HírekIsmerjétek meg Kael'thas Sunstri...

Ismerjétek meg Kael'thas Sunstrider történetét

Borovi Bence | 2023.09.30 00:00
516

Kaelthas és a Phoenix

"Te talán nem törődsz népeddel, de én igen. Lassan mindenemet elvesztettem az emberek miatt. Már csak az elfekért harcolok - a sin'dorei-ért! A vér gyermekeiért." - Kael'thas Arthas-nak.

 

A sin'dorei szó talasszi nyelven van, amit a Quel'Thalas-iak beszélnek, és melynek jelentése "a vér gyermekei", vagyis a blood elf faj.

Dalaran

Quel'Thalas királyának, Anasterian Sunstridernek egyetlen fia volt Kael'thas Sunstrider, aki erőteljes mágussá vált és a Hatok tagja volt Kirin Tor főtanácsában. Idejét általában Dalaranban töltötte, de időnként visszatért szülővárosába, Silvermoonba is. Egyik ilyen látogatásán hallotta Lirath Windrunner előadását, ami annyira lenyűgőzte a herceget, hogy áthelyezte őt Silvermoon művészi negyedébe. A herceg Lirath idősebb testvérének, Sylvanas-nak udvarolt, de a lány elég egyértelművé tette a Megemlékezési bálon, hogy nem érdekli őt Kael.

Később Kael'thas együtt harcolt Krasus-szal és Antonidas-szal a Death Knight-ok ellen, akik az Eye of Dalarant akarták ellopni. A fekete sárkányok segítségével a Death Knight-ok sikeresen elmenekültek, az elf herceg pedig nem tudta megmenteni munkatársát és barátját, Satherát.

Annak ellenére, hogy herceg volt és a Hatok egyike, meglepően könnyű volt őt elérni. Hamarosan lenyűgözte a fiatal varázslónőt, Jaina Proudmoore-t, azonban ő jobban szerette Arthas Menethil herceggel tölteni idejét.

Jaina Proudmoore és Arthas - Art-by-Arkh

Harmadik Háború

A Hatnak az egyik tagjaként jelen volt, amikor Kel'Thuzadot száműzték Dalaranból.

Drámai események során az áruló Arthas herceg feldúlta szülőföldjét és támadást indított Quel'Thalas ellen. A csata során Silvermoon City elbukott és porig rombolták, megfertőzték a Sunwellt, kivégezték a High Elf faj 90%-át és kivégezték Kael apját, a királyt.

Eközben a herceg Dalaranban tartózkodott, és a hírek hallatán üvöltve tört rá Jainára, hogy mégis hogyan élhetett egy ilyen férfival, aki népeket mészárol le, hogy helyette egy ilyen szörnyeteget választott. Átkozta az embereket és idiótának tartotta magát, amiért azt hitte, hogy az emberek segítségére lehetnek. Apjának halálával az ő sorsa lett megmaradt népének irányítása.

Elhagyta Dalarant és a high elfek segítségére sietett, amint beért az erdőbe, elküldte Rommath-ot Lor'themar Theronhoz, hogy értesítse az elfeket a herceg érkezéséről.

Fagyos fogadtatás várta Silvermoon városában. Többen megjegyezték, hogy hosszú ideje nem látták, a többség halott volt, akik még éltek attól tartottak, hogy a hercegük már elhagyta őket.

Elé hozták apja holttestét, Kael elmondott egy talasszi áldást. Apjának suttogta, hogy nélküle el van veszve, Anasterian volt a király, nem ő. Apjától erőt kért, hogy népét előre vezethesse, majd végignézte hamvasztását.

Kael'thas nem keresett kifogásokat, amiért nem volt ott Quel'Thalas legsötétebb órájában. Ígéretet tett, hogy megtesz minden tőle telhetőt, hogy a királyságot újra felépítse. Nem volt könnyű dolga, hiszen ő sosem állt túl közel népéhez, mert a quel'thalas-iak szeretnek elkülönülni a világtól, míg Kael'thas be akarta járni a világot, találkozni akart más fajokkal és új találmányokat megismerni. Mindezek ellenére imádta népét és királyságát.

QuelThalas bukása

Ezt követően elment megtekinteni a beszennyezett Sunwell-t, ami eddig tiszta, érintetlen mágikus erőt bocsátott ki, de most sötét, megrontott energiák áradtak belőle. Újabb katasztrófától tartva összehozott egy csapatot, hogy elpusztítsák a beszennyezett Sunwell-t. Ezzel ugyan megvédte népét további sötét energiától, de legyengült tőle az elf faj.

Megtört népét Kael'thas átnevezte "blood elfre", elesett testvéreinek tiszteletére.

Bár apja szakított a Szövetséggel még Arthas pusztítása előtt, az új király most ismét csatlakozott a Szövetséghez, illetve ahhoz, ami maradt belőle, az Ellenállás. Quel'Thalas-ban az irányítást Lor'themar Theron-ra bízta, miközben ő távozott az Ellenállással.

Távozása előtt magával vitte a család legendás fegyverét, a Felo'melorn-t azt remélve, hogy egy nap újra kovácsolhatja a remény szimbólumává, melynek erejére népe ismételten büszke lehet.

Kihirdette, hogy apja volt Quel'Thalas utolsó királya, a korona innentől kezdve érintetlen marad.

Vadászat Illidan után

Miközben Silverpine Forestben állomásoztak, egyre inkább megzavarodtak az Undeadek Dalaran környékén, majd egy napon két idegenbe futottak, Maiev Shadowsongba és Tyrande Whisperwindbe, akik éppen Illidan Stormrage-et üldözték. Kael'thas úgy gondolta, talán Illidan áll a zavargások mögött, ezért csatlakozni szeretett volna hozzájuk. Hamarosan össze is fogtak, majd Pyrewoodban támadás érte őket, mely során Tyrande alatt leszakadt a híd és eltűnt a folyóban. Kael utána szeretett volna menni, de Maiev megállította őt mondván, hogy Tyrande egy harcos és tisztában volt a veszélyekkel.

Illidan nyomait követve megérkeztek Dalaranba, ahol Malfurion Stormrage közölte velük, hogy Illidan az Eye of Sargeras-t használja, hogy darabokra szedje Northrendet. Amint Illidant megállították, Malfurion elítélte testvérét Tyrande halála miatt. Kael nem értette a dolgot, hiszen csak feltételezhették, hogy meghalt, de Maiev azonnal elnémította őt.

Amint Malfurion tudtára jutott, hogy átverték, Maievet a földhöz szegezte, hogy Illidiannel együtt megmentsék Tyande-t. Maiev idővel kiszabadította magát, Kaelt pedig ott hagyták Dalaran romjai között.

A Blood elfek felemelkedése

Hamarosan további Undead támadások érték Dalarant, Kael segítségére egy Naga boszorkány, Lady Vashj érkezett, segítsége nélkül Kael és társai biztosan meghaltak volna.

A csata után Kael elmesélte Vashj-nak, hogy a népe ürességet érez Quel'Thalas pusztulása óta. A Naga elmagyarázta, hogy akárcsak az elfek, úgy a Nagák is egykor a varázslattól függtek. A Sunwell mágikus energiái nélkül biztosan végzetesek lesznek az elvonási tünetek. Közben megérkezett a Szövetség vezetője, Garithos és börtönbe zárta Kaelt, amiért együtt harcolt a Nagákkal.

Lady Vashj kiszabadította őket és Kel'Thuzad interdimenzionális portálját felhasználva elmenekültek egy másik világba, Hellfire Peninsulába, ahol napokon át kutattak Illidan után.

Maiev közben elkapta Illidant és éppen szállította vissza a bázisára, de Kael és Vashj kiszabadította Malfurion testvérét, aki elmesélte nekik, hogy mi a helyzet jelenleg Outlanden. Ő éppen Kil'jaeden elől menekült Outlandre, de itt sem jobb a helyzet, mert a Fel Horde felforgatta az egész bolygót és hemzsegtek a démonok is.

Kael remélte, hogy Illidan meg tudja gyógyítani a blood elfeket, hogy többé ne függjenek a varázslattól, amire azt a választ kapta, hogy sajnos ilyenre nem képes, de megígéri, hogyha csatlakoznak hozzá, elegendő mágikus energiát bocsát a rendelkezésükre, ami örökre kielégíti éhségüket. Ennek hallatán Kael'thas hűséget fogadott Illidan Stormrage-nek.

Nekiláttak az interdimenzionális portálok bezárásának, miközben Kael felfedezett egy Draenei tábort, amit éppen az orkok támadtak, ezért a segítségükre sietett. Ott Akama üdvözölte őt, aki a segítséget követően szintén csatlakozott Illidanhez. Végül együtt megostromolták Magtheridon Black Temple-jét és diadalmaskodtak.

Illidanék Magtheridon ellen

Azonban örömük nem tartott soká, Kil'jaeden ereszkedett le a tüzes égből és megbüntette Illidant, amiért megpróbált elbújni előle. Adott neki egy utolsó esélyt: pusztítsa el a Fagyos Trónt, vagy nézzen szembe örök haragjával.

A Fagyos Trón ostroma

Ahogy Illidan történeténél is írtuk, elindultak Northrendre, ahol először Kael csapott össze Arthas-szal, majd Illidan, de egyikük sem tudta legyőzni őt. Vashj és Kael együtt vitték vissza Outlandre Illidan testét. Northrenden a Felo'melorn is odaveszett.

Úgy egy hónappal később Magtheridon-t átszállították a Hellfire Citadelbe, majd Lady Malande azt jelentette, hogy Kael'thas és seregei Netherstormba utaztak, hogy bezárják a Légió (Burning Legion) egyik portálját.

A World of Warcraft: Burning Crusade-ben

Kael'thas célja továbbra is az volt, hogy népe ne szenvedjen többé a Sunwell hiányától, hamarosan Illidantől megtanulta miként nyerhet ki energiát és enyhítheti fájdalmát.

Természetesen Quel'Thalas-ban maradt népéről sem feledkezett meg, ezért Grand Magister Rommath-ot visszaküldte Silvermoonba, hogy az ott élő blood elfek is megtanulják ezt a technikát.

Illidan közben felkészítette Demon Hunter seregét, hogy megtámadják Argus-t, de Kael'thas közben magára maradt, mert követőinek többsége is Illidanhez csatlakozott annak érdekében, hogy Demon Hunter-ökké válhassanak.

Hamarosan a Fel energia elkezdte megőrjíteni Kael'thas-t, attól tartott, hogy a népe kudarcként tekint rá. Úgy hitte outland-i utazása hiba volt, hiszen nem került közelebb a varázslatok iránti függőség gyógymódjához és a blood elfek szenvedési csak tovább nőttek. Túl büszke volt ahhoz, gyógymód nélkül térjen vissza Quel'Thalas-ba, de mélységesen szégyellte és feldühítette az a tudat, hogy nem tud gyógymódot találni. Ebben az érzelmi zűrzavarában kereste meg őt Kil'jaeden, aki megtanította őt a fel energia sokkal hatásosabb felhasználására, továbbá azt állította, hogy Illidan ezt csak azért nem tanította meg neki, mert nem tartotta őt erre méltóra, csak eszközként volt rá szüksége a Légió elleni harcokban. Tanításaiért cserébe mindössze annyit kért, hogy hagyja magára Illidant, de a herceg visszautasította.

Kael'thas elküldte Voren'thalt és seregeit Shattrath városának ostromára és Illidantől Demon Hunter-öket kért, de nem kapott. Még a csata kezdete előtt megadta magát Voren'thal ás átállt, ami tragikus vereséggel ért fel Kael számára.

Úgy hitte, hogy Illidan tényleg elhagyja őt és a blood elfeket, ezért Kil'jaedenhez fordult és a Burning Legion oldalára állt. Megszerezték az energiában gazdag Nethrostormot, elfoglalták a Tempest Keepet - a támadás közben néhány Draenei az Exodar űrhajóval elmenekült és becsapódtak Azeroth-on, de Kael oda is seregeket küldött. A Tempest Keep nagyszerű techonlógiával volt felszerelve, így képesek voltak szinte bárhova portálokat nyitni, többek között a Draenei után is Azeroth-ra, illetve Quel'Thalas-ra is, hogy energiát küldjenek az ott tartózkodó blood elfeknek.

Amint a Horda és a Szövetség seregei megindultak Outlandre, Kael'thas követőit befogadták, de alsóbbrendűekként kezelték őket. Amint Voren'thal új frakciója, a Scryers tudomást szerzett arról, hogy a herceg lepaktált a Burning Legionnel, onnantól kezdve a legtöbb elf már nem Kael, hanem Voren'thal oldalára állt.

A blood elfek többsége nem akarta elhinni, hogy Kael tényleg a légió oldalára állt, de amint megérkeztek Netherstormba, sajnos a saját szemükkel láthatták, hogy valóban ez a helyzet. Ezek az elfek jelentettek Lor'themarnak, és végül azt a nehéz döntést hozták meg, hogy Kael'thasszal végezni kell. Így a Horda háborút hirdetett Kael'thas ellen.

Végül a Horda erői legyőzték Kael'thas-t a Tempest Keep-ben, de nem halt meg és sötét tervét tovább folytatta, de a Fel varázslatoktól már teste is más színű lett.

KaelThas a Tempest Keepben

A harc során Kael'Thas egy Phoenixet idéz meg úgy 30-40 másodpercenként.

Visszatért Quel'Thalas-ra, ahol ezúttal Kalecgos, a kék sárkány segítségével legyőzték és megölték Kael'thas Sunstrider-t.

KaelThas a Magisters Terrace-ben

"The Tempest Keep was merely a set back."

A World of Warcraft: Shadowlands-ben

Halála után Kael'thas lelkét a Shadowlands-en (túlvilág a Warcraft-ban) belül Revendreth-hez jelölték ki. Ahol Sire Denathrius börtönbe zárta, hogy felerősítse bűneit és még több szenvedést okozzon Kael'thas-nak.

Amint a Vádló erről tudomást szerzett, megszabadította őt az újabb bűnöktől, melyeket Sire Denathrius kényszerített rá.

Kael tudomást szerzett Kel'thuzad jelenlétéről, tudtára jutott, hogy ő okozza a problémákat Revendreth-ben, illetve a Shadowlands más tájain is. Bosszút esküdött Quel'Thalas-ért, majd csatlakozott a Venthyr és a Necrolord csapatokhoz, akik el is érték Kel'Thuzadot, de sikeresen elmenekült a Maw-ba. A herceg dühe ugyan nem enyhült, de lassan kezdte elfogadni, hogy cserben hagyta népét.

Kael továbbra is aktívan részt vett a következő harcok során, és újra összefogott Lady Vashj-al is, illetve együtt segítettek a hősöknek legyőzni Mal'Ganis-t.

Közben Kel'Thuzad-ot elpusztították az Uralom Szentélyében, amint erről Sunstrider tudomást szerzett csalódottságát fejezte ki, úgy érezte neki kellett volna megölnie, hogy bosszút állhasson Silvermoonért.

A Vádló megkérdezte tőle, hogy azzal mit ért volna el és, hogy az megváltoztatta volna-e népének sorsát, Kael nem tudott mit mondani, sajnálatát fejezte ki, amiért nem volt ott Silvermoonnál, annak bukásakor, és ez a kudarc azóta is kísérti. A Vádló már tudta, hogy a megtorlás, amit Kael keresett, az csakis saját magának szólt és nem a népének, felfedte, hogy a herceg nem bosszút, hanem megváltást keresett; bár életében sok bűnt követett el, de az, hogy Quel'Thalas bukását nem tudta megakadályozni, az nem tartozott közéjük.

Azt tanácsolta neki, hogy bánja meg az összes többi bűnét, de bocsássa meg magának királysága bukását. Kael beleegyezett, mert tudta, hogy dolga van.


Kael'thas a Hearthstone-ban jelen van Kael'thas Sunstrider-ként, illetve Kael'thas Sinstrider-ként (Shadowlands-es változat) is, továbbá megtalálható a Battlegrounds-ban és két Mage hős portréban is.

kártyatörténet kaelthas

További híreink