HírekMeta jelentés a 2019-es év 15. h...

Meta jelentés a 2019-es év 15. hetéről

| 2019.04.23 10:00
4087

Alexstrasza artwork

Üdvözöl titeket újra a Vicious Syndicate, a Data Reaper Report sorozatuk 126. részével! Ma meglessük hogyan alakult a standard meta térképe április 9. és 16. között.

A jelentés 100.000 lejátszott mérkőzés alapján került összeállításra.

Az eredeti cikk angol nyelven a Vicious Syndicate oldalán:

A Hearthstone Hungary-n megjelent előző rész:

Talanji artwork

Meta jelentés a 2019-es év 6. hetéről

Üdvözöl titeket újra a Vicious Syndicate, a Data Reaper Report sorozatuk 121. részével! Ma meglessük hogyan alakult a standard meta térképe február 5. és 12. között.

Abszolút Tier 1 paklik

„SMOrc” Lackey Rogue 10360

Pakli megtekintése

„OpieOP” Lackey Rogue 12280

Pakli megtekintése

Crystalsong Token Druid 4360

Pakli megtekintése

Tartalomjegyzék

A kasztok aránya

A kasztok értékelései

Kasztok áttekintése és paklik

Warrior

Shaman

Rogue

Paladin

Hunter

Druid

Warlock

Mage

Priest

A hét meta törői

A kasztok aránya

összes rang

Rang 4-1

Legenda

EVIL Miscreant Hearthstone kártya

Hátatokra vigyázni, rengeteg a zsivány errefelé. A Rise of Shadows első hete úgy tűnik hű maradt a történelemhez: Valeera kiemelkedett az árnyakból, hogy dominálhassa a metát. A „Lackey Rogue” névben egyeztünk ki a Myracle Rogue azon aktuális formájának jellemzéséhez, ami a legendás szintek metájának közel 30%-át foglalja el. Rengeteg eltérő szerkezettel és megjelenéssel rendelkezik, ám a különböző paklik egyedi lapjainak többsége nem bizonyult igaz alapelemeiknek (ideértve a Myra's Unstable Element-et is), egy tiszta kivételtől eltekintve: az EVIL Miscreant-tól. Ez a lény annyira erős, hogy ténylegesen meghatározza a zsiványok útját, teljesen függetlenül attól milyen irányokba viszik a paklikat. A típus sikerének egyik kulcs tényezője a Lackey-k kihasználásában rejlik, szóval úgy hisszük ez a név jobban illik hozzá, mint a „Tempo Rogue”, ami hetekkel korábban még teljesen mást takart.

Bomb Hearthstone kártya

A Bomb Warrior volt a másik pakli, ami a kiegészítő első napjaiban robbant, de bizonyos jelek arra utalnak, az archetípus nem olyan domináns, mint amilyennek kezdetben vélték, a magasabb szinteken fokozatosan csökken a jelenléte. Eközben a bombás csomagot mellőző Control Warrior népszerűsége jelenleg erősödik, és beelőzi bombázó testvérét a legendás szinteken. Láthatunk pár Dragon Warrior-t is, amik kontroll fivérükhöz hasonló játéktervvel harcolnak. A harcos archetípustól függetlenül minden szinten nagyon felkapott és sikeres kasztnak érződik. A Death Knight-ok távozása a formátumból hatalmas tényező volt, az őrült lángelme immár egyedül, szabadon uralkodhat a lategame-ek királyaként.

Forest's Aid Hearthstone kártya

My greetings, druids! Úgy tűnik Malfurion túllépet a mamut évéből szerzett abszurd készlete elvesztésén, és népszerűség terén jelenleg a harmadik helyet foglalta el, hála a Token Druid-nak, ami a magasabb szintek második leggyakoribb paklija. A többi druida típusnak komolyan vehető versenyzőkké kell még válniuk.

A vadász változások közepette van: kezdetben a Mech Hunter-ek főleg egy lassú stratégiára törekedtek a Mechanical Whelp-ekkel és az új Nine Lives-ekkel. Jelenleg viszont vadonatúj, agresszív Mech Bomb Hunter-ek vannak felemelkedőben, és a következő hétre valószínűleg elkülönítjük majd ezt a két altípust. A Midrange Hunter-ek (amik közül páran most Zul'jin-hoz fordulnak) szintén jelen vannak, utánuk pedig a Jepetto Malygos Hunter-ek következnek.

dalaran dragon rider artwork

A mágus szintén mélyen a finomítása idejénél tart, a legnagyobb figyelmet a Conjurer's Calling kapja. Kezdetben egy védekező, asztaltörlő varázslatokkal felvértezett kontroll mágus pakliban használták. Ez az archetípus most kihalóban van, helyet engedve egy sokkal eltökéltebb Conjurer Mage paklinak, aminek lényektől sűrű szerkezetét többek között egy sárkányos csomag, Mountain Giant-ek és Book of Specters-ek tesznek ki.

Erős lategame-je elvesztésétől bénultan, a warlock most főleg egy agresszív kaszt: a Zoolock vált a legnépszerűbb stratégiává házon belül, a típus középpontjához a Magic Carpet-es altípusok sokkal közelebb állnak, mint a démonosok vagy az impesek. A Handlock jelenleg szerény látványt nyújt.

A sámánok több eltérő dolgot is kipróbálnak erős kártyáikkal, amiket az új kiegészítővel kaptak. A leggyakoribb közülük a Murloc Shaman, a paklit általában teljes egészében a murloc-ok tribe-jára építik. A Control Shaman-ok extrém passzív, és valamivel proaktívabb megoldások között mozognak a Thunderhead-et használva. A Morpher Shaman pedig (amit „Big Shaman”-nak is szoktak nevezni, de a legtöbb pakli nem felel meg ennek a kitételnek) megoszlik a „Big Priest megjelenésű” - a Muckmorpher és az Eureka! segítségével drága lényeket kicsalogató -, és a Malygos-os, perzselő taktikás altípusokra.

A Secret Paladin nem tudott megfelelni az elvártaknak, és már a kiegészítő első napjaiban kihalt. A korai titok kártya csomaggal felszerelt Mech Paladin-ok népszerűsége viszont pillanatnyilag felemelkedőben van, szóval a paladin által elfoglalt tér csalóka látványt nyújt a helyzetéhez képest.

Szegény pap nagyot koppant, úgy néz ki újból pocsék Classic lapkészlete áldozatává vált: egyetlen kivehető típusai, amiket a kasztján belül találhatunk, az a Silence Priest és a felvizezett, rotáció utáni Wall Priest. Nem hagyunk fel minden reménnyel Anduin kompetitív esélyeiről, de most egyáltalán nem áll jól a helyzete.

A kasztok értékelései

összes rang kasztok

Rang 4-1 kasztok

Legenda kaszt

A Lackey Rogue… elég betegnek látszik. A típus a meta közel 30%-át foglalja el a legendás szinteknél, és minden egyes pakli a metából megpróbálja célba venni. Egyes paklik még két Acidic Swamp Ooze-t és Harrison Jones-t is bevetik, csak hogy megverjék a zsiványokat, de ez nem működik. A Lakáj Rugó 54%-os nyerési rátát hoz, a megállítására történő minden kísérlet ellenére is. Legrosszabb ellenfele a létrán nem üti meg a 40%-os győzelmi arányt, és csupán egyetlen kaszt (a harcos) tűnik kellően felfegyverkezettnek ahhoz, hogy magabiztosan verje. El kell mondanunk, a többi pakli típus még sokkal kevésbé kifinomult, és a meta még mindig túl fiatal, azonban a Lakáj Rugó finomítása sem ér még véget, és úgy hisszük akár még ennél is jobban teljesíthet, amint egyszer teljesen kiigazodnak rajta. Az elkövetkező hét lesz az igazi tesztje annak, hogy meg tudja-e állítani valaki Valeera-t.

A harcos tűnik a legjobb ellenszernek a zsiványra, paklijai nyerési mutatói pedig kiválóan tükrözik előfordulásukat. A Bomb Warrior az alsó szinteken erős, ám minél feljebb másztok, annál ritkábban találkozhattok vele. A Control Warrior a magasabb szinteken erősödik, és meg is előzi bombázó fivérét, mikor eléritek a Rank 4-et: jobban szerepel az agresszív paklikkal, és a „legkeményebb” fegyver a Lackey Rogue-ra, ami rengeteget jelent, mikor eléritek a Legenda kapuját. Valószínűleg ez lehet az oka annak, hogy a létrán felfelé haladva egyre gyakoribb látványt nyújt a Kontroll Harcos.

Ezzel csak azt akarjuk mondani, hogy egyáltalán nem gondoljuk feleslegesnek a Bombázó Harcost. Bizonyos ellenfelekkel jobban teljesít, különösen az olyan paklikkal szemben, amik a harcost kívánják célba venni, mivel a bombás csomag elkerülhetetlenségével a harcos képes lezárni a meccseket még mielőtt túlerőbe ütközne, de nagyon valószínű, hogy a Bombázó Harcos tovább ritkul majd, ahogy kontroll fivére népszerűsége egyre nő. Amit még érdemes szem előtt tartani, az a készség igények eltérése: még nem jelenthetjük ki 100%-os biztossággal, mivel továbbra is igen korán járunk még, viszont a Kontroll Harcos teljesítménye a magasabb szintekről nagyon magas készség plafonról árulkodik a Bombázó Harcoséhoz képest.

A magot alkotó Harcos héj elég erősnek tűnik több kívánt csomag befogadásához is, beleértve a Dragon Warrior-t, ami ugyan a kaszt többi paklijához képest nem túl gyakori, ám szintén nagyon erős és nem szabad alábecsülni.

A legendás szintek Tier 2-jében van pár pakli, amik a harcos kemény ellenszereinek számítanak. Ezért lehet a harcos győzelmi aránya alacsonyabban, mint a zsiványé vagy a druidáé: nagyon könnyű olyan paklit építeni, amivel ki lehet zárni a harcosokat a meccsekből, viszont nagyon nehéz olyat alkotni, ami képes dominálni a másik két kasztot.

Kezdjünk a Conjurer Mage-dzsel, ami kasztja legnagyobb reménye ezekben az időkben: könnyedén pusztítja a harcosokat, ám komoly problémákkal küzd azok ellen a paklik ellen, amik hamarabb beveszik az asztalt. Egyáltalán nincs nála erős asztalpucoló, szóval minden elárasztós pakli képes dominálni vele szemben a meccseket. Érdekes lehet nyomon követni hogyan is alakul majd a finomítása, mivel úgy hisszük képes lehet magához venni olyan eszközöket, amikkel enyhíthető ez a gyengéje.

A Mech Paladin lehet talán az ígéretesebb Harcos ellenszer, mert remekül helytáll az asztal elárasztós agresszív paklik ellen is, hála a Consecration-nek és erős taunt-jainak, ezzel a legendás szinteket leszámítva mindenhol a Tier 1-be tehető. A problémát a Lakáj Rugó jelenti, ami kemény kihívás, főleg ha a zsivány Sap-et tart magánál. A Lakáj Rugók sűrű jelenléte az, ami lerántja a Mech Paladin-t a Tier 2-be a magasabb szinteken.

A Mech Hunter típus változik jelenleg a legkomolyabban, ami megnehezíti teljesítménye pontos megfigyelését: a lassabb Nine Lives-es altípusok ölik a harcosokat, viszont durván lerántják ezeket a borzasztó eredményeik a zsiványokkal és a druidákkal szemben. Ellenben az újabb, sokkal agresszívebb Bomb Mech Hunter-ek jobban teljesítenek ezeknél a nehezebb ütközeteknél. Ha a népszerűségük tovább emelkedik, akkor el tudunk képzelni egy vadászt, ami a Tier 1-gyel flörtölhet. Jövő hétre biztosan sokkal többet megtudhatunk a sorsukról.

A Zoolock talán a leggyorsabb pakli a formátumban, hála Magic Carpet-es altípusának: ezzel a kártyával több paklinak is meggyűlik a baja. A típus jövője azonban bizonytalan: az általános értékelések ellenére nem veri a Lakáj Rugókat. A zsivány félelmetes kaszttá fejlődött, amit nem lehet többé lerohanni agresszív paklikkal, hála olyan tempófordító lapjainak, mint a Lackey-k, a saját Classic készlete, a fegyver pusztítói és a 0 manás Dread Corsair-ek. A Zoolock csúnyán meghátrálni kényszerül a harcosokkal szemben is, ezeknél a meccseknél egyedül Arch-Villain Rafaam adhat neki valamennyi reményt. Összegezve: az új metában nyújtott teljesítménye talán a lassú, kiforratlan paklik megverésén alapszik, így ha majd a dolgok kegyetlenebbé válnak, akkor a győzelmi aránya leomolhat.

Ha a tábla alsó felére nézünk, akkor rejtett lehetőségekre lelhetünk a kiforratlan pakli típusokban, amik jobban teljesíthetnek, mihelyt megfejtik titkaikat. Kiemelnénk párat:

 • A Murloc Shaman-nak nem kellene csak murloc-os megoldásokkal élnie: ezek a kísérletek bármilyen elvárást alulmúlnak. Viszont máris egy erős pakliról van szó, ha a murloc-okat inkább a sámán fellelhető legjobb lapjaival használjuk. Úgy saccoljuk a Murloc Shaman-ban meg van a potenciál, minimum a Tier 2-höz.
 • A Midrange Hunter-nek Zul'jin-nal kéne együttműködnie, mivel szüksége van a troll lategame erejére Deathstalker Rexxar elvesztésének enyhítéséhez. Zul'jin nélkül a típus elég gyengének mutatkozik, vele viszont érdekelhet minket.
 • A Morpher Shaman-nak a Big Priest útján kellene elindulnia, mert a Malygos-os verzió borzalmas és nem képes megbízhatóan lezárni a meccseket. Úgy gondoljuk ez a típus még viszonylag kiaknázatlan, és meg van benne a lehetőség, hogy elfogadható paklivá váljon, jobban, mint azt a Tier 4-es helyzete mutatja.
 • A Silence Priest játszhatatlannak tűnik, de rögtön más a helyzet, amikor elkezdi használni a Divine Spirit-et és az Inner Fire-t. Ha így képes befejezni a meccseit - még a Shadow Visions nyújtotta konzisztencia nélkül is -, akkor igazi létra paklinak hat. Legalábbis középszerűnek, de egyáltalán nem hulladéknak.
 • A Wall Priest a kasztja legígéretesebb paklija, mert még csendes testvérénél is jóval kiforratlanabb. Nem valószínű, hogy a papnál erős pakli születhet a kiegészítő alatt, de akadnak árulkodó jelei annak, hogy a papot nem törölték ki teljesen a formátumból.

Nem táplálunk nagy reményeket a többi paklinak a Tier 4-ből, mivel garantáltan rosszak. Meglepett minket mennyire lehangoló volt a Control Shaman. A Miracle Mage megbukott. A Secret Paladin jóval erősebb csomagként a Mech Paladin támogatásához. A Handlock borzasztóan fest. Az Academic Espionage továbbra is szívás. Nem találunk egy titkolt meta bontót sem a népszerűtlenek között. A meta sokkal kevésbé érződik változatosnak, mint ahogy az egy kiegészítő megjelenésénél normális. Valeera nem ejt túszokat.

Kasztok áttekintése és paklik

Rogue


Lackey Rogue

Két főváltozata van, és mindkettőn belül rengeteg kutatást végeztünk a lehető legjobb szerkezeteik bemutatásához. Mindkét irányt roppant erősnek gondoljuk, mindkettő sikereket képes hozni a létrán.

SMOrc Lackey Rogue

Southsea Deckhand Hearthstone kártya

Az első változat - Twitch nyelven - a SMorc verzió, ez teljesít jelenleg a kettőből a legjobban. Nagyon hasonlít a Rastakhan idejében látott Myracle Rogue-ra, és elég konkrét játékterve van a meccsekhez. A Waggle Pick rengeteg sérülést tud okozni, és félelmetesen passzol a Raiding Party-hoz, a Dread Corsair-hez, Captain Greenskin-hez és Leeroy Jenkins-hez. Ezen kívül csak az EVIL Miscreant az egyetlen hozzáadott új kártya, ami a pakli legjobb elemeinek egyike. Van itt nekünk három jól kivehető szempont, ami meghatározta az alább feltüntetett paklinkat, ez egy kicsit eltér attól, amit a létrán szoktatok gyakran látni:

 1. A Hench-Clan Thug lehangolónak bizonyult a legtöbb ellenféllel szemben: borzasztóan teljesít a tükör meccseken, mert túl könnyű leszedni (Waggle Pick, Eviscerate, Sap, Vendetta), és egyedül akkor elég erős, ha kimondottan a harmadik körben játsszuk ki és mi kezdünk. Mindig inkább az EVIL Miscreant-et, a Preparation-t és a Raiding Party-t akarjuk a kezdő kezünkben tudni, ezért csak egy Hench-Clan Thug-et tettünk be. Talán teljesen mellőzni lehet majd, ha a zsivány jobb kártyákra talál a harmadik körre, ez valószínűleg csak idők kérdése.
 2. Zilliax durván alulértékelt és kevés játékot lát a zsivány paklijaiban: roppant erős a tükör meccseken, mivel szinte mindig kétszer kell tradelni őt, és gyógyulást biztosít nektek egy olyan küzdelemben, ami gyakran a legtöbb bevitt sebzésről szól. Akár teljesen megzavarhatja ellenfeleitek játéktevét, és elég időt nyerhet nektek a halálos ütés beviteléhez.
 3. A Fan of Knives egy alvó eszköz: Rastakhan idejében a héj szerves részét képezte (az Odd (páratlan) Paladin-ok miatt), és miután rendesen leteszteltük mivel is kéne kitölteni a maradék helyeket a pakliban, rá kellett jönnünk milyen remekül muzsikál benne. Kimondottan jó a druidákra, és mi számítunk ennek az ellenfélnek a jelenléte erősödésére. Meg mivel magát helyettesíti, így egyáltalán nem felelőtlen választás a lassú ellenfelekre sem.

„SMOrc” Lackey Rogue 10360

Pakli megtekintése

OpieOP Lackey Rogue

Heistbaron Togwaggle Hearthstone kártya

A második változat, ami a „betörő” csomagot használja, benne a Hench-Clan Burglar-rel, a Blink Fox-szal, a Vendetta-val és az Underbelly Fence-szel. Ezek a kártyák hatalmas tempó előnyt biztosíthatnak a meccsek közepe felé, így meglepően hatékonnyá teszik a paklit a tükör ütközetekre, pedig sokkal mohóbb összeállítás. Heistbaron Togwaggle beszervezésével továbbá nagyon sokáig bírja erővel, koherensen képes fogadni a lassabb ellenfeleket is. Ez a verzió jelenleg úgy tűnik elhanyagolható a SMorc változathoz képest, de mi arra gyanakszunk, hogy erről a szerencsétlenül megválogatott kártyák tehetnek. Röviden ez a pakli nem olyan kiforrott, szeretnénk, ha kiforrna mielőtt döntést hoznák a jobb verzió kérdésében. A benyomásaink:

 1. Van egy szemlélet, miszerint Heistbaron Togwaggle és a Myra's Unstable Element nem férnek meg egy pakliban. Mi nem értünk ezzel egyet: Myra eleme egyértelműen gyengébb ebben a listában, mivel több lapot termelünk a kezünkbe, de az hogy itt nem „abszolút beteg” még nem indokolja a kártya elvetését. Továbbra is egy meccsfordító eszköz, ami stabilan keményebb az általunk látott népszerűbb alternatíváknál. Sőt, bár Heistbaron Togwaggle és a Myra's Unstable Element nem működnek jól együtt, de mindkettőt futtatjuk, mert amelyiket felhúzzuk a hetedig körre, az alapján folytatjuk majd a meccsünket. Ezzel jelentősen fejlődünk az amúgy nehéz meccsekben a harcosokkal, és nem is fizetünk túl nagy árat vele a tükör meccsekre sem. Mint már korábban említettük, ennek a változatnak a tempónyerő lapjai igen hatékonnyá teszik a tükör meccsekhez.
 2. Heistbaron Togwaggle sokkal erősebb a EVIL Cable Rat-ek kíséretében, és úgy látjuk a rabló báró több játékosnál is méltatlanul alulteljesített a hiányukban. Úgy gondoljuk a patkányok egyszerűen kötelezőek a Togwaggle-ös listákhoz,velük sokkal optimálisabban és könnyebben élhettek a lakájokkal. Az EVIL Cable Rat önmagában sem egy rossz lap: elfogadható lény a harmadik körre, és rugalmas lap a meccsek későbbi szakaszára. Ha a patkányok helyett SI:7 Agent-eket használtok egy Togwaggle-ös összeállításban, akkor a váltás igen csak bután néz ki.
 3. A Shadowstep nagyon túlértékelt: egyszerűen szívás, bizonyítottan hozzájárult a Lakáj Rugók eredményeinek romlásához, és egyetlen olyan ellenfél sincs, ami ellen ne működne gyengén. A Shadowstep akkor jó, ha egy négyet sebző fegyverhez van kovácsolva, így kevesebb lapot kell áldoznunk a képességéért. Túlságosan is szituációfüggő.
 4. Az Acidic Swamp Ooze egy csábító tech lap, de nem éri meg, még a tükör meccsek gyakoriságának fényében sem: erős a Waggle Pick ellen és kész. Egy Supercollider kiütése egy harcos kezéből nem kényszeríti térdre, ellene győzni kell fenyegetéssel és sebzéssel, amihez egy Bloodfen Raptor alkalmatlan. Csupán a tornák alkalmára tech lap.

„OpieOP” Lackey Rogue 12280

Pakli megtekintése

Thief Rogue

A zsivány többi típusa még nincs megfenve. Ez a pakli változatlanul irtó gyenge: a Vendetta és az Underbelly Fence jobb otthonra lelt egy kisebb tolvaj csomag tagjaként a Lakáj Rugónál. Ha Tolvaj Rugózni szeretnétek, felejtsétek el az Academic Espionage-ot és használjatok Raiding Party-t. Mutatunk egyet, ami talán mindközül az elérhető legjobb, mivel tart magánál EVIL Miscreant-et.

Raiding Thief Rogue 7640

Pakli megtekintése

Warrior


Kontroll Harcosok

Bomb Warrior

Az első nap szenzációja, egy típus, ami a kaszt Rise of Shadows alkalmával kapott lapjain alapszik: a bombás csomag az elkerülhetetlent jelentik a kitartásról szóló meccseken, folyamatosan kezelésbe veszi ellenfeleitek életét, ahogy ők lapokat húznak a paklijukból. Elérhetővé teszik továbbá Blastmaster Boom-ot, aki egy extrém erős hetes, és akivel gyakran véget érnek a meccsek. Ha Dr. Boom erős volt, akkor az utódja egyenesen beteg.

Goblin Engineer artwork

Két iránya van az elkészítésének:

 • Az egyik a teljes bombás kiszereléses, ami többek közt olyan kártyákat használ, mint a Seaforium Bomber, Captain Greenskin és az Upgrade!: ez a felállás egy kicsit sok lesz, ezek a lapok túl sokba kerülnek ahhoz képest, hogy önmagukban milyen gyengéik vannak.
 • A másik a Kontroll Harcos alappal él, a jó Kontroll Harcos eszközökkel, és ehhez csak a használható bombás lapokat adják: ez az altípus erősebbnek és koherensebbnek látszik. Itt van Archivist Elysiana, szóval nem kapunk ki automatikusan a harcos tükör meccseken: meglehetősen szörnyű minden más ütközetnél, ám jelenleg elég gyakran fordulnak elő kaszt paklijai, hogy indokolt legyen.

Elysiana Bomb Warrior 12160

Pakli megtekintése

Control Warrior

Mellőzi a bombás csomagot, hogy még több „jó cuccnak” szoríthasson helyet: jobban teljesít az agresszorok ellen, ahol a bombák megbuknának, és Archivist Elysiana segítségével törekszik a Fatigue háborúk megnyerésére a lassú paklikkal szemben.

Mikor magát a kasztot néztük át, több szempontot is összeszedtünk, amik végül a mi Elysiana Fatigue megoldásunkhoz vezettek:

 1. A Rush csomag kötelezőnek tűnik: a Town Crier-nek, a Militia Commander-nek és Zilliax-nek minden harcos pakliban ott kell lennie, ahol lehetséges, és Darius Crowley is tökéletes, ha van neki elég hely.
 2. Az Omega Devastator-ök remekül működnek: az Execute túl sokat igényel a pakli építésnél, és túlságosan is szituációfüggő a pusztító mechákhoz képest, amik segíthetnek az asztal megszerzésében a korai körökben és szinergiában vannak Dr. Boom, Mad Genius-szal.
 3. A Weapons Project roppant rugalmas korai leszedésként, fegyver ellenes tech-ként és Shield Slam aktivátorként, Harrison Jones-szal fantasztikus.
 4. Az Acolyte of Pain gyenge: nincsenek hozzá jó aktivátorok (a Blood Razor kirotált), és csúnyán visszaüthet a tükör meccseken a Hecklebot-ok miatt. A Town Crier sokkal jobb laphúzó erőforrás: főleg a gyorsabb meccseken szeretnénk lapot húzni, ráadásul Rush-os lényeket húzni, szóval tökéletesen megy a paklihoz.
 5. A Hecklebot fontos a tükör meccsekhez: Archivist Elysiana-nak egyértelmű kulcsszerepe van ilyenkor, a Baleful Banker és a Youthful Brewmaster érte válnak választásokká a harcosok lepte metákban.
 6. Az Unseen Saboteur nem éri meg és gyakran visszafelé sül el: nem jár elég kombó pakli a létrán, amit hatékonyan és konzisztensen célba lehetne venni vele, szóval tegyétek félre.

Elysiana Fatigue Warrior 12640

Pakli megtekintése

Mecha’thun Warrior

Kisebb alcsoportként jött létre abból a célból, hogy egy OTK kombóval dominálják a tükör meccseket ahelyett, hogy részt vennének a „ki tudja többször kijátszani Archivist Elysiana-t” versenyen. A kaszt többi paklijával ellentétben ennek kombó győzelmi kondíciója van, szóval kifizetődő minél jobban felpörgetni a húzást. DeadDraw Legenda 1-be jutatta a típust.

Mecha'thun Control Warrior 14000

Pakli megtekintése

Dragon Warrior

Szintén bíztató: bombázó fivéréhez hasonlóan a kezdetekben nála is túlságosan erőltették a sárkányos csomagot, és a pakli azon nyomban fejlődött, mihelyt a felesleges lapokat kidobva több jó lapot tettek be kontroll testvére eszköztárából. Ez a pakli képes minden harcos közül a legtöbb lapot termelni (a bankár/Elysiana versenyt figyelmen kívül hagyva).

Elysiana Dragon Warrior 11680

Pakli megtekintése

Összegezve: úgy tűnik mindegy milyen csomagokat pakoltok a Kontroll Harcosba, biztos jó napnak néztek elébe vele. Ismerjétek fel az erős alapot, és onnan biztosan nem nyúltok mellé.

Druid


Token Druid

Moonkin artworkA másik roppantul erős és konzisztens létra pakli a Token Druid: ahogy a Lakáj Rugónak, ennek a paklinak a szórása is igen abszurd, és nagyon kevés ellenszer akad rá, amik közül a Zoolock a legfigyelemreméltóbb. A tény, hogy képes felvenni a versenyt az asztalra korán támaszkodó paklikkal, miközben kellő fenyegetéssel bír a harcosok megizzasztásához, egészen hihetetlen.

A kasztja remekül fest ennek hála, a druida formailag bebiztosította magát vele a top 3-ba a harcossal és a zsivánnyal egyetemben. A szórása hihetetlen, és fej-fej mellett halad a meta legjobb paklijaival. Ha egy olyan pakli érdekelne titeket, ami nem túl poláris és mindennel képes elbánni, akkor valószínűleg nincs ennél jobb. Létrázáshoz talán a legkonzisztensebb választás a formátumban.

A pakli verhetetlen erejének kulcsa két lapban rejlik. A Wispering Woods-szal szinte semmit sem tudnak kezdeni a negyedik körben azok az ellenfelek, akiknél nincsen asztaltörlő. Ez nagyon megnehezíti a pakli rendszeres lesöprését az asztalról a meccsek kezdetében. Közben a The Forest's Aid hihetetlen erővisszanyerést biztosít, amivel a druida állandóan válaszadásra kényszerítheti lassabb ellenfeleit, ez a lap a fő oka annak, hogy kellemetlen tud lenni a harcosoknak.

A szerkezetekre térve úgy találtuk, hogy a mi általunk, még a kiegészítő megjelenése előtt összerakott teória paklink bizonyult a legjobbnak. A Crystalsong Portal nem olyan erős, mint amire számítottunk, viszont nagyon fontos az összes lassú meccshez, miközben utánpótlást biztosít egy sokkal konzisztensebb Wisp hullámhoz. Egyetlen kártyát sem találtunk, ami eltérne a mi általunk választott harminctól. Az egyéb egyesek, mint az Argent Squire, a Mecharoo vagy a Crystallizer mind lehangoló lény, amiket nem akarunk a kezdőkezünkben tudni, mert az Acornbearer, a Wispering Woods és a Dreamway Guardians megtalálása sokkal fontosabb. Az Eccentric Scribe, a Force of Nature, a Mulchmuncher és a Dendrologist szintén gyenge. A Microtech Controller lehet a legerősebb mellőzött lap, amibe akadhatunk.

Crystalsong Token Druid 4360

Pakli megtekintése

A druida Rise of Shadows karrierjének sajnálatos része a többi paklija kudarca: a Malygos Druid teljesen felszívódott, és bár a Heal Druid-nak vannak erős lapjai, de a játékterve túl gyenge, hogy megérje a bonyodalmakat. Teljesen új felfedezésnek kell történnie, hogy a druida ne egy paklis kaszt legyen.

Mage


Dragon Conjurer Mage

Khadgar artworkMiután egy paklival sem volt képes konzisztensen jó eredményeket produkálni a kiegészítő első napjaiban, a kasztot a jelentéktelenné válás veszélyeztette. Ám a remény rátalált Apxvoid paklijával, ami talán a legerősebb választásává válhat Jaina-nak.

A sárkány szinergiás kártyák nem csak töltelékek, a lényes alaphoz hamiskás leszedést ad, amivel megküzdhetünk az asztalért és vissza is szerezhetjük azt, ha kiesne alólunk a talaj. A Scaleworm-ben, a Dragonmaw Scorcher-ben, a Crowd Roaster-ben és Kalecgos-ban is meg van a lehetőség az asztal átrendezésére, a Firetree Witchdoctor-ral pedig hasznos varázslatokat fedezhetünk fel magunkat ugyanezen célért. A típus a Spiteful paklikhoz hasonlóan játszik, leterheli az ellenfeleit lényei nyersértékeivel, előnyt szerez a Conjurer's Calling-gal meggyarapított térfelével. Ennek eredményeként eltapossa a harcosokat, mivel tud annyira fenyegető lenni, hogy meghaladja a harcosok leszedés arzenálját.

A lassú meccseken a legjobb, viszont komoly problémát jelentenek a gyors paklik, szóval a mi összeállításunkban ennek a gyenge pontnak az enyhítésére figyeltünk.

 1. Teljesítménye alapján a Dragonmaw Scorcher-ból kötelező kettőt rakni, mivel alapvető a druidák legyőzéséhez és elég erős a Zoolock-okra is. Minden asztaltörlőt szeretnénk, amit a lények révén magunkhoz vehetünk és sárkány. Hasonló okokból egy Mossy Horror is értékes tech lap lehet.
 2. A Rotten Applebaum és a Safeguard nem csinál sokat a gyorsabb meccseken, mert túl nehézkesek és a zsiványoknál általában akad hatásos módszer egy taunt leszedéséhez. A legjobb védekező kombó a rugók ellen a Conjurer's Calling kijátszása a Sunfury Protector mellett, így két tauntot emelve egyazon körön belül.
 3. A Mind Control Tech és a Messenger Raven ugyanúgy rossznak tűnik: az MCT egyszerűen nem elég a jelenlegi paklik ellen, amik elárasztják az asztalt, a holló pedig csupán egy hiánypótló hármas, ami nem zavar be a Mountain Giant-tek kijátszásába. Mi inkább kivettük ezeket.
 4. Végül, a Rabble Bouncer tűnik az egyik legígéretesebb újításnak a paklihoz: segít nekünk korán kicsalni egy olcsó taunt-ot az elárasztós ellenfelek ellen, ami remek szinergiában van a Conjurer's Calling-gal.

Bouncer Conjurer Mage 10360

Pakli megtekintése

Freeze Mage

Mint már utaltunk rá korábban, a többi mágus típus leginkább felsült: az alacsony mana görbés alapú mágus paklik Tier 6-os lapnak tűnnek. Az egyetlen típus a Conjurer's Mage-en kívül, aminek esélye lehet létra paklivá érni, az SoLegit ezen remekműve.

Freeze Control Mage 8320

Pakli megtekintése

Hunter


A kaszt kialakított pár igen elfogadható paklit a Rise of Shadows megjelenése óta, a Mech és a Midrange Hunter is népszerű valamennyire. Mindkét típus képes előnyt szerezni a harcosok elleni szolid eredményeikből, ám szenvednek a zsiványoktól és a druidáktól, ami fenyegeti a jövőjüket.

Midrange Hunter

Pótolta pár hasznos kártyával a rotáció után keletkezett hézagait: mana görbéje korai felénél a Shimmerfly felel az első körért, a Hench-Clan Hogsteed egy igen jó kettes, a Dire Wolf Alpha pedig megy a pakli stílusához. Ami pedig a lategame-et illeti, Deathstalker Rexxar kiesése felbátorította a játékosokat Zul'jin alkalmazására érték bombaként. Az Unleash the Beast remek szinergiában van Zul'jin-nal és visszavágásra adnak lehetőséget, és a Dire Frenzy is a hőslappal való összhangjáért van itt. A Death Knight-ok nélkül a Dire Frenzy most már sokkal jogosabb választásnak nevezhető, mint korábban, megérdemelten eleme a paklinak.

Midrange Hunter 3560

Pakli megtekintése

Mech Hunter

A Mech Hunter-re térve két eltérő megoldással van dolgunk, és még el kell különítenünk ezeket egymástól az egyik lategame jelenléte miatt. Az első korai szerkezeteknél mech-eknek csak kisebb csomagját használták, a hangsúly a Mechanical Whelp-eken volt, a Nine Lives-szekkel és a Fireworks Tech-ekkel még több Mechanical Dragon-t igyekeztek idézni. Ehhez tartozott még egy varázs csomag is Zul'jin-nal, viszont a pakli szegényesen ment a borzalmas eredményei miatt a rugókkal és a dudukkal. Már nem éri meg a kínokat.

A viszonylag új szerkezet - amit feltüntetünk nektek -, ami még csak pár napja kezdet el kiemelkedni, egy jóval agresszívebb Bomb Mech Hunter: a pakli értelme a mech-ek hányása az asztalra, Goblin Bomb-ákat és mágneses buff-okat kijátszva a mana görbe mentén, miközben az ellenfél képét veri. Furcsa módon ez a valami működik. Mint ahogy a Mechanical Whelp-es változat, ez is pusztítja a harcosokat, viszont nem megy rajta teljesen keresztül és végez vele a másik két elit kaszt. Uberer lett Legenda 2 egy összeállítással, ami úgy érezzük nagyon közel van az optimálishoz, kivágott belőle pár megkérdőjelezhető lapot, amit magunk is leteszteltünk. Igen, Boommaster Flark játszható!

Bomb Mech Hunter 6440

Pakli megtekintése

Malygos Hunter

Ez is népszerű volt a kiegészítő kezdetén, viszont azóta úgy tűnik szép lassan jelentéktelenné válik a zsiványok és a druidák miatt. Bár a Jepetto Joybuzz által felhúzott Alexstrasza, Malygos vagy Vereesa Windrunner általában véget vethet egy körrel később a meccseknek, de a paklit támogató Zul'jin-es leszedő csomag nem tűnik elégnek a túléléshez a gyorsabb meccseknél.

Jepetto Malygos Hunter 9520

Pakli megtekintése

Warlock


Zoolock

Számítottunk rá, hogy a kaszt legjobb esélye a versenyben maradásra ezzel lehet, és eddig egész jól is szerepel. Így hogy az asztalpucolók ritkán fordulnak elő, azonnal elrohant… mármint, azonnal elrepült egy szőnyegen.

Magic Carpet Hearthstone kártya

A Magic Carpet az a kártya, amit a legjobban alábecsültünk. Nem számítottunk rá, hogy egy maga játszhatóvá tesz egy paklit tele középszerű egyesekkel, pedig pontosan ezt teszi. A Scarab Egg és az EVIL Genius szintén elég szinergiát biztosít ehhez a Grim Rally-val és a Sea Giant-ekkel egyetemben, így válik félelmetes asztal elárasztós fenyegetéssé a pakli. A másik legnagyobb meglepetés innen az Arch-Villain Rafaam, mert esélyt ad a típusnak a lassú meccseknél, ahol egyébként semmi keresni valója nem lenne. A listákra térve egy egyértelmű zsákutca lapot találtunk, a Saronite Taskmaster-t: nem volt jó négy hónappal ezelőtt, és nem jó most sem.

A kezdeti lelkesedés után viszont akadnak kételyek a pakli jövőjét illetően: bár kellően népszerű, viszont nem győzi a zsiványokkal, és bármelyik harcos ellen szenved. A Token Druid legnagyobb ragadozója, mivel a druida nem tud mit tenni a Magic Carpet-tel, ám ezeket a meccseket leszámítva nem valami jó a legjobb paklik ellen. Jelenlegi nyerési mutatóiban valószínűleg nagy szerepet játszott a fiatal, éretlen meta, ami tele van könnyű áldozatokkal a gyors paklik számára. Ám ha egyszer kegyetlenebbé válik a légkör, rendesen visszaeshet a teljesítménye.

Carpet Zoolock 5920

Pakli megtekintése

Ha pedig a Zoolock arca esik, nem marad hátra más a kaszt számára a boldoguláshoz: a Handlock játszhatatlannak érződik, a Control Warlock paklik pedig még a Tier 6-os szint megütésében is izzadnának. Gul'dan-nak csak egyetlen kemény paklija lehet, mielőtt a meta a válaszára várna, és utána is csak az mentheti meg őt a kieséstől.

Shaman


Murloc Shaman

Kezdjünk a kaszt talán legjobb paklijával. A játékosok többsége csak murloc-os típusokat épített, ám ezek jelentősen gyengébbek annál, mint amit még a kiegészítő előtt jeleztünk: csak a lehető legjobb murloc-okat játsszátok. A teória paklink a Thunderhead és a Sunreaver Warmage csomaggal remekül megy. Ha ez az altípus veszi át a stafétát, akkor valószínűleg nőhet a pakli győzelmi rátája. Egyszerűen nem éri meg középszerű murloc-okat betenni a jó sámán lapok helyett.

Warmage Murloc Shaman 3400

Pakli megtekintése

Morpher Shaman

Szintén félreismerhetőek az eredményei a Malygos-os altípussal való kísérletezgetések miatt: ezek a paklik borzalmasak és hamarosan feledésbe is merülnek majd a jó érdekében. A típus Big Priest szerű stratégiával képes a legjobban teljesíteni, nem perzselős taktikákkal, és majd meglátjuk milyen lépések történnek a továbbfejlesztéséhez, mert a mezőny többi tagjához képes relatíve kevés újítást látott. Krea jutott be a legendás szintek top 200-ába egy olyan megoldással, amiben Likkim kapott szerepet, akivel jobban tudott küzdeni az agresszív paklik ellen.

Big Bad Morpher Shaman 9280

Pakli megtekintése

Úgy hinnétek amennyi jó lategame lapot kapott a kaszt, biztosan képes előállítani egy tisztességes kontroll paklit. A gond az, hogy a harcosnak merőben keményebb a felőrlős játékterve, így köröket ver mindenre, amit a Sámán fel tud mutatni, ráadásul nincsenek meg az eszközei ahhoz, hogy a meccsek bizonyos pontjától aktívan ölje az ellenfelét. A Control Shaman továbbá mindentől kikap, amitől a Control Warrior, szóval túl gyakran kerül kereszttűzbe. Egyelőre ez a típus halott.

Paladin


Secret Paladin

Nem bizonyult domináns paklinak, pedig a Divine Favor-rel ez egészen biztosan másképp lenne. Ehelyett kifárad, majd hamar fel is sül, igaz megjegyeznénk, hogy Subject 9 rengeteget segíthet.

Subject 9 Secret Paladin 8840

Pakli megtekintése

Bár a Secret Paladin lehangoló lett, de az új lapjai önmagukban erősek, ami felbátorította a játékosokat egy olyan lassú pakli megkeresésére, amiben működhetnek. Ez vezetett a Mech Paladin felemelkedéséhez az egyik legerősebb győzelmi kondícióval, amire tippeltünk a rotáció előtt: a Kangor's Endless Army-val.

Mech Paladin

Szóval a játékosok fogták ezt a paklit, hozzáadták a kezdéses titok lap csomagot, és egy olyan rendkívül ígéretes típust kaptak eredményül, ami tökéletesen alázza a harcosokat, míg elég elfogadhatóan megy a druidákkal. A zsiványok változatlanul problémát jelentenek, főleg ha Sap van náluk, de már háromból két nagy egyáltalán nem rossz.

Ha utakat keresnétek a leggyakrabban előforduló változat fejlesztésére, akkor találtunk egy egyszerűt: ez a pakli nyer, ha lehetősége nyílik egy Mechanical Whelp-et vagy egy Mechano-Egg-et egy taunt-tal mágnesezni. Ez a tény az Annoy-o-Module-nak és Zilliax-nak is meghatározó szerepet jelent a gyors meccseknél. Szóval az utolsó kérdéses pakli helyek kitöltéséhez hozzájuk hasonló effekttel rendelkező kártyákat kerestünk – még ha picit gyengécskébbeket is -, és ekkor akadtunk rá a Bronze Gatekeeper-re. Mikor rábukkantunk, végigmentünk az adatainkon, és láttunk elvétve pár olyan paklit, amiben szintén ezzel az ötlettel álltak elő, és egész jól működtek náluk. Próbáljátok ki!

Kangor's Mech Paladin 9680

Pakli megtekintése

Priest


Ahogy azt rettegtük, a Shadow Visions és a Psychic Scream szimplán nagyon jók voltak, és az elvesztésük végzetes lett Anduin számára. Szánalmasan optimisták voltunk a kaszt Rise of Shadows alakalmával kapott lapjaival, de nem úgy tűnik, mintha elegek lennének felhúzni abból a mélységből ahova került, legalábbis egyelőre.

Silence Priest

Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a pap reménytelen, van még esélye kompetitív pakli találására. Ez a pakli eddig lehangolónak bizonyult, ám a szerkezetek átnézése közben találtunk egy kulcs fontosságú tényt: muszáj használni a Divine Spirit-et és az Inner Fire-t, a Shadow Visions nélkül is, mert másképp egyszerűen nem tudjátok befejezni a meccseket. Az általunk legjobbnak vélt paklit mutatjuk nektek.

Silence Priest 1320

Pakli megtekintése

Wall Priest

A másik lehetőség. Még egyszer, az Inner Fire győzelmi kondíció túlságosan is fontos. Habár ez a pakli csak töredéke annak, amit Rastakhan idejében láthattunk, de meg van nála az esély az elfogadható kompetitív szint eléréséhez. Nincs itt többé Master Oakheart, de Catrina Muerte szép munkát tud végezni a meccsek vége felé a Mass Resurrection-nel együtt.

Inner Fire Wall Priest 4600

Pakli megtekintése

A hét meta törői

A Lackey Rogue, a Token Druid és a Control Warrior az úr. Előbbi kettő rendkívül konzisztens rengeteg eltérő ellenféllel szemben is, nehéz megállítani őket a létrán. A Kontroll Harcosnak már akadnak ragadozói, de ő az egyetlen megbízható válasz a Lakáj Rugók portyázására, mohóbb játéktervre kényszerítve őket, hogy a rajta való felülkerekedésre koncentráljanak. Úgy hisszük ennek a triumvirátusnak a tagjai a formátum legjobbjai, velük biztosan sikeresek lehettek a létrán, főleg a legendás szinteken.

Ám ha ki kellene emelnünk valakit, akkor a Mech Paladin-ra esne a választásunk: a zsivány az egyetlen akadály, ami visszatartja. Ha képes lesz nagy ráfizetések nélkül javítani az esélyein ellene, akkor potenciális meta bontó lehet.

Több paklira is akadtunk, amik átírhatják a meta jelenlegi térképét, szóval lehet túl korai még a pánik a rugók miatt?

Vagy lehet tényleg ennyire jó a zsivány.

Dalaran artwork

Ezzel a meta jelentésnek vége!

Írjátok meg véleményeiteket kommentben, hogy ti mi gondoltok a meta helyzetével kapcsolatban, illetve ha bármi kifogásolni valót találtatok a fordításom olvasása közben, arról is jelezettek itt bátran.

Meta jelentés fordításokkal a Standard formátum esetén egy, a Vadon formátum esetén másfél-két havonta igyekszem jelentkezni a Vicious Syndicate csapatától. Ha pedig addig is érdekelnének titeket kisebb apróságok, akkor érdemes lehet figyelnetek BuBi pakli feltöltéseire, akiről a Hearthstone Hungary fiókotokba bejelentkezve, az egyik paklijában a „követés” gomb megnyomásával akár állandóan értesülhettek az oldalon legújabb paklijairól, amiknek leírásainál előfordulhatnak többek közt jelentés részletek, vagy pakli tippek.

Vissza a főoldalra!

meta pakli

További híreink