HírekMeta jelentés a júliusi szezon e...

Meta jelentés a júliusi szezon első hetéről

| 2015.07.08 18:30
4486

warcraft hősök

Pár hét kihagyás után a meta jelentés ismét az egyes pakli típusokat fogja gorcső alá venni. Nézzük is meg mennyit változott a meta az utóbbi két hétben!

(Tipp: A típusok nevére kattintva mindig megtalálható lesz egy hatékony variáns a paklira, amely egyelőre a meta legjobbjai közé tartozik a jelenlegi formájukban.)

Új paklik:

Huyunher’s Tempo Mage

Swagalicious's Aggro Paladin

Noticimus's Ramp Druid

DeathstarV3’s Midrange Hunter

19. Midrange Shaman

A Shaman kaszt egyik legrégebben fennálló paklija, szerintem a mai napig az egyik legélvezetesebb pakli a játékban. A sok overloados lap miatt különösen nagy figyelmet kíván meg a játékostól, hogy előre tudja számolni a következő 2-3 kör lehetőségeit. A paklival elsődlegesen a board controllra kell fókuszálni az első köröktől kezdve, amit a sok alacsony manás, gyakran deathrattle képességgel bíró lények és a Flametongue Totem segítségével kellően hatékonyan kilehet vitelezni. A late gamet a paklinak általában a két Fire Elemental és 2-3 nagyobb testű legendary lap jelenti, úgy, mint Dr. Boom, Sylvanas Windrunner, esetleg még Neptulon is. A finisher [Al´Akir the Windlord], aki nagyon jól kombózik a Rockbiter Weaponnal és a már említett Flametongue Totemmel is. Sajnos a pakli mostanában már nem éli a fénykorát, általában a sereghajtó paklik végén áll, ha csak a létrázásra kompetetív paklikat nézzük. Ennek ellenére érdemes lehet próbálgatni a különböző verziókat, mert sok fajta verzióban működőképes pakliról van szó.

Frissítés:

A pakli ismét sereghajtó a metajelentésben. Mostanában már nem is inkább Rankedre használják, hanem a különböző bajnokságra szokták kivinni a profi játékosok, amit így már bátrabban bevethetnek úgy, hogy ismert már az ellenfél paklija. A mostani metában túl sok mindentől ki tud kapni aránylag elég csúnyán.  

Kedvező matchup: Mech Mage, Mech Shaman, Handlock, Control Warrior

Rossz matchup: Face Hunter, Midrange Paladin, Oil Rouge, Malylock, Patron Warrior

 

18. Echo Mage

A pakli nem mostanában tűnt fel, már régebben is voltak hozzá különböző verziók, de akkor még Giant Mage néven futott és egy időre feledésbe is merült. Csak az utóbbi hónapokban kezdték a játékosok újra felkapni az azóta megjelent új lapokkal kiegészítve. Ilyen lapok pl. az Echo of Medivh, ami nagyon jól kombózik a Molten Giantel, az Antique Healbottal, illetve a különböző tauntokkal. Az Echo of Medivh el tudja érni akár azt is, hogy a paklit kiegészítse akár 34-36 laposra is.  A Freeze Magehez hasonlóan ez a pakli is kontrol típusú. Hasonlóan nehezen tudja a pörgetni a meccseket, mint a fent említett társa. Kontrol vs kontrol meccs esetében nem ritka 7-10 perc hosszúságú meccsek is.

Frissítés:

Nagyon ritkán látott pakli volt a múlthéten, és különösebben nem is értek el vele a játékosok nagyobb sikereket sem. Savjz volt az egyetlen, aki ideig-óráig jól haladt vele. Ritkaságából adódóan elképzelhető, hogy a pakli jövő hétre már kiesik a metajelentésből.  

Kedvező matchup: Mech Mage, Tempó Mage, Freeze Mage, Midrange Paladin, Control Priest

Rossz matchup: Handlock

 

17. Mech Shaman

Manapság ez számít a kaszt legműködőképesebb paklijának, ha létrázásról van szó. A mágus kaszt mellett a Shaman az, aki a leghatékonyabban fel tudta karolni a mechekben rejlő potenciális lehetőséget. Ezt leginkább a Powermacenek köszönheti, ami nem csak, hogy hatalmas tempót ad a paklinak, de a fegyver elhasználásával egy véletlenszerű barátságos mechet +2/+2-vel buffol. A pakliban megvan a potenciális lehetőség arra, hogy már az első köröktől kezdve ellehetetlenítse az ellenfelet, de arra is, hogy még a meccs vége-felé is kellő nyomást tudjon rá gyakorolni. Azonban ha egyszer elveszti az asztalt, akkor onnan már nehezen tud felállni, ha nem tudja visszaépíteni a következő 2-3 körben a térfelét. Az, hogy éppen melyik bizonyul jobb meches paklinak, a Shaman vagy a Mage az metafüggő. Mostanában eléggé változó a két pakli közötti erőviszony.

Frissítés:

Továbbra is igen kedvezőtlen a paklinak a meta alakulása. A rengeteg AOE sebzés és gyógyítás miatt, valamint az egyre inkább elterjedőben lévő, igen rossz matchupnak számító Demonzoo miatt, a paklinak szinte muszáj, hogy a kezdésnél az ő oldalán legyen a Coin, valamint egy nagyon jó kéz is a kezdéshez. Az sem segít a helyzetén, hogy az egyetlen kiemelkedően jó matchupnak számító Midrange/Kombó Druid sem a manapság leggyakrabban látott paklik egyike.

Kedvező matchup: Kombó Druid

Rossz matchup: Freeze Mage, Midrange Shaman, Midrange Demonzoo

 

16. Mech Mage

A Gnomes vs. Goblins kiegészítőben rengeteg új lap érkezett, aminek tetemes részét az új, Mech típusú lények tették ki. Az új lapok közötti szinergia nagyon erős, még hozzá annyira, hogy több mint fél év után is teljesen kompetetívek tudnak lenni azon a paklik, amiket szinte rögtön a megjelenés után készítettek el. A Mech Mage az egyik ilyen pakli. Nagyon előnye az, hogy megvan benne a potenciál, hogy 10 kör alatt pontot tegyen a meccs végére, illetve a kasztspecifikus legendary lapjának köszönhetően a late gameben is esélye van a győzelemre. Ez a lap az Archmage Antonidas, ami minden elhasznált spell után ad a játékos kezébe egy Fireballt. Kiválóan kombózik a mechanikus egységek által szórt Spare Partokkal. Habár mostanában inkább sereghajtó a jobb paklik között még is bátran ajánlható a kezdőbb játékosoknak is, hiszen ha azt az 1-2 legendary lapot nem nézzük, akkor nagyon olcsó pakliról lehet beszélni a képében.

Frissítés:

A Mech Mage hétről hétre nézve egyre inkább ritkábbá látott és gyengébbé váló paklija a metának. Az, hogy még is ennyire elől van, azt annak köszönheti, hogy a Snowchugger képében több fagyasztás van a pakliban mint, a Tempo Mage esetében, ami jól jöhet a most igen népszerű Oil Rouge és Control Warrior ellen. Ennek ellenére a Mech Mage konstans rosszabb pakli jelenleg, mint a Tempo verzió.

Kedvező matchup: Kombó Druid, Ramp Druid

Rossz matchup: Freeze Mage, Midrange Demonzoo, Zoo

 

15. Ramp Druid

A pakli nagyon hasonlít a Kombó/Midrange változathoz, a különbség leginkább a late gameben mutatkozik meg igazán, ahol már észrevehetőek a kontrol pakli névjegyei. Ebben a pakliban a Force of Nature + Savage Roar kombó helyett két Ancient of War és [Kel´Thuzad] használnak. Ezáltal a pakli 6 nagyobb Tauntos lényt is megtalálható. A lényeg, hogy az ellenféltől előzetesen ki kell húzni minden olyan leszedést, ami a Tauntok mögül kiszedhetné Kel’Thuizadot, majd megfelelő időben kirakva őt hatalmas tempót nyerni vele azáltal, hogy visszahozza a lényeinket a halálból akár már a kirakás körétől kezdve is. A paklival a kezdés még a Kombó Druidához képest is lassabb, ezen igyekszik változtatni valamennyit a dupla Zombie Chow bevetése.

Frissítés:

Noticimus a hónapzárás utolsó pillanataiban szerezte meg EU szerveren a Legend #4 helyet, ami bizonyítja azt, hogy még mindig egy teljesen metaképes pakliról van szó a képében. A sikerhez valószínűleg az is közrejátszott, hogy a pakli már két fegyvertörést is használ, valamint az eddig Mid-Druidban szereplő Mind Control Tech, mint tech kártya ide is bekerült, ami nagy meglepetésként szolgálhat az ellenfél részére.

Kedvező matchup: Patron Warrior, Face Hunter, Zoo

Rossz matchup: Mech Mage, Tempo Mage, Control Priest, Handlock.

druid artwork

 

14. Aggro Paladin

Már jó ideje részét képzi a játéknak, azonban csak az utóbbi időkben kezdte el élni a reneszánszát. A pakli célja, hogy az alacsony manás lényeivel a lehető leggyorsabban lezergelje az ellenfél arcát. Tradelni csak a legindokoltabb esetekben ajánlott. A tempót a fegyverek és a pakli laphúzó kártája, a Divine Favor biztosítja. Ha a játékos kezében tartja a lapot, akkor gyakorlatilag gondolkodás nélkül szórhatja ki az összes lapját az asztalra. Ennek a lapnak a segítségével ugyan is 4-5 akár 6 lapot is kaphat egyből a kezébe. Nagy szüksége is van rá, hiszen e nélkül nagyon gyorsan el tud fogyni a szufla, ha nem tudja idő előtt elintézni az ellenfelét. A pakli annál erősebb, minél kontrolosabb a metajáték.

Frissítés:

A pakli mind a bajnokságokon, mind Rankeden igen jó eredményeket ért el. A pakli kifejezetten jól működik azon paklik ellen, amik nagyobb mértékben gyűjtik a kezükbe a lapokat, mint a Handlock, vagy a Control Warrior. Swagalicious Legend #1 ranggal zárt a saját paklijával a szezon zárásával.

 

13. Midrange Paladin

Mér a béta kezdete óta hiányzott a Palaidnból a burstölés lehetősége, aminek segítségével megalkothatott volna egy Midrange jellegű variánst. Ez azonban a GvG megjelenésével valamelyest megváltozott, annak hála, hogy két nagyon jó lapot kapott a kaszt, hogy kitölthesse ezt a régóta fennálló űrt. Az egyik ilyen lap a Muster for Battle, ami nagyon jó kombinációs lehetőséget adott a már a játékban meglévő, inkább midrange paklikban előforduló lényekhez. Hiszel jól kombózik a Knife Jugglerel és a Defender of Argussal is. A másik lap pedig a Quartermaster, ami a már az asztalon lent lévő (Silver Hand Recruit)oknak ad nagyon erős és hatásos buffot Battlecry effektkén. A mai metában ez a pakli típus éppen jól szerepel kisebb-nagyobb hullámvölgyekkel. A pakliban meg van a lehetőség, hogy egyszerűen agresszív szellemiségben leverje az ellenfél arcáról az életerőpontokat, de ehhez jó laphúzásnak is társulnia kell mellé. Mivel nagyon sok late game lappal is játszik, ezért a meccs későbbi szakaszában sem kell különösebben aggódnia, hogy el fog fogyni a szufla.

Frissítés:

Egyelőre tartanin tudja a helyét a középmezőnyben, hála annak, hogy igen nagy sikerrel tudja megállítani a héten erősen előtérbe kerülő Control Warriort és a még mindig erős Handlockot, azonban a neki nagyon rossz matchupnak számító Oil Rouge és Patron Warrior is hasonlóan gyakran látott pakli. Szerencsés match makingel azonban sokáig ellehet jutni vele.

Kedvező matchup: Midrange Druid, Control Warrior, Handlock.

Rossz matchup: Freeze Mage, Oil Rouge, Control Priest, Patron Warrior.

 

 12. Hybrid Priest

Habár a Priest a mai metában az egyik leggyengébb kaszt, még így is van olyan paklija, ami hatékonyan állni tudja a sarat, annak ellenére is, hogy a létramászáshoz már nem éppen a legalkalmasabb pakli. A Lightbomb Priest és a Control Priest paklik keresztezéséből jött létre a Hybrid Priest, aminek főismertető jele, hogy az Auchenai Soulpriest + Circle of Healing kombó mellett már Lightbomb is található. Gyakran feltűnik a pakliban Ysera is, akit nagy életerejének köszönhetően nehézkes leszedni, és legalább egy olyan lappal meg tudja támogatni a Priestet, ami szinte garantáltan jól fog jönni neki a meccs közben.

Frissítés:

Habár a két pakli keveréséből valami egészen jó sült ki, azonban az innováció hiányában a pakli még mindig nem feltétlenül bizonyosul a legjobb választásnak a létramászáshoz. Esetleg meglehet vele próbálkozni, ha az aggro paklik hirtelen elterjednek, mert az ellen még mindig egészen jól véd.

Dog próbálkozott vele az utóbbi hétben, egészen jól sikerült neki a haladás, annak ellenére, hogy kiszedte a pakliból a Circle-re építkező kombót.

Kedvező matchup: Ramp Druid, Midrange Paladin

Rossz matchup: Freeze Mage, Oil Rouge, Handlock, Malylock, Patron Warrior

 

11. Tempo Mage

Már a Black Rock Mountain megjelenése előtt is gyakran látott pakli volt, de az új kaland móddal érkezett Flamewaker miatt már jóval nagyobb népszerűségnek örvend a pakli a típus, mint az addig uralkodó Mech Mage. A pakli koncepciója nem más, mint hogy az első köröktől kezdve elárassza a saját térfelét kisebb-nagyobb lényekkel, amiket aztán a különböző sebző mágiával véd be. Négy olyan lapja is van, ami az első köröktől kezdve igen nagy tempót biztosíthat neki. Ezek a lapok a [Sorcerer’s Apprentice], Mana Wyrm, Mad Scientist, Flamewaker. Érdekesség, hogy a Flamewaker megjelenésével két szálon kezdett el futni a Tempó Mage jövője. Az egyik ága, a már jól ismert, inkább a mid gamere koncentráló, a ma inkább jobban ismert verziója a paklinak, a másik pedig egy erősen agresszív játékot felmutatott variánsa, ami akár 4-5 kör alatt is képes bedarálni az ellenfél arcát. Az utóbbi azonban nem terjedt el kellőképpen ahhoz, hogy számottevő része legyen a metajátéknak.

Frissítés:

Különösebben sok minden nem történt a Tempo Mage háza táján. A játékosok egy része valószínűleg átállt a Freeze Magere, aminek következtében a Tempo Mage iránti érdeklődés valamelyest megcsappant. A Drudiák számának csökkentése sem segített az utóbbi héten a paklinak.   

Kedvező matchupok: Ramp Druid, Midrange Druid, Control Warrior.

Rossz matchupok: Midrange Hunter, Hybrid Hunter, Freeze Mage, Handlock, Hybrid Priest

blood elf artwork

 

10. Face Hunter

A mostani meta leggyorsabb paklija, amivel a cél az, hogy a lehető leggyorsabban leverje az ellenfél arcáról az életerőpontokat. A tradelést csak a legindokoltabb esetekben szükséges, amit általában egy-egy Taunt jelent Silence, vagy leszedés hiányában. A pakli gyakorlatilag felhasználja az összes olyan lapot, amire az van ráírva, hogy Charge, illetve hogy,„Deal Damage”. A pakli mana görbéje ritkán megy 3 mana fölé. Az egyik legideálisabb pakli a létramászáshoz, hiszen nagyon jól lehet vele pörgetni a meccseket, ezért nem számít annyit, ha ki kap az ember 1-1 meccsen. Mindesetre én semmiféleképpen sem támogatom a pakli használatát kezdő játékosoknak, mert ezzel a paklival nem-igen lehet megtanulni rendesen játszani a Hearthstone világában.

Frissítés:

Az utóbbi hétben nem igazán kedvezett a sors a Face Hunter számára, ugyanis a számára két rossz matchupnak számító pakli (Control Warrior, Freeze Mage )is igen népszerű lett hirtelen, ami azt eredményezte, hogy a neki jó matchupnak számító paklik (Oil Rouge, Handlock) valamelyest visszaszorultak. Azonban aki gyorsan akarja a pörgetni a meccseit, annak még mindig jó választás lehet.

Kedvező matchupok: Midrange Hunter, Hybrid Hunter, Oil Rouge, Handlock

Rossz matchupok: Patron Warrior, Control Warrior, Freeze Mage.

 

9. Midrange/Kombó Druid

A ma ismeretes meta egyik legjobb és legnépszerűbb Druida paklija. Azonban az egyik legfőbb hátránya az, hogy nagyon lassú a kezdése, ezért nagyon fontos, hogy a kezdésnél gyakorlatilag mindent el kell dobni, ami nem Wild Growth, illetve Innervate. Ezek a lapok a legfontosabbak az early gameben, mert leginkább ezek segítségével lehet csak hatékonyan felvenni az ellenfél paklijával a szemben a tempót. A legtöbb lény a pakliban igencsak „tapadósak”, kellemetlenül és nehezen tradelhetőek le, amihez az ellenfélnek gyakran két lapot is el kell használnia. A win condition a pakliban a Force of Nature és a Savage Roar együttes bevetését jelenti, ami a semmiből tud levenni az ellenfél arcából 14 sebzést. Minél több baráti lény van lent az asztalon, annál nagyobb sebzést lehet kiosztani vele az adott körben. Az hogy ez minél előbb megtörténjen, ahhoz laphúzás is kell. A paklit megfelelően gyorsan lehet pörgetni a két Ancient of Lore és Wrath segítségével. Tech kártyaként gyakran szerepel a pakliban Azure Drake is, ami jól kombózik a Swipe-al is.

Frissítés:

A pakli stabilan tudja tartani magát a metajalentés legjobb 10 paklija között, azonban a közösség és a top játékosok is kezdenek ráunni a paklira, főleg, hogy egy olyan pakliról van szó, ahol a jó laphúzás nagyon sokat számít. Ennek ellenére a pakli továbbra is erősnek számít, és szolid választásnak bizonyosulhat a létrázásra.

Kedvező matchupok: Control Warrior, Freeze Mage

Rossz matchupok: Mech Mage, Tempo Mage, Mech Shaman, Midrange Paladin, Midrange Zoo, Zoo

 

8. Malylock

Május-június környékén kezdett feltünedezni a metában a pakli, azóta pedig igen nagy népszerűséget sikerül elérnie, annak hála, hogy egy nagyon erős pakliról van szó. Lényegében egy sárkányos pakliról beszélhetünk a képében, amiben kevesebb sárkány szinergia található meg, mint egy klasszikus sárkányos pakliban (lsd. Dragon Paladin, Dragon Priest). A pakli célja, hogy az ellenfelet kizökkentse a saját tempójából a rengeteg „high-value” lap segítségével, úgy, mint pl. a Blackwing Technician, vagy az Imp-losion. A megfelelő lapokba aránylag gyorsan bele lehet húzni, hiszen a kaszt hősképessége is ezt támogatja. A pakli finishere maga Malygos, aki a Darkbomb és a Soulfire lapokat +5 Spell Damagel erősíti fel. A paklival lehetséges az OTK, ehhez azonban Emperor Thaurissan is szükséges. Ennek ellenére a legtöbb meccsen nem feltétlenül szükséges ő, mivel a pakli tempójának köszönhetően, akár bármelyik lap lehet win condition. Ennek megfelelően több fajta változat is készült, ahol Malygost cserélték le pl. Chromaggusra. Ugyan ezek is erősnek bizonyultak, de a legjobb változatot még mindig a Malygosos változat jelenti, hiszen kontrol matchup esetén sokat számíthat az a Spell Damage.

Frissítés:

A Malylock felemelkedés az utóbbi hetekben egészen megelepetésszerű volt, mondhatni a hirtelenségből robbant be a legjobb paklik közé. Azonban úgy néz ki, hogy a meglepetés ereje kezd kiveszni a pakli mögül, főleg hogy a játékosok tudják már, hogyan kell ellene játszani. Ezáltal inkább már a középkategóriás paklik közé tartozik. Nem tud annyi nyomást helyezni az ellenfélre, mint amennyit a Handlock, vagy a Démonzoo tud. Az sem segített a paklinak, hogy az Oil Rougeok száma erősen megemelkedet.

Kedvező matchupok: Handlock, Hybrid Priest, Control Priest

Rossz matchupok: Oil Rouge, Midrange Demonzoo

 

7. Freeze Mage

Ez a típus már lassan őskövületnek számít Hearthstone időben nézve, ennek ellenére máig az egyik legerősebb kontrol alapú pakli. A pakli célja, hogy a rengeteg fagyasztással, secrettel és AOE lap segítségével addig kontrolálni a meccset, ameddig Alexstrasza és a különböző sebző mágiák segítségével ki nem tudja végezni az ellenfelet. Az asztaltisztításhoz több eszköze is adott, a jó öreg Flamestrike mellett a GvG-vel érkező Explosive Sheep is hatékony asztaltisztítás az agresszív paklik ellen. A Doomsayer pedig életerőtől függetlenül elintéz minden lényt az asztalon, ha túl tudja élni az ellenfél következő körét. A pakli nagyon erős, azonban annyira lassan lehet vele pörgetni a meccseket létramászás közben. Ez az egyik oka annak, hogy aránylag ritkán lehet látni a paklit Rankeden. A másik oka, hogy nem számít a könnyű paklik közé, amihez még az a harmadik ok is társul, hogy kifejezetten magas a dust költsége a paklinak. Érdekesség, hogy a Hearthstone történelem legrosszabb matchupja a pakli nevéhez fűződik, ugyan is a Control Warrior ellen nagyon-nagyon nehezen tud érvényesülni.

Frissítés:

A pakli az előhőz hetekhez képest több helyet is sikerült előre lépkednie, amit az egészen remek bajnokságon nyújtott szereplésének köszönhet, valamint, hogy a top streamerek is elő-elő vették a paklit, méghozzá egészen szép teljesítménnyel. Amit a sors elvett tőle, azt gyakorlatilag vissza is kapta, hiszen az Oil Rouge két héttel ezelőtt, míg a Control Warrior az utóbbi héten lett egészen népszerű. Míg a Rouge egy jó matchup számára, addig a Control Warrior híresen rossz a számára.

Kedvező matchup: Face Hunter, Mech Mage, Mech Shaman, Midrange Paladin, Control Priest, Midrange Demon Zoo

Rossz matchup: Patron Warrior, Control Warrior, Midrange Hunter, Hybrid Hunter, Kombó Druid.

 

6. Handlock

A Freeze Magehez hasonlóan ez a pakli is őskövületnek számít már-már. A játék korai szakasza, azaz első 2-3 kör általában laphúzással megy el a Warlock hősképességének segítségével, mivel a negyedik körben kirakott Twilight Drake, vagy egy [Mountain Gaint] elég nagy tempót tud jelenteni a számára. A legtöbb matchup során mindenképpen ezekbe a lapokba akarunk belehúzni az első körökben. A pakli hatalmas Taunt lapokkal játszik, amit a Sunfury Protector és a Defender of Argus ad meg, általában a fent említett sárkánynak, az óriásoknak, illetve az [Ancient of Watcher]nek. A pakli egyik fő ütőerejét Lord Jaraxxus adja, aki ugyan helyet cserél Gul´dannal, de ez által egy 3/8as fegyvert kap, illetve egy új húsképességet, ami 2 manáért adja a 6/6-os infernálokat. A rengeteg laphúzásból eredő életerővesztés a két Antique Healbot tudja mitigálni.

A Handlock már nagyon rég óta részét képezi a metának, azonban ezt sokáig csak egy fajta változattal tette meg. A GvG megjelenését követően nem sokkal egy újabb változat ütötte fel a fejét, ami a szokásoshoz képest több démonnal rendelkezik. A paklinak részét képzi [Mal´Ganis], két Voidcaller, illetve ízlésnek megfelelően egy-egy Doomguard, vagy Dread Infernal. A pakli a megejelenését követően nagyon ütőképes volt, Belezogep a Legend #1 rankot is elérte vele. Szárnyalása azonban nem tartott túl sokáig, a meglepetés ereje gyorsan elveszett mögüle, így a pakli típus is eltünedezett már a metából. Ezzel szemben a klasszikus formája még mindig az egyik legjobb választásnak bizonyul a létrázásra.

Frissítés:

Nem különösebben sok minden változott ezen a fronton. A Handlocknak a Mid-Hunter és a Malylock is rossz matchupnak számít, de míg az előbbi sűrűbb lett a metában, addig az utóbbi inkább elkezdett már eltünedezni.

Kedvező matchup: Patron Warrior, Midrange Zoo, Tempo Mage, Hybrid Priest

Rossz matchup: Face Hunter, Hybrid Hunter, Midrange Hunter, Malygos Warlock.

warlock guldan és succubus art

 

5. Oil Rouge

A mai metában a Rouge az egyik legjobb kaszt a létrázásra, annak ellenére, hogy gyakorlatilag csak egy használható pakli koncepciója van, az Oil Rouge. A pakli inkább kombó paklikhoz sorolható, kevés, ám annál inkább hatékony lényeket, és rengeteg leszedést, fegyvert buffolást, illetve további tempószerző spelleket sorakoztat fel. A pakliban a win condition egyben egy nagyobb asztaltisztítás is, (ami csak az ellenfél oldalán fejti ki hatását) a Tinker's Sharpsword Oil + a Blade Flurry kombinációja. Gyakorlatilag ezért van benne a legtöbb pakliban a Southsea Deckhand, mert egyrészt ha kitesszük, akkor aktiválódik a Sharpsword Oil Combo képessége, másrészt, mert beletud egyből chargeolni az ellenfél arcába, ami így már legalább +4 sebzést ad. (Persze, ha ő kapja meg a buffolást). Az egyik leghatékonyabb kombinációt adja most ezt a három a lap a Hearthstoneban. Mivel rengeteg alacsony manás lapot használ, ezért hogy ne hogy fogyjon ki a lap a kezünkből, ezért hatékony laphúzás is szükséges. Ezt támogatja a Preparation + Sprint kombó, ami 4 manából 4 lapot húz a kezünkbe, illetve tech kártyaként az Azure Drake, illetve az aggro paklik ellen igen hatékony Fan of Knives is.

Frissítés:

Az előző héten a pakli az egészen remek második helyezést érte el a ranglistán, köszönhetően annak, hogy az akkor igen sűrűn látott Malylock nagyon jó matchupnak bizonyult a számára. Ezen a héten viszont újra az ötödik helyen tanyázik, hála a fent említett pakli népszerűségének megingásával, valamint a Control Warrior népszerűbbé válásának. A pakli még mindig nagyon jó választásnak minősül a Rankedezésre.

Kedvező matchup: Midrange Paladin, Patron Warrior, Ramp Druid, Malygos Warlock, Tempo Mage

Rossz matchup: Face Hunter, Freeze Mage, Control Warrior, Handlock.

 

4. Control Warrior

Gyakran hívják Pay to Win paklinak is, hiszen a late gamet az a rengeteg legendary lap biztosítja, ami feltétlenül szükséges a pakli működéséhez. A pakli legfőbb ereje abban rejlik, hogy a pajzsszedő lapjainak köszönhetően az ellenfél csak igen nehezen tudja elintézni a hőst, főleg olyan paklik esetében, ahol korlátozottak az erre szolgáló erőforrások. Jobb esetben a paklinak van elég leszedése és nagy lénye ahhoz, hogy az uralma alatt tudja tartani a meccset. A pajzsszedés nagyon fontos feladata a paklinak, hiszen az játék egyik legjobb Removalja a Warrior kezében van. A Shield Slam segítségével egy manából annyi sebzést tud kiosztani a lap, amennyi pajzsa van a hősnek. Ezáltal nyugodtan kijelenthetjük, hogy Garrosh életerő pontjai kevésbé számítanak, mint a pajzsai. A Shield Slam nagyon jól kombózik a [Shielded Maiden]nel és a Shield Blockkal is. A pakli legfontosabb legendary lapja Grommash Hellscream, aki nélkül a pakli nem is igazán működhetne. Ugyan is pont ez a lap biztosítja a Warriornak, hogy több figyelmet tudjon fordítani az asztalra. Grommasht több lappal is fel lehet izgatni, hogy kivégezze az ellenfelét szinte a semmiből. Ilyen lap a Cruel Taskmaster, amivel üres asztalról 12-etöt lehet sebezni, vagy a [Deathbite], ami ha a támadás után be is törik, akkor Grommashal kombózva 14-et üthet az ellenfél arcába. Alexstrasza az ellenfél magas életerejét viheti le 15-re, hogy közel kerüljön a fent említett kivégzéshez, de akár a mi irhánkat is megmentheti. A többi legendary lap inkább tempószerzésre van benne a pakliban, illetve arra, hogy legyen legalább egy fenyegető test a térfelünkön. A pakli nagyon hosszú ideje képviselteti magát a meta játékban és mindig is fontos szerepet töltött be. Valószínűleg sosem fog eltűnni, maximum kisebb-nagyobb hullámvölgyeket élhet meg.

Frissítés:

A pakli hatékonysága és népszerűsége megemelkedett az utóbbi hetekhez képest, hiszen a manapság megemelkedett Freeze Magek és Oil Rougeok miatt jó választásnak bizonyulhat. Indigo egy sablon paklival Legend #1-en zárt a hónap végén.

Kedvező matchup: Face Hunter, Freeze Mage, Oil Rouge, Patron Warrior

Rossz matchup: Kombó Druid, Mid-Hunter, Hybrid Hunter, Tempo Mage, Midrange Paladin

 

3. Midrange Demonzoo

A kaszt egyik legerősebb pakli típusa, ami már a béta óta képviselteti magát a metában, méghozzá a legjobb a paklik között. Hatékonyságát az a sok kisebb mana költségű lény képviseli, ami nagyon jó szinergiában van egymással. A legtöbb lap vagy önmagában is nagyon erős, vagy valamilyen buffot ad egy másik lénynek. Általánosságban jellemző a típusra, hogy spelleket alig tartalmaz. A dupla Power Overwhelming mindig is kötelező részét képezte a paklinak, ezen túl még 1-2 leszedést is tartalmaz. Ezt a feladatot mostanában az Imp-losion látja el, ami nem csak, hogy az ellenfél lényét képes leszedni, de a sebzésének megfelelően még további 1/1-es impeket is idéz. Lényegében az a pakli feladata, hogy a meccs kezdetétől fogva elárassza lényekkel az asztalt, amiket az ellenfél csak nehezen, vagy csak egy AOE segítségével tud megoldani. Már a béta óta ez egy igen agresszív pakli, hiszen a hősképességének hála mitigálni lehetett azt, hogy ne fogyjon ki a keze a teljesen, azonban az utóbbi hónapokban inkább egy midranges formát kezdett felvenni, hála annak a pár nagyobb lénynek, ami már stabilan részét képzi a paklinak. Mal'Ganis és Sylvanas Windrunner több lappal is nagyon jól kombózik, Dr. Boom pedig simán csak nagy fenyegetést okoz az ellenfélnek. Ezzel a Zoo megalapozta, hogy lategameben a Doomguard mellett mással is tudjon egy-egy nagyobb lappal fenyegetést okozni.

Frissítés:

A Control Warriorhoz hasonlóan nagy lépést tett előre ez a pakli is. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a top streamerek gyakran játszottak a paklival és egészen szép és gyors eredményeket értek el a segítségével. A hétvégén kezdetét vevő Archon Team Leaguen több verzió is megjelent a pakliból, ami valószínűleg erőteljes hatással lesz a metajákra is.

Kedvező matchup: Midrange Druid, Mech Shaman, Mech Mage, Malygos Warlock.

Rossz matchup: Patron Warrior, Handlock, Mid-Hunter, Hybrid Hunter.

 

2. Midrange / Hybrid Hunter

A Mid-Hunter a meta egyik legsűrűbben látott paklija. Ha a pakli egyszer elkapja a fonalat (amire már az első köröktől kezdve reális esély van), akkor onnan már nem igazán van megállás. Ha jó a laphúzása, akkor nagyon erős mana-; és kártyagörbét írhat le. Ha úgy kezdődik a meccs, hogy a coin a kezünkben van, akkor szinte garantált, hogy már az első körben lesz olyan játéka a paklinak, amire az ellenfél csak késlekedve tud választ adni, ezáltal felvéve a kezdeti tempót. A pakli a Face Hunterhez képest jóval megengedhetőbb a tradeléssel, főleg a meccs elején, amitől kezdve fokozatosan lehet átmenni agresszív játékba, amit a Hunter hősképessége is támogat. A pakliban kötelező kellék a Savannah Highmane ami a játék egyik legjobb 6 manás lénye (a Shaman kaszt Fire Elementalja mellett), amivel a legtöbb hős nehézkesen tud csak elbánni, a legfőbb erőforrásait felhasználva. A pakliban a win conditiont a Kill Command jelenti, amit érdemes őrizgetni a meccs végéig, amivel már könnyedén át lehet szúrni az ellenfél Tauntjai mögé.

A Hybrid verzió a Mid,- és a Face Hunter keverése, ami inkább hasonlít egy Face Hunterhez, mint a Midrange változathoz. Ennek ellenére manapság a három pakli közül ez tekinthető a leggyengébbnek. A célja ennek megfelelően nagyban hasonlít a Face kiadáshoz, de ez a pakli tartalmaz már néhány nehezebben leszedhető lényt is, mint a Savannah Highmane, Piloted Shredder, illetve Loatheb. Ez a pakli ennek ellenére még mindig az agresszív paklik közé sorolható.  

Frissítés:

Az előző hét képest egészen érdekes dolgok történtek a pakli típus háza táján, mivel több igen érdekes verzió is megjelent. DeathstarV3 verziójában pl. a Deathlord is felbukkant, ami igen nagy védelmet adott az aggro paklik ellen, illetve a Hunter's Markra illetve a Snake Trapre építkező szinergiákat is tartalmaz. Sikerült is elérnie vele hónapközben a Legend #1-es rangot. Az is a pakli mellett szól, hogy a neki jó matchupnak számító Freeze Mage, Control Warrior, valamint a Demonzoo is felemelkedőben van.

Kedvező matchup: Freeze Mage, Tempo Mage, Handlock, Midrange Demonzoo, Control Warrior.

Rossz matchup: Face Hunter.

hunter és a farkasa

 

1.  Patron Warrior

A Patron Warrior egy erősen kombó orientált pakli, amelynek a lényege, hogy maximalizálja a Warsong Commander, a Grim Patron és a Frothing Berserker által kínált lehetőségeket. Ahhoz, hogy hatékonyan kilehessen használni a paklit, ahhoz nagyon erős laphúzásra van szükség, hogy minél előbb bele lehessen húzni a kombókba. Emperor Thaurissan megfelelő felhasználásával az OTK is létrejöhet. Annyiban hasonlít a már rég hátrahagyott Miracle Roguehoz, hogy ezzel a pakli is nehéz döntések elé állítja a játékost, de a megfelelő választások esetén a pakli meghálálja azt. A profi játékosok kezében akár 80%-os win ratet is elérhet. Manapság rengeteg fajtája fut a metában, mivel fontos, hogy mindig az adott játékos igényéhez legyen belőve a pakli. Vannak olyan változatok, amik Brawlt és Big Game Huntert is tartalmaznak, de olyan is található, amiben a Shield Block + Shield Slam kombinációja is adott. A Patron Warrior a mai meta talán legjobb paklija. Népszerűségének másik oka, hogy a pakli elég olcsó ahhoz, hogy mindenki számára elérhető legyen. Az egyetlen magasabb dust költségű lapja Grommash Hellscream, de ő nem kulcsfontosságú lapja a paklinak, maximum plusz egy kivégzési lehetőséget nyújt a számunkra.

Frissítés:

A pakli konstans tartja a helyét az első helyen, kirobbanthatatlan szinten. Az előző héthez képest a pakli még inkább a kombó orientáltság irányába ment el. Olyan lapok kerültek ki a pakliból, mint a Dread Corsair, Grommash Hellscream, vagy éppen a második Fiery War Axe. Sjownak a saját verziójával sikerült Legend #3-ig helyet elérnie az előző szezon zárásában.

Kedvező matchup: Face Hunter, Freeze Mage, Midrange Paladin, Hybrid Priest, Midrange Shaman, Midrange Demonzoo

Rossz matchup: Ramp Druid, Handlock, Control Warrior.

Forrás

Vissza a főoldalra!

meta pakli

További híreink