. A TGT esetében az igazán érdekes dolog 2 mechanizmus (tudom, egyről volt szó), aminek utánpótlása nem igazán volt: A Joust és az Inspire gyakorlatilag megszűnik létezni standard módban.

League of Explorers

League of Explorers semleges lapok

Sir Finley Mrrgglton, Huge Toad, Jeweled Scarab, Brann Bronzebeard, Elise Starseeker, Djinni of Zephyrs, Naga Sea Witch, Reno Jackson, és Arch-Thief Rafaam.

Sir Finley nélkül végre nem fog minden aggro pakli Hunter hero powert használni. Azt hiszem emiatt lehet okunk némi örömre. Habár lehetett kreatívabban is használni, ezt láttuk a legtöbbször. A Huge Toad nem egy meghatározó lap, de korábban volt szó arról, mennyit gyengül a Hunter második köre. A hatalmas béka pedig egy újabb 2 manás lap, ami kikerül standard módból. Emiatt úgy gondolom fontos kártyáról beszélünk, ugyanis a Hunter esetében minden játszható beast fontos lap. Kíváncsian várom az új 2 manás hunter lapokat. A Jeweled Scarab az a lap, amit ha beraktunk egy Reno pakliba tudtunk keresni valamit a harmadik körre, ha rosszul húztunk. Most, hogy Reno ki fog esni és Kazakusnak egymagában kell megállnia a helyét (ahogy mondtam, jó kérdés lesz e „no duplicates” utánpótlás, ha lesz milyen) egy ilyen kártya hiányozni fog a standard készletből. Brann Bronzebeard, egy újabb lap, ami nagyon fog hiányozni minden nem agresszív listából. Erről a lapról oldalakat lehetne írni mennyire jó, azt hiszem felesleges is ragozni. Talán a jelenlegi kalózos paklikon kívül mindenhol játszottuk, szóval egy újabb kártya, amivel a lassabb listák gyengülnek. Elise néni, a lategame királynője. Újabb lap, amivel a control és kombó paklik szegényebbek lesznek. Az aggro elleni matchupokat mondjuk nem fogja befolyásolni a hiánya, a control vs control és control vs kombó meccsekről viszont nagyon hiányozni fog. Sokkal jobban, mint Rafaam, de őt se felejtsük ki. Bár nem futott be nagy karriert, szerintem nagy szerepe volt Kazakus létrejöttében. Szerintem a Blizznek tetszett Rafaam és a benne rejlő lehetőségek, de 9 manáért teljesen fix varázslatokkal közel sem volt az igazi. „Rafaam 2.0” már jobban sikerült :) És mielőtt a lényegre térnénk a LoE-el kapcsolatban, van még itt 2 érdekes kártya. Nagyjából egy hónapja napvilágot látott a Djinni of Zephyrs kombós Priest. Szerény véleményem szerint az a pakli ebben a metában semmi ellen nem jó, viszont érdekes tény, hogy több mint 2 hónap kellett ahhoz, hogy valaki észrevegye ezt a kombót. Én úgy gondolom, hogy a Sea Witch-el karöltve mindkét kártya egész jó, olyat tudnak, amit semmilyen más kártya nem. Az egyetlen szerencsétlenségük talán csak az, hogy egy olyan időszakban, ahol az agresszív sámán dominálta a játékot, nem lehetett hozzájuk hasonló kreatív kártyákkal és paklikkal játszani kompetitív szinten.

Renonak nyitnék egy új bekezdést, mert önmagában megváltoztatja a standard játékot a hiánya. Nélküle jó esély van arra, hogy a játék belefulladjon az aggroba.  Annyi kombó és control lap esik ki, amit most is játszunk, plusz a legerősebb anti-aggro kártya, hogy szinte rossz volt felsorolni. A következő kiegészítőnek muszáj lesz erős lapokat adnia ezekhez a paklihoz, hogy egy változatos meta váltsa fel a mostanit.

Végszóra pedig válaszolnék a feltett kérdésre. Mit várhatunk az új standard év kezdetén? Ha engem kérdeztek, egy kiegészítőt sok control lappal és gyógyítással, hogy a kieső kártyákat valami kompenzálja.

Zsee

Vissza a főoldalra!

standard meta kártya

További híreink