HírekMeta jelentés 2020. első hetéről

Meta jelentés 2020. első hetéről

| 2020.01.11 19:00
3541

Ysera artwork

Üdvözöl titeket újra a Vicious Syndicate, a Data Reaper Report sorozatuk 150. részével! Ma meglessük hogyan alakult a standard meta térképe 2019. december 28., és 2020. január 7. között.

A jelentés több mint 65.000 lejátszott mérkőzés alapján került összeállításra.

Az eredeti cikk angol nyelven a Vicious Syndicate oldalán:

A Hearthstone Hungary-n megjelent előző rész:

Ramkahen Wildtamer Art

Meta jelentés a 2019-es év 35. hetéről

Üdvözöl titeket újra a Vicious Syndicate, a Data Reaper Report sorozatuk 139. részével! Ma meglessük hogyan alakult a standard meta térképe augusztus 27. és szeptember 3. között.

Balansz módosítások érkeztek

Ez a meta jelentés, még a pénteki balansz módosítások előtt készült el. Úgy döntöttünk, eredeti formájában osztjuk meg veletek, mert érdekes olvasmány lehet, miközben alapot is szolgáltathat majd pakli finomításokhoz a nerfeket követő metában. Ezenfelül - hogy reagálhassunk is a nerfekre -, a jelentést bekezdés szerte kiegészítettük szerkesztői megjegyzésekkel, amikben véleményezzük a balansz módosításokat, és lehetséges hatásukat a metára és az összes kasztra nézve. Ezeket a szerkesztői megjegyzéseket zárójelbe téve, félkövér betűkkel jelöltük. Reméljük, élvezni fogjátok ezeket!

2020 januári Hearthstone nerfek

Hearthstone Patch 16.0.8 - Megérkeztek az újabb nerfek és a Battlegrounds változások is

Hét kártya lett nerfelve, 5 hősnek lett erősebb a Hero Powerje a Battlegrounds-ban, illetve két hős vissza is tért, továbbá még egy lény is megváltozott a Battlegrounds-ban.

Tartalomjegyzék

A kasztok aránya

A kasztok értékelései

Kasztok áttekintése és paklik

Warrior

Shaman

Rogue

Paladin

Hunter

Druid

Warlock

Mage

Priest

A hét meta törői

A kasztok aránya

 • Összes rang
 • 4-1-es rang
 • Legenda rang

összes rang

rang 4-1

legenda rang

Rogue

A zsivány kasztja a legnépszerűbb Rank 4-en túl. A Highlander Rogue a legkellendőbb pakli, továbbra is félelmetesen gyakori a legendás szinteken, miközben a jobban teljesítő paklit (a Deathrattle Rogue-ot) valamiért kevesebben vitték a múltkori jelentésünk óta. Viszont, a legfrissebb meta trendek alapján arra számítunk, a rugók száma megpihen a közel jövőben, ahogy a játékosok újabb élményekre találnak majd a többi elit kasztnál.

Warrior

Emelkedett a harcossal játszott meccsek száma, a Galakrond Warrior vált kasztja első számú választásává. A Pirate Warrior továbbra is impozáns, de úgy tűnik, a játékosok jobban kedvelik a Galakrond Warrior nyújtotta változatosságot.

Shaman

A sámánnal minden szinttartományban látványosan többet játszottak. A Galakrond Shaman bevette a kasztját, a Spirit of the Frog pedig a Galakrond Shaman-t. A pakli hatalmas erőszintje - annak ellenére, hogy több nerf is érte -, immár jól ismert a játékosok körében. (…a Galakrond Shaman minden idők legjobban nerfelt paklija…)

Turover warlock artwork

Warlock

A warlock becsatlakozott a Galakrond buliba, a hét legnagyobb erősödésével minden kaszt közül. Sok fontos elmesélni való akad itt:

 • A Zoolock-ok száma megduplázódott. A pakli vélhetően a vadász összeeséséből nyerhetett, de talán nem ez az egyetlen oka annak miért is lett mostanra olyan népszerű választás a legendás szintek eléréséhez.
 • A Handlock komoly átalakulás előtt áll: egy új, lakájos altípusa tört fel népszerűségben a semmiből, ezzel riválissá válva a Malygos-os altípusának.
 • Egy új archetípusnak, egy Control Galakrond Warlock-nak is hangos híre ment az utóbbi napokban (ami különböző Handlock hibrideket takar). Viszont, csak egy napja, vagyis a heti adatbázisunk zárása előtt bukkanhatott fel, úgyhogy ebben a jelentésben nem fog szerepelni. Ennek ellenére már megkezdtük a pakli monitorozását az elmúlt napok során, és az első benyomásainkat már ebben a jelentésünkben meg fogjuk osztani veletek. (…Attól félünk, a Blizzardnak nem volt ideje megtekinteni ezt a paklit, mielőtt balansz változtatásokról döntöttek…)

Hunter

Hamár a vadász összeesését említettük: a kaszt egyértelműen hatalmasat zuhant a legutóbbi pár hét lefolyása alatt, amire határozottan számítottunk. Bár a Face Hunter az alsóbb szinteken továbbra is nagyon felkapott, a létra másik felében komolyan visszaesett. Jelenléte a legendás szinteken 50, Rank 4 és 1 között 65%-kal csökkent! A későbbiekben elválik majd, vajon marad-e a paklinak szerény szerep a metában, vagy teljesen kihal. A Highlander Hunter helyzete is gyengült, szóval a vadász oda tart, ahol a többi felfedező kaszt található (alulra).

Priest

A papnak van Galakrond kártyája? Nehéz megmondani, mert nem igazán fontos jelenség. A Resurrect Priest próbálja életben tartani a kasztját, ám roppant apró jelenléte a legendás szintekről nem jó ómen. Emlékezettek: a magasabb szintek metája gyakran előrevetíti a jövőbeli meta trendek alakulását a létra maradékára nézve is.

Mage

A mágust is épphogy fenntartja egyetlen pakli, a Highlander Mage, és az eheti eredmények választ adhatnak arról, vajon képes lesz-e a pakli megúszni a Galakrond-ok tengerét, vagy a mélybe merül. Ez Jaina utolsó reménye, mert a Cyclone Mage játszhatatlannak bizonyult.

Druid és Paladin

A druida és a paladin kasztja haldoklani látszik. Rengeteg pakli típusra aprózódtak, mert a játékosok eltérő irányok felé kísérletezgetnek, hátha olyan paklira találnak, ami kompetitív lehet a Decent of Dragons könyörtelen metájában. Sikerül megtalálni azt a bizonyos unikornist? Vagy a G.O.N.O.S.Z. egyszerűen túl erős?

A kasztok értékelései

 • Összes rang
 • 4-1-es rang
 • Legenda rang

összes rang

4-1-es rang

összes rang

A G.O.N.O.S.Z. egyszerűen túl erős. Mielőtt belemennénk az apróbb, fontosabb részletekbe az eredményekkel kapcsolatosan: tegyünk egy lépést hátra, és vázoljuk fel magunkban a jelenlegi meta képét a közel jövőben várható balansz változtatások fényében, amiket Iksar korábban felvetett. Amilyen szerencsénk van, valószínűleg ennek a meta jelentésünknek a megjelenése után egy órával bejelentésre kerülnek a nerfek. (…Közel voltunk! Valószínűleg a jelentésük kijövetele után egy órával nem bejelentik, hanem élesítik a nerfeket…)

Galakrond artwork

 • A Galakrond paklik egyszerűen túl kemények. Egymás ellen „kiegyenlített” a helyzetük, egyikük sem jelent komolyabb fenyegetést egymásra nézve, azonban az összes Galakrond nélküli paklit komolyan maguk mögött hagyták. Ez nagyon tisztán és egyértelműen kivehető, már ha csak rápillantotok az erőszint táblázatainkra.
 • Attól félünk, csak egy vagy két Galakrond pakli kerül majd nerfelésre, nem pedig az összes. A zsiványnál, a sámánnál, a warlock-nál, és a harcosnál ugyanúgy fennáll a veszélye annak, hogy átvehetik a hatalmat a standard formátum felett, ha megússzák a balanszolást. Válaszlépésnek talán egy széleskörű gyengítés kéne az összes Galakrond hőskártyát érintően. (…Bízzunk benne, a Team 5 megérti, hogy mindet gyengíteni kell valamilyen módon…)
 • Galakrondon kívül, a legfenyegetőbb kártya Ancharrr és a Necrium Apothecary. Nem a véletlen műve, hogy erejükkel Galakrond nélküli pakliknak is képesek tökéletes eredményeket biztosítani, ebben a kegyetlen metában. Még egyszer: csak hagyják érintetlenül ezeket, és félő, hogy beveszik a standard metát, más „beteg” ellenfelek híján. (…Bezony…)
 • Ez a minimum, amit címezni szeretnénk feléjük: négy Galakrond hőslap erejét lejjebb kell tekerni, Ancharrr-ral és a Necrium Apothecary-val egyetemben. Igen, Galakrond, the Wretched komoly fenyegetés (erről ti magatok is megbizonyosodhattok a jelentésünk végéhez érve). Igen, Galakrond, the Nightmare hatalmas problémává válhat, ha gyengítik a Necrium Apothecary-t akkor is (mivel a patikus nélküli paklik háttérbe szorultak, mint sem rosszak lennének). Biztosak vagyunk abban, hogy sokatok talán szkeptikus lehet ennek a két kártyának a veszélyét illetően, úgyhogy ezt még tisztázzuk majd. (…Továbbra is tartunk tőle, hogy Galakrond, the Nightmare szinergiája érintetlenül maradt, és lehet túl erőssé fog válni, amikor a többi Galakrond szinergiája gyengítésre kerül. Valószínűleg a Team 5 azt hihette, a Necrium Apothecary drágítása elég lesz…)

Rogue

A zsivány lehet a legsokoldalúbb kaszt a formátumban. Kicsit furcsa, hogy a legjobb paklija a legnépszerűtlenebb.

 • Sokan talán rossznak, vagy inkonzisztensnek találhatják a Deathrattle Rogue-ot, de ne kövessetek el hibát: roppant erős. Az egyetlen pakli a standard metában, ami megbízhatóan képes győzni a Galakrond Warrior-ral és a Highlander Rogue-gal is. Ez az egyik legfontosabb oka annak miért a legendás szintek legerősebb paklija, mint ahogy az agresszív paklik itteni szerény jelenléte is.
 • A Highlander Rogue szolid, kemény pakli, de arra gyanakszunk, a Galakrond Rogue is lehet ilyen kemény, ha nem keményebb nála, már mha egy teljesen optimalizált változatáról van szó. (…Vélhetően a folytatásban mindkét pakli marad nagyon jónak a metában, viszont a Necrium Apothecary kérdéses választássá válik. A Deathrattle Rogue-nak befellegeznek…)

Galakrond the Unbreakable Hearthstone kártya

Warrior

A Galakrond Warrior még mindig nagyon jó, de a Face Hunter hanyatlása negatív hatással volt a teljesítményére. Már nem egyértelmű éllovasa a jelenlegi metának, de mindenképp az élmezőny tagja. A másik problémája a Galakrond Shaman felemelkedése: az új, békás verzió megnehezíti a Galakrond Warrior dolgát - kiváltképp a teljesen agresszívre belőtt változatok -, ezért is maradnánk továbbra is a Barista Lynchen-Dragon Breeder duónál. A Pirate Warrior győzelmi mutatói romlásáról szintén természetes ragadozójának, a Galakrond Warrior-nak a felemelkedése tehet.

Shaman

A Galakrond Shaman a standard létra egyik legjobb paklijává lépett elő, amiben hatalmas érdeme volt a Spirit of the Frog-nak. Ez a pakli tűnik a legjobb választásnak Rank 4-től, ahol a meta kimondottan kedvező számára. A Zoolock vált nehéz ellenfelévé az elmúlt hetek alatt, mert kevesebbet játszották a Sandstorm Elemental-t (indokoltan) és a Mogu Fleshshaper-t (indokolatlanul). De a sámán elég rugalmas ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjon.

Warlock

A warlock-é a hét legnagyobb története:

 • A Zoolock nyerési aránya lényegeset javult, hála a Face Hunter-ek bukásának, és mert sikerült fejlődnie a Galakrond Shaman-nal szemben. Szórása most már sokkal jobban fest, még ha hozzá is vesszük izzasztó küzdelmeit a Galakrond Warrior-okkal. Nem véletlenül nőtt a pakli népszerűsége, jelenleg nagyon kemény.
 • Statisztikailag még mindig középszerűnek hat a Handlock, de itt két altípusról kell beszélnünk. A régebbi Malygos-os változatok teljesítménye komolyan visszább esett az elmúlt hetek folyamán, és nem gondoljuk, hogy akadna számukra megérdemelt hely a metában. Viszont, az új lakájos változatok erősebbnek látszanak, mi Tier 2-re becsüljük ezeket a jelenlegi metában.
 • Kiértékeltük az újonnan létrejött Control Galakrond Warlock-ot, rendkívül frissen gyűjtött adataink alapján, amit nem tüntettünk fel ebben a meta jelentésben. Az első eredményeink alapján hihetetlen: ez a pakli lehet talán mind közül a legjobb a standard formátumban! Viszont, nehéz ezt kellő biztossággal kijelenteni, mert a győzelmi mutatóinak forrása csalóka lehet (mert elsősorban, túlnyomó többséggel a magasabb szintek játékosai vitték a létrára), ám több éves tanulmányozási tapasztalataink alapján nem valószínű, hogy rosszabb lenne a legerősebb pakliknál. Kongjon a meta bontó harang! (…A Team 5 szándéka valószínűleg a Galakrond Zoolock gyengítése lehetett, és szerencsére, ez a lépés az új Galakrond paklit is érintette. Viszont, a Fiendish Rites drágítása jobban fájhat a Zoolock-nak, mint a kontroll paklinak. Szóval nem vagyunk biztosak abban, vajon elég erős lesz-e a változtatás a kordában tartásához…)

Hunter

A Face Hunter jelenlegi hanyatlása a megérdemeletlenül magas meccs számának eredménye. Amint gyengülni kezdetett, és ennek hatására kedvezőbb ellenfelei felemelkedésnek indultak, teljesítménye máris javult. Ironikus módon, a legendás szinteken erősebb, hiszen ott kifejezetten sok a zsivány. Az eredményeket elnézve, a pakli talán nem fog kihalni teljesen, viszont marad szerény választásnak, amivel különleges meta trendeket lehet meglovagolni. Nem tudja kezelni, ha túlságosan népszerű, mert nagyon könnyű fellépni ellene, szóval nem ajánljuk a Legenda eléréséhez, útközben elég gyakran fordulnak elő harcosok és papok.

Priest

A Resurrect Priest-tel továbbra is eljátszogatnak az alsóbb szinteken, de a lényeg az a kemény zakózás, ami elkerülhetetlen a létra tetejénél. Visszaesése félelmetes Rank 4-en túlhaladva, a Legenda kapuján túl egészen a Tier 4-be szorul! Valóban, nem véletlenül mondtak le róla a felsőbb szintek játékosai. Az eredmények jól mutatják: kompetitív sikereiben komolyan közrejátszott a Face Hunter elleni remek helyzete. Így a pakli - ahogyan a kasztja is - most komoly bajban van.

Lovett Draenei mage

Mage

A Galakrond meta ellehetetlenítette a Highlander paklikat (kivéve a rugókat… mert ugye Galakrond-ot is játsszák!), aminek legújabb károsultja a Highlander Mage. Bár a Face Hunter bukása segíthetett volna a pakli helyzetén, időközben pár top meta pakli kifinomult, és továbbfejlődött az elmúlt hetek alatt. Ennek következményeként, a mágus esélyei tovább romlottak velük szemben, és nyerési átlaga nem lett annyira magas, mint azt várni lehetett.

Druid

A Token Druid játszható, ennyi. Teljesen felülmúlja a Zoolock, ami hasonló szerepet tölt be a metában, és sokkal hatásosabb. nem szól igaz indok a pakli játszása mellett, ami ki is ütközött a vele játszott meccsek számánál. Mindeközben, a többi druida egyáltalán nem tűnik kompetitívnek.

Paladin

A paladin még távolról sem kompetitív a létrán. A Mech Paladin, a kaszt utolsó mentsvára, Tier 3 volt a legutóbbi jelentésben, így mára teljesen eltűnt. A Holy Wrath Paladin játszhatatlan egy formátumban, ahol nincs lehetőség paklit tiltásra, és a Highlander Paladin is lassan felszívódik.

(…Mondanunk sem kell: ezekre a balansz módosításokra égetően szükség volt, hogy a maradék öt kaszt újabb esélyhez juthasson a Galakrond paklik ellen…)

Kasztok áttekintése és paklik

Pakli leírások magyarázata (alap, csere, tech kártyák)

Rogue

Roppant erősnek bizonyult a Descent of Dragons metában, és úgy gondoljuk, még ennél is keményebbnek tűnhetne, ha a legerősebb paklija sokkal csábítóbb lenne játszani.

Highlander Rogue

Kemény pakli, ám durván túlhasznált annak fényében, hogy nem is a legjobb pakli kaszton belül. Rengeteg sikeretek lehet vele, mert a rugónak rengeteg jó kártya adatott. De a kaszt akkor pörög csak igazán, hogyha teljesen kihasználja a szinergiáit ahelyett, hogy felvizezné ezeket pár meccsfordító kártyáért cserébe.

Highlander Galakrond Rogue 15940

Pakli megtekintése

Necrium Apothecary Hearthstone kártya

Deathrattle Rogue

Továbbra is remekül megy. Játékstílusa valahol frusztráló, mert kiemelten fontos pár lapja mihamarabbi felhúzása - ami megmagyarázhatja az alacsony meccs számait -, de stratégiája végezetes azon riválisaira nézve, akik elég időt hagynak neki az érvényesüléshez. Az egyetlen résztvevője a jelenlegi metának, aminek kedvezőek a kilátásai a Galakrond Warrior és a Highlander Rogue ellen is, a formátum két leggyakoribb paklija ellen. Gyenge pontja tisztán kivehetően az agresszív paklik.

Warbringer Deathrattle Rogue 8880

Pakli megtekintése

Galakrond Rogue

Galakrond the Nightmare Hearthstone kártya

A legkifinomulatlanabb zsivány pakli, aminek készség plafonja magasabb lehet, amint sikerül végre kiigazodni rajta. Miután több időnk jutott szerkezetei megítéléséhez, elkezdtünk a Warbringer-es verzió felé húzni a Whelp-es verzió ellenében. A feltűntetett listánk lényegében kikúrálja a Necrium Apothecary-Anubisath Warbringer kombó, „eszel vagy megesznek” természetét Galakrond, the Nightmare-rel, mint másodlagos győzelmi kondícióval. Szóval, így ugyan kevésbé valószínű, hogy bedaráljátok az ellenfeleiteket egy Necrium Apothecary-Anka, the Buried húzással, ám nem lesztek reménytelenek, ha mégsem húznátok fel őket, mert a pakli erősebb, önálló lapokkal van kiegyensúlyozva. Kedvező ellenfeleitekkel szemben gyengültök, de rossz ellenfeleitek ellen javultok.

Warbringer Galakrond Rogue 13060

Pakli megtekintése

(…A Highlander Rogue le fogja cserélni a deathrattle-ös csomagját a következő, a kasztja számára elérhető legjobb csomaggal, amit nem lesz nehéz megtennie. A Galakrond Rogue áttér egy Umbral Skulker-Questing Adventurer-es szerkezetre, nagyban hasonlóan a mi paklinkhoz, amit még a Deecent of Dragons megjelenése előtt raktunk össze. Ez a változat már most sem rossz, csak egyszerűen háttérbe szorult a Necrium Apothecary-s mellett…)

Warrior

Tagadhatatlanul a legerősebb kasztok egyike, és az elérkező balansz változtatások garantáltan kezelni fogják mindkét főpakliját. Nyomassátok ezeket, amíg tudjátok!

Galakrond Warrior

Scion of Ruin Hearthstone kártya

Nagyon kemény, remekül körbehatárolt pakli. Láttuk a gyorsabb változata megalakulását a Cruel Taskmaster-rel és a Temple Berserker-rel, de a 7 Scion of Ruin-os altípus az elmúlt hét során csak továbberősödött. Jelentős fölénye van a tükörmeccseken az agresszívebb, Inner Rage-Bloodsworn Mercenary-s megoldások ellen, és jobban teljesít a sámánokkal szemben, amik a Spirit of the Frog használata óta sokkal rugalmasabb fenyegetésnek számítanak. Mindez bőségesen kárpótolja azt az apró gyengeségét a zsiványokkal, amit pár közvetlenül sebző kártya mellőzése okoz.

Galakrond Warrior 13080

Pakli megtekintése

Ancharrr Hearthstone kártya

Pirate Warrior

Szintén remekel: roppant nehéz fellépni ellene, hiszen nem akad rá megbízható válasz lépes, ha jól húz. Ancharrr egyszerűen játékbontó: ha ez a fegyver kijátszásra kerül a harmadik körben, még a védekezésben legerősebb riválisok sem képesek túlélni a pakli rohamát. Úgy néz ki, egyedül a Galakrond Warrior képes határozottan felülkerekedni rajta, ami kiválóan tükrözi Garrosh hatalmát a mai metában.

Aggro Pirate Warrior 7580

Pakli megtekintése

(…A Pirate Warrior semmit nem fog változtatni a lapjain, mert Ancharrr vélhetően továbbra is bivaly lesz a Hoard Pillager-rel. A Scion of Ruin drágítása biztosan sebet ejt a Galakrond Warrior-on, de megmarad kemény paklinak. Érdekes lesz megfigyelni, vajon a jövőben is megéri-e másolgatni meccsközben a Scion of Ruin-t. Gyengülni fog a kombója Barista Lynchen-nel, és a paklija agresszív játékterve is lassulni fog…)

Shaman

Galakrond Shaman

Mint már múltkori jelentésünkben is említettük, egy alvó óriás volt, amit ismét felébresztettek a Spirit of the Frog erejével. Eltelt pár hét, és mindenhol megjelen van a béka, a pakli ismét az egyik legjobb a formátumban.

Highmountain Tauren shaman

Szinte bármi ellen meccselni tud, lassú és gyors ütközetekben is képes győzni. Érdekes megjegyezni hogyan változott a szórása: most a Zoolock a legrosszabb ellenfele, mert a játékosok a paklijaikban lecserélték a Mogu Fleshshaper-eket Novice Engineer-ekre.

Galakrond the Tempest Hearthstone kártya

Ez a lépés - az általunk összegyűjtött bizonyítékok birtokában - megkérdőjelezhető. A laphúzás mindenképp jól hangzik a pakli esetén, de a túlzott függés a kártyahúzástól szintén csapda lehet, mint azt a Battle Rage esetén is láthattuk. A Novice Engineer furcsa lap ahhoz, hogy megtartsuk a kezdőkezünkbe, hiszen ingyen eldobhatjuk azért, amit „igazán” magunknál szeretnénk tudni, még pedig a Galakrond kártyákat, és a Spirit of the Frog-ot (a jó öreg húzó motort). A Novice Engineer továbbá a lategame-ben sem valami jó, a csatakiáltása Shudderwock-nál pedig egyszerűen nem számít. Mindezzel szemben, a Mogu Fleshshaper jobb, és kimondottan erős a Zoolock ellen (önmagában 5%-ot javít a teljesítményeteken vele szemben). Igen, a mogut gyengítették, így már nem olyan kártya, amit gondolkozás nélkül a kezdőkezetekben tarthattok, de még mindig kellően erős ahhoz, hogy a formátum egyik legerősebb paklijában játszhassátok. Szóval, a kidobása mellett egyedül a jól ismert, „ezt a kártyát nefelték, szóval most már használhatatlan” logika szól… „indokként”.

Frog Galakrond Shaman 12760

Pakli megtekintése

Sajnos a Galakrond Shaman tűnik az egyetlen fontos sámán paklinak. Egyetlen aggró sámánt sem láttunk megalakulni, ami ígéretesnek mutatkozhatna. A típusnak valószínűleg ki kell várnia a balansz módosításokat, hogy újabb esélyhez juthasson.

(…A sámán Galakrond-jának talán a legbrutálisabbak, legzavaróbbak a gyengítései. Mert az Invocation of Frost drágítása érinti a Spirit of the Frog-ot, az Earthen Might-ot, és Zentimo-ot is. Lehet fontolóra kell venni a Voltaic Burst-öt az egy manás varázslatok helyére…)

Warlock

Az elmúlt hét alatt kompetitív szerepért epedő kasztból, domináns erővé változott. Ez a kedvező meta trendeknek köszönhető, valamint a lehetséges áttöréseknek az új paklijai finomítása során.

Zoolock

Népszerűségben és teljesítményben is erősödött. Komolyat javult a szereplése a sámánnal, így most jelentős előnyre tett szert vele szemben. Vegyük még ide szintén erős eredményeit a zsiványok ellen, és a harcos okozta kellemetlenségeken máris könnyebb túllendülni. Nem találtunk okot a feltüntetett lista változtatására, közel optimálisan szerepelt a legtöbb gyakori riválissal.

Galakrond Zoolock 6040

Pakli megtekintése

Dark Skies Hearthstone kártya

Handlock

Átalakulóban van, a gyorsabb lakájos változataiban hatalmas a potenciál, ellentétben az régebbi, lassabb Malygos-os verzióival. Monsanto és Muzzy sikert aratott, és mi paklijaik egy hibrid megoldását mutatjuk be nektek. A legfontosabb észrevétel, hogy Dark Pharaoh Tekahn rendkívül erős a komplett lackey csomaggal. Az Elven Archer aranyos ötlet, ám sosem mondanánk le érte SN1P-SN4P-ről és Zilliax-ről. Túl jól szerepelnek ahhoz minden warlock pakliban, ami nem Zoolock.

Lackey Handlock 11600

Pakli megtekintése

Control Galakrond Warlock

Crazed netherwing Hearthstone kártya

Csupán az utóbbi napokban kezdett felbukkanni, de már most komoly erő látszódik benne. NoHandsGamer épített egy igen kemény védekező csomaggal ellátott paklit: az imp token-ekkel remek szinergiában van a Plague of Flames, ahogy a Sacrificial Pact is, ami olcsó gyógyítást biztosít a Nether Breath mellett a warlock túléléséhez. [Dragonquen Alexstrasza] nagyon erős ebben a pakliban, Zephrys the Great felől viszont már vannak kétségeink. Talán még egy meta jelentésünkbe telik, mire eldöntjük a pakli utolsó két helyének sorsát. Egyelőre bemutatjuk NoHandsGamer listáját, amiben Siamat-é és egy Twisting Nether-é az utolsó két hely.

Galakrond Control Warlock 15440

Pakli megtekintése

(…A Zoolock-nak továbbra is ugyanazzal a szerkezetével kell boldogulnia, mert nincs lehetősége gyorsabb kártyákra cserélni a Fiendish Rites-Veiled Worshipper-Kronx Dragonhoof triót. A Lackey Handlock érintetlenül maradt. A Control Warlock nem annyira érdekelt a Fiendish Rites-ban, mint a Zoolock. Vagy megtartja az Invoke konzisztenciája fenntartása végett, vagy kidobja és helyette a pakli szerkezetének egyéb pontjain javít…)

Hunter

Toxic Reinforcements Hearthstone kártya

Face Hunter

Ahogyan azt várni lehetett, a vele játszott meccsek száma durván lecsökkent. Bukása legnagyobb kiváltója a borzalmas eredményei a Galakrond Warrior-ral, ugyanakkor az alacsony készség plafonja is okolható ezért. Ez a pakli tényleg az egyik legkorlátoltabb, amit valaha láthattunk. A tornákon használják elvétve, ahol a pakli tiltás lehetősége mellett célba vehetik vele a zsiványokat. Ám a létrán a sikeres szerepléshez el kéne kerülnie két legrosszabb ellenlábasát, a harcost és a papot. Így hát, ezzel a paklival az eredményeitek nagyban függenek attól, mivel is találkoztok a létrán.

Toxic Face Hunter 3520

Pakli megtekintése

Highlander Hunter

Korrektül megy, de nem kiemelkedő. Jobban szólva, egy felfedező kasztjához tartozik, aminek nincsen Galakrondja! Leegyszerűsítve: a Descent of Dragons metája annyira erős, hogy Dinotamer Brann igencsak eltörpül a többi kaszt számára elérhető kemény kártyák mellett. Még a legjobb meccsfordító lapjaival együtt is, túlságosan tisztességesen játszik ennek a kiegészítőnek az idejében.

Dragon Highlander Hunter 15080

Pakli megtekintése

Quest Hunter

Rush Quest Hunter 13080

Pakli megtekintése

(…A zsivány és a warlock nagyon erős lehet a nerfeket követően, a harcos pedig gyengült. Ez javíthat a Face Hunter esélyein a metában, de változatlanul könnyű lesz fellépni ellene a papokkal és a harcosokkal, szóval még nem tudunk bámulatos felemelkedésről regélni neki…)

Mage

Menekülnie kell a Galakrond kasztok hatalma elől, képtelen kezelni a helyzetet.

Highlander Mage

Dragonquenn Alexstrasza Hearthstone kártya

Visszaesik a legjobb meta résztvevők mögé: százalékokat veszít az olyan kulcsfontosságú ellenfelekkel szemben, mint a zsivány, a sámán, a warlock és a harcos, amik tökélyre fejlesztették paklijaikat. A mágus erre válaszként elbarikádozta magát: sárkányos készlete csökkentésével, és Frizz Kindleroost mellőzésével taunt-oknak szorított helyet, hogy a harcos ne vághassa arcon, és úgy tűnik, ez beválik. A Zoolock felemelkedése miatt visszatért a Doomsayer is, miután eddig csak másodrangú szereplő volt. A Frostbolt-ért továbbra sem éri meg helyet biztosítani, a Book of Specters fontos elemnek bizonyult a pakliban. Az Acidic Swamp Ooze és a Spellbreaker gyakori tech választások, de igazából nem érik meg a helyüket. A típus válságának kezelése miatt vannak itt, nem a metához való alkalmazkodáshoz.

Highlander Mage 20820

Pakli megtekintése

(…A Highlander Mage nehéz helyzete a Galakrond kasztokkal oldódhat a javára. Hatalmas segítség Jaina-nak a patch…)

Priest

Anduin most körülbelül így érezheti magát:

fine art

A Face Hunter népszerűsége - főleg az alsóbb szinteken -, csupán leplezi, mekkora bajban is van a pap. Leegyszerűsítve: a közel 80%-os, Face Hunter elleni győzelmi mutatója nélkül, a Resurrect Priest csupán egy, nagy, hulladék.

Resurrect Priest

Ugyan mondhatnátok, hogy a legjobb ellenszer a Galakrond harcosra, de ez önmagában nem elég a zsiványoktól és a sámánoktól való szenvedése mellett. Borzasztóan frusztráló, poláris szórása van, és túl megkötött ahhoz, hogy igazodni tudjon. Már most látható, ahogy a játékosok maguk mögött hagyják a magasabb szinteken, miközben megállás nélkül romlanak az eredményei. Talán nincs számára jövő ebben a metában.

Quest Resurrect Priest 11960

Pakli megtekintése

A pap szerencséjére, balansz változtatások érkeznek, ami elhozhatja a metába szükséges frissítést, és talán visszatérhetnek majd olyan stagnáló paklik is, mint például a Combo Priest. Addig is, ha a kaszttal kívántok létrázni, erősen reménykednetek kell abban, hogy a számotokra kedvező ellenfelekkel akadtok össze.

Bwonsamdi Combo Priest 5280

Pakli megtekintése

(…A Resurrect Priest-nél van hely az optimizmusra a balansz csomagot elnézve. Ha a sámánt megölik, és javulni fog a vadász, akkor a pap helyzete is erősödhet a metában. Viszont, ha a zsivány megmarad elit kasztnak, nem vagyunk biztosak abban, hogy több lehet középszerűnél. Van egy olyan érzésünk is, hogy a Combo Priest lesz kaszton belül a jobb választás, főleg a magasabb szinteken…)

Druid

Treenforecments Hearthstone kártya

Lényegében halott kaszt.

Token Druid

Bár ez a pakli ad némi életjelet a kasztjáról, legjobb esetben még mindig csak középszerű, köröket kap a riválisoktól. A kompetitív játékosok nem szeretnek lehangoló paklikat választani és fejjel a falnak menni, hogy működésre bírják ezeket, és ez a pakli ráadásul még nem is kimondottan szórakoztató, vagy mém jellegű, szóval nincsen célközönsége.

Treant Token Druid 9520

Pakli megtekintése

Treenforecments Hearthstone kártya

Az Embiggen és a Breath of Dreams nagyeséllyel meta határozó kártyák lettek volna, ha a Holló évében jelennek meg, ám a Descent of Dragons erőszintje annyira bizarrul magas, hogy egyáltalán nem számítanak fenyegetőnek. Erős kártyák, rossz paklikban, pont úgy, ahogy a felerősített Extra Arms is, még a Rise of Shadows idejében. A druidának ki kell várnia az áprilisi rotációt, vagy jelentős balansz változtatásokat, hogy mezőny szerte lejjebb csökkenjen az erőszint, és hogy lapjai és paklijai tündökölhessenek.

(…A druidának égetően szüksége volt ezekre a balansz módosításokra. A Token Druid képes lesz megbízhatóbban építenie a térfelét. Az Embiggen Druid-nak meg több ideje lesz rampelni. Talán ez még nem lesz elég, de mindenképpen valami…)

Paladin

Sem Galakrondja, sem Highlander paklija nincsen, amivel legalább jelet adhatna magáról, úgyhogy elnyelte a homály. Higgyétek el, tényleg ennyire borzalmas, a formátum cáfolhatatlanul legrosszabb kasztja.

Holy Wrath Paladin

Közel játszhatatlan a létrán, és nagyon, nagyon szerencsésnek kell lennetek ahhoz, hogy a jó ellenfelekkel találkozzatok, és hogy meglegyetek vele.

Sathrovarr Holy Wrath Paladin 10640

Pakli megtekintése

Mech Paladin

Tier 3 volt, és most tönkrement, felsült. Zsákmányát olyan paklik teszik ki, amiket még nem tökéletesítettek.

Mech Paladin 6280

Pakli megtekintése

Highlander Paladin

Lényegében, ezzel a paklival olyan, mintha egy aréna paklival akarnátok létrázni. Nem tudtok vele versenyre kelni a top meta paklik kegyetlen szinergiáival.

A kaszt keservesen megfizeti az árát annak, hogy a Sárkány évében sorra gyenge készletekkel bővült, és egyáltalán nem vagyunk biztosak abban, hogy a helyzetén balansz változtatás segíthet. Egyszerűen annyira messze van a többi kaszttól, hogy csodával érne fel, ha visszatérhetne még a Descent of Dragons idejében. Uther horgászni ment, telefonon se keressétek.

(…A paladin marad halottnak. A druidával és a mágussal ellentétben, túl hatalmas hátránya van az elit kasztok mögött. A balansz módosítások helyet engedhetnek kreativitásnak, talán születhet egy új paklija a kasztnak. De a ma ismert paklijaival kapcsolatban nem vagyunk optimisták…)

A hét meta törői

Teljesen őszinték leszünk veletek: ez a pakli pokolian beteg, és csak arra vár, hogy ezt hivatalosan is kijelenthessük. Mi itt csupán az elemzéseinkért vagyunk felelősek. Nem kell sokáig várni a megerősítésig figyelembe véve, hogy annyiszor fogtok belefutni ebben a pár napban, hogy elmegy tőle az életkedvetek.

Elmegy tőle az életkedvetek, mert rengetegszer fogtok kikapni tőle. Rengetegszer.

Igazából, ha most nem tüntetjük fel itt, a meta bontók résznél, az azzal érne fel, mintha egy időjárás jelentésben azt mondanánk nektek: „ma nyugodtan menjetek a strandra, mert 5% az esélye annak, hogy egy hurrikán eltéveszti a környéketeket.” Könnyen értelmezhető metafora, ugye?

Ami képes lehet legyőzni az új paklit, a legjobban körülhatárolt választások közül valószínűleg a Galakrond Warrior és a Deathrattle Rogue. De a látottaink alapján, ennek a paklinak nincs kemény ellenszere. Mint egy hurrikán.

Galakrond Control Warlock 15440

Pakli megtekintése

(…Ez a pakli tényleg mindent el fog lepni, és mint korábban már említettük, a Fiendish Rites drágítása talán nem lesz elég a megállításához. Még most is nagyon jó pakli, hogy szerepelhessen a meta bontók részben. Főleg ha azok az ellenfelei, amiket ellenszerként javasoltunk a Control Warlock-ra, keményebb pofont kapnak a várnál…)

Dragonblight Wyrmrest Temple

Ezzel a meta jelentésnek vége!

Írjátok meg véleményeiteket kommentben, hogy ti mi gondoltok a meta helyzetével kapcsolatban, illetve ha bármi kifogásolni valót találtatok a fordításom olvasása közben, arról is jelezettek itt bátran.

Meta jelentés fordításokkal a Standard formátum esetén egy, a Vadon formátum esetén másfél-két havonta igyekszem jelentkezni a Vicious Syndicate csapatától.

Vissza a főoldalra!

meta pakli

További híreink