HírekVadon meta jelentés 2019. szepte...

Vadon meta jelentés 2019. szeptemberéről

| 2019.10.05 15:00
1785

Vadon meta jelentés 2019 szeptember

Üdvözöl titeket újra a Vicious Syndicate, a Wild Data Report sorozatuk 19. részével! Ma meglessük hogyan alakult a vadon meta térképe 2019. augusztus 26. és szeptember 21. között.

A jelentés 35.000 lejátszott mérkőzés alapján került összeállításra.

Az eredeti cikk angol nyelven:

Az oldalon megjelent előző rész:

Dalaran griffinlanding

Vadon meta jelentés 2019. április-májusáról

Üdvözöl titeket újra a Vicious Syndicate, a Wild Data Report sorozatuk 17. részével! Ma meglessük hogyan alakult a vadon meta térképe április 9. és május 11. között.

Abszolút Tier 1 paklik

SN1P-SN4P Warlock 9320

Pakli megtekintése

Aluneth Mage 3640

Pakli megtekintése

Odd Rogue 12600

Pakli megtekintése

Mech Paladin 4920

Pakli megtekintése

A kasztok aránya

A kasztok értékelései

Kasztok áttekintése és paklik

Warrior

Shaman

Rogue

Paladin

Hunter

Druid

Warlock

Mage

Priest

Meta jelentés vége

A kasztok aránya

  • Összes rang
  • 4-1-es rang
  • Legenda rang

összes rang

Rang 4-1

Legenda

A vadon Hearthstone létrája, lényegében két eltérő metára bontható: az egyik egészen a Legenda kapujáig nyúlik, míg a másik csak azon túl kezdődik.

Mage

A Legendához vezető út alatt a mágusok tombolnak, Rank 4 és 1 között a mezőny 30%-át teszik ki: az Aluneth (Secret) Mage jelenléte a 20%-ot súrolja, így tetemes fölénnyel a formátum legnépszerűbb paklija. A Reno Mage reneszánszát éli az új kiegészítő alatt, Rank 4-től felfelé népszerűsége 8% körülire tehető. A Quest Mage ideje a rivalda fényben ahogy jött, úgy is ment: az Aluneth Mage-dzsel való borzasztó eredményei miatt létszámuk 2% alá zuhant a mezőnyben.

Ám amint túljuttok a Legenda kapuján, a mágusok uralta terület 25%-ig határolódik, kasztjukon belül pedig komoly átrendeződés történik: itt a Reno mágus mindközül a leggyakoribb pakli, míg Aluneth nővére jár szorosan a nyomában.

Warlock

A warlock maradt nagyon népszerű kasztnak, továbbra is számtalan paklival a tarsolyában. A legendás szinteken kívül a Renolock-ot viszi a legtöbb játékos, ami vélhetően Zephrys the Great megjelenésének tudható be. A Renolock-ok után érkeznek a SN1P-SN4P, a Mecha'thun, a Cube, a Darkest Hour, az Even (páros), és a Zoo Warlock-ok. Viszont a legendás szinteken belül, egy merőben más kép fogad minket, ahol is az összes játszott meccs közel 13%-a a SN1P-SN4P Warlock-é. Ezzel a formátum legnépszerűbb paklija a magasabb szinteken, kimagasló előnnyel mindkét nagy mágus típus előtt.

Uldum26

Shaman

A sámán létra szerte változatos kaszt: a figyelmet már nem csak Even Shaman paklija élvezi elsősorban, azon korábban az Even és Murloc Shaman paklija osztozott, most pedig 4 különböző típusa is lát játékot. A Quest és a Reno Shaman csatlakozott kasztjához Uldum megjelenésével. A legendás szinteken a Páros sámán a legkellendőbb, mögötte a Reno sámánnal. A Murloc sámán itt viszont háttérbe szorul.

Paladin

A Crystology pár hónapja történt olcsósítása óta, a Mech Paladin mára egy kemény létra paklivá érett: a Saviors of Uldum ideje alatt hivatalosan is átvette az első számú paladin címét, nem mást megelőzve házon belül, mint a formátum legfontosabb pakliját, az Odd (páratlan) Paladin-t. A páratlan palák létszáma csökkent, első sorban a közösség köreiben terejedő nézett miatt a teljesítményét illetően, mióta erős asztalpucolókhoz jutott az Aluneth mágus. Na de - mint azt majd később kitárgyaljuk -, ezek az előítéletek igen csak túlzóak lehetnek.

A Mech-ek felemelkedése

A Mech-ek felemelkedése: 18 Boomsday kártya buff, 1 új Legendary, új aréna szezon

A mai napon egy olyan elképesztő dolog bejelentése történt meg, amire a Hearthstone több, mint 5 éves történelme során még nem volt példa.

Barnes Hearthstone kártya

Priest

A papok képviselete minden szinttartományban gyengült. Ennek okában Barnes gyengítése állhat, ami a Big Priest tömeges elhagyásához vezetett, ezt főleg Rank 4-hez érve tapasztalhattok a legkomolyabban. Mindemellett, a kaszt Uldumból szerzett lapjainak sem volt akkora hatása a vadonban, mint a standardban. Végezetül pedig, a Discover mechanika módosítása elriasztotta a játékosokat a sárkányos paklijaitól, mert gyengült a Netherspite Historian (csökkent a Drakonid Operative és a Duskbreaker megtalálásának esélye).

Saviors of Uldum nerfek

Hearthstone Patch 15.0.4: Öt kártya nerf és Zephrys fejlesztések

Megérkezett az öt kártya nerfje, továbbá Zephrys the Great újra visszament az iskolába, hogy még okosabb, és még nagyszerűbb lehessen a következő meccseken.

Patch 15.2 - Tombs of Terror

Hearthstone Patch 15.2: Tombs of Terror, Discover mechanika változások, okos pakli készítő Wildban is

Bekerült a játékba a Tombs of Terror, - de még nem lehet játszani - a pakli készítő már Wildban is okos, illetve hibajavítások is érkeztek.

Rogue

Úgy tűnik a zsivány szerepe is gyengült a metában: Odd Rogue paklijától a játékosok minden szinten elpártoltak. Uldum új kártyáinak megjelenésével, növekvő lelkesedést láttunk a Thief Rogue körül, igaz főleg az alsóbb szinteknél.

Druid, Hunter, Warrior

A druida, a vadász és a harcos a vadon legnépszerűtlenebb kasztja. A Jade Druid kasztja egyetlen határozott bajnoka, utána csak vegyes kísérletek sokasága következik. A vadász morzsáin a Reno Hunter osztozik amellett a Mech Hunter mellett, ami kasztja leggyakoribb, legkompetitívebb paklija. A harcos ül legalul, közel reménytelen helyzetben. Egyetlen új kártya sem volt hosszabb életű, amit a Taunt Warrior szerezhetett Uldumból. A Pirate Warrior még mindig itt van, az egyetlen harcos pakliként, amit elég közelről ki tudunk értékelni.

A kasztok értékelései

  • Összes rang
  • 4-1-es rang
  • Legenda rang

összes rang kasztok

Rang 4-1 kasztok

Legenda kaszt

Tier 1

Új helytartója van a vadonnak, és nem az Aluneth mágus, amit rengeteg játékos tart a legjobb paklinak. Nem, hanem a SN1P-SN4P warlock: ahogy a játékosok a magasabb szinteken finomították a paklit, és optimalizálták a stratégiájukat, a típus győzelmi mutatói rakéta gyorsasággal emelkedtek. A legfontosabb adalék a paklihoz Uldumból a Plague of Flames lett: mint hihetetlenül erős és olcsó asztalpucoló, még jobban növeli a túlélő készséget, és még több időt nyer a pakli végigpörgetéséhez, a kombók kijátszásához.

SoUWld SN1P-SN4P Warlock portrait hearthstone

Többen szeretik a SN1P-SN4P Warlock-ot a régi Naga Sea Witch Warlock-hoz hasonlítani, mert korlátolt képességgel tud hatalmas asztalokat teríteni, plusz meg van az OTK lehetősége is, ha csak egyetlen mech-e is életben maradna a következő körére. Viszont, úgy hisszük ez az összehasonlítás eléggé lekicsinylő a paklira nézve: félelmetes szórása van, ami a magasabb szinteken megállíthatatlanná válik, és erősen érződik nála egy meredek tanulási görbe és magas készség plafon. Például, az Aluneth mágus elleni esélyei teljesen felfordultak. A Naga Warlock-kal ellentétben nem veszít az agresszorok ellen. Igazából semmi ellen nem veszít: a tükör meccsek számára a legrosszabbak! Nem csak a formátum legjobb paklija, de még a Tier 1-nél is erősebb lehet. Erősen Tier S gyanús.

Ami az Aluneth mágust illeti, egyértelműen egy roppant erős pakliról van szó: a Flame Ward és az Arcane Flakmage kijavította korábbi gyengeségét az asztal elárasztós paklik ellen, és mivel így sokkal jobban megy ezeken a meccseken, minden szinten hatalmas nyerési arányai vannak. Igaz láthatóan (viszonylag) gyengébb Rank 4 és 1 között, de erre könnyű a magyarázat: ha rendkívül népszerűvé válsz, nem kerülheted el a mezőny célkeresztjét (más szavakkal: „I KNOW WHO YOU ARE!”) .

A mech pala felemelkedése népszerűségben nem a véletlen műve, minden szinten joggal Tier 1. Sikere legfontosabb pontja a kedvező esélyei az Aluneth mágussal szemben.

Úgy néz ki, a páratlan rugót alábecsüli a játékos közösség, pedig még mindig, minden szinten egyike a formátum legjobbjainak, és magabiztos Tier 1-es teljesítményt nyújt, még a mágus kasztjával való apró megbotlásai ellenére is. Talán azért nem olyan népszerű eredményei ellenére, mert csak a „rosszabb” paklikat, amikre nem gondolnátok, pusztítja el (pedig a vadonban rengeteg ilyen akad).

Uldum

Tier 2

A páros sámán készlete kudarcot vallhatott, mert még a páratlan rugónál is keményebben szenved a mágusok ellen, és emiatt mindenhol Tier 2. Viszont a helyzete javul a legendás szinteken, hála a SN1P-SN4P warlock felemelkedésének: a Devolve-nak köszönhetően nem tud keresztül menni rajta a warlock.

Változatlanul kemény Tier 1-es pakli a páratlan pala a létra nagyja részén: ugyan már nem alázza az Aluneth mágust, de a vele vívott meccsei kiélezettek, szóval nem gátolhatja meg potenciális sikereiben. A legendás szinteknél válik gyengébbé, mert szenved a warlock-októl.

A Reno mágus olyan erősnek tűnik, mint még soha a vadonban: ez a típus hagyományosan jó volt az agresszív paklikra, és most hogy újabb győzelmi kondícióhoz jutott (Zephrys the Great személyében), a lassabb ütközetekre is erősödött: a Tier 1-ig jutott, egyedül a legendás szinteken Tier 2, azok miatt a fránya SN1P-SN4P-ek miatt!

A Murloc sámán egyértelműen sokat veszített erejéből: nem lát sok játékot, az Aluneth mágus rendesen megnehezíti a dolgát, így gyenge választásnak számít a Legenda eléréshez Rank 4-től. Viszont a legendás szinteken - ahol nem olyan gyakori az Aluneth mágus – pozitív nyerési rátákat hoz.

Tier 3

A vadász és a warlock kasztja fedi le a meta legtöbb Tier 3 pakliját, köztük egy meglepetéssel: mintha már le is tettek volna a Reno vadászról, pedig még lehet benne némi lehetőség. A Mech vadász főleg a Genn Greymane, Baku the Mooneater paklik miatt tengődik a Tier 3-ban. A warlock lassabb stratégiái, mint a Reno-, a Mecha'thun- vagy a Cubelock nem tűnnek hatásosnak, és a magasabb szinteken csak tovább romlik a helyzetük, mert egyszerűen nem tudnak mit kezdeni SN1P-SN4P fivérükkel. A végén úgyis az lesz az a pakli, amivel játszani akartok a kaszttól.

hunter artwork

Tier 4

A Nagy pap komolyan pofára esett Barnes drágításának eredményeként, így most a Tier 4-ben van. Úgy tűnik a Reno pap is szenved, a pap talán hosszú idő után most az egyik leggyengébb időszakát élheti a vadonban. Sem a Küldis, sem a Reno sámán nem vetette meg még a lábát, a Tolvaj rugó pedig a mémek zászlóhordozója.

Kasztok áttekintése és paklik

Druid

Nem voltak nagy hónapjai, kasztját nagyon nehéz észlelni a formátumban. Egyetlen paklija sincs, ami látványos eredményeket mutatna, ellenben tele van kudarcos kísérletekkel.

Jade Druid

Overflow Hearthstone kártya

Normál esetben oszlopos résztvevője a vadon mezőnyének, ám jelenleg olyan kevesen viszik, hogy még az erőviszony táblázatainkba sem tudjuk felvenni. Alacsony mintaszámaink alapján a Tier 3-hoz tennénk. Uldum egyik kulcs fontosságú történése a páros és páratlan paklik legyengülése: ezek a paklik mindig is szenvedtek tőle, szóval a megritkulásukkal kevesebb jó ellenfele akad. Most hogy a Reno paklikat egyre gyakrabban játsszák, a Skulking Geist használatának növekedését is láthatjuk, ami kiváltképp kellemetlen perceket okoz ennek a paklinak.

Uldum egyik kártyája alapnak számíthat majd a druidáknál, még pedig az Overflow: egy újabb erős laphúzó, amivel még jobban felpöröghet a pakli lategame terve. Tökéletes választás az Ultimate Infestation mellé, és remek összhangban van az Arcane Tyrant-tel és az Anubisath Defender-rel, ahogy az Malekith egyedi paklijánál látható. Ő ejtette ezért az Oaken Summons-os csomagot.

Malekith Jade Druid-ja 12480

Pakli megtekintése

Oaken Summons-os Jade Druid 7660

Pakli megtekintése

Mindeközben Tarbo36 az Overflow mellett döntött az Ultimate Infestation helyett King Togwaggle-Star Aligner hibrid kombó paklijánál, amivel Legenda 1 lett az ázsia régióban.

King Togwaggle-Star Aligner Druid 12500

Pakli megtekintése

Hunter

A korábbi kiegészítők alatt változatos kasztként, különbféle pakli irányokkal élvezhette a rivalda fényt, most viszont egy kicsit szűkösebbek a lehetőségei.

Mech Hunter

Kaszton belül marad a legerősebb, legkellendőbb választásnak: ez az agresszív pakli pillanatok alatt be tudja nőni az asztalt, amit a Metaltooth Leaper-rel tovább tetézhet, a mágneses kártyáival viszonylag nagy lényeket építhet, ha meg netán kifogyna erejéből, nála van SN1P-SN4P és Jeeves. Az agresszív paklikkal szemben problémája még mindig ugyanaz, kiváltképp ha Genn Greymane vagy Baku the Mooneater is beszállna a küzdelembe. Ám mivel pakli költsége olcsó, és könnyű belejönni, így a formátum kezdőinek nagyon jó választás.

Mech Hunter 4920

Pakli megtekintése

Reno Hunter

Dinotamer Brann Hearthstone kártya

A feltörekvő típus kaszton belül nem más, mint ez a pakli. A múltban már gondoltak rá, és most végre komoly erősítéshez is jutott, hála Zephrys the Great-nek és Dinotamer Brann-nek. Már a standardban is láthattuk, a vadásznak erős készletei vannak egy Reno paklihoz: titok lapjai kombinációjával, erős tempó kártyáival, leszedéseivel és hőskártyáival egész rugalmas, védekező és támadó játékot is tud űzni. A típus még mindig teljesen kísérleti fázisánál tart, teljesítménye azt sugallja, nagyon kompetitív lehet, csak sikeres finomításra szorul. Az áttörés még várat magára.

Reno Hunter 19820

Pakli megtekintése

Mage

Uldum védelmezői nagyon kegyesek voltak vele, elhozták számára az arany korát a vadonban: két régebbi paklija meccs fordító lapokat kapott, amikkel az elitek körébe jutottak.

Aluneth Mage

A formátum egyik legjobb paklija, győzelmi arányai minden szintnél bőven elegek a Tier 1-hez. A létrán túlnyomórészt a Legenda eléréséig népszerű, odáig torony magasan a legjátszottabb pakli az összes közül. A Saviors of Uldum kiegészítő 4 új lapot is hozott, ami kötelezőnek számít a típusánál, szóval csak fogták a 22 legjobb lapját a kiegészítő előttről, majd 8 új lappal megbolondították a paklit. Az Arcane Flakmage és a Flame Ward gyökeresen megváltoztatták a pakli képességeit, komoly ellenfelévé vált azoknak az agresszív pakliknak, amikkel ezelőtt még rémálom volt megküzdenie. A Cloud Prince kivételesen rugalmas, nagyot fordíthat a meccseken leszedésként, vagy sokat sebezhet a hősökbe is. Az Ancient Mysteries egy szintén hasznos titoklap támogató, ami erősíti a húzás konzisztenciáját.

Ancient Mysteries Hearthstone kártya Arcane Flakmage Hearthstone kártya Flame Ward Hearthstone kártya Cloud Prince Hearthstone kártya

Aluneth Mage 3640

Pakli megtekintése

Reno Mage

Reno the Relicologist Hearthstone kártya

Végre sikerült bebiztosítania helyét a legnagyobbak között, miután több kiegészítőn át csak Tier 4 volt. Zephrys the Great, a valaha kiadott egyik legerősebb, legrugalmasabb kártya - ahogy Reno the Relicologist is -, csatlakozott Kazakus-hoz és Reno Jackson-hoz, hogy újjáépítsék a pakli alapjait. De ettől a ponttól kezdve őrültté válnak a dolgok, minden játékos a saját kedvenc változatát játssza: a tempós-Aluneth megoldásoktól kezdve a kontrollos-N'Zoth, the Corruptor változatokon át egészen a nagy-Luna's Pocket Galaxy-s variációkig, és minden mást is, ami közéjük esik. De még véletlen se higgyétek, hogy ezek csupán kaotikus kísérletek: mindhárom feltüntetett pakli szolid választásnak számít létrázáshoz.

Vlue Reno Mage-e 34280

Pakli megtekintése

GetMeowth Reno Mage-e 24860

Pakli megtekintése

Aluneth Tempo Reno Mage 16200

Pakli megtekintése

Waygate-quest Mage

Az előző kiegészítő alatt a magasabb szintek legnépszerűbb paklija volt. Most viszont a vele játszott meccsek száma elapad, győzelmi arányai pedig a Tier 4-ig zuhantak alacsony mintaszámaink alapján. Bár hozzáfért a Questing Explorer-hez, ez egyáltalán nem javított borzalmas esélyein Aluneth nővérével szemben. Irigykedve nézi többi nővére sikereit.

Waygate-quest Mage 8240

Pakli megtekintése

Exodia Mage

Végül következzék az utóbbi évek egyik legikonikusabb kombó paklija. Sajnos továbbra is durván elhanyagolt maradt a metában ugyanazon okból, mint küldis nővérénél: Aluneth nővérével való találkozásai gyors öngyilkossággal érnek fel számára.

Exodia Mage 6240

Pakli megtekintése

Paladin

Jelentős változásokon esett át az elmúlt pár hónapban.

Mech Paladin

Glow-Tron Hearthstone kártya

Kaszton belül most ez a legnépszerűbb pakli. Nem Saviors of Uldum-os kártyák idézték elő ezt a változást, hanem a pakli máig tartó finomítása, a kedvezőbb meta körülmények, és a típus erősségeinek behatóbb megértése a Crystology olcsósítása óta. A Glowstone Technician-t széles körben használták benne felemelkedése közben, ám azóta a legtöbb listából kitették.

Jelenleg az egyik legjobb létramenő a formátumban, minden szinten Tier 1-es eredményekkel. Rengeteg jó ellenfele akad, de talán mindközül a legfontosabb a rendkívül népszerű Aluneth mágus: az egyetlen, legerősebb ellenszere a mágus paklinak. Viszont kedvezőtlen helyzete a SN1P-SN4P warlock ellen meggátolja totális uralmát, főleg a legendás szinteken, ahol a SN1P-SN4P warlock a legjátszottabb pakli.

Mech Paladin 4920

Pakli megtekintése

Odd Paladin

Ugyan népszerűségben és teljesítményben is gyengült valamelyest, de továbbra is remekül megy. A legutóbbi kiegészítő óta nem érték komolyabb fejlesztések. Egy dolgot érdemes megemlíteni vele kapcsolatban, a helyzete drámai fordulatát az Aluneth mágussal szemben: Uldum előtt még könnyedén alázta ezt a paklit, azonban a Flame Ward és az Arcane Flakmage megjelenésével most már jóval szorosabb a dolog. Mindenesetre változatlanul nagyon koherens, és egyáltalán nem olyan gyenge, mint azt sokan vélik.

Odd Paladin 9280

Pakli megtekintése

Priest

A közösség sokévnyi panaszkodása után, a Blizzard végül gyengített Barnes-on. A vadon egyik legnépszerűbb, legvitatottabb kártyája elesett, lerántva magával a papot is. Ez egy tragikus történet.

Big Priest

A formátum legdominánsabb pap paklijának, az utóbbi másfél év legnépszerűbb paklijának legerősebb köre komolyan sérült, aminek eredményeként a Tier 4-be zuhant. Pocsék eredményeivel szinte bármely riválisával szemben, ami elég proaktívan tudja fenyegetni az első hat körben, és az egyetlen mentőövéül szolgáló Reno paklikkal, a jelenlegi metából száműzték.

Big Priest 13360

Pakli megtekintése

Reno Priest

Ami a másik, nem feltétlen jobb papot illeti: remek kártyákat kapott ebből a kiegészítőből - a Penance-t, és természetesen Zephrys the Great-et -, de ez nem lett elég ahhoz, hogy kompetitív pozíciót szerezhessen, nagy testvéréhez hasonlóan csak a Tier 4-ben van. A jó hír, hogy a szórása konzisztens és kiegyenlített. A rossz hír, hogy konzisztensen és kiegyenlítetten piros a táblázatainknál. Ez a kiegészítő nem a papé.

Reno Priest 15980

Pakli megtekintése

Rogue

Nem sok mondani való akad a kasztjával kapcsolatban, a helyzetéből nézve a meta nem változott komolyabban.

Odd Rogue

Minden szinten a formátum legjobbjainak egyike: a Poisoned Daggers továbbra is páratlan konzisztenciát nyújt az asztal korai alakításához, majd miután az meg van állandó sebzést biztosít. Sajnos nem megy különösebben jól a létra legeslegnépszerűbb paklijaival, ami megmagyarázhatja miért játsszák viszonylag ilyen keveset a magas győzelmi mutatói ellenére. A „kisebb paklik” gyilkosa.

Odd Rogue 12600

Pakli megtekintése

Thief Rogue

Spectral Cutlass Hearthstone kártya

Míg úgy tűnik a Kingsbane rugó kikerült a képből, a helyébe ez a pakli lépett. Ugyan nem teljesen megegyező játékstílussal, de hasonlóan működik, mint a régi, lassabb Kingbane rugó a Leeching Poison gyengítése előttről. A Spectral Cutlass-szal és a Tinker's Sharpsword Oil-lal egész sajátosan fel van fegyverezve bizonyos mértékű fenyegetések ellen.

Viszont, mint a legtöbb esetben, a gyakorlat nem tükrözi az elméleteket, és jelenleg ez a pakli igen csak távol áll a kompetitív megbízhatóságtól, mivel képtelen versenyre kelni a meta legnagyobbjaival. Bár sok játékos számára szórakoztató és élvezetes, de sokkal inkább hat egy mémnek, mint komoly opciónak. Hasonló szerepet tölt be, mint Mill nővére: szezonról-szezonra felbukkan annak ellenére, hogy az erőviszony táblázatok fenekén van.

Thief Rogue 5040

Pakli megtekintése

Mill Rogue

Mill Rogue 6660

Pakli megtekintése

Shaman

Even Shaman

Már nem az a domináns hatalom, mint a múltban, de maradt magasan kompetitívnek. A játékosok a Thunderhead-es szerkezetek felé mozdultak, amikben sok a token termelő és az overload szinergia. Ez a stratégia remekül működik Vessina-val is, nagyon erős eleme a paklinak.

Even Shaman 6360

Pakli megtekintése

Uldum

Murloc Shaman

A Rise of Shadows oázis volt számára: a Nagy pap és a Küldis mágus nagyon népszerű volt, amik a kezdésének könnyű prédái voltak. Most a Saviors of Uldum alatt, fenyegető ránézve az Aluneth mágus, miközben a passzív paklikat kitaszították a metából. Viszont az alsóbb szinteken kívül már figyelemre méltó Tier 2-es teljesítményt nyújt. Ami az új lapokat illeti, Murmy rengeteget javít a kezdése konzisztenciáján.

Murloc Shaman 8320

Pakli megtekintése

Reno Shaman

Kaotikus. Hasonlóan Shudderwock fivére helyzetéhez a korábbi kiegészítők idejéből, a játékosok rengeteg eltérő változatát próbálgatják, de egy sem marad meg vagy mutat fel elég sikert, hogy helyhez juthasson. A játékosok megpróbáltak küldis, jádés, C'Thun-os és evolválós változatokat építeni. Az itt látható pakliból ejtve vannak ezek a csomagok, és tisztán Shudderwock köré összpontosul, így talán ez a legjobb megoldás. Érdekes lesz nyomonkövetni képes lesz-e a típus megállapodni egy stabil összeállítással a jövőben.

Reno Shaman 15560

Pakli megtekintése

Corrupt-quest Shaman

Szintén rengeteg eltérő kísérletezgetésen esett túl, és a legsikeresebb altípusnak a jáde csomagos bizonyult. Ugyan új típus lehet, de játékterve nagyon hasonló Shudderwock fivéréhez: nagyon erős lategame potenciálja van, nagyon jó a lassú meccseken (például a Reno paklik ellen), de nehezére esik megküzdeni az agresszorokkal.

Corrupt-quest Shaman 8160

Pakli megtekintése

Warlock

Egy újabb vadon meta jelentés a kaszt paklijainak hosszú listájával, ez a Life Tap ereje emberek. Viszont, ez a látszólagos változatosság valahol félrevezető lehet: a SN1P-SN4P warlock-ot leszámítva ugyanis nem lát sok sikert a kaszt, csak egyszerűen ez még nem tudatosult a játékosokban.

SN1P-SN4P Warlock

A legutóbbi jelentésünkben már beszéltünk a benne rejlő lehetőségekről, mikor még a fejlesztése szanaszét volt. Mint mára kiderült, a Plague of Flames megjelenése tárta fel teljesen ezeket a bizonyos lehetőségeket. Eddig semmi nem volt még csak közel sem olyan félelmetes, mint a pakli felemelkedésének mértéke finomítása folyamán, és a játékosok által tökéletesített stratégiája.

Plague of Flames Hearthstone kártya

Szórása beteg, és ha eléritek a magasabb szinteket, lényegében megállíthatatlan: a tükör meccsek jelentik számára a legrosszabb küzdelmet. Ráadásul, úgy hisszük tovább fejlődhet lapválogatás terén: a legfontosabb, hogy a mana görbe legyen minél alacsonyabban (könnyebben tudok élni a Life Tap-pel), és tegyetek a pakliba annyi laphúzót, amennyi lehetséges. Ennek fényében az olyan kártyák, mint a Target Dummy vagy a Skaterbot nem látnak annyi játékot, mint kellene. Mecha'thun egy lehetséges tech Reno vagy más lassú paklik ellen, de nem létfontosságú (az Antique Healbot helyére tehetitek az alább látható paklinál).

SN1P-SN4P Warlock 9320

Pakli megtekintése

Renolock

Máig sokak kedvence, és népszerű maradt a formátumban. Zephrys the Great-en kívül, a kaszt más érdekes kártyákhoz is jutott, amikkel játszani lehet, köztük az Expired Merchant-tel, a Riftcleaver-rel és a Khartut Defender-rel. Viszont köröket kap SN1P-SN4P fivérétől, ezért esik visszább rendesen a magasabb szinteken.

Renolock 18940

Pakli megtekintése

Mecha'thun Warlock

Nem esett át jelentősebb változtatásokon, és borzasztó eredményei az Aluneth mágussal és SN1P-SN4P fivérével (ami szintén játszhatja Mecha'thun-t, picit feleslegessé téve ezt a paklit) győzelmi mutatói romlásához vezetett. Bizonyos altípusaiban Reno Jackson mellett Zephrys the Great-tel kísérletezgetnek, ezt leszámítva minden lista megegyezik az előző jelentésünkben látottakkal.

Mecha’thun Warlock 17060

Pakli megtekintése

Serpent Egg Hearthstone kártya

Cubelock

Ahogy a többi testvére, tehetetlen SN1P-SN4P erejével szemben. Meg továbbra is ismerős problémákba ütközik az olyan perzselős agresszív paklikkal, mint az Aluneth mágus. A legújabb változataiba a Dark Pact helyett Plague of Flames-t és Power Overwhelming-et raknak, valamint tojásokat az első körökre célpontnak, így a kezdés sokkal proaktívabb. Az Expired Merchant szép kis értéknyerő, ami a lassabb meccseken jelent további erősítést.

Egg Cubelock 12900

Pakli megtekintése

Zoolock

Kapott egy új tojást (Serpent Egg), néhány játékos pedig egy mazochista csomaggal kísérletezik, hogy minél jobban kihasználhassák a Diseased Vulture-t. Viszont a vadonban ez a pakli típus továbbra is túl „fernek” tűnik ahhoz, hogy a legnagyobbakkal harcolhasson.

Zoolock 2240

Pakli megtekintése

Darkest Hour Warlock

Végül pedig itt van a mi szeretett „érme szimulátorunk”: a Plague of Flames egy nagyon erős adalék, tökéletes összhangban van az imp idéző lapokkal, így gyakrabban le lehet törölni az agresszív paklik térfeleit. Viszont a pakli marad elhanyagoltnak a velejáró inkonzisztenciája miatt, illetve mert nem játszik Mechwarper-eket és SN1P-SN4P-et.

Darkest Hour Warlock 12200

Pakli megtekintése

Warrior

A „harcos” - ami a vadonban csupán elvont fogalom egy ismeretlen kasztról - épphogy megérdemel egy saját szekciót. Jó okkal, egyszerűen szívás.

Pirate Warrior

Az egyetlen pakli, amit elegen játszanak, hogy érdemes legyen kiértékelni. De egész biztosak vagyunk abban mennyire örülne, ha inkább nem tüntetnénk fel alacsony mintaszámainkkal. Egykor a formátum ura volt, de évek óta pontosan ugyanazzal a listával hódít, és az idő vasfoga nem kímélte. Megjegyeznénk, a Livewire Lance-t érdemes kipróbálni, akár erősítése lehet a típusnak.

Pirate Warrior 7580

Pakli megtekintése

A kaszt lassú paklijai borzalmasak, mivel a „szedjünk le mindent” lategame terv nem igazán hatásos egy végtelen értéknyerő pakliktól teli formátumban. Garrosh-nak komoly segítségre van szüksége, ha tartani akarja a lépést a vadon legnagyobbjaival.

Khartuts Tomb

Ezzel a meta jelentésnek vége!

Írjátok meg véleményeiteket kommentben, hogy ti mi gondoltok a meta helyzetével kapcsolatban, illetve ha bármi kifogásolni valót találtatok a fordításom olvasása közben, arról is jelezettek itt bátran.

Meta jelentés fordításokkal a Standard formátum esetén egy, a Vadon formátum esetén másfél-két havonta igyekszem jelentkezni a Vicious Syndicate csapatától. Ha pedig addig is érdekelnének titeket kisebb apróságok, akkor érdemes lehet figyelnetek BuBi pakli feltöltéseire, akiről a Hearthstone Hungary fiókotokba bejelentkezve, az egyik paklijában a „követés” gomb megnyomásával akár állandóan értesülhettek az oldalon legújabb paklijairól, amiknek leírásainál előfordulhatnak többek közt jelentés részletek, vagy pakli tippek.

Vissza a főoldalra!

meta pakli wild

További híreink