HírekMely lapokat veszíti el a Shaman...

Mely lapokat veszíti el a Shaman a 2019-es Standard rotációval?

Borovi Bence | 2019.04.01 11:00
2048

shaman artwork warcraft Nat Vitchayed

Jó évet zár a Shaman, a Witchwood kiegészítő a legmagasabb rangokba repítette a kasztot olyan egyedi lapokkal, mint Shudderwock és Hagatha the Witch.

 

A rotációkról mindent megtudhattok a Wiki > Hasznos > Standard, Wild és rotációk menüpontjában, amit folyamatosan frissítünk.

Ez a cikk a HearthstoneTopDecks írásának fordítása.

Persze a 2017-es év kiegészítői is fontos szerepet töltenek be ezekben a paklikban, nézzük mik is ezek. Az Elemental lények bevezetése nagyban támogatta a Shaman paklikat. Sajnos ezek a lapok el fognak veszni a rotációval együtt. A Flametongue Totem nerfje, Genn Greymane Hall of Fame-be száműzetése pedig nagyon kis rugalmasságot hagy a Shamanoknak a Sárkány Évének kezdetekor.

Vajon a Shaman teljesen a 2019-es év lapjaitól fog függeni, vagy régi lapok kerülnek előtérbe, hogy újradefiniálják ezt az ikonikus kasztot?

Ezektől búcsúzik a Shaman

Primalfin Totem

Journey to Un'Goro

Fire FlyA Journey to Un'Goro igazán speciális volt a Shaman játékosoknak. Az Elemental faj bevezetése nemcsak, hogy passzolt a korábbi Shaman paklikhoz, de kiegészítette a Shaman kaszt alapvető fantáziáját is, ami az elemek erejének irányítása.

Ez lehet az egyik oka annak, hogy az Elemental Shaman annyira hihetetlenül népszerű lett, főleg az átlagos játékosok körében. Azonban a kompetitív metában soha nem volt eléggé gyors.

A legjobb Shaman paklik közé több kártya is bekerült a szettből, ilyen a Primalfin Totem az Even Shamanban, vagy a Volcano a Control paklikban. Ne feledkezzünk el az elképesztő semleges lapokról sem, mint amilyen a Fire Fly, a Tar Creeper, és a Stonehill Defender.

A játék elején és közepén használt lények sokat segítettek a Shamanon, mert nem igazán rendelkezett túl sok lénnyel a játék ezen szakaszaira. Tragikus helyzetben lesz a Shaman, amint elveszíti ezeket a kötelező lapokat és csak reménykedhetünk, hogy ezek valamilyen módon kompenzálva lesznek a Sárkány Évében.

Knights of the Frozen Throne

Thrall, Deathseer-en kívül semmi hasznosat nem kapott a Shaman ebben a kiegészítőben. Tény a Snowfury Giant főszerepet kapott az Overload Shamanban, de az összes többi kártya teljesen haszontalan volt. De miért?

Nos a Team 5 megpróbálta a Freeze Shamant megalkotni. Egy különálló cikkben kellene azt elmesélni, hogy miként tervezték ezt és micsoda legendás méretű bukás lett belőle, de a Shaman kaszt fő értékeit nézve igazából könnyedén elmagyarázható, hogy miért nem működött a Freeze Shaman.

Először is a Freeze egy olyan effekt, ami meghosszabbítja a játékot. Amikor ezt olyan effektekkel próbálod kombinálni, amik tempóra és stat növelésre készültek, akkor pontosan a Freeze ellentétjét fogod megkapni. Moorabi azt szeretné, hogy lefagyaszd a harcteret, de egy csomó tempot és értékes kártya helyet veszítesz a paklidból, ha így teszel.

Ezért a Frozen Throne-ban a Shaman csak, és kizárólag semleges lapokra épített, mint a Saronite Chain Gang, Prince Keleseth és - természetesen - a The Lich King.

Kobolds & Catacombs

Grumble, WorldshakerA Kobolds & Catacombs sok érdekes kártyával jutalmazta meg a Shamant. Grumble, Worldshaker korábbi Shaman pakli típusokat egészített ki. Később a Shudderwock Shamant támogatta. A Healing Rain-nel együtt ez a két kártya olyan szinten segítette a Shamant, hogy egy domináns pakli jött létre, amitől a meta olyan egyoldalú lett a Witchwood megjelenése után, mint korábban sohasem.

A Team 5 érdekes ötletekkel is próbálkozott. Ott van például a Totem Shaman; kifejezetten a Windshear Stormcaller keltette fel az OTK iránt érdeklődők figyelmét, de sajnos soha nem volt komolyan játszva. Ugyanez igaz a többi totemmel együttműködő lapra is, ami a következő típushoz vezet minket, ami az Overload Shaman.

Ez a típus bemutatja a Shaman fő mechanikáját, a Shaman játékosok pedig könyörögtek ezzel szinergizáló spellekért és lényekért, amelyek megjutalmaznák őket, miután az értékes mana lefoglalásra került. Sajnálatos módon az Overload Shaman soha nem jutott a tier listák tetejére megbízhatóság és állandó harctér jelenlét hiánya miatt.

Említést érdemel még az Unstable Evolution, ami nemcsak vicces harctér szituációkat teremtett, de a Shaman Death Knight Hero kártyát is sokkal jobbá tette, mint amilyen az igazából volt.

shaman standard

További híreink