HírekMeta jelentés a 2018-as év 25. h...

Meta jelentés a 2018-as év 25. hetéről

| 2018.07.13 19:00
3028

worgen druid artwork warcraft

Üdvözöl titeket újra a Vicious Syndicate, a Data Reaper Report sorozatuk 97. részével! Ma meglessük hogyan alakult a standard meta térképe június 27. és július 3. között.

A jelentés 70.000 lejátszott mérkőzés alapján került összeállításra.

Az eredeti cikk angol nyelven:

Az oldalon megjelent előző rész:

A kasztok aránya

  • Összes rang
  • 4-1-es rang
  • Legenda rang

Hearthstone meta statisztikák

Hearthstone meta statisztikák

Hearthstone meta statisztikák

Druid

Újabb hét után is nőtt a druidák száma: a kaszt elsődleges paklijait látványosan többet játsszák, mind közül a leggyorsabban a Malygos Druid terjed, ami igen tekintélyes helyet szerzett magának a legendás szinteken a múltkori meta jelentésünk óta.

Rogue

A Miracle Rogue hanyatlásával a zsivány megtorpant, ami főleg a legendás szinteken tapasztalható: a pakli mostanában viszonylag közömbösen szerepelt, így már nem volt olyan sokak számára vonzó, tehát ez a visszaesés érthető. Az Odd (páratlan) Rogue játékára úgy tűnik nincsenek hatással a meta trendek alakulása.

Warlock

Múlt heti zuhanását követően a warlock most úgy tűnik, felépülőben van: az Even (páros) Warlock-ok ismét gyarapodni kezdtek a legendás szinteken, a Cube Warlock pedig megtartotta szerény játékos körét. A Zoo Warlock népszerűsége robbanásszerűen emelkedett, ami a heti grafikonjaink zárása körül történt. Ez a folyamat csupán 48 óra alatt zajlott le, ami példátlan, ezt a különleges eseményt a későbbiekben részletesen kitárgyaljuk.

Shaman

Volt némi javulás a sámánnál, ezen kívül semmi említésre méltó dolog nem volt: az utóbbi hetek alatt a helyzete megszilárdult, mind paklijai teljesítményét, mind azok laphasználatát illetően. A Shudderwock és az Even Shaman-t is igen korán kiismerték a játékosaik, és azóta szinte teljesen érintetlenek maradtak.

Paladin

Változatlanul egyre több az Odd Paladin, ami alátámasztja minden szinten elért sikereit: a legtöbb szinten ez a pakli a legfelkapottabb, és az elmúlt hetek alatt a legnagyobb hatást gyakorolta a meta alakulására.

Hunter

A vadász határozottan kevesebb játékot lát: ez Rank 4 felett a leglátványosabb és az összes paklija érintett a dologban, a legtöbb vért a Kathrena Hunter vesztette.

Mage

A mágus helyzete a sámánéhoz hasonlóan stabil: mindkét pakliját igen hamar tökélyre vitték, és onnantól fogva nem módosítottak rajtuk. A vadiúj Murloc Mage nem tudott helyet szerezni magának a metában, csupán kis csoportot alkotva bolyonganak a létra fokain.

Priest & Warrior

Egyre fájdalmasabb méreteket ölt a papok és a harcosok hanyatlása: a Priest stratégiái egy nagy hulladék, a Taunt Warrior pedig a kasztjának egyetlen, de biztos paklija. Elmondhatjuk, hogy a játékosok mára teljesen lemondtak a többi Warrior pakliról, miután semmi érdemleges eredményt nem tudtak velük felmutatni az utóbbi hetek során.

A kasztok értékelései

  • Összes rang
  • 4-1-es rang
  • Legenda rang

statisztikák

statisztikák

statisztikák

Részlet a Data Reaper Report 95. részéből (2018. 06. 22.):

 

Az elmúlt évek alatt a meta megfigyelése közben egy dolgot megtapasztaltunk: az aggró sosem halhat ki a kontrol keze által: ha az agresszív paklik eleget gyengülnek ahhoz, hogy a kontrol stratégiák dominálhassanak, akkor a paklik egyre csak kapzsibbakká válnak, ezzel ismét teret engedve az aggróknak. Amik igazán képesek visszafogni az aggrókat, azok a midrange paklik, mert hamarabb be tudják biztosítani magukat az asztalokon, eléve ezzel az agresszoroktól a kedvezményezés erejét. Karazhan midrange sámánja kiváló példa erre, ami dominált a még nála jóval gyorsabb paklikkal szemben is. Ennél a paklinál jobban eddig semmi sem tudta jobban visszaszorítani az aggrók vonalát.

 

Erre azért tértünk ki, mert úgy látjuk, hogy a meta egyre inkább a lategame stratégiák felé hajlik, amivel az agresszív paklik ereje ismét növekedésnek indul: az Odd Paladin bünteti a passzivitást, az elmaradt válaszokat az asztalaira, ebben az új közegében újra teret tud nyerni magának. Az olyan, számára kedvező ellenfelek felemelkedése, mint a Shudderwock Shaman vagy a Miracle Rogue (amivel kimondottan a lassú paklikat veszik célba), a pártalan paladin a legsikeresebb paklivá vált a legendás szintek kivételével, ahol egyedül a warlock jobb nála.

 

Részlet a DRR 96. részéből (2018. 06. 28.):

 

A mezőny sikeresen megállította az Even Warlock-ot, a Cube Warlock-ot és a Taunt Druid-ot is, elérve ezzel azt, hogy ne tudják veszélyeztetni a meta békéjét: a Big-Spell Mage-nek és a két zsivány paklinak tudható be a legnagyobb érdem Gul’dan bukásában. Valeera valószínűleg minden kiegészítő alkalmával fejfájást okozhat a Team 5-nál, de most rengeteg jó dolgot tett a játék érdekében. Úgy hisszük a páratlan zsivány a warlock-ok bukása után is rendkívül erős, a Miracle rugó útja a sikerhez viszont már jóval szituációsabb, rengeteg múlik azon, hogy kikkel találkozik létramászás közben.

Hmm… well played! Úgy tűnik ma a druida legerősebb kaszt a játékban, mivel nagyon sok paklija képes hozni a Tier 1 szintet: a legendás szinteken konkrétan az Odd Paladin kivételével a Tier 1-et a különböző druidák sajátították ki maguknak. Azonban igen nagy eltérések vannak a játékosok által vélt és a tényleges erőviszonyait illetően. Az elmúlt hetekben ugyanis a mezőny egy új irány felé fordult, és úgy tűnik ezt rengetegen még nem vették észre.

A hatalmas eltérés okában a Taunt Druid helyzete áll: hetekkel ezelőtt a legnépszerűbb volt, akkor még roppant erősnek tűnt, de teljesítménye hamar romlásnak eredet annak következtében, hogy a mezőny fellépett ellene. A Hex-től kezdve a Polymorph-on és a Skulking Geist-on át egészen a The Black Knight-ig a meta résztvevői optimálisan fel tudtak fegyverkezni a Taunt Druid-dal szemben, és van itt még valami: az Odd Paladin-ok felemelkedésével a Spreading Plague jelentősége jobban felértékelődött a Witching Hour-ral ellentétben. Igazából ma a Witching Hour egy elég gyenge lap, amiből a legtöbb meccsen nem származik jelentős előnye a druidának. Ezek után már teljesen világos, hogy kaszton belül a Spreading Plague-et használó paklik a legerősebbek, az Odd Paladin-okkal szembeni eredményeiknek köszönhetően.

Bíztató jel, hogy az Odd Paladin nyerési aránya el kezdett csökkenni, mert ez arról árulkodik, hogy a mezőny reagált az ő fenyegetésére is: most már egyáltalán nem valószínű, hogy a pakli meg tud szökni, főleg ha belegondolunk mennyivel gyakrabban fog majd előfordulni a Spreading Plague (annak ellenére is, hogy a magasabb szinteken lévő paladinoknak van egy válasza a spellre). A jelenlegi meta nem először tesz tanúbizonyságot arról, hogy képes ön erőből balanszolni, úgy néz ki egyetlen pakli sem tud huzamosabb ideig felülkerekedni a többin. A post-patch Witchwood meta a Heartstone történetének egyik legkiegyensúlyozottabb és legváltozatosabb metája, amit valaha tapasztaltunk, és a csatáknak még koránt sincs vége.

paladin artwork

A Big Druid a Taunt Druid legújabb változata, ami jobban teljesít, mivel a pakli alkalmazkodóbb természete rengeteget ér a mai változó metában: megszabadulva a Witching Hour-Carnivorous Cube kombótól, majd áttérve a mana termelésre és az olyan védekező lapokra, mint a Spreading Plague és Malfurion the Pestilent, a pakli sokkal hatásosabb a zsiványok, a sámánok és a paladinok ellen is. A Taunt Druid legnagyobb előnye a többi druida és a warlock ellenében jön ki, de ez a többi riválisával szembeni gyenge eredményeinek tükrében nagyon kevés.

Ránézésre most a Malygos Druid-dal kell igazán vigyázni: újabb hét lefolyása után is fejlődött a játéka, amivel átvette az első helyet a legendás szinteken: összességében kevés gyenge pontja akad, és mivel kevesen játsszák, így a fegyverpusztító tech lapok használata a résztvevők között nem válik elég indokolttá. De még ha sikerülne is elvenni tőle a Twig of the World Tree-t, a pakli gyakran OTK nélkül is képes végezni az ellenfeleivel. Meglepően konzisztens és rugalmas, jelenleg a legösszetettebb paklik egyike. Nem a kezdők választása, ellenben busásan jutalmazza a profi játékot.

A Warlock még mindig nagyon erős, de már nem egy robbanni készülő bomba, ami miatt korábban aggódtunk: a zsiványok szemmel tartják Gul’dan-t, hogy se az Even, se a Cube Warlock ne csússzon ki a mezőny kezei közül.

Azonban lehetséges, hogy Gul’dan talált egy újabb utat a hatalom megkaparintásához, amiben még a zsiványok sem akadályozhatják meg: a Zoo Warlock Witchwood ideje alatt egy igen erős, keveset játszott pakli volt. De ezúttal erejére végre felfigyelnek, mert hosszas várakozást követően jelentős fejlesztéseken esett át a múlt héten. A standard zoolock-ok mindig is hoztak egy jó átlagot, most viszont nyerési mutatói rohamosan növekednek a legújabban elkészült Healing Zoo Warlock-nak. Igen, Healing Zoo. Pillanatnyilag úgy néz ki, hogy ez a legerősebb warlock pakli és a mezőny egyik legjobbja. Voodoo Doctor a Tier 1-ben… a mai körülmények között úgy tűnik lehetséges. Nem semmi.

További kevésbé drámai hírek:

  • A Miracle Rogue-ok eltünedezése a legendás szinteken a teljesítményének javulását hozta. Ez mindig is tipikus jellemzője volt ennek a paklinak: ha túl gyakorivá válik könnyen kezelhető, és mikor kevesen játsszák, akkor szerepel a legfényesebben.
  • A Big-Spell Mage továbbra is lenyűgöző: nagyon jól teljesít a legtöbb meta paklival szemben, egyedül a Shudderwock Shaman miatt képes szenvedni. Jaina ölni tudna azért, hogy a Dirty Rat ismét a Standard-ban legyen.
  • A Togwaggle Druid egy újabb keveset játszott druida pakli: nem hisszük, hogy jelentős teret szerezhet magának, amiről a redundancia tehet: rossz választás a stílusában megegyező Malygos Druid mellett.
  • A vadász bukásával jár az eredményeinek a romlása is: a Kathrena Hunter-t az Odd Paladin-ok sanyargatják, a Spell Hunter pedig nem tud mit kezdeni a druidákkal.

Kasztok áttekintése és paklik

Druid

Az erőviszonyok változása szüntelenül zajlik tovább a druidánál: a Taunt Druid búcsúzóban van a legendás szinteken, közben ugyanitt a Big és a Malygos Druid teret nyernek maguknak. Az Odd Paladin-ok lázadásával fontossá vált a Spreading Plague jelenléte, és ezzel egy időben a Hadronox-Witching Hour-Carnivorous Cube hármas egyre szükségtelenebb lesz.

Dragon Hatcher Taunt Druid 8960

Pakli megtekintése

Orange Legend 4 lett Monsanto Malygos Druid paklijával, amiben kicserélt egy Wrath-et egy Innervate-re: a Wrath-tel hatásosabban lehet féken tartani az agresszorokat, az Innervate-tel pedig gyorsabban véget vethettek a meccseknek, mert így például kivitelezhető a Malygos-Death Coil kombó is.

Orange Malygos Druid 11600

Pakli megtekintése

Zrindex Feno Big Druid-ját vitte fel Legend 1-ig még július elején: ez a verzió ismét Bright-Eyed Scout-okat alkalmaz, továbbá itt van Tyrantus is, aki igen kellemetlen tudd lenni a játékok későbbi szakaszában. A felderítőkkel csalni tudtok a manátokkal, ami Big Druid-ként a legfőbb feladatotok: rampeljetek, ahogy csak tudtok, mert a pakli lategame ereje nem tartós.

BigBoy Big Druid 13760

Pakli megtekintése

Feno Big Druid 14060

Pakli megtekintése

Standard Token Druid 5880

Pakli megtekintése

Togwaggle Druid 9800

Pakli megtekintése

Rogue

Egyik zsivány pakli sem örül a paladinok előrenyomulásának, mivel sebezhetőek az asztal elárasztós stratégiákkal. A Miracle Rogue ezen küzdelmei az idejében kijátszott Fan of Knives-on múlik, más különben a paladin kellően be tudja vele szemben biztosítania a térfelét.

A két Miracle Rogue pakli egy hét elteltével sem sokat változott: szerintünk most is a Sprint-es verzió szerepel jobban a Gadgetzan Auctioneer-esnél, lévén hogy a meta egyre jobban felgyorsul és a lapjai nem annyira szituációfüggőek. Rengeteg sikert ért el a zsivány, amiben az agresszív paklik távollétének fontos szerepe volt. Sokszor bannolták a tornákon, a top 4 játékosból 3-an vitték magukkal, beleértve a győztesBunnyHopper-t is. A mai trend az, hogy a Shiv-ek helyére Questing Adventurer-ek és Shadowstep-ek kerülnek, de szerintünk ezek nem passzolnak ehhez a metához, csak feleslegesen rontják bizonyos ellenfelekkel szemben a pakli esélyeit. Egy érdekes kísérletezgetés történtNavi törekvései által, aki a rengeteg paladin és Spreading Plague miatt berakott egy Mossy Horror-t. TheCantelope-nak sikerült Legend 1-be kerülnie egy ilyen Sprint Miracle paklival, ő az egyik SI:7 Agent helyére rakta a Mossy Horror-t.

Standard Miracle Rogue 6520

Pakli megtekintése

Sprint Miracle Rogue 6320

Pakli megtekintése

Banana Odd Rogue 8320

Pakli megtekintése

Witchwood Kingsbane Rogue 8540

Pakli megtekintése

Warlock

Közeleg egy újabb szezon, Witchwood idejének utolsó hónapja, és most így hirtelen van miről beszámolnunk nektek.

Majdnem csupán egy éjszaka leforgása alatt a Zoo Warlock bosszúvágytól fűtve visszatért. Míg látványos felbukkanásának híre nem terjedt el minden szinten, addig igen sokan jelentős sikereket arattak az új zoolock-kal július elején, egyesek közülük még Legend 1-ig is feljutottak pár nap alatt.

Előbb kezdjük BuckNastyZB-vel, aki a standard összeállítást megspékelve egy Void Ripper-rel és Sea Giant-ekkel érte el a Legend 1-et: az óriások kiváló tech lapnak bizonyultak a páratlan paladinokkal szemben, ez úgy alapjába véve igaz minden asztalra támaszkodó agresszív pakli esetén is.

BuckNastyZB Zoolock 4100

Pakli megtekintése

De akkor következzen a hét híre, a mestermű, ami a zoolock-ot ismét a mezőny méltó részvevőjévé emelte: Taka Legend 1 lett ebben a hónapban egy Heal Zoo Warlock paklival, ami Happy Ghoul-okat és Lightwarden-eket vet be olyan gyógyulós szinergiás lapok mellett, mint a Fungal Enchanter, a Lifedrinker és a jó öreg Voodoo Doctor. Így van, ennek a paklinak az érdeme a zoo számainak egekbe emelkedése, amitől finoman szólva leesett az álunk. Meglepő módon a pakli mellőzi a Doomguard-okat, és bőven akadnak olyan pontjai, amiket lehet fejleszteni (mint mondjuk a Tar Creeper). Ginky Legend 1-es sikerében szerep jutott a Doomguard-oknak is. Egy jó tanács: nem árt figyelnetek erre a paklira, mert sokkal, de sokkal jobb, mint amilyennek tűnhet.

Taka Healing Zoolock 5040ű

Pakli megtekintése

Ginky Healing Zoolock 3600

Pakli megtekintése

Közben az Even Warlock még mindig igen erős és népszerű is egyben: a mágusok, a zsiványok és a Witching Hour-ös druidákat leszámítva a pakli helyzete kedvező ebben a metában és nagyon ajánlott az olyan játékosoknak, akik komolyabb stresszelés nélkül szeretnének létrázni.

Calamity Even Warlock 9680

Pakli megtekintése

Részlet a DRR 95. részéből:

 

Lehet némileg kevesebben játszák a Cube Warlock-ot, de még mindig pokolian erős, remek pozíciót foglal el, és gazdagon díjazza a megfontolt játékot. A balansz változtatások óta a hibázások keményen megbosszulhatják magukat. Úgy látjuk, egy tech lapjának a helyének kivételével a felállása beton biztos, erre a helyre érzés szerint mehet egy Rotten Applebaum, egy Plated Beetle, a The Lich King, egy Acidic Swamp Ooze vagy egy Spellbreaker is akár.

 

Részlet a DRR 96. részéből:

 

Cube Warlock-ot játszók száma esett, de ennek ellenére továbbra is nagyon erősnek számít a legendás szinteken. Csak amiatt fordulnak el tőle, mert két lapjának nerfjét következtében már sokkal nagyobb ára van a hibázásnak… Az Odd Paladin elleni mérkőzéseknek a kimenete például egy érme feldobásával ér fel. Mivel a kockából most már határozottan nehezebb kihozni a maximumot, ezért mi a többségnek az Even Warlock-ot ajánljuk, de ha kellően urai vagytok a Cube Warlock-nak, akkor egy nagyon erős választás a számotokra.

Cube Warlock változatlanul tökéletes létramászáshoz, már ha mesterien tudtok bánni vele, mivel páros bajtársával ellentétben vele sokkal stresszesebb is lehet a játék: 29 kártyájának létjogosultsága elvitathatatlan, az egy szem Rotten Applebaum helyére meg kedvetek szerint betehettek bármilyen más tech lapot.

Taldaram Cube Warlock 13000

Pakli megtekintése

Shaman

A sámán a 4. leggyakrabban előforduló kaszt a legendás szinteken, és mindkét paklija képviseltette magát a HCT nyári tornákon.

A standard Shudderwock Shaman beállt teljesen. Egyedül a The Black Knight kezdett el megjelenni náluk tech lapként: mivel gyakran lehet találkozni a The Lich King-gel és Sleepy Dragon-okkal, így a sötét lovag komolyat fordíthat a meccsek állásán, ráadásul még Shudderwock-kal is jó összhangban van. Ha szeretnétek szolgálatotokba venni, akkor mi az egyik Earth Shock vagy a Gluttonous Ooze helyére tanácsoljuk a beszervezését. Azt is észleltük, hogy többen elkezdek visszatérni a Sandbinder-hez Hemet, Jungle Hunter helyett, de mi nem tartjuk előnyösnek ezt az irányt, Hemet szerepe ugyanis elengedhetetlen.

Standard Shudderwock Shaman 12220

Pakli megtekintése

Az Even Shaman a mezőny magányos farkasa: ritka előfordulásától függetlenül az egyik legerősebb pakliról van szó. A legnagyobb talány a standard összeállítást illetően jelenleg a Fire Plume Phoenix és az Argent Commander között mozog: a főnix a pakli elemenetálos részét (Earthen Might és Kalimos, Primal Lord), a parancsnok a Corpsetaker-eket támogatja meg jobban szinergiával.

Standard Even Shaman 10800

Pakli megtekintése

Paladin

Újra a csúcson a kaszt egyetlen Odd Paladin paklija oldalán, ami az egyik legjobb és legfelkapottabb pakli jelenleg.

 

Részet a DDR 95. részéből:

Innovációk is érik a paklit, mert végre a játékosok vették a fáradságot és igyekeztek szembe menni a meg szokott normákkal. Che0nsuegy olyan alternatívát teremtett, ami nála és több top legendás játékosnál is sikeresen működött: kivágva a Stonehill Defender-t szerephez jutott a Void Ripper, amivel kemény ellencsapást lehet mérni Doomsayer-ek, a Spreading Plague fala és a totemek ellen is, továbbá kombózva a Raid Leader-rel a paladin térfelén lévő lények még némi plusz élethez is jutnak. Így, hogy út nyílt számára a lassú paklik trükkjeinek kicselezésére, a páratlan paladin képes fejlődni a kedvezőtlenebb ellenfeleinek játékának megoldásában, valamint tovább javulnak az eredményei a többi gyors pakli ellen is. A jelenlegi metához egyszerűen nagyszerű választás.

Sikerült végre megfejteni a páratlan paladint, a legújabb Void Ripper-es altípus átvette az irányítást a legendás szinteken: ez a démon rendkívül erős ellenszer druidákra és warlock-okra egyaránt, vesztésre álló csatákból képes visszahozni a paladint. Továbbá a számára legnagyobb fenyegetést jelentő Doomsayer-eket és Spreading Plague falakat is képes hatástalanítani a segítségével, és ezeken a helyzeteken kívül is bőven elég hasznos tud lenni ahhoz, hogy halott húzás legyen.

A Raid Leader-t jobban kedvelik a Stonehill Defender-nél, mert azonnal növeli a térfél támadó erejét, viszont tisztázatlan oknál fogva egy defender-hez is ragaszkodnak, még hozzá az egyik Divine Favor helyén. Mindkét lap szerepe közel azonos, de a Stonehill Defender sokkal erősebb gyors paklik ellen és emellett kellő erőt biztosíthat a kontroll paklikkal szemben (meg vele szert tehet a pakli Sunkeeper Tarim-ra). Mi egyáltalán nem javasoljuk a favor és a defender futtatását egyszerre.

Standard Odd paladin 6680

Pakli megtekintése

SkyFrosty Murloc Paladin 6260

Pakli megtekintése

Bastossavoie Murloc Paladin 6140

Pakli megtekintése

Jtamonda Even Paladin 9920

Pakli megtekintése

Hunter

Emeriss

Ahogy a vadász teljesítménye az átlagos felé tart, csupán páran próbálták meg vele elérni a legendás rangot Júliusban. Hasonló eredményekkel zártak a különböző paklijai a HCT nyári tornák alkalmával is: abból a négy játékosból, akik vittek Kathrena Hunter-t csak ketten jutottak be a top 8-ba, onnan tovább pedig egyikük sem. Az Odd Paladin-ok gyakori jelenléte megkeseríti a pakli életét, és ehhez hasonló hatással vannak a druidák is a Spell Hunter-re.

Standard Kathrena Hunter 11560

Pakli megtekintése

Midrange Hunter-eknek a történtek után ismét érdemes lehet visszatérniük a secret-es témához, hogy meg tudják fékezni a hónap elején előrenyomuló agresszív paklikat. Ugyanezen helyzetben a Spell Hunter-eknek pedig nem árt újra kézhez venniük egy Grievous Bite-ot az egyik Freezing Trap helyett.

Crownajke Spell Hunter 5000

Pakli megtekintése

Gyong Hybrid Secret Hunter 2800

Pakli megtekintése

Fenom Midrange Hunter 4160

Pakli megtekintése

Furyhunter Face Hunter 4040

Pakli megtekintése

Mage

A mágus tartja apró, de rendkívül fontos pozícióját a metában: a Big-Spell Mage a kaszt legjobb paklija, lévén hogy hatásos druidák, warlock-ok és zsiványok ellen is: úgy hisszük a mostani standard formulája bevetésre kész, azonban a meta gyorsulásával számolva érdemesebb lehet elővenni a The Lich King-et Alexstrasza helyett, mert sokkal nehezebb ilyen közegben értéket nyerni a sárkány királynőből a játékok végénél.

Standard Big Spell Mage 13460

Pakli megtekintése

Agresszív mágus paklik vélhetően mindig lesznek, ameddig Aluneth a standard formátum részét képezi. A vita a vanilla Aluneth Mage és a tribe-os Murloc Mage között nem akar rendeződni: minden az ellenfeleken múlik, a Murloc Mage kemény térfelet kialakítva csap le áldozataira a murloc-ok egységét kihasználva, így a stratégiája hatásosabb a druidák és a sámánok játékára, hiszen náluk bőven akad gyógyítás és armor ahhoz, hogy a face paklik ne tudjanak kibabrálni velük.

Guiyze Murloc Mage 6200

Pakli megtekintése

Az Aluneth Mage pedig warlock-okkal és zsiványokkal szemben jeleskedik jobban, mert ők már sokkal érzékenyebbek a direkt sebzésekre, a leszedéseikkel viszont képesek teljesen ellehetetleníteni az asztalra építkező taktikákat.

Standard Aluneth Mage 4120

Pakli megtekintése

Priest

Bár koránt sem a legkevesebbet játszott kaszt, de a pap mindenképp a legkiforratlanabb, mert képtelen határozott identitást találni magának. A harcos legalább tudja, hogy mit akar tenni ebben a metában és a szerepe is meghatározó annak alakításában. A pap mindent megmozgat azért, hogy egyenesbe jöhessen, de egyszerűen eddig nem akadt kellően erős szinergiákra. Nagyban a múltban tapasztaltakhoz hasonlóan, a kaszt problémája ismét a szűkös lehetőségek előnyök terén: minden paklija kiváló legalább 1-2 szempontból, de képtelen egyenletesen teljesíteni ennek a változatos metának a különböző kihívásai mellett.

Mind ettől függetlenül a kaszt életképes és koránt sem áll olyan rosszul a szénája, mint az Old God-ok vagy Karazhan idejében, de most jelenleg egy igen elhanyagolt, a meta paklijaira reflektáló pakli létrázásnál és a tornákon is. Az elmúlt hetek során még egy agresszív Murloc Priest is felütötte a fejét valamikor, ami meg kell hagyni bátor vállalkozás volt, de sikertelen.

Zalae Combo Priest 4200

Pakli megtekintése

Mind Blast Control Priest 9720

Pakli megtekintése

Standard Quest Priest 13120

Pakli megtekintése

Warrior

Egy újabb hét, újabb elvesztett játékosokkal a harcos számára, de ezúttal legalább nem olyan sokan léptek le tőle. Jó hír a Taunt Warrior-ok számára, hogy az Odd Paladin-ok egyre sűrűbben fordulnak elő, és ugyanennek következtében az olyan erős lategame-mel rendelkező paklik, mint amilyen a Kathrena Hunter sokkal ritkábbak. A trendek mai alakulása kedvez a paklinak, ebből erőt lehet meríteni. Bőven hozhat még váratlan meglepetéseket a meta, de mi meg vagyunk győződve róla, hogy a harcos helyzete a következő kiegészítőig változatlan marad.

Mert bár környezete maga körül állandóan átalakulóban van, de a warrior kaszt egyhelyben áll: továbbra is a Taunt Warrior az egyetlen komolyan vehető felhozatala, és annak standard listája továbbra is a legoptimálisabb. Többen is legendásak lettek a hónap végén, mivel sikeresen ki tudták használni az Odd Paladin-okkal teli légkört. Ha rengeteg a paladin és az őket megállítani készülő Token Druid-ok, akkor a harcos nagyon erős választás.

Standard Taunt Warrior 5720

Pakli megtekintése

A hét meta törői

A druida jó, de nem az a paklija, amit a legtöbben játsszák. Haladjatok a korral és tegyetek be Spreading Plague-eket, rendben?

Ha képesek vagyok elsajátítani a fortélyait, akkor jelenleg számotokra a Malygos Druid a legerősebb választás. Sokan kifogásolták, hogy a win condition-je inkonzisztens, de a gyakorlat azt mutatja, hogyha a játékosa érti a pakli lényegét, akkor győzedelmeskedik vele. A pakli játékának nehézségét a győzelemhez vezető út felismerése adja, akár egy ugyanazon rivális ellen is.

Ha szerettétek a Taunt Druid-ot, akkor próbáljátok ki a Big Druid-ot, mivel lényegében ez is egy taunt druida, csak sokkal optimálisabban van összerakva ezekhez a meta körülményekhez: nem olyan érzékeny az átalakító varázslatokra, sokkal hamarabb képes nyomást gyakorolni, és az eszközei is erősebbek paladinok és zsiványok ellenében.

Talán a Token Druid lehet a jelenlegi meta legmegbízhatóbb paklija, főleg, ha nem gyakran botlotok warlock-okba. A pakli kiváló a gyors paklik elintézéséhez, viszont furmányosabbnak kell lenni a lassú vetélytársakkal szemben.

Did someone calls for the Doctor? Korai megfigyeléseink alapján a Healing Zoolock-ban meg van a meta megdöntéséhez a potenciál, de erre a választ csak akkor tudhatjuk majd meg, mikor már lényegesen többen játszanak vele. Hasonlóan az első 48 órájához, a pakli továbbra is gomba módjára terjed, vigyázzatok vele!

Ezzel a meta jelentésnek vége, remélem érdekesnek találtátok ezt a cikket. Írjátok meg véleményeiteket kommentben, hogy ti mi gondoltok a meta helyzetével kapcsolatban, illetve, ha bármi kifogásolni valót találtatok a fordításom olvasása közben, arról is jelezettek itt bátrán, mert így fejlődök én is és az írásom is.

Vissza a főoldalra!

meta pakli

További híreink