HírekMeta jelentés a júliusi szezon m...

Meta jelentés a júliusi szezon második hetéről

| 2015.07.16 13:30
4081

sárkányok a hősök ellen

Meta jelentés a júliusi szezon második hetéről. Vágjunk is bele, nézzük meg, hogy milyen változások történtek az előző héthez képest.

(Tipp: A típusok nevére kattintva mindig megtalálható lesz egy hatékony variáns a paklira, amely egyelőre a meta legjobbjai közé tartozik a jelenlegi formájukban.)

Új paklik:

 

18/19. Echo Mage

A pakli nem mostanában tűnt fel, már régebben is voltak hozzá különböző verziók, de akkor még Giant Mage néven futott és egy időre feledésbe is merült. Csak az utóbbi hónapokban kezdték a játékosok újra felkapni az azóta megjelent új lapokkal kiegészítve. Ilyen lapok pl. az Echo of Medivh, ami nagyon jól kombózik a Molten Giantel, az Antique Healbottal, illetve a különböző tauntokkal. Az Echo of Medivh el tudja érni akár azt is, hogy a paklit kiegészítse akár 34-36 laposra is.  A Freeze Magehez hasonlóan ez a pakli is kontrol típusú. Hasonlóan nehezen tudja a pörgetni a meccseket, mint a fent említett társa. Kontrol vs kontrol meccs esetében nem ritka 7-10 perc hosszúságú meccsek is.

Frissítés:

Elég jó kézzel aránylag könnyedén elbírja verni a Patron Warriort, azonban túlságosan is nehéz optimális játszani a paklival ahhoz képest, hogy mennyi rossz matchupja van neki. Pont ezért, illetve a Rankeden és a versenyeken való nagyon ritka felbukkanása miatt a héten az Echo Mage vitte el holtversenyben a meta jelentés utolsó helyet.  

Kedvező matchup: Midrange Druid, Ramp Druid, Oil Rogue, Control Warrior

Rossz matchup: Freeze Mage, Midrange Shaman, Midrange Demonzoo

 

18/19. Midrange Shaman

A Shaman kaszt egyik legrégebben fennálló paklija, szerintem a mai napig az egyik legélvezetesebb pakli a játékban. A sok overloados lap miatt különösen nagy figyelmet kíván meg a játékostól, hogy előre tudja számolni a következő 2-3 kör lehetőségeit. A paklival elsődlegesen a board controllra kell fókuszálni az első köröktől kezdve, amit a sok alacsony manás, gyakran deathrattle képességgel bíró lények és a Flametongue Totem segítségével kellően hatékonyan kilehet vitelezni. A late gamet a paklinak általában a két Fire Elemental és 2-3 nagyobb testű legendary lap jelenti, úgy, mint Dr. Boom, Sylvanas Windrunner, esetleg még Neptulon is. A finisher [Al´Akir the Windlord], aki nagyon jól kombózik a Rockbiter Weaponnal és a már említett Flametongue Totemmel is. Sajnos a pakli mostanában már nem éli a fénykorát, általában a sereghajtó paklik végén áll, ha csak a létrázásra kompetetív paklikat nézzük. Ennek ellenére érdemes lehet próbálgatni a különböző verziókat, mert sok fajta verzióban működőképes pakliról van szó.

Frissítés:

A Shaman mint kaszt, a BRM megjelenése óta nem volt képes egy újabb hullámot elindítani a háza táján. Nem érkeznek hozzá a különböző pakli ötletek, illetve bajnokságokon is átlagon aluli win ratet tud felmutatni. Ennek ellenére a Mid-Shaman még mindig inkább bajnokságokon tűnik fel, mint Rankeden. Ennek az lehet az oka, hogy az ellenfél 1-1 már megismert pakliját lehet counterelni vele.  

Kedvező matchup: Mech Mage, Mech Shaman, Handlock, Control Warrior

Rossz matchup: Face Hunter, Aggro Paladin, Midrange Paladin, Oil Rouge, Malylock, Patron Warrior

 

17. Mech Mage

A Gnomes vs. Goblins kiegészítőben rengeteg új lap érkezett, aminek tetemes részét az új, Mech típusú lények tették ki. Az új lapok közötti szinergia nagyon erős, még hozzá annyira, hogy több mint fél év után is teljesen kompetetívek tudnak lenni azon a paklik, amiket szinte rögtön a megjelenés után készítettek el. A Mech Mage az egyik ilyen pakli. Nagyon előnye az, hogy megvan benne a potenciál, hogy 10 kör alatt pontot tegyen a meccs végére, illetve a kasztspecifikus legendary lapjának köszönhetően a late gameben is esélye van a győzelemre. Ez a lap az Archmage Antonidas, ami minden elhasznált spell után ad a játékos kezébe egy Fireballt. Kiválóan kombózik a mechanikus egységek által szórt Spare Partokkal. Habár mostanában inkább sereghajtó a jobb paklik között még is bátran ajánlható a kezdőbb játékosoknak is, hiszen ha azt az 1-2 legendary lapot nem nézzük, akkor nagyon olcsó pakliról lehet beszélni a képében.

Frissítés:

A Mech Mage lefelé való bukdácsolásának egyik fő okozója, hogy a nagyon jó matchupnak számító Druida paklik egyre inkább kezdenek eltünedezni Rankedről. Habár a Snowchugger nagy segítség lehet a különböző fegyveres kasztok ellen, azonban a játékosok már rég megtanulták, hogyan lehet ezt körbejátszani. Ennek megfelelően a pakli nem éppen a legjobb választás manapság a létrázásra.

Kedvező matchup: Midrange Druid, Ramp Druid, Oil Rogue, Control Warrior

Rossz matchup: Freeze Mage, Midrange Demonzoo, Midrange Shaman

 

16. Ramp Druid

A pakli nagyon hasonlít a Kombó/Midrange változathoz, a különbség leginkább a late gameben mutatkozik meg igazán, ahol már észrevehetőek a kontrol pakli névjegyei. Ebben a pakliban a Force of Nature + Savage Roar kombó helyett két Ancient of War és Kel'Thuzad használnak. Ezáltal a pakli 6 nagyobb Tauntos lényt is megtalálható. A lényeg, hogy az ellenféltől előzetesen ki kell húzni minden olyan leszedést, ami a Tauntok mögül kiszedhetné Kel’Thuizadot, majd megfelelő időben kirakva őt hatalmas tempót nyerni vele azáltal, hogy visszahozza a lényeinket a halálból akár már a kirakás körétől kezdve is. A paklival a kezdés még a Kombó Druidához képest is lassabb, ezen igyekszik változtatni valamennyit a dupla Zombie Chow bevetése.

Frissítés:

Azzal, hogy a paklit igen rugalmasan lehet felépíteni, azzal akár nagy meglepetéseket is okozhat az ellenfél számára, mint amit múlthéten Noticimus paklija tudott elérni. Néha érdemes lehet egyszer-egyszer elővenni, mert a megfelelő időben előhúzva nagyot szólhat. Emellett versenyképes mind a Face Hunter, mind a Patron Warrior ellen is.

Kedvező matchup: Patron Warrior, Face Hunter, Aggro Paladin

Rossz matchup: Mech Mage, Tempó Mage, Control Priest, Handlock.

 

15. Mech Shaman

Manapság ez számít a kaszt legműködőképesebb paklijának, ha létrázásról van szó. A mágus kaszt mellett a Shaman az, aki a leghatékonyabban fel tudta karolni a mechekben rejlő potenciális lehetőséget. Ezt leginkább a Powermacenek köszönheti, ami nem csak, hogy hatalmas tempót ad a paklinak, de a fegyver elhasználásával egy véletlenszerű barátságos mechet +2/+2-vel buffol. A pakliban megvan a potenciális lehetőség arra, hogy már az első köröktől kezdve ellehetetlenítse az ellenfelet, de arra is, hogy még a meccs vége-felé is kellő nyomást tudjon rá gyakorolni. Azonban ha egyszer elveszti az asztalt, akkor onnan már nehezen tud felállni, ha nem tudja visszaépíteni a következő 2-3 körben a térfelét. Az, hogy éppen melyik bizonyul jobb meches paklinak, a Shaman vagy a Mage az metafüggő. Mostanában eléggé változó a két pakli közötti erőviszony.

Frissítés:

Habár két helyet javított az előző héthez képest, azonban a Hunter és a Warrior mint kaszt, illetve a Demonzoo még mindig túlságosan is népszerű és elterjedt, hogy igazán megérje használni. Ezeknél a matchupoknál még az sem segít különösebben, ha a Shaman kapja meg a Coint a meccs elején. Márpedig úgy néz ki, hogy ennek a paklinak szinte muszáj már-már, hogy övé legyen az érme. Trump ennek ellenére a HTC Recharged bajnokságon igen jól teljesített a paklijával két héttel ezelőtt.

Kedvező matchup: Midrange Druid

Rossz matchup: Freeze Mage, Midrange Shaman, Midrange Demonzoo

thrall és kerrigan

 

14. Aggro Paladin

Már jó ideje részét képzi a játéknak, azonban csak az utóbbi időkben kezdte el élni a reneszánszát. A pakli célja, hogy az alacsony manás lényeivel a lehető leggyorsabban lezergelje az ellenfél arcát. Tradelni csak a legindokoltabb esetekben ajánlott. A tempót a fegyverek és a pakli laphúzó kártája, a Divine Favor biztosítja. Ha a játékos kezében tartja a lapot, akkor gyakorlatilag gondolkodás nélkül szórhatja ki az összes lapját az asztalra. Ennek a lapnak a segítségével ugyan is 4-5 akár 6 lapot is kaphat egyből a kezébe. Nagy szüksége is van rá, hiszen e nélkül nagyon gyorsan el tud fogyni a szufla, ha nem tudja idő előtt elintézni az ellenfelét. A pakli annál erősebb, minél kontrolosabb a metajáték.

Frissítés:

A pakli pár hét leforgása alatt szinte berobbant a metajátékba (és most már a bajnokságokra is), azonban az utóbbi időszakban kicsit változott a helyzet a sikerességét illetően. A Midrange Paladinok száma valamelyest csökkent Rankeden, ezért a játékosok már-már ezt a paklit kezdték kikiáltani „A” Paladin paklinak. Azonban ahogy egyre jobban elterjed a pakli, annál inkább kezdi elveszteni a meglepetés varázsát, és a játékosok a Tech kártyák cserélésénél már figyelembe veszik ezt a paklit is. Ennek megfelelően a pakli kezdi elveszteni a jól megszokott, kellemes környezetét.

Kedvező matchup: Midrange Paladin, Mech Shaman, Handlock, Control Warrior

Rossz matchup: Patron Warrior, Oil Rogue, Midrange Druid, Ramp Druid, Freeze Mage

 

13.  Control Priest (Hybrid Priest)

Habár a Priest a mai metában az egyik leggyengébb kaszt, még így is van olyan paklija, ami hatékonyan állni tudja a sarat, annak ellenére is, hogy a létramászáshoz már nem éppen a legalkalmasabb pakli. A Lightbomb Priest és a Control Priest paklik keresztezéséből jött létre a Hybrid Priest, aminek főismertető jele, hogy az Auchenai Soulpriest + Circle of Healing kombó mellett már Lightbomb is található. Gyakran feltűnik a pakliban Ysera is, akit nagy életerejének köszönhetően nehézkes leszedni, és legalább egy olyan lappal meg tudja támogatni a Priestet, ami szinte garantáltan jól fog jönni neki a meccs közben.

Frissítés:

Az innováció hiánya még mindig azt eredményezi, hogy nagyon ritkán látott pakli Rankeden. A kaszt és vele a pakli is inkább a versenyeken mutatja ki a foga fehérjét, ahol ismeretes az ellenfél által hozott pakli is. Ennek megfelelően egészen magas a nyerési rátája a bajnokságokon.

Kedvező matchup: Ramp Druid, Midrange Paladin

Rossz matchup: Freeze Mage, Oil Rouge, Handlock, Malylock, Patron Warrior

 

12. Tempo Mage

Már a Black Rock Mountain megjelenése előtt is gyakran látott pakli volt, de az új kaland móddal érkezett Flamewaker miatt már jóval nagyobb népszerűségnek örvend a pakli a típus, mint az addig uralkodó Mech Mage. A pakli koncepciója nem más, mint hogy az első köröktől kezdve elárassza a saját térfelét kisebb-nagyobb lényekkel, amiket aztán a különböző sebző mágiával véd be. Négy olyan lapja is van, ami az első köröktől kezdve igen nagy tempót biztosíthat neki. Ezek a lapok a Sorcerer's Apprentice, Mana Wyrm, Mad Scientist, Flamewaker. Érdekesség, hogy a Flamewaker megjelenésével két szálon kezdett el futni a Tempó Mage jövője. Az egyik ága, a már jól ismert, inkább a mid gamere koncentráló, a ma inkább jobban ismert verziója a paklinak, a másik pedig egy erősen agresszív játékot felmutatott variánsa, ami akár 4-5 kör alatt is képes bedarálni az ellenfél arcát. Az utóbbi azonban nem terjedt el kellőképpen ahhoz, hogy számottevő része legyen a metajátéknak.

Frissítés:

Az igen jó ellenfélnek bizonyuló Druidák hiánya még mindig azt eredményezi, hogy a pakli a jelentésben csak a középső helyeket egyikét tudja megkaparintani. Ennek ellenére bőven meg van a potenciál a nagyon jó teljesítményre, hiszen Kno a saját változatával a Legend #1 rangot is megütötte. A Mirror Image kiváló választásnak bizonyult a pakliban, hiszen nem csak hogy jól kombózik a Flamewakerrel, de az olyan halálos kombókat is meg tudja állítani, mint amit a Patron Warrior, vagy a Midrange Druid képvisel. Meg van az esélye, hogy majd hirtelen kifúj majd a pakli típus, de egyelőre ennek semmilyen jelét sem mutatja.

Kedvező matchupok: Midrange Druid, Ramp Druid, Control Warrior.

Rossz matchupok: Midrange Hunter/Hybrid Hunter, Freeze Mage, Handlock, Midrange Demonzoo

 

11. Midrange Paladin

Mér a béta kezdete óta hiányzott a Palaidnból a burstölés lehetősége, aminek segítségével megalkothatott volna egy Midrange jellegű variánst. Ez azonban a GvG megjelenésével valamelyest megváltozott, annak hála, hogy két nagyon jó lapot kapott a kaszt, hogy kitölthesse ezt a régóta fennálló űrt. Az egyik ilyen lap a Muster for Battle, ami nagyon jó kombinációs lehetőséget adott a már a játékban meglévő, inkább midrange paklikban előforduló lényekhez. Hiszel jól kombózik a Knife Jugglerel és a Defender of Argussal is. A másik lap pedig a Quartermaster, ami a már az asztalon lent lévő (Silver Hand Recruit)oknak ad nagyon erős és hatásos buffot Battlecry effektkén. A mai metában ez a pakli típus éppen jól szerepel kisebb-nagyobb hullámvölgyekkel. A pakliban meg van a lehetőség, hogy egyszerűen agresszív szellemiségben leverje az ellenfél arcáról az életerőpontokat, de ehhez jó laphúzásnak is társulnia kell mellé. Mivel nagyon sok late game lappal is játszik, ezért a meccs későbbi szakaszában sem kell különösebben aggódnia, hogy el fog fogyni a szufla.

Frissítés:

Az a baj a paklival, hogy nagyon sok rossz matchupnak számító pakli teng-leng Rankeden, mint a Patron Warrior, vagy a különböző Hunter variánsok. Ameddig ez nem változik, addig nem feltétlenül minősül a legjobb választásnak a létrázásra, még annak ellenére sem, hogy a Control Warrior és a Handlock jó matchupnak számít neki.

Az előző héten Trump próbálkozott a saját paklijával az Archon Team League bajnokságán, azonban nem sült el valami jól a pakli. Négy meccsből négyet bukott el a paklijával. Úgy tűnik, hogy az Aggro Paladin nagyobb sikerrel tudja venni a bajnokságokon az akadályokat.

Kedvező matchup: Midrange Druid, Control Warrior, Handlock.

Rossz matchup: Freeze Mage, Oil Rouge, Aggro Paladin, Control Priest, Patron Warrior.

ashbringer paladin

 

10. Midrange Druid

A ma ismeretes meta egyik legjobb és legnépszerűbb Druida paklija. Azonban az egyik legfőbb hátránya az, hogy nagyon lassú a kezdése, ezért nagyon fontos, hogy a kezdésnél gyakorlatilag mindent el kell dobni, ami nem Wild Growth, illetve Innervate. Ezek a lapok a legfontosabbak az early gameben, mert leginkább ezek segítségével lehet csak hatékonyan felvenni az ellenfél paklijával a szemben a tempót. A legtöbb lény a pakliban igencsak „tapadósak”, kellemetlenül és nehezen tradelhetőek le, amihez az ellenfélnek gyakran két lapot is el kell használnia. A win condition a pakliban a Force of Nature és a Savage Roar együttes bevetését jelenti, ami a semmiből tud levenni az ellenfél arcából 14 sebzést. Minél több baráti lény van lent az asztalon, annál nagyobb sebzést lehet kiosztani vele az adott körben. Az hogy ez minél előbb megtörténjen, ahhoz laphúzás is kell. A paklit megfelelően gyorsan lehet pörgetni a két Ancient of Lore és Wrath segítségével. Tech kártyaként gyakran szerepel a pakliban Azure Drake is, ami jól kombózik a Swipe-al is.

Frissítés:

A Mid-Druid továbbra is tartja a helyét a 8-9-10. helyek környékén. Úgy tűnik, hogy a profi streamerek és a játékosok is kezdenek ráunni a paklira, mert egyre kevesebbszer lehet már vele összefutni. Ennek ellenére még mindig egy nagyon erős pakli típusról lehet beszélni a képében, amihez azonban szükséges egy jobb laphúzás is a meccs behúzásához.

Kedvező matchupok: Control Warrior, Freeze Mage, Face Hunter, Oil Rogue

Rossz matchupok: Mech Mage, Tempo Mage, Mech Shaman, Midrange Shaman, Midrange Zoo

 

9. Face Hunter

A mostani meta leggyorsabb paklija, amivel a cél az, hogy a lehető leggyorsabban leverje az ellenfél arcáról az életerőpontokat. A tradelést csak a legindokoltabb esetekben szükséges, amit általában egy-egy Taunt jelent Silence, vagy leszedés hiányában. A pakli gyakorlatilag felhasználja az összes olyan lapot, amire az van ráírva, hogy Charge, illetve hogy,„Deal Damage”. A pakli mana görbéje ritkán megy 3 mana fölé. Az egyik legideálisabb pakli a létramászáshoz, hiszen nagyon jól lehet vele pörgetni a meccseket, ezért nem számít annyit, ha ki kap az ember 1-1 meccsen. Mindesetre én semmiféleképpen sem támogatom a pakli használatát kezdő játékosoknak, mert ezzel a paklival nem-igen lehet megtanulni rendesen játszani a Hearthstone világában.

Frissítés:

A Face Hunter nagyon rosszul teljesít a különböző Warrior paklik ellen. Ameddig a metában ennyire kulcsfontosságú szerepet tölt be mind a Patron, mind a Control Warrior, addig ez a pakli nem lesz a legjobb választások egyike. Habár az utóbbi hetekben valamelyest növekedett a jó matchupnak számító Oil Rogue népszerűsége, ez még nem jelenti azt, hogy mitigálni tudná a Warrioroktól származó sérelem.

Kedvező matchupok: Midrange Hunter/Hybrid Hunter, Oil Rouge, Handlock, Midrange Demonzoo, Midrange Shaman

Rossz matchupok: Patron Warrior, Control Warrior, Freeze Mage, Midrange Druid

 

8. Malylock

Május-június környékén kezdett feltünedezni a metában a pakli, azóta pedig igen nagy népszerűséget sikerül elérnie, annak hála, hogy egy nagyon erős pakliról van szó. Lényegében egy sárkányos pakliról beszélhetünk a képében, amiben kevesebb sárkány szinergia található meg, mint egy klasszikus sárkányos pakliban (lsd. Dragon Paladin, Dragon Priest). A pakli célja, hogy az ellenfelet kizökkentse a saját tempójából a rengeteg „high-value” lap segítségével, úgy, mint pl. a Blackwing Technician, vagy az Imp-losion. A megfelelő lapokba aránylag gyorsan bele lehet húzni, hiszen a kaszt hősképessége is ezt támogatja. A pakli finishere maga Malygos, aki a Darkbomb és a Soulfire lapokat +5 Spell Damagel erősíti fel. A paklival lehetséges az OTK, ehhez azonban Emperor Thaurissan is szükséges. Ennek ellenére a legtöbb meccsen nem feltétlenül szükséges ő, mivel a pakli tempójának köszönhetően, akár bármelyik lap lehet win condition. Ennek megfelelően több fajta változat is készült, ahol Malygost cserélték le pl. Chromaggusra. Ugyan ezek is erősnek bizonyultak, de a legjobb változatot még mindig a Malygosos változat jelenti, hiszen kontrol matchup esetén sokat számíthat az a Spell Damage.

Frissítés:

Miután a játékosok kiismerték már a paklit, hogy hogyan kell ellene játszani, azóta valamelyest erejét veszette, és fokozatosan esik vissza a meta jelentés középmezőnyébe. Azokon a formátumú bajnokságokon, ahol a Handlock paklik sűrűbben látott vendégek, ott akár még jó választásnak is bizonyulhat, mert a meglepetés erejével lehetséges, hogy összességében könnyebben lehet vele majd boldogulni a versenyen.

Kedvező matchupok: Handlock, Control Priest, Patron Warrior, Control Priest, Midrange Shaman

Rossz matchupok: Face Hunter, Midrange Druid, Freeze Mage

 

7. Freeze Mage

Ez a típus már lassan őskövületnek számít Hearthstone időben nézve, ennek ellenére máig az egyik legerősebb kontrol alapú pakli. A pakli célja, hogy a rengeteg fagyasztással, secrettel és AOE lap segítségével addig kontrolálni a meccset, ameddig Alexstrasza és a különböző sebző mágiák segítségével ki nem tudja végezni az ellenfelet. Az asztaltisztításhoz több eszköze is adott, a jó öreg Flamestrike mellett a GvG-vel érkező Explosive Sheep is hatékony asztaltisztítás az agresszív paklik ellen. A Doomsayer pedig életerőtől függetlenül elintéz minden lényt az asztalon, ha túl tudja élni az ellenfél következő körét. A pakli nagyon erős, azonban annyira lassan lehet vele pörgetni a meccseket létramászás közben. Ez az egyik oka annak, hogy aránylag ritkán lehet látni a paklit Rankeden. A másik oka, hogy nem számít a könnyű paklik közé, amihez még az a harmadik ok is társul, hogy kifejezetten magas a dust költsége a paklinak. Érdekesség, hogy a Hearthstone történelem legrosszabb matchupja a pakli nevéhez fűződik, ugyan is a Control Warrior ellen nagyon-nagyon nehezen tud érvényesülni.

Frissítés:

Mivel a pakliban erősen limitált azon sebzések száma, amit ki tud préselni magából a pakli, ezért a különböző Warriorok elleni matchupok nagyon rosszak a számára, ahol az ellenfél akár további 20-30 pajzsot is magára tud szedni + életerő gyanánt. Habár a pakli elég jól véd a legtöbb midrange pakli, illetve a Face Hunter ellen, még így sem elég jó ahhoz, hogy sűrűn látott vendég legyen Rankeden. Ennek talán egyik legfőbb oka az, hogy nagyon lassan lehet vele pörgetni a meccseket, mert egy-egy meccs nagyon hosszúra is elnyúlhat. Ezzel szemben a különböző bajnokságokon gyakran feltűnik és igen jó eredményekkel képviselteti magát.  

Kedvező matchup: Face Hunter, Mech Mage, Mech Shaman, Midrange Paladin, Control Priest, Midrange Demon Zoo, Mech Shaman

Rossz matchup: Patron Warrior, Control Warrior, Midrange Hunter/Hybrid Hunter, Midrange Druid

cuki draenei lány

 

6. Control Warrior

Gyakran hívják Pay to Win paklinak is, hiszen a late gamet az a rengeteg legendary lap biztosítja, ami feltétlenül szükséges a pakli működéséhez. A pakli legfőbb ereje abban rejlik, hogy a pajzsszedő lapjainak köszönhetően az ellenfél csak igen nehezen tudja elintézni a hőst, főleg olyan paklik esetében, ahol korlátozottak az erre szolgáló erőforrások. Jobb esetben a paklinak van elég leszedése és nagy lénye ahhoz, hogy az uralma alatt tudja tartani a meccset. A pajzsszedés nagyon fontos feladata a paklinak, hiszen az játék egyik legjobb Removalja a Warrior kezében van. A Shield Slam segítségével egy manából annyi sebzést tud kiosztani a lap, amennyi pajzsa van a hősnek. Ezáltal nyugodtan kijelenthetjük, hogy Garrosh életerő pontjai kevésbé számítanak, mint a pajzsai. A Shield Slam nagyon jól kombózik a [Shielded Maiden]nel és a Shield Blockkal is. A pakli legfontosabb legendary lapja Grommash Hellscream, aki nélkül a pakli nem is igazán működhetne. Ugyan is pont ez a lap biztosítja a Warriornak, hogy több figyelmet tudjon fordítani az asztalra. Grommasht több lappal is fel lehet izgatni, hogy kivégezze az ellenfelét szinte a semmiből. Ilyen lap a Cruel Taskmaster, amivel üres asztalról 12-etöt lehet sebezni, vagy a [Deathbite], ami ha a támadás után be is törik, akkor Grommashal kombózva 14-et üthet az ellenfél arcába. Alexstrasza az ellenfél magas életerejét viheti le 15-re, hogy közel kerüljön a fent említett kivégzéshez, de akár a mi irhánkat is megmentheti. A többi legendary lap inkább tempószerzésre van benne a pakliban, illetve arra, hogy legyen legalább egy fenyegető test a térfelünkön. A pakli nagyon hosszú ideje képviselteti magát a meta játékban és mindig is fontos szerepet töltött be. Valószínűleg sosem fog eltűnni, maximum kisebb-nagyobb hullámvölgyeket élhet meg.

Frissítés:

Annak ellenére, hogy a neki rossz matchupoknak számító (Midrange Hunter, Midrange Demon Zoo) egészen előkelő helyen van a meta jelentésben, még így is tartani tudja a legjobb paklik között a helyét, mert a Patron Warriorok ellen továbbra is nagyon jól véd. Az is segített a pakli típusnak, hogy a Demonzoo mostanában valamelyest kevesebb számban képviseltette magát Rankeden. Az utóbbi hetekben egész jól ment a Control Warriornak, hiszen a segítségével több játékos is felért a Legend rank legjobb 10 helyébe.

Kedvező matchup: Face Hunter, Freeze Mage, Oil Rouge, Patron Warrior

Rossz matchup: Midrange Druid, Midrange Hunter/Hybrid Hunter, Mech Mage, Tempó Mage, Midrange Paladin, Midrange Paladin, Malylock, Midrange Demonzoo

 

5. Handlock

A Freeze Magehez és a Control Warriorhoz hasonlóan ez a pakli is őskövületnek számít már. A játék korai szakasza, azaz első 2-3 kör általában laphúzással megy el a Warlock hősképességének segítségével, mivel a negyedik körben kirakott Twilight Drake, vagy egy [Mountain Gaint] elég nagy tempót tud jelenteni a számára. A legtöbb matchup során mindenképpen ezekbe a lapokba akarunk belehúzni az első körökben. A pakli hatalmas Taunt lapokkal játszik, amit a Sunfury Protector és a Defender of Argus ad meg, általában a fent említett sárkánynak, az óriásoknak, illetve az [Ancient of Watcher]nek. A pakli egyik fő ütőerejét Lord Jaraxxus adja, aki ugyan helyet cserél Gul´dannal, de ez által egy 3/8as fegyvert kap, illetve egy új húsképességet, ami 2 manáért adja a 6/6-os infernálokat. A rengeteg laphúzásból eredő életerővesztés a két Antique Healbot tudja mitigálni.

A Handlock már nagyon rég óta részét képezi a metának, azonban ezt sokáig csak egy fajta változattal tette meg. A GvG megjelenését követően nem sokkal egy újabb változat ütötte fel a fejét, ami a szokásoshoz képest több démonnal rendelkezik. A paklinak részét képzi Mal'Ganis, két Voidcaller, illetve ízlésnek megfelelően egy-egy Doomguard, vagy Dread Infernal. A pakli a megejelenését követően nagyon ütőképes volt, Belezogep a Legend #1 rankot is elérte vele. Szárnyalása azonban nem tartott túl sokáig, a meglepetés ereje gyorsan elveszett mögüle, így a pakli típus is eltünedezett már a metából. Ezzel szemben a klasszikus formája még mindig az egyik legjobb választásnak bizonyul a létrázásra.

Frissítés:

Habár Handlock helyezések terén mostanában nem sokat mozgolódott a meta jelentésben, de azaz 1-2 helyes csúszkálása mindig meg volt a meta folyamatos alakulása révén. Jelenleg valamelyest feljebb kapaszkodott, hiszen a neki igen jó matchupnak számító Patron Warrior még mindig a legjobb paklinak számít, mindamellett, hogy a kiemelkedően rossz matchupnak számító Malylock erőteljes visszaesését mutat. Habár versenyen is kezd visszatérni a népszerűsége, továbbra is vigyázni kell a fel-felbukkanó Malylockokra.  

Kedvező matchup: Patron Warrior, Tempo Mage, Control Priest

Rossz matchup: Face Hunter, Midrange Hunter/Hybrid Hunter, Malygos Warlock, Aggro Paladin, Midrange Paladin, Midrange Shaman

 

4. Oil Rogue

A mai metában a Rouge az egyik legjobb kaszt a létrázásra, annak ellenére, hogy gyakorlatilag csak egy használható pakli koncepciója van, az Oil Rouge. A pakli inkább kombó paklikhoz sorolható, kevés, ám annál inkább hatékony lényeket, és rengeteg leszedést, fegyvert buffolást, illetve további tempószerző spelleket sorakoztat fel. A pakliban a win condition egyben egy nagyobb asztaltisztítás is, (ami csak az ellenfél oldalán fejti ki hatását) a Tinker's Sharpsword Oil + a Blade Flurry kombinációja. Gyakorlatilag ezért van benne a legtöbb pakliban a Southsea Deckhand, mert egyrészt ha kitesszük, akkor aktiválódik a Sharpsword Oil Combo képessége, másrészt, mert beletud egyből chargeolni az ellenfél arcába, ami így már legalább +4 sebzést ad. (Persze, ha ő kapja meg a buffolást). Az egyik leghatékonyabb kombinációt adja most ezt a három a lap a Hearthstoneban. Mivel rengeteg alacsony manás lapot használ, ezért hogy ne hogy fogyjon ki a lap a kezünkből, ezért hatékony laphúzás is szükséges. Ezt támogatja a Preparation + Sprint kombó, ami 4 manából 4 lapot húz a kezünkbe, illetve tech kártyaként az Azure Drake, illetve az aggro paklik ellen igen hatékony Fan of Knives is.

Frissítés:

Az Oil Rogue továbbra is büszkén tartja a helyét a TOP5ben. A Midrange Hunterek és a Patron Warriorok még mindig nagyon jó matchupot jelent a számára, azonban a mostanában újra feltörekvő Control Warriorok valamelyest mitigálni tudják a pakli erőteljes elterjedését.  

Mostanában a különböző bajnokságokon és Rankeden feltűnő Rogue paklik igen nagy eséllyel Dog vagy MrYaGut által épített Oil Rogue lesz.

Kedvező matchup: Patron Warrior, Midrange Hunter, Midrange Paladin, Midrange Shaman, Control Priest

Rossz matchup: Face Hunter, Freeze Mage, Control Warrior, Handlock.

 

3. Midrange Demonzoo

A kaszt egyik legerősebb pakli típusa, ami már a béta óta képviselteti magát a metában, méghozzá a legjobb a paklik között. Hatékonyságát az a sok kisebb mana költségű lény képviseli, ami nagyon jó szinergiában van egymással. A legtöbb lap vagy önmagában is nagyon erős, vagy valamilyen buffot ad egy másik lénynek. Általánosságban jellemző a típusra, hogy spelleket alig tartalmaz. A dupla Power Overwhelming mindig is kötelező részét képezte a paklinak, ezen túl még 1-2 leszedést is tartalmaz. Ezt a feladatot mostanában az Imp-losion látja el, ami nem csak, hogy az ellenfél lényét képes leszedni, de a sebzésének megfelelően még további 1/1-es impeket is idéz. Lényegében az a pakli feladata, hogy a meccs kezdetétől fogva elárassza lényekkel az asztalt, amiket az ellenfél csak nehezen, vagy csak egy AOE segítségével tud megoldani. Már a béta óta ez egy igen agresszív pakli, hiszen a hősképességének hála mitigálni lehetett azt, hogy ne fogyjon ki a keze a teljesen, azonban az utóbbi hónapokban inkább egy midranges formát kezdett felvenni, hála annak a pár nagyobb lénynek, ami már stabilan részét képzi a paklinak. [Mal´Ganis] és Sylvanas Windrunner több lappal is nagyon jól kombózik, Dr. Boom pedig simán csak nagy fenyegetést okoz az ellenfélnek. Ezzel a Zoo megalapozta, hogy lategameben a Doomguard mellett mással is tudjon egy-egy nagyobb lappal fenyegetést okozni.

Frissítés:

A Demonzoo megtartotta a múlt heti harmadik helyét a jelentésben. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a top streamerek még mindig gyakran játszanak a paklival, és egészen szép és gyors eredményeket érnek el a segítségével. A nem rég kezdetét vevő Archon Team Leaguen több verziója is megjelent a paklinak, ami valószínűleg erőteljes hatással lesz a metajákra is a későbbiekben.

Kedvező matchup: Midrange Druid, Mech Shaman, Mech Mage, Malygos Warlock.

Rossz matchup: Patron Warrior, Handlock, Mid-Hunter, Hybrid Hunter.

a halál harcosai

 

2. Midrange Hunter

A Mid-Hunter a meta egyik legsűrűbben látott paklija. Ha a pakli egyszer elkapja a fonalat (amire már az első köröktől kezdve reális esély van), akkor onnan már nem igazán van megállás. Ha jó a laphúzása, akkor nagyon erős mana-; és kártyagörbét írhat le. Ha úgy kezdődik a meccs, hogy a coin a kezünkben van, akkor szinte garantált, hogy már az első körben lesz olyan játéka a paklinak, amire az ellenfél csak késlekedve tud választ adni, ezáltal felvéve a kezdeti tempót. A pakli a Face Hunterhez képest jóval megengedhetőbb a tradeléssel, főleg a meccs elején, amitől kezdve fokozatosan lehet átmenni agresszív játékba, amit a Hunter hősképessége is támogat. A pakliban kötelező kellék a Savannah Highmane ami a játék egyik legjobb 6 manás lénye (a Shaman kaszt Fire Elementalja mellett), amivel a legtöbb hős nehézkesen tud csak elbánni, a legfőbb erőforrásait felhasználva. A pakliban a win conditiont a Kill Command jelenti, amit érdemes őrizgetni a meccs végéig, amivel már könnyedén át lehet szúrni az ellenfél Tauntjai mögé.

A Hybrid verzió a Mid,- és a Face Hunter keverése, ami inkább hasonlít egy Face Hunterhez, mint a Midrange változathoz. Ennek ellenére manapság a három pakli közül ez tekinthető a leggyengébbnek. A célja ennek megfelelően nagyban hasonlít a Face kiadáshoz, de ez a pakli tartalmaz már néhány nehezebben leszedhető lényt is, mint a Savannah Highmane, Piloted Shredder, illetve Loatheb. Ez a pakli ennek ellenére még mindig az agresszív paklik közé sorolható.  

Frissítés:

A Mid-Huner szimplán csak egy jó paklinak számít most. Szinte mindenki magával viszi a bajnokságokra is a tradicionális Mid-Hunter, vagy az új Hybrid Hunter valamelyikét. A két pakli nagyon hasonlít jelenleg egymásra, de nem mondható meg egyértelműen, hogy melyik a jobb jelenleg a kettő közül.  

Kedvező matchup: Freeze Mage, Tempó Mage, Handlock, Control Warrior

Rossz matchup: Face Hunter, Oil Rogue, Patron Warrior

 

1. Patron Warrior

A Patron Warrior egy erősen kombó orientált pakli, amelynek a lényege, hogy maximalizálja a Warsong Commander, a Grim Patron és a Frothing Berserker által kínált lehetőségeket. Ahhoz, hogy hatékonyan kilehessen használni a paklit, ahhoz nagyon erős laphúzásra van szükség, hogy minél előbb bele lehessen húzni a kombókba. Emperor Thaurissan megfelelő felhasználásával az OTK is létrejöhet. Annyiban hasonlít a már rég hátrahagyott Miracle Roguehoz, hogy ezzel a pakli is nehéz döntések elé állítja a játékost, de a megfelelő választások esetén a pakli meghálálja azt. A profi játékosok kezében akár 80%-os win ratet is elérhet. Manapság rengeteg fajtája fut a metában, mivel fontos, hogy mindig az adott játékos igényéhez legyen belőve a pakli. Vannak olyan változatok, amik Brawlt és Big Game Huntert is tartalmaznak, de olyan is található, amiben a Shield Block + Shield Slam kombinációja is adott. A Patron Warrior a mai meta talán legjobb paklija. Népszerűségének másik oka, hogy a pakli elég olcsó ahhoz, hogy mindenki számára elérhető legyen. Az egyetlen magasabb dust költségű lapja Grommash Hellscream, de ő nem kulcsfontosságú lapja a paklinak, maximum plusz egy kivégzési lehetőséget nyújt a számunkra.

Frissítés:

A Grim Patronban meg van az erő ahhoz, hogy a saját képe szerint alakítsa a meta alakulását, amire eddig nagyon kevésszer volt példa a HS történelemben. Most a legújabb és legnagyobb változás, hogy már két Unstable Ghoulal is játszik, ami plusz egy AEO-t biztosít a pakli számára. Ezzel gyakorlatilag elérte azt, hogy az Aggro Paladin eléggé meggyengüljön. A pakli típus szinte megállíthatatlan hozzáértő kezekben, Zalae és Sjow a hónapzárásban szinte egymással vetélkedtek, hogy ki szerezze meg a Legend #1 rangot. Érdemes megjegyezni, hogy Zalae Shield Blockal is játszik Shield Slam nélkül, úgy hogy érdemes nyomon követni a Patron Warriorok különböző változatait, ne érjen senkit se meglepetés.

Kedvező matchup: Face Hunter, Freeze Mage, Midrange Hunter, Aggro Paladin, Midrange Paladin, Control Priest, Midrange Shaman

Rossz matchup: Ramp Druid, Oil Rogue, Handlock, Control Warrior.

Forrás

Vissza a főoldalra!

meta pakli

További híreink