HírekVadon meta jelentés 2020. január...

Vadon meta jelentés 2020. január-februárról

| 2020.03.10 10:00
1446

Dragonblight

Üdvözöl titeket újra a Vicious Syndicate, a Wild Data Report sorozatuk 21. részével! Ma meglessük hogyan alakult a vadon meta térképe január 9. és február 15. között.

A jelentés 35.000 lejátszott mérkőzés alapján került összeállításra.

Az eredeti cikk angol nyelven a Vicious Syndicate oldalán:

A Hearthstone Hungary-n megjelent előző rész:

Vadon meta jelentés 2019 szeptember

Vadon meta jelentés 2019. szeptemberéről

Üdvözöl titeket újra a Vicious Syndicate, a Wild Data Report sorozatuk 19. részével! Ma meglessük hogyan alakult a vadon meta térképe 2019. augusztus 26. és szeptember 21. között.

Abszolút Tier 1 paklik

Aluneth Secret Mage 5200

Pakli megtekintése

Darkest Hour Combo Warlock 15920

Pakli megtekintése

Totem Even-midrange Shaman 7840

Pakli megtekintése

Control Cubelock 12220

Pakli megtekintése

Control Cubelock 11280

Pakli megtekintése

Highlander Control Mage 31260

Pakli megtekintése

A kasztok aránya

A kasztok értékelései

Kasztok áttekintése és paklik

Warrior

Shaman

Rogue

Paladin

Hunter

Druid

Warlock

Mage

Priest

Meta jelentés vége

A kasztok aránya

összes rang

összes rang

összes rang

Mikor SN1P-SN4P (a formátum egyedura) gyengítésre került, hatalmi harc tört ki a meta csúcsánál. Szép, ugyanakkor gyors időszak volt ez, ahogy a játékosok kísérletezgettek minden fellelhető stratégiával, amit az összes kaszt, összes paklija nyújthatott. Ám mikor a meta megszilárdult, végül csupán két kaszt maradt talpon.

A vadon formátum jelenleg Jaina és Gul'dan játszótere, kasztjaik együttesen a létra egészének 40%-át foglalják el a metából. Ez a szám Rank 4 és 1 között 50, a legendás szinteken 53%-ig emelkedik! Két kaszt közösen sokkal meghatározóbb, mint a maradék hét együttvéve... Ez talán, de csak talán jól bizonyítja, milyen beteg kártyák és/vagy paklik is akadnak a mágusnál és a warlock-nál.

Open the Waygate Hearthstone kártya

Az Aluneth Mage a kasztja legfelkapottabb paklija a létrán, igaz a legendás szinteken annak ellenére csökkent a vele játszott meccsek száma, hogy közben a kasztjának az nőtt. Helyette ugyanis a Reno Quest Mage, és a sima Quest Mage népszerűsége erősödött: a legendás szintek játékosai odáig vannak az Open the Waygate-ért, mivel a kártya az egyik legjobb, legbiztonságosabb kombót teszi elérhetővé. Bár a Reno altípus a kombó fiatalabb hordozója, úgy láttuk a játékosok visszatértek a hagyományos, sima verzióhoz, hogy megkeseríthessék a Reno pakli életét.

A warlock kaszt a másik feje annak a szörnynek, ami ma uralkodik a vadon felett.

Life Tap Hearthstone kártya

Gul'dan mindig is tömérdek paklival büszkélkedhetett a formátumban, és ez erre a meta jelentésünkre sem változott. A Cube Warlock-ot a játékosok Rank 4-től a Legenda kapujának eléréséhez használják. Ugyanerre a célra a Mecha'thun Warlock is gyakori választásnak számít, viszont a legendás szinteken felszívódik. A Reno Warlock játékos tábora létraszerte határozott. A legérdekesebb fordulat a Darkest Hour Warlock-nál történt: az alsóbb szinteken alig lehet látni, de a legendás szinteknél a jelenléte hihetetlenül növekszik, és ez a tendencia Rank 4 és 1 között is kezd beindulni. A Darkest Hour Warlock-ra ellenszerként tekintenek arra a rengeteg Quest Mage-re, amik a legendás szinteken tartózkodnak.

Medivh

A paladin a harmadik legnépszerűbb kaszt a létrán, két régóta jól ismert paklijával, a Mech és az Odd (páratlan) Paladin-nal. A Mech Paladin a legendás szinteken hanyatlóban van, vélhetően a warlock-ok térnyerése miatt.

A Big Priest változatlanul, abnormálisan felkapott az alsóbb szinteken. Ez keményen alátámasztja Iksar (Dean Ayala) állítását, miszerint rengeteg alkalmi játékos tényleg élvezi a paklival való játékot. Még valaha látott leggyengébb teljesítménye ellenére is, a Big Priest még mindig a leggyakoribb pakli Rank 14 és 10 között. Minél feljebb másztok a létrán, annál kevesebb a pap: Rank 14 és 10 között 16, a legendás szinteken csupán 6%-ot foglal el a kaszt.

A sámán tartja közepes pozícióját. Érdemben továbbra is Even (páros) Shaman paklija képviseli egyedül: a legendás szinteken fordul elő a leggyakrabban, ahol legrosszabb ellenfele (az Aluneth Mage) nem annyira felkapott. A Reno Shaman-t, egy kisebb érdeklődési hullámot követően újból elnyelte a homály.

A zsivány jelenléte gyengül a vadonban, rengeteg eltérő paklija lát kevesebb játékot: van itt vegyesen Odd, Galakrond, Mill és Pirate Rogue is. Az Odd Rogue látványa megtévesztő lehet, elvégre a legutóbbi jelentésünkben még az egész formátumban a második legerősebb paklija volt, és azóta sem lett meggyengítve, igaz ez már elég régen volt.

Több évnyi száműzetést követően, Garrosh most ismét felkerült a vadon térképére, mivel Pirate Warrior paklija jelentős erősítéshez jutott a Descent of Dragons-ból: a pakli felemelkedőben van a magasabb szinteken, Rank 4-től az egyik legnépszerűbb ellenfél, amivel találkozhattok.

A vadász érdekes sárkány szinergiákat kapott, amik a standardban ugyan erősek, ám a vadonban nem sok vizet zavartak. Így legtöbb játékosa maradt vagy a Mech Hunter-nél, vagy a Reno Hunter-nél.

A druida tele van kísérletekkel, de úgy tűnik nem sikerül maradandót alkotni: az Embiggen csak kisebb érdeklődést keltett a Token Druid körül, a Jade és a Togwaggle Druid-ot meg félrerakták, miután azok nem kaptak új kártyákat.

A kasztok értékelései

összes rang

rang 4-1

legenda rang

Tier 1

A Reno Quest Mage egy új pakli típus, ami csupán az utóbbi pár hónap során bukkant fel, és terjedt el futó tűz módjára. Biztosíthatjuk, a pakli jó, de koránt sem a legjobb, mint ahogyan azt sokan a közösségből hiszik: a legtöbb szinttartományban Tier 1, ám a legendás szinteken visszaesik a Tier 2 tetejére. Igen, ebben közrejátszhatott az olyan ragadozóinak gyarapodása, mint amilyen a sima Quest Mage vagy a Darkest Hour Warlock. Viszont maga a tény, hogy vannak ragadozói, és hogy a teljesítménye fejlődését sikeresen meggátolta a mezőny bizonyítja, hogy nem közelíti meg annak a hajdani SN1P-SN4P Warlock-nak szintjét, ami egyértelműen megállíthatatlan volt.

Az Aluneth Mage minden szinten a legjobban teljesítő pakli: brutálisan erős szórásában csupán pár apró gyengeség látható a Reno Mage-dzsel és a Mech Paladin-nal szemben. A Flame Ward és az Arcane Flakmage megjelenése tényleg eltörölte a pakli egyetlen gyenge pontját, ami komolyan megnehezíti az agresszorok dolgát a mágus lerohanásában.

Nem lehet meglepő a Tier listák tetejénél olyan paklikat látni, mint az Even Shaman, az Odd Paladin vagy a Cubelock: régóta előfordulnak a létrán, remek szereplésük a formátumban jól ismert már. Amit viszont fontos megemlíteni, hogy az Even Shaman és a Cubelock szerkezete is átalakult: az új kártyák megjelenésével új kombókkal gyarapodtak (totemes alap, albatrosz).

A Darkest Hour Warlock korábban még „érme szimulátor” hírében állt:

Darkest Hour Hearthstone kártya

Szórásával minden kaszt ellenében egálban volt, ami legutóbbi jelentésünkben a Tier 3 vagy a Tier 2 eléréséhez volt elég. Ám a Dark Skies megjelenésével, most már a gyorsabb meccseken képes mohó kontrol pakli módjára viselkedni: asztaltörlői és démon csomagja elég időt tud nyerni ezen ellenfelei elintézéséhez. Mivel erősödött a teljesítménye az agresszorokkal, így ebben a metában kiélheti magát: a legkeményebb ellenszere a két Quest Mage-nek, mivel nincsenek ellátva a Darkest Hour kombó elhárításához. Bátran kijelenthetjük, hogy a pakli már nem érme szimulátor, hanem domináns erő a vadonban. Sosem szabad alábecsülni, ereje félelmetes.

Luna's Pocket Galaxy Hearthstone kártya

Az utolsó Tier 1 pakli, kisebb meglepetésre a Reno Galaxy Mage: ugyan a Reno Quest Mage-hez képest nem valami népszerű, de a két Quest Mage-et leszámítva minden gyakori riválissal szemben kiegyenlített, vagy fölényes a helyzete. A Luna's Pocket Galaxy - még 7 manásan is - a pakli számára szolid kontrol játékstílust, illetve olyan beteg köröket biztosít, mint amilyen a Darkest Hour Warlock-é is. Ebben a metában az egyértelmű alvó pakli jelöltünk.

Dragonsketches

Tier 2

A Mech Paladin a legjobb választás a formátumban az Aluneth Mage ellen, így érthetően csábító pakli a létra alsóbb részeinél. Viszont tehetetlen a warlock Plague of Flames-e, és a sámán Devolve-ja ellen, amik a magasabb szinteken gyakran előkerülnek, szóval Rank 4 felett marad a Tier 2-ben.

Ancharrr gyors megdrágítása ellenére, a Pirate Warrior még mindig egész jó. A Parachute Brigand és a Sky Raider nagyot dobott a pakli kezdésén, Ancharrr pedig változatlanuk alap kártyának számít, így hát hosszabb szüntetet követően a harcosnak valódi, jogos helye van a vadonban.

Tier 3

A Renolock legnagyobb problémája a mágus kaszt dominancia, az összes mágus pakli komoly kihívás elé állítja. A sima Quest Mage prédája a lassú paklik, ugyanakkor nagyon érzékeny az agresszióra, ezért is számít nála erősebbnek a Reno Quest Mage.

Tier 4

Végül jöjjenek az időtlen kedvencek, amikről egyszerűen nem akarnak lemondani. A Reno Shaman és a Reno Hunter nem tudják megütni a kompetitív szintet, nem tudnak elég jól szerepelni ahhoz, hogy érdemi helyük legyen a metában. A Big Priest-et továbbra is alkalmi játékosok játsszák, a Mecha'thun Warlock meg összeroppan a mágusok és a warlock-ok dominanciájának súlya alatt.

Kasztok áttekintése és paklik

Druid


Ugyan lehet róla hallani kisebb siker történeteket hébe-hóba, ám a kaszt jelenleg az egyik leggyengébb a formátumban. Jelenléte igen csak elenyésző (kiváltképp a legendás szinteken), és alacsony minta számaink alapján nincs olyan paklija, ami Tier 4-nél erősebb lenne.

Aggro Druid

Embiggen Hearthstone kártya

A vadon leggyorsabb paklijainak egyike. Erős eszközökhöz jutott az Embiggen-nel és a Frenzied Felwing-gel. Egyetlen asztaltörlővel meg lehet törni. Ácsi, hogy is volt az utolsó mondattal?

A warlock népszerűsége kész pokol a paklira nézve: a Defile és a Dark Skies minden kimondottan asztalra támaszkodó pakli ellen kegyetlen, egy hamar kicsalt Voidlord pedig rögtön eldöntheti a meccsek sorsát. Hasonló okokból, az Arcane Flakmage és a Flame Ward megnehezítette a mágusokkal vívott küzdelmeket is. Az Even Shaman is képes megállítani, mivel nála is vannak a formátum legjobb agró ellenes kártyáiból.

Bizonyos ellenfelek ellen félelmetes pusztításra képes, de ahogy ma a meta alakul, nem könnyű jól szerepelni vele a magasabb szinteken.

Pirate Aggro Druid 6040

Pakli megtekintése

Ysera, Unleashed Hearthstone kártya

Jade Druid

A Descent of Dragons ideje alatt kisebb módosításokon esett át: új célpontot találtak az Oaken Summons-hoz - a Zul'Drak Ritualist-et -, és többen lategame bombaként használták Ysera, Unleashed-et. Viszont úgy tűnik mindez nem sokat segített: ugyan még mindig képes hatékonyan lelassítani az agresszorokat, de továbbra is az egyik legérzékenyebb a kombó paklikra. Memnarch Legenda 1-es megoldása ennek a gyenge pontnak az enyhítésére Mojomaster Zihi-t játszotta.

Jade Druid 8800

Pakli megtekintése

Togwaggle Druid

Hijo érte el a Legenda 1-et paklijával, ami kisebb érdeklődést váltott ki a típus iránt. Azonban ez a siker nem terjedt tovább, összességében nem mutatkozott meg a létrán, így a többi druidához hasonlóan Tier 4. A szerkezet lényegében a Rise of Shadows óta változatlan, egyedül a négyeseket szokták cserélgetni az Oaken Summons-hoz.

Togwaggle Mill Druid 13600

Pakli megtekintése

Hunter


Jó ideje a formátum leggyengébb kasztjainak egyike. Mostanáig!

Csak vicceltünk.

Rexxar dolgai épp olyan frusztrálóak, mint ahogy eddig is: Rank 4 és 1 között a leggyengébb a jelenléte, a legendás szinteken pedig a pappal egyetemben a legnépszerűtlenebb kaszt. Meg ahogy elnézzük, most nem lehetnek nála rejtett gyöngyszemek, amik elkerülnék a játékosok figyelmét.

Reno Hunter

Veranus Hearthstone kártya

A létra leggyakoribb vadász paklija, ami minden szinten Tier 4. Bár van pár magában erős kártyája, de a szórása a Vörös Ötven Árnyalatára emlékeztet.

Kompetitívnek tűnt a múltban, de manapság más paklik jelentősen megváltoztatták a viszonyokat, míg ezt a paklit meg hátrahagyták. Talán megpróbálkozhatnak még a játékosok egy sárkányos változattal, a standardos listák mintájára, de nem tűnik valószínűnek, hogy ez drámait fordíthatna a pakli jelenlegi helyzetén. A feltüntetett paklink egy N'Zoth, the Corruptor-os megoldás, a vadász rajongó Duwin-tól.

Highlander Control Hunter 22520

Pakli megtekintése

Dragonbane Hearthstone kártya

Mech Hunter

A másik egyedüli vadász pakli, amit legalább fel tudunk becsülni alacsony mintaszámok alapján. Teljesítménye a Tier 3-hoz elég, kimondottan nehéz teret hódítania, amíg a Mech Paladin létezik: mindkét pakli ugyanarra a masinás alapra épül, ám az egyik felülszárnyalja a másikat.

Mech Aggro Hunter 4920

Pakli megtekintése

Beast és Odd Hunter

Nagyon ritkán fordulnak elő a létrán, egyik pakli sem tudott elég sikert felmutatni ahhoz, hogy jobban elterjedhessenek.

Beast Aggro Hunter 1720

Pakli megtekintése

Odd-aggro Hunter 6320

Pakli megtekintése

Mage


Aluneth Mage

SoUWld Aluneth Mage portrait hearthstone

Népszerűsége kissé csökkent a Saviors of Uldum óta: még legutóbbi jelentésünk alkalmával, a legendás szinteken kívül a meta 18%-át, azokon belül 10%-át foglalta el. Ezek a számok mostanára megfeleződtek.

De mindenestre: a pakli pont olyan domináns, mint amilyen mindig is volt, minden szinten az abszolút legjobb győzelmi arányokkal. Meglehet, a játékosok elpártolása lehetővé tette a típus számára, hogy még jobban teljesíthessen: a játékosok szeme előtt már nem ez a pakli lebeg első számú ellenségként, és csökkent a titkok lap ellenes tech kártyák előfordulása is. Porrá égeti a lassú paklikat, és az Arcane Flakmage-nek és a Flame Ward-nak hála dominálja a legtöbb agresszív meccset is, egyedüli problémája pedig változatlanul a Mech Paladin.

Aluneth Secret Mage 5200

Pakli megtekintése

Reno Quest Mage

Reno the Relicologist Hearthstone kártya

Míg az Aluneth Mage népszerűsége gyengült, kaszton belül egy másik pakli indult virágzásnak. Természetesen erre a típusra utalunk, a legendás szintek legfelkapottabb paklijára. Jelentős átalakításokon esett át a Saviors of Uldum idejében: az elképzelés az volt, hogy az Open the Waygate fenyegetését elegyíteni lehetne a hegylakó kártyákkal, amik biztosítanák a túlélést az agresszívabb riválisokkal szemben. Viszont ennyi idő múltával, ennél a fázisánál tartva nem vagyunk igazán lenyűgözve.

Nem sokat tudhatunk arról, biztosíthatna-e kellő támogatást a paklinak az alábbi két fejlesztés:

A játékosok körében jelenleg vita folyik a legjobb összeállítást illetően, két út van: sárkányokkal, vagy azok nélkül. Habár a játszható sárkányok száma kevés a pakliban, olyan erős kártyákhoz engednek hozzáférést, mint az Arcane Breath és Malygos, Aspect of Magic. A paklik csupán pár lapban térnek el egymástól, és nem tudni most melyik lehet az erősebb. Épp ezért mindkét listát megosztjuk veletek.

Highlander Waygate-quest Mage 21020

Pakli megtekintése

Highlander Waygate-quest Mage 22200

Pakli megtekintése

Malygos

Reno Galaxy Mage

Ez a típus szintén remekül megy. Sokaknak ez talán kissé meglepő lehet, mivel a pakli népszerűsége apad, ahogy a játékosok egyre magasabbra törnek a létrán. Azonban az eredmények itt állnak feketén-fehéren: ugyan egyetlen riválissal szemben sem képes dominálni, de rossz ellenfele is igen kevés akad. Egyedül a két Quest Mage adhat kellő okot az aggodalomra. A típus a Luna's Pocket Galaxy-val együtt, egy lényekben gazdag alapra épül, telis tele fenyegetésekkel. Az alább található lista él valamennyi sárkány szinergiás lappal a Descent of Dragons kiegészítőből.

Highlander Control Mage 31260

Pakli megtekintése

Quest Mage

Legvégül, tárgyaljuk ki ezt a típust: a Descent of Dragons előtt még siralmasan állt, azonban a már korábban említett új kártyák komolyan megváltozatták a dolgokat. A formátum nem éppen legerősebb paklijaként a Tier 3-ban található, míg a magasabb szinteken változatlanul komoly a jelenléte. Remekül kezeli a lassú ellenfeleket, ugyanakkor komolyan pórázon tartják a formátum leggyorsabb paklijai: a Pirate Warrior és a Darkest Hour Warlock együtt hatalmas akadályt jelentenek a paklinak, így nem tud erősebb szinten teljesíteni.

Waygate-quest Mage 7520

Pakli megtekintése

Egyebek

Highlander Tempo Mage 20780

Pakli megtekintése

Exodia Combo Mage 6240

Pakli megtekintése

Paladin


Semmi eget rengető dolgokról nem számolhatunk be a kasztról: az egyik legkevésbé változatosabb a vadonban, amit két jól ismert agresszív paklija határoz meg.

Mech Paladin

Sky Claw Hearthstone kártya

A Saviors of Uldum egész idejét a Tier 1-ben töltötte, ám a Descent of Dragons érkeztével kicsit gyengült a teljesítménye. Kimondottan jó az olyan agresszorok ellen, mint amilyen az Aluneth Mage vagy a Pirate Warrior. Viszont komolyan szenved a Devolve miatt az Even Shaman-októl, illetve a különböző, Plague of Flames-szel rendelkező warlock-októl.

Egész népszerű választás a Legenda kapujának eléréséhez, de a legendás szinteken belül már teljesen más a helyzet, jelenléte megfeleződik a Rank 4 és 1 közöttihez képest. A Sky Claw lett az egyetlen érdembeli erősítése.

Mech Aggro Paladin 5040

Pakli megtekintése

Righteous Cause Hearthstone kártya

Odd Paladin

Teljesítménye fényében ezúttal is erősen alulértékeltnek, aluljátszottnak tűnik. A teljesítménye gyengült az Aluneth Mage-dzsel szemben, de meglepően ellenálló a warlock és a többi kaszt ellen. Kijutott neki pár kisebb erősítés a Descent of Dragons-ból. A Righteous Cause egy jobban irányítható, proaktív Competitive Spirit, amivel hamar ellepheti az asztalt. A Faceless Manipulator természeténél fogva passzol a paklihoz, vele szükség esetén képes ismét talpra állni, amire eddig nem volt eszköze. A megosztott paklink MMMMMMMMMHMM műve, csak beletettük Leeroy Jenkins-t is.

Odd-aggro Paladin 7900

Pakli megtekintése

Priest


Big Priest

Annak ellenére, hogy az egyik legnépszerűbb választás maradt az alsóbb szinteken, erőszintben változatlanul komoly lemaradásban van a vadon paklijaival, minden egyes szinttartományban egyértelmű utolsóként kullog. A magasabb szintek játékosai tisztában lehetnek ezzel, mivel a létra magasabb felénél a pakli felszívódik. Mindez nem meglepő, hiszen a népszerűsége már hosszú ideje indokolatlan volt az erejéhez képest. Viszont, már legalábbis néhány játékosnál, egyre jobban tágul a szakadék a pakli vélt és valós teljesítményét illetően.

Egyértelmű, Barnes drágítása nem segített a pakli helyzetén, de alapból is, egyszerűen nem állja meg a helyét a formátum jelenlegi legerősebb paklijaival szemben. Csak két ellenfél ellen pozitív a szereplése - a Mech Paladin és a Cubelock ellen -, ezt leszámítva szinte minden más top meta pakli szenvedős számára, beleértve a három legerősebbet, az összes szint esetén.

Továbbá semmit nem kapott az új kiegészítőből. De mégha kapna is valamit az elkövetkező kiegészítőkből: a paklik, amik könnyedén verik, egyre gyakoribbakká válnak, így igen valószínűtlen, hogy valaha is visszatérhessen.

Big Combo Priest 10460

Pakli megtekintése

Murozondfin

Reno Priest

Alacsony mintaszámaink alapján a Tier listák aljánál lehet. Ugyan páran sikereket értek el vele a magasabb legendás szinteken, úgy tűnik nincs kellően felfegyverezve a vadon túléléséhez. Még a legjobb húzólapjai sem képesek tempóban felvenni a versenyt a többi népszerű kombó paklijéval. A kombó téren erős megoldásai teljesen védtelenek a létra agresszív paklijaival szemben.

Highlander Combo Priest 17880

Pakli megtekintése

Highlander Combo Priest 14080

Pakli megtekintése

Togwaggle Priest

A Descent of Dragons nyitányában még ígéretes új típusnak tűnt Anduin számára, de úgy néz ki ennek már vége, sosem tudott eléggé elterjedni ahhoz, hogy biztonságosan kiértékelhessük.

Dragon Inner Fire Priest 7440

Pakli megtekintése

Inner Fire Priest

Esett a pakli számára (kiváltképp a sárkányos változatainak) pár új játékszer a Galakrond's Awakening kalandból, de nem elég, hogy kompetitívnek nevezhessük.

Togwaggle Mill Priest 12280

Pakli megtekintése

Összességében, a kaszt egyetlen pakllival sem képes megvetni a lábát a vadonban. Amíg nem lassul valamennyit a meta, vagy nem talál új paklira, amivel meccsben lehet a többi ellenféllel, Anduin-nak nehéz lesz kikecmeregnie a meta mélyéből.


Rogue


Ugyan a Necrium Apothecary megjelenése új életet lehelt a Big Rogue-ba, a kártya későbbi drágítása egyből visszalökte a paklit a feledés homályába. Valóban, egy ideje a kaszt népszerűsége gyengülőben van. De itt legalább még akadhat egy új reménység.

Odd Rogue

Faceless Corruptor Hearthstone kártya

Továbbra is tartja magát kasztja legerősebb paklijaként, alacsony mintaszámainak alapján a Tier 2-ben. Érdemes megemlíteni, az előző jelentésünkben, a legendás szintek kivételével mindenhol a Tier listák csúcsára helyeztük. Viszont azóta ez a hihetetlenül gyors agró-kombó meta megnehezítette a dolgát. Ugyan mindig is nagyon határozottnak számított, de nincsenek meg benne azok a mana csaló mechanikák, mint a többi mai pakliban. Akkor remekel, ha lehetősége nyílik bevenni az asztalt a Poisoned Daggers-szel.

A Descent of Dragons megjelenésével két dolgot igazítottak a paklin. Az egyik a Bloodsail Flybooter, az új kalóz a meccsek korai szakaszára, ami kellő naftával látja el. A másik a Faceless Corruptor, ami remekül együttműködik a Bloodsail Flybooter-rel, és ami tökéletes az asztalért vívott harcokhoz.

Odd-aggro Rogue 9640

Pakli megtekintése

Bloodsail Flybooter Hearthstone kártya

Pirate Rogue

A másik zsivány pakli az alacsony mintaszámaink alapján. Viszont ez az agresszív pakli már közel sem volt annyira sikeres, a Tier 4-ben találhatta magát. Ennél a paklinál is egészen a Necrium Apothecary drágításáig, több játékos is sikereket ért el olyan megoldásokkal, amik egy Deathrattle-ös csomagot használtak Mechanical Whelp-ek kicsalására. A balanszolás óta azonban nem akadtak használható szerkezetekre, a típus így most viszonylag kiforratlan. A nem rég megjelent Frenzied Felwing a Galakrond's Awakening-ből akár ígéretes lehet, hiszen természeténél fogva passzol egy ilyen paklihoz.

Pirate Aggro Rogue 8840

Pakli megtekintése

Egyebek

Galakrond Tempo Rogue 13640

Pakli megtekintése

Mill Combo Rogue 7500

Pakli megtekintése

Thief Tempo Rogue 5100

Pakli megtekintése

Shaman


Even Shaman

Splitting Axe Hearthstone kártya

Hatalmas feltámadáson esett át a Descent of Dragon alatt. Az összeállításai gyökeresen megváltoztak az elmúlt hónapok során: a játékosok az overload-os megoldásokat maguk mögött hagyva totemesekre váltottak.

A Splitting Axe-Totemic Might-Totemic Surge csomagot létraszerte bevezették a játékosok. A 0 manás varázslatokkal, és az asztal elárasztásának lehetőségével, a pakli sokkal gyorsabb, mint valaha. Rakéta gyorsasággal jutott egyre feljebb az erőszint táblákon egészen addig, míg az utóbbi hónapokban pár gyengeség jeleit nem mutatta.

Totem Even-midrange Shaman 7840

Pakli megtekintése

Zephrys the Great Hearthstone kártya

Reno Shaman

Míg az Even Shaman egész dominánssá vált, és sok finomításon lett túl, mindez már nem mondható le Thrall többi választékáról. Ez a pakli a Big Priest-tel állt ádáz harcban a formátum leggyengébb paklija címért.

Ahogy a Big Priest-et, ezt a paklit is főleg az alsóbb szinteken viszik. Meglepő módon Rank 5 alatt a legnépszerűbb sámán pakli! Viszont, a változatai szanaszét vannak, kevés a határozott irányvonala, és még kevesebb a hozzáköthető siker. A listánk RenoJackson Quest Reno Shaman-jának frissített változata.

Highlander Corrupt-quest Shaman 18560

Pakli megtekintése

Murloc Shaman

Murloc Aggro Shaman 6400

Pakli megtekintése

Warlock


A másik tagja a metát uraló kaszt-duónak. A legutóbbi jelentésünkben Gul'dan teljesen kihasználta a SN1P-SN4P Warlock nyers erejét. Az echo mechanika módosítását, és az új kártyák megjelenését követően, a kaszton belül gyors átszerveződés történt.

Cubelock

Bad Luck Albatross Hearthstone kártya

Ismét a legnépszerűbb típus kaszton belül, méghozzá jó okkal. Ugyan nem jutott új lapokhoz sem a Descent of Dragons-ból, sem a Galakrond's Awakening-ből, de a tojásos változata finomításával a pakli kemény agresszor ellenes pakliként biztosította be magát: helyzete kedvező vagy kiegyenlített a legnépszerűbb agresszív paklikkal szemben, leszámítva az Aluneth Mage-et. A hagyományos képességét - amivel drága démonokat tud kicsalni -, a Carnivorous Cube-okat és a Plague of Flames-eket kombinálva, ez a pakli képes a legjobban túlélni a hírhedt Darkest Hour kombót, és emellett felőrli a kontroll paklikat is. Ahogy a meta alakulóban volt, és a Reno Quest Mage vált az egyik legyőzendő ellenféllé, több játékos elpártolt a jó öreg Prince Taldaram-tól, és egy váratlan megmentőhöz, a Bad Luck Albatross-hoz fordultak: az ellenfél paklijába kevert Albatross-ok segítenek elég időt nyerni, amíg a warlock képes nem lesz hatalmas démonaival fogadni a mágust. Taladaram mellőzése lehetővé tette még a pakli számára a Dark Skies-t, egy újabb kemény asztal törlőt, amit jónak láttak ehhez a metához.

Control Cubelock 12220

Pakli megtekintése

Control Cubelock 11280

Pakli megtekintése

Dark Skies Hearthstone kártya

Darkest Hour Warlock

Fáj e sorokat leírni: a pakli immár egy olyan erő a metában, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Azért nőtt meg olyan sebesen a népszerűsége, mert mindkét Quest Mage ellen nagyon kedvező helyzetben van. Mivel mindkét kaszt paklijának célja az ellenfelet figyelmen kívül hagyva mihamarabb megtalálni a győzelmi kondíciót, és a Darkest Hour kombó gyorsabb a mágusénál, így Jaina nem tud határozottan fellépni ellene. A legtöbb kontrol paklira veszedelmes Darkest Hour kombó mellett ez a pakli is él a kaszt hagyományos agró ellenes csomagjával, benne démonokkal és könyörtelen asztaltörlőkkel, így most már sokkal jobban képes kezelni az agró paklikat.

Darkest Hour Combo Warlock 15920

Pakli megtekintése

Netherwing Drake

Mecha'thun Warlock

Valdris Felgorge Hearthstone kártya

A SN1P-SN4P Warlock balanszolását követően hatalmas népszerűség növekedésnek örvendhetett. Ez a népszerűsége kitartott egészen a Descent of Dragons megjelenéséig, utána azonban rávetült a Cubelock és a Darkest Hour Warlock árnyéka. A legtöbb játékos ma a turbó-pörgetős változatát viszi: a Dark Skies-szal újabb asztaltörlővel gyarapodott az agrók kezeléséhez, ami lehetővé tette a démonos csomag elvetését még több húzólapért, beleértve a típus egy új alap kártyáját, Valdris Felgorge-ot. Továbbra is van egy finomítása a paklinak, ami úgy tűnik állandóan jelen lesz: RottedZombie és Gul'Daniel (találó név) kísérletezgetett egy Dollmaster Dorian-es kombóval, amit a Plot Twist működtet. Ezzel a kombóval a pakli mellőzheti az Emperor Thaurissan körét, és megnehezíti a kontrol paklik dolgát a Dirty Rat hatékony kijátszásában. Most Tier 3 és 4 között áll, mert rosszul megy az Aluneth Mage-dzsel, a két Quest Mage-dzsel, a Cubelock-kal és a Darkest Hour Warlock-kal, amik most a formátum leggyakoribb paklijai.

Mecha'thun Combo Warlock 13760

Pakli megtekintése

Mecha'thun Combo Warlock 15380

Pakli megtekintése

Renolock

Természetesen ez nem is lehetne vadon meta jelentés, ha nem beszélnénk erről a pakliról. Bár kapott pár új játékszert az új kiegészítővel, egy sem segített neki a top paklik ellen, és a mágus kasztja elleni szenvedését nehéz leküzdeni.

Highlander Control Warlock 22600

Pakli megtekintése

Dragon Highlander Warlock 23200

Pakli megtekintése

Warrior


Hatalmas támogatáshoz jutott a Descent of Dragons-ból, amivel Pirate Warrior paklija feltámadt hamvaiból! Az új kiegészítő előtt még a legnépszerűtlenebb kaszt volt a formátumban. A Pirate Warrior már 2017 óta ugyanazzal az összeállítással volt jelen, amivel mára összeroskadt az erőszint táblázatoknál.

Ancharrr Hearthstone kártya

Pirate Warrior

Mostmár a Tier 3 teteje és a Teir 2 közé került: szinte az összes legnépszerűbb pakli ellen kiegyenlített vagy kedvező a helyzete, és bedarálja azt a pár passzív paklit, ami még lát játékot a létrán. Ancharrr, a Parachute Brigand és a Sky Raider is félelmetesen erős kártyák, amik még betegebb kezdést és szuflát biztosítanak a meccsekre. A Galakrond's Awakening utolsó szárnya pedig még tovább fokozhatja a paklit, a Frenzied Felwing ígéretesnek tűnik hozzá: a feltüntetett listában a Frothing Berserker-ek vagy a Skybarge-ok kirakásával szorítottunk helyet a Felwing-nek.

Pirate Aggro Warrior 8360

Pakli megtekintése

Galakrond the Unbreakable Hearthstone kártya

Galakrond Warrior

De vannak ám még a kaszton belül lehetőségek: régebben kísérletezgetések történtek egy Galakrond paklival, amiben olyan különböző midrange csomagokat vetettek be, mint a sárkányok vagy a bombák. Viszont mostanság inkább a Pirate Warrior-ba igyekeztek beépíteni egy Galakrond-os csomagot, mint ahogy az Corbett összeállításánál is megfigyelhető. Az első eredmények alapján, ez egy ígéretes vállalkozás, érdemes lehet ezt az irányt felfedezni és figyelemmel kísérni a jövőben.

Pirate Galakrond Warrior 10800

Pakli megtekintése

Odd Warrior

Odd-Control Warrior 13720

Pakli megtekintése

Ezzel a meta jelentésnek vége!

Írjátok meg véleményeiteket kommentben, hogy ti mi gondoltok a meta helyzetével kapcsolatban, illetve ha bármi kifogásolni valót találtatok a fordításom olvasása közben, arról is jelezettek itt bátran.

Meta jelentés fordításokkal a Standard formátum esetén egy, a Vadon formátum esetén másfél-két havonta igyekszem jelentkezni a Vicious Syndicate csapatától.

Vissza a főoldalra!

meta pakli wild

További híreink