HírekMeta jelentés a 2019-es év 35. h...

Meta jelentés a 2019-es év 35. hetéről

| 2019.09.07 17:00
2694

Ramkahen Wildtamer Art

Üdvözöl titeket újra a Vicious Syndicate, a Data Reaper Report sorozatuk 139. részével! Ma meglessük hogyan alakult a standard meta térképe augusztus 27. és szeptember 3. között.

A jelentés több mint 50.000 lejátszott mérkőzés alapján került összeállításra.

Az eredeti cikk angol nyelven a Vicious Syndicate oldalán:

A Hearthstone Hungary-n megjelent előző rész:

Violet Illusionist Art

Meta jelentés a 2019-es év 29. hetéről

Üdvözöl titeket újra a Vicious Syndicate, a Data Reaper Report sorozatuk 136. részével! Elevenítsük fel milyen is volt a Rise of Shadows időszaka.

Abszolút Tier 1 paklik

Tip the Scales Murloc Paladin 10440

Pakli megtekintése

Tartalomjegyzék

A kasztok aránya

A kasztok értékelései

Kasztok áttekintése és paklik

Warrior

Shaman

Rogue

Paladin

Hunter

Druid

Warlock

Mage

Priest

A hét meta törői

A kasztok aránya

 • Összes rang
 • 4-1-es rang
 • Legenda rang

összes rang

Rang 4-1

Legenda

A balansz változtatások rendesen átformálták Uldum terepét: néhány kaszt drámait ugrott előre játékszámok terén, míg egy összeesett. A legnagyobb hír a küldetés lapos pakliké - azokon belül is főleg a druidáé és a sámáné - amik még egy esélyhez jutottak. A szabad tér - amely vélhetően a mágus megsemmisülésével keletkezett - elég helyet biztosított ezeknek a pakliknak a meccsek közepénél anélkül, hogy félniük kéne az ötödik (vagy negyedik) körös Luna's Pocket Galaxy pusztító hatalmától.

Saviors of Uldum nerfek

Hearthstone Patch 15.0.4: Öt kártya nerf és Zephrys fejlesztések

Megérkezett az öt kártya nerfje, továbbá Zephrys the Great újra visszament az iskolába, hogy még okosabb, és még nagyszerűbb lehessen a következő meccseken.

Shaman

Mikor is volt utoljára, hogy a sámán vezetett a kasztok között a legnépszerűbb résztvevőként, a legendás szinteken? Vagy egyáltalán bármelyik szinttartományban? Ugyanis a Quest Shaman merészkedett elő a formátum legfelkapottabb paklijává. A kaszt agresszív bajnokai (Aggro és Murloc Shaman) is jól láthatóak, igaz csak kisebb számmal.

Druid

Hasonló népszerűség növekedés történt a Quest Druid-nál is, amivel a Quest Shaman mögött a második legjátszottabb pakli a legendás szinteken. Ám a Küldis sámánnal ellentétben, a Küldis druida szerkezetek és győzelmi kondíciók terén is sokkal változatosabb, vagyis egy korai fejlődési szakasznál tart. Továbbra is jelen van még a Token Druid is.

Hunter

A balansz változtatások után a Highlander Hunter több játékos számára is biztonságos választássá vált, így kasztja a formátum legnépszerűbbje lett a legendás szinteken kívül: a legerősebb pakli volt a balanszolás előtt, és nem érintették a nerfek, érthető hogy nagyon népszerű maradt. A Mech Hunter a kaszt második látványos paklija, amit a stagnáló Secret és Midrange típusok követnek.

Warrior

Komoly átrendeződések történtek a harcos kasztján belül Dr. Boom, Mad Genius drágításának következtében: a Control és a Bomb Warrior hátrébb, az Aggro Warrior előrébb jutott népszerűségben, így a legendás szinteken már lassú testvérei nyomában jár. Mindez várható volt, hiszen a Kontroll harcos az Agró harcos legkeményebb ellenfele: előbbi pakli legkisebb gyengülése az utóbbi erősödéséhez vezet.

Megjegyeznénk, hogy az Aggro Warrior-okhoz vettük az agresszív, Highlander Warrior-okat is. Mert ha elkülönítenénk ezeket, akkor komolyan torzulna a róluk alkotott kép, ahogy a Hegylakó harcosok eredményeiről is. Ugyan ez a helyzet a warlock-nál is: a helytelen összehasonlítások elkerülése végett egybevontuk a sima és a Highlander Zoolock-okat. Mivel ezeknek a paklinak az átlag meccs hossza rövid, és a kártyáik között lévő átfedés jelentős, így nehéz lenne konzisztensen elkülöníteni ezeket Zephrys the Great figyelembe vétele nélkül, aki részben felelős ezért a kialakult helyzetért.

Uldum15

Paladin

A paladin kasztja a harmadik, aminek népszerűsége komolyat javult: Murloc és Quest Paladin paklija a legkellendőbb, majd utánuk a Holy Wrath Paladin jön. Volt némi rajongás a Holy Wrath Paladin iránt is, de most kihalófélben van.

Priest

A Combo Priest-ek száma megritkult az Extra Arms drágítása miatt, minek hatására a Resurrect Priest-ek emelkedtek fel. A Kombó pap még viszonylag kiforratlan, valószínűleg több időre lesz szüksége, hogy alkalmazkodhasson a balansz változtatásokhoz és hogy megmutathassa mennyire tud jó lenni az új metában.

Rogue

Meghátrálóban a zsivány, ami a mágus hanyatlásának tudatában érthető, hiszen az előző metában a kaszt paklijai könnyű prédák voltak az agró zsiványok számára. Ha ez nem lenne elég, még a Quest Rogue-gal sem kísérleteztek akkora mértékben és lelkesedéssel, mint a többi küldis paklival.

Warlock

Tisztes alkalommal látott meccseket a Zoolock, igyekezve kihasználni a metát, amiben a Control Warrior nem annyira kiemelkedő. Ez maradt az egyetlen előforduló pakli a kaszttól, mivel a Quest Warlock-ot még mindig nagyon keveset játsszák.

Mage

A mágus a csúcsról egyenest a meta fenekére zuhant. A dolgok rosszabbak, mint ahogy látszanak, a kaszt napról-napra gyengül, és lehet jövő héten már a kihalás szélére kerül. A Highlander Mage tűnik az egyetlen paklijának, ami még próbál életben maradni.

A kasztok értékelései

 • Összes rang
 • 4-1-es rang
 • Legenda rang

összes rang kasztok

Rang 4-1 kasztok

Legenda kaszt

murlocs art

A balansz utáni meta élmenője a murloc paladin, ami a többség számára a legjobb opciót jelenti a legenda eléréséhez. Ugyan ez nem túl meglepő, de azért van pár fontos dolog, amit kiemelnénk:

 • Jelenleg a meta egyre otthonosabbá válik a pakli számára, mivel a legnagyobb ellenállást tanúsító ellenfeleit vagy meggyengítették nerfekkel, vagy népszerűtlenebbek lettek. Ez még változhat a folytatásban pár meggyengült pakli újbóli felemelkedésével.
 • Ehhez tartozik az is, hogy kihasználja ezt a viszonylag kiforratlan metát: perpillanat szinte nem akad rossz ellenfele, de szép fokozatosan ez is változhat majd. A többi top meta pakli minden egyes nappal továbbfejleszti technikáját vele szemben, még mindig igyekeznek elérni optimális, balansz utáni szerkezetüket.
 • Már a nerfek előtt is alacsonynak tűnt a készség plafonja, ennek már most is kezdenek mutatkozni az előjelei, mert a magasabb szinteken több ellenfelével szemben is ugyan lassan, de romlik a teljesítménye. Idővel arra számítunk, a pakli ámokfutását megfékezik, főleg a legendás szinteken.

A pakli, ami úgy hisszük a legjobbá érhet a formátumban nem más, mint a Kombó pap: mint már korábban említettük, a pakliban rejlő potenciál kiaknázásához idő kell a mai metában. Sokkal jobb, mint amilyenek látszik éppen: a legendás szinteken már most az első helyen van, és a magasabb szinteken több, látszólag „rossz” ellenfelével szembeni esélye is átlagossá vagy kedvezővé válik. Amint a játékosok újból megértik új változatát, és magukhoz veszik legjobb verzióját, nem hisszük hogy lesz nála valószínűbb meta bontó. Második áttörése Uldum-ban elkerülhetetlen.

A harcos még mindig nagyon jó: az agró harcos a létra egyik legjobb résztvevője, hála a balansz változtatások eredményének és roppant erős szórásának. Mi úgy hisszük a Kontroll harcost méltatlanul keveset viszik: Dr. Boom, Mad Genius ugyan meggyengült a drágítása miatt, de a mezőny nagyon hívogató a pakli számára, benne több, játékszámokban felemelkedő agresszív paklival, amik könnyű áldozataivá válhatnak az őrült lángelmének.

A Bombázó harcos pillanatnyilag gyengébbnek látszik kontroll fivérénél, ám még nem látjuk át itt teljesen a helyzetet. A legtöbb gyakori összeállítás a létráról nem tükrözi a típus erejét: leszedéseiről le kéne mondani az agresszióért, amivel legjobbját nyújthatja. Ha a Kontroll harcos emelkedik népszerűségben, elnyomja az agresszív paklikat és magára vonja a mezőny figyelmét, akkor a Bombázó harcos ismét kézenfekvőbb választássá lép elő. Úgy gondoljuk már most nagyon erős.

Bár a Hegylakó vadász győzelmi mutatói továbbra is nagyon jók az alsóbb szinteken, ám kikerül a megszokott pozíciójából, mihelyt eljut Rank 4-ig, és találkoznia kell a nerfek utáni paklikkal: a gyorsabb meta megnehezíti az életét, de ha a Kontroll harcos és a Kombó pap az elvártaknak megfelelően visszatér, akkor helyzete vélhetően javulhat.

A gyorsabb meta a Mech vadásznak nagyobb bajjal jár, az Agró harcos egyre gyakoribb jelenléte fenyegetőnek bizonyult számára. Sikeressége nagyban függött a mágusok jelenlététől, vagyis szórása megsínylette a bukásukat.

Beszéljünk a küldis paklikról, néhányuk igen kecsegtető nyerési arányokkal bírnak, amik a metában való maradásukat vetítik elő.

Questing Explorer Hearthstone kártya

 • A Küldis sámán elég keménynek tűnik jelenleg, de a mai meta trendek nem a javára alakulnak: nem szerepel kimondottan jól a legtöbb paklival, amiket a meta csúcsára várunk a közeljövőben, emiatt győzelmi rátája várhatóan az átlagos felé húzhat majd. Úgy gondoljuk talán picit túlértékelt, elvégre jelenleg a legfelkapottabb pakli a formátumban.
 • A Küldis druidában lehet a legtöbb lehetőség, hisz még nincsen annyira „megfejtve”, mint a Küldis sámán, és nagyobb tere is van a fejlődéséhez és a rugalmasságához. Nem lennénk meglepve, ha végül a Tier 1-ben kötne ki, ez a meta trendek alakulásától függ majd a Kontroll harcos és a Kombó pap körül.
 • A Küldis paladin nem tűnik elég bíztatónak, hogy jelentősen jobbnak feltételezhessük nerfek előtti teljesítményénél, mikor a dolgok leülepednek: a pap elleni meccsek még mindig problémásak, ami mellett nem ér semmit a Kontroll harcosok feletti fölénye. Egyszerűen túl ingadozó és egy oldalú ahhoz, hogy top meta pakli lehessen.
 • A Küldis rugó változatlanul elég rossznak látszik, és ez elmondható a Feltámasztós papról is (ami normál esetben él az Activate the Obelisk-kel). Biztosak vagyunk abban is, hogy a Küldis warlock még mindig bőven a Tier 5-ben van. A többi küldis paklival meg nem játszanak eleget a biztos megítélésükhöz.

Nem ígérkezik túl jónak az agró rugó helyzete: bár mostani nyerési aránya pozitív, a legenda kapuján túllépve egészen a Tier 3-ig csúszik vissza, ami egy olyan sötét jövőt vetít előre számára, ahol összeroppan a Küldis druidák és a Kontroll harcosok jelenléte alatt.

A Zoolock erősebbnek érződik a korábbiaknál, de a nagy kérdés az, vajon ez elég lesz-e egy könyörtelenebb metában? Ez a pakli állandóan erősen kezd, majd végül összeesik. Mint ahogy a többi hozzá hasonló pakli (szinte ugyanilyen helyzetben van a murloc sámán is), a Kontroll harcos bukását és a Küldis druida sikerét kívánja.

Lehet, hogy a mágusnak vége: a Luna's Pocket Galaxy és a Conjurer's Calling drágítása felfedte az igazságot a kasztról, aminek egyébként nincsen komolyabb lapkészlete, és csupán két kártyája tartotta versenyben. A Hegylakó mágus most még talán nem tűnik annyira pocséknak, de belegondolva hogy ez a meta ettől a ponttól kezdve csak egyre kompetitívebb lesz, egyáltalán nem bizalomkeltő. Vagy talál valami egészen más figurát a mostaninál, vagy felszívódik. A Ciklon mágus helyzete már jóval rosszabb: a Szellemidéző hívásának drágítása még keményebben érintette, statisztikailag roppant gyenge látványt nyújt.

Kasztok áttekintése és paklik

Shaman

Quest Shaman

Corrupt the Waters Hearthstone kártya

A balansz változtatásokkal nagyot fordult a szerencséje: kihagyható választásból, ami nem bírt riválisaival, most a játék legnépszerűbb paklijává vált, karrierje óta legelőször pozitív eredményekkel.

Több magas legendás siker sztori is született róla az elmúlt héten, és az új metához legideálisabb formáját lassan megtalálják. A legfontosabb dolog, amit észrevettünk, hogy nagyon fontos a Giggling Inventor, előrébb kell helyezni a Former Champ-nél: mind két lény remekül működik a Mutate-tel és Shudderwock-kal, ám a feltaláló felbecsülhetetlen védelmet és időt nyer a meccsek későbbi szakaszában. A Korábbi bajnok nem igazán megy a pakli perzselős játéktervéhez, és főleg a druidák ellen hatásos.

Összességében a pakli 29 kártyának helye részünkről teljesen indokolt, a Former Champ helyére pedig mehet Zilliax, Siamat, egy Defender of Argus, egy Earth Shock, vagy bármilyen más tech lap, amit csak gondoltok.

Mutate Quest Shaman 6760

Pakli megtekintése

Aggro és Murloc Shaman

Bár teljesen megbízhatónak mutatkoztak, de egyik pakli sem kapott sok törődést a balansz változtatások óta. Talán nem ennyire alárendeltek küldis fivérükhöz képest, szóval nem írnánk le ezek a paklikat.

Doomhammer Overload Shaman 3640

Pakli megtekintése

Uldumi Murloc Shaman 5320

Pakli megtekintése

Hunter

Highlander Hunter

Dinotamer Brann Hearthstone kártya

Sértetlenül került ki a balansz változtatásokból, a létra egyik legerősebb résztvevője maradt, ám a nerfek okozta gyorsabb meta nyomott hagyott a teljesítményén.

A gyors meta miatt is módosítottuk több helyen a múlt heti paklit. A Savannah Highmane és a Hunter's Pack a Control Warrior-ok ellen volt a pakliban. Mivel a számuk csökkent, ezért kicseréltük ezeket egy Springpaw-ra és egy Houndmaster-re: előbbi a gyors paklik ellen lesz segítségünkre a kezdéseknél, utóbbi pedig középtávnál biztosíthatja be nekünk az asztalt, vagy onnan egyből hatást gyakorolhatunk vele az olyan ellenfelekre, mint amilyen a Quest Druid. Különösen erős a Desert Spear köre után, amit kriminálisan keveset játszanak a létrán.

Subject 9 Highlander Hunter 13800

Pakli megtekintése

Mech Hunter

Komolyan megszenvedte a balansz változtatások hatását: a mágus eltűnésével, valamint az agró harcos és a murloc paladin felemelkedéssel már nincsen olyan jó pozícióban, mint amilyenben lenni szokott. Nincs válasza az ötödik körös Tip the Scales-re, a harcos pedig szabályosan lesöpri az asztalról, nem hagyva célpontokat mágneses lényeinek.

Standard Mech Hunter 7960

Pakli megtekintése

Warrior

Dr. Boom, Mad Genius Hearthstone kártya

Bár a nerfje meggyengítette Dr. Boom, Mad Genius-t, de meg nem állította az őrült lángelmét diadalmenetében. A kaszt helye a jelenlegi metában nagyon erős, minden paklija tovább élvezi jólétét.

Control Warrior

Mi úgy hittük, talán hátrébb kényszerül majd a patch után, a számára veszedelmes stratégiák lehetséges megjelenésével. Viszont eddig ennek pont az ellenkezője történik: a különböző agresszív paklik felemelkedésével továbbra is nagyon kifizetődő minden leszedését magánál tartania. Igazából a patch nem rontott a győzelmi mutatóin, a meta sokkal kényelmesebb hely lett számára, ami egy bizonyos mértékben kompenzálta a nerf-jét.

Taunt Control Warrior 12520

Pakli megtekintése

Bomb Warrior

Háttérbe szorult a patch után, viszont úgy gondoljuk csak kis ideig dől hátra, teljesítménye még nem tükrözi a benne lakozó lehetőséget: visszatartják a túlzottan leszedésekre épülő altípusai. Ellenben a proaktív, taunt-os megoldások még mindig remekelnek, és úgy becsüljük, idővel beelőzi majd kontroll fivérét teljesítményben, főleg ha az tovább terjed, és valamivel ellenségesebb lesz ránézve a meta.

Taunt Bomb Warrior 13020

Pakli megtekintése

Aggro Warrior

Talán kaszton belül a legnagyobb győztese a balansz változtatásoknak, mivel közvetlenül nem volt érintett bennük, kontroll fivére pedig visszább esett. A kaszton belül vívott meccsei továbbra is kényelmetlenek, ám minden más ellenfél korrekt számára. Különböző megoldásait láttunk tesztelésen: Wounded Warrior-okat az Injured Blademaster-rel és az Injured Tol'vir-ral, illetve Highlander altípusait. Mi úgy tartjuk mindkettő alárendelt az alább látható verzióhoz képest.

Aggro Warrior 8120

Pakli megtekintése

Druid

Quest Druid

Ez lett volna számára az álom patch? Bizony az volt: komolyat változott előnyére a terep, így most már a formátum legerősebbjeinek egyike azok után, hogy majdnem a süllyesztőben végezte. Bár továbbra is akadnak komoly ellenfelei (a paladin, a pap és a warlock), ám ezek meg sem közelítik az ötödik kötös Luna's Pocket Galaxy és a második körös Extra Arms által okozta stresszt. Malfurion visszatért.

Uldum18

Rengeteg kísérletezgetést látott, és mi két, piciben más változatát ajánljuk nektek választásnak, amik csupán 3 rugalmas lapban térnek el egymástól.

Untapped Potential Hearthstone kártya

Az első megoldás King Phaoris-t és a Power of the Wild-ot használja: taktikája gyorsabb, már korán fogadja ellenfeleit, és Chef Nomi-ra támaszkodik, ha támadásával nem tudná időben lezárni a meccseit. Jelenleg ez szerepel jobban a létrán, mert jobban van belőve az agresszív paklik ellen.

A második altípus Elise the Enlightened-t és Zephrys the Great-et alkalmazza, és a hangsúly a Chef Nomi féle győzelmi kondíción van. Így jobbak az esélyei a lassú paklikkal szemben, kiváltképp a Kontroll harcossal. Úgy hisszük Chef Nomi már most fontos a létrán, és csak egyre jelentősebb lesz, ahogy a meta trendek alakulnak a maguk medrében.

Speciális lapválasztásokat tekintve, Bloodmage Thalnos egy alábecsült kártya, amit gyakrabban kéne játszani: elég meccsfordító tud lenni a Swipe-pal és a Starfall-lal, hatalmas tisztogatást tud rendezni az agresszív paklik ellen. Ezzel szemben a BEEEES!!! durván túlértékelt: nem olyan hasznos az agresszorok ellen, mint azt gondolnátok, és legtöbbször kellemetlenül sokáig marad feleslegesen a kezetekben a lassú ütközeteknél.

Fenntartjuk, hogy Chef Nomi a pakli számára elérhető legjobb győzelmi kondíció. Malygos szóba sem jöhet mellette, ahogy a Floop's Glorious Gloop-BEEEES!!!-Pounce végtelen kombó sem.

Quest Druid 12200

Pakli megtekintése

Token Druid

Overflow Token Druid 8560

Pakli megtekintése

Paladin

Tip the Scales Hearthstone kártya

Murloc Paladin

Ahogyan az várható volt, haszna származott a patch-ből, így újfent is a formátum első számú agresszív paklijaként biztosította be magát. Igen, az új meta korai napjaiból valóban profitálhatott. Most még fogást sem találtak rajta a meta résztvevői. Erre úgy becsüljük a harcos, a sámán és a pap lehet majd képes. Addig is változatlanul extrém erős és megbízható létramenő, hála kiváló eredményeinek a Hegylakó vadászok és a Küldis druidák ellen.

Tip the Scales Murloc Paladin 10440

Pakli megtekintése

Quest Paladin

Igazából szintén haszna származott a balansz változtatásokból, ám ezúttal is nehéz megjósolni merre vezet innen számára az út: most is félelmetesen jó Kontroll harcosok, Küldis druidák és Hegylakó vadászok ellenében, de teljesítménye a papok és a sámánok ellen marad borzasztónak.

Quest Mech Paladin 6980

Pakli megtekintése

Holy Wrath Paladin

Rajongtak érte egy kevéskét a nerfek utáni napokban, ám az mára véget ért: még mindig túl sok gondja akad több riválisával szemben is, nem valószínű, hogy konzisztens résztvevővé válhat. A szerkezeteit elnézve úgy hisszük a Subdue egy alap kártya ehhez a paklihoz, de még sem lát annyi meccset, mint amennyit kellene.

Holy Wrath Combo Paladin 9080

Pakli megtekintése

Priest

Combo Priest

Képes volt vállat vetni az Extra Arms drágítására, és alkalmazkodott. Kezdése már nem olyan robbanékony, de jó eredményei a küldis paklik ellen egy igen erős helyhez juttathatják a folytatásban. Teljesítménye továbbjavulására számítunk, mivel nerfek utáni finomítása e pillanatban is elég drasztikusan zajlik.

Bwonsamdi the Dead Hearthstone kártya

A legfontosabb észrevétel a lapválasztásoknál, hogy az Extra Arms nem éri meg: továbbra is gyakran előfordul, de annyit romlott a teljesítménye, hogy már inkább csak teher. Örökösének eddig a Beaming Sidekick bizonyult a legbiztatóbbnak, a képessége a meccsek bármely szakaszában hasznos tud lenni: segíthet a papnak ideje korán elszabadulni, bevédheti High Priest Amet-et középtávnál, és növeli a Divine Spirit megtalálásának esélyét a későbbi szakaszban.

A legmeglepőbb fejlesztés Bwonsamdi, the Dead felfedezése volt, akivel Hunterace Legenda 1 lett: nagyon erős laphúzó forrás, ami szintén támogatja a Beaming Sidekick és a Lightwarden alkalmazását. Ekkora húzó erő mellett értelemszerűbb inkább két Silence-t használni, mint a Mass Dispel-t. A Topsy Turvy is gyakran előkerül, ám jelentőségét gyakran túlbecsülik. Egy Silence és egy Topsy Turvy még életképes.

Bwonsamdi Combo Priest 5280

Pakli megtekintése

Resurrect Priest

Felemelkedett a balansz változtatások után, sokan élnek nála az Activate the Obelisk-kel is. Viszont bármekkora sikere is lehetett, nem tartott sokáig: még mindig túl érzékeny több riválisra is, így helyzete az új metában tarthatatlan.

Quest Resurrect Priest 14340

Pakli megtekintése

Rogue

Valeera-nak a legrosszabb helyzetben kellett találnia magát a balansz változtatásokat követően: a harcos a meta pillére maradt, aki akár kontrolba, akár agróba tolja ellene, ugyanúgy komoly fájdalmakat okoz a kasztjának.

Aggro Rogue

A mágus bukása teljes, ezzel a pakli elesett legfontosabb zsákmányaitól. Na meg, a Küldis druida is hatalmassá vált, ami egy újabb, közel olyan kegyetlen ragadozó számára, mint amilyen a Kontroll harcos.

Standard Aggro Rogue 8160

Pakli megtekintése

Quest Rogue

Nem tudta jelét adni annak, hogy részese lenne a nerfek utáni „küldi reneszánsznak”: nincsen olyan bíztató szórása, mint amilyet Küldis druida és a Küldis sámán mutatott fel a nerfek előtt, mindkét paklit a mágus és a pap szorította sarokba a múltban.

Tess Quest Rogue 11140

Pakli megtekintése

Valóban, nem a zsivány tervei szerint alakulnak a dolgok. Még az is benne van, hogy népszerűsége akár a meta aljáig is zuhanhat. Agró rugó paklija még mindig megbízható és kompetitív a létrán, ám nagy valószínűséggel a nála jobb opciók miatt idővel feledésbe merülhet.

Warlock

Zoolock

A balansz változtatások okot adtak neki, hogy sokkal meghatározóbbá próbáljon válni a metában. Igazából jobban fest, mint ezelőtt, de úgy gondoljuk igencsak kérdéses, hogy képes lesz-e tartani a folytatásban mai teljesítményét.

Úgy tűnik, ami ma a legjobban mellette szól, az a Küldis druidával szembeni eredményei. Viszont nem megy valami jól a többi top meta paklival, és ha a Kontroll harcos ismét felemelkedik, akkor a dolgok rosszra fordulhatnak számára.

Dark Pharaoh Tekahn Hearthstone kártya

Szerkezetek terén két főváltozata van. A leggyakoribb pakliban a Neferset Thrasher-Diseased Vulture csomagot használják, néha mellette olyan további, önsebző lapokkal, mint a Spirit Bomb vagy a Crystallizer. Ennél az altípusnál főleg a Küldis druidák megverésén van a hangsúly.

A kevésbé elterjedt altípus teljesen kihasználja a kaszt számára elérhető lakájos lapokat, köztük Dark Pharaoh Tekahn-nal. Ez a pakli sokkal jobban tud élni az EVIL Recruiter-ekkel, és sokkal kiegyenlítettebb a szórása is. Mi ezt a változatot tüntetjük fel nektek, mivel úgy véljük ez lesz majd az erősebb (és ez is jó a Küldis druidára). A hegylakó változatok eddig alárendeltek voltak a sima paklikhoz képest.

Lackey Zoolock 7480

Pakli megtekintése

A lassabb paklik, köztük a Quest Warlock-okkal, még mindig halott ügyek. Ne számítsatok rá, hogy bármelyikükből is lehet valami a következő kiegészítőig.

Mage

A felszínen legalábbis, a kasztja halott. Teljesen összeomlott a balansz változtatások után, nincs igaz jele kompetitív létének. Kiderült, hogy a kasztnak, amit csupán pár kártyája tartott fenn és most gyengítettek, nem maradt semmi.

Jaina hltbrt

Ez ugyanúgy igaz a Cyclone és a Big-Spell Mage-re is, jelenleg mit két pakli mehet a kukába. De van ám még némi remény az új metába való visszatérésükre… elvégre a győzelmi arányaikat úgy a Tier 5 környékére saccolnánk.

Highlander Mage

Reno the Relicologist Hearthstone kártya

Mindenesetre, úgy hisszük ennek a paklinak még meg lehet az esélye, hogy ne legyen borzalmas. Ma az a problémája, hogy szinte mindenki változatlanul a nerfek előtti paklit játssza, benne a Luna's Pocket Galaxy-val és a nyögvenyelős lategame görbéjével. Ez már nem működik olyan remekül. Azoknak az összeállításoknak, amiknél lemondanak a mohó, drága varázslatos csomagról, és megpróbálnak kialakítani egy kiegyensúlyozottabb görbét, talán több siker juthat ebben a metában. A teória paklinkat mutatjuk meg nektek, amit még a balansz változtatásokkal kapcsolatos cikkünkben tüntettünk fel, kíváncsik vagyunk, hogyan szerepel, ha többet játsszák. Viszont továbbra is… ne legyenek illúzióitok.

Nerf utáni Highlander Mage 17540

Pakli megtekintése

A hét meta törői

Hogy merészeli gyengíteni a Team 5 az első életképes pap paklit az elmúlt hónapokból?!

Nos, ha a Combo Priest-nek még meglenne a 2 manás Extra Arms-ja, akkor most nagy valószínűséggel beteg lenne, szóval ezzel talán kitérünk egy lövedék elől. Mert még az Extra karok nélkül is, úgy várjuk a Kombó papot kell majd legyőzni a következő héttől, főleg a legendás szinteken, ahol magas készség plafonja ismét, már most kezd megmutatkozni.

A Combo Priest legújabb formája másabbnak érződik, mint korábban. A kezdése már nem annyira veszélyes: ugyan a Beaming Sidekick az Extra Arms-hoz hasonló szerepet tölt be a korai köröknél, viszont nem biztosít sebzést, csak ha kombózzák az Inner Fire-rel. Bwonsamdi, the Dead megtalálása félelmetes felfedezés lett: még jobban bebiztosította a Beaming Sidekick-et, és a Lightwarden-t a pakliban tartotta az Extra Arms elvesztése ellenére is. Például, Bwonsamdi, the Dead kijátszásával egy gusztustalan High Priest Amet kört lehet előkészíteni, amire igen nehéz reagálni.

Vannak még egyéb lapválasztások is, amiket érdemes lehet kipróbálni, mondjuk a Silence és/vagy az Acolyte of Pain lecserélésével. A Holy Ripple sokat dob az agresszív meccsen, bármikor bevethető, ha szeretnétek ezen a téren javulni. A Potion Vendor-nak még szélesebben körben kell elterjednie, az biztos, hogy tovább erősíti a Bwonsamdi, the Dead csomagot, és a pakli maradék felével is remek összhangban lehet. Szóval bőven akad még felfedezni való, de már most vannak bizonyítékai az áttörésnek.

Khartuts Tomb

Ezzel a meta jelentésnek vége!

Írjátok meg véleményeiteket kommentben, hogy ti mi gondoltok a meta helyzetével kapcsolatban, illetve ha bármi kifogásolni valót találtatok a fordításom olvasása közben, arról is jelezettek itt bátran.

Meta jelentés fordításokkal a Standard formátum esetén egy, a Vadon formátum esetén másfél-két havonta igyekszem jelentkezni a Vicious Syndicate csapatától. Ha pedig addig is érdekelnének titeket kisebb apróságok, akkor érdemes lehet figyelnetek BuBi pakli feltöltéseire, akiről a Hearthstone Hungary fiókotokba bejelentkezve, az egyik paklijában a „követés” gomb megnyomásával akár állandóan értesülhettek az oldalon legújabb paklijairól, amiknek leírásainál előfordulhatnak többek közt jelentés részletek, vagy pakli tippek.

Vissza a főoldalra!

meta pakli

További híreink